abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_92152197
Dat is een fijne tutorial! Ik moet m'n deeg gewoon steviger maken denk ik ook, het zakt zo snel uit.


Ik ga deze maar eens proberen. Is 12 uur dan niet te lang?

Oh en dit :')


[ Bericht 48% gewijzigd door _Loki op 31-01-2011 23:24:14 ]
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 01:03:46 #52
91830 MaximusTG
pi_92157688
Nee, das niet te lang. Er zit ook weinig gist in namelijk, die gaat langzaam vermenigvuldigen in die 12 uur.
Diezelfde site die ik eerder postte heeft ook een uitleg voor het no-knead bread trouwens:

http://uitdekeukenvanarde(...)o-knead-bread-2.html

Maar wat bedoel je met steviger? Ik zou je deeg niet veel droger maken hoor.
pi_92161249
Ik dacht dat er te weinig bloem in zat, maar dan wordt ie idd wel erg droog.
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 09:40:22 #54
91830 MaximusTG
pi_92162417
Ja, brood wordt vaak lekkerder als het deeg natter is. Te weinig water en je krijgt van die kleffe compacte broden. Heb wel eens vaker met van dat slappe deeg gewerkt; Dan bol je het op, bv zoals die batard, en als je het dan neerlegt om voor de laatste keer te rijzen dan zakt het weer uit. Ik liet het dan vaak op een schietplank rijzen voor de laatste keer, zodat het daarna meteen op de steen kon in de oven. Vaak zie je dan dat ie weer helemaal omhoogkomt in de oven.

Heb nu trouwens zelf ook maar eens het no-knead brood gestart. Gisternacht ff gemengd, moet vanmiddag de oven in kunnen.
pi_92162774
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 09:40 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, brood wordt vaak lekkerder als het deeg natter is.
Scheisse, had ik dat vanmorgen maar geweten. Het deeg was zo nat, en ik er maar bloem bij strooien om het wat droger en minder plakkerig te krijgen. Nu maar afwachten hoe het brood wordt. Hij staat nu voor de 2e x te rijzen.

Tijdens het handmatig kneden vanmorgen herinnerde ik me ineens dat mijn broodbakmachine weliswaar niet meer warmt, maar nog wel kneedt. Dat kan ik dus voortaan mooi door dat ding laten doen. Gebruik ik 'm gewoon als kneedmachine. :)
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 10:05:21 #56
91830 MaximusTG
pi_92162934
Ja, alles met mate natuurlijk he ;). Je hebt ook zoiets als te nat. Rond de 70% hydratatie is wat Frans brood meestal heeft. (hydratatie is het gewicht van het water/gewicht bloem * 100). Beetje bloem strooien is niet zo erg hoor. Zolang je die hydratatie maar niet significant veranderd. (bv 100 gram extra bloem door een brood met 400 gram bloem kneden).

Edit:

Deeg van het no-knead brood is klaar:





[ Bericht 34% gewijzigd door MaximusTG op 01-02-2011 13:04:44 ]
pi_92169329
Leuk rijsmandje, waar vind je die?
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 13:26:18 #58
91830 MaximusTG
pi_92169796
Deze heb ik van een vrijmarkt in Münster. Was grappig, ging daarheen met het doel zo'n mandje te vinden. En toen lag er dus welgeteld 1 op de hele markt!

Maar je kan ze ook op internet vinden. Moet je wel ff weten waar je op zoekt. Het Franse woord is banneton, het Duitse woord is gärkorbe of gärkorbchen. Als je op rijsmand zoekt vind je niet veel namelijk.
Op ebay staan er behoorlijk wat:

http://shop.ebay.nl/i.htm(...)=p3286.c0.m270.l1313

Die van 'Peddigrohr' zijn van rotan gemaakt.
pi_92169930
Net voor de eerste keer een no-knead brood gemaakt, echt heerlijk!!! :)

In mijn grote braadpan gemaakt, 40 minuutjes in de oven op 250graden en net even laten koelen.
Nu 3 sneetjes als lunch en smaakt fantastisch, voor herhaling vatbaar :)
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 15:53:19 #60
91830 MaximusTG
pi_92176546
Die van mij is net klaar!
Fotos:





  dinsdag 1 februari 2011 @ 16:06:52 #61
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92177309
Dat ziet er lekker uit!
Kun je 'm al opensnijden?
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 16:14:36 #62
91830 MaximusTG
pi_92177730
Nee, eerst nog ff afkoelen he ;). Eet er vanavond van, lekker met een soepje en wat roomboter voor op het brood :D.
Dan zal ik er wel een foto van maken.
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 17:26:19 #63
91830 MaximusTG
pi_92181786
Wauw, die ziet er echt geweldig uit.
Hoe heb je dat gedaan? :D
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 17:40:16 #65
91830 MaximusTG
pi_92182212
Simpel; Die site die ik je al eerder linkte heeft ook een NLse uitleg van dat filmpje wat je postte over het no-knead brood.

http://uitdekeukenvanarde(...)o-knead-bread-2.html

Tis echt puur een kwestie van ingredienten mengen, afdekken, 12 uur wachten. Dan werkblad bebloemen, deeg uitstorten (zeer nat/soepel), bloem er bovenop stuiven. Paar keer omvouwen en dan opbollen (zijkanten naar binnenvouwen en vastdrukken). Ik heb een rijsmandje gebruikt, dat leek me makkelijker. Het deeg moet uiteindelijk met de gladde kan naar beneden in de braadpan, dus heb ik em met de gladde kant naar boven in het mandje gedaan. Weer afgedekt en laten rijzen voor 2 uur. Laatste tijd voor rijzen klaar was oven met braadpan erin opgewarmd. Uiteindelijk braadpan uit de oven, mandje er op de kop boven gehouden tot het deeg eruit viel en in de braadpan viel. Deksel erop, en de oven in. Na 30 minuten deksel eraf en dan nog zo'n 20 minuten (kan korter).
  dinsdag 1 februari 2011 @ 17:45:40 #66
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92182468
Ja no knead bread heb ik ook eens gemaakt van diezelfde weblog. Had alleen geen braadpan en 'm iets te lang laten rijzen.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 17:55:35 #67
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92182943
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:53 schreef MaximusTG het volgende:
Die van mij is net klaar!
Fotos:

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
Prachtig! O+

Bijna te mooi om aan te snijden :D
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92183588
Wat een mooi luchtig brood is dat geworden, en wat een leuk patroontje van dat rijsmandje is erin gekomen :)

Dit is mijn - niet zo bijster gerezen - pompoenbrood van vanmorgen.


Volgende keer geen bloem meer bijgooien als het deeg plakkerig is, weer wat geleerd, thankx Maximus.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 18:14:20 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92183744
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 18:11 schreef Gwywen het volgende:
Wat een mooi luchtig brood is dat geworden, en wat een leuk patroontje van dat rijsmandje is erin gekomen :)

Dit is mijn - niet zo bijster gerezen - pompoenbrood van vanmorgen.
[ afbeelding ]

Volgende keer geen bloem meer bijgooien als het deeg plakkerig is, weer wat geleerd, thankx Maximus.
Roggemeel gebruikt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92186024
Nee, maar volgens de verpakking zit er wel gerst in de mix, misschien zelfde effect?
  dinsdag 1 februari 2011 @ 19:02:56 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92186195
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 18:59 schreef Gwywen het volgende:
Nee, maar volgens de verpakking zit er wel gerst in de mix, misschien zelfde effect?
Ja, Gerst heeft ook nauwelijks gluten, dus geen belletjes, dus je brood wordt minder luchtig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92186903
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 19:25:29 #73
91830 MaximusTG
pi_92187362
Kun je dan eens posten wat voor recepten je gebruikt heb voor je brood hierboven en dat speltbrood?
  dinsdag 1 februari 2011 @ 19:40:32 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92188081
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 19:16 schreef Gwywen het volgende:
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
te koud? Gist niet vers?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92188538
quote:
1s.gif Op [url=http:/Iorum.fok.nl/topic/1597013/1/100#92187362]dinsdag 1 februari 2011 19:25[/url] schreef MaximusTG het volgende:
Kun je dan eens posten wat voor recepten je gebruikt heb voor je brood hierboven en dat speltbrood?
Moet ik morgen even de schuur in duiken, verpakking ligt al bij het oud papier. :)

@Piet: ik gebruik gedroogde gist maar laat die altijd wel even activeren/bellen vormen in warm water met een schepje suiker, voor ik het met het meel meng.

Ik las ooit ergens de tip om speltmeel te mengen met 100 gram witte bloem, omdat het witte bloembeter zou rijzen, maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 20:14:26 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92189804
Tja, broodgisten zijn natuurlijk wel optimaal met Tarwemeel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 20:50:52 #77
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92192146
Ik zit een beetje met de hoeveelheid water uit het no knead recept. Hoeveel ml is nu 1 + 5/8 cup? :?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92193204
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 20:50 schreef Puckzzz het volgende:
Ik zit een beetje met de hoeveelheid water uit het no knead recept. Hoeveel ml is nu 1 + 5/8 cup? :?
Een Amerikaanse cup is 240 milliliter. Niet te verwarren met Australischemetrische cup van 250 millililter of de Engelse die 284 milliliter meet.

Ervan uitgaande dat je amerikaanse cups moet hebben:
1 5/8 US cups = 384.455884 milliliters

(en dan nog beweren die anglo-saksen dat hun systeem beter is dan het metrische)
  dinsdag 1 februari 2011 @ 21:10:56 #79
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92193535
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 21:05 schreef Fixers het volgende:

[..]

Een Amerikaanse cup is 240 milliliter. Niet te verwarren met Australischemetrische cup van 250 millililter of de Engelse die 284 milliliter meet.

Ervan uitgaande dat je amerikaanse cups moet hebben:
1 5/8 US cups = 384.455884 milliliters

(en dan nog beweren die anglo-saksen dat hun systeem beter is dan het metrische)
tell me about it! _O- ik heb in de Uk gewoond en weet nog steeds niet hoeveel stone ik weeg, of hoeveel feet/foot ik dan hoog ben eigenlijk :')
maargoed ik moet dus zeg maar 385 ml water hebben. Thnx!! ^O^
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  dinsdag 1 februari 2011 @ 21:36:40 #80
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92195219
Nou deegje staat gezellig op de hoek van de tafel te rijzen....morgen verder kijken.
Ben heel benieuwd!
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92196970
quote:
Op dinsdag 1 februari 2011 19:16 schreef Gwywen het volgende:
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
Klopt, tot 17 % en daarmee vergelijkbaar met tarwe.

Maar helaas in een andere verhouding van glutenine en gliadine. Daardoor krijg je wel een sterk glutennetwerk, maar het mist een zekere elasticiteit die je bij tarwe wel krijgt. Het kan wat minder makkelijk uitzetten en verliest makkelijker CO2.
Beetje alsof je een stalen fietsband zou proberen op te pompen. Dat gaat ook niet lekker.

Overigens heb je twee soorten spelt, harde en zachte. De zachte doet het iets beter.

quote:
Op dinsdag 1 februari 2011 20:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, broodgisten zijn natuurlijk wel optimaal met Tarwemeel
Volgens mij kan het een broodgist geen ruk uitmaken wat voor graan het is, als er maar lekkere koolhydraten inzitten. Hooguit dat de ph-waarde iets zou kunnen verschillen bij een ander graan, maar dat effect lijkt mij minimaal. Toegevoegd zout e.d. heeft veel meer effect.

[ Bericht 15% gewijzigd door stavromulabeta op 01-02-2011 22:09:35 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_92199265
Over zout gesproken, ik vind het altijd best verwarrend dat je het zout niet met de gist in aanraking mag laten komen. Wanneer doe je het zout er dan bij? Ik doe altijd eerst water/gist, dan meel, dan zout in de mengkom, maar als je gaat mengen komt het toch allemaal met elkaar in aanraking. :?
pi_92209234
quote:
Op dinsdag 1 februari 2011 22:30 schreef Gwywen het volgende:
Over zout gesproken, ik vind het altijd best verwarrend dat je het zout niet met de gist in aanraking mag laten komen. Wanneer doe je het zout er dan bij? Ik doe altijd eerst water/gist, dan meel, dan zout in de mengkom, maar als je gaat mengen komt het toch allemaal met elkaar in aanraking. :?
Ik zou het niet al te nauw nemen. Gewoon mengen moet kunnen, maar je moet je gist niet recht bovenop een hoop zout gooien. Als je daar bezorgd om bent, kun je het zout misschien eerst in het water oplossen en dan het mengsel er in gooien.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 3 februari 2011 @ 07:47:57 #84
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92261584
Mijn eerste no knead brood is klaar. Hij wint geen schoonheidsprijs, maar smaakt heerlijk. Vooral gisteren toen hij nog een beetje warm was met wat boter. Alleen de textuur is wat apart, bijna te vergelijken met een oliebol ofzo...niet zo vet natuurlijk :P
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92269543
als je een voordeeg maakt is het niet handig om er al zout aan toe te voegen, het zorgt er namelijk voor dat het gist veel minder goed werkt. Maar als je gewoon direct je hele deeg in 1 keer maakt is het geen enkel probleem.
Vandaag een 100% volkoren appel-rozijn-walnoot-kaneel brood gemaakt. Lekker joh :P



  † In Memoriam † donderdag 3 februari 2011 @ 20:53:20 #86
91830 MaximusTG
pi_92292728
Je fotos doen het niet, waarschijnlijk hot link bescherming.
Heb vanmiddag een bruin no-knead brood gebakken. Zelfde recept gebruikt, maar dan met volkoren meel ipv het grootste deel bloem. 100 gram bloem overgelaten, en extra water. Smaakte goed!
pi_92293850
quote:
Op donderdag 3 februari 2011 13:04 schreef evo87 het volgende:
als je een voordeeg maakt is het niet handig om er al zout aan toe te voegen, het zorgt er namelijk voor dat het gist veel minder goed werkt. Maar als je gewoon direct je hele deeg in 1 keer maakt is het geen enkel probleem.
Vandaag een 100% volkoren appel-rozijn-walnoot-kaneel brood gemaakt. Lekker joh :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Zout later toevoegen is ook goed voor je glutenstructuur. De ionen in zout zijn niet echt bevorderlijk voor de vorming van een netwerk.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_92310458
Gisteravond eerste verversing van m'n eerste zuurdesem. Nu weer twee dagen afwachten, ik ben benieuwd wat het wordt...

Overigens ook nog vlug een broodje in de broodbakmachine gebakken. Zoals deze is wil ik dus ook hoe de smaak uit de oven wordt, maar misschien de structuur wat grover.
  vrijdag 4 februari 2011 @ 08:59:23 #89
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92310631
Ik heb 6 van die hele kleine gietijzeren pannetjes (ong 10 cm doorsnee)
Het lijkt me leuk om die te gebruiken om broodjes in te bakken. Welk recept zou ik hier het beste voor kunnen gebruiken?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92311178
poging 2 voor plaatjes volkoren kaneel-appel-rozijn-walnoten brood. (bedankt voor imageshack alternatief Puckzzz :) )





[ Bericht 31% gewijzigd door evo87 op 04-02-2011 10:00:02 ]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 09:29:32 #91
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92311275
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 09:25 schreef evo87 het volgende:
poging 2 voor plaatjes volkoren kaneel-appel-rozijn-walnoten brood.

[ link | afbeelding ]

Uploaded with ImageShack.us

[ link | afbeelding ]

Uploaded with ImageShack.us
ImageShack en Fok zijn geen vriendjes.

even proberen bij www.tinypic.com of photobucket :)
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 11:10:55 #92
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92314761
Mijn no knead gaat zo de oven in, gisteren rond 13 deeg gemaakt rond 9 vanochtend even gevormd, daarna weer gerezen en nu bakken :9 heb met witte bloem, volkoren en roggemeel gedaan en wat lijnzaad erdoor.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † vrijdag 4 februari 2011 @ 11:32:10 #93
91830 MaximusTG
pi_92315772
Ben benieuwd! Fotos posten he ;)?
  vrijdag 4 februari 2011 @ 11:36:47 #94
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92315979
Zo dat ziet er lekker uit evo87! ^O^

niemand een tip voor me?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 12:13:29 #95
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92317669
zo lekker brood zeg Evo Top!
Geweldige resultaten steeds in dit topic, is echt leuk om dan ook andere recepten uit te proberen.
Puckzzz misschien een no knead deeg en dan op het laatst in stukken delen en dan in die hete pannetjes mikken, iets kortere baktijd en hoppa ;)
Of van die leuke mini suikerbroodjes? volgens mij kan bijna elk recept wel?
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 13:15:55 #96
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92320474
Ik denk dat ik deze ga proberen:

Ingrediënten:
2 dl melk
1,5 zakje gist (voor 750 gr bloem)
1 tl suiker
450 gr bloem
50 gr zuivere olijfolie
5 gr zout
iets extra olijfolie

Bereiding:
Meng de lauwe melk met de gist en de suiker. Laat dit mengsel 10 minuten werken.
Zeef de bloem in een kom, voeg gistmengsel, olijfolie en zout toe en kneed het goed door totdat het deeg soepel aanvoelt. Laat het deeg 30 minuten op een warme plek rijzen.
Kneed het deeg een minuut door en vorm bitterbalgrote bolletjes. Leg deze een eindje uit elkaar op een bakblik (ze worden bijna 2 keer zo groot) en besmeer met de extra olijfolie . Laat ze 2 uur (minimaal, of 1 nacht, voor verse bolletjes 's ochtends) rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C).
Bak de bolletjes in ongeveer 12 minuten goudbruin.

Maar dan iets grotere bolletjes denk ik. En zou ik voor het rijzen al in de pannetjes kunnen doen en dan laten rijzen? :?

ik voel me nog steeds een broodn00b, want zelfs dat no knead is niet helemaal gegaan zoals het hoort volgens mij....
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92321846
wat is er fout gegaan met je no knead brood dan?
Dat recept wat je hierboven hebt staan is wel een beetje vreemd trouwens.... Extreem veel gist en heel weinig vocht. Ik zou toch minstens 2.5 dl melk gebruiken als ik jou was. Enne wat italiaanse kruiden erdoor? :9
Je hoeft trouwens van die droge instant gist niet eerst op te lossen in het vocht, kan gewoon gelijk bij het bloem, 10 min minder lang wachten :P
  vrijdag 4 februari 2011 @ 14:12:42 #98
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92323039
tedee en moet zeggen weer erg goed gelukt, ga morgen nog 1 klaarzetten voor zondag want hier red ik het wel even mee, beetje half om volkoren/wit geworden. Dit keer was het deeg ook meer deeg ipv slappe brei, dan is het qua structuur toch het beste als het iets vast is.

[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 14:38:08 #99
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92324277
Ziet er lekker uit! Wat zitten er voor zaadjes in?
  vrijdag 4 februari 2011 @ 16:41:49 #100
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92330499
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 13:46 schreef evo87 het volgende:
wat is er fout gegaan met je no knead brood dan?
Dat recept wat je hierboven hebt staan is wel een beetje vreemd trouwens.... Extreem veel gist en heel weinig vocht. Ik zou toch minstens 2.5 dl melk gebruiken als ik jou was. Enne wat italiaanse kruiden erdoor? :9
Je hoeft trouwens van die droge instant gist niet eerst op te lossen in het vocht, kan gewoon gelijk bij het bloem, 10 min minder lang wachten :P
Nou als ik zo de foto's van Miss Hobje vergelijk, die ziet er mooi droog uit. Mijne had wel een mooie luchtigheid, maar leek wat 'vettig' ofzo. Net een oliebol structuur als het ware....
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')