Dat kan beide. En de technologie voor de opslag van energie verbeterd natuurlijk ook en daar zijn ook al voorbeelden van.quote:Op donderdag 10 februari 2011 07:48 schreef LasTeR het volgende:
En je wil de zonne-energie opslaan in mega-batterijen?![]()
En ik heb er een "eerst zien-dan geloven" gevoel over. Niet iedereen zit te te popelen hun eigen opwekking installatie aan te schaffen. Of moet ik mij dan akkers vol met zonnepanelen voorstellen?
Je hebt gelijk, ook ik vind het heel interessant!quote:Op vrijdag 11 februari 2011 03:30 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Hmm... had niet gedacht dat ik de enige was die dit wel interessant vond. Heel even wat grafieken om mijn visie te ondersteunen:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Je baseert die stelling op de huidige techniek, terwijl men hier verondersteld dat de techniek door gaat en verfijnd.quote:Op donderdag 10 februari 2011 07:48 schreef LasTeR het volgende:
En je wil de zonne-energie opslaan in mega-batterijen?![]()
En ik heb er een "eerst zien-dan geloven" gevoel over. Niet iedereen zit te te popelen hun eigen opwekking installatie aan te schaffen. Of moet ik mij dan akkers vol met zonnepanelen voorstellen?
Met 6 panelen zou ik kunnen voorzien in mijn stroombehoefte, De regel is dan ook eerst je verbruik minimaliseren dan een PV installatie aanschaffenquote:Op zaterdag 12 februari 2011 14:22 schreef Maatregel het volgende:
[..]
Je baseert die stelling op de huidige techniek, terwijl men hier verondersteld dat de techniek door gaat en verfijnd.
Dus van akkers zal dan geen sprake zijn. Wellicht kan over 10 jaar elke woning met 2 zonnepanelen af waar ze nu nog een heel batterij van die dingen nodig hebben.
Waarom is dat een belangrijker issue? Maak jij je zorgen als particulier over de netstabiliteit als je de elektrische kookplaat, stofzuiger, oven en magnetron tegelijkertijd aan hebt staan en dat op hetzelfde moment als duizenden andere Nederlanders? Ik niet. Of een bedrijf dat even een electromotor van 1Megawatt start voor de koeling of whatever. Zou de directeur van dat bedrijf zich druk maken over netstabiliteit? Nee. Als particulier of bedrijf is de goedkopere stroom van de eigen zonnestroomcentral een veel hogere prioriteit dan de netstabiliteit. Zeker als je bedenkt dat op dit moment zonneenergie maar rond 1 procent van de totale energie voorziening voor zijn rekening neemt.quote:Op zaterdag 12 februari 2011 17:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Ook al wordt zonneenergie erg goedkoop, heb je nog steeds het issue dat je stroom niet makkelijk en efficient kan opslaan. Dit is een veel belangrijker issue dan de prijs van fotovoltcellen
Ik kan helaas de site niet terug vinden, maar gisteren las ik een artikel over (weer) nieuw ontwikkelde batterijen waarmee je de huidige batterijen met 50% kunt krimpen in omvang en volgens mij waren ze ook een stuk effectiever in het opslaan van energie. Dit soort berichten kom ik steeds meer en meer tegen op allerlei tech-sites, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dit probleem snel geen probleem meer zal zijn.quote:Op zaterdag 12 februari 2011 17:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Ook al wordt zonneenergie erg goedkoop, heb je nog steeds het issue dat je stroom niet makkelijk en efficient kan opslaan. Dit is een veel belangrijker issue dan de prijs van fotovoltcellen
Ik niet. En heb er ook geen zin aan.quote:Op zaterdag 12 februari 2011 16:03 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Met 6 panelen zou ik kunnen voorzien in mijn stroombehoefte, De regel is dan ook eerst je verbruik minimaliseren dan een PV installatie aanschaffen
quote:Op zaterdag 12 februari 2011 19:31 schreef Maatregel het volgende:
Zo heeft de staat me dat aangeleerd.
Het milieu hipquote:Dat milieu ineens hip is wil niet zeggen dat ik me gestandaardiseerde levenstijl moet aanpakken.
Beweer ik dat dan?quote:Op zaterdag 12 februari 2011 19:43 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Alles waar aandacht aan wordt besteed in de media, terecht of onterecht, is plotseling een hype?
Wat jij lijkt te insinueren is dat aandacht voor het milieu niet belangrijk is. En als er volgens mij iets is waar we niet over hoeven te discussieren dan is dat dat het milieu onder enorme druk staat. Als jij dat al een hype wil noemen....quote:
Volgens mij stelde je wat anders, namelijk:quote:Op zaterdag 12 februari 2011 20:52 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Wat jij lijkt te insinueren is dat aandacht voor het milieu niet belangrijk is. En als er volgens mij iets is waar we niet over hoeven te discussieren dan is dat dat het milieu onder enorme druk staat. Als jij dat al een hype wil noemen....
Ja zo gedraag jij je jaquote:Op zaterdag 12 februari 2011 23:09 schreef Maatregel het volgende:
[..]
Volgens mij stelde je wat anders, namelijk:
Dat als het in de media komt, het een hype is.
*kuch*
Ik heb de indruk dat je bier op hebt.quote:
En maar klagen als de stroomprijzen weer stijgenquote:Op zaterdag 12 februari 2011 19:31 schreef Maatregel het volgende:
[..]
Ik niet. En heb er ook geen zin aan.
Ik ben grootverbruiker. Zo heeft de staat me dat aangeleerd. Dat milieu ineens hip is wil niet zeggen dat ik me gestandaardiseerde levenstijl moet aanpakken.
Ik wil dus aantal panelen naar gelang van mijn behoefte, niet andersom.
Jij begrijpt iets niet, dus dan is de ander warrig?quote:Op zondag 13 februari 2011 00:36 schreef Maatregel het volgende:
[..]
Ik heb de indruk dat je bier op hebt.
Warrig.
quote:Op zondag 13 februari 2011 15:09 schreef Revolution-NL het volgende:
Ik lag me over 10 jaar helemaal suf met mijn energie zuinige apparatuur en
PV systeem als de energieprijzen exploderen en figuren zoals jij ineens geconfronteerd worden met veel hogere lasten, ik zie de reacties op de telegraaf site alweer voor me.
Denk dat je die post over mijn "verbruik" wat te letterlijk en serieus nam.quote:Op zondag 13 februari 2011 16:40 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Jij begrijpt iets niet, dus dan is de ander warrig?
Tjonge, wat een opgewonden standjes hier. Pfff.quote:Op zondag 13 februari 2011 15:09 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
En maar klagen als de stroomprijzen weer stijgen. Wie is dan weer de schuldige, juist de overheid
. Waarom heeft de staat jou trouwens aangeleerd om veel stroom te verbruiken?
Volgens mij ben je altijd nog zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag.
Ik verbruik momenteel 1500kwh per jaar en heb alle luxe in huis ik hoef er niks voor te laten.
Ik lag me over 10 jaar helemaal suf met mijn energie zuinige apparatuur en
PV systeem als de energieprijzen exploderen en figuren zoals jij ineens geconfronteerd worden met veel hogere lasten, ik zie de reacties op de telegraaf site alweer voor me.
Nee, 'figuren' als jij klagen niet. Je geeft net aan dat je stroomverbruik een verslaving is (al dan niet gestimuleerd door de overheid) dus wanneer het of gigantisch duur wordt of op raakt, dan ga je wel degelijk klagen. Colt turkey noemen ze zoiets.quote:Op zondag 13 februari 2011 18:49 schreef Maatregel het volgende:
[..]
Wat boeit mij het als de prijzen stijgen. Ik kan het betalen.
"Figuren" zoals ik gaan ook niet klagen op de telegraaf site. Daar staan we boven.
Waarschijnlijk zit jij er wel vaak op gezien je frustratie.
Klopt. Wij hebben ballen.quote:Op maandag 14 februari 2011 14:09 schreef heegenees het volgende:
[..]
Nee, 'figuren' als jij klagen niet.
Ik ben slachtoffer.quote:Je geeft net aan dat je stroomverbruik een verslaving is (al dan niet gestimuleerd door de overheid)
Rare conclusie trek je.quote:dus wanneer het of gigantisch duur wordt of op raakt, dan ga je wel degelijk klagen.
Nee hoor. In lijn met de economische voortgang.quote:Verder is je standpunt gigantisch asociaal
Laten we eens kijken...quote:en geeft het aan dat je een erg verdraaid beeld van de wereld hebt en er nog trots op bent ook.
Inderdaad. Ook al kun jij het Higgs deeltje splijten (voor je hem gevonden hebt), je beperkte wereldbeeld blijft ervoor zorgen dat je naar anderen wijst. Ik heb het te doen met je.quote:Naïviteit is niets.
We hebben vast nog wel een paar lege mijnen in Limburg en gasvelden in Groningen.quote:Op donderdag 10 februari 2011 07:48 schreef LasTeR het volgende:
En je wil de zonne-energie opslaan in mega-batterijen?![]()
Het zou goed kunnen zijn dat de brandstofcel-revolutie ook nabij is!quote:Op maandag 21 februari 2011 14:15 schreef Lyrebird het volgende:
Het zit er aan te komen.
Techniek op basis van silicium, de panelen van de jaren 60 zeg maar, gaat het niet redden. De Duitsers en Chinezen hebben er grof op ingezet, maar dat zit economisch gewoonweg niet goed in elkaar. Je kunt het onmogelijk op een goedkope manier maken, en het levert te weinig rendement op. Overheden kicken er op, omdat ze het lekker kunnen subsidieren, maar efficient is anders.
Organische zonnecellen, of zonnecellen op basis van nano-technologie hebben MI de toekomst. Het komt nog eens zo ver dat je je dak en huis kunt laten "schilderen" met een coating die voor genoeg electriciteit zorgt dat je er zelfs auto mee kunt rijden.
Wanneer? Geef het 10 a 15 jaar.
Ze zullen wel moeten willen ze de grote partijen blijven.quote:Op vrijdag 4 maart 2011 14:27 schreef stbabylon het volgende:
En jij denkt dat die grote partijen dat zo maar slikken?
Regeringen en oliebedrijven zien dit ook aankomen. Energiebedrijven ook. En er is nu dus al gezeur over dat het netwerk niet in evenwicht is door al die zelfopgewekte stroom. De grote partijen zijn nu al zachtjes aan bezig om dit hele idee van persoonlijk stroom opwekken aan het tegen werken. Subsidie's intrekken enzo. Of de procedure die je moet doorlopen om je teveel aan stroom te kunnen verkopen. De particulier wordt het niet makkelijk gemaakt. En dit zijn zo maar een paar voorbeelden hoe de grote partijen zich al aan het indekken zijn. Want als er 1 ding is waar grote bedrijven en regering bang voor zijn, dan is het wel geldverlies.quote:Op vrijdag 4 maart 2011 14:32 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Ze zullen wel moeten willen ze de grote partijen blijven.
Probeer jij als grote partij maar eens belasting te heffen op zelf opgewekte energie, iets wat politiek gezien totaal niet te rechtvaardigen is anders dan "we hebben je geld nou eenmaal nodig".
Je zult als partij alle geloofwaardigheid verliezen en kleinere partijen die geen belasting zullen heffen zullen snel groter worden.
Hoe dacht jij anders dat het zou gaan? Ik vind het namelijk vreemd dat jij met zo'n simpele ondoordachte one-liner komt![]()
Tegenwerking zal niet veel helpen. Zonnepanelen zo goed dat een huishouden zichzelf kan voorzien zullen er komen ongeacht tegenwerking.quote:Op vrijdag 4 maart 2011 15:45 schreef stbabylon het volgende:
[..]
Regeringen en oliebedrijven zien dit ook aankomen. Energiebedrijven ook. En er is nu dus al gezeur over dat het netwerk niet in evenwicht is door al die zelfopgewekte stroom. De grote partijen zijn nu al zachtjes aan bezig om dit hele idee van persoonlijk stroom opwekken aan het tegen werken. Subsidie's intrekken enzo. Of de procedure die je moet doorlopen om je teveel aan stroom te kunnen verkopen. De particulier wordt het niet makkelijk gemaakt. En dit zijn zo maar een paar voorbeelden hoe de grote partijen zich al aan het indekken zijn. Want als er 1 ding is waar grote bedrijven en regering bang voor zijn, dan is het wel geldverlies.
Ja, dat denk ikquote:Op vrijdag 4 maart 2011 14:27 schreef stbabylon het volgende:
En jij denkt dat die grote partijen dat zo maar slikken?
En daar zitten geen subsidies aan vast?quote:Op maandag 7 maart 2011 00:22 schreef Monstarr het volgende:
Zonnepanelen NU zorgen ervoor dat je 20-25 jaar vanaf nu onder de 25 cent voor je kWh blijft betalen...
ik zeg dat het dus vandaag de dag al goedkoper is.
Of je nou 1000W uit 4m2 voor 200e haalt of 800W uit 4m2 voor 160e, maakt dan toch niet uit?quote:Op maandag 7 maart 2011 13:38 schreef Lyrebird het volgende:
Ik had vorige week een vergadering, waarbij ook een aantal experts op het gebied van (organische) zonnecellen aanwezig waren. Die heb ik een tijdje uit mogen horen, en mijn conclusie is dat het er echt aan zit te komen, maar dat er nog steeds niet gefocusseerd wordt op waar het nu echt om draait: prijs! Die lui zijn veel te druk bezig met het rendement te verhogen, maar dat rendement dat telt niet, zo lang een m2 niet voor een redelijke prijs (terugverdientijd 10 jaar of minder) geleverd kan worden.
Het maakt natuurlijk wel uit of je 1000W uit 4m2 haalt voor 2000,- of 1000W uit 6m2 voor 1100,-quote:Op maandag 7 maart 2011 14:14 schreef stbabylon het volgende:
[..]
Of je nou 1000W uit 4m2 voor 200e haalt of 800W uit 4m2 voor 160e, maakt dan toch niet uit?
Het gaat om vermogen/oppervlak per euro, dus die sommetjes kunnen we inderdaad doen, en zien of het wel of niet uitmaakt.quote:Op maandag 7 maart 2011 14:14 schreef stbabylon het volgende:
[..]
Of je nou 1000W uit 4m2 voor 200e haalt of 800W uit 4m2 voor 160e, maakt dan toch niet uit?
Ik snap niet waarom iedereen zo krampachtig aan met die terugverdientijd zit. Zolang de technische levensduur 25 jaar is en de terugverdientijd 10 jaar maak je winst en het belangrijkste je maakt jezelf minder afhankelijk van inflatiequote:Op maandag 7 maart 2011 13:38 schreef Lyrebird het volgende:
Ik had vorige week een vergadering, waarbij ook een aantal experts op het gebied van (organische) zonnecellen aanwezig waren. Die heb ik een tijdje uit mogen horen, en mijn conclusie is dat het er echt aan zit te komen, maar dat er nog steeds niet gefocusseerd wordt op waar het nu echt om draait: prijs! Die lui zijn veel te druk bezig met het rendement te verhogen, maar dat rendement dat telt niet, zo lang een m2 niet voor een redelijke prijs (terugverdientijd 10 jaar of minder) geleverd kan worden.
Wat heb ik aan een theoretische terugverdientijd en levensduur als ik maar 2 jaar garantie krijg?quote:Op maandag 7 maart 2011 18:14 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik snap niet waarom iedereen zo krampachtig aan met die terugverdientijd zit. Zolang de technische levensduur 25 jaar is en de terugverdientijd 10 jaar maak je winst en het belangrijkste je maakt jezelf minder afhankelijk van inflatie
Vreemde redenatie.quote:Op maandag 7 maart 2011 18:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat heb ik aan een theoretische terugverdientijd en levensduur als ik maar 2 jaar garantie krijg?
Bij de meeste zonnepanelen krijg je een 20 tot 25 jaar garantie dat hij na die periode nog minstens 80% van het vermogen kan leveren ten tijde het paneel geproduceerd is (onder bepaalde voorwaarden natuurlijk). Voorbeeldjequote:Op maandag 7 maart 2011 18:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat heb ik aan een theoretische terugverdientijd en levensduur als ik maar 2 jaar garantie krijg?
waarschijnlijk omdat grote olie maatschappen die dingen voor veel geld opkopen om zo hun winst aan olie niet te laten zakken en dan de tech pas te gaan exploiteren als het omslag punt is bereikt...quote:Op woensdag 18 mei 2011 07:47 schreef Sealnova het volgende:
Weer zo'n uitvinding waar je nooit meer iets van hoort
Dit, zelfde geval met smeerolie die je niet hoeft te vervangen.quote:Op woensdag 18 mei 2011 08:06 schreef tntkiller het volgende:
[..]
waarschijnlijk omdat grote olie maatschappen die dingen voor veel geld opkopen om zo hun winst aan olie niet te laten zakken en dan de tech pas te gaan exploiteren als het omslag punt is bereikt...
Daar zal de overheid blij van worden, allemaal burgers die onafhankelijk voorzien in hun eigen energie behoeften en dus niet minder afhankelijk zijn van derden.quote:Op woensdag 18 mei 2011 09:56 schreef CyberRat het volgende:
Zelfde nieuws in NL, http://www.scientias.nl/w(...)ef-zonnepaneel/31354
Dat zou een flinke omslag betekenen, dan hou je thuis nog energie over joh, met gelijk aantal panelen die nu geplaatst worden op je dak krijg je bijna 5x zoveel energie. Leuk voor de groeiende markt van elektrische auto's ook.
Zei de expertquote:Op woensdag 18 mei 2011 07:47 schreef Sealnova het volgende:
Weer zo'n uitvinding waar je nooit meer iets van hoort
Volgens mij hetzelfde idee als Daniel Nocera:quote:Op donderdag 19 mei 2011 00:03 schreef tntkiller het volgende:
ScienceDaily: Your source for the latest research news and science breakthroughs
ScienceDaily (May 18, 2011) — An international team, of scientists, led by a team at Monash University has found the key to the hydrogen economy could come from a very simple mineral, commonly seen as a black stain on rocks.
...
The work was primarily funded by the U.S. National Science Foundation and the U.S. Department of Energy Monash University, the Australian Research Council through the Australian Centre of Excellence for Electromaterials Science, and the Australian Synchrotron.
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110516102331.htm
zo nu hebben we ook een opslag medium.... klaar nu...weg met de olie..:D
Dus, wanneer komen deze goedkope waterstofgenerators op de markt? Ik zal dit topique over een half jaartje maar weer eens kickenquote:Op donderdag 19 mei 2011 00:03 schreef tntkiller het volgende:
ScienceDaily: Your source for the latest research news and science breakthroughs
ScienceDaily (May 18, 2011) — An international team, of scientists, led by a team at Monash University has found the key to the hydrogen economy could come from a very simple mineral, commonly seen as a black stain on rocks.
Their findings, developed with the assistance of researchers at UC Davis in the USA and using the facilities at the Australian Synchrotron, was published in the journal Nature Chemistry on May 15, 2011.
Professor Leone Spiccia from the School of Chemistry at Monash University said the ultimate goal of researchers in this area is to create a cheap, efficient way to split water, powered by sunlight, which would open up production of hydrogen as a clean fuel, and leading to long-term solutions for our renewable energy crisis.
To achieve this, they have been studying complex catalysts designed to mimic the catalysts plants use to split water with sunlight. But the new study shows that there might be much simpler alternatives to hand.
"The hardest part about turning water into fuel is splitting water into hydrogen and oxygen, but the team at Monash seems to have uncovered the process, developing a water-splitting cell based on a manganese-based catalyst," Professor Spiccia said.
"Birnessite, it turns out, is what does the work. Like other elements in the middle of the Periodic Table, manganese can exist in a number of what chemists call oxidation states. These correspond to the number of oxygen atoms with which a metal atom could be combined," Professor Spiccia said.
"When an electrical voltage is applied to the cell, it splits water into hydrogen and oxygen and when the researchers carefully examined the catalyst as it was working, using advanced spectroscopic methods they found that it had decomposed into a much simpler material called birnessite, well-known to geologists as a black stain on many rocks."
The manganese in the catalyst cycles between two oxidation states. First, the voltage is applied to oxidize from the manganese-II state to manganese-IV state in birnessite. Then in sunlight, birnessite goes back to the manganese-II State.
This cycling process is responsible for the oxidation of water to produce oxygen gas, protons and electrons.
Co-author on the research paper was Dr Rosalie Hocking, Research Fellow in the Australian Centre for Electromaterials Science who explained that what was interesting was the operation of the catalyst, which follows closely natures biogeochemical cycling of manganese in the oceans.
"This may provide important insights into the evolution of Nature's water splitting catalyst found in all plants which uses manganese centres," Dr Hocking said.
"Scientists have put huge efforts into making very complicated manganese molecules to copy plants, but it turns out that they convert to a very common material found in the Earth, a material sufficiently robust to survive tough use."
The reaction has two steps. First, two molecules of water are oxidized to form one molecule of oxygen gas (O2), four positively-charged hydrogen nuclei (protons) and four electrons. Second, the protons and electrons combine to form two molecules of hydrogen gas (H2).
The experimental work was conducted using state-of-the art equipment at three major facilities including the Australian Synchrotron, the Australian National Beam-line Facility in Japan and the Monash Centre for Electron Microscopy, and involved collaboration with Professor Bill Casey, a geochemist at UC Davis.
"The research highlights the insight obtainable from the synchrotron based spectroscopic techniques -- without them the important discovery linking common earth materials to water oxidation catalysts would not have been made," Dr Hocking said.
It is hoped the research will ultimately lead to the development of cheaper devices, which produce hydrogen.
The work was primarily funded by the U.S. National Science Foundation and the U.S. Department of Energy Monash University, the Australian Research Council through the Australian Centre of Excellence for Electromaterials Science, and the Australian Synchrotron.
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110516102331.htm
zo nu hebben we ook een opslag medium.... klaar nu...weg met de olie..:D
Waar kan ik een offerte aanvragen voor zo'n zonnepaneel? Hier staat dat ze er nu al 1 hebben met 90% efficiëntie. Die wil ik wel kopen dan. En waarom 5 jaar rollout periode? Ze hebben het nu toch al?quote:Op woensdag 18 mei 2011 04:38 schreef Probably_on_pcp het volgende:
New solar product captures up to 95 percent of light energy
Efficiency is a problem with today's solar panels; they only collect about 20 percent of available light. Now, a University of Missouri engineer has developed a flexible solar sheet that captures more than 90 percent of available light, and he plans to make prototypes available to consumers within the next five years.
Patrick Pinhero, an associate professor in the MU Chemical Engineering Department, says energy generated using traditional photovoltaic (PV) methods of solar collection is inefficient and neglects much of the available solar electromagnetic (sunlight) spectrum. The device his team has developed – essentially a thin, moldable sheet of small antennas called nantenna – can harvest the heat from industrial processes and convert it into usable electricity. Their ambition is to extend this concept to a direct solar facing nantenna device capable of collecting solar irradiation in the near infrared and optical regions of the solar spectrum.
Working with his former team at the Idaho National Laboratory and Garrett Moddel, an electrical engineering professor at the University of Colorado, Pinhero and his team have now developed a way to extract electricity from the collected heat and sunlight using special high-speed electrical circuitry. This team also partners with Dennis Slafer of MicroContinuum, Inc., of Cambridge, Mass., to immediately port laboratory bench-scale technologies into manufacturable devices that can be inexpensively mass-produced.
"Our overall goal is to collect and utilize as much solar energy as is theoretically possible and bring it to the commercial market in an inexpensive package that is accessible to everyone," Pinhero said. "If successful, this product will put us orders of magnitudes ahead of the current solar energy technologies we have available to us today."
As part of a rollout plan, the team is securing funding from the U.S. Department of Energy and private investors. The second phase features an energy-harvesting device for existing industrial infrastructure, including heat-process factories and solar farms.
Within five years, the research team believes they will have a product that complements conventional PV solar panels. Because it's a flexible film, Pinhero believes it could be incorporated into roof shingle products, or be custom-made to power vehicles.
Once the funding is secure, Pinhero envisions several commercial product spin-offs, including infrared (IR) detection. These include improved contraband-identifying products for airports and the military, optical computing, and infrared line-of-sight telecommunications.
http://www.zeitnews.org/e(...)of-light-energy.html
Ze willen eerst kijken hoe mooi en luxe de fabriek en de kantoren moeten worden.quote:Op dinsdag 7 juni 2011 07:19 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Waar kan ik een offerte aanvragen voor zo'n zonnepaneel? Hier staat dat ze er nu al 1 hebben met 90% efficiëntie. Die wil ik wel kopen dan. En waarom 5 jaar rollout periode? Ze hebben het nu toch al?
De huidige PV systemen zijn ook al interessant met een terugverdientijd van 12 jaar (bij een de huidige kwh prijs en zonder subsidie). Met een levensduur van 30 jaar op je 18 jaar gratis energie.quote:Op dinsdag 7 juni 2011 12:32 schreef SpecialK het volgende:
Ik vraag me af of het rendement nog steeds 90% blijft bij temperaturen hoger dan 40 graden. (Zoals dat vaak op een plat dak voorkomt tijdens de zomer).
Hoe dan ook een goed streven. Als dit de echte opbrengst is en de prijs rond de 2000, tot 3000 euro blijft wil ik wel zo'n ding hebben.
Hoe moeten wij nou weten wat meer waarschijnlijk is? Het klopt dat deze artikelen niet uit Nature komen, maar van een site waar dagelijks zo'n 7 a 8 artikelen verschijnen over mogelijke technologische doorbraken. En in het laatste artikel wordt bijv. MIT genoemd. Waarom zullen zij hun goeie naam te grabbel gooien?quote:Op dinsdag 7 juni 2011 10:33 schreef Solomon het volgende:
Bovenstaand nieuws is allemaal heel leuk, maar bedenk voor jezelf eens: wat is meer waarschijnlijk?
Ik kwam bij die panelen die de overheid een aantal jaren met subsidie in onze buurt aanbood met een berekening op een terugverdientijd van minimaal 25 jaar. En Toen hield ik nog nieteens rekening met het drastische rendementsverlies die die dingen nu nog hebben bij temperaturen van > 40 C.quote:Op dinsdag 7 juni 2011 12:43 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
De huidige PV systemen zijn ook al interessant met een terugverdientijd van 12 jaar (bij een de huidige kwh prijs en zonder subsidie). Met een levensduur van 30 jaar op je 18 jaar gratis energie.
Een aantal jaar was de prijs per WP inderdaad 2x zo hoog. Wat dat betreft zijn zonnepanelen de laatste paar jaar enorm in prijs gedaald.quote:Op dinsdag 7 juni 2011 22:15 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Ik kwam bij die panelen die de overheid een aantal jaren met subsidie in onze buurt aanbood met een berekening op een terugverdientijd van minimaal 25 jaar. En Toen hield ik nog nieteens rekening met het drastische rendementsverlies die die dingen nu nog hebben bij temperaturen van > 40 C.
Mij nog niet gezien
Aan hoeveel jaar denk je bij 'binnenkort'? Dan zet ik alvast een reminder in m'n outlookquote:Op dinsdag 12 juli 2011 02:13 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Binnenkort kopen we speciale inkt voor onze deskjet-printers en dan printen we de zonnepanelen gewoon uit!
quote:Op woensdag 18 mei 2011 08:06 schreef tntkiller het volgende:
[..]
waarschijnlijk omdat grote olie maatschappen die dingen voor veel geld opkopen om zo hun winst aan olie niet te laten zakken en dan de tech pas te gaan exploiteren als het omslag punt is bereikt...
En daarom moet het patentensysteem worden beperkt tot 5 jaar. In die 5 jaar heb je het alleenrecht...daarna vervalt het aan de mensheid. Het is schandalig dat alle oplossingen voor problemen als olie, goedkope medicijnen, grote sprongen in de techniek, allemaal liggen opgeborgen in kluisjes. Puur en alleen zodat een zeer kleine groep grove korte-termijnwinsten kan makenquote:Op woensdag 18 mei 2011 08:07 schreef marcel-o het volgende:
[..]
Dit, zelfde geval met smeerolie die je niet hoeft te vervangen.
Dat beperken tot 5 jaar, zou alle ontwikkelingen op gebied van medicijnen stilleggen.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 13:23 schreef zyx1981 het volgende:
[..]
En daarom moet het patentensysteem worden beperkt tot 5 jaar. In die 5 jaar heb je het alleenrecht...daarna vervalt het aan de mensheid. Het is schandalig dat alle oplossingen voor problemen als olie, goedkope medicijnen, grote sprongen in de techniek, allemaal liggen opgeborgen in kluisjes. Puur en alleen zodat een zeer kleine groep grove korte-termijnwinsten kan maken
Yep. En gezien het feit dat je hem binnen enkele seonden kunt opladen moet het rendement ook enorm goed zijn. (Geen accu van bv 1KWh die het overleeft als je er bv 1,2KWh in enkele seconden in moet stoppen om hem op te laden. Dat zou namelijk betekenen dat er in enkele seconden 0,2KWh omgezet wordt in warmte.)quote:Op vrijdag 22 juli 2011 19:03 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Graphite + water = the future of energy storage
Ook op het gebied van energie-opslag gaan we de goeie kant op
solar-cells-get-a-boost-from-bouncing-lightquote:Solar cells get a boost from bouncing light
August 1, 2011 by Editor
Engineers from the University of Minnesota have improved the efficiency of a type of solar cell by as much as 26 percent.
These cells, known as dye-sensitized solar cells (DSSC), are made of titanium dioxide (TiO2), a photosensitive material that is less expensive than the more traditional silicon solar cells, which are rapidly approaching the theoretical limit of their efficiency.
Current DSSC designs, however, are only about 10 percent efficient. One reason for this low efficiency is that light from the infrared portion of the spectrum is not easily absorbed in the solar cell. The new layered design increases the path of the light through the solar cell and converts more of the electromagnetic spectrum into electricity.
The cells consist of micrometer-scale spheres with nanometer pores sandwiched between layers of nanoscale particles. The spheres, which are made of TiO2, act like tightly packed bumpers on a pinball machine, causing photons to bounce around before eventually making their way through the cell. Each time the photon interacts with one of the spheres, a small charge is produced.
The interfaces between the layers also help enhance the efficiency by acting like mirrors and keeping the light inside the solar cell where it can be converted to electricity. This strategy to increase light-harvesting efficiency can be easily integrated into current commercial DSSCs.
Precies, alle technieken opkopen en patenten opvragen. Het eigenlijke doel van de bedrijven is niet meer, het gaat alleen nog maar om maximale winst tegenwoordig.quote:Op woensdag 18 mei 2011 08:06 schreef tntkiller het volgende:
[..]
waarschijnlijk omdat grote olie maatschappen die dingen voor veel geld opkopen om zo hun winst aan olie niet te laten zakken en dan de tech pas te gaan exploiteren als het omslag punt is bereikt...
En nu zijn we 20 jaar verder en begint theorie de praktijk te worden, met name door nanotechnologie.quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 12:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik hoor al 20 jaar zo niet langer over foliezonnecellen en geprinte zonnecellen
Het is wachten totdat de grote binnenwietkwekers dit gaan toepassen.quote:Op woensdag 31 augustus 2011 03:10 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
En nu zijn we 20 jaar verder en begint theorie de praktijk te worden, met name door nanotechnologie.
Als ik het goed begrijp is het dus erg zwartquote:Op woensdag 12 oktober 2011 12:09 schreef Killaht het volgende:
Efficiëntere zonnecel in zicht
Laatste update: 11 oktober 2011 12:32 info
AMSTERDAM - Een team van Nederlandse en Tsjechische onderzoekers heeft silicium nanokristallen gemaakt die het rendement van zonnecellen flink kunnen gaan verhogen.
De onderzoekers van onder meer de Universiteit van Amsterdam schrijven over de ontdekking in een online publicatie in Nature Nanotechnology.
Standaard zonnecellen bestaan uit silicium, waarin onder invloed van licht een elektrische stroom gaat lopen. Het gangbare rendement van die zonnecellen is 15 tot 20 procent.
In tegenstelling tot het silicium dat in gangbare zonnecellen wordt gebruikt kunnen de silicium nanokristallen, een miljoen keer kleiner dan een zandkorrel, dankzij hun structuur het licht efficiënter omzetten.
Honderd procent
De onderzoekers bereikten in hun experiment een rendement van bijna 100 procent. Ze hebben nog geen daadwerkelijke zonnecellen gemaakt. Ze beschenen de nanokristallen en maten hoeveel lichtdeeltjes ze vervolgens weer uitzonden.
Verrassend genoeg ging de efficiëntie van deze kristallen bij energierijker licht juist omhoog, standaard zonnecellen werken hier juist minder effectief.
Uit vervolgexperimenten moet blijken of het rendement ook zo hoog blijft als het licht moet worden omgezet in elektriciteit. Dat zou de weg vrijmaken voor de productie van veel efficiëntere zonnecellen.
http://www.nu.nl/wetensch(...)nnecel-in-zicht.html
Ja ze moeten dus het gaan vervolgen door de energie om te zetten in elektriciteit.quote:Op woensdag 12 oktober 2011 14:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ik het goed begrijp is het dus erg zwart
Fout. Over tien jaar is zonne-energie al lang en breed bezig met de verovering van de wereld en over 20 jaar zul je veel van deze vervolgexperimenten overal toegepast zien.quote:Op woensdag 12 oktober 2011 12:21 schreef Maanvis het volgende:
... en vervolgens horen we niets meer van die vervolgexperimenten. zo gaat dat altijd
Het afgelopen jaar zijn de prijzen van zonnepanelen al enorm gekeldert.quote:Op woensdag 12 oktober 2011 18:08 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Fout. Over tien jaar is zonne-energie al lang en breed bezig met de verovering van de wereld en over 20 jaar zul je veel van deze vervolgexperimenten overal toegepast zien.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |