abonnement Unibet Coolblue
pi_94180349
15-03-2011

Evolutie nam man zijn penisbotje af en gaf er verstand voor terug



Vorige week berichtten we u over de evolutie van de penis. Amerikaanse wetenschappers toonden middels dna aan dat de heren in de oertijd uitgerust waren met stekels op hun penis.

Diezelfde onderzoekers legden bloot dat mensenmannen, net als katers, muizenmannetjes en chimpanseemannen ooit een penisbotje hadden. Dit is in de loop der tijden verdwenen, maar er schijnt wel iets voor in de plaats te zijn gekomen, namelijk…………….. verstand!

Ook daarvan wordt bericht gedaan in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature’.

De genetici ontdekten dat het stukje dna ontbreekt bij mensen, maar nog wel aanwezig is bij chimpansees, makaken en andere primaten. Een dna-deel dat bij mensen niet meer aanwezig is, speelt mogelijk een rol bij de expansie van bepaalde stukken van de menselijke hersenen.

Aangezien mensen op anatomische, fysiologische en gedragsopzichten zeer sterk verschillen van andere zoogdieren is de genetische basis van de menselijke kenmerken veelal onbekend. Door het complete genoom van de mens te vergelijken met dat van primaten en andere zoogdieren komen wetenschappers steeds meer evolutionaire verschillen op het spoor.

De functie van het penisbot wordt betwist en verschilt mogelijk per soort. De auteurs denken dat het verdwijnen ervan bij de mens te maken heeft met veranderend paargedrag. Het ontbreken ervan zou resulteren in minder gevoeligheid, langere copulatie en sterkere paarvorming.

(seks.blog)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_94253347
quote:
Gekke mieren paren risicoloos met broers en zussen
dinsdag 15 maart 2011 om 06u09
De superlangsprietmier houdt er een uiterst speciale voortplantingsstrategie op na.

De superlangsprietmier is een uiterst succesvol diertje dat de wereld aan het veroveren is. Dat gaat zo snel dat wetenschappers zelfs niet meer kunnen achterhalen waar de oorsprong van het beestje ligt. Het dier wordt in de wetenschappelijke volksmond ‘gekke mier’ genoemd, omdat het ogenschijnlijk geen logica in zijn verplaatsingen heeft, maar in alle richtingen rondschiet.

In het vakblad Proceedings of the Royal Society B beschrijven entomoloog Morgan Pearcy van de Université Libre Bruxelles en zijn collega’s een mogelijke verklaring voor het succes van het diertje: het zou er een uiterst speciale voortplantingsstrategie op nahouden. Het slaagt er namelijk in met broertjes of zusjes te paren zonder dat daar inteelt aan te pas komt. Paren dus met een verwant alsof het een niet-verwant is. Dat vermijdt het oeverloze zoeken naar een potentieel geschikte partner.

Klonen

Dat dit niet tot problemen leidt, zou een gevolg zijn van het feit dat dochters een kloon zijn van hun moeder, en zonen een kloon van hun vader (wiens sperma in de moeder aanwezig is). Dat laatste vereist wel dat een eitje de moederlijke genen liquideert voor het bevrucht wordt.

Het is slechts de tweede keer dat een dergelijk voortplantingssysteem wordt ontdekt – de eerste keer was trouwens ook bij mieren: kleine vuurmieren.

Dirk Draulans
http://knack.rnews.be/nl/(...)le-1194968475946.htm
pi_95278569
quote:
Lome eetmachine blijkt gewiekste strateeg
Van onze verslaggever Rob Ramaker − 05/04/11, 19:48

Niet alleen voor pokeraars moet de beloning opwegen tegen de risico's. Dat gaat ook op voor rupsen die exact lijken op de twijgjes die ze begrazen. Of zo'n rups de dekking van een bos twijgjes verlaat, hangt af van factoren als de voedselrijkdom, dag- en nachtritme en recente ervaringen, zo hebben Britse biologen ontdekt.

De vondst betekent niet dat de biologen de rupsen opeens zien als gewiekste schakers in plaats van lome eetmachines. Er zijn geen aanwijzingen dat het gedrag bewust is, zo stellen de Britten in een studie die op de website van het tijdschrift PNAS is verschenen.

Prooidieren vechten een eeuwige evolutionaire wapenwedloop uit met hun belagers. Het herculesje, een algemene nachtvlinder, doet dit door zich in zijn rupsstadium het uiterlijk heeft van de twijgjes die hij begraast.

Laboratorium
In hun laboratorium bekeken de Engelse onderzoekers de relatie tussen een 'vermomde' prooi en zijn belager. In het experiment werden rupsen geplaatst op takken die eetbare blaadjes, 'rupsachtige' twijgjes of beiden kon bevatten. De jager was een doodgewone kip. Wanneer voedsel gelijkmatig was verdeeld, bleken de rupsen te grazen op de meest twijgrijke tak; de veiligste en dus gunstigste plaats.

Daarna werd het de rupsen een stapje moeilijker gemaakt. Ze moesten kiezen tussen takken met veel dekking maar weinig voedsel en vice versa. Hier bleken de rupsen voornamelijk te kiezen voor de veilige tak. Toch werd dit beïnvloed door allerlei omstandigheden. Uitgehongerde exemplaren trotseerden extra risico's voor voedsel, terwijl net door de onderzoekers 'aangevallen' rupsen nog meer richting veiligheid kropen.

Overdag op safe
Ook het dag- en nachtritme zorgde voor grote verschillen. Overdag werd er op safe gespeeld, terwijl 's nachts er duidelijk werd gekozen voor voedsel. Zoals gezegd betekent dit niet dat de rups bewust gedrag vertoont, dit kan ook het gevolg zijn van simpele genetische instructies. Toch tonen deze resultaten het gulzige rupsje nooitgenoeg geen terechte bijnaam is; daar is het beestje net iets te gewiekst voor.
http://www.volkskrant.nl/(...)ekste-strateeg.dhtml
pi_95529179
14-04-2011

'Evolutionair mislukte' dinosaurus ontdekt

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben de resten van een dinosaurus ontdekt, die waarschijnlijk een doodlopende tak in de evolutie vertegenwoordigt.


© Jeffrey W. Martz

De zogenaamde Daemonosaurus chauliodus was een voorouder van de Tyrannosaurus rex en leefde ongeveer 205 miljoen jaar geleden. Het dier had een opvallend korte snuit en naar buiten stekende tanden.

Zijn uiterlijk verschilt zo sterk van zijn soortgenoten die later leefden, dat wetenschappers het dier beschouwen als een vertegenwoordiger van een doodlopende tak in de evolutie van de dinosauriërs. Dat meldt nieuwssite Livescience.com.

Schedel

“Het lijkt er op dat de Daemonosaurus een geslacht vertegenwoordigt dat niet doorliep tot in het late Mesozoïcum”, verklaart onderzoeker Hans-Dieter Sues van het National Museum of Natural History in New York. Het is niet duidelijk waarom de nieuw ontdekte dinosauriër alweer zo snel uitstierf.

De resten van de bijzondere dinosaurus zijn gevonden in New Mexico. Bij de opgraving werden een bijna complete schedel, enkele rugwervels en ribben blootgelegd. De resultaten van het onderzoek op de botresten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Hond

De overblijfselen van de dinosaurus suggereren dat het dier niet erg groot was. “Ik schat zijn totale lengte op drie meter, aangezien deze dieren vaak een lange staart hadden”, aldus Sues. “Verder was de Daemonosaurus qua hoogte waarschijnlijk vergelijkbaar met een hond.”

Hoewel de dinosaurus evolutionair gezien niet erg succesvol was, had het dier gezien zijn bouw vermoedelijk geen moeite om zijn prooien de baas te kunnen.

“Zijn grote voortanden kwamen erg goed van pas bij het grijpen en doden van andere dieren”, aldus Sues.

Succes

De vondst toont volgens de wetenschappers aan dat er in de loop van de evolutie dinosauriërs ontstonden met schedels en lichamen in allerlei soorten en maten. Maar lang niet al die verschillende dieren bleken op de lange termijn succesvol.

Sommige van de soorten bestonden waarschijnlijk maar een korte periode. Daardoor zijn er vermoedelijk ook maar weinig fossielen van deze dieren te vinden.

"Deze vondst toont aan dat zelfs gebieden die paleontologisch gezien erg goed bestudeerd zijn, nog resten kunnen bevatten van onbekende soorten dinosauriërs", aldus Sues.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95532561
quote:
De functie van het penisbot wordt betwist en verschilt mogelijk per soort. De auteurs denken dat het verdwijnen ervan bij de mens te maken heeft met veranderend paargedrag. Het ontbreken ervan zou resulteren in minder gevoeligheid, langere copulatie en sterkere paarvorming.

(seks.blog)
andersom lijkt me voor de hand liggender: wanneer je een soort hebt die sterk sociaal is (geworden) dan zijn die stekels ( :D ) functioneel overbodig en dus heb je kans dat ze op termijn verdwijnen.
pi_95573372
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 april 2011 10:35 schreef ampburner het volgende:

[..]

andersom lijkt me voor de hand liggender: wanneer je een soort hebt die sterk sociaal is (geworden) dan zijn die stekels ( :D ) functioneel overbodig en dus heb je kans dat ze op termijn verdwijnen.
Dat valt makkelijk te controleren. In asociale families zouden die stekels nog aanwezig moeten zijn ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95573381
14-04-2011

Eukaryoten eerder aan land dan gedacht

Amerikaanse aardwetenschappers hebben in Schotland microfossielen gevonden van ruim een miljard jaar oud. Het gaat om eukaryote cellen, afgezet in niet-marine gesteenten. De vondst wijst erop dat eukaryoten eerder aan land kwamen dan tot nu toe werd gedacht.

In het noordwesten van Schotland bevindt zich een twaalf kilometer dikke laag gesteente. Het is een afzetting van ruim een miljard jaar oud, ontstaan door de stroming van zoetwater uit rivieren, meren en beekjes. Aardwetenschapper Paul Strother en zijn collegas gingen in die afzetting op zoek naar fossielen. Zij namen monsters op zeventien verschillende locaties in de dikke laag, en vonden daarin een behoorlijk aantal microfossielen. Zoals de naam al zegt, zijn zulke fossielen heel klein: het grootste intacte exemplaar dat Strother aantrof, was nog niet eens een millimeter breed.


De microfossielen hebben een eukaryote celbouw met een kernachtige structuur (donkere vlek midden boven), en een celmembraan (donkerder randje rond de cel). Afbeelding: © Paul Strother e.a., Nature

.De monsters werden gedomineerd door fossielen van het geslacht Leiosphaeridia, een soort micro-algen. Moderne algen zijn eukaryoten, die zich van prokaryoten (bacteriën en archaea) onderscheiden door een complexere celbouw. Bij een eukaryote cel ligt het genetisch materiaal veilig opgeborgen in een celkern, zijn er een celmembraan en verschillende organellen aanwezig, en kan de buitenkant van de cel bezet zijn met allerlei functionele structuren. Bij een prokaryote cel zweeft het genetisch materiaal los rond en is aan de buitenkant hoogstens een flagel zichtbaar, dat zorgt voor de voortbeweging van de cel.

Armachtige uitsteeksels
Hoe zit het met de gevonden micro-algen van ruim een miljard jaar oud? Zijn het simpele prokaryoten of lijken zij toch meer op moderne algen? Om daar achter te komen, bekeek Strother de microfossielen in meer detail. En hij vond een aantal aanwijzingen dat de micro-algen wel degelijk eukaryoten zijn. Zo ontdekte hij verschillende exemplaren met een soort kernachtige structuur en een duidelijke celmembraan. Verder vond Strother één fossiel met armachtige uitsteeksels en een paar losse stekels, die mogelijk als structuur aan de buitenkant van een micro-alg hebben gezeten.


Een losse stekel, gevonden bij de microfossielen. Afbeelding: © Paul Strother e.a., Nature

Zijn conclusie: de bouw van deze micro-algen is te complex om prokaryoot te kunnen zijn. Dat betekent dat eukaryoten van ruim een miljard jaar oud zijn aangetroffen in een gesteente dat niet van marine oorsprong is. En dat is bijzonder, omdat alle zeer oude eukaryoten tot nu toe gevonden werden in marine afzettingen. Wetenschappers gingen er daarom vanuit dat eukaryoten pas laat in het Proterozoïcum (van 2,5 miljard jaar tot 542 miljoen jaar geleden) aan land kwamen. Het lijkt nu waarschijnlijker dat eukaryoten zich al aan het begin van dat tijdperk richting land begaven.

Bron
Paul Strother e.a. Earths earliest non-marine eukaryotes Nature, 14 april 2011 (online)

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95575512
quote:
Dat valt makkelijk te controleren. In asociale families zouden die stekels nog aanwezig moeten zijn ;)
lol!

ik kan het niet bewijzen maar gevoelsmatig zeg ik tsja, dat zou best eens waar kunnen zijn!
  zaterdag 16 april 2011 @ 13:53:04 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_95579742
Top Topic!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_95701949
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95701964
18-04-2011

'Koekoek door evolutie vermomd als havik'

AMSTERDAM Koekoeken jagen andere vogels waarschijnlijk schrik aan, omdat ze in de loop van de evolutie op haviken zijn gaan lijken. Dat betogen Britse wetenschappers in een nieuwe studie.


© Thinkstock

Koekoeken hebben een streepjespatroon op de veren van hun onderbuik dat veel overeenkomsten vertoont met dat van haviken.

Hoe meer een koekoek op een havik lijkt, hoe gemakkelijker het dier zijn eieren in de nesten van andere vogels kan leggen zonder te worden aangevallen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Ecology.

Broedparasiet

De gelijkenis tussen koekoeken en haviken is overduidelijk. Maar het is voor het eerst dat wetenschappers hebben aangetoond dat het streepjespatroon op de onderbuik van koekoeken een evolutionair voordeel met zich meebrengt.

Koekoes zijn zogenaamde broedparasieten. Ze leggen hun eieren stiekem in de nesten van andere vogels, zoals pimpelmezen en bosrietzangers. Deze dieren broeden de koekoek-jongen uit zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Dat bespaart de koekoeken veel tijd en moeite.

Aanval

Om deze truc te kunnen uithalen, moeten de koekoeken echter eerst het nest van andere vogels benaderen zonder te worden aangevallen. Daarbij komt hun gelijkenis met haviken van pas, zo vermoeden de wetenschappers.

Het blijkt dat vogels als koolmezen, bosrietzangers en pimpelmezen vaak net zo bang zijn voor koekoeken als voor haviken, verklaart hoofdonderzoeker Justin Welbergen op BBC News.

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door modellen van koekoeken en haviken te plaatsen in de buurt bij nesten van bosrietzangers. Deze vogels vertoonden veel angst voor de nepdieren. Maar als de wetenschappers het streepjespatroon op de buik van de koekoekmodellen bedekten, waren de bosrietzangers minder bang.

Streepjespatroon

De bosrietzangers aarzelden meer om de nepvogels te benaderen als het streepjespatroon zichtbaar was, aldus Welbergen. Maar als we het streepjespatroon van een koekoek verwijderden en zijn uiterlijk dus minder havikachtig maakten, werd het nepdier vaker aangevallen.

De resultaten van het onderzoek tonen volgens Welbergen duidelijk aan dat het havikachtige uiterlijk van koekoeken in de loop van de evolutie is ontstaan om de dieren gemakkelijker toegang te geven tot de nesten van andere vogels.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95749634
20-04-2011

'Oudste gebit met tandbederf ontdekt'

AMSTERDAM – Canadese wetenschappers hebben het oudste fossiel gevonden van een dier met een gebit dat tekenen van tandbederf vertoont



Het gaat om een 275 miljoen jaar oud reptiel dat als één van de eerste dieren een permanent gebit had met tanden die niet aangroeiden als ze eruit vielen. De zogenaamde Labidosaurus hamatus miste daardoor enkele tanden en had een kaakbeen dat gedeeltelijk was weggerot door infecties.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Toronto kan het fossiel worden beschouwd als het oudste bewijs van tandbederf, zo meldt Discovery News.

Planteter

De resten van het reptiel zijn gevonden in Coffee Creek in Texas. Uit het onderzoek blijkt dat de Labidosaurus hamatus zijn permanente gebit ontwikkelde, toen het dier op het land ging leven in plaats van in het water, zoals zijn voorouders.

Bij het eten van vezelige planten kwamen de sterke maar onvervangbare tanden beter van pas dan een primitiever gebit waarbij de tanden losser zaten, maar weer konden aangroeien na uitval.

Nadeel

Het permanente gebit bracht echter ook nadelen met zich mee. De diepgewortelde tanden waren vatbaarder voor infecties en tandbederf, net als het gebit van mensen.

De volledige resultaten van het onderzoek naar de tanden van het reptiel zijn te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Naturwissenschaften.

Kauwen

“Deze bevinding stelt ons in staat om te speculeren dat ons menselijke systeem waarbij we gedurende ons leven slechts twee sets van tanden hebben – melktanden en definitieve tanden – naast voordelen ook nadelen heeft”, schrijven de onderzoekers.

“Met onze tanden kunnen we beter kauwen en meer soorten voedsel verwerken, maar ons gebit is ook vatbaarder voor infecties”, aldus de wetenschappers.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_96124818
28-04-2011

Slakken zijn meesters der evolutie



Slakken kunnen zich verbazingwekkend snel genetisch aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dat heeft een internationale onderzoeksgroep met behulp van duizenden vrijwillige slakkenzoekers uit vijftien Europese landen ontdekt.

De onderzoeksgroep analyseerde ongeveer een half miljoen slakkenhuisjes naargelang de vorm en de kleur. Uit deze gegevens bleek dat de huisslak (Cepaeas nemoralis) over een periode van 50 jaar genetisch veranderde. "Dit is een zeer korte periode in de evolutie", zei de coördinator van het wetenschappelijke project Christian Anton vandaag.

De exacte reden voor de genetische aanpassing is nog niet bekend. Het is ook niet duidelijk of het klimaat een rol speelt, aldus de wetenschapper. Zo houden "geelhuizige" slakken, die door de kleur weinig zonlicht opnemen, zich voornamelijk op in noordelijke kustgebieden terwijl de anderskleurige slakken de schaduw opzoeken in beboste regio's.

De onderzoekers ontdekten ook een rechtlijnige stijging van het aantal slakken over heel Europa. Een verklaring hiervoor hadden de wetenschappers nog niet.

De vrijwilligers telden op 3.000 standplaatsen slakken en maakten zo het grootste datawervingsproject ooit mede mogelijk. Het slakkenonderzoek loop nog verder. (belga/adha)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_96201021
een ander voorbeeld van aanpassing zijn de amerikaanse negers die niet meer zo zwart zijn als hun afrikaanse voorouders, omdat ze verder van de evenaar wonen en minder blootstelling hebben aan de zon is hun huid iets lichter geworden, een aanpassing dus aan het klimaat, genetisch zal het bij de één wel sneller gaan dan bij de ander, zo kunnen mensenrassen in de toekomst veranderingen ondergaan ook puur door veranderde levenswijzen
pi_96202277
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 11:48 schreef pinine het volgende:
een ander voorbeeld van aanpassing zijn de amerikaanse negers die niet meer zo zwart zijn als hun afrikaanse voorouders, omdat ze verder van de evenaar wonen en minder blootstelling hebben aan de zon is hun huid iets lichter geworden, een aanpassing dus aan het klimaat, genetisch zal het bij de één wel sneller gaan dan bij de ander, zo kunnen mensenrassen in de toekomst veranderingen ondergaan ook puur door veranderde levenswijzen
Is dit ook wetenschappelijk onderzocht of is dit meer een observatie?
Graag een linkje als het eerste het geval is, lijkt me wel interessant!
pi_96205935
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 12:35 schreef Asgard het volgende:

[..]

Is dit ook wetenschappelijk onderzocht of is dit meer een observatie?
Graag een linkje als het eerste het geval is, lijkt me wel interessant!
moet ik inderdaad toegeven dat dit vroeger door een leraar op school is verteld, misschien komt dit http://en.wikipedia.org/wiki/Human_skin_color er nog het dichtst bij, overigens las ik ook dat
amerikaanse negers 25% kaukasisch bloed hebben wat de stelling dus wel weer iets ontkracht,
verder is bekend dat donkere mensen die een stuk noordelijker gaan wonen een gebrek aan vita-
mine D kunnen krijgen http://www.vitamine-info.(...)on-discrimineert-71/ de huid zou zich moeten aanpassen om de overlevingskans te vergroten
pi_96237556
30-04-2011

"Varkens zijn geëvolueerd tot het in modder wroeten"



Nederlands wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat varkens door de modder rollen om zich goed te voelen, zo heeft de BBC bericht.

Marc Bracke van de Wageningen Universiteit vergeleek het gedrag van de zwijnen met dat van verwante "wroeters" zoals het nijlpaard en met andere gehoefde dieren zoals herten. Deze laatste rollen niet door de modder, maar wel over de grond om zo hun geur achter te laten.

Varkens hebben geen zweetklieren en moeten dus andere dingen doen om af te koelen, zo wist men al. Uit de vergelijking beredeneerde Bracke dat het moddergewroet van zwijnen wel een rol kan spelen in het vinden van een partner en hun voortplanting.

Fundamenteler suggereert de onderzoeker dat hele verre voorouders van het varken zich middels evolutie het door de modder rollen eigen hebben gemaakt. "We komen allemaal voort uit vissen", stelt Bracke. Het kan dus zijn dat dieren die nu - net als vissen - door water en modder bewegen dit aan de vissen overgehouden hebben.

Veel dieren zouden dit gedrag opzij geschoven hebben, omdat het gevaarlijk is. In de modder kunnen zich namelijk roofdieren ophouden. Maar varkens zijn relatief groot, hebben grote hoektanden en zijn dus beter in staat om zich bij een aanval te verweren.

Oorzaak en verband veranderen door het onderzoek. Varkens ontwikkelden geen zweetklieren, omdat ze toch al graag door de modder wroetten. Mogelijk zijn varkens gewoon geprogrammeerd om te wroeten en vormt dit zelf al een beloning en een belangrijk ingrediënt van een goed varkensleven. (belga/adha)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_96237879
01-05-2011

Vol in de aanval tegen ome Charles

Darwin is de baas bij biologie, maar streng-christelijke scholen blijven zagen aan zijn stoelpoten. Of dat nu mag van Den Haag of niet.

De strijd tegen Darwin gaat voort. Opgetogen berichtte de streng-christelijke Stichting Oude Wereld onlangs dat het ‘fouten’ in biologieboeken mag corrigeren van het ministerie van Onderwijs. Waarbij dé fout natuurlijk de gehate evolutieleer is.

Woordvoerder Charlotte Geurink van minister Van Bijsterveldt bevestigt dat scholen de vrijheid hebben om de lesstof te behandelen ‘op een wijze die overeenkomt met hun identiteit’. Het liefst had voorzitter Jan-Rein de Wit van de Urker stichting – die zich hard maakt voor ‘fair science’en die vindt dat de evolutieleer voor ‘miljarden euro’s schade’ zorgt – ook nog gezien dat Darwins theorie niet meer als enige verklarende theorie geldt in de examenstof, maar daarin ving hij bot.



Eind dit jaar wordt namelijk het nieuwe examenprogramma voor biologie vastgesteld. Volgens Geurink staat daarin alléén de evolutietheorie, omdat dit de in de wetenschap dominante opvatting is. Maar scholen mogen wel degelijk ook ‘andere opvattingen’ behandelen, met lesmiddelen naar keuze.

Vrijheid van onderwijs
Vrijheid van onderwijs immers. Een snel onderzoek wijst uit dat die vrijheid nog steeds ruim genomen wordt. Zoals op het Ichthus College in Veenendaal, een middelbare school op reformatorische grondslag met 2.100 leerlingen.

‘Wat in de examenstof staat, behandelen we natuurlijk’, vertelt directielid Leo Schuurman. ‘Maar we benadrukken dat de evolutieleer ook maar een theorie is, zoals alle reformatorische scholen dat doen.’

En die ‘foutjes’ dan, waar de Oude Wereld tegen tekeergaat? Schuurman: ‘Het is niet zo dat we passages over de evolutieleer uit lesboeken scheuren of zwartmaken. Wel laat ik onze leerlingen soms iets overslaan. Bijvoorbeeld een tabel die miljoenen jaren teruggaat, dat hoeft een tweede klas van mij niet te leren.’

Want voor wie vasthoudt aan de Bijbel als het letterlijke Woord van God is de aarde slechts zo’n zesduizend jaar oud, een fractie van de vier miljard waar de moderne wetenschap op uitkomt.

Voor de eigen kijk op het ontstaan van de aarde wordt elders ruimte gemaakt, aldus Schuurman. ‘We hebben eigen lesmateriaal voor biologie ontwikkeld, waarin het scheppingsverhaal uitgebreid aan bod komt.’

Andere reformatorische scholen kiezen hun eigen oplossing. Zo laat het Calvijn College in Goes leerlingen uit vwo 6 een ‘Praktische Opdracht’ maken. Leerlingen moeten ‘bepaalde facetten van het evolutiemodel verder uitdiepen en proberen daar het scheppingsmodel tegenover te zetten’, aldus een docent.

Die vwo’ers geven daar een oordeel over, én de opdracht maakt deel uit van de toetsstof. Oftewel: telt mee voor het eindcijfer voor biologie.

Intussen staat die onderwijsvrijheid regelmatig ter discussie. Toen oud-minister Maria van der Hoeven een pleidooi hield voor de theorie van Intelligent Design, een alternatief voor Darwins leer, werd ze weggehoond. D66 probeerde al eens (vergeefs) om de scheppingsleer te verbannen uit de biologieles.

Schuurman is bepaald niet onder de indruk van al die Haagse discussies. ‘Of het nu mag of niet, wij doen dit gewoon, omdat we het belangrijk vinden dat onze leerlingen dit zo leren. We leggen overal de bijbelse beginselen naast.’

En niet alleen bij biologie. ‘Toevallig viel ik vandaag in bij aardrijkskunde. Ging het over de grote brokken steen die afkomstig zouden zijn uit de IJstijd. Maar dan vertel ik er wél bij dat het natuurlijk net zo goed resten van de Zondvloed kunnen zijn…’

(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 2 mei 2011 @ 17:39:42 #44
333790 Robus
Big Bud
pi_96257539
Ziek dat dit tegenwoordig mogelijk is...
  maandag 2 mei 2011 @ 17:46:16 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_96257835
Waarom bijten die refo's zich toch zo vast in evolutie? Hebben ze problemen met kernfysica? Astrofysica? Wiskunde? Kwantummechanica? Nooit over gehoord, maar biologie en evolutie, daar moeten ze een volslagen idiote mening over hebben
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_96263889
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 17:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom bijten die refo's zich toch zo vast in evolutie? Hebben ze problemen met kernfysica? Astrofysica? Wiskunde? Kwantummechanica? Nooit over gehoord, maar biologie en evolutie, daar moeten ze een volslagen idiote mening over hebben
Omdat het niet overeenkomt met hun iets te letterlijke interpretatie van hun bullshit.
  maandag 2 mei 2011 @ 20:03:22 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_96264784
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 19:46 schreef KoningStoma het volgende:

[..]

Omdat het niet overeenkomt met hun iets te letterlijke interpretatie van hun bullshit.
Dat doet Astrofysica ook niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_96265024
Daar hoor je ze ook over. Ook over geologie.
pi_96265693
Ik las het vandaag ook in De Pers, dacht dat dit soort dingen alleen in Amerika gebeurden... (beetje naïef, ik weet het :P) Vooral het stuk "evolutie is ook maar een theorie", dat zo iemand zich zelf nog serieus durft te nemen :{.
The biggest argument against democracy is a five minute discussion with the average voter.
  maandag 2 mei 2011 @ 20:26:06 #50
117598 Gebraden_Wombat
lekker bij rijst
pi_96266188
Dat we ons hier nog druk over moeten maken anno 2011 is eigenlijk om te huilen. :'( Kunnen die scholen niet gewoon tijdens de godsdienstles hun "theorieën" spuien en de biologieles met rust laten? Stel je voor dat je op zo'n school les gekregen hebt en iets in de biologie wilt doen later...
Op dinsdag 23 augustus 2011 23:18 schreef problematiQue het volgende:
Mensen die zomaar claimen dat A beter is dan B moet je gewoon negeren. Internetruis.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')