dit dusquote:Op zaterdag 30 april 2011 17:10 schreef Schnappieter het volgende:
In de eerste plaats is de functie van het WO het wetenschappelijk denken bijbrengen aan studenten en dat ze na hun opleiding in staat zijn zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Daarin verschilt het van het HBO, wat zoals de naam al zegt een beroepsopleiding is en mensen dus een specifiek beroep leert.
Natuurlijk gaat maar een klein deel van de WO'ers uiteindelijk de wetenschap in, maar het wetenschappelijke denken is op de werkvloer ook een toevoeging. En schijnbaar vinden werkgevers het toch nog vaak de moeite waard om WO'ers aan te nemen ondanks het feit dat ze misschien wat praktische vaardigheden nog moeten leren.
Ik vind het de taak van een bedrijf om tijdens de eerste baan de mensen de fijne kneepjes te leren, daarom mogen ze een startende werknemer ook minder betalen. Helaas kan je als universiteit enkel ervoor kiezen om die stage te laten vallen als de concurrerende universiteiten dat ook doen. Als we dan toch per se de stage een onderdeel van de opleiding willen laten zijn, waarom de opleiding dan niet verlengen? Twee jaar is al zo verschrikkelijk kort voor het verdiepen van je niveau (basisvakken in een masteropleiding), het specialiseren en een thesis.quote:Mede daarom raad ik studenten in mijn vakgebied aan om in zichzelf en in de toekomst te investeren en een afstudeerstage te doen.
Ik vind die 2% net wat te extreem, het percentage zou ergens tussen de 5% en de 10% moeten liggen, waarbij de ene opleiding wat selectiever (grotendeels via zelfselectie die al op het VWO start bij de profielkeuze) is dan de andere.quote:In mijn optiek is de universiteit er om de intellectueel meest getalenteerde 2% zich te laten ontwikkelen. Niet ten bate van hun eerste baan, maar ten bate van de wetenschap en daarmee ten bate van de samenleving, of ten bate van de samenleving via een positie buiten de wetenschap.
Dat hoeft natuurlijk niet noodzakelijk (het is in Nederland wel zo), ook een universiteit kan aan niveaudifferentiatie doen en ook een universiteit zou dat moeten doen, alleen moet het laagste niveau dan wel altijd nog op de top-5% - top-10% zijn gericht.quote:Alleen op de universiteit is dat niet zinvol want er is geen hoger niveau meer.
Het standaardniveau van de high school in de USA is natuurlijk verschrikkelijk laag, dat is wat mij betreft niet eens een niveau waarmee wij het VWO mogen vergelijken, al is het maar omdat wij vanaf het eerste leerjaar minstens 2 verschillende niveaus (VBO/MAVO en HAVO/VWO zodat er nog wat gebrugd kan worden) hanteren en in een later stadium 4 verschillende niveaus hanteren terwijl ze in de USA slechts 1 niveau hebben tot het laatste jaar of de laatste 2 jaar.quote:Ik heb in de VS bijles gegeven aan TU studenten die qua vooropleiding (highschool) niet konden concurreren met Nederlandse VWO studenten. Maar het niveau op goede universiteiten is zo immens hoog, ze hebben goede boeken en studenten studeren wel zo ongelofelijk hard, dat ze binnen mum van tijd op een hoog niveau zitten. Zelfs met een slechte vooropleiding.
Waarom gaat men dan nog naar school, om die 4 jaar voor lucht te 'leren'quote:Op zondag 1 mei 2011 10:56 schreef AlexanderDeGrote het volgende:
[..]
Het idee van academische vorming is niet bedoeld om direct nut te hebben. Dat is de kar voor het paard spannen. Kennis is het doel op zichzelf en geld is een nuttig hulpmiddel, niet andersom. Iedere poging om dat te verbloemen middels redeneringen is niet meer dan lippendienst bewijzen aan de heersende gedachte dat geld en consumptie een 'gezond' doel op zich is.
Kennis heeft natuurlijk enorm nuttige bij-effecten gehad, meestal uit het werk van mensen die nooit enige subsidie ontvangen hebben, maar dat is nooit de motivatie. De motivatie is het begrijpen van dingen.
Er zijn nu eenmaal heel wat beroepen waar meer voor nodig is dan enkel praktijkkennis. En voor veel mensen in leidinggevende functies is het vaak belangrijker dat ze de grote lijnen in een organisatie of een bedrijf kunnen uitzetten.quote:Op zondag 29 april 2012 14:08 schreef Pluteau het volgende:
[..]
Waarom gaat men dan nog naar school, om die 4 jaar voor lucht te 'leren'
Geef mij maar iemand die een vak heeft geleerd.
Daar kan je nog altijd intern voor worden opgeleid of een MBA achteraan plakken.quote:Op zondag 29 april 2012 14:22 schreef Krantenman het volgende:
[..]
Er zijn nu eenmaal heel wat beroepen waar meer voor nodig is dan enkel praktijkkennis. En voor veel mensen in leidinggevende functies is het vaak belangrijker dat ze de grote lijnen in een organisatie of een bedrijf kunnen uitzetten.
Nee, maar neem nu bv. iemand die afstudeert als journalist. Natuurlijk zou die aan het einde van zijn opleiding een foutloos stukje moeten kunnen schrijven voor de krant, maar het is minstens zo belangrijk (eigenlijk veel belangrijker) dat hij of zij een brede achtergrondkennis heeft van bv. de politiek (of van een ander domein, afhankelijk van welk type journalist natuurlijk).quote:Op zondag 29 april 2012 14:24 schreef Pluteau het volgende:
[..]
Daar kan je nog altijd intern voor worden opgeleid of een MBA achteraan plakken.
Of geldt dat in NL niet en studeert daarom iedereen bedrijfskunde en management
Waarom? We hebben het hier over een instituut van wetenschap, daar wordt dus gepionierd in kennis en begrip, grenzen worden verlegd. Het lijkt me niet dat dat iedereen gegeven is of zou moeten zijn, en zeker geen 5 a 10% van de bevolking. Het is helemaal niet zo extreem laag, in de jaren 80 was het VWO er voor een dikke 5%, en ging een groot deel daarvan naar het HBO, nu is het 25% dat zich zou moeten voorbereiden op wetenschappelijk onderwijs, terwijl zich bezig houden met wetenschap in zijn aard iets is voor bollebozen. Ik schat het ongeveer zo in dat er rond de 2% een grens ligt, van mensen die niet zozeer goed een lesje kunnen leren, dat ook natuurlijk, maar die meer en andere dingen leren dan hun lesje, en die spelen met wat ze zouden moeten leren. Dat heeft te maken met het soort hersens dat niet alleen bekwaam is maar ook nieuwsgierig en onderzoekend is.quote:Op zaterdag 28 april 2012 13:54 schreef Bram_van_Loon het volgende:
@Matador
@Weltschmerz
[..]
Ik vind die 2% net wat te extreem, het percentage zou ergens tussen de 5% en de 10% moeten liggen, waarbij de ene opleiding wat selectiever (grotendeels via zelfselectie die al op het VWO start bij de profielkeuze) is dan de andere.
Maar ik snap nog steeds niet wat die rest daar dan te zoeken heeft. Waarom zou je die dicht op de wetenschap zelf willen plaatsen? De wetenschappelijke manier van denken is natuurlijk zeer waardevol, maar dat is wat anders dan wetenschap beoefenen. In die manier van denken kan ook wel op het HBO onderwezen worden.quote:Maak een deel van het programma vrij invulbaar en varieer de moeilijkheidsgraad van die keuzevakken sterk zodat je ook de nog slimmere mensen op maat kan bedienen. Bedenk dat wanneer een universiteit zich op de top-5% tot de top-10% richt dat die mensen dan stevig aan de bak moeten om te slagen, de nog getalenteerdere mensen moeten aan de bak om met glans te slagen en zij kunnen allerlei extra vakken volgen om zichzelf nog wat meer te ontwikkelen.
Daar is het niet voor, het is roofbouw op een instituut. Verklaarbaar want bij succes wil iedereen een graantje meepikken en er tegenaan schurken, maar in wezen is het graaien in iets wat door anderen met andere bedoelingen tot stand is gebracht.quote:Dat hoeft natuurlijk niet noodzakelijk (het is in Nederland wel zo), ook een universiteit kan aan niveaudifferentiatie doen en ook een universiteit zou dat moeten doen, alleen moet het laagste niveau dan wel altijd nog op de top-5% - top-10% zijn gericht.
LOLquote:Waarom gaat men dan nog naar school, om die 4 jaar voor lucht te 'leren'
Geef mij maar iemand die een vak heeft geleerd.
Dat kan als je veel geld hebt of als je bereid bent om een grote schuld te maken (voor zo ver iemand al minstens 25 000 - 30 000 Euro wil lenen). Een MBA-opleiding heeft wel niets met academische vorming te maken, het is gericht op mensen die al een paar jaar werkervaring hebben, vaak blijven ze tijdens die opleiding werken voor hun bedrijf of hun eigen zaak en gebruiken ze dat werk om allerlei praktijkopdrachten uit te voeren.quote:Daar kan je nog altijd intern voor worden opgeleid of een MBA achteraan plakken.
achtergrond in de politiek kan je opdoen door een paar boeken te lezen en nieuws/wikipedia te lezen. Vier jaar heb je niet nodig om journalist te worden, iedere blogger is tegenwoordig al journalist.quote:Op zondag 29 april 2012 14:32 schreef Krantenman het volgende:
[..]
Nee, maar neem nu bv. iemand die afstudeert als journalist. Natuurlijk zou die aan het einde van zijn opleiding een foutloos stukje moeten kunnen schrijven voor de krant, maar het is minstens zo belangrijk (eigenlijk veel belangrijker) dat hij of zij een brede achtergrondkennis heeft van bv. de politiek (of van een ander domein, afhankelijk van welk type journalist natuurlijk).
Dus niet enkel praktische vaardigheden zijn belangrijk (het verschilt natuurlijk wel van beroep tot beroep, van een chirurg verwacht natuurlijk wat anders).
Academische vorming, wat is dat? Boeken lezenquote:Op zondag 29 april 2012 14:36 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
LOL
Of dat je wel of niet een vak leert hangt af van de WO-opleiding maar sowieso is een goede vijfjarige opleiding waarin je academisch gevormd wordt geen weggegooid geld. Je kan niet in Jip-en-Janneketaal uitleggen hoe dat precies leidt tot economische waarde maar dat doet het zeker. Dat mag echter niet het motief zijn, de academische vorming is op zichzelf al essentieel. Als meer parlementairërs, prominenten van politieke partijen, ministers en staatssecretarissen een goede academische vorming zouden hebben gehad dan zou ons land de afgelopen 11 jaar heel wat beter zijn bestuurd.
1. Wij liggen helemaal niet ver uit elkaar, ook als het aan mij zou liggen dan zou in de masterfase van een opleiding hooguit 5% van de bevolking overblijven voor de serieuzere opleidingen.quote:Waarom? We hebben het hier over een instituut van wetenschap, daar wordt dus gepionierd in kennis en begrip, grenzen worden verlegd. Het lijkt me niet dat dat iedereen gegeven is of zou moeten zijn, en zeker geen 5 a 10% van de bevolking. Het is helemaal niet zo extreem laag, in de jaren 80 was het VWO er voor een dikke 5%, en ging een groot deel daarvan naar het HBO, nu is het 25% dat zich zou moeten voorbereiden op wetenschappelijk onderwijs, terwijl zich bezig houden met wetenschap in zijn aard iets is voor bollebozen. Ik schat het ongeveer zo in dat er rond de 2% een grens ligt, van mensen die niet zozeer goed een lesje kunnen leren, dat ook natuurlijk, maar die meer en andere dingen leren dan hun lesje, en die spelen met wat ze zouden moeten leren. Dat heeft te maken met het soort hersens dat niet alleen bekwaam is maar ook nieuwsgierig en onderzoekend is.
Nogmaals, ik vind het absurd dat het VWO-niveau zo sterk is gedaald dat inmiddels een kwart van de middelbareschoolleerlingen het VWO volgt. Dat is een slechte zaak! Ik vrees dat hier kwade opzet zit, dat men misplaatst dacht dat als maar voldoende mensen het VWO zouden volgen dat dan voldoende mensen VWO-intelligentie zouden krijgen. Tja, zo werkt het inderdaad niet.quote:Maar ik snap nog steeds niet wat die rest daar dan te zoeken heeft.
Daar zijn we het over eens. Al met al verschillen onze meningen hierover maar heel weinig.quote:Het is niet interessant of je de universiteit aankan, het is interessant wat iemand die het aankan daar kan leren en zelfs bijdragen. Ik snap dat het bedrijfsleven in de hoedanigheid van eerste werkgever graag een door de overheid gefinancierde talentscout heeft, maar de universitet is maatschappelijk iets te waardevol om de hoer te spelen van dergelijke kneuterige kortetermijnbelangetjes.
Het leren kritisch te redeneren, axioma's, stellingen en theorieën te ontwikkelen die goed zijn onderbouwd, experimenten op te stellen die dit alles toetsen enz.quote:Academische vorming, wat is dat? Boeken lezen![]()
Het is niet omdat je een WO-opleiding in Nederland hebt gevolgd dat je daarom ook automatisch academisch gevormd bent! Helaas.quote:Volgens mij heeft 80% al een academische opleiding/vorming/tijdverdrijf in de politiek
Erg veel heeft het niet geholpen. Of zoals Ebru Umar het al zei in de metro over Rutte die een simpele rekenfout maakte (maar wel over miljarden begrotingsverschil had): Rutte heeft Geschiedenis gestudeerd, zijn doel is praten, niet rekenen! Laat dat maar aan anderen over.
Leuk, een minister-president die geen basisschoolkennis heeft maar wel 'academisch'.
Das gek, geen klasgenoot die past in dat straatje. eigenlijk niemand die ik ken die op de universiteit zit. Kan ook door mijn opleiding komen (Biologie) maar ik zie voornamelijk mongolen met gebrekkig NL (en dan hebben we het niet over allochtonen) en brave meisjes die hun opdrachten braaf uitvoeren op de universiteit.quote:Op zondag 29 april 2012 15:00 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het leren kritisch te redeneren, axioma's, stellingen en theorieën te ontwikkelen die goed zijn onderbouwd, experimenten op te stellen die dit alles toetsen enz.
Om dit te kunnen heb je voldoende kennis en voldoende training op een voldoende hoog niveau nodig, anders krijg je die oninterssante en irrelevante meninkjes die je bij straatinterviews en in schoolklassen hoort.
Daar zou je nog verbaasd over zijn. Alleen ga je dan allicht buiten Nederland moeten solliciteren aangezien wij voor zover ik het weet maar 1 enigszins succesvol gamebedrijf hebben.quote:Welk gamebedrijf informatici zoekt om onderzoek te doen naar kunstmatige intelligentie?
Dikke boehoequote:Op zondag 29 april 2012 15:01 schreef LavenderTown het volgende:
De universiteit heeft haar ziel aan de duivel verkocht. Als het kwaad zelf betoverd zij de meest talentvolle en kwetsbare leerling met valse dromen over een toekomst in de wondere wereld van de wetenschap.
Maar in werkelijkheid is er in onze samenleving geen plaats voor wetenschappelijk onderzoekers. Als het doek valt, dan opent de leerling zijn ogen in de wereld van het hellevuur. Met tranen in zijn ogen realiseert hij zich dat de universiteit is verworden tot een diplomafabriek voor de duivelse machine. Zijn talent is gedegradeerd tot olie van hoge kwaliteit dat tegen een lage prijs wordt verkocht.
De leerling mag niet meer denken. Hij moet doen. Arbeit macht frei. Als je maar hard genoeg werkt, dan word je rijk en gelukkig. Een nieuwe wortel aan een stok. De arme jongen wilde slechts de werkelijkheid kennen. Maar het zijn niet langer de levensvragen die hij beantwoordt. Nee, het is de telefoon. Een gevangenis voor de geest waar ook plaats had kunnen zijn voor de MBO'er. Maar liever lbrengt men de intelligentere soortgenoot met duizenden euro's studieschuld naar het moeras. De troosteloze plaats waar alle hoop verdronken wordt. Het bedrijfsleven.
De academicus was nooit bestemd voor het beroepsleven. Het is de samenleving die het arme dier buiten zijn habitat plaatst. Het wonderbaarlijke wezen is opgeleid om de mensheid te verlichten met nieuwe inzichten. Dat was ooit eens de functie van het wetenschappelijk onderwijs.
Nu zijn er al lang geen vacatures meer voor onderzoekers. Vertel mij welke filmmaatschappij cultuurwetenschappers zoekt om onderzoek te doen naar immersie? Welk gamebedrijf informatici zoekt om onderzoek te doen naar kunstmatige intelligentie? Welk organisatieadviesbureau bedrijfskundigen huurt om wetenschappelijk verantwoord verslag uit te brengen?
Zoals ik zei: het VWO is veel te weinig selectief (het niveau zou dusdanig hoog moeten liggen dat vanzelf maar 10% van de leerlingen het VWO volgt), dan krijg je dat. Het is van de zotten dat een VWO-gediplomeerde nog niet weet hoe hij werkwoorden moet vervoegen, een vaardigheid die vroeger in de zesde klas van de lagere school werd beheerst door de toekomstige WO-studenten. Dit is natuurlijk een symptoom van een veel groter probleem: een te laag niveau van onderwijs waarbij veel te weinig eisen worden gesteld, een symptoom van de leraar die beslist om per 3 fouten een punt af te trekken in plaats van per fout omdat hij anders op zijn kop krijgt van het schoolbestuur nadat ouders zijn gaan klagen bij dat schoolbestuur.quote:Das gek, geen klasgenoot die past in dat straatje. eigenlijk niemand die ik ken die op de universiteit zit. Kan ook door mijn opleiding komen (Biologie) maar ik zie voornamelijk mongolen met gebrekkig NL (en dan hebben we het niet over allochtonen) en brave meisjes die hun opdrachten braaf uitvoeren op de universiteit.
Als je sappige verhalen wil vertellen wel, als je axioma's, stellingen en theorieën wil ontwikkelen niet. Natuurlijk kan het zeer waardevol zijn zo'n wereldreis, wanneer je het op een niet al te toeristische manier doet.quote:En die laatste zinje kan beter een wereldreis maken dan studeren wil je iets te vertellen hebben.
LOLquote:Dikke boehoe
Hard werken zul je, een vak leren. Geld moet rollen, iedereen krijgt maar een papier, brave opdrachtvervullende allochtone meisjes die ze3ma geen 9a7ba nadoen zijn academisch en nu vragen ze al het hbo voor receptiewerk (!), het moet niet gekker worden met al die luilakken.
Ik zie het nut niet van 4-6 jaar studeren om dit te doen als we Filosofie als verplicht vak op de middelbare school kunnen bieden.quote:Op zondag 29 april 2012 15:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Als je sappige verhalen wil vertellen wel, als je axioma's, stellingen en theorieën wil ontwikkelen niet. Natuurlijk kan het zeer waardevol zijn zo'n wereldreis, wanneer je het op een niet al te toeristische manier doet.
De uitzondering bevestigt de regel. Genoeg goede praktische opleidingen, ook op het vmbo (technisch), maar het gaat hier nu om post #1 wat het nut is van het WO. tijden zijn veranderd en men gaat nu niet meer studeren om zichzelf te 'ontwikkelen' (heck, dan kan men betereen sporter worden of wereldreiziger om maar eens wat op te noemen), dat doe je met levenservaring en niet in de schoolbanken.quote:Op zondag 29 april 2012 15:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
LOL
Jij constateert terecht dat het HBO niets meer voorstelt (als regel) en jouw oplossing is om het WO-onderwijs af te schaffen? Wat dacht je van terug het niveau te verhogen? Dat zet meer zoden aan de dijk.
Jij kan het misschien niet inzien omdat het te ver buiten jouw referentiekader valt maar veel geld gaat er niet rollen als de WO-opleidingen verdwijnen. Wees daar maar zeker van. Ja, op de korte termijn zal het misschien goed zijn voor de economie, op de lange termijn is het funest voor de economie. Jij denkt toch niet dat wij in Nederland wafers zouden kunnen maken voor meer dan 80% van de chipindustrie als we geen universiteiten hadden gehad?
Dat komt omdat jij daar geen gevoel voor hebt. Je begrijpt de wereld in de termen die anderen je hebben aangereikt. Daarom is je wereldbeeld beperk tot de hedendaagse marktideologie. Daarin zit je gevangen totdat de samenleving in het teken komt te staan van een andere ideologie. Zodat jij dit nieuwe pad kunt gaan bewandelen door gewoon de geur van succes te volgen. Dat pad bestaat dan uit dingen die in het nieuwe bestel de vorm hebben aangenomen van functies, die je jezelf dan kunt aanleren door anderen na te apen.quote:Op zondag 1 mei 2011 07:50 schreef Lyrebird het volgende:
Iets dat steeds terugkomt, is de academische vorming van het WO. Net zoals lyolyrc vraag ik me af, wat is dat dan?
Sorry, je kletst hier uit je nek.quote:De uitzondering bevestigt de regel. Genoeg goede praktische opleidingen, ook op het vmbo (technisch), maar het gaat hier nu om post #1 wat het nut is van het WO. tijden zijn veranderd en men gaat nu niet meer studeren om zichzelf te 'ontwikkelen' (heck, dan kan men betereen sporter worden of wereldreiziger om maar eens wat op te noemen), dat doe je met levenservaring en niet in de schoolbanken.
Dat is alles wat mis is met de wereld. Waarom zien de minder succesvollere bedrijven niet de voordelen van het wetenschappelijk onderzoek? De rijken worden namelijk rijker en daaruit volgt dat je een doorbraak nodig hebt om de grootste vis in de vijver te worden. Geld mag geen argument zijn. Een academicus doet namelijk liever onderzoek dan uitvoerend werk tegen elke prijs. Het is dan ook een raadsel dat er geen wo-functies in het leven worden geroepen. Met zoveel jonge alumni zonder hoogopgeleid werk is er een enorme bron van kennis verloren.quote:Op zondag 29 april 2012 15:04 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Daar zou je nog verbaasd over zijn. Alleen ga je dan allicht buiten Nederland moeten solliciteren aangezien wij voor zover ik het weet maar 1 enigszins succesvol gamebedrijf hebben.
In de bètasector zijn er voldoende mogelijkheden om interessant onderzoek te doen, voor sommige bètadisciplines kan je prima in Nederland terecht, voor andere bètadisciplines zal je je heil in het buitenland moeten zoeken.
Verkeerd voorbeeld. Deltawerken waren onnodig - men kon gewoon de dijken verhogen. Maar dat wilde Den Haag niet, er moest geld in Zeeland gaan rollen.quote:Op zondag 29 april 2012 15:21 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Wat te denken van de Deltawerken? Dat hebben we eveneens te danken aan de universiteiten, reken er maar op dat de Zeelanders hier heel erg blij mee zijn.
Om dit terug te koppelen naar de OP - je hebt MI gelijk dat je direct na een WO-opleiding niet veel kunt. Maar dat betekent niet dat het altijd zo zal blijven. Met een jaar of 10 ervaring kun je als beta-academicus voor jezelf gaan beginnen, en reken maar dat het geld dan binnenstroomt.quote:Op zondag 29 april 2012 15:25 schreef LavenderTown het volgende:
Zo zijn er zoveel mooie verhalen dat we op de een of andere manier toch kunnen winnen in het leven, maar het lijkt er toch op dat de academicus genoegen moet nemen met een plaats tussen de andere werkbijen op de bodem van de piramide. (Haalt zich een of ander topic voor de geest van een klagende elektrotechnicus.)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |