abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_91838398
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ;) ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
mijn brood is 'kruimelig :?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
quote:
gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist

- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.

- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste ;)
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)
  dinsdag 25 januari 2011 @ 10:33:47 #2
62053 Fixers
pi_91838994
Ik heb maar even een nieuw deeltje geopend.

Kneedmachines zijn totaal niet nodig voor het bakken van brood, dat kan prima met de hand. Maar ze zijn wel makkelijk natuurlijk. Vooral als je veel brood en dergelijke bakt. De Kenwood en KitchenAid lijken nogal op elkaar. Maar de Assistent is er ook, Wouter Klootwijk is er zelfs positief over, althans voor deeg de andere doeleinden zijn niet meer dan "mwah volgens hem".


Even klikken om te lezen....

Als je dan én te lui én te krenterig bent om een kneedmachine te kopen, dan zijn er ook nog legio recepten voor kneedvrij brood. Ik heb een boek vol ermee: "Artisan Bread in Five Minutes a Day" Hier een promo met basisrecept uit dat boek.



[ Bericht 29% gewijzigd door Fixers op 25-01-2011 11:02:49 ]
  dinsdag 25 januari 2011 @ 12:25:41 #3
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_91842851
Ik wou gisteren ook het no knead recept gaan proberen, maar toen bleek mijn (verse) gist niet meer goed -O-
Van het weekend maar es opnieuw proberen.
kan je die droge gist ook bij een supermarkt halen? Mijne heeft alleen maar die verse...
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  dinsdag 25 januari 2011 @ 15:17:54 #4
62053 Fixers
pi_91849694
Meeste supers hebben juist alleen maar die gedroogde. In van dezelfde zakjes als vanillesuiker en bakpoeder, staat bij de bakmixen.
  dinsdag 25 januari 2011 @ 17:03:33 #5
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_91854656
Er staat hier weer een maismeelbrood te rijzen. :)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 25 januari 2011 @ 23:09:59 #6
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91875286
Ik heb het weer geprobeerd. Die van gister was nogal slecht uitgevallen, niet luchtig en zo. Nu staat ie al sinds 7 uur 's avonds te rijzen, wat niet heel erg goed ging dus nu heb ik 'm op m'n ovensteen onder een natte theedoek (die 'm niet aanraakt door een ingenieus boogje van zilverfolie) bij de verwarming liggen, hopelijk lukt het nu wel :')
  woensdag 26 januari 2011 @ 00:22:40 #7
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_91878849
quote:
Op dinsdag 25 januari 2011 15:17 schreef Fixers het volgende:
Meeste supers hebben juist alleen maar die gedroogde. In van dezelfde zakjes als vanillesuiker en bakpoeder, staat bij de bakmixen.
Bij molens e.d. hebben ze daar ook 1/2 kg zakken van. Als je wat vaker bakt, scheelt dat een factor 10 ofzo in prijs.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 26 januari 2011 @ 17:35:07 #8
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91902732
Ew, m'n brood is klaar en hij smaakt naar alcohol? Teveel suiker erin?
  † In Memoriam † woensdag 26 januari 2011 @ 17:44:58 #9
91830 MaximusTG
pi_91903203
Misschien had je brood te weinig zuurstof tijdens de rijs? Want gist produceert alcohol bij anaerobe verbranding.
  woensdag 26 januari 2011 @ 18:33:30 #10
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91905281
Hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen dan?
  † In Memoriam † woensdag 26 januari 2011 @ 19:30:29 #11
91830 MaximusTG
pi_91907759
Minder luchtdicht laten rijzen of zo? Weet niet welk recept je nu hebt gevolgd/hoe lang je brood gerezen heeft? Als ik je eerdere post goed begrijp heeft het brood dat je om half 6 klaar had sinds de vorige dag 19.00 gerezen? Dat is wel een beetje lang namelijk ;). Het kan zijn dat de glutenstructuur in je brood dan niet goed ontwikkeld is. Dan heb je misschien bloem gebruikt met een te laag glutengehalte of niet goed genoeg gekneed, waardoor er wel CO2 door de gist wordt gemaakt, maar het brood niet rijst.
  woensdag 26 januari 2011 @ 19:49:36 #12
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_91908219
quote:
Op woensdag 26 januari 2011 17:44 schreef MaximusTG het volgende:
Misschien had je brood te weinig zuurstof tijdens de rijs? Want gist produceert alcohol bij anaerobe verbranding.
Smaakt ie naar alcohol of naar bier? Als er nog alcohol inzit, kan ik me niet voorstellen dat je het ook maar bij benadering lang genoeg hebt gebakken, anders zou dat voor bijna 100 % verdampt zijn.

Als het brood naar bier ruikt, komt dat door een te lange gisttijd (of te hoge temperatuur bij het gisten, die twee zijn uitwisselbaar).
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 26 januari 2011 @ 20:15:20 #13
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91909667
Het ruikt echt naar alcohol, en het was gewoon een simpel brood, 1e recept uit de OP.
Dus, volgende keer beter tarwebloem gebruiken, minder hoge temperatuur laten rijzen en korter laten rijzen?
  † In Memoriam † woensdag 26 januari 2011 @ 20:25:33 #14
91830 MaximusTG
pi_91910241
Hmm, tja blijft gissen natuurlijk hè?
Probeer anders eens een van deze recepten, uit de Bread Baker's Apprentice (echt goed boek over broodbakken):

http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/witbroodrecepten.zip
  woensdag 26 januari 2011 @ 20:26:41 #15
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_91910295
quote:
Op woensdag 26 januari 2011 20:15 schreef _Loki het volgende:
Het ruikt echt naar alcohol, en het was gewoon een simpel brood, 1e recept uit de OP.
Dus, volgende keer beter tarwebloem gebruiken, minder hoge temperatuur laten rijzen en korter laten rijzen?
Alcohol of biergeur komt bijna altijd door een te lange rijstijd. Dus iets minder lang zou ik inderdaad doen.
Maar jij hebt het over 7 uur rijzen, bij kamertemperatuur? Hoeveel gist heb je er ingegooid op hoeveel bloem?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 26 januari 2011 @ 21:26:30 #16
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91914504
7 gram gedroogde gist op 500gr bloem.
Wat is dan een goede rijstijd? Ik had de vorige keer een uurtje of 2 maar dat was toch wel te weinig merkte ik.
  woensdag 26 januari 2011 @ 22:19:55 #17
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_91918100
Ha, leuk, een ovenbroodbaktopic.
Sinds onze broodbakmachine een paar maanden geleden de geest gaf, bakken wij al onze broden in de oven.
Jammer genoeg heeft vanmiddag ook mijn handmixer de geest gegeven.
Is ook geen doen, brooddeeg kneden met zo'n 350 watt mixertje. Hij kreeg de kneedhaken nauwelijks in 't rond.

Vraag 1: bestaan er ook sterkere mixers?
Vraag 2: mijn speltbrood rijst bijna niet (2 x een rijs van een uur, op de kachel met een doek erover)

Fotografisch bewijs van mijn topicwaardigheid :)
  woensdag 26 januari 2011 @ 22:21:59 #18
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_91918248
quote:
Op woensdag 26 januari 2011 21:26 schreef _Loki het volgende:
7 gram gedroogde gist op 500gr bloem.
Wat is dan een goede rijstijd? Ik had de vorige keer een uurtje of 2 maar dat was toch wel te weinig merkte ik.
7 gram bij 2 uur rijstijd zou op kamertemperatuur niet heel verkeerd moeten zijn. Probeer bij langere tijden maar eens de hoeveelheden die in de OP bij 'poolish' staan aan te houden.

Langer rijzen heeft trouwens vooral invloed op de smaak. De 'luchtigheid' is sterk afhankelijk van hoe heet en vochtig de oven is als het brood er in gaat, het eiwitgehalte van het bloem en hoe goed je gekneed hebt. Vrij lastig te controleren allemaal.

quote:
Op woensdag 26 januari 2011 22:19 schreef Gwywen het volgende:
Is ook geen doen, brooddeeg kneden met zo'n 350 watt mixertje. Hij kreeg de kneedhaken nauwelijks in 't rond.

Vraag 1: bestaan er ook sterkere mixers?
Vraag 2: mijn speltbrood rijst bijna niet (2 x een rijs van een uur, op de kachel met een doek erover)
Kitchenaid en Kenwood. Met name Kenwood heeft een hele range, van slappe prutsmixers (te koop bij de Mediamarkt) tot sterke degelijke (en dure) mixers.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 26 januari 2011 @ 22:32:30 #19
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91918917
Waarom kneed je het niet gewoon met de hand? Het kliedert even maar het is veel handiger (en leuker). :)
  woensdag 26 januari 2011 @ 22:51:24 #20
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_91920092
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 22:32 schreef _Loki het volgende:
Waarom kneed je het niet gewoon met de hand? Het kliedert even maar het is veel handiger (en leuker). :)
Te veel werk.
Toen ik vroeger nog zo af en toe in 't weekend een handmatig brood maakte, was dat nog wel leuk, maar niet als het een dagelijks terugkerend iets is. Ik heb nog meer hobby's zie je ;)
  vrijdag 28 januari 2011 @ 19:24:27 #21
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92002885
Eerste poging tot broodjes met de nieuwe blikjes:





Ze liggen nu nog af te koelen :)
  vrijdag 28 januari 2011 @ 19:30:20 #22
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92003205
Mooi, zo'n afkoeldingesrek. Waar koop je zoiets?
Broodjes zien er ook erg smakelijk uit overigens. :9~

Gisteren mijn eerste halfuurmetdehandgeknede brood gebakken sinds de mixer kapot is, erg mooi gelukt en zo lekker dat ik niet eens de kans kreeg er foto's van te maken. ;)

We zijn vanmiddag mixers wezen kijken in de stad, je hebt keus tussen handmixers van max 300-400 watt, of keukengiganten van 800 watt en beginnend bij ruim 200 euro. Dus voorlopig blijf ik maar met de hand kneden. :{
  vrijdag 28 januari 2011 @ 19:59:53 #23
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92004745
Het is eigenlijk een afdruiprek van de Ikea :P

Broodjes konden iets langer rijzen maar het beviel opzich wel, lekker met boter en roompate.
  vrijdag 28 januari 2011 @ 23:34:43 #24
25718 McGilles
pi_92018421
Er ligt een mooie bol deeg in m'n lauwe oven te rijzen, straks nog even afbakken en hopelijk weer een succes :)
  zaterdag 29 januari 2011 @ 07:18:40 #25
62053 Fixers
pi_92029956
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 22:19 schreef Gwywen het volgende:

Vraag 1: bestaan er ook sterkere mixers?
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 22:21 schreef stavromulabeta het volgende:

Kitchenaid en Kenwood. Met name Kenwood heeft een hele range, van slappe prutsmixers (te koop bij de Mediamarkt) tot sterke degelijke (en dure) mixers.
Wattage is niet alles. Kitchenaids hebben 250watt (Classic) of 300watt (artisan) motorvermogen. Daarmee kunnen ze tot ongeveer een kilo brooddeeg (incl vocht) kneden. Kenwoods hebben vermogens tot ver over de duizend watt en kunnen tot (uit mijn hoofd gezegd) 2,5 kilo deeg kneden. Ze maken wel flink meer herrie.

Behalve die twee bekende kneders zijn er ook nog de Assistent van het Zweedse Electrolux (zie mijn post aan het begin). Die werkt volgens een ander princiepe met een draaiende kom die het deeg langs een beugel wringt.

Dan is er ook de Teddy van het Deense Bear-Wodschow, wel weer en planeetmixer. Een fabrikant van mengers voor proffesioneel gebruik. De Teddy is hun kleinste met 5 liter inhoud geschikt voor zo'n 2-3 kilo deeg.

Als laatste de foodprocessor. Ik heb zelf een Magimix, volgens de fabrikant kan die prima brooddeeg verwerken. Ik moet het met een gewoon brood nog testen. Maar de brioche die ik er mee gemaakt heb is structuurwijs goed gelukt. Binnenkort doe ik er eens een standaard brood mee.

[ Bericht 23% gewijzigd door Fixers op 29-01-2011 07:53:17 ]
  zaterdag 29 januari 2011 @ 09:54:12 #26
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92030702
Ik lees in het no knead recept dat je maar 1 gram droge gist moet gebruiken, hoeveel verse gist is dat dan ongeveer?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zaterdag 29 januari 2011 @ 10:23:03 #27
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92031162
Bij verse gist kun je het altijd verdrievoudigen.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 10:42:43 #28
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92031521
Is het erg als ie langer dan 18 uur rijst?
Ik wilde er zo aan beginnen maar dan zou ik dus morgenvroeg om 7 uur op moeten staan. Ik vrees dat dat 'm niet gaat worden op zondagochtend :z
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zaterdag 29 januari 2011 @ 11:08:13 #29
255490 _Loki
Jahoi.
pi_92032003
Bij mij ging ie naar alcohol smaken dus ik zou het er maar niet op wagen :')
  zaterdag 29 januari 2011 @ 15:33:17 #30
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92041717
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 11:08 schreef _Loki het volgende:
Bij mij ging ie naar alcohol smaken dus ik zou het er maar niet op wagen :')
Dat had ik dus ook in mijn achterhoofd, anders had ik het allang gedaan :+
Maargoed het is nu half4, straks ff in bad en dan maar eens aan de slag. Ik heb ook tarwebloen en droge gist gehaald.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zaterdag 29 januari 2011 @ 15:39:19 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92041955
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 17:44 schreef MaximusTG het volgende:
Misschien had je brood te weinig zuurstof tijdens de rijs? Want gist produceert alcohol bij anaerobe verbranding.
Onzin
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 15:40:21 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92041999
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 20:15 schreef _Loki het volgende:
Het ruikt echt naar alcohol, en het was gewoon een simpel brood, 1e recept uit de OP.
Dus, volgende keer beter tarwebloem gebruiken, minder hoge temperatuur laten rijzen en korter laten rijzen?
Welk recept had je gebruikt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 15:45:12 #33
25718 McGilles
pi_92042180
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 januari 2011 23:34 schreef McGilles het volgende:
Er ligt een mooie bol deeg in m'n lauwe oven te rijzen, straks nog even afbakken en hopelijk weer een succes :)
Even m'n eigen post quoten :)

Jammer genoeg was het brood niet echt luchtig geworden, de smaak was wel goed, maar brood was gewoon te zwaar en te stevig.

Waar ligt dat meestal aan? Want het brood was mooi gaan rijzen beide keren en zag er wel goed uit. Ik had wel kleine twijfels of mijn gist nog wel goed was.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 16:41:20 #34
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_92044223
quote:
Op zaterdag 29 januari 2011 15:45 schreef McGilles het volgende:

[..]

Even m'n eigen post quoten :)

Jammer genoeg was het brood niet echt luchtig geworden, de smaak was wel goed, maar brood was gewoon te zwaar en te stevig.

Waar ligt dat meestal aan? Want het brood was mooi gaan rijzen beide keren en zag er wel goed uit. Ik had wel kleine twijfels of mijn gist nog wel goed was.
Dat kan verschillende redenen hebben:
- slecht glutennetwerk, waardoor het de CO2 niet goed vast houdt;
- te lage temperatuur tijdens de eerste minuten in de oven (probeer eens een pizzasteen);
- te lage luchtvochtigheid tijdens de eerste minuten in de oven (kort wordt direkt hard -> brood kan niet meer uitzetten)
- te lompe behandeling bij het in de oven doen, waardoor teveel gas kwijtraakt;
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 29 januari 2011 @ 16:57:25 #35
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92044894
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 16:41 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Dat kan verschillende redenen hebben:
- slecht glutennetwerk, waardoor het de CO2 niet goed vast houdt;
- te lage temperatuur tijdens de eerste minuten in de oven (probeer eens een pizzasteen);
- te lage luchtvochtigheid tijdens de eerste minuten in de oven (kort wordt direkt hard -> brood kan niet meer uitzetten)
- te lompe behandeling bij het in de oven doen, waardoor teveel gas kwijtraakt;
Hoe regel je die luchtvochtigheid dan of weet je dat die goed is?
bakje water op de onderste plaat ofzo?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zaterdag 29 januari 2011 @ 17:03:49 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92045135
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 16:57 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Hoe regel je die luchtvochtigheid dan of weet je dat die goed is?
bakje water op de onderste plaat ofzo?
Paar ijsklontje onderin gooien, die verdampen niet heel snel, maar je krijgt wel stoom
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 18:08:05 #37
25718 McGilles
pi_92047680
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 16:41 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Dat kan verschillende redenen hebben:
- slecht glutennetwerk, waardoor het de CO2 niet goed vast houdt;
- te lage temperatuur tijdens de eerste minuten in de oven (probeer eens een pizzasteen);
- te lage luchtvochtigheid tijdens de eerste minuten in de oven (kort wordt direkt hard -> brood kan niet meer uitzetten)
- te lompe behandeling bij het in de oven doen, waardoor teveel gas kwijtraakt;
Dankje!

Ik denk dat het dan reden 1 & 2 is, mijn oven is zo'n klein kloteding dus misschien moet ik het zelf brood maken maar laten varen, achja, ik zie wel.

Luchtvochtigheid was niet hoog, dat weet ik zeker, volgende keer gooi ik ijsklontjes onderin op de plaat (dankje Piet).

Te lompe behandeling was het zeker niet, het was goed gerezen en kneden ging perfect, daar heb ik geen moeite mee.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 18:15:53 #38
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_92047967
quote:
Op zaterdag 29 januari 2011 18:08 schreef McGilles het volgende:

[..]

Dankje!

Ik denk dat het dan reden 1 & 2 is, mijn oven is zo'n klein kloteding dus misschien moet ik het zelf brood maken maar laten varen, achja, ik zie wel.

Luchtvochtigheid was niet hoog, dat weet ik zeker, volgende keer gooi ik ijsklontjes onderin op de plaat (dankje Piet).

Te lompe behandeling was het zeker niet, het was goed gerezen en kneden ging perfect, daar heb ik geen moeite mee.
Wat betreft het gluten-netwerk kun je wat beter kneden, ander bloem gebruiken of eventueel wat glutenpoeder bij de molen halen (en dan zeg 3 % aan het bloem toevoegen)

De temperatuurprobleem kun je verminderen door iets met een grote warmtecapaciteit in de oven te laten opwarmen. Een pizzasteen of een grote gietijzeren pan, als dat past. Als die massa op temperatuur is, kan die de warmte vasthouden zodat de oven niet gelijk afkoelt zodra je er een koud brood inlegt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 29 januari 2011 @ 21:35:01 #39
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92055532
Ik vind het altijd zo jammer om na de eerste rijs opnieuw te gaan kneden, is dat nu echt nodig? Vanmiddag had ik echt een gigabrood, hij was tijdens het rijzen bijna zo groot als de bakplaat geworden, maar na de tweede kneed en de tweede rijs haalde hij dat formaat jammer genoeg niet meer.

Voor het eerst trouwens dat een speltbrood eens goed gerezen was, het was wel ander meel dan de vorige keer overigens. In spelt zit heel veel gluten dus eigenlijk vind ik het gek dat dat andere speltmeel niet wou rijzen. Ik had de gist zelfs van te voren met handwarm water en een beetje honing tot leven gebracht (tot er bellen op kwamen) voor ik het deeg ermee maakte. Maar toch werd dat brood maar 7 cm hoog.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 21:35:06 #40
305123 Freddeh
pi_92055536
Paar dagen terug weer een broodje gebakken. Simpel witbrood. Smaak was niet echt interessant, het smaakte naar brood, maar geen bijzonder brood. Vorm was wel aardig, gebakken in een RVS kom van de IKEA.



Is er iemand die een goed bruinbrood recept voor me te leen heeft?
  zaterdag 29 januari 2011 @ 21:37:41 #41
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92055627
Nee, helaas heb ik geen recept voor je meestal doe ik maar wat ;)
Dat moet ook wel bijna, aangezien op de zakken meel die ik zo her en der koop alleen staat hoe je het in de broodbakmachine moet bakken.
Ik ben wel erg te spreken over de broodbakmixen bij de Jumbo, vooral donkerbruin en pompoenbrood zijn erg smakelijk.
Ik gooi er vaak nog een handvol zonnebloempitten of lijnzaad bij, lekker.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 21:58:01 #42
305123 Freddeh
pi_92056404
Dat klinkt in ieder geval al gunstig, we krijgen binnenkort een Jumbo hier in de buurt :)
  zaterdag 29 januari 2011 @ 22:10:26 #43
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92056952
Een tip:
Staar je in het begin niet blind op welk merk bloem je gebruikt. Kneden is het toverwoord. Dan later kun je wel kijken of het wat beter wordt met duurdere/beter bloem. (Bespaart ook kosten, en ik vind het zelf heel leuk om te zien wat voor resultaat je kan krijgen met het goedkoopste van het goedkoopste :D)
  zaterdag 29 januari 2011 @ 22:16:50 #44
305123 Freddeh
pi_92057230
Kneden is erg belangrijk inderdaad. Ik houd alleen niet zo van wit brood :)
  zaterdag 29 januari 2011 @ 22:45:34 #45
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92058388
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 21:35 schreef Freddeh het volgende:
Is er iemand die een goed bruinbrood recept voor me te leen heeft?
Bruin als in volkoren?

Bij mij blijft het brood vrijwel altijd compact, waarschijnlijk omdat ik het brood na een nachtje rijzen in de oven doe zonder 2e rijs omdat ik geen zin heb te wachten met ontbijt :P

Nu het brood na een eerste rijs van een avondje al in de broodjesvormen gedaan, ben benieuwd hoe het wordt morgenochtend.

Qua kneden gebruik ik een handmixer van 2 tientjes, die houd het goed uit tot iets minder dan een kilo.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 22:51:31 #46
305123 Freddeh
pi_92058595
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 22:45 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Bruin als in volkoren?

Bij mij blijft het brood vrijwel altijd compact, waarschijnlijk omdat ik het brood na een nachtje rijzen in de oven doe zonder 2e rijs omdat ik geen zin heb te wachten met ontbijt :P

Nu het brood na een eerste rijs van een avondje al in de broodjesvormen gedaan, ben benieuwd hoe het wordt morgenochtend.

Qua kneden gebruik ik een handmixer van 2 tientjes, die houd het goed uit tot iets minder dan een kilo.
Volkoren inderdaad, en vooral met zaden/pitten vind ik heerlijk.

Ik gebruikte in het verleden altijd een broodbakmachine, maar toen m'n vrouw me tipte dat ze in een donker hoekje een handmixer had liggen ben ik die gaan gebruiken. Zoals jij al zegt, voldoet prima tot net onder de kilo.
Vroeg of laat heb ik zoveel broden gebakken dat m'n vrouw het me wel vergeeft als ik met een Kitchenaid thuis kom, maar voorlopig is het nog niet zo ver ;)

Heb ook wel eens een no-knead bread gedaan, maar dat is het toch ook net niet helemaal.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 22:55:24 #47
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92058731
Het recept uit de op maar dan met volkorenmeel.

Kno-knead is opzich wel een interessant principe, ik denk dat ik het deeg van morgen en kneed en 18 uur laat staan, kijken wat er dan gebeurt.
  maandag 31 januari 2011 @ 19:22:43 #48
305123 Freddeh
pi_92135983
Net een zuurdesempje klaar gezet en afscheid genomen: "tot over 3 dagen liefie!" ;)
  maandag 31 januari 2011 @ 21:22:58 #49
255490 _Loki
Jahoi.
pi_92144236
Nog een vraag.
Hoe kun je een brood vormen zodat hij in vorm blijft en zo op een pizzasteen kan schuiven?
  † In Memoriam † maandag 31 januari 2011 @ 22:37:05 #50
91830 MaximusTG
pi_92149659
De kunst is om het spanning aan te brengen in het oppervlak van het deeg. Hier staat bijvoorbeeld een goede uitleg hoe je een batard vormt:

http://uitdekeukenvanarde(...)-van-een-batard.html
  maandag 31 januari 2011 @ 23:14:56 #51
255490 _Loki
Jahoi.
pi_92152197
Dat is een fijne tutorial! Ik moet m'n deeg gewoon steviger maken denk ik ook, het zakt zo snel uit.


Ik ga deze maar eens proberen. Is 12 uur dan niet te lang?

Oh en dit :')


[ Bericht 48% gewijzigd door _Loki op 31-01-2011 23:24:14 ]
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 01:03:46 #52
91830 MaximusTG
pi_92157688
Nee, das niet te lang. Er zit ook weinig gist in namelijk, die gaat langzaam vermenigvuldigen in die 12 uur.
Diezelfde site die ik eerder postte heeft ook een uitleg voor het no-knead bread trouwens:

http://uitdekeukenvanarde(...)o-knead-bread-2.html

Maar wat bedoel je met steviger? Ik zou je deeg niet veel droger maken hoor.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 08:29:20 #53
255490 _Loki
Jahoi.
pi_92161249
Ik dacht dat er te weinig bloem in zat, maar dan wordt ie idd wel erg droog.
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 09:40:22 #54
91830 MaximusTG
pi_92162417
Ja, brood wordt vaak lekkerder als het deeg natter is. Te weinig water en je krijgt van die kleffe compacte broden. Heb wel eens vaker met van dat slappe deeg gewerkt; Dan bol je het op, bv zoals die batard, en als je het dan neerlegt om voor de laatste keer te rijzen dan zakt het weer uit. Ik liet het dan vaak op een schietplank rijzen voor de laatste keer, zodat het daarna meteen op de steen kon in de oven. Vaak zie je dan dat ie weer helemaal omhoogkomt in de oven.

Heb nu trouwens zelf ook maar eens het no-knead brood gestart. Gisternacht ff gemengd, moet vanmiddag de oven in kunnen.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 09:57:17 #55
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92162774
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 09:40 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, brood wordt vaak lekkerder als het deeg natter is.
Scheisse, had ik dat vanmorgen maar geweten. Het deeg was zo nat, en ik er maar bloem bij strooien om het wat droger en minder plakkerig te krijgen. Nu maar afwachten hoe het brood wordt. Hij staat nu voor de 2e x te rijzen.

Tijdens het handmatig kneden vanmorgen herinnerde ik me ineens dat mijn broodbakmachine weliswaar niet meer warmt, maar nog wel kneedt. Dat kan ik dus voortaan mooi door dat ding laten doen. Gebruik ik 'm gewoon als kneedmachine. :)
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 10:05:21 #56
91830 MaximusTG
pi_92162934
Ja, alles met mate natuurlijk he ;). Je hebt ook zoiets als te nat. Rond de 70% hydratatie is wat Frans brood meestal heeft. (hydratatie is het gewicht van het water/gewicht bloem * 100). Beetje bloem strooien is niet zo erg hoor. Zolang je die hydratatie maar niet significant veranderd. (bv 100 gram extra bloem door een brood met 400 gram bloem kneden).

Edit:

Deeg van het no-knead brood is klaar:





[ Bericht 34% gewijzigd door MaximusTG op 01-02-2011 13:04:44 ]
  dinsdag 1 februari 2011 @ 13:11:42 #57
305123 Freddeh
pi_92169329
Leuk rijsmandje, waar vind je die?
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 13:26:18 #58
91830 MaximusTG
pi_92169796
Deze heb ik van een vrijmarkt in Münster. Was grappig, ging daarheen met het doel zo'n mandje te vinden. En toen lag er dus welgeteld 1 op de hele markt!

Maar je kan ze ook op internet vinden. Moet je wel ff weten waar je op zoekt. Het Franse woord is banneton, het Duitse woord is gärkorbe of gärkorbchen. Als je op rijsmand zoekt vind je niet veel namelijk.
Op ebay staan er behoorlijk wat:

http://shop.ebay.nl/i.htm(...)=p3286.c0.m270.l1313

Die van 'Peddigrohr' zijn van rotan gemaakt.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 13:29:47 #59
25718 McGilles
pi_92169930
Net voor de eerste keer een no-knead brood gemaakt, echt heerlijk!!! :)

In mijn grote braadpan gemaakt, 40 minuutjes in de oven op 250graden en net even laten koelen.
Nu 3 sneetjes als lunch en smaakt fantastisch, voor herhaling vatbaar :)
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 15:53:19 #60
91830 MaximusTG
pi_92176546
Die van mij is net klaar!
Fotos:





  dinsdag 1 februari 2011 @ 16:06:52 #61
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92177309
Dat ziet er lekker uit!
Kun je 'm al opensnijden?
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 16:14:36 #62
91830 MaximusTG
pi_92177730
Nee, eerst nog ff afkoelen he ;). Eet er vanavond van, lekker met een soepje en wat roomboter voor op het brood :D.
Dan zal ik er wel een foto van maken.
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 17:26:19 #63
91830 MaximusTG
pi_92181531
Zoals beloofd:





  dinsdag 1 februari 2011 @ 17:31:00 #64
255490 _Loki
Jahoi.
pi_92181786
Wauw, die ziet er echt geweldig uit.
Hoe heb je dat gedaan? :D
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 17:40:16 #65
91830 MaximusTG
pi_92182212
Simpel; Die site die ik je al eerder linkte heeft ook een NLse uitleg van dat filmpje wat je postte over het no-knead brood.

http://uitdekeukenvanarde(...)o-knead-bread-2.html

Tis echt puur een kwestie van ingredienten mengen, afdekken, 12 uur wachten. Dan werkblad bebloemen, deeg uitstorten (zeer nat/soepel), bloem er bovenop stuiven. Paar keer omvouwen en dan opbollen (zijkanten naar binnenvouwen en vastdrukken). Ik heb een rijsmandje gebruikt, dat leek me makkelijker. Het deeg moet uiteindelijk met de gladde kan naar beneden in de braadpan, dus heb ik em met de gladde kant naar boven in het mandje gedaan. Weer afgedekt en laten rijzen voor 2 uur. Laatste tijd voor rijzen klaar was oven met braadpan erin opgewarmd. Uiteindelijk braadpan uit de oven, mandje er op de kop boven gehouden tot het deeg eruit viel en in de braadpan viel. Deksel erop, en de oven in. Na 30 minuten deksel eraf en dan nog zo'n 20 minuten (kan korter).
  dinsdag 1 februari 2011 @ 17:45:40 #66
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92182468
Ja no knead bread heb ik ook eens gemaakt van diezelfde weblog. Had alleen geen braadpan en 'm iets te lang laten rijzen.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 17:55:35 #67
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92182943
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:53 schreef MaximusTG het volgende:
Die van mij is net klaar!
Fotos:

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
Prachtig! O+

Bijna te mooi om aan te snijden :D
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  dinsdag 1 februari 2011 @ 18:11:10 #68
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92183588
Wat een mooi luchtig brood is dat geworden, en wat een leuk patroontje van dat rijsmandje is erin gekomen :)

Dit is mijn - niet zo bijster gerezen - pompoenbrood van vanmorgen.


Volgende keer geen bloem meer bijgooien als het deeg plakkerig is, weer wat geleerd, thankx Maximus.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 18:14:20 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92183744
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 18:11 schreef Gwywen het volgende:
Wat een mooi luchtig brood is dat geworden, en wat een leuk patroontje van dat rijsmandje is erin gekomen :)

Dit is mijn - niet zo bijster gerezen - pompoenbrood van vanmorgen.
[ afbeelding ]

Volgende keer geen bloem meer bijgooien als het deeg plakkerig is, weer wat geleerd, thankx Maximus.
Roggemeel gebruikt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 18:59:48 #70
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92186024
Nee, maar volgens de verpakking zit er wel gerst in de mix, misschien zelfde effect?
  dinsdag 1 februari 2011 @ 19:02:56 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92186195
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 18:59 schreef Gwywen het volgende:
Nee, maar volgens de verpakking zit er wel gerst in de mix, misschien zelfde effect?
Ja, Gerst heeft ook nauwelijks gluten, dus geen belletjes, dus je brood wordt minder luchtig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 19:16:22 #72
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92186903
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 19:25:29 #73
91830 MaximusTG
pi_92187362
Kun je dan eens posten wat voor recepten je gebruikt heb voor je brood hierboven en dat speltbrood?
  dinsdag 1 februari 2011 @ 19:40:32 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92188081
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 19:16 schreef Gwywen het volgende:
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
te koud? Gist niet vers?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 19:48:58 #75
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92188538
quote:
1s.gif Op [url=http:/Iorum.fok.nl/topic/1597013/1/100#92187362]dinsdag 1 februari 2011 19:25[/url] schreef MaximusTG het volgende:
Kun je dan eens posten wat voor recepten je gebruikt heb voor je brood hierboven en dat speltbrood?
Moet ik morgen even de schuur in duiken, verpakking ligt al bij het oud papier. :)

@Piet: ik gebruik gedroogde gist maar laat die altijd wel even activeren/bellen vormen in warm water met een schepje suiker, voor ik het met het meel meng.

Ik las ooit ergens de tip om speltmeel te mengen met 100 gram witte bloem, omdat het witte bloembeter zou rijzen, maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 20:14:26 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92189804
Tja, broodgisten zijn natuurlijk wel optimaal met Tarwemeel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 20:50:52 #77
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92192146
Ik zit een beetje met de hoeveelheid water uit het no knead recept. Hoeveel ml is nu 1 + 5/8 cup? :?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  dinsdag 1 februari 2011 @ 21:05:53 #78
62053 Fixers
pi_92193204
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 20:50 schreef Puckzzz het volgende:
Ik zit een beetje met de hoeveelheid water uit het no knead recept. Hoeveel ml is nu 1 + 5/8 cup? :?
Een Amerikaanse cup is 240 milliliter. Niet te verwarren met Australischemetrische cup van 250 millililter of de Engelse die 284 milliliter meet.

Ervan uitgaande dat je amerikaanse cups moet hebben:
1 5/8 US cups = 384.455884 milliliters

(en dan nog beweren die anglo-saksen dat hun systeem beter is dan het metrische)
  dinsdag 1 februari 2011 @ 21:10:56 #79
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92193535
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 21:05 schreef Fixers het volgende:

[..]

Een Amerikaanse cup is 240 milliliter. Niet te verwarren met Australischemetrische cup van 250 millililter of de Engelse die 284 milliliter meet.

Ervan uitgaande dat je amerikaanse cups moet hebben:
1 5/8 US cups = 384.455884 milliliters

(en dan nog beweren die anglo-saksen dat hun systeem beter is dan het metrische)
tell me about it! _O- ik heb in de Uk gewoond en weet nog steeds niet hoeveel stone ik weeg, of hoeveel feet/foot ik dan hoog ben eigenlijk :')
maargoed ik moet dus zeg maar 385 ml water hebben. Thnx!! ^O^
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  dinsdag 1 februari 2011 @ 21:36:40 #80
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92195219
Nou deegje staat gezellig op de hoek van de tafel te rijzen....morgen verder kijken.
Ben heel benieuwd!
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  dinsdag 1 februari 2011 @ 22:00:43 #81
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_92196970
quote:
Op dinsdag 1 februari 2011 19:16 schreef Gwywen het volgende:
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
Klopt, tot 17 % en daarmee vergelijkbaar met tarwe.

Maar helaas in een andere verhouding van glutenine en gliadine. Daardoor krijg je wel een sterk glutennetwerk, maar het mist een zekere elasticiteit die je bij tarwe wel krijgt. Het kan wat minder makkelijk uitzetten en verliest makkelijker CO2.
Beetje alsof je een stalen fietsband zou proberen op te pompen. Dat gaat ook niet lekker.

Overigens heb je twee soorten spelt, harde en zachte. De zachte doet het iets beter.

quote:
Op dinsdag 1 februari 2011 20:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, broodgisten zijn natuurlijk wel optimaal met Tarwemeel
Volgens mij kan het een broodgist geen ruk uitmaken wat voor graan het is, als er maar lekkere koolhydraten inzitten. Hooguit dat de ph-waarde iets zou kunnen verschillen bij een ander graan, maar dat effect lijkt mij minimaal. Toegevoegd zout e.d. heeft veel meer effect.

[ Bericht 15% gewijzigd door stavromulabeta op 01-02-2011 22:09:35 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  dinsdag 1 februari 2011 @ 22:30:46 #82
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92199265
Over zout gesproken, ik vind het altijd best verwarrend dat je het zout niet met de gist in aanraking mag laten komen. Wanneer doe je het zout er dan bij? Ik doe altijd eerst water/gist, dan meel, dan zout in de mengkom, maar als je gaat mengen komt het toch allemaal met elkaar in aanraking. :?
  woensdag 2 februari 2011 @ 07:01:32 #83
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_92209234
quote:
Op dinsdag 1 februari 2011 22:30 schreef Gwywen het volgende:
Over zout gesproken, ik vind het altijd best verwarrend dat je het zout niet met de gist in aanraking mag laten komen. Wanneer doe je het zout er dan bij? Ik doe altijd eerst water/gist, dan meel, dan zout in de mengkom, maar als je gaat mengen komt het toch allemaal met elkaar in aanraking. :?
Ik zou het niet al te nauw nemen. Gewoon mengen moet kunnen, maar je moet je gist niet recht bovenop een hoop zout gooien. Als je daar bezorgd om bent, kun je het zout misschien eerst in het water oplossen en dan het mengsel er in gooien.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 3 februari 2011 @ 07:47:57 #84
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92261584
Mijn eerste no knead brood is klaar. Hij wint geen schoonheidsprijs, maar smaakt heerlijk. Vooral gisteren toen hij nog een beetje warm was met wat boter. Alleen de textuur is wat apart, bijna te vergelijken met een oliebol ofzo...niet zo vet natuurlijk :P
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  donderdag 3 februari 2011 @ 13:04:58 #85
265105 evo87
pi_92269543
als je een voordeeg maakt is het niet handig om er al zout aan toe te voegen, het zorgt er namelijk voor dat het gist veel minder goed werkt. Maar als je gewoon direct je hele deeg in 1 keer maakt is het geen enkel probleem.
Vandaag een 100% volkoren appel-rozijn-walnoot-kaneel brood gemaakt. Lekker joh :P



  † In Memoriam † donderdag 3 februari 2011 @ 20:53:20 #86
91830 MaximusTG
pi_92292728
Je fotos doen het niet, waarschijnlijk hot link bescherming.
Heb vanmiddag een bruin no-knead brood gebakken. Zelfde recept gebruikt, maar dan met volkoren meel ipv het grootste deel bloem. 100 gram bloem overgelaten, en extra water. Smaakte goed!
  donderdag 3 februari 2011 @ 21:12:47 #87
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_92293850
quote:
Op donderdag 3 februari 2011 13:04 schreef evo87 het volgende:
als je een voordeeg maakt is het niet handig om er al zout aan toe te voegen, het zorgt er namelijk voor dat het gist veel minder goed werkt. Maar als je gewoon direct je hele deeg in 1 keer maakt is het geen enkel probleem.
Vandaag een 100% volkoren appel-rozijn-walnoot-kaneel brood gemaakt. Lekker joh :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Zout later toevoegen is ook goed voor je glutenstructuur. De ionen in zout zijn niet echt bevorderlijk voor de vorming van een netwerk.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  vrijdag 4 februari 2011 @ 08:48:40 #88
305123 Freddeh
pi_92310458
Gisteravond eerste verversing van m'n eerste zuurdesem. Nu weer twee dagen afwachten, ik ben benieuwd wat het wordt...

Overigens ook nog vlug een broodje in de broodbakmachine gebakken. Zoals deze is wil ik dus ook hoe de smaak uit de oven wordt, maar misschien de structuur wat grover.
  vrijdag 4 februari 2011 @ 08:59:23 #89
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92310631
Ik heb 6 van die hele kleine gietijzeren pannetjes (ong 10 cm doorsnee)
Het lijkt me leuk om die te gebruiken om broodjes in te bakken. Welk recept zou ik hier het beste voor kunnen gebruiken?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 09:25:22 #90
265105 evo87
pi_92311178
poging 2 voor plaatjes volkoren kaneel-appel-rozijn-walnoten brood. (bedankt voor imageshack alternatief Puckzzz :) )





[ Bericht 31% gewijzigd door evo87 op 04-02-2011 10:00:02 ]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 09:29:32 #91
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92311275
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 09:25 schreef evo87 het volgende:
poging 2 voor plaatjes volkoren kaneel-appel-rozijn-walnoten brood.

[ link | afbeelding ]

Uploaded with ImageShack.us

[ link | afbeelding ]

Uploaded with ImageShack.us
ImageShack en Fok zijn geen vriendjes.

even proberen bij www.tinypic.com of photobucket :)
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 11:10:55 #92
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92314761
Mijn no knead gaat zo de oven in, gisteren rond 13 deeg gemaakt rond 9 vanochtend even gevormd, daarna weer gerezen en nu bakken :9 heb met witte bloem, volkoren en roggemeel gedaan en wat lijnzaad erdoor.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † vrijdag 4 februari 2011 @ 11:32:10 #93
91830 MaximusTG
pi_92315772
Ben benieuwd! Fotos posten he ;)?
  vrijdag 4 februari 2011 @ 11:36:47 #94
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92315979
Zo dat ziet er lekker uit evo87! ^O^

niemand een tip voor me?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 12:13:29 #95
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92317669
zo lekker brood zeg Evo Top!
Geweldige resultaten steeds in dit topic, is echt leuk om dan ook andere recepten uit te proberen.
Puckzzz misschien een no knead deeg en dan op het laatst in stukken delen en dan in die hete pannetjes mikken, iets kortere baktijd en hoppa ;)
Of van die leuke mini suikerbroodjes? volgens mij kan bijna elk recept wel?
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 13:15:55 #96
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92320474
Ik denk dat ik deze ga proberen:

Ingrediënten:
2 dl melk
1,5 zakje gist (voor 750 gr bloem)
1 tl suiker
450 gr bloem
50 gr zuivere olijfolie
5 gr zout
iets extra olijfolie

Bereiding:
Meng de lauwe melk met de gist en de suiker. Laat dit mengsel 10 minuten werken.
Zeef de bloem in een kom, voeg gistmengsel, olijfolie en zout toe en kneed het goed door totdat het deeg soepel aanvoelt. Laat het deeg 30 minuten op een warme plek rijzen.
Kneed het deeg een minuut door en vorm bitterbalgrote bolletjes. Leg deze een eindje uit elkaar op een bakblik (ze worden bijna 2 keer zo groot) en besmeer met de extra olijfolie . Laat ze 2 uur (minimaal, of 1 nacht, voor verse bolletjes 's ochtends) rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C).
Bak de bolletjes in ongeveer 12 minuten goudbruin.

Maar dan iets grotere bolletjes denk ik. En zou ik voor het rijzen al in de pannetjes kunnen doen en dan laten rijzen? :?

ik voel me nog steeds een broodn00b, want zelfs dat no knead is niet helemaal gegaan zoals het hoort volgens mij....
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 13:46:21 #97
265105 evo87
pi_92321846
wat is er fout gegaan met je no knead brood dan?
Dat recept wat je hierboven hebt staan is wel een beetje vreemd trouwens.... Extreem veel gist en heel weinig vocht. Ik zou toch minstens 2.5 dl melk gebruiken als ik jou was. Enne wat italiaanse kruiden erdoor? :9
Je hoeft trouwens van die droge instant gist niet eerst op te lossen in het vocht, kan gewoon gelijk bij het bloem, 10 min minder lang wachten :P
  vrijdag 4 februari 2011 @ 14:12:42 #98
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92323039
tedee en moet zeggen weer erg goed gelukt, ga morgen nog 1 klaarzetten voor zondag want hier red ik het wel even mee, beetje half om volkoren/wit geworden. Dit keer was het deeg ook meer deeg ipv slappe brei, dan is het qua structuur toch het beste als het iets vast is.

[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 14:38:08 #99
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92324277
Ziet er lekker uit! Wat zitten er voor zaadjes in?
  vrijdag 4 februari 2011 @ 16:41:49 #100
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92330499
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 13:46 schreef evo87 het volgende:
wat is er fout gegaan met je no knead brood dan?
Dat recept wat je hierboven hebt staan is wel een beetje vreemd trouwens.... Extreem veel gist en heel weinig vocht. Ik zou toch minstens 2.5 dl melk gebruiken als ik jou was. Enne wat italiaanse kruiden erdoor? :9
Je hoeft trouwens van die droge instant gist niet eerst op te lossen in het vocht, kan gewoon gelijk bij het bloem, 10 min minder lang wachten :P
Nou als ik zo de foto's van Miss Hobje vergelijk, die ziet er mooi droog uit. Mijne had wel een mooie luchtigheid, maar leek wat 'vettig' ofzo. Net een oliebol structuur als het ware....
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')