abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_92196970
quote:
Op dinsdag 1 februari 2011 19:16 schreef Gwywen het volgende:
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
Klopt, tot 17 % en daarmee vergelijkbaar met tarwe.

Maar helaas in een andere verhouding van glutenine en gliadine. Daardoor krijg je wel een sterk glutennetwerk, maar het mist een zekere elasticiteit die je bij tarwe wel krijgt. Het kan wat minder makkelijk uitzetten en verliest makkelijker CO2.
Beetje alsof je een stalen fietsband zou proberen op te pompen. Dat gaat ook niet lekker.

Overigens heb je twee soorten spelt, harde en zachte. De zachte doet het iets beter.

quote:
Op dinsdag 1 februari 2011 20:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, broodgisten zijn natuurlijk wel optimaal met Tarwemeel
Volgens mij kan het een broodgist geen ruk uitmaken wat voor graan het is, als er maar lekkere koolhydraten inzitten. Hooguit dat de ph-waarde iets zou kunnen verschillen bij een ander graan, maar dat effect lijkt mij minimaal. Toegevoegd zout e.d. heeft veel meer effect.

[ Bericht 15% gewijzigd door stavromulabeta op 01-02-2011 22:09:35 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_92199265
Over zout gesproken, ik vind het altijd best verwarrend dat je het zout niet met de gist in aanraking mag laten komen. Wanneer doe je het zout er dan bij? Ik doe altijd eerst water/gist, dan meel, dan zout in de mengkom, maar als je gaat mengen komt het toch allemaal met elkaar in aanraking. :?
pi_92209234
quote:
Op dinsdag 1 februari 2011 22:30 schreef Gwywen het volgende:
Over zout gesproken, ik vind het altijd best verwarrend dat je het zout niet met de gist in aanraking mag laten komen. Wanneer doe je het zout er dan bij? Ik doe altijd eerst water/gist, dan meel, dan zout in de mengkom, maar als je gaat mengen komt het toch allemaal met elkaar in aanraking. :?
Ik zou het niet al te nauw nemen. Gewoon mengen moet kunnen, maar je moet je gist niet recht bovenop een hoop zout gooien. Als je daar bezorgd om bent, kun je het zout misschien eerst in het water oplossen en dan het mengsel er in gooien.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 3 februari 2011 @ 07:47:57 #84
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92261584
Mijn eerste no knead brood is klaar. Hij wint geen schoonheidsprijs, maar smaakt heerlijk. Vooral gisteren toen hij nog een beetje warm was met wat boter. Alleen de textuur is wat apart, bijna te vergelijken met een oliebol ofzo...niet zo vet natuurlijk :P
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92269543
als je een voordeeg maakt is het niet handig om er al zout aan toe te voegen, het zorgt er namelijk voor dat het gist veel minder goed werkt. Maar als je gewoon direct je hele deeg in 1 keer maakt is het geen enkel probleem.
Vandaag een 100% volkoren appel-rozijn-walnoot-kaneel brood gemaakt. Lekker joh :P



  † In Memoriam † donderdag 3 februari 2011 @ 20:53:20 #86
91830 MaximusTG
pi_92292728
Je fotos doen het niet, waarschijnlijk hot link bescherming.
Heb vanmiddag een bruin no-knead brood gebakken. Zelfde recept gebruikt, maar dan met volkoren meel ipv het grootste deel bloem. 100 gram bloem overgelaten, en extra water. Smaakte goed!
pi_92293850
quote:
Op donderdag 3 februari 2011 13:04 schreef evo87 het volgende:
als je een voordeeg maakt is het niet handig om er al zout aan toe te voegen, het zorgt er namelijk voor dat het gist veel minder goed werkt. Maar als je gewoon direct je hele deeg in 1 keer maakt is het geen enkel probleem.
Vandaag een 100% volkoren appel-rozijn-walnoot-kaneel brood gemaakt. Lekker joh :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Zout later toevoegen is ook goed voor je glutenstructuur. De ionen in zout zijn niet echt bevorderlijk voor de vorming van een netwerk.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_92310458
Gisteravond eerste verversing van m'n eerste zuurdesem. Nu weer twee dagen afwachten, ik ben benieuwd wat het wordt...

Overigens ook nog vlug een broodje in de broodbakmachine gebakken. Zoals deze is wil ik dus ook hoe de smaak uit de oven wordt, maar misschien de structuur wat grover.
  vrijdag 4 februari 2011 @ 08:59:23 #89
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92310631
Ik heb 6 van die hele kleine gietijzeren pannetjes (ong 10 cm doorsnee)
Het lijkt me leuk om die te gebruiken om broodjes in te bakken. Welk recept zou ik hier het beste voor kunnen gebruiken?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92311178
poging 2 voor plaatjes volkoren kaneel-appel-rozijn-walnoten brood. (bedankt voor imageshack alternatief Puckzzz :) )





[ Bericht 31% gewijzigd door evo87 op 04-02-2011 10:00:02 ]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 09:29:32 #91
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92311275
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 09:25 schreef evo87 het volgende:
poging 2 voor plaatjes volkoren kaneel-appel-rozijn-walnoten brood.

[ link | afbeelding ]

Uploaded with ImageShack.us

[ link | afbeelding ]

Uploaded with ImageShack.us
ImageShack en Fok zijn geen vriendjes.

even proberen bij www.tinypic.com of photobucket :)
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 11:10:55 #92
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92314761
Mijn no knead gaat zo de oven in, gisteren rond 13 deeg gemaakt rond 9 vanochtend even gevormd, daarna weer gerezen en nu bakken :9 heb met witte bloem, volkoren en roggemeel gedaan en wat lijnzaad erdoor.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † vrijdag 4 februari 2011 @ 11:32:10 #93
91830 MaximusTG
pi_92315772
Ben benieuwd! Fotos posten he ;)?
  vrijdag 4 februari 2011 @ 11:36:47 #94
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92315979
Zo dat ziet er lekker uit evo87! ^O^

niemand een tip voor me?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 12:13:29 #95
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92317669
zo lekker brood zeg Evo Top!
Geweldige resultaten steeds in dit topic, is echt leuk om dan ook andere recepten uit te proberen.
Puckzzz misschien een no knead deeg en dan op het laatst in stukken delen en dan in die hete pannetjes mikken, iets kortere baktijd en hoppa ;)
Of van die leuke mini suikerbroodjes? volgens mij kan bijna elk recept wel?
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 13:15:55 #96
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92320474
Ik denk dat ik deze ga proberen:

Ingrediënten:
2 dl melk
1,5 zakje gist (voor 750 gr bloem)
1 tl suiker
450 gr bloem
50 gr zuivere olijfolie
5 gr zout
iets extra olijfolie

Bereiding:
Meng de lauwe melk met de gist en de suiker. Laat dit mengsel 10 minuten werken.
Zeef de bloem in een kom, voeg gistmengsel, olijfolie en zout toe en kneed het goed door totdat het deeg soepel aanvoelt. Laat het deeg 30 minuten op een warme plek rijzen.
Kneed het deeg een minuut door en vorm bitterbalgrote bolletjes. Leg deze een eindje uit elkaar op een bakblik (ze worden bijna 2 keer zo groot) en besmeer met de extra olijfolie . Laat ze 2 uur (minimaal, of 1 nacht, voor verse bolletjes 's ochtends) rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C).
Bak de bolletjes in ongeveer 12 minuten goudbruin.

Maar dan iets grotere bolletjes denk ik. En zou ik voor het rijzen al in de pannetjes kunnen doen en dan laten rijzen? :?

ik voel me nog steeds een broodn00b, want zelfs dat no knead is niet helemaal gegaan zoals het hoort volgens mij....
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92321846
wat is er fout gegaan met je no knead brood dan?
Dat recept wat je hierboven hebt staan is wel een beetje vreemd trouwens.... Extreem veel gist en heel weinig vocht. Ik zou toch minstens 2.5 dl melk gebruiken als ik jou was. Enne wat italiaanse kruiden erdoor? :9
Je hoeft trouwens van die droge instant gist niet eerst op te lossen in het vocht, kan gewoon gelijk bij het bloem, 10 min minder lang wachten :P
  vrijdag 4 februari 2011 @ 14:12:42 #98
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92323039
tedee en moet zeggen weer erg goed gelukt, ga morgen nog 1 klaarzetten voor zondag want hier red ik het wel even mee, beetje half om volkoren/wit geworden. Dit keer was het deeg ook meer deeg ipv slappe brei, dan is het qua structuur toch het beste als het iets vast is.

[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 14:38:08 #99
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92324277
Ziet er lekker uit! Wat zitten er voor zaadjes in?
  vrijdag 4 februari 2011 @ 16:41:49 #100
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92330499
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 13:46 schreef evo87 het volgende:
wat is er fout gegaan met je no knead brood dan?
Dat recept wat je hierboven hebt staan is wel een beetje vreemd trouwens.... Extreem veel gist en heel weinig vocht. Ik zou toch minstens 2.5 dl melk gebruiken als ik jou was. Enne wat italiaanse kruiden erdoor? :9
Je hoeft trouwens van die droge instant gist niet eerst op te lossen in het vocht, kan gewoon gelijk bij het bloem, 10 min minder lang wachten :P
Nou als ik zo de foto's van Miss Hobje vergelijk, die ziet er mooi droog uit. Mijne had wel een mooie luchtigheid, maar leek wat 'vettig' ofzo. Net een oliebol structuur als het ware....
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 17:13:40 #101
131304 Game_Error
Vol verwachting...
pi_92331915
Ik wil dat no knead bread ook wel eens proberen, echter heb ik geen braadpan. Daar zijn zeker geen alternatieven voor?
ff wachten nog
pi_92332054
Ik heb ook geen braadpan, alleen een simpele van aluminium. Dus ik denk dat ik een springvorm op z'n kop op m'n pizzasteen ga zetten als alternatief :')
pi_92333866
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 17:13 schreef Game_Error het volgende:
Ik wil dat no knead bread ook wel eens proberen, echter heb ik geen braadpan. Daar zijn zeker geen alternatieven voor?
Ik gebruik een ronde hoge ovenschaal. Het maakt volgens mij niet zoveel uit als het de hitte maar aan kan en er een deksel op kan.
3x links is ook rechts
When a yawn turns beautiful: https://www.youtube.com/watch?v=GZlJo4Bvzt4
pi_92339183
Zonet eens geroken aan m'n zuurdesem. Gisteravond dus de eerste verversing, maar het ruikt nu wel héél smerig. Klopt dat?
  vrijdag 4 februari 2011 @ 20:11:02 #105
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92340379
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 16:41 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Nou als ik zo de foto's van Miss Hobje vergelijk, die ziet er mooi droog uit. Mijne had wel een mooie luchtigheid, maar leek wat 'vettig' ofzo. Net een oliebol structuur als het ware....
Dat had ik in het begin ook, maar ik gebruik inmiddels iets minder water , dat het deeg ook meer een deeg is en niet zo mega slap zeg maar, en moet zeggen, dat komt het geheel wel ten goede.
En de rijstijd is minstens een rijstijd van 18 uur daarvan merk ik ook dat het een betere structuur krijgt als bv met 12 uur rijzen wat ik in het begin deed.
En na het vormen laat ik het deeg ruim 1,5 tot 2 uur liggen, daar ga ik de vlg keer mee stoeien of daar nog verschil in uitmaakt..
Kortom nog genoeg in te ontdekken :P
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 20:16:10 #106
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92340631
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 20:11 schreef MissHobje het volgende:

[..]

Dat had ik in het begin ook, maar ik gebruik inmiddels iets minder water , dat het deeg ook meer een deeg is en niet zo mega slap zeg maar, en moet zeggen, dat komt het geheel wel ten goede.
En de rijstijd is minstens een rijstijd van 18 uur daarvan merk ik ook dat het een betere structuur krijgt als bv met 12 uur rijzen wat ik in het begin deed.
En na het vormen laat ik het deeg ruim 1,5 tot 2 uur liggen, daar ga ik de vlg keer mee stoeien of daar nog verschil in uitmaakt..
Kortom nog genoeg in te ontdekken :P
Ah kijk! Hier kan ik wel wat mee. Ik had wel de rijstijden keurig aangehouden (18 uur - 3 uur)
maar wat minder water zal ik proberen de volgende keer. En niet het gist en zout tegelijk bij het meel mikken :@
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 20:20:07 #107
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92340839
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 20:16 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Ah kijk! Hier kan ik wel wat mee. Ik had wel de rijstijden keurig aangehouden (18 uur - 3 uur)
maar wat minder water zal ik proberen de volgende keer. En niet het gist en zout tegelijk bij het meel mikken :@
Och van dat zout, ik gooi het zout eerst goed door het meel en dan de droge gist erdoor en uiteindelijk water, dus tja...
Oh en ik gebruik tegenwoordig een ons of 3 bloem, en de rest vul ik aan met85% gebuild tarwe bloem en wat rogge meel.. wat lijnzaad en hups zie resultaat vandaag :9
(ik neem het niet heel nauw en werk op gevoel) denk dat ik wel 2 gram aan droge gist heb want die 1 gram pakt mijn weegschaal net niet en 2 dan weer wel :o!
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 20:21:42 #108
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92340923
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 20:16 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Ah kijk! Hier kan ik wel wat mee. Ik had wel de rijstijden keurig aangehouden (18 uur - 3 uur)
maar wat minder water zal ik proberen de volgende keer. En niet het gist en zout tegelijk bij het meel mikken :@
wat voor meel gebruik je ?
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 4 februari 2011 @ 20:24:22 #109
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92341072
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 20:21 schreef MissHobje het volgende:

[..]

wat voor meel gebruik je ?
Ik had voor nu gewoon ff witte bloem gebruikt. Maar ik heb laatst volkoren tarwemeel gehaald, misschien is dat beter?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  vrijdag 4 februari 2011 @ 20:30:11 #110
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92341369
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 februari 2011 20:24 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Ik had voor nu gewoon ff witte bloem gebruikt. Maar ik heb laatst volkoren tarwemeel gehaald, misschien is dat beter?
uitproberen dus ;) beetje half half lekker
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_92355466
Ik heb daarnet no-knead deeg gemaakt, staat nu te rijzen, morgenochtend de oven in. Ga me nu maar eens precíes aan het recept houden van dat filmpje, hopelijk lukt ie net zo goed!
  zaterdag 5 februari 2011 @ 10:10:56 #112
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92362519
Hmmm, ik heb het deeg nu voor het eerste rondje aan het rijzen maar er gebeurt niet erg veel :')
Ik heb het gevoel dat dat door de olijfolie komt, dat die zo zwaar is ofzo...
Ik heb er wel wat tzatziki kruiden aan toegevoegd.
Voordat ik het deeg in de pannetjes ga doen ga ik de pannetjes een klein beetje opwarmen, ik hoop dat dat het rijzen wat bevordert, maar ook omdat de pannetjes hartstikke koud zijn.

Ben heel erg benieuwd.
Een keertje zal het toch wel lukken? :')

kleine edit: Ik had even een reddingspoging gedaan met de eerste rijs d.m.v. het deeg wat zachter te kneden met wat water en dan weer ff een half uurtje rijzen. Dat hielp op zich wel. Ik had de pannetjes al even warm gemaakt in de oven en na nog een keer kneden verdeeld over 4 pannetjes.


Nu een uurtje later rijst de boel letterlijk de pan uit! :o


en het is nog steeds aan het rijzen....we zullen zien hoe dit alfoopt.

[ Bericht 17% gewijzigd door Puckzzz op 05-02-2011 11:31:04 ]
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zaterdag 5 februari 2011 @ 12:31:57 #113
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_92365722
Ziet er wel kjoet uit Puckzzz :o
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_92366156
Ik heb het idee dat het weer naar alcohol ruikt?
Terwijl er deze keer maar ongeveer 1 gram gist in zit ipv 7.
pi_92366947
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 12:46 schreef _Loki het volgende:
Ik heb het idee dat het weer naar alcohol ruikt?
Terwijl er deze keer maar ongeveer 1 gram gist in zit ipv 7.
Dan moet je voor de gein eens proberen een zuurdesem starter te maken. Heb er nu een schaaltje van staan, maar ik kan er niet aan ruiken zonder onpasselijk te worden :{w
  zaterdag 5 februari 2011 @ 14:27:16 #116
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92369841
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 12:31 schreef MissHobje het volgende:
Ziet er wel kjoet uit Puckzzz :o
Ja he? Die pannetjes zijn uberschattig. Ook heel geschikt om voorgerechtjes in te maken en serveren.
De broodjes zitten nu in de oven, ze zijn nog een flink stuk gerezen maar niet over de rand gezakt. het ruikt iig heerlijk!
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  † In Memoriam † zaterdag 5 februari 2011 @ 14:29:25 #117
91830 MaximusTG
pi_92369922
@Freddeh: Het kan ook zijn dat de verkeerde bacterie in je zuurdesem is gaan groeien. Die zorgt voor een onaangename geur, maar zorgt wel voor rijzen/lucht in je starter, en doet je denken dat de starter de goede kant opgaat. Probeer anders eens de Pineapple Juice solution, uit het boek van Peter Reinhart.
Staat ook hier beschreven:

http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html

Simpel gezegd gebruik je de eerste 2 dagen ongezoet ananassap ipv water, om een zure omgeving te creëren waardoor die ongewenste bacterie minder snel groeit.

Maar misschien doet je zuurdesem het wel gewoon goed in hou je niet zo van die geur :P. Ik vond mijn zuurdesem best wel 'lekker' ruiken :P.
pi_92370862
Er staat hier een deeg te rijzen, ben superbenieuwd hoe het gaat worden. Ik heb dit recept gebruikt:
http://www.italianchef.com/nokneadbread.html
Work hard, play harder.
pi_92371159
He nee ik heb een hekel aan zuurdesem :')
Brood ligt in de oven, ben heel benieuwd hoe hij wordt. Hoop dat het nu niet weer naar alcohol ruikt, anders weet ik het echt niet meer ;(
pi_92383756
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 14:29 schreef MaximusTG het volgende:
@Freddeh: Het kan ook zijn dat de verkeerde bacterie in je zuurdesem is gaan groeien. Die zorgt voor een onaangename geur, maar zorgt wel voor rijzen/lucht in je starter, en doet je denken dat de starter de goede kant opgaat. Probeer anders eens de Pineapple Juice solution, uit het boek van Peter Reinhart.
Staat ook hier beschreven:

http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html

Simpel gezegd gebruik je de eerste 2 dagen ongezoet ananassap ipv water, om een zure omgeving te creëren waardoor die ongewenste bacterie minder snel groeit.

Maar misschien doet je zuurdesem het wel gewoon goed in hou je niet zo van die geur :P. Ik vond mijn zuurdesem best wel 'lekker' ruiken :P.
Nee, ik vind het echt een funky geurtje. Inmiddels volgende verversing, morgenochtend kan ik het verder gaan verwerken in een eerste brood. Eens kijken wat daar uit komt. Als het niets is duik ik daarna wel in de pineapple juice methode, ziet er in ieder geval goed uit. Fijne site ook die je doorlinkte :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')