Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:03 |
In deze 21ste eeuw eten we nog steeds hetzelfde vlees als duizenden jaren geleden. In principe is dat helemaal geen efficiënte methode van voedselproductie, maar ach we doen het al eeuwen zo. Ik wil hiermee niet zeggen dat we geen vlees zouden moeten eten. Wel dat we gaan nadenken hoe we efficiënter ons voedsel produceren. Zeker bij een groei van de wereldbevolking is dit geen overbodige luxe. Met behulp van kleine organismen kunnen we in korte tijd veel meer suikers, vetten, koolhydraten, kortom voedsel produceren. Toch maken wij nog steeds gebruik van organismen die totaal niet efficiënt zijn. Om vage redenen vinden wij dat ons voedsel van het platteland hoort te komen. Grote onzin, voedsel hoort uit een fabriek te komen, daar kunnen we veel meer voedsel creëren in kortere tijd. Ook nog eens zonder jezelf afhankelijk te maken van de onstuimige natuur met haar ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Bij een transitie naar een moderne voedselproductie kunnen we meer ruimte creëren voor natuur, voor woonruimte of wat jij wilt. De landbouw zal zich niet meer hoeven te richten op het produceren van bulkvoedsel en kunnen zich neerleggen op lekkere dingen. Voorstel: • Meer geld naar onderzoek hoe wij lekker voedsel kunnen maken uit kleine organismen. • Minder geld naar traditionele landbouw, alle landbouw subsidies stoppen. Bron: Lezing Midas Dekkers, De prijs van ons voedsel Brandpunt 12-6-2011 | |
GSbrder | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:05 |
Ik ondersteun dit volledig ![]() Als technologisch liefhebber ![]() | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:06 |
Mooi ![]() Ik denk dat er ook veel 'techniekangst' heerst. Een irrationeel gevoel dat datgene uit de natuur gezonder is dan iets uit de fabriek. | |
eriksd | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:08 |
Sowieso die landbouwregeling voor de BTW afschaffen. | |
Yuri_Boyka | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:09 |
Slotje aub. Elke vleeseter wilt het liefst lekker sappig stuk net geslacht bebloed vlees. En geen gefrabiceerde prut. | |
Tism | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:10 |
Ik ga dit intervieuw met Midas nog een keer bekijken, krijg er geen genoeg van, smaakt naar meer!.. ![]() ![]() | |
Farenji | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:11 |
Ik eet liefst alleen maar lekkere dingen, bulkvoer blief ik niet. | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:11 |
Ik zeg toch niet dat we geen vlees meer mogen eten? Ik zeg alleen dat ons voedsel voor een groot gedeelte uit een fabriek moet komen. Daarnaast blijft klassieke veeteelt gewoon mogelijk. | |
GSbrder | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:11 |
Onzin, wie mij gefabriceerd veilig, mals, sappig, lekker nep-vlees kan aanbieden, krijgt mij als consument. | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:13 |
Dat 'bulkvoer' kunnen we best lekker maken hoor. Overigens is niet alles uit de landbouw 'lekker'. Aardappelen, rijst en graan eten we voornamelijk om voedingstoffen binnen te krijgen. | |
Yuri_Boyka | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:13 |
Dan ben jij geen echte vleeseter. Zal toch nooit dichtbij komen als een net geslacht stuk biefstuk. Daarbij kan ik me niet voorstellen dat je dezelfde voedingswaardes binnen krijgt als een echt stuk vlees. | |
GSbrder | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:14 |
Heb jij ooit gekloond vlees aangeboden gekregen? Dat jij het je niet kan voorstellen, wilt natuurlijk niet zeggen dat het niet te maken is. | |
eriksd | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:16 |
Kan jij lezen? | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:17 |
1 Met moderne smaakwetenschap kunnen we best iets maken dat lekkerder is dan vlees. Waarom niet? 2 Dat is het probleem niet. Qua voedingswaarde valt het juist goed af te stemmen op onze behoefte. | |
Yuri_Boyka | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:20 |
Fuck die nieuwe shit man, we moeten juist teruggaan naar de roots, de jager en de verzamelaar. Alle kleine stukjes gebruiken. | |
du_ke | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:21 |
Ik zie liever afwisselend en zoveel mogelijk natuurlijk en duurzaam geproduceerd voedsel. | |
GSbrder | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:22 |
Ja man, lekker weinig geld verdienen, slechte gezondheidszorg en een gebrekkige welvaart. Mieters! | |
GSbrder | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:22 |
Fabrieksmatig geproduceerd voedsel kan duurzaam zijn. | |
Papierversnipperaar | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:22 |
Alleen als iedereen zelf z'n eigen voedselfabriekje thuis kan hebben. | |
jogy | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:24 |
Soylent green ![]() | |
du_ke | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:26 |
Dat kan inderdaad. Maar dat wil niet zeggen dat dit de methode moet zijn voor de toekomst. | |
Stupendous76 | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:27 |
Alhoewel ik Midas Dekkers redelijk hoog acht, ben ik dit niet met hem eens. Het is leuk om te zeggen dat 'we nu wel weten welk voedsel goed is voor ons', maar enig bewijs hebben we niet, voor hetzelfde geld krijgt iedereen nog jonger kanker. En bijvoorbeeld ook: die fabriek heeft ook grondstoffen nodig, die moeten ook weer ergens vandaan komen. Plus dat er zoals altijd een restproduct of afval overblijft. En een bioloog die voor het 'creëren van natuur is', snapt het nog steeds niet. Jammer Midas, jammer. | |
Die_Hofstadtgruppe | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:28 |
Soylent green is people! | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:28 |
Natuurlijk kan dat, iedereen zijn eigen volkstuintje in de vorm van een cilinder. Waarom wil je dat eigenlijk? | |
Yuri_Boyka | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:33 |
Omdat je dan misschien overzicht hebt op wat er in de producten bij gegooid wordt? Ik heb niet veel vertrouwen in een kloon-voedselproduct waar allemaal rotzooi in kan zitten. | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:34 |
We kunnen best goed voorspellen hoe gezond een product is. Is er enig aanleiding te denken dat we massaal 'aan de kanker gaan'. Nee, die is er niet, snap je probleem dus niet helemaal. Op gecontroleerde wijze kunnen we de meest gezonde elementen selecteren. En het klopt dat er grondstoffen nodig zijn, maar dat is in de huidige landbouw ook het geval (kunstmest). In een fabriek kun je dit optimaliseren en heb je minder nutriënten nodig en dus ook minder afval. | |
jogy | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:34 |
Hùùùùùùùùù! | |
Papierversnipperaar | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:34 |
Om niet afhankelijk te zijn van grote organisaties. | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:36 |
Ik heb veel minder vertrouwen in een koe die een eng virus kan overbrengen of zware metalen accumuleerd in haar lichaamsvetten. Natuurlijke landbouw is niet per definitie gezond. | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:43 |
Je kunt nog steeds een klassiek volkstuintje houden. Schimmels en/of algen oogsten is lastig voor een particulier. ![]() | |
Stupendous76 | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:45 |
Dagelijks worden er onderzoeken bekend waaruit het tegenovergestelde bleek van de onderzoeken daags daarvoor; wetenschap is ook maar een vorm van ontdekken. Maar liever niet met mijn voedsel. Maar hoe kom je aan die nutriënten? Want ook die bestaan weer ergens uit, moeten ergens vandaan komen. Nu doen planten en dieren dat, maar waar halen de bacteriën dat straks vandaan? En ook: een beetje variatie is absoluut goed voor de mens, het houdt je algemene systeem alert, zorgt dat de mensheid om kan gaan met veranderingen en aanpassingen. Enkel nog wetenschappelijk verantwoord industrieel bereid voedsel zal op de langere termijn niet goed uitpakken. | |
jogy | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:45 |
Maar ok, van die grote moderne groeierijen maar wel met ongemodificeerd voer kan ik wel waarderen eigenlijk, moet een stuk minder water gebruiken volgens mij ![]() | |
fokthesystem | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:48 |
Nee hoor. Nu is het niet uit de natuur, het stukje fittest want gesurvivalde vlees. Toen spoot men er geen anti-biotica in waardoor we nu slappe hap worden elke generatie meer. Jij verlangt naar een soilent green wereld met smetvrees achtige mensen. Sowieso is dit niet echt een POL onderwerp. Dit is nu wat ik bedoel met 'de mens is een programmeerbare vlees robot'. De natuur in willen ruilen voor een fabriek en de mensen zwak makende processen. . . . | |
jogy | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:52 |
Leestip voor TS overigens: The wind-up girl ![]() | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:52 |
Ik begrijp je angst, maar dat hoeft echt helemaal niet het geval te zijn. Ik zou me veel meer zorgen maken over je schoteldoekje. Hoe kom ik aan die nutriënten? Die bevinden zich gewoon in de grond of kun je halen uit menselijke urine. Weet ik veel, wat is het verschil met het huidige (kunst)mest. En nee, planten maken geen nutriënten aan, dat kunnen ze namelijk niet. We kunnen veel meer variatie maken. | |
Pietverdriet | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:54 |
Die micro-organisme die je suiker en zetmeel etc wilt laten maken in die fabriek, wat ga je die te eten geven? | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:55 |
Staat genoteerd. ![]() | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:57 |
Ik zat zelf te denken aan de elementen Stikstof (nitraat), Fosfor (Fosfaat), Koostof (CO2). Dan heb je de belangrijkste bestanddelen die ze nodig hebben. | |
du_ke | dinsdag 14 juni 2011 @ 22:59 |
En hoe kom je daar dan aan? | |
Pietverdriet | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:00 |
Daar gaan ze geen energie uit halen | |
Stupendous76 | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:02 |
Als je theedoek of vaatdoek bedoelt: ja, heel veel bacteriën. Gaan we daar massaal dood aan? Of leren we daar mee leven? Volgens mij dat laatste, alhoewel dat wel langzaam gaat, maar soit. Dus je flikkert een vrachtwagen grond in de fabriek en er komt een rookworst uit, of broccoli? Of iets wat wel de voedingswaarde daarvan 'zou moeten hebben', maar er uit ziet als bleke pap. Klopt. Net zoals we nu ook al kunnen. | |
Pietverdriet | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:06 |
Je hebt een weiland met gras, groeit vanzelf, zet er een koe in, die maakt van het gras heel veel bacteriën in zijn magen, die de koe vervolgens omzet in heeeeeel veel melk, waar je kaas van kan maken, boter, etc. En als ie dat een jaar of tien gedaan heeft kan je die koe ook nog opeten. Waarom zou je dat in een fabriek moeten doen waar je veel energie in moet stoppen? | |
du_ke | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:10 |
In theorie zijn er natuurlijk wel methoden te bedenken waarbij je gewassen efficiënter omzet in eiwitten dan via de koeienmaag. Want om zoveel melk te produceren krijgt de koe er vaak ook krachtvoer bij waar ook behoorlijk veel energie in gestopt moet worden. Het trekt me niet maar als je puur naar het energieverbruik kijkt valt daar best wat te winnen. | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:12 |
Klopt, energie halen ze uit (zon)licht. Kunstmatig licjt kan natuurlijk ook. Dierlijk plankton of bacterien kunnen leven van phytoplankton. In principe draait het allemaal om zonlicht en een aantal essentiele ionen. | |
Pietverdriet | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:13 |
Natuurlijk, je kan ook soja gaan verbouwen, maar dat is lang zo lekker niet. Ga maar eens kaas maken van Soja. En koeien kan je ook snijmais geven. | |
Pietverdriet | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:14 |
oh, dus je gaat toch landbouw doen, alleen niet met planten maar met algen. | |
du_ke | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:15 |
Ik vind het ook niks, het is meer dat het theoretisch kan ![]() Oh zeker, maar daar gaan weer bakken met mest op met alle nadelen van dien. En ik vermoed dat je het ook dan niet puur op wat het land te bieden heeft de koeien groot en productief krijgt. Er zal toch van buiten wat bij moeten ben ik bang. | |
Pietverdriet | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:16 |
Die mest wordt er niet op gegooid voor de snijmais, die snijmais is er voor de mest. | |
du_ke | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:17 |
Klopt | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:19 |
Ik acht je intelligent genoeg om dat zelf uit te zoeken. Stikstof uit de lucht kunnen wij kunstmatig fixeren (N2 -- NO2). Fosfaat kun je uit dierlijk mest halen of uit fosforrijke gronden (o.a. In Marocco). Overigens veranderd daarin toch niet, nu gebruiken we ook kunstmest. | |
trovey | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:19 |
Je was me voor. ![]() | |
XL | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:20 |
Mijn grootste zorg zou zijn wat ook nu gebeurd. Het belang van de industrie is niet het voeden en de volksgezondheid, maar de winst. De voedingswarenindustrie zal proberen je afhankelijk te maken van het product (zoals bijv. de tabaksindustrie heeft gedaan). Dat verhoogd winst, ook kan bijv obesitas worden ingezet om je consumptie te verhogen. Ook hierdoor kun je meer winst behalen. Autoriteiten die hierop zouden moeten ingrijpen zullen net als nu hopeloos achterlopen en slechts gedeeltelijk zicht hebben op wat scheikundigen met je eten doen | |
Stupendous76 | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:24 |
Maar het produceren van zo veel mogelijk melk komt meer vanuit winstmaximalisatie en daar komt dat krachtvoer vandaan. Datzelfde gedrag hou je ook bij fabrieken, of zelfs nog meer omdat je dan helemaal afhankelijk bent. ================================== Toch zou het je sieren als je zelf met informatie kwam. | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:24 |
We gaan zeker massaal dood aan ons vaatdoekje. Dat is de zwakke plek in onze voedselketen. Je gooit geen grond in die fabriek. Je pomp er water in met de benodigde voedingstoffen en pomp het afval water er weer uit. | |
Stupendous76 | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:27 |
En waar zit nu de winst voor de mensheid, voor de aarde? | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:28 |
Zo kun je het wel noemen ja. | |
Stupendous76 | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:28 |
Overigens wel een aardige film als je van Louis de Funès houdt: L'aile ou la cuisse, over de concurrentie tussen een echt Frans restaurant en een moderne (voor toen) fabrikant van voeding. | |
Erasmo | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:34 |
Helemaal niet, heb je nooit van besterven gehoord? | |
Zeeland | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:36 |
De winst zit in het feit dat algen veel sneller groeien dan mais of tarwe. We kunnen dus veel meer monden voeden met slechts een fractie van het zelfde oppervlak. De winst zit hem ook in de controlle die je kunt uitvoeren en de optimaliseringsmogelijkheden. En vooral: Algen zijn veel efficienter er gaat minder energie verloren in de voedselketen. Je hebt dus minder grondstoffen nodig. | |
Stupendous76 | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:55 |
Lijkt het je niet waarschijnlijk dat er nog meer mensen komen, omdat we nog veel meer voedsel kunnen produceren? Maar hoe komen we aan die grondstoffen? | |
jogy | dinsdag 14 juni 2011 @ 23:58 |
Kijk eens verder naar boven ![]() | |
Zeeland | woensdag 15 juni 2011 @ 10:44 |
Als je even naar boven scrolt kun je zien dat ik dat al heb uitgelegd. | |
Erasmo | woensdag 15 juni 2011 @ 11:01 |
De voorraad fosfaat is eindig, en daarna? | |
Zeeland | woensdag 15 juni 2011 @ 11:13 |
Ah, I get your point. Nu worden die voorraad aan fosfaat toch ook al aangesproken in de vorm van kunstmest. Daarin zal helemaal niets veranderen, we krijgen er zelfs mogelijkheden bij om efficiënter met fosfaat om te springen. Daarnaast kunnen wij ook fosfaat winnen uit dierlijke mest of menselijke ontlasting op die manier is dit veel duurzamer dan de huidige landbouw. | |
Zeeland | woensdag 15 juni 2011 @ 11:17 |
Voospellingen zeggen dat we blijven steken op 9 miljard inwoners. Voedsel is het probleem niet, de landen waar al lang geen honger meer is zijn juist de landen waar de bevolking nauwelijks groeit. | |
Perrin | woensdag 15 juni 2011 @ 15:55 |
![]() | |
Pietverdriet | woensdag 15 juni 2011 @ 16:05 |
| |
fokthesystem | woensdag 15 juni 2011 @ 20:59 |
Als we het kunnen verzinnen, kunnen we het ooit maken. In Star Trek is dit principe als mogelijkheid al voorspeld. Middels de 'replicators' die alles aan boord recycleden. | |
fokthesystem | woensdag 15 juni 2011 @ 21:00 |
Maar het is en blijft niet 'the real thing'. Kijk een digitale kopie van een mp3 of zo van de ene op de andere ssd, dat kan, echter met cellen ligt het gecompliceerder. Oftewel, misschien brengt het eten van zulk gemaakt voedsel wel nieuwe problemen met zich mee. | |
Zeeland | woensdag 15 juni 2011 @ 21:27 |
Vissen eten al eeuwen algen, waarom zouden wij dat niet kunnen. Volgens mij is er veel te veel angst voor verandering in voedselproductie. Het kan juist veel beter én gezonder. | |
Pietverdriet | woensdag 15 juni 2011 @ 21:31 |
haringen algen laten eten en wij haring eten, veeel lekkerder | |
du_ke | woensdag 15 juni 2011 @ 21:35 |
![]() | |
Stupendous76 | woensdag 15 juni 2011 @ 22:16 |
Nee, je zegt dat we water met de benodigde stoffen er in moeten pompen, maar waar haal je die stoffen vandaan om in het water te doen? Want het is niet alsof je dat nu uit een rivier of van de regen krijgt. =========================================
![]() ========================================= Iets met voedselketen enzo. | |
LXIV | woensdag 15 juni 2011 @ 22:35 |
Als de industrie in staat is om lekker kunstvoedsel aan te bieden dat veilig en gezond is en tegen een lagere prijs dan echt voedsel, dan komt dat vanzelf en verovert dat de markt. Daar hoeft niemand verder iets aan te doen. De mensen die dan extra geld willen betalen voor echt natuurlijk voedsel zijn daar vrij in, net zoals nu mensen ook vrij zijn om biologisch voedsel te kopen. Ik denk dat het nog heel moeilijk is om dezelfde kwaliteit te krijgen. Wel denk ik dat als dit voedsel voor veel minder geld geproduceerd kan worden, veel mensen zich eraan zullen wennen, en op den duur dit nepvoedsel lekkerder gaan vinden dan natuurvoedsel. Ik acht het zelfs mogelijk dat mensen 20 jaar later natuurvoedsel 'vies' en 'onhygienisch' gaan vinden, omdat het buiten in de wei gemaakt wordt met water, poep, zonlicht, planten en dieren, in plaats van in een steriele fabriek. Wellicht is het dus een onvermijdelijke ontwikkeling, jammer zou ik het wel vinden. | |
Zeeland | woensdag 15 juni 2011 @ 22:35 |
Ik heb aangegeven welke stoffen dat zijn (NO3, PO4, CO2) en ook waar we ze vandaan halen. Die stoffen zijn de normale voedingstoffen voor planten en worden ook gebruikt in de reguliere landbouw. Er ontstaat geen extra vraag naar deze stoffen. Daarnaast heb ik ook nog eens aangegeven dat ze recycled kunnen worden uit menselijke of dierlijke ontlasting. | |
Zeeland | woensdag 15 juni 2011 @ 22:47 |
Het probleem is dat landbouw dusdanig wordt gesubsidieerd dat niet ermee kan concurreren. Laten we daar eerst een einde aan maken en vervolgens mensen uitleggen dat er effectievere methodes zijn om voedsel te produceren. Uitleggen dat de huidige landbouw niet duurzaam is. Een beetje jammer is het wel, maar de normale landbouw kan gewoor ernaast blijven bestaan. | |
Romanus | woensdag 15 juni 2011 @ 22:48 |
Al gedacht aan een teveel aantal mensen op de wereld? En de vernietiging van ons immuunsysteem als we geen ziektes via voedsel binnenkrijgen? | |
Zeeland | woensdag 15 juni 2011 @ 22:53 |
Dat is wel een puntje. ![]() ![]() | |
tjoptjop | woensdag 15 juni 2011 @ 23:13 |
![]() ![]() ![]() ![]() | |
Stupendous76 | woensdag 15 juni 2011 @ 23:16 |
Hoe weet je dat er geen extra vraag zal ontstaan? Want die groei van 6+ naar 9 miljard (of meer mensen) moet ergens vandaan komen. Technisch zal het allemaal kunnen, maar daar heb je het meeste ook wel mee gehad. Overigens lijkt het mij vooralsnog energie te kosten voordat je de bacteriën aan het werk kan laten gaan. Die energie heb je nu ook nodig, maar zonlicht is nog steeds gratis... | |
Zeeland | woensdag 15 juni 2011 @ 23:33 |
Waarom wordt de bevolkingsgroei erbij gehaald? Door voedselfabrieken neemt de fosfaat vraag niet toe, dat is wat ik zeg. Daar sta ik nog steeds achter. ÒK ![]() | |
betyar | woensdag 15 juni 2011 @ 23:43 |
Nee, ik wil mijn voer gewoon. En fabrieken zijn er nu al in de vorm van de bio-industrie. Dat is gewoon fabrieksmatig fokken. | |
Stupendous76 | woensdag 15 juni 2011 @ 23:47 |
Meer voedsel = meer mensen. Meer mensen = meer voedsel nodig. Mensen/de mensheid is niet zo intelligent als men zegt. Hoe dacht je al die ingrediënten in welke vorm dan ook bij die bacteriën te krijgen? Ook met zonlicht? | |
fokthesystem | woensdag 15 juni 2011 @ 23:52 |
Precies. Dat zal men niet snel , en slechts weinigen bovendien, toegeven. Ook de al dan niet per-ongeluk-uitvindingen welke we de controle over verliezen, of die van de natuur verliezen, dat schuift men liever onder het tapijt, in zee e.d. | |
Zeeland | donderdag 16 juni 2011 @ 13:57 |
Hoe verklaar jij dat er in landen met een voedseloverschot géén grotere bevolkingsgroei is? Die voeren we met algen. En algen groeien onder andere op zonlicht. ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 16 juni 2011 @ 14:39 |
Gras groeit ook op zonlicht, dat wordt gegraasd door koeien die er bacteriën mee kweken in hun magen waar de koe weer van leeft. | |
DiRadical | donderdag 16 juni 2011 @ 15:08 |
SCOP, Single Cell Organism Protein Zoals in Islands in the Net (Bruce Sterling, 1988) Het voedsel voor de armen en "health nuts" Omdat je niet wilt weten welke toxines die planten allemaal aanmaken om zichzelf te beschermen tegen schimmels e.d. | |
Pietverdriet | donderdag 16 juni 2011 @ 15:16 |
Algen kunnen verschrikkelijk giftig zijn idd, net als sommige planten. | |
Zeeland | donderdag 16 juni 2011 @ 16:16 |
Klopt, zie je hoe ineffectief dat is? | |
Zeeland | donderdag 16 juni 2011 @ 16:19 |
Ik stel voor om giftige soorten niet te gebruiken. | |
Salvad0R | donderdag 16 juni 2011 @ 16:29 |
![]() ![]() http://www.telegraph.co.u(...)t-in-laboratory.html Domesticatie ![]() Geef mij maar een wild hert met een pijl door de flikker op de BBQ. Wat. | |
Pietverdriet | donderdag 16 juni 2011 @ 16:33 |
Zie je hoe lekker steak is? | |
Pietverdriet | donderdag 16 juni 2011 @ 16:34 |
Succes met het kweken en zuiver houden van je soorten | |
Zeeland | donderdag 16 juni 2011 @ 17:46 |
![]() Technisch mogelijk. | |
Zeeland | donderdag 16 juni 2011 @ 18:02 |
Voor de duidelijkheid. Voedingsfabrieken zijn een aanvulling op de huidige landbouw, die mag gewoon blijven bestaan. | |
mlg | donderdag 16 juni 2011 @ 18:18 |
WTF? Je wil gewoon gemanipuleerd voedsel opgebouwd uit chemische bouwsteentjes. | |
mlg | donderdag 16 juni 2011 @ 18:18 |
Neem initiatieven in plaats van een topic hierover openen. | |
Zeeland | donderdag 16 juni 2011 @ 18:53 |
* Zucht Lees anders gewoon mijn OP. | |
Dutchnative | donderdag 16 juni 2011 @ 19:24 |
Ik dacht eerst dat dit een protest van Zeeland was tegen randstadkinderen die denken dat melk uit een fabriek komt ![]() | |
Zeeland | donderdag 16 juni 2011 @ 19:30 |
Haha, dat is ook wel een protestje waard. ![]() | |
Stupendous76 | donderdag 16 juni 2011 @ 22:13 |
Grotere groei dan wat? Maar in ieder geval: de bevolking groeit. Is het niet in aantal dan wel in gewicht. Dus je kweekt algen om bacteriën te kweken om voedingsvervangers te maken. Is niet veel anders dan nu met (ook) dieren en planten. Het kan je misschien wat ruimte opleveren, maar als je dit naast de huidige landbouw/veeteelt wil doen zal dat ook minimaal zijn. Ik zie met jouw plannen ruimtelijk gezien weinig tot geen voordelen. | |
Zeeland | donderdag 16 juni 2011 @ 22:35 |
In landen met een overschot aan voedsel is een lagere bevolkingsgroei dan in armere landen. Je redenatie meer voedsel is meer mensen is meer voedsel geldt niet helemaal. Het gaat niet per sé om bacteriën. De meeste voedingstoffen kunnen wij halen uit algen. En ruimtelijk heeft dat grote gevolgen omdat je op 1 m2 veel meer biomassa algen kan kweken dan mais op 1 m2. De ruimtewinst is enorm. | |
Stupendous76 | donderdag 16 juni 2011 @ 22:39 |
Ik gaf dan ook al aan dat we nog steeds in aantal, maar vooral in omvang groeien. En het voedsel dat over is flikkeren we weg. Als je kijkt naar de opbrengst in voedingswaarde misschien wel, maar als je kijkt naar het aanbod/de diversiteit, dan ook nog steeds. En, als je het naast traditionele landbouw wil doen, heb je dan nog steeds die winst? | |
Zeeland | donderdag 16 juni 2011 @ 22:48 |
Dat is heel zonde, meer kan ik er niet over zeggen. Je geeft dus toe dat meer voedsel niet altijd bevolkingsgroei tot gevolg heeft (in aantal individuen). Ik ben niet voor een verbod op klassieke landbouw, maar tegen de subsidies. Daarnaast pleit ik voor meer onderzoek naar hoe wij 'lekker' voedsel maken van de eiwitten die we redelijk makkelijk kunnen winnen uit kleinere organismen. Op de lange termijn zal de klassieke landbouw dan de concurrentie verliezen als het gaat om voedingsstoffen, voor hen ontstaat een markt om lekkere dingen te verbouwen. Ze hoeven dus geen aardappelen en rijst meer te verbouwen op termijn. | |
Stupendous76 | donderdag 16 juni 2011 @ 22:54 |
Niet altijd nee. Lekkere landbouw ![]() Het gaat er niet om of spruitjes wel of niet lekker zijn, maar dat er voedsel is. Voldoende kwaliteit, voldoende variatie. En ik heb liever een krop sla van het veld dan een wetenschappelijk onderbouwd, technisch gekweekt bakje algen. Misschien dat dat zal veranderen, maar dan zit ik eerder te denken aan de Star-Trek-ontwikkelingen dan deze. |