Appeltaart gaat ook lukken. Maar niet andermans appeltaart.quote:Op woensdag 16 februari 2011 01:41 schreef trovey het volgende:
Ik kook al jarenlang zonder recepten en ja, het smaakt ook nog.Soms moet je dingen wel eens nakijken zoals b.v. bij een appeltaart bakken maar de dagelijkse kost is allemaal zonder recept.
Aldoende leert men.quote:Op woensdag 16 februari 2011 02:22 schreef Staal het volgende:
[..]
Appeltaart gaat ook lukken. Maar niet andermans appeltaart.
Wat ik bedoel is dat het koken anders is geworden. Ik was nogal van de recepten namelijk. Maar merk steeds meer dat ik ze niet meer nodig heb. Het begon met variatie maar kan het inmiddels zelf verzinnen en je krijgt er gevoel voor. Best een leuke overgang. Tof zelfs.
Ik heb dat ook wel een beetje. Natuurlijk, iedereen die zich een poosje in koken en eten heeft verdiept, ontwikkelt vanzelf voldoende smaakgevoel om ongeveer te weten wat lekker bij elkaar smaakt. En ja, dan kun je vrij eenvoudig, door gewoon een hoop lekkere ingrediënten bij elkaar te gooien, zorgen voor een tamelijk smakelijke maaltijd.quote:Op woensdag 16 februari 2011 13:05 schreef RobinOok het volgende:
Ik vind het nogal ovrrated, dat zogenaamde koken zonder recept.
Snap ik ook wel.quote:Op woensdag 16 februari 2011 13:53 schreef motorbloempje het volgende:
och, ik claim dan ook niet vernieuwend te zijn, maar ik denk dat TS meer doelt op het kijken van vrij standaard dingen zonder dat je elke keer het recept er bij moet pakken; dat je op een gegeven moment gewoon weet hoe lang je gerecht in de oven moet, hoeveel er van wat bij moet, etc.en in die trend heb ik dan ook antwoord op de vraag gegeven
Nou, dat vind ik nogal ver gaan...ik mag toch hopen dat TS de receptkokers geen kneusjes vindt.quote:Op woensdag 16 februari 2011 13:57 schreef minilot het volgende:
[..]
Het ging me er meer om dat de hele insteek van TS lijkt te zijn (zie ook topictitel): "Wanneer ben je opgehouden met een kneusje zijn dat recepten nodig heeft, om uit te groeien tot een stoere bink die ze niet nodig heeft?"
Maar ja, het is idd maar net hoe je het opvat...quote:Op woensdag 16 februari 2011 02:22 schreef Staal het volgende:
[..]
Wat ik bedoel is dat het koken anders is geworden. Ik was nogal van de recepten namelijk. Maar merk steeds meer dat ik ze niet meer nodig heb. Het begon met variatie maar kan het inmiddels zelf verzinnen en je krijgt er gevoel voor.
herkenbaarquote:Op woensdag 16 februari 2011 14:08 schreef minilot het volgende:
Ik moet trouwens eerlijk bekennen dat ik er voor mezelf ook wel een beetje kritisch in ben hoor...
Ik eet bij andere mensen vaak genoeg van die bij pleur-maar-bij-elkaar-gerechten waar ze zelf trots op zijn en waar ze van hun ouders/vriendin/huisgenoten talloze complimenten over hebben gekregen, en dat is dan toch wel vaak iets dat ik mezelf en m'n lief nooit voor zou zetten.![]()
Ik eet alles altijd met een brede grijns op, want ik vind het altijd hartstikke lief als iemand voor me kookt, en als ik honger heb vreet ik eigenlijk alles wel met smaak op, maar daar houdt het dan ook wel op. Bij de meeste mensen komt het zonder recept koken nu eenmaal gewoon neer op studentenvoer. Niks mis mee, maar zeker ook niet iets waar ik zelf ooit tegen iemand over zou durven opscheppen.
Hehe. Het is dat ik aan tafel een extreem sociale blije doos ben, anders zou niemand me ooit nog durven uitnodigen.quote:
Al is er natuurlijk niet per definitie iets mis met een ovenschotel die 'gloep' doet als je een lepel erin steekt omdat er champignonsoep/saus met groenten en vlees onder een kazig dakje zit.quote:Op woensdag 16 februari 2011 14:55 schreef MaximusTG het volgende:
Toen het eten uit de combimagnetron kwam (die op de combistand stond, voor mij al een teken dat het niet veel goeds kan zijn) leek het op een soort ovenschotel, met kaas bovenop. Het geheel leek een stevige consistentie te hebben. Niets was minder waar. De opscheplepel verdween met een flinke *gloep* in de smurrie. Het bleek een combinatie te zijn van een soort champignonroomsauspoeder uit een zakje, met brokken aardappel, stukken worst, pasta, spinazie, prei en nog meer ondefinieerbare ingredienten. Bah
Je voelt toch wel aan wanneer je deeg goed is? een snufje meer zout zou dan toch niet zoveel uit moeten maken? Of praat ik nou poep?quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:26 schreef MaximusTG het volgende:
@minilot,
Nee, is ook zo, maar (gelukkig voor jullie) kan ik de smaak en textuur van dat 'gerecht' niet goed overbrengen. Het was echt heel vies :p. Na het eten kregen we trouwens nog de opdracht af te wassen, 'want hij had al gekookt'.... (kijk, zo iets hoor je als gast gewoon uit jezelf aan te bieden, waarop de gastheer zoiets vaak afslaat).
Pietverdriet heeft trouwens ook wel een goed punt met de patisserie. Nu ben ik zelf nogal actief met pizzamaken (ja echt), en er zijn echt hordes mensen op internet die er een hele wetenschap van gemaakt hebben, en ook hebben ontdekt dat kleine veranderingen in verhouding tussen gist en zout soms al veel uitmaken. Wat voor een vreemde vogel ben je dan als je dat zo aan de kant schuift en zegt dat je de hoeveelheden 'op gevoel' (lees - elke keer anders) doet.
Inderdaad! Waarom het wiel opnieuw uitvinden, als moedige lieden je al zijn voorgegaan?quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:26 schreef MaximusTG het volgende:
Pietverdriet heeft trouwens ook wel een goed punt met de patisserie. Nu ben ik zelf nogal actief met pizzamaken (ja echt), en er zijn echt hordes mensen op internet die er een hele wetenschap van gemaakt hebben, en ook hebben ontdekt dat kleine veranderingen in verhouding tussen gist en zout soms al veel uitmaken. Wat voor een vreemde vogel ben je dan als je dat zo aan de kant schuift en zegt dat je de hoeveelheden 'op gevoel' (lees - elke keer anders) doet.
(Brood)deeg is een erg lastig, en ja een snuf meer of minder zout maakt uit.quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:28 schreef HostiMeister het volgende:
[..]
Je voelt toch wel aan wanneer je deeg goed is? een snufje meer zout zou dan toch niet zoveel uit moeten maken? Of praat ik nou poep?
Correctie alleen voor slagroom maken in de melkfabriek gebruikte ik een recept. (voor de verhouding bindmiddelen) en dat was wel altijd lekkere slagroomquote:Op woensdag 16 februari 2011 15:30 schreef OVchipkaart het volgende:
Ik kook altijd zonder recept maar het smaakt dan ook nooit ergens naar
Bindmiddelen in de slagroom???quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:32 schreef OVchipkaart het volgende:
[..]
Correctie alleen voor slagroom maken in de melkfabriek gebruikte ik een recept. (voor de verhouding bindmiddelen) en dat was wel altijd lekkere slagroom
Het ging over pizzadeegquote:Op woensdag 16 februari 2011 15:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Brood(deeg) is een erg lastig, en ja een snuf meer of minder zout maakt uit.
Pizzadeeg is in principe het zelfdequote:
Ja, maar daar boeit het niet zo erg, omdat je er nog een mep ingrediënten overheen pleurt. Brooddeeg is een ander verhaal, mijns inziens.quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pizzadeeg is in principe het zelfde
Jup gesuikerde room (40% vet) daar zit een mengsel van bindmiddelen bij in omdat er anders vocht van de slagroom afkomt (1 van de tests na 2 dagen koelkast mag er geen vocht af komen), en dat willen heren banket bakkers niet.quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bindmiddelen in de slagroom???
WTF??
Nou ja, kijk, zout heeft een retarderend effect op gist, m.a.w. de gist gaat minder hard/snel werken/delen etc. Als je nu een recht-toe-recht-aan recept gebruikt voor b.v. brood met twee warme rijsperiodes, waarbij de hoeveelheid gist vrij hoog is, zal een snuf (ook zoiets, wat is een snuf?) zout niet veel uitmaken. Maar zodra je wat verder wil, en je steeds minder gist toevoegt, zodat je het deeg langer kan laten rijzen, b.v. in de koelkast voor soms wel 2, 3 dagen, begint het toch wel allemaal wat nauwer te luisteren.quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:28 schreef HostiMeister het volgende:
[..]
Je voelt toch wel aan wanneer je deeg goed is? een snufje meer zout zou dan toch niet zoveel uit moeten maken? Of praat ik nou poep?
Steeds als iemand dát zegt, sterft er ergens in Italië een pizzabakker!quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:39 schreef HostiMeister het volgende:
[..]
Ja, maar daar boeit het niet zo erg, omdat je er nog een mep ingrediënten overheen pleurt.
deeg is deeg en luistert nauw. Niets afwegen als je kookt is prima maar als je met deeg of patisserie etc aan de slag gaat is het onzinnig.quote:
RIPquote:Op woensdag 16 februari 2011 15:43 schreef minilot het volgende:
[..]
Steeds als iemand dát zegt, sterft er ergens in Italië een pizzabakker!
jaja, die willen dat de slagroom op het gebak nog dagenlang stijf blijft.quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:40 schreef OVchipkaart het volgende:
[..]
Jup gesuikerde room (40% vet) daar zit een mengsel van bindmiddelen bij in omdat er anders vocht van de slagroom afkomt (1 van de tests na 2 dagen koelkast mag er geen vocht af komen), en dat willen heren banket bakkers niet.
Prutsersquote:Dit waren zakken slagroom die naar banketbakkers gingen, (en de lekkerste slagroom die ik ooit geproefd heb, veel mensen vonden het te melkig, ik ben er ook achter gekomen dat sommige banketbakkers waar het heen ging (bij ons in het drop) het 2 keer verdunde met water)
Dus dáárom zijn de echte in NL vrijwel uitgestorven en heb je overal turkse pizzabakkers die het niet kunnen.quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:44 schreef motorbloempje het volgende:
Steeds als iemand dát zegt, sterft er ergens in Italië een pizzabakker!
Goed, als ik pizzadeeg maak dan duurt dat ook niet veel langer als een paar uur, ik heb het niet over dagen rijzen, dus dan zal een grammetje meer of minder ook niet uitmaken. En als mijn pizzadeeg ietsjes te zout is so be it, ik ga niet met een of andere weegschaal mijn hoeveelheid zout afmeten.quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:43 schreef minilot het volgende:
[..]
Steeds als iemand dát zegt, sterft er ergens in Italië een pizzabakker!
Toch was het super lekker slagroom, ik nam altijd mosterpotjes mee voor iedereen, en het is verreweg de lekkerste slagroom die ik ooit geproefd heb.quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
jaja, die willen dat de slagroom op het gebak nog dagenlang stijf blijft.
[..]
Prutsers
Ik loop vaker te schelden op de kwaliteit van gebak of brood, en dat is terecht
quote:Op woensdag 16 februari 2011 16:13 schreef motorbloempje het volgende:
iemand trouwens nog een lekker recept voor dorade? dat heeft m'n man daarnet op de markt gekocht. Alleen ontdaan van ingewandenkop 'n graten zitten d'r nog an!
3 kilo zout?quote:* 1 dorade (à 800 g) of goudbrasem
* 3 kg grof zout
* 2 eetlepels olie
* voor de saus:
* sap van 1 citroen
* 6 eetlepels olijfolie
* 2 teentjes knoflook, geperst
een recept voor pannenkoekenquote:Op woensdag 16 februari 2011 03:10 schreef Zana het volgende:
Het ging op gegeven moment vanzelf, je krijgt gewoon gevoel voor dingen die je bij elkaar kunt doen en bij bereidingstijden, maar soms gaat ook nog wel iets mis en smaakt het gewoon niet zo lekker als je dacht of is iets te ver doorgekookt of juist nog te rauw.
De deur van de koelkast/ diepvries opentrekken en dan verzinnen wat je eet komt bij mij wel dagelijks voor.
Er zijn ook gerechten waar ik nog steeds het recept nodig heb of waar ik alles precies afmeet (pizzadeeg of pannenkoeken). Soms bekijk ik op Internet recepten voor inspiratie, vaak heb je dan al een voorstelling of en hoe iets smaakt, maar bij voorkeur wil ik er graag een receptbeeld bij. Ik heb ook een hekel aan kookboeken zonder foto's.
Ik denk trouwens dat de meeste mensen een wokgerecht of pastasaus op gevoel kunnen koken, maar als ik voor meer mensen uitgebreider moet koken dan word ik snel onzeker, vooral wat bereidingstijden en hoeveelheden betreft. Ik zou niet zo snel professioneel kunnen koken, ik mis vooral ook de raffinesse en schiet te kort bij de presentatie van gerechten. Uit pakjes kook ik soms wel nog uit gemaakssucht, maar ik probeer het te vermijden.
Ja natuurlijk bedoel ik dat plus dat je zelf gewoon kunt verzinnen. Dat je creatiever wordt i.p.v. een recept uit te printen en dat te maken.quote:Op woensdag 16 februari 2011 13:53 schreef motorbloempje het volgende:
och, ik claim dan ook niet vernieuwend te zijn, maar ik denk dat TS meer doelt op het kijken van vrij standaard dingen zonder dat je elke keer het recept er bij moet pakken; dat je op een gegeven moment gewoon weet hoe lang je gerecht in de oven moet, hoeveel er van wat bij moet, etc.en in die trend heb ik dan ook antwoord op de vraag gegeven
Nou Minilot heeft blijkbaar problemen met mij, denk ik?quote:Op woensdag 16 februari 2011 14:05 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Nou, dat vind ik nogal ver gaan...ik mag toch hopen dat TS de receptkokers geen kneusjes vindt.
Je zegt geen recepten "meer" nodig te hebben, echt wel dat dat badinerend is.quote:Op woensdag 16 februari 2011 01:35 schreef Staal het volgende:
intussen heb ik geen recepten meer nodig. Leuke overgang in het hobby koken.
Dat je het er allemaal van weet te maken joh. Ben je ongesteld?quote:Op donderdag 17 februari 2011 01:18 schreef RobinOok het volgende:
Gelul.
Echt niet dat Minilot je woorden verkeerd interpreteerde.
[..]
Je zegt geen recepten "meer" nodig te hebben, echt wel dat dat badinerend is.
Echt wel dat je daarmee aangeeft je beter ontwikkeld te voelen dan een hobbykok die nog wel recepten gebruikt. Echt wel dat je jezelf hoger op de hobbykokladder vindt geklommen.
Verder ben ik het zo'n beetje met alles wat Minilot zegt eens.
Herken me ook in haar minder aardige trekjes, ha! Op de terugweg klagen tegen je lief, haha.
Joh, maak er van wat je wilt. Ik heb zo niet gepost en het al helemaal niet zo bedoeld.quote:
Je hebt helemaal gelijk joh.quote:Op donderdag 17 februari 2011 01:37 schreef RobinOok het volgende:
Waar ik het vandaan haal? Ik post er toch een kwoot bij?
Nou, daar haal ik het vandaan dus. Uit jouw woorden, uit jouw post.
Beetje slap om te doen of je neus bloedt en het aan ons slechte karakter ligt.
Welterusten. Sterkte morgen.quote:
Hela, hela! Dat ik in de auto op de terugweg tegen mijn lief zit te mopperen over andermans pakjeseten maakt mij nog geen akelig type! Staal, ik heb doorgaans een bijzonder zonnige en lieftallige inborst!quote:Op donderdag 17 februari 2011 01:37 schreef RobinOok het volgende:
Beetje slap om te doen of je neus bloedt en het aan ons slechte karakter ligt.
Oh, maar ik wil in zulks een setting juist graag tegen Robin, maar we zitten helaas in hetzelfde kamp.quote:Op donderdag 17 februari 2011 06:55 schreef technofreak86 het volgende:
Ik stel voor dat deze discussie in een modderbad beslecht wordt, waarbij de deelneemsters uiteraard in bikini gekleed zijn. In afwachting van de pics, OT:
quote:Op woensdag 16 februari 2011 13:45 schreef minilot het volgende:
Want dat is écht iets anders dan simpelweg een goed eetbare curry, soep, pasta of ovenschotel in elkaar knallen van een paar lekkere ingrediënten die elkaar niet in de weg zitten. Dat kan iedereen, mits een beetje kookbenul en intacte smaakpapillen.
Ja, inderdaad. Maar laten we het liever hebben over wel of geen recepten en wat en wanneer wel of niet. Vind ík een stuk interessanter in ieder geval.quote:Op donderdag 17 februari 2011 06:55 schreef technofreak86 het volgende:
Ik stel voor dat deze discussie in een modderbad beslecht wordt, waarbij de deelneemsters uiteraard in bikini gekleed zijn. In afwachting van de pics, OT:
Ik ben wel een fan van recepten, vooral om van te leren en ter inspiratie, als ik ze dan ook echt ga maken pas ik ze vaak aan, aan mn eigen smaak en beschikbaarheid van ingredienten. Dat houdt me bezig en ik eet er heerlijk van, maar ik zou niet durven beweren dat ik de recepten per definitie verbeter.
trail ?quote:Op donderdag 17 februari 2011 12:19 schreef HostiMeister het volgende:
Blijft toch meestal een kwestie van trail and error, denk ik dan.
Het probleem zit hem dan ook in het pleur maar wat bij mekaar. Vooral omdat dan beter eten wordt gezien als meer bij elkaar pleuren, champignons zijn ook lekker, dus meer champignons erbij, gehakt én spek, om het eens even extra lekker te maken. Zonder idee erachter van het hoe en waarom. Ik kom in de supermarkt ook vaak irritant in de weg staande groepjes studenten tegen die aan het vergaderen zijn over wat ze eten, en dan moet om een of andere reden iedereen zijn zegje doen, en dus ook iedereen een ingredient inbrengen. Dat soort logica.quote:Op woensdag 16 februari 2011 14:08 schreef minilot het volgende:
Ik moet trouwens eerlijk bekennen dat ik er voor mezelf ook wel een beetje kritisch in ben hoor...
Ik eet bij andere mensen vaak genoeg van die bij pleur-maar-bij-elkaar-gerechten waar ze zelf trots op zijn en waar ze van hun ouders/vriendin/huisgenoten talloze complimenten over hebben gekregen, en dat is dan toch wel vaak iets dat ik mezelf en m'n lief nóóit voor zou durven zetten.
Ik eet alles altijd met een brede grijns op, want ik vind het altijd hartstikke lief als iemand voor me kookt, en als ik honger heb vreet ik eigenlijk alles wel met smaak op, maar daar houdt het dan ook wel op. Bij de meeste mensen komt het zonder recept koken nu eenmaal gewoon neer op studentenvoer. Niks mis mee, maar zeker ook niet iets waar ik zelf ooit tegen iemand over zou durven opscheppen.
Typoquote:
omgquote:Op vrijdag 18 februari 2011 14:43 schreef badtripbob het volgende:
! Bijvoorbeeld ontbijtkoek met een soort jam en daar bovenop slagroom
Kom ik meestal op als ik stoned ben, veel geniale ideeën voor eten komen dan op.
.
Met pannenkoeken kun je helemaal los hoor. Daar kun je echt veel mee, en dan heb ik 't niet over de mix alleen.quote:Op woensdag 16 februari 2011 17:26 schreef The_Hives het volgende:
[..]
een recept voor pannenkoekengewoon mixen tot je de goede dikte heb. Makkelijker is er bijna niet
Ik kook -gelukkig- ook steeds meer zonder pakjes, én zonder recepten, al moet ik wel oppassen dat ik inderdaad niet bovenstaande 'techniek' toepasquote:Op donderdag 17 februari 2011 13:19 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het probleem zit hem dan ook in het pleur maar wat bij mekaar. Vooral omdat dan beter eten wordt gezien als meer bij elkaar pleuren, champignons zijn ook lekker, dus meer champignons erbij, gehakt én spek, om het eens even extra lekker te maken. Zonder idee erachter van het hoe en waarom. Ik kom in de supermarkt ook vaak irritant in de weg staande groepjes studenten tegen die aan het vergaderen zijn over wat ze eten, en dan moet om een of andere reden iedereen zijn zegje doen, en dus ook iedereen een ingredient inbrengen. Dat soort logica.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |