abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_98593156


[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #22

Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey.

De voorgaande delen:
[CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1
[Centraal] Whisk(e)y Topic #2
[Centraal] Whisk(e)y Topic #3 - Slainte!
[Centraal] Whisk(e)y Topic #4 - Turf en hout
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #5 - Uisge beatha
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge?
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #7 - Uisgebaugh-baul
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #8 - Loch Goo
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #9 Sherrybom & Peatmonster
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #10 van Speyside tot Islay
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #11 Whisky a Go Go
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #12 Liefst zonder IJS
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#13 Alleen voor baardmannen?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#14 in heel veel smaken!
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #15 Dramming Time!
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #16 Schots? Iers? Japans?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #17
[Whisky /Whiskey Topic #19]
[Whisky /Whiskey Topic #20] - Glenfarclas wordt dit jaar 175 jaar oud!
[Whisky /Whiskey Topic #21] - Gewoon doordrammen...

Wat is whisky? :?
Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen.

De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc.

Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd.

De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk.

Waar haal ik whisky? :?
De betere whisky vinden wij onder andere bij:

Ton Overmars slijterij te Amsterdam
Van Wees slijterij te Amersfoort
Van Zuylen slijterij te Loosduinen
Slijter Zonneveld te Maassluis
Whiskykoning te Den Bosch
Versailles te Nijmegen

of zo lang de Britse Pond weinig waard is:

The Whisky Exchange in de UK
Royal Mile Whisky in de UK

Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft *)

En wat als ik nog vragen heb? :?
Post de vraag in dit topic :7

Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour).

vele honderden verschillende smaken?

Zeker!


Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit.

Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola ;)



Dramming?

Whisky drink je doorgaans uit een glas (toch?) In de diverse landen gelden er in de horeca verschillende regels over de hoeveelheid te schenken alcohol in een glas. In Nederland lijkt de standaard op 35ml te zitten voor een glaasje whisky. In de beter gesorteerde whiskybars kun je er ook voor kiezen om een halve hoeveelheid ( ± 2cl) aan te schaffen zodat je makkelijker meer smaken kunt vergelijken of proberen zonder dat je te snel onder invloed of blut raakt.
Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt. De ene keer kies je er voor om een ruime hoeveelheid in te schenken zodat je de hele avond aan een glas kunt nippen. een andere keer neem je juist kleinere beetjes, of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen.


Nog meer info nodig? dan kun je hier een forum vinden dat speciaal is gewijd aan whisky in al zijn verschijningsvormen

Drink verstandig, drink met maten


----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!----

Hier verder!

[ Bericht 0% gewijzigd door gianni61 op 24-06-2011 08:33:29 ]
Reaching out to embrace the random. reaching out to embrace what ever may come.
pi_98593188
lapo ook maar even als fipo zetten:

quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juni 2011 23:14 schreef gadeweerd het volgende:

[..]

De Fusion: Fernando de Castilla Sherry Classic scoor ik op 85/100
goed drinkbaar, maar geen hoogvlieger...

De 1998 manzanilla of olorosso vind ik iets beter...
hoe bepaal je zo'n score? 85/100 lijkt mij toch aardig hoog, of niet?

had laatst een proefpakketje van 3 flesjes bowmore gekregen.
gisteren alle 3 eens geproeft
bowmore 12: vond ik niet veel aan
bowmore 15: erg zoet
bowmore 18: zeker de beste van de 3. erg lekker te drinken
Reaching out to embrace the random. reaching out to embrace what ever may come.
pi_98593198
Mag deze toegevoegd worden?

http://www.t-fustwebwinkel.nl/

Is een erg goede slijterij op het gebied van Whisky! ^O^
  vrijdag 24 juni 2011 @ 08:31:17 #4
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_98593382
quote:
7s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 08:10 schreef gianni61 het volgende:

hoe bepaal je zo'n score? 85/100 lijkt mij toch aardig hoog, of niet?
Kan je topic 21 toevoegen aan de OP bij de voorgaande delen? ^O^

Een score bepalen op een schaal van max. 100 punten gebeurt meestal door aan de onderdelen:

• Color/Body/Appereance (= Combinatie van kleur/viscositeit)
• Nose (= geur)
• Taste (= smaak)
• Finish (= afdronk)

of

• Nose (= geur)
• Taste (= smaak)
• Finish (= afdronk)
• Balance (= balans van het geheel)

ieder een maximale waarde van 25 punten toe te kennen.
De som der onderdelen bepaalt dan het totaal.

Om dit te kunnen doen, moet je wel een beetje ervaring en een redelijke referentie qua andere whiskies, maar ook van geuren en smaken hebben, zodat je deze kan herkennen in een whisky en zo een handvat hebt om te bepalen wat er in een whisky te ontdekken is en wat je wel of niet lekker vindt.

Maar eens moet de eerst keer zijn en dat is dan je uitgangspunt.
Proef een bepaalde whisky na een tijdje nog eens en beoordeel die dan weer eens. Grote kans dat je je score dan naar boven of naar beneden bijsteld omdat je je inmiddels ontwikkeld hebt en dus een groter referentiekader hebt gekregen.

Zoals de Malt Maniacs een indeling van de punten hebben gemaakt:

90 points & more - The sky is the limit! The most amazing malts money can buy; absolutely legendary 'Aqua Vitae'.
85-89 points - Highly recommendable. This is the good stuff we crave, (almost) universally loved and appreciated.
80-84 points - Recommendable - plain & simple. You really can't go wrong with these whiskies. Satisfaction guaranteed.
75-79 points - Better than average, but not something worth hunting down. There are better single malts available.
70-74 points - Below average, but not something that should be actively avoided either. Could do better, though.
Below 70 points - Hold it! A score in the 60's or even lower is reason for extreme caution. it means: downright avoidable.

Voor de meeste scores van de Malt Maniacs zie: http://www.whisky-monitor.com/home.jsp

Ik zelf werk niet met deze score-methode, ik werk met plusjes en minnetjes, waarbij een +++ whisky de top is en een +- whisky een gemiddelde whisky is. Een whisky met --- beoordeling laat ik voortaan staan...

Succes!! ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door MadMaster op 24-06-2011 08:44:12 ]
pi_98593451
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 08:31 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Kan je topic 21 toevoegen aan de OP bij de voorgaande delen? ^O^

gefixt!

fijne nieuwe UI trouwens :9
Reaching out to embrace the random. reaching out to embrace what ever may come.
  vrijdag 24 juni 2011 @ 08:41:03 #6
288024 Sperma
Jullie weten niks.
pi_98593527
Red Label _O_
  vrijdag 24 juni 2011 @ 08:50:11 #7
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_98593693
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 08:41 schreef Sperma het volgende:
Red Label _O_
Die uit midden 60-er/begin 70-er jaren wel, ja.
Afgelopen zaterdag weer zo een oude Jan mogen proeven en dat smaakt beter dan vele single malts van nu...
pi_98594671
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 08:41 schreef Sperma het volgende:
Red Label _O_
:')
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
pi_98594726
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 08:50 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Die uit midden 60-er/begin 70-er jaren wel, ja.
Afgelopen zaterdag weer zo een oude Jan mogen proeven en dat smaakt beter dan vele single malts van nu...
Dan vraag ik me toch af of het proces en de ingredienten toen de tijd zo anders waren of dat de scherpe randjes er na 30 jaar in de fles gewoon af zijn.
  vrijdag 24 juni 2011 @ 10:10:30 #10
128548 pavv
The computer says NO
pi_98595568
allebei, maar vooral het eerste
  vrijdag 24 juni 2011 @ 10:19:37 #11
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_98595850
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 09:38 schreef Intrepidity het volgende:

[..]

Dan vraag ik me toch af of het proces en de ingredienten toen de tijd zo anders waren of dat de scherpe randjes er na 30 jaar in de fles gewoon af zijn.
Destijds was de verhouding single malt/graan whisky totaal anders dan nu.
Tegenwoordig is het aandeel graan whisky vele malen groter dan destijds, wat de whisky scherper maakt...
  vrijdag 24 juni 2011 @ 10:52:19 #12
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_98596644
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 09:38 schreef Intrepidity het volgende:

[..]

Dan vraag ik me toch af of het proces en de ingredienten toen de tijd zo anders waren of dat de scherpe randjes er na 30 jaar in de fles gewoon af zijn.
IK denk vooral het eerste :Y .
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
pi_98598712
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 10:19 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Destijds was de verhouding single malt/graan whisky totaal anders dan nu.
Tegenwoordig is het aandeel graan whisky vele malen groter dan destijds, wat de whisky scherper maakt...
Denk het ook. Een vriend van me had een fles Dimple uit de jaren 60, super spul dat, onvergelijkbaar me de huidige versie.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  † In Memoriam † vrijdag 24 juni 2011 @ 17:38:00 #14
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_98615321
[Reeks] gemaakt. ;)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  † In Memoriam † vrijdag 24 juni 2011 @ 17:39:19 #15
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_98615369
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 00:44 schreef psychosomatic het volgende:
Nieuwste aanwinst waar ik nu even van geniet.

[ afbeelding ]

:)
Afijn, hoe is-ie? :?
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  vrijdag 24 juni 2011 @ 17:53:18 #16
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_98615930
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 17:38 schreef Cynix ® het volgende:
[Reeks] gemaakt. ;)
Goed bezig ^O^ .
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  zaterdag 25 juni 2011 @ 00:54:54 #17
176114 Under_Score
Sarcastische lul
pi_98634312
zo ff een glaasje Founders reserve van glen garioch drinken :D lekker spul
  † In Memoriam † zaterdag 25 juni 2011 @ 00:57:49 #18
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_98634447
Ik laat hier een lekkere Clann Denny wegglijden. Blended Malt from Islay. :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_98635306
Zit hier met een The Balvenie Doublewood! Second cask op sherry oak dus met hele diverse tonen.
pi_98636322
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 juni 2011 17:39 schreef Cynix ® het volgende:

[..]

Afijn, hoe is-ie? :?
Tot nu toe de lekkerste whisky die ik heb geproefd. Het was niet zo lang geleden ook de eerste whisky die ik dronk die ik ook echt lekker vond en me heeft overgehaald om me er wat meer in te verdiepen.

Een stuk complexer dan z'n jongere broertje The Glenlivet 12yo die ik ook heb. De alcohol is minder nadrukkelijk aanwezig en hij is heerlijk zoet (honing, abrikozen, rozijnen). Zo smooth dat ik me echt moest inhouden want anders was die fles zo leeg. Redelijk lange afdronk. Als beginner vind ik hem zeer aangenaam.
  zaterdag 25 juni 2011 @ 02:38:41 #21
176114 Under_Score
Sarcastische lul
pi_98636672
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 01:20 schreef _The_General_ het volgende:
Zit hier met een The Balvenie Doublewood! Second cask op sherry oak dus met hele diverse tonen.
die heb ik ook regelmatig in huis :D volgende keer wil ik een speciale balvenie.
pi_98650569
Ik heb vandaag een fles Tamdhu gekregen, iemand ervaring mee?

Het gaat om deze:
pi_98650720
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 17:21 schreef Hater het volgende:
Ik heb vandaag een fles Tamdhu gekregen, iemand ervaring mee?

Het gaat om deze:
[ afbeelding ]
Recent gesloten distilleerderij, leuke beginnersmalt. Goede prijs/kwaliteit.

Op malt Madness:

Tamdhu 'No Age Statement' (40%, OB)

This 'standard' version of Tamdhu has been available for well over a decade now, and it is one of the very few single malt whiskies that has managed to maintain a very friendly price; 25 Euro's is very reasonable IMHO.

There are not that many single malts available in this price range (except for the occasional 'bastard malt') and Tamdhu hasn't let me down so far. The score of 75 points (for a batch that was released circa 2007) may not seem particularly impressive at first sight, but keep in mind that different malts perform differently under different circumstances. In the summertime I tend to pass by the heavier sherried and peated malts and go for a lighter, cleaner malt. The Tamdhu is a
clean, refreshing malt that doesn't require the attention that 'bigger' whiskies demand.
This is a light, unassuming summertime dram with a very reasonable price.
pi_98650834
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 17:26 schreef gadeweerd het volgende:

[..]

Recent gesloten distilleerderij, leuke beginnersmalt. Goede prijs/kwaliteit.

Op malt Madness:

Tamdhu 'No Age Statement' (40%, OB)

This 'standard' version of Tamdhu has been available for well over a decade now, and it is one of the very few single malt whiskies that has managed to maintain a very friendly price; 25 Euro's is very reasonable IMHO.

There are not that many single malts available in this price range (except for the occasional 'bastard malt') and Tamdhu hasn't let me down so far. The score of 75 points (for a batch that was released circa 2007) may not seem particularly impressive at first sight, but keep in mind that different malts perform differently under different circumstances. In the summertime I tend to pass by the heavier sherried and peated malts and go for a lighter, cleaner malt. The Tamdhu is a
clean, refreshing malt that doesn't require the attention that 'bigger' whiskies demand.
This is a light, unassuming summertime dram with a very reasonable price.
Het word ook de eerste single malt die ik ga drinken, na vele liters blends :)
Wel een goede voor een beginner dus!
  zondag 26 juni 2011 @ 11:21:57 #25
81329 MadMaster
Schots en scheef...
  † In Memoriam † maandag 27 juni 2011 @ 01:00:12 #26
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_98704287
Vanavond was de Highland Park Single Malt 12yo aan de beurt en die was ook niet slecht.
Wel minder uitgesproken dan ik verwacht had. Ik had hem ook wat 'rokeriger' verwacht. Toch wel een dikke voldoende evengoed. :Y
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  maandag 27 juni 2011 @ 01:37:15 #27
348126 Blackmoresknight
Make it 2 Bushmills
pi_98705351
Ik lees net wat interessants over de flessen Red Label en Dimple uit de jaren 60/70 en ik heb nog een fles uit die tijdperk (denk ik). De datum van botteling ligt ergens tussen de 1942 en 1982. Ik heb deze fles van mij opa gekregen (een soort nalatenschap) en we hebben altijd begrepen dat hij twee flessen van een Schotse vriend heeft gekregen waar ook weer een verhaal achter zit. Ik weet niet wat erin zit, hoe oud het is en hoe het smaakt. Misschien heeft iemand hier een idee?
Stem op ons via facebook. Details op http://www.bushcamp.nl
Richard en Michael hebben jullie stem nodig om Nederland te vertegenwoordigen in de finale!
  maandag 27 juni 2011 @ 04:14:22 #28
176114 Under_Score
Sarcastische lul
pi_98707220
ik zou zon fles niet eens open durfen maken, en juist daardoor zou ik hem ook niet willen hebben. whisky is om te drinken IMHO.
pi_98708482
quote:
0s.gif Op maandag 27 juni 2011 01:37 schreef Blackmoresknight het volgende:
Ik lees net wat interessants over de flessen Red Label en Dimple uit de jaren 60/70 en ik heb nog een fles uit die tijdperk (denk ik). De datum van botteling ligt ergens tussen de 1942 en 1982. Ik heb deze fles van mij opa gekregen (een soort nalatenschap) en we hebben altijd begrepen dat hij twee flessen van een Schotse vriend heeft gekregen waar ook weer een verhaal achter zit. Ik weet niet wat erin zit, hoe oud het is en hoe het smaakt. Misschien heeft iemand hier een idee?
[ afbeelding ]
Het kan van alles zijn...Enige info over wie het spul in de fles heeft gestopt?

Zo'n fles heeft geen heftige waarde (op de emotionele waarde na, dan). Blends uit die tijd koop je vaak voor minder dan ¤ 20,-. Ik zou een mooi tijdstip kiezen en opdrinken.
  maandag 27 juni 2011 @ 11:37:28 #30
348126 Blackmoresknight
Make it 2 Bushmills
pi_98713112
quote:
Het kan van alles zijn...Enige info over wie het spul in de fles heeft gestopt?

Zo'n fles heeft geen heftige waarde (op de emotionele waarde na, dan). Blends uit die tijd koop je vaak voor minder dan ¤ 20,-. Ik zou een mooi tijdstip kiezen en opdrinken.
Geen enkel idee van de herkomst. Wat je op de foto ziet is wat op de fles staat. Ik heb gezocht op het internet, maar veel verder dan een pagina over de geschiedenis van de vakbond en een pagina met miniaturen op ebay (die ik ook tevergeefs aan heb geschreven) ben ik niet gekomen.

De fles heeft inderdaad emotionele waarde en gaat ooit wel gedronken worden. Missschien op mijn vijftigste of zo. Ik ga eerst maar eens aan de Caol Ila Moch. Die gaat morgenavond open als ik door ben naar Bushmills.
Stem op ons via facebook. Details op http://www.bushcamp.nl
Richard en Michael hebben jullie stem nodig om Nederland te vertegenwoordigen in de finale!
  maandag 27 juni 2011 @ 11:41:38 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_98713221
Waarom niets over de Nederwiskey in de OP?
De Frysk Hynder single malt, Zuidam Dutch Rye Whisky of French oak?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator maandag 27 juni 2011 @ 11:49:02 #32
45833 crew  Fogel
pi_98713443
quote:
0s.gif Op maandag 27 juni 2011 01:00 schreef Cynix ® het volgende:
Vanavond was de Highland Park Single Malt 12yo aan de beurt en die was ook niet slecht.
Wel minder uitgesproken dan ik verwacht had. Ik had hem ook wat 'rokeriger' verwacht. Toch wel een dikke voldoende evengoed. :Y
De 1998 versie is wat rokeriger dan de normale 12yo.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_98713635
quote:
0s.gif Op maandag 27 juni 2011 11:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom niets over de Nederwiskey in de OP?
De Frysk Hynder single malt, Zuidam Dutch Rye Whisky of French oak?
Zuidam heb ik nog niet geproefd, maar Frysk Hynder is wmb gewoon overpriced en vrij waardeloos. Zou heel wat kunnen worden als ze een oudere versie gaan bottelen, maar die starre Friezen hebben aangegeven dat nooit te zullen doen. Zonde.
  maandag 27 juni 2011 @ 12:06:34 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_98713976
quote:
0s.gif Op maandag 27 juni 2011 11:56 schreef Intrepidity het volgende:

[..]

Zuidam heb ik nog niet geproefd, maar Frysk Hynder is wmb gewoon overpriced en vrij waardeloos. Zou heel wat kunnen worden als ze een oudere versie gaan bottelen, maar die starre Friezen hebben aangegeven dat nooit te zullen doen. Zonde.
De Zuidam is best lekker, maar afgezien dat nog geen top producten zijn als dit zo is, blijft het wel leuk dat er Nederlanders hun best doen in deze richting.
In de wijnwereld heb je heel vervelende mensen, WIREKUF's Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk.
Hopelijk zijn de Dram Drinkers niet zo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_98714174
quote:
0s.gif Op maandag 27 juni 2011 12:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De Zuidam is best lekker, maar afgezien dat nog geen top producten zijn als dit zo is, blijft het wel leuk dat er Nederlanders hun best doen in deze richting.
In de wijnwereld heb je heel vervelende mensen, WIREKUF's Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk.
Hopelijk zijn de Dram Drinkers niet zo
Absoluut niet, Japanse whiskies zijn tegenwoordig top-notch, en ook de rest van de wereld produceert behoorlijke drams. Maar als je als bedrijf weigert een oudere whisky dan 3 jaar uit te brengen, en dat uberhaupt alleen maar doet omdat het dan pas whisky heet, dan weet ik het niet. Dan kun je beter wodka gaan destilleren.
  maandag 27 juni 2011 @ 12:19:00 #36
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_98714378
quote:
0s.gif Op maandag 27 juni 2011 11:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom niets over de Nederwiskey in de OP?
De Frysk Hynder single malt, Zuidam Dutch Rye Whisky of French oak?
Dat er niets in de OP over vermeld wordt (net zo min als dat er over bijv. Duitse, Franse, Taiwanese, Australische, Japanse, etc. etc. whiskies gesproken wordt), betekent niet automatisch dat die whiskies bij voorbaat als slecht of minderwaardig bestempeld worden.

Maar qua whiskyproducenten zijn landen als Schotland, Ierland en de USA (whiskey/bourbon) nu eenmaal de hofleveranciers en dus staan die m.i. logischerwijs wat meer in the picture.
Maar volgens mij kan je het hier prima over whisk(e)y uit welk land dan ook hebben...

Persoonlijk kan ik diverse whiskies van Zuidam inmiddels, nu ze wat rijper worden, prima waarderen. Dit in tegenstelling tot de Fryske Hinder, wat ik echt geldverspilling vind...
pi_98718444
Bij Us Heit beginnen ze het langzaam te begrijpen:
Rijpingsproces verlengd
Zo’n drie jaar geleden heeft Aart van der Linde een aantal portvaten afgevuld met onze whisky spirit. Het rijpingsproces van deze whisky gaan we verlengen van drie naar vijf jaar. Dit doen we eveneens met een aantal cognac- en Oloroso vaten.
Wanneer onze whisky in totaal vijf jaar gerijpt heeft, gaan we deze vaten cask strength bottelen. Deze vijf jaar oude Frysk Hynder whisky zal medio 2014 dan ook cask strength verkrijgbaar zijn via onze webshop.


Persoonlijk heb ik nog steeds moeite met de Milstone whisky van Zuidam, ook de 8 jaar oude of de French Oak (heb ze allebei staan) kan ik niet lekker vinden.

Dan heb ik nog eens iets Nederlands geproefd wat echt beter was om de ramen mee schoon te maken dan op te drinken, Geldersche Vallei, geen idee wat het precies is maar het zou whisky voor moeten stellen.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_98718761
quote:
0s.gif Op maandag 27 juni 2011 14:16 schreef Karstman het volgende:
Bij Us Heit beginnen ze het langzaam te begrijpen:
Rijpingsproces verlengd
Zo’n drie jaar geleden heeft Aart van der Linde een aantal portvaten afgevuld met onze whisky spirit. Het rijpingsproces van deze whisky gaan we verlengen van drie naar vijf jaar. Dit doen we eveneens met een aantal cognac- en Oloroso vaten.
Wanneer onze whisky in totaal vijf jaar gerijpt heeft, gaan we deze vaten cask strength bottelen. Deze vijf jaar oude Frysk Hynder whisky zal medio 2014 dan ook cask strength verkrijgbaar zijn via onze webshop.

5 jaar, tsja. Bij 8 tot 12 jaar, dan probeer ik het nog wel eens een keer. Maar idd goed dat ze wat van gedachten veranderen :)
  maandag 27 juni 2011 @ 14:58:14 #39
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_98719972
quote:
0s.gif Op maandag 27 juni 2011 14:16 schreef Karstman het volgende:

Dan heb ik nog eens iets Nederlands geproefd wat echt beter was om de ramen mee schoon te maken dan op te drinken, Geldersche Vallei, geen idee wat het precies is maar het zou whisky voor moeten stellen.
Vallei whisky, wordt ergens op de Veluwe gemaakt bij een bierbrouwerij.
Heb de toen net 3 jaar oude distilaten (dus formeel whisky...) een paar jaar geleden mogen proeven tijdens het WFNN in Groningen. Ik heb de man toen gevraagd waarom hij daarmee in hemelsnaam op het festival stond. Het was geen reclame...

Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik dezelfde discussie een aantal jaren geleden ook heb gevoerd met de gebroeders Zuidam. Het kan m.i. dan wel, alhoewel bij Zuidam ook nog niet alles 100% is. heb het al eens eerder gemeld, maar in Haarlem kan je bij Liquid Gold zelf flesjes Zuidam whisky (3 soorten: peated, unpeated en rye) tappen uit kleine 30 liter vaatjes en die zijn (door het relatief vele verse hout) veel smakelijker/meer uitgesproken dan de standaard bottelingen...
pi_98733235
Dan heb je vast ook al gehoord over de single malt whisky oet Grunn. 2 ondernemers gaan een spirit minimaal 3 jaar leggen op een sherryvat waar deze Highland Park op heeft gelegen. (Die Highland park is overigens erg prettig). Minimaal 3 jaar maar waarschijnlijk niet heel veel langer omdat ze een ultra jonge whisky willen hebben. Ze willen 75 euro per fles er voor hebben maar ik vraag me af of dat wel lekker gaat worden.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  maandag 27 juni 2011 @ 20:38:10 #41
128548 pavv
The computer says NO
pi_98734865
Tsja.. als men onder het motto snel geld verdienen "whisky" gaat maken met zo minimaal mogelijke middelen of inspanningen... dan hoop ik dat ze die 500 liter whisky fijn lekker zelluf gaan opdrinken.

75 euro voor een fles 3 jaar oude "whisky" o|O

Ik mis in ieder geval niet de Nederlandse Whiskies in de OP. De Millstone begint ondertussen enigszins drinkbaar te worden, maar de andere probeersels vind ik momenteel nog zeer teleurstellend.

Maar ik laat me in de toekomst graag overtuigen van het tegendeel hoor....
  maandag 27 juni 2011 @ 22:58:16 #42
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_98742888
quote:
0s.gif Op maandag 27 juni 2011 20:03 schreef Karstman het volgende:
Dan heb je vast ook al gehoord over de single malt whisky oet Grunn.
Nee, tot zoëven niet...

Maar na het opzoeken en lezen van dit wel: http://www.nufoto.nl/foto(...)-grunn-op-markt.html

Ik sla ook even over in dit geval...
pi_98743140
Ik had naar aanleiding van dat persbericht een mailtje gestuurd met een vraag om meer info. Een aantal weken later kreeg ik een mail terug met alleen de mededeling dat het 75 euro de fles was en dat ik binnenkort de factuur kon verwachten... Hoho, niet zo snel, daar had ik niet om gevraagd! Gelukkig geen factuur gehad maar positieve klantbenadering kon ik het ook niet echt noemen...
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  maandag 27 juni 2011 @ 23:10:44 #44
81329 MadMaster
Schots en scheef...
  † In Memoriam † dinsdag 28 juni 2011 @ 00:58:16 #45
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_98748801
Nou, bijvoorbeeld:
...of je er de tegeltjes in de badkamer mee kunt laten glanzen?
...of de cola er heel erg op achteruit gaat als je gaat mixen?
...of je het als ruitensproeiervloeistof in je auto mag gebruiken?
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_98752579
als ik dit zo lees, denk ik dat ik mijn geld toch nog even aan schotse whisky blijf uitgeven.
hoewel ik wel nog steeds een fles Lambertus 10 yo (belgisch) wil halen.
Al is het maar omdat deze hier vlakbij gemaakt wordt.
Reaching out to embrace the random. reaching out to embrace what ever may come.
pi_98815505
Zo. Morgen komen er weer wat flesjes aan hier:

• Bowmore 17 years old (17 yrs, 43%)
• Bruichladdich XVII (17 yrs, 46%)
• Laphroaig - Quarter Cask Double Matured - literfles (-, 48%)
• Springbank (10 yrs, 46%)
• Macallan Fine Oak (10 yrs, 40%)

Laat de vakantie maar komen :7 :9~
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
pi_98816011
quote:
14s.gif Op woensdag 29 juni 2011 13:17 schreef Agiath het volgende:
Zo. Morgen komen er weer wat flesjes aan hier:

• Bowmore 17 years old (17 yrs, 43%)
• Bruichladdich XVII (17 yrs, 46%)
• Laphroaig - Quarter Cask Double Matured - literfles (-, 48%)
• Springbank (10 yrs, 46%)
• Macallan Fine Oak (10 yrs, 40%)

Laat de vakantie maar komen :7 :9~
De Laphroaig QC en de Springbank heb ik ook staan, mooi spul _O_
pi_98817723
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juni 2011 13:28 schreef Intrepidity het volgende:

[..]

De Laphroaig QC en de Springbank heb ik ook staan, mooi spul _O_
Mooi, dat is ook precies mijn aandeel van deze lijst (de rest voor andere huisgenoten).

Die QC ken ik inderdaad :9 . Benieuwd naar de Springbank, hoor er goeie dingen over :)
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
pi_98819526
Wie kent hier de Longrow CV? Lijkt me een lekker drankje, twijfel nog over de aanschaf. Ik ben een turfhoofd, en het schijnt dat de Longrow CV redelijk wat van dat goedje bezit :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')