Klopt, tot 17 % en daarmee vergelijkbaar met tarwe.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 19:16 schreef Gwywen het volgende:
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
Volgens mij kan het een broodgist geen ruk uitmaken wat voor graan het is, als er maar lekkere koolhydraten inzitten. Hooguit dat de ph-waarde iets zou kunnen verschillen bij een ander graan, maar dat effect lijkt mij minimaal. Toegevoegd zout e.d. heeft veel meer effect.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 20:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, broodgisten zijn natuurlijk wel optimaal met Tarwemeel
Ik zou het niet al te nauw nemen. Gewoon mengen moet kunnen, maar je moet je gist niet recht bovenop een hoop zout gooien. Als je daar bezorgd om bent, kun je het zout misschien eerst in het water oplossen en dan het mengsel er in gooien.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 22:30 schreef Gwywen het volgende:
Over zout gesproken, ik vind het altijd best verwarrend dat je het zout niet met de gist in aanraking mag laten komen. Wanneer doe je het zout er dan bij? Ik doe altijd eerst water/gist, dan meel, dan zout in de mengkom, maar als je gaat mengen komt het toch allemaal met elkaar in aanraking.
Zout later toevoegen is ook goed voor je glutenstructuur. De ionen in zout zijn niet echt bevorderlijk voor de vorming van een netwerk.quote:Op donderdag 3 februari 2011 13:04 schreef evo87 het volgende:
als je een voordeeg maakt is het niet handig om er al zout aan toe te voegen, het zorgt er namelijk voor dat het gist veel minder goed werkt. Maar als je gewoon direct je hele deeg in 1 keer maakt is het geen enkel probleem.
Vandaag een 100% volkoren appel-rozijn-walnoot-kaneel brood gemaakt. Lekker joh![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
ImageShack en Fok zijn geen vriendjes.quote:Op vrijdag 4 februari 2011 09:25 schreef evo87 het volgende:
poging 2 voor plaatjes volkoren kaneel-appel-rozijn-walnoten brood.
[ link | afbeelding ]
Uploaded with ImageShack.us
[ link | afbeelding ]
Uploaded with ImageShack.us
Nou als ik zo de foto's van Miss Hobje vergelijk, die ziet er mooi droog uit. Mijne had wel een mooie luchtigheid, maar leek wat 'vettig' ofzo. Net een oliebol structuur als het ware....quote:Op vrijdag 4 februari 2011 13:46 schreef evo87 het volgende:
wat is er fout gegaan met je no knead brood dan?
Dat recept wat je hierboven hebt staan is wel een beetje vreemd trouwens.... Extreem veel gist en heel weinig vocht. Ik zou toch minstens 2.5 dl melk gebruiken als ik jou was. Enne wat italiaanse kruiden erdoor?![]()
Je hoeft trouwens van die droge instant gist niet eerst op te lossen in het vocht, kan gewoon gelijk bij het bloem, 10 min minder lang wachten
Ik gebruik een ronde hoge ovenschaal. Het maakt volgens mij niet zoveel uit als het de hitte maar aan kan en er een deksel op kan.quote:Op vrijdag 4 februari 2011 17:13 schreef Game_Error het volgende:
Ik wil dat no knead bread ook wel eens proberen, echter heb ik geen braadpan. Daar zijn zeker geen alternatieven voor?
Dat had ik in het begin ook, maar ik gebruik inmiddels iets minder water , dat het deeg ook meer een deeg is en niet zo mega slap zeg maar, en moet zeggen, dat komt het geheel wel ten goede.quote:Op vrijdag 4 februari 2011 16:41 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Nou als ik zo de foto's van Miss Hobje vergelijk, die ziet er mooi droog uit. Mijne had wel een mooie luchtigheid, maar leek wat 'vettig' ofzo. Net een oliebol structuur als het ware....
Ah kijk! Hier kan ik wel wat mee. Ik had wel de rijstijden keurig aangehouden (18 uur - 3 uur)quote:Op vrijdag 4 februari 2011 20:11 schreef MissHobje het volgende:
[..]
Dat had ik in het begin ook, maar ik gebruik inmiddels iets minder water , dat het deeg ook meer een deeg is en niet zo mega slap zeg maar, en moet zeggen, dat komt het geheel wel ten goede.
En de rijstijd is minstens een rijstijd van 18 uur daarvan merk ik ook dat het een betere structuur krijgt als bv met 12 uur rijzen wat ik in het begin deed.
En na het vormen laat ik het deeg ruim 1,5 tot 2 uur liggen, daar ga ik de vlg keer mee stoeien of daar nog verschil in uitmaakt..
Kortom nog genoeg in te ontdekken
Och van dat zout, ik gooi het zout eerst goed door het meel en dan de droge gist erdoor en uiteindelijk water, dus tja...quote:Op vrijdag 4 februari 2011 20:16 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Ah kijk! Hier kan ik wel wat mee. Ik had wel de rijstijden keurig aangehouden (18 uur - 3 uur)
maar wat minder water zal ik proberen de volgende keer. En niet het gist en zout tegelijk bij het meel mikken
wat voor meel gebruik je ?quote:Op vrijdag 4 februari 2011 20:16 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Ah kijk! Hier kan ik wel wat mee. Ik had wel de rijstijden keurig aangehouden (18 uur - 3 uur)
maar wat minder water zal ik proberen de volgende keer. En niet het gist en zout tegelijk bij het meel mikken
Ik had voor nu gewoon ff witte bloem gebruikt. Maar ik heb laatst volkoren tarwemeel gehaald, misschien is dat beter?quote:
uitproberen dusquote:Op vrijdag 4 februari 2011 20:24 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Ik had voor nu gewoon ff witte bloem gebruikt. Maar ik heb laatst volkoren tarwemeel gehaald, misschien is dat beter?
Dan moet je voor de gein eens proberen een zuurdesem starter te maken. Heb er nu een schaaltje van staan, maar ik kan er niet aan ruiken zonder onpasselijk te wordenquote:Op zaterdag 5 februari 2011 12:46 schreef _Loki het volgende:
Ik heb het idee dat het weer naar alcohol ruikt?
Terwijl er deze keer maar ongeveer 1 gram gist in zit ipv 7.
Ja he? Die pannetjes zijn uberschattig. Ook heel geschikt om voorgerechtjes in te maken en serveren.quote:
Nee, ik vind het echt een funky geurtje. Inmiddels volgende verversing, morgenochtend kan ik het verder gaan verwerken in een eerste brood. Eens kijken wat daar uit komt. Als het niets is duik ik daarna wel in de pineapple juice methode, ziet er in ieder geval goed uit. Fijne site ook die je doorlinktequote:Op zaterdag 5 februari 2011 14:29 schreef MaximusTG het volgende:
@Freddeh: Het kan ook zijn dat de verkeerde bacterie in je zuurdesem is gaan groeien. Die zorgt voor een onaangename geur, maar zorgt wel voor rijzen/lucht in je starter, en doet je denken dat de starter de goede kant opgaat. Probeer anders eens de Pineapple Juice solution, uit het boek van Peter Reinhart.
Staat ook hier beschreven:
http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html
Simpel gezegd gebruik je de eerste 2 dagen ongezoet ananassap ipv water, om een zure omgeving te creëren waardoor die ongewenste bacterie minder snel groeit.
Maar misschien doet je zuurdesem het wel gewoon goed in hou je niet zo van die geur. Ik vond mijn zuurdesem best wel 'lekker' ruiken
.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |