Hoi ExperimentalFrentalMentalquote:
Je had hem moeten quoten anders antwoordt hij nietquote:Op donderdag 27 januari 2011 19:18 schreef Thomass het volgende:
Hoi ExperimentalFrentalMental
Hoeveel biertjes passen er in een krat?
Als je het antwoord weet krijg je een koekje van me
Haha.quote:Op donderdag 27 januari 2011 20:51 schreef flipsen het volgende:
[..]
Je had hem moeten quoten anders antwoordt hij niet
Is dit een trick question?quote:Op donderdag 27 januari 2011 19:18 schreef Thomass het volgende:
[..]
Hoi ExperimentalFrentalMental
Hoeveel biertjes passen er in een krat?
Als je het antwoord weet krijg je een koekje van me
Als een spin vijf ogen heeft. Hoeveel ogen hebben 3 spinnen dan? Het zijn identieke spinnen.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 01:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Is dit een trick question?![]()
Ik zou zeggen, dat hangt af van de grootte van de krat, en of de flesjes die je gebruikt in die krat (vakjes) passen ofzo
Ik geloof dat er aanwijzingen zijn dat "voorouders van" de moderne mens naast de Neanderthalers leefden/bestonden. Ik denk dat de Neanderthalers ook een eind kwamen, maar ze hebben het niet gered. Misschien door concurrentie (natuurlijke selectie, of ze werden vermoord door een andere variant), ik hoorde ook iets dat sommige varianten zich hadden vermengd.quote:Op vrijdag 25 februari 2011 15:00 schreef oppiedoppie het volgende:
Vind het alleen vreemd waarom de mens de enige 'aap' is die een bewustzijn heeft ontwikkeld zoals we die nu hebben. (onstond die misschien ongeveer bij ''Adam en Eva''? zodat die toch zogezien de eerste mensen waren?)
Wow!quote:Op dinsdag 1 maart 2011 08:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
'Overgewicht en diabetes schuld van evolutie'
Mooie fotoquote:Op vrijdag 25 februari 2011 22:54 schreef Gray het volgende:
'Hitte stuurde menselijke evolutie'
Uitgegeven: 9 juni 2010 12:52
Laatst gewijzigd: 9 juni 2010 12:52
AMSTERDAM De gemiddelde temperatuur bij het Turkanameer in Kenia was in de prehistorie zo hoog dat hitte waarschijnlijk een grote invloed had op de evolutie van de voorouders van de mens die in het gebied leefden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
De temperatuur rond het Turkanameer lag in de afgelopen 4 miljoen jaar steeds tussen de 30 en 35 graden Celsius. Dat hebben analyses van isotopen in mineralen uit de grond uitgewezen, zo schrijven wetenschappers van de John Hopkins Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Volgens de onderzoekers ondersteunen hun bevindingen de theorie dat hitte een grote invloed heeft gehad op de evolutie van de voorouders van de mens die in het gebied leefden.
Afkoeling
Er wordt al langer aangenomen dat de eerste mensen hun vacht verloren en rechtop ging lopen vanwege de hitte. Rechtop lopen zou voor afkoeling hebben gezorgd, omdat het bij zonnig weer vlak boven het aardoppervlak warmer is dan een meter boven de grond.
De boodschap van ons onderzoek is dat deze regio , die kan worden beschouwd als een belangrijke vindplaats van fossielen van menselijke evolutie, al heel lang een erg warme plek is, verklaart hoofdonderzoeker Benjamin Passey op nieuwssite Physorg.com. Het bleef hier zelfs warm toen de ijstijden drie miljoen jaar geleden begonnen.
Geloofwaardig
We hadden al bewijs dat de leefgebieden van primitieve mensen in Afrika steeds meer op open vlaktes werden, verklaart Passey. Dat was ook al een onderdeel van de theorie die de ontwikkeling van het lopen op twee benen en andere menselijke evolutie kon verklaren. Nu hebben we ook het bewijs dat het warm was, waardoor de hypothese over evolutie door hitte geloofwaardiger wordt.
© NU.nl/Dennis Rijnvis
Hier trouwens nog een mooie afbeelding van Darwin door Juan Osborne:
[ afbeelding ]
Zoals het artikel aangeeftquote:Op dinsdag 1 maart 2011 08:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Wow!
Is er iets bekend over wanneer die afslag genomen is? Lijkt me een "recente" ontwikkeling. Hoewel het natuurlijk een tijd kan duren voordat bepaalde gevolgen merkbaar worden.
quote:Als je achter Mammoeten aan rent krijg je niet snel de kans om dik te worden.
http://knack.rnews.be/nl/(...)le-1194968475946.htmquote:Gekke mieren paren risicoloos met broers en zussen
dinsdag 15 maart 2011 om 06u09
De superlangsprietmier houdt er een uiterst speciale voortplantingsstrategie op na.
De superlangsprietmier is een uiterst succesvol diertje dat de wereld aan het veroveren is. Dat gaat zo snel dat wetenschappers zelfs niet meer kunnen achterhalen waar de oorsprong van het beestje ligt. Het dier wordt in de wetenschappelijke volksmond ‘gekke mier’ genoemd, omdat het ogenschijnlijk geen logica in zijn verplaatsingen heeft, maar in alle richtingen rondschiet.
In het vakblad Proceedings of the Royal Society B beschrijven entomoloog Morgan Pearcy van de Université Libre Bruxelles en zijn collega’s een mogelijke verklaring voor het succes van het diertje: het zou er een uiterst speciale voortplantingsstrategie op nahouden. Het slaagt er namelijk in met broertjes of zusjes te paren zonder dat daar inteelt aan te pas komt. Paren dus met een verwant alsof het een niet-verwant is. Dat vermijdt het oeverloze zoeken naar een potentieel geschikte partner.
Klonen
Dat dit niet tot problemen leidt, zou een gevolg zijn van het feit dat dochters een kloon zijn van hun moeder, en zonen een kloon van hun vader (wiens sperma in de moeder aanwezig is). Dat laatste vereist wel dat een eitje de moederlijke genen liquideert voor het bevrucht wordt.
Het is slechts de tweede keer dat een dergelijk voortplantingssysteem wordt ontdekt – de eerste keer was trouwens ook bij mieren: kleine vuurmieren.
Dirk Draulans
http://www.volkskrant.nl/(...)ekste-strateeg.dhtmlquote:Lome eetmachine blijkt gewiekste strateeg
Van onze verslaggever Rob Ramaker − 05/04/11, 19:48
Niet alleen voor pokeraars moet de beloning opwegen tegen de risico's. Dat gaat ook op voor rupsen die exact lijken op de twijgjes die ze begrazen. Of zo'n rups de dekking van een bos twijgjes verlaat, hangt af van factoren als de voedselrijkdom, dag- en nachtritme en recente ervaringen, zo hebben Britse biologen ontdekt.
De vondst betekent niet dat de biologen de rupsen opeens zien als gewiekste schakers in plaats van lome eetmachines. Er zijn geen aanwijzingen dat het gedrag bewust is, zo stellen de Britten in een studie die op de website van het tijdschrift PNAS is verschenen.
Prooidieren vechten een eeuwige evolutionaire wapenwedloop uit met hun belagers. Het herculesje, een algemene nachtvlinder, doet dit door zich in zijn rupsstadium het uiterlijk heeft van de twijgjes die hij begraast.
Laboratorium
In hun laboratorium bekeken de Engelse onderzoekers de relatie tussen een 'vermomde' prooi en zijn belager. In het experiment werden rupsen geplaatst op takken die eetbare blaadjes, 'rupsachtige' twijgjes of beiden kon bevatten. De jager was een doodgewone kip. Wanneer voedsel gelijkmatig was verdeeld, bleken de rupsen te grazen op de meest twijgrijke tak; de veiligste en dus gunstigste plaats.
Daarna werd het de rupsen een stapje moeilijker gemaakt. Ze moesten kiezen tussen takken met veel dekking maar weinig voedsel en vice versa. Hier bleken de rupsen voornamelijk te kiezen voor de veilige tak. Toch werd dit beïnvloed door allerlei omstandigheden. Uitgehongerde exemplaren trotseerden extra risico's voor voedsel, terwijl net door de onderzoekers 'aangevallen' rupsen nog meer richting veiligheid kropen.
Overdag op safe
Ook het dag- en nachtritme zorgde voor grote verschillen. Overdag werd er op safe gespeeld, terwijl 's nachts er duidelijk werd gekozen voor voedsel. Zoals gezegd betekent dit niet dat de rups bewust gedrag vertoont, dit kan ook het gevolg zijn van simpele genetische instructies. Toch tonen deze resultaten het gulzige rupsje nooitgenoeg geen terechte bijnaam is; daar is het beestje net iets te gewiekst voor.
andersom lijkt me voor de hand liggender: wanneer je een soort hebt die sterk sociaal is (geworden) dan zijn die stekels (quote:De functie van het penisbot wordt betwist en verschilt mogelijk per soort. De auteurs denken dat het verdwijnen ervan bij de mens te maken heeft met veranderend paargedrag. Het ontbreken ervan zou resulteren in minder gevoeligheid, langere copulatie en sterkere paarvorming.
(seks.blog)
Dat valt makkelijk te controleren. In asociale families zouden die stekels nog aanwezig moeten zijnquote:Op vrijdag 15 april 2011 10:35 schreef ampburner het volgende:
[..]
andersom lijkt me voor de hand liggender: wanneer je een soort hebt die sterk sociaal is (geworden) dan zijn die stekels () functioneel overbodig en dus heb je kans dat ze op termijn verdwijnen.
lol!quote:Dat valt makkelijk te controleren. In asociale families zouden die stekels nog aanwezig moeten zijn
Is dit ook wetenschappelijk onderzocht of is dit meer een observatie?quote:Op zondag 1 mei 2011 11:48 schreef pinine het volgende:
een ander voorbeeld van aanpassing zijn de amerikaanse negers die niet meer zo zwart zijn als hun afrikaanse voorouders, omdat ze verder van de evenaar wonen en minder blootstelling hebben aan de zon is hun huid iets lichter geworden, een aanpassing dus aan het klimaat, genetisch zal het bij de één wel sneller gaan dan bij de ander, zo kunnen mensenrassen in de toekomst veranderingen ondergaan ook puur door veranderde levenswijzen
moet ik inderdaad toegeven dat dit vroeger door een leraar op school is verteld, misschien komt dit http://en.wikipedia.org/wiki/Human_skin_color er nog het dichtst bij, overigens las ik ook datquote:Op zondag 1 mei 2011 12:35 schreef Asgard het volgende:
[..]
Is dit ook wetenschappelijk onderzocht of is dit meer een observatie?
Graag een linkje als het eerste het geval is, lijkt me wel interessant!
Omdat het niet overeenkomt met hun iets te letterlijke interpretatie van hun bullshit.quote:Op maandag 2 mei 2011 17:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom bijten die refo's zich toch zo vast in evolutie? Hebben ze problemen met kernfysica? Astrofysica? Wiskunde? Kwantummechanica? Nooit over gehoord, maar biologie en evolutie, daar moeten ze een volslagen idiote mening over hebben
Dat doet Astrofysica ook niet.quote:Op maandag 2 mei 2011 19:46 schreef KoningStoma het volgende:
[..]
Omdat het niet overeenkomt met hun iets te letterlijke interpretatie van hun bullshit.
http://knack.rnews.be/nl/(...)le-1195015355667.htmquote:Trage levensstijl heeft invloed op lengte van de nek
vrijdag 20 mei 2011 om 05u14
Luiaarden en zeekoeien hebben een ander type nek dan de meeste zoogdieren.
Het is een klassieker uit de evolutiebiologie: giraffen hebben wel een véél langere nek dan andere dieren, maar ze hebben maar evenveel nekwervels als het doorsnee zoogdier, namelijk zeven. Wij hebben dus evenveel nekwervels als de giraf of, om maar iets te zeggen, de mol die ogenschijnlijk geen nek heeft. Bij de giraf is elke individuele wervel natuurlijk wel een stuk langer dan bij ons.
Een afwijkend aantal nekwervels bij zoogdieren is dikwijls geassocieerd met fysieke en andere problemen, wat vreemd is, want bij vogels en reptielen, bijvoorbeeld, kan het aantal nekwervels binnen een soort zelfs van individu tot individu verschillen.
Toch zijn er, zoals altijd en overal, uitzonderingen op de regel. Het vakblad EvoDevo meldt dat onderzoek aangetoond heeft dat bij luiaarden het aantal nekwervels kan variëren tussen vijf en negen. Eenzelfde verschijnsel werd vastgesteld in de zeekoefamilie.
Nader onderzoek heeft uitgewezen dat er heel wat skeletveranderingen met deze aanpassing gepaard kunnen gaan, en dat die voor een groot deel toegeschreven kunnen worden aan wijzigingen in genen die fundamenteel zijn in het sturen van de embryonale ontwikkeling. De veranderingen in het aantal nekwervels konden ook aan een uiteenlopend aantal herschikkingen van beenderstructuren gekoppeld worden – er was dus niet één vastliggend patroon.
Onderzoekers gaan ervan uit dat in beide onderzochte families de trage levensstijl mee verantwoordelijk is geweest voor het openen van de mogelijkheid om wat te spelen met het aantal nekwervels. Want veranderingen in neklengte zouden in hun geval weinig fysieke ongemakken veroorzaken. (DD)
quote:Op vrijdag 10 juni 2011 15:04 schreef Robus het volgende:
Het lijkt me een goed idee om hiermee te experimenteren ergens op een afgelegen eiland en er een soort van pretpark van maken.
http://knack.rnews.be/nl/(...)le-1195039095274.htmquote:Sexy én efficiënt
zondag 19 juni 2011 om 12u08
De mooist gekleurde sijsjes zijn ook de meest efficiënte in het vinden van voedsel.
Sommige individuen hebben het allemaal – tot spijt en nijd van minder gelukkigen. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen, maar ook in de vogelwereld.
Het vakblad Biology Letters heeft het voedingsgedrag van mannelijke sijsjes – diertjes die vooral in koudere winters ook bij ons voorkomen – geanalyseerd in functie van de kwaliteiten van hun vederkleed.
Het was al bekend dat vrouwelijke sijsjes vooral vallen voor mannetjes met een opvallend lange gele streep in hun vleugels. Wat erop wees dat die streep een signaal zou kunnen zijn voor de kwaliteit van een mannetje, anders zouden vrouwtjes niet de moeite doen er een evaluatiecomponent van te maken.
Voedingsexperiment
De mogelijkheid werd onderzocht in een experiment waarin mannelijke sijsjes een moeilijke voedingsopdracht moesten vervullen, namelijk het plukken van zaadjes uit denneappels die afgeschermd werden met tandenstokers. De resultaten van het experiment waren ondubbelzinnig: sijsjes met een langere vleugelstreep leerden sneller hoe ze dat probleem moesten oplossen dan andere. Met andere woorden, ze kunnen worden beschouwd als betere vaders voor het kroost van een vrouwtje.
Noch de lengte van de streep, noch het succes in voedingsgedrag had te maken met factoren als leeftijd of ervaring. Sexier mannetjes zijn gewoon beter dan andere. Jammer genoeg is dat in de mensenwereld niet altijd even ondubbelzinnig. (DD)
http://knack.rnews.be/nl/(...)le-1195051747529.htmquote:Er wordt aan bijen gesleuteld om ze gezonder te maken
zaterdag 02 juli 2011 om 10u16
De mens wilde een handelbare bij, die een maximum aan honing produceert met een minimum aan inspanning, van zowel mens als bij. En dat wreekt zich nu.
De honingbij is waarschijnlijk het belangrijkste insect voor de wereldeconomie, want ze verzorgt de voortplanting van de gewassen in een groot deel van de fruit- en tuinbouwsector. Maar ook de honingbij is onder druk van de mens gekomen, niet in het minst omdat ze in de loop der tijden zo uitgeselecteerd is geraakt dat ze veel van haar genetische diversiteit verloren is. De mens wilde een handelbare bij, die een maximum aan honing produceert met een minimum aan inspanning, van zowel mens als bij. Dat mocht ten koste gaan van wat veelzijdigheid.
Genetische verarming is zelden een recept voor groot succes, zodat de bijenbevolking in grote delen van de wereld zware klappen krijgt, zowel als gevolg van verarming van haar leefmilieu, als omdat ze onderhevig is aan aanvallen van vele parasieten. De varroamijt is een diertje dat een zware tol aan bijen eist, onder meer door de schadelijke virussen die ze verspreidt.
Vier jaar geleden brachten wetenschappers het genoom van de bij in kaart. Nu zijn ze, volgens het wetenschappelijke topvakblad Nature, naarstig op zoek naar de genen in het bijengenoom die de diertjes weerstand tegen de vele parasieten bieden. Want het is duidelijk dat niet alle bijenvolkjes even kwetsbaar zijn. De ultieme bedoeling van de onderzoekers zou het genetisch opkrikken van de bijenweerstand zijn.
Een paradoxale situatie: wat de bijen mogelijk aan weerstand verloren zijn door eeuwenlange kunstmatige selectie door de mens, zou er binnen afzienbare tijd met genetische manipulatie weer bijgestoken worden. Zo blijven we natuurlijk bezig. Maar als het de overleving van de honingbij in de hand kan werken. (DD)
http://knack.rnews.be/nl/(...)le-1195066388405.htmquote:Huishoudapparaten zijn geschikt leefgebied voor schadelijke schimmels
dinsdag 19 juli 2011 om 14u56
© EPA
Het lijkt verbazingwekkend, maar er zijn sterk temperatuursbestendige schimmels die een geweldig biotoop gevonden hebben in huishoudapparaten zoals was- en afwasmachines, en koffiezetapparaten.
Dat meldt het vakblad Fungal Biology na uitgebreid onderzoek van huizen in 101 steden uit de hele wereld. Twee derde van de onderzochte afwasapparaten had een bloeiende schimmelkolonie op de rubber band die de deur hermetisch moet afsluiten. In de helft van de apparaten huisde zelfs een schimmel die zich had aangepast aan een leven in extreme omstandigheden, met hoge concentraties van zout en agressieve detergenten. In de natuur werden tot dusver nergens schimmels gevonden die zulke extreme leefomstandigheden aankonden.
Dus zelfs de apparaten die ons huishouden moeten vergemakkelijken en in hygiënisch veel properder omstandigheden dan vroeger moeten laten verlopen, kunnen ten prooi vallen aan wezentjes die zich volgens de aloude Darwiniaanse principes nestelen in een milieu waarin ze zelf weinig te vrezen hebben.
Van sommige van de schimmels wordt vermoed dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid – en in een extreem geval zelfs dodelijk. Iedereen weze dus gewaarschuwd: zelfs huishoudapparaten zijn een bron van onveiligheid! (DD)
bronquote:Mitochondria Share an Ancestor With SAR11, a Globally Significant Marine Microbe
ScienceDaily (July 25, 2011) — Billions of years ago, an astounding evolutionary event occurred: certain bacteria became obliged to live inside other cells, thus starting a chain of events that resulted in what is now the mitochondria, an organelle found in all eukaryotic cells. A recent study by researchers at the University of Hawaii -- Manoa (UHM) and the Oregon State University (OSU) provides strong evidence that mitochondria share a common evolutionary ancestor with a lineage of marine bacteria known as SAR11, arguably the most abundant group of microorganisms on Earth.
"This is a very exciting discovery," says Michael Rappe, Associate Researcher at the Hawaii Institute of Marine Biology in the School of Ocean and Earth Science and Technology (SOEST) at UHM. "The results that we present make sense in a lot of ways: the physiology of SAR11 makes them more apt to be dependent on other organisms, and based on the contemporary abundance of SAR11 in the global ocean, the ancestral lineage may have also been abundant in the ancient ocean, increasing encounters between this bacterial lineage with the host of the original symbiosis event."
In order to understand the evolutionary history of the SAR11 clade of marine bacteria, colleagues at Oregon State University compared the genomics of mitochondria from diverse supergroups of eukaryotes (including Excavata, Chromalveolata, and Archaeplastida) with the genomics of SAR11 strains isolated by Rappe's laboratory using several interconnected computer programs. This approach provided highly sophisticated and thorough phylogenetic analysis of these genomes. In addition to discovering the evolutionary connection between mitochondria and SAR11, the phylogenomics-based assessment of the diversity of this group (i.e. an assessment based on the entire genome, rather than single genes) provided substantial support for proposing a new family of bacteria, Pelagibacteraceae, fam. nov. "The implication is that the lineage of highly abundant marine bacteria known as SAR11 contains a significant amount of genetic diversity, which potentially indicates significant diversity in metabolism," notes Rappe.
Rappe and colleagues at SOEST and OSU continue to grow new strains of SAR11 and probe their genomes to further understand their metabolic potential and how they have become so successful in the global ocean.
Wat maakt de grootte nou uit? Het gaat erom wat je ermee doet... vrouwen zeggen dat ook zo vaak, dus dan moet het wel waar zijn.quote:Op donderdag 28 juli 2011 08:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
27-07-2011
Bewezen: mensen uit het Noorden hebben grotere hersenen
[ afbeelding ]
Hersenen van mensen uit het Noorden zijn groter dan die van mensen uit het Zuiden.
Hoe noordelijker mensen wonen, hoe groter hun hersenen zijn. Dat ontdekten wetenschappers van de universiteit van Oxford. Maar dit wil niet zeggen dat die mensen slimmer zijn dan mensen uit het Zuiden.
Dat verschil in grootte is vrij eenvoudig uit te leggen. De mensen die noordelijker wonen, leven met minder licht. Hun hersenen hebben zich daaraan aangepast zodat ze daarmee om kunnen.
Niet slimmer
"Hoe verder je leeft van de evenaar, hoe minder licht er beschikbaar is. Hierdoor moeten de ogen van de mensen zich ontwikkelen en groter worden", legt antropologe Eiluned Pearce van de universiteit van Oxford uit. "De hersenen moeten ook groter worden om met de extra visuele input om te kunnen. Maar die grotere hersenen willen niet zeggen dat mensen slimmer zijn."
Scandinaviërs hebben grootste hersenen
Ze onderzocht samen met haar team de oogholtes en de hersencapaciteit van 55 schedels die van over de hele wereld komen. De studie toonde aan dat mensen die ver van Afrika woonden, zich sneller aanpasten aan een lager lichtniveau. Scandinaviërs hebben duidelijk de grootste hersenen. Een Brit heeft een hersengrootte van 26 milliliter, terwijl de hersenen van iemand uit de buurt van de evenaar slechts 22 milliliter groot waren. (jue)
(HLN)
Waarom haal je nou racisme aan? En het licht lijkt je kortzichtig? Je bedoelt je eigen licht zeker, zaklampje.quote:Op donderdag 28 juli 2011 11:59 schreef Bramdecaviaeter het volgende:
volume zegt niet alles over intelligentie. Echter is dit wel een erg gemakkelijke conclusie die ze trekken waarschijnlijk om racistische uitspraken af te schermen. het totale lichaamsgewicht lijkt me groter in noordelijke landen(en dan bedoel ik niet door vette troep) waardoor de hersenen meestal ook iets groter zijn. Dan moet je dus ook kijken naar de Bodymass brain ratio kijken.
En wat ook een belangrijke factor kan zijn is de betere voeding die hersengroei toelaat.
Alleen het licht lijkt me echt kortzichtig, je zou net zo gemakkelijk een hypothese kunnen stellen dat mensen in het noorden veel meer moeten plannen door de grote seizoensverschillen. Maar dan komt er al snel een politieke lading in de discussie.
Bronquote:Nederlandse doet onderzoek naar logica vogelzwerm
AMSTERDAM - Jarenlang hebben wetenschappers zich gebogen over het mysterie van vogels die in harmonieus bewegende zwermen vliegen. Nieuw onderzoek van theoretisch biologe prof. dr. Charlotte Hemelrijk van de Rijksuniversiteit Groningen heeft daarin nieuwe inzichten gebracht.
Met het dit programma simuleerden de onderzoekers het rondvliegen van spreeuwenzwermen boven een slaapplaats. Telkens als de spreeuwen buiten het gebied rond die plek kwamen, moesten ze terugdraaien.
In een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift PloS ONE beschrijven Hemelrijk en wetenschappelijk programmeur Hanno Hildenbrandt met het computermodel StarDisplay een aantal oorzaken van de variatie van vormen van spreeuwenzwermen.
De gesimuleerde spreeuwen ondervonden in StarDisplay een opwaartse kracht, luchtweerstand, zwaartekracht en hellen bij bochten.
Zandlopers
Video-opnamen van spreeuwenzwermen die rondvliegen blijken overal ter wereld een variatie te vertonen. Zwermen die veranderen van trechters naar zandlopers, verdichtingen en verdunningen; volgens Hemelrijk komt het allemaal voor.
''Ik wilde nagaan of zelforganisatie van de vogels hier afdoende verklaring biedt'', aldus Hemelrijk.
Botsingen
Via StarDisplay concludeert zij dat de vogels tot elkaar zijn aangetrokken, ze bewegen dezelfde kant op en ze proberen botsingen te vermijden. Verder bevat het wiskundige functies die het vlieggedrag beschrijven met behulp van een vereenvoudigde vorm van aerodynamica.
Eerder keek Hemelrijk met een vergelijkbaar computermodel naar visscholen. Waarnemingen lieten zien dat die altijd langgerekt zijn. ''In onze modellen van visscholen bleek dat de langwerpige vorm vanzelf tot stand komt door zelforganisatie'', zegt Hemelrijk.
''Naast het gebruikelijke groeperen en coördineren zijn daar geen extra regels voor nodig. Een vis die achter een andere vis zwemt, remt iets af om een botsing te vermijden en de buurvissen schuiven dan naar binnen om de opengevallen ruimte op te vullen. Zo wordt de school langwerpig.''
Versnellen
Het draaien bij de vogels gaat op een andere manier dan bij de vissen. Volgens de modellen en empirisch onderzoek kan een school vissen de individuen die aan de buitenkant van de bocht zwemmen iets laten versnellen, terwijl de binnenste vissen worden vertraagd. Zo behouden vissen op hun oorspronkelijke positie in de groep en blijft de school langgerekt.
Uit observaties van rondcirkelende rotsduiven in 1992 bleek dat vogels in een zwerm individueel draaien. Dat betekent dat vogels na een draai van 90 graden in een andere positie zitten ten opzichte van elkaar. Vogels die eerst naast elkaar vlogen, bevonden zich dan achter elkaar. Bij de volgende draai vliegen vogels die eerst aan stuurboord zaten, ineens aan bakboord.
Snelheid
Hemelrijk: ''Met StarDisplay kunnen we zien dat deze manier van draaien vooral een gevolg is van het feit dat vogels hun snelheid weinig kunnen variëren. Als we in ons model meer variatie in snelheid inbouwen, worden de vormen langgerekter in de richting van de beweging. De uitkomst, die we eerder voor vissen kregen waarbij de vormen constant langwerpig blijven, zou dan ook opgaan voor vogels.''
Ze vervolgt: ''In de publicatie in PloS ONE kunnen we nu slechts enkele oorzaken van de variatie in vormen van spreeuwenzwermen behandelen. Naast de weinig variabele snelheid zijn die andere factoren het grote aantal individuen in de zwerm, het kleine aantal partners - slechts zeven - waarmee één vogel interactie heeft, het maken van bochten en het overhellen in een bocht.''
Ondanks een aantal beperkingen in het programma levert het model volgens de onderzoekster een flinke hoeveelheid hypotheses op die getest kunnen worden. ''Dat is zeer waardevol, want zonder een model dat zorgt voor goede onderbouwing is onderzoek naar dit soort verschijnselen in de natuur bijzonder lastig.''
http://knack.rnews.be/nl/(...)le-1195085301621.htmquote:De mol heeft aan beide voorpoten een soort zesde vinger
vrijdag 19 augustus 2011 om 13u18
De mol heeft aan beide voorpoten een zesde vinger. © unitedwildlife.com
Het is evident dat de mol een aantal aanpassingen aan zijn gravende bestaan in grote duisternis ontwikkeld heeft, want anders zou hij er niet in geslaagd zijn een succesvolle ondergrondse levenswijze uit te bouwen.
Een van die aanpassingen is dat een mol aan beide voorpoten een zesde vinger heeft – bijna geen enkel gewerveld landdier heeft meer dan vijf vingers. Het gaat in feite om een pseudoduim die groeit uit een beentje dat deel uitmaakt van het polsgewricht, en dat uitzonderlijk lang verlengd wordt en zo iets wordt dat de hand van de mol meer graafkracht geeft. De duim is dus geen echte vinger, ook omdat hij pas ná de vijf andere vingers tot ontwikkeling komt.
Wetenschappers hebben in het vakblad Biology Letters het genetisch mechanisme achter de ontwikkeling van de pseudoduim toegelicht. Het is een gevolg van een verhoogde expressie van een gen in de polsregio dat in principe de ontwikkeling van vingers stuurt. In de aan de mol verwante spitsmuis is dat gen niet actief in de regio waaruit het polsgewricht ontstaat.
Ooit is er in de mollenprehistorie dus een kleine genetische wijziging opgedoken die tot de vorming van een zesde vinger aanleiding gaf, en die in het geval van de mol met zijn speciale levenswijze een groot voordeel bood. (DD)
http://knack.rnews.be/nl/(...)le-1195095463382.htmquote:Jongens rijpen sneller
zaterdag 03 september 2011 om 11u04
Wat van meisjes al een tijd bekend is, namelijk dat ze steeds vroeger seksuele rijpheid bereiken, blijkt nu ook voor jongens het geval te zijn.
Demografen hebben in het vakblad Public Library of Science ONE uitgerekend dat er sinds het midden van de achttiende eeuw elke tien jaar ongeveer 2,5 maanden af is gegaan van de leeftijd waarop jongens seksueel rijp zijn geworden. Dat is niet minder dan twee jaar eraf per eeuw. De oorzaak zou in de verbeterde leefomstandigheden liggen: betere voeding en minder ziektes.
Bij meisjes was het relatief gemakkelijk om dit gegeven te analyseren aan de hand van de registratie van de eerste menstruatie, maar voor jongens moest er een omweg gebruikt worden. Die werd gevonden in een korte opstoot van mortaliteit van tienerjongens, waarschijnlijk gelinkt aan een plotse stijging van de hoeveelheid mannelijke geslachtshormonen in het bloed, waardoor jongens ineens risicogedrag gaan vertonen. De hormonenopstoot is gelinkt aan seksuele rijpheid (in de zin van: vruchtbaarheid).
De onderzoekers wijzen er wel op dat een vervroegde seksuele rijpheid niet hand in hand gaat met een snellere volwassenheid, wel integendeel. Ze besluiten dat de kloof tussen seksuele rijpheid en volwassenheid bij zowel jongens als meisjes steeds groter wordt. Zeker omdat tegenwoordig ook de trend bestaat om almaar later het ouderlijk huis te verlaten en aan een eigen gezin te beginnen. (DD)
http://www.knack.be/nieuw(...)e-1195103719060.htm#quote:Oudste hout 407 miljoen jaar geleden ontstaan
donderdag 15 september 2011 om 09u12
Wetenschappers hebben de oudste fossiele resten van hout
De evolutie van planten is moeilijk te bestuderen. Er is nog minder af te leiden uit fossiele planten dan uit dieren. Algemeen wordt aangenomen dat in het Midden-Devoon (zo’n 397 tot 385 miljoen jaar geleden) de eerste houtstructuren ontstonden, dus de eerste stappen richting bomen gezet werden. Daarvoor zou alles gewoon ‘groente’ zijn geweest.
Geoloog Philippe Gerrienne van de Universiteit Luik publiceert met zijn collega’s in het topvakblad Science een analyse van wat als nóg oudere fossiele houtresten worden beschouwd. Lang bewaarde stukjes van bomen van respectievelijk ongeveer 407 en 397 miljoen jaar geleden, die werden gevonden in Frankrijk en Canada. De fossielen zijn niet meer dan 12 centimeter lang en 5 millimeter breed. Ze zouden deel uitgemaakt hebben van planten die maximaal 2 meter hoog konden worden.
Het hout van een boom wordt gezien als een ontwikkeling die essentieel was om groeiende planten van kracht te voorzien en die tegelijk een systeem voor een efficiënte waterhuishouding garandeerde. Wetenschappers gaan er nu van uit dat waarschijnlijk de verbeterde waterhuishouding de belangrijkste factor achter de ontwikkeling van hout was. Al de rest kwam er achteraf als extraatje bij. (DD)
Ik heb inderdaad wel eens gelezen over reli's die de idee van halfwaardetijd in twijfel trokken.quote:Op maandag 2 mei 2011 20:07 schreef KoningStoma het volgende:
Daar hoor je ze ook over. Ook over geologie.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |