abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_91072449
Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6

(ook interessant:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Deeg
We zijn het in de afgelopen topics niet eens geworden over het allerbeste deegrecept, en dat zullen we vermoedelijk ook nooit worden. Een voorbeeld van een door mij veelgebruikt en geslaagd recept:

Ingredienten:
- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!

Saus
Een basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediënten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- eventueel rode wijn
- voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus

Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar. Eventueel nog even de staafmixer er doorheen.

Bakken!
Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.

Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.

Klik voor meer info

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongelazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven.

Handige link over pizza maken
http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm

Wat foto's uit het vorige topic

Evo87


Yvesss



Zoheetik


MaximusGT


AlexanderC


Terpentine07


[ Bericht 1% gewijzigd door Naamah op 10-01-2011 17:29:21 ]
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_91072499
Had niet het idee dat iemand een nieuwe ging openen, dus bij dezen!

Laatste posts uit het vorige topic:

quote:
1s.gif Op zaterdag 8 januari 2011 15:13 schreef foodlover het volgende:
Zojuist deeg gemaakt en laten rijzen, nu in koelkast om tot vanavond te bewaren.

Vraagje: Wat is eigenlijk beter: na rijs in koelkast leggen of gewoon in kom laten met doek erover tot vanavond?

En: In hoeverre rijst deeg door in koelkast en waarvan is dit afhankelijk? (Heb wel eens gehad dat het deeg ook in de koelkast fors doorrees, een andere keer juist helemaal niet.
quote:
11s.gif Op zondag 9 januari 2011 16:37 schreef Feyenoord_Epe het volgende:
Vandaag sinds tijden een pizza aan het maken, had ff een vraagje:

Had ik de koelkast verse worst gevonden en wou dat misschien op mn pizza gooien, moet je dan de worst voor garen voordat ik hem in stukken snij en op de pizza doe of kan dat ook gewoon rauw?
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_91072740
Had een poging gedaan om een nieuwe te openen, maar kreeg het niet oor elkar met mn ipad ;)
...::: Feyenoord < > Rotterdam:::...
  zondag 9 januari 2011 @ 17:25:00 #4
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_91072977
Dit wil ik nog steeds een keer proberen! Geen ruimte voor nog een apparaat, dus binnenkort eens een paar tegels zoeken :P Wat gebruiken jullie als basissaus?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_91073259
Verschilt nogal per persoon hier. Best leuk om alle topics van de reeks te openen en met ctrl+f te zoeken op saus.

Ik heb nu twee pakken gezeefde tomaten ingekookt samen met 1 ui, paar teentjes knoflook en een scheut wijn. Saus heb ik niet gladgestaafmixerd, dus heb lekker ministukjes ui op m'n pizza's. Weinig kruiden gebruikt, die kan ik dan steeds verschillend toevoegen als ik een pizza maak.

Oh, heb trouwens bij de Blokker megahandige bakjes gevonden om saus in in te vriezen. Klein en vierkant, voor mij precies de goede grootte. Zitten met z'n zessen in een pakje.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  zondag 9 januari 2011 @ 19:36:55 #6
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91079334
Terugvindpizza.

Tijd niet gebakken... maar weer eens doen, en goede bloem halen.
pi_91103948
zijn die foto's in de OP niet uit het topic daarvoor?
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  † In Memoriam † maandag 10 januari 2011 @ 11:34:45 #8
91830 MaximusTG
pi_91107756
Denk het wel ja, mogen wel weer eens geupdate worden.. Ook het recept mag wel eens geupdate worden, of iig voorzien van de alternatieven die in de andere topics naar boven zijn gekomen. Zo kunnen we elke keer weer het wiel opnieuw uitvinden.

Overig pizzanieuws; Heb daarnet 5 kg farina di grano tenero tipo 00 besteld :D. Kan ik weer even vooruit!
pi_91107905
Ik vond deze foto's nog wel mooi, maar wil best even uitkijken naar nieuwe. Recept heb ik niet heel veel zin om te gaan updaten. Ik denk dat wat er nu staat een goed beginrecept is en als iemand iets anders wil dan is het gewoon het handigst om even de topics door te kijken. Neemt niet weg dat ik natuurlijk best iets in de OP wil plakken als iemand dat aanlevert.

Over saus kan er wel wat in de OP, zal even kijken of ik daar nog genoeg tijd voor heb (OP kan max 24 uur aangepast worden, toch?)
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_91108441
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2011 11:39 schreef Naamah het volgende:
Ik vond deze foto's nog wel mooi, maar wil best even uitkijken naar nieuwe. Recept heb ik niet heel veel zin om te gaan updaten. Ik denk dat wat er nu staat een goed beginrecept is en als iemand iets anders wil dan is het gewoon het handigst om even de topics door te kijken. Neemt niet weg dat ik natuurlijk best iets in de OP wil plakken als iemand dat aanlevert.

Over saus kan er wel wat in de OP, zal even kijken of ik daar nog genoeg tijd voor heb (OP kan max 24 uur aangepast worden, toch?)
Anders is er vast wel een vriendelijk modje te vinden ;)
pi_91108768
Nieuwe foto's en ik heb een stukje geschreven over saus. Als iemand daar nog iets aan toe weet te voegen, graag!

Saus
Een basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediënten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- eventueel rode wijn
- voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus

Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar. Eventueel nog even de staafmixer er doorheen.

[ Bericht 3% gewijzigd door Naamah op 10-01-2011 12:32:04 ]
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_91108873
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2011 12:04 schreef Naamah het volgende:
Nieuwe foto's en ik heb een stukje geschreven over saus. Als iemand daar nog iets aan toe weet te voegen, graag!

Saus
Een basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediënten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- rode wijn

Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar.
Lijkt me een goede basis!
Misschien kun je er nog onder zetten, voor de liefhebbers (vind het zelf wel heel lekker namelijk :P):

(Tip voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus)

En ik stem voor een kleine wijziging bij de kruiden, namelijk: 'in elk geval oregano' ;)
  † In Memoriam † maandag 10 januari 2011 @ 17:05:00 #13
91830 MaximusTG
pi_91121381
Goed werk! Misschien was mn vorige post wel een beetje onvriendelijk nu ik em zo teruglees :@.

Trouwens, ik heb em hier al vaker gepost, maar w.m.b. mag deze link eigenlijk niet ontbreken in de OP: http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm
  maandag 10 januari 2011 @ 17:16:53 #14
242120 Danielle83
Don’t dream it, be i
pi_91121985
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2011 12:04 schreef Naamah het volgende:
Nieuwe foto's en ik heb een stukje geschreven over saus. Als iemand daar nog iets aan toe weet te voegen, graag!

Saus
Een basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediënten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- eventueel rode wijn
- voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus

Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar. Eventueel nog even de staafmixer er doorheen.
Lijkt mij ook een goede basis. Al zou ik de rode wijn weglaten, maar dat is ieder voor zich.
Ik heb gelijk trek in pizza :Y
pi_91122609
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2011 17:05 schreef MaximusTG het volgende:
Goed werk! Misschien was mn vorige post wel een beetje onvriendelijk nu ik em zo teruglees :@.

Trouwens, ik heb em hier al vaker gepost, maar w.m.b. mag deze link eigenlijk niet ontbreken in de OP: http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm
Oh, had 'm niet heel onvriendelijk opgevat hoor :) Heb de link toegevoegd, terwijl het toch echt 24 uur en 10 minuten na OP-posttijd is, dus blijkbaar kan je 'm langer aanpassen!
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_91124909
Net weer een lekker pizza in de Bestron bereid. :9
Mozzarella, tonijn en rode ui.

Nou zat ik eraan te denken om in de Bestron ook quesadillas te maken.
Dat zal toch wel kunnen, op stand 1 misschien (anders is de steen misschien te heet voor de tortilla's)?
Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
pi_91158907
Na veel lezen toch ook maar eens wat posten.

Ik ben al wekenlang aan het experimenteren met mijn tweedehands op de kop getikte Ferrari. En dat gaat al best aardig moet ik zeggen. Alleen krijg ik de smaak van het deeg niet helemaal optimaal voor mijn gevoel.

Ik maak het deeg volgens het recept in de openingspost met het volgende meel van de kruidenier die op de kleintjes let:


Het deeg maak ik tot het een gladden massa is geworden, laat het een uurtje of twee rijzen (soms wel meer als twee keer zo veel geworden). Daarna druk ik de lucht er uit, en doe het in een afgesloten doos in de koelkast voor een nachtje. De volgende middag komt het een uurtje of twee voor ik de pizza maak uit de koelkast. Het maken en vormen van de pizza gaat steeds beter, maar het deeg smaakt een klein beetje zurig elke keer. Ik gebruik instant gist van Dr. Oetker. Iemand tips om dat te verbeteren?

Plaatje:


[ Bericht 7% gewijzigd door reclamedoos op 11-01-2011 13:32:11 ]
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  † In Memoriam † dinsdag 11 januari 2011 @ 13:26:38 #18
91830 MaximusTG
pi_91159184
Ik maak het deeg altijd met ijskoud water, zodat het juist niet meteen gaat fermenteren en rijzen, en doe het na het kneden meteen als ballen in bakjes in de koelkast voor een nachtje (of twee). Dan gaat het deeg juist smaak ontwikkelen. Vervolgens idd. een uur of twee van te voren uit de koelkast. Misschien dat dat de zurige smaak voor je wegneemt?
pi_91159501
Dat zou ik eens kunnen proberen. Nu doe ik lauwwarm water met een klein beetje suiker en het gist, kwartiertje laten staan, en dan maak ik het deeg.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  † In Memoriam † dinsdag 11 januari 2011 @ 13:44:22 #20
91830 MaximusTG
pi_91159801
Ja, die stap met het lauwe water en het gist en suiker is puur om je gist te testen en te activeren. Handig voor als je snel een broodje wil bakken. Minder handig als je alle smaak uit de tarwe wil trekken.
Testen van het gist is sowieso onnodig, zeker als je die zakjes van dr.Oetker gebruikt, want die zijn afgesloten; Heb zelf een pak van 500 gram waar ik steeds een deel van in een afsluitbaar bakje doe. Maar zelfs met het laatste restje uit het bakje nooit problemen gehad.

Pizza ziet er lekker uit trouwens; Wel een beetje bleekjes, misschien toch nog wat langer in je oventje laten?
pi_91179698
Vanmiddag voor het eerst een Calzone gemaakt. Helaas is de binnenruimte van de Bestron oven een beetje krap qua hoogte en was er een stuk deeg tegen het verwarmingselement gekomen. Maar voor de rest was het wel lekker.

  woensdag 12 januari 2011 @ 06:18:03 #22
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91197991
Zit het beleg nou OP de calzone?

Of ben ik gek dat ik dacht dat dat ertussen gevouwen hoorde?
pi_91197998
quote:
1s.gif Op woensdag 12 januari 2011 06:18 schreef Zoheetik het volgende:
Zit het beleg nou OP de calzone?

Of ben ik gek dat ik dacht dat dat ertussen gevouwen hoorde?
Nee de vulling hoort er in, maar zo te zien heeft Terpe wat van de top moeten schrapen wegens verbranding.
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
  woensdag 12 januari 2011 @ 06:25:25 #24
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91198038
Hmhm mja ok. Maar ziet er wel lekker uit!

En ik zie net mijn pizza in de OP. Was wel een van m'n lelijkste en minst lekkere pizza's maar ok :').

---
Net pizzadeeg gemaakt! Staat nu in de koelkast. Komende dagen pizza denk ik, vanavond de eerste. (Of vanmiddag als ik me niet in kan houden :@ )

Blubber:


Lieve bolletjes:


Heb het recept "van" MaximusTG gebruikt. Pdf'je. Leuk dat natte deeg :) gaat best oke. Krijg er wel lamme armen van. En toen alle bloem erdoor zat gekneed tot ik er hoofdpijn van kreeg. Dus denk wel lang genoeg :').

Ben benieuwd.

[ Bericht 31% gewijzigd door Zoheetik op 12-01-2011 08:55:38 (Pizza O+) ]
  † In Memoriam † woensdag 12 januari 2011 @ 09:24:32 #25
91830 MaximusTG
pi_91200162
Ha, leuk, ben benieuwd of het je bevalt. Op het moment dat je het deeg weer uit de koelkast haalt kan je twee dingen doen; Of je haalt het uit je bakjes zonder het opnieuw op te bollen, legt het op een bebloemd oppervlak, strooit er nog wat bloem overheen en bedekt ze met folie. Of je bolt het deeg nog een keer op en doet er verder hetzelfde mee.
Als je het laatste doet zou ik daarna toch wel twee uur wachten voordat je het verder verwerkt. Wat je dan doet is het deeg nog wat extra spanning geven aan het oppervlak. Als je dat niet doet kan je het deeg waarschijnlijk gewoon op je werkblad tot de juiste vorm rekken. Doe je dat wel dan is het wat elastischer en kan je het boven op je handpalmen nemen en het zo uitrekken.

Heb een filmpje gevonden dat het opbollen laat zien. Dat is zo'n lastige techniek om in woorden uit te leggen:

  woensdag 12 januari 2011 @ 10:00:05 #26
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91201229
Oh bedankt voor dat filmpje! Duidelijk. Dat ga ik doen, en dan 2 uur laten rusten op het aanrecht.
Als ik dat vandaag ga maken heeft het deeg zo'n 7 á 8 uur in de koelkast gelegen. De andere bolletjes kunnen dan wat langer op smaak komen in de koelkast :7 .

Heb net een stuk belegen kaas en een bolletje mozzarella gehaald, maar ben de gepelde tomaten vergeten. Oeps :D . Zo nog even halen. Ben erg benieuwd of het gaat smaken, mijn saus verschilt nogal eens omdat ik daarmee ook maar gewoon wat aanrommel. Dan smaakt het weer te veel naar kaas, dan weer teveel tomaat. Hoewel... met het deeg ben ik ook nog steeds aan het rommelen en uitproberen dus.

Afijn, oefening baart kunst hopen we dan maar.

---
Nog even een vraagje: hoe krijg je de pizza het beste in de oven?
Heb nu al een paar keer gehad dat ik een hele dunne pizza had en 'm de oven in wilde schuiven (bakplaat lag dus al in de oven - heb geen steen) en de pizza dubbelklapte of verfrommelde.
Heb 't al geprobeerd met bakpapier op een rooster en 'm er dan af proberen te schieten of zo op de bakplaat. Of op een kunststof plankje vol bloem... wilde ook niet. Met alleen m'n handen ook niet :').

Heb net een snijplank van bamboe gehaald. Is eigenlijk te klein (25cm breed) maar wel gladder dan de kunststof snijplank.
Mocht ik geen tips krijgen ga ik er bakpapier omheen doen, de pizza erop maken en 'm er dan af schuiven door het papier te bewegen zeg maar :7 .

En anders wordt het maar een calzone.

Fuuu ik ben lang van stof vandaag.

[ Bericht 18% gewijzigd door Zoheetik op 12-01-2011 11:21:07 ]
  † In Memoriam † woensdag 12 januari 2011 @ 11:32:01 #27
91830 MaximusTG
pi_91203983
Als je toch de bakplaat gebruikt; Haal de bakplaat uit de voorverwarmde oven op het moment dat je je pizza erin wil doen. Je zult toch bakpapier moeten gebruiken, dus het makkelijkste is dan om de pizza te vormen, op het bakpapier leggen op je snijplank, te beleggen en dan met bakpapier en al op de bakplaat schuiven. Dat moet toch geen probleem zijn?
Als je de pizza direct van een snijplank af wil schuiven moet je de snijplank licht bestuiven met maismeel of griesmeel, dat is vrij grof en korrelig. Als je dan het deeg gevormd hebt leg je het erop, ff beetje schudden zodat de pizza los ligt. Terwijl je dan belegt kun je tussendoor nog een keer schudden (zachtjes ;)) om de pizza los te houden. Dan schuift ie er zo vanaf.
  woensdag 12 januari 2011 @ 12:21:51 #28
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91205761
Het bakpapier verbrandt... en dan smaakt de pizza verbrand dus ik wil 'm er zonder bakpapier op krijgen.

Heb wel maizena in huis. Zal 't eens proberen :). (Als m'n pizza op 25cm past)
  † In Memoriam † woensdag 12 januari 2011 @ 12:26:36 #29
91830 MaximusTG
pi_91205927
Ah, op die fiets. Maar ik zou geen maizena gebruiken hoor, dat is toch net zo fijn als gewone bloem? Gebruik dan dus wat bloem; Dit is het maismeel dat ik bedoel:
http://martinstor.web-log(...)03/17/mais_malen.jpg

Je zult toch iets moeten gebruiken om de pizza schuifbaar te maken; Anders word je er niet vrolijk van als je er een in de oven wil doen :p.
  woensdag 12 januari 2011 @ 12:49:52 #30
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91206875
Oja. Ik jat wel even wat kolfjes bij de boer en ga die raspen *) . Nee maar maizena neemt wel vocht op. Is inderdaad even fijn als bloem... Hmm misschien neemt bloem wel meer vocht op. Dan gewoon een halve centimeter bloem eronder?
  † In Memoriam † woensdag 12 januari 2011 @ 12:55:45 #31
91830 MaximusTG
pi_91207120
Nou ja, een halve centimeter is misschien wat veel van het goeie, maar idd, met flink wat bloem plakt de onderkant niet meer. Wat nou zo fijn is aan mais- en griesmeel is dat je er niet zoveel van nodig hebt, de pizza komt als het ware op de korreltjes te liggen. Als je het met gewone bloem doet zou ik de pizza nog wel een beetje afkloppen na het bakken :P.
  woensdag 12 januari 2011 @ 13:20:19 #32
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91208120
Hmhm, daar zit wat in. Misschien knikkers gebruiken dan? :P.
Stiekem ben ik gewoon eigenwijs en heb ik geen zin om maismeel te halen.
pi_91210263
Ik ben deze hier volgens mij nog niet tegen gekomen (of ik heb weer met m'n neus gekeken). Voornamelijk amerikanen die nogal gek zijn op pizza maken:
http://www.pizzamaking.com/forum/index.php
Gaat wel erg ver hoor. Speciale deegrecepten voor verschillende "stijlen" pizza. Zelfs dessert-pizza's. Ik hou het voorlopig maar even bij het proberen om een fatsoenlijke gewone pizza te maken. Zo gauw ik dat helemaal in de vingers heb ga ik mijn kunsten wel uitbreiden.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  woensdag 12 januari 2011 @ 15:35:10 #34
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91214431
Ik was ongeduldig en... heb al een pizza gemaakt.

:o Wat een fijn deeg om mee te werken! Zelfs gewoon met cheap-ass bloem. Maar heel soepel en bjina eng. Heb er maar niet teveel mee gespeeld, voor 't geval 'ie stiekem toch zou scheuren.



Lekkerlekker!

Wel beetje slap. Beetje te dikke bodem... (pastte anders niet op het plankje :') ).

In de haast de kruiden vergeten, maar zonder smaakt 'ie blijkbaar ook goed.

[ Bericht 2% gewijzigd door Zoheetik op 12-01-2011 15:46:48 ]
  † In Memoriam † woensdag 12 januari 2011 @ 16:20:10 #35
91830 MaximusTG
pi_91216506
Voel me bijna een beetje trots ;). Hij ziet er goed uit! Slappe bodem komt door het vocht in je toppings + oven die niet heet genoeg is. Pizzasteen helpt daar wel wat bij. Hoe heb je de pizza uiteindelijk op je bakplaat gekregen?
pi_91217655
nu heb ik dus zin in pizza ;(
Ja doei.
pi_91222189
quote:
1s.gif Op woensdag 12 januari 2011 15:35 schreef Zoheetik het volgende:
Ik was ongeduldig en... heb al een pizza gemaakt.

:o Wat een fijn deeg om mee te werken! Zelfs gewoon met cheap-ass bloem. Maar heel soepel en bjina eng. Heb er maar niet teveel mee gespeeld, voor 't geval 'ie stiekem toch zou scheuren.

[ afbeelding ]

Lekkerlekker!

Wel beetje slap. Beetje te dikke bodem... (pastte anders niet op het plankje :') ).

In de haast de kruiden vergeten, maar zonder smaakt 'ie blijkbaar ook goed.
Wow, die ziet er smakelijk uit. :9~
pi_91224366
De vulling op mijn pizza's is eigenlijk steeds te nat. Ik gebruik geen natte dingen, behalve de mozzarella. Is daar wat aan te doen? Ik heb de Bestron, dus bak ze wel heet genoeg. Of is een bol mozza per pizza gewoon te veel? :@
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_91225910
quote:
1s.gif Op woensdag 12 januari 2011 09:24 schreef MaximusTG het volgende:

Heb een filmpje gevonden dat het opbollen laat zien. Dat is zo'n lastige techniek om in woorden uit te leggen:

Grappig om te zien, intuitief doe ik het dus altijd precies zo, maar ik zou niet kunnen vertellen waarom ik het doe :D
  † In Memoriam † woensdag 12 januari 2011 @ 20:28:10 #40
91830 MaximusTG
pi_91229620
@Naamah; Tja. een bol mozzarella per pizza vind ik iig nogal veel :p. Doe zelf meestal een halve. Dus dat is iig al een grote natheidsfactor. Wat doe je verder op de pizza? Want in groentes en champigons zit ook veel vocht. Meer dan je misschien zou verwachten. Daar kun je een aantal dingen tegen doen; Voorbakken, zodat ze vocht verliezen, of heeeeeeeel dun snijden. Doe je verder nog vlees op de pizza? Want bv salami bevat relatief veel vet.
pi_91229849
Damn.. gewoon minder mozzarella dus.. jammer :) Doe er verder geen groenten op, alleen tomatensaus en ham vaak.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_91229904
ik doe er ook een bol mozarella op ('nepmozarella') en heb over het algemeen geen last van vochtige pizza's :) Gaat verder dan ook niet echt heel veel groente op: wat ui, wat kastanjechamps en goed uitgelekte/geknepen diepvriesspinazie ofzo :)
Ja doei.
pi_91230356
Ik doe ook maar een halve bol mozarella per pizza. Ik haal de kaas meestal al een paar uur vantevoren uit het "sap", en snij de bol in een paar stukken. Dat laat ik in een zeef uitlekken zodat er wat minder vocht in zit tijdens het bakken.

@Zoheetik: Is je tomatensaus ook niet erg vochtig?
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  woensdag 12 januari 2011 @ 22:33:01 #44
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91239407
Ik doe ook ongeveer een halve bol per pizza. Snijd 't bolletje in blokjes en verdeel ze.

Reclamedoos: de saus is gemaakt van gepelde tomaten. Ik heb de tomaten uit het blikje gevist, de harde stukken eraf gesneden en verder uitgeknepen. Ofwel heb het losse vocht uit 't blik weg gedaan en de rest gebruikt.
Misschien is 'ie wat te vochtig, ik heb geen idee... Wel beetje klonterig.
  woensdag 12 januari 2011 @ 23:22:47 #45
78498 classpc
I don't like change
pi_91242765
Interessant. Ik ben zelf ook al wat aan het experimenteren met pizza's maken. Ik zal binnenkort dit topic eens even doorlezen.
Op zoek naar een nieuwe printer? Kies voor een Brother laser printer. Uiterst betrouwbaar en economisch!
pi_91252473
quote:
1s.gif Op woensdag 12 januari 2011 22:33 schreef Zoheetik het volgende:
Reclamedoos: de saus is gemaakt van gepelde tomaten. Ik heb de tomaten uit het blikje gevist, de harde stukken eraf gesneden en verder uitgeknepen. Ofwel heb het losse vocht uit 't blik weg gedaan en de rest gebruikt.
Misschien is 'ie wat te vochtig, ik heb geen idee... Wel beetje klonterig.
Ik denk dat het wel wat aan de vochtige kant is. Heb ik ook wel eens last van gehad.

Hoe ik het nu doe:
Ik maak zelf altijd saus van een paar blikken tomatenblokjes, een teentje knoflook, een ui en een wortel. Ui in stukken, knoflook in stukken, wortel in kleine stukjes, langzaam laten fruiten in olijfolie. Daarna twee of drie blikken tomatenblokjes er bij, soms nog een blikje tomatenpuree. Lekker laten inkoken (deksel van de pan laten, dus een hoge pan in verband met spetteren vd saus). Dan nog wat zout en italiaanse kruiden er bij. Daarna gaat bij de staafmixer er in, anders eet m'n dochter de saus niet, we gebruiken de saus nl ook voor over de pasta.

Als de pan een half uurtje heeft staan afkoelen dan doe ik er nog een handje vol verse basilicum bij in. Als je die mee kookt, dan proef je er veel minder van.
Als de saus afgekoeld is, stop ik deze (met veel gekl##t) in ijsklontzakjes zodat ik kleine porties kan gebruiken als ik pizza ga maken.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_91273910
Er staat in het recept dat je lauwwarm water nodig hebt, maar verderop dat je het een kwartiertje moet laten borrelen? Moet je het nou koken of niet?
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
pi_91274050
borrelen = met gist
Ja doei.
pi_91274084
quote:
1s.gif Op donderdag 13 januari 2011 18:02 schreef motorbloempje het volgende:
borrelen = met gist
Hmm ok :) Ik heb t gist nu met het water gemengd maar er borrelt niks? Of is dat meer ''bij wijze van spreken''? ;)
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
pi_91274095
ja
Ja doei.
pi_91274123
quote:
1s.gif Op donderdag 13 januari 2011 18:03 schreef motorbloempje het volgende:
ja
Oké bedankt :)

Ik zal laten weten hoe het geworden is, morgen ga ik bakken :)
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
  donderdag 13 januari 2011 @ 20:37:01 #52
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91281711
quote:
1s.gif Op donderdag 13 januari 2011 09:27 schreef reclamedoos het volgende:

[..]

Ik denk dat het wel wat aan de vochtige kant is. Heb ik ook wel eens last van gehad.

Hoe ik het nu doe:
Ik maak zelf altijd saus van een paar blikken tomatenblokjes, een teentje knoflook, een ui en een wortel. Ui in stukken, knoflook in stukken, wortel in kleine stukjes, langzaam laten fruiten in olijfolie. Daarna twee of drie blikken tomatenblokjes er bij, soms nog een blikje tomatenpuree. Lekker laten inkoken (deksel van de pan laten, dus een hoge pan in verband met spetteren vd saus). Dan nog wat zout en italiaanse kruiden er bij. Daarna gaat bij de staafmixer er in, anders eet m'n dochter de saus niet, we gebruiken de saus nl ook voor over de pasta.

Als de pan een half uurtje heeft staan afkoelen dan doe ik er nog een handje vol verse basilicum bij in. Als je die mee kookt, dan proef je er veel minder van.
Als de saus afgekoeld is, stop ik deze (met veel gekl##t) in ijsklontzakjes zodat ik kleine porties kan gebruiken als ik pizza ga maken.
Inkoken gaat ten koste van de smaak. Voordat de tomaten het blik in gingen zijn ze al gekookt en op de pizza koken ze wéér.
pi_91287429
Voor mij persoonlijk is het na het inkoken juist beter (tomatensaus smaak ipv verse tomatensmaak). Maar goed dat smaken verschillen :)

Je zou het eens kunnen proberen door de tomaten in een zeef te gieten, en dan in de zeef met een bakje er onder een half dagje in de koelkast. Dan kunnen uitlekken, en tegelijk drogen ze ook nog eens een beetje uit doordat ze in de koelkast staan (al weet ik niet of dat effect al merkbaar is in zo'n korte tijd). Maar afgaande op je foto denk ik wel dat er een teveel aan vocht in je tomaten zit.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_91368316
MaximusTG gebruik jij het recept van die website die je poste?

Wel interessant dat daar staat dat je moet wachten met kneden. Doe jij dat ook?
pi_91370037
quote:
1s.gif Op donderdag 13 januari 2011 18:04 schreef Aphrodyte het volgende:

[..]

Oké bedankt :)

Ik zal laten weten hoe het geworden is, morgen ga ik bakken :)
Het is niet gelukt :(

Vóór het rijzen was mijn deeg mooi glad en elastisch. Na het rijzen was het één plakkerig drama.

Wat heb ik fout gedaan? ;(
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
  zaterdag 15 januari 2011 @ 17:25:23 #56
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91372781
Het wordt altijd plakkeriger na het rijzen.
Welk recept heb je gebruikt?
pi_91373291
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 17:25 schreef Zoheetik het volgende:
Het wordt altijd plakkeriger na het rijzen.
Welk recept heb je gebruikt?
Het recept van de OP. Maar dit werd zo plakkerig dat mn handen onderzaten, dat kan niet de bedoeling zijn toch?
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
  zaterdag 15 januari 2011 @ 17:56:27 #58
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91373981
Nou... plakkerig mag best. Had je je handen ingebloemd en je werkplek ook?
pi_91376060
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 17:56 schreef Zoheetik het volgende:
Nou... plakkerig mag best. Had je je handen ingebloemd en je werkplek ook?
Jup. Ik lees alleen in de op ''een glad en elastisch deeg'' dan ga ik dus niet uit van een deeg dat zich aan je hand vastkleeft?
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
pi_91376166
nou, minder water dan dus doen, vrij simpel.
Ja doei.
pi_91377852
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 18:51 schreef motorbloempje het volgende:
nou, minder water dan dus doen, vrij simpel.
Ja, maar vóór het rijzen was het deeg niet nat. Moet ik nu dan toch nog bloem toevoegen terwijl het deeg al gerezen is?
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
pi_91378268
ja, blijkbaar wel, als het niet naar je zin is moet je het naar je zin maken.
Ja doei.
  zaterdag 15 januari 2011 @ 20:08:27 #63
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91379344
Mijn deeg (recept van MaximusTG) was anders ook heel plakkerig hoor. Daarna toch prima pizzabodem van kunnen maken.
pi_91380258
Nou heb ik alleen een combimagnetron waarbij ik op de oven functie alleen maar hete lucht kan gebruiken. Kan ik dan ook gebruik maken van een ongeglazuurde steen van de bouwmarkt als pizzasteen?
Hoor ik die Griekse melodie...
  † In Memoriam † zaterdag 15 januari 2011 @ 22:51:57 #65
91830 MaximusTG
pi_91387557
@LieLie; ja, ik wacht ook, staat ook in het pdfje waar ik mn werkwijze heb staan dat ik hier al eens gepost heb. Het wachten is voor de autolyse, waardoor complexe suikers worden afgebroken naar minder complexe.

Over het natte deeg, dat is inderdaad even wennen. Ik kneed altijd met deeghaken; maar het deeg manipuleren met de hand. Veel bloem is de truuk.

Edit: @hierboven: dat moet vast lukken. Alleen niet de magnetronfunctie gebruiken. Is het zo'n ronddraaiend plateau?

[ Bericht 14% gewijzigd door MaximusTG op 15-01-2011 22:58:55 ]
  zondag 16 januari 2011 @ 07:27:15 #66
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91400408
Ik doe alles met een kom, een garde en de hand :).
(Bij het recept van de OP had ik geen garde nodig.)
pi_91400440
Is inderdaad een ronddraaiend plateau.
Hoor ik die Griekse melodie...
  zondag 16 januari 2011 @ 11:27:26 #68
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91402904
Kun je die uit zetten?

Ik denk trouwens dat het wel krap wordt in zo'n oven... Maar dat zul je uit moeten proberen :).
  † In Memoriam † zondag 16 januari 2011 @ 15:42:02 #69
91830 MaximusTG
pi_91413869
Heb vroeger ook zo'n ding gehad (waardeloos geval, werd amper warm), maar daar zat zo'n metalen rooster geval bij, met aan de ene kant korte en aan de andere kant lange pootjes. Die paste precies op dat plateau. Als je het draaiende plateau er nu uit haalt, en je hebt zo'n rooster, dan kan je daar de ste(e)n(en) op leggen, zodat ie niet draait. Want als ie op iets rond moet liggen dan blijft er niet veel oppervlak over.
Goed voorverwarmen dan, steen lekker dicht bij warmte-element, en eventueel grillstand aanzetten als de pizza er op ligt.
  zondag 16 januari 2011 @ 16:09:55 #70
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91415248
Mijn deeg heeft 500km reizen niet overleefd _O-. Jammer maar helaas. Wel armspieren getrained door het kneden van het deeg voor 4 pizza's. :7
pi_91419760
Ik kan gelukkig het draaiplateau er uit halen. Ik ga is zo'n steen halen (gewone ongeglazuurde tegels?) en wat proberen binnenkort!
Hoor ik die Griekse melodie...
pi_91422437
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 22:51 schreef MaximusTG het volgende:
@LieLie; ja, ik wacht ook, staat ook in het pdfje waar ik mn werkwijze heb staan dat ik hier al eens gepost heb. Het wachten is voor de autolyse, waardoor complexe suikers worden afgebroken naar minder complexe.

Hm, ga ik dat de volgende keer ook even proberen!
Ik ben op zich best tevreden over mijn deeg, maar het blijft wat bleek en als ik het wil vormen trekt het weer in elkaar zeg maar.
  † In Memoriam † dinsdag 18 januari 2011 @ 11:48:46 #73
91830 MaximusTG
pi_91507541
Hmm, als het in elkaar trekt bij het vormen moet je het gewoon even laten liggen; je begint met vormen, en als het dan te elastisch is, dek je het gewoon weer even af en wacht je een paar minuten.
Vanavond zelf ook weer pizza maken! Vanmiddag al ff testje doen, gebruik vandaag voor het eerst deze bloem:

  dinsdag 18 januari 2011 @ 14:56:16 #74
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91515669
Wat is dat voor bloem?

Ik ga straks weer een pizza maken. Net een geperforeerde plaat gehaald bij de action, zo'n rond geval van 32cm (ben benieuwd of dat groot genoeg is).
Anders ook een keer naar de bouwmarkt...

Verder ben ik een klein beetje inspiratieloos qua beleg :D. Normaal deed ik: belegen kaas, tomatenprut en mozzarella.
Dus mocht iemand nog tips hebben... ('t Moet wel vegetarisch zijn en zonder champignon :D).
pi_91517815
quote:
Op dinsdag 18 januari 2011 11:48 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, als het in elkaar trekt bij het vormen moet je het gewoon even laten liggen; je begint met vormen, en als het dan te elastisch is, dek je het gewoon weer even af en wacht je een paar minuten.
Vanavond zelf ook weer pizza maken! Vanmiddag al ff testje doen, gebruik vandaag voor het eerst deze bloem:

[ afbeelding ]
Waar haal je die?

Mijn plaatselijke supermarkt heeft alleen huismerk bloem. Pizza's lukken daarmee prima, gebruik recept uit op. Echter de smaak van de bodem is wel een beetje broodachtig, is de smaak met "echte" bloem beter?
  dinsdag 18 januari 2011 @ 15:44:18 #76
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91518201
Nee smaakt niet met de "echte" bloem beter.
De kneedtechniek is belangrijkst. Er zijn pizzeria's die ook gewoon de cheapass bloem gebruiken.
MaximusTG heeft een heel mooi PDF'je gemaakt met zijn wet-kneading-technique. Die heb ik uitgeprobeerd en zweer er nu bij zowat :D. Gewoon met goedkope Lidl-bloem, prima resultaat en tig keer beter dan die uit de OP.
(Zoh einde "verkooppraatje" :') )

Crosspost:
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 13:15 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, hij smaakte prima!
@Zoheetik trouwens, zie niet dat je een recept uit een PDF gevolgd had, dat te nat werd; Dat was mijn PDFje, gebruik trouwens een ander recept tegenwoordig.. Dr zit een tikfoutje in die ene, moet 1 ipv 2 dl zijn.. Sorry daarvoor ;).
Gebruik nu deze werkwijze:
http://dl.dropbox.com/u/1974016/pizza/pizzaReinhartVarasano.pdf
Overigens heb ik daar ook alweer wat tweaks bij: Ik maak meestal voor 1 pizza 3/4 van de hoeveelheden daar, dat zijn dus vrij kleine pizza's (zoals bovenstaande foto's) maar die passen beter op mn schietplankje. Verder bol ik het deeg nog een keer op zodra het uit de koelkast komt, anders is het lastig om er een egaal dunne pizza van te vormen; Hij is dan iets te soepel. Tomatensaus doe ik gepelde tomaten uit blik goed uitspoelen, pureren (zonder het vocht), en wat zeezout en oregano erdoor. max 1,5 eetl per pizza (ja, dat is weinig). En nu dus de toppings licht bakken.
  † In Memoriam † dinsdag 18 januari 2011 @ 16:39:52 #77
91830 MaximusTG
pi_91521101
Haha, tis net Tell Sell hier :P. Had die pdf trouwens geupdate, hier is de link naar de meest recente: http://dl.dropbox.com/u/1974016/pizza/pizzarecept2010.pdf
Met trouwens diezelfde tweak erin van 3/4 van de hoeveelheden _O- , maar dan wel voor 4 pizza's tegelijk.
Bloem die ik gepost had is Farina di grano tenero tipo '00', speciaal bedoeld voor pizza.
Het is zeker waar dat het verschil niet heel groot is tussen de verschillende bloemsoorten, wanneer je er thuis pizza's van bakt. Als je net begint is er veel meer winst te behalen met bv een pizzasteen, pizzaoven, kneedtechniek etc. Maar je kunt wel verschil proeven natuurlijk. Zo smaakten de pizza's die ik maakte met Soezie meel 'Frans Krokant' heel anders dan die met Soezie 'Surfina' of huismerk bloem.
Het is alleen heel onduidelijk welke bloem nu eigenlijk wat is, en dat komt doordat we hier in NL sowieso slechte naamgeving hebben voor types bloem en meel, maar ook doordat er verschillen zijn tussen wat ze in Italië harde en zachte tarwe noemen, en hoe we dat hier noemen.
Deze bloem die ik nu heb heeft een hoog glutengehalte, wat fijn is als je luchtige brood/pizza wil maken. Maar als je op internet rondzoekt wordt het verschil tussen zachte en harde tarwe soms aangeduid met een verschil in glutengehalte, waarbij de zachte tarwe het laagste glutengehalte heeft.
Overigens snap ik niet (@koffiezwartsterk) wat er mis is met een broodachtige smaak (ok, het moet niet naar het bruine brood van de AH smaken), maar brood wordt nu eenmaal van dezelfde ingredienten gebakken :p. Als je het pizzadeeg niet belegt, maar als een broodje vormt krijg je nog best een lekker witbroodje. Niet zo lang houdbaar alleen.

Edit:
Volgens mij heb ik nu wat meer duidelijkheid: De Italianen noemen alle tarwe zachte tarwe, die geen harde tarwe is. In rest van Europa is er meer gradatie. Dus als je hier bloem van zachte tarwe koopt is dat niet per se dezelfde zachte tarwe als in Italië. Eigenlijk zou het glutengehalte gewoon op de verpakking moeten staan. De 'tipo' aanduiding gaat over de uitmalingsgraad, hoe fijn het meel is. Zegt dus ook niks over het soort bloem.

[ Bericht 5% gewijzigd door MaximusTG op 18-01-2011 16:51:08 ]
  dinsdag 18 januari 2011 @ 18:17:52 #78
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91525692
Duidelijke uitleg!
Ik had inderdaad al begrepen dat tipo de maling was en verder niks over de "samenstelling" van het bloem zegt.
Maar ja ik houd 't gewoon nog even bij lekker goedkoop bloem. Mocht ik erop uitgekeken raken of er al zo in getrained zijn (ik moet nog ff leren het deeg op de handen te vormen, ik doe nu maar wat met m'n knokkels met twee handen), dan stap ik wel over.
Moet ook nog wat variaties aan beleg verzinnen, dusja.

Was vandaag vergeten een zeef te halen. Dus mijn saus is weer te nat. Jammer, want de 1mm dikke bodem gaat zo snel kapot zo en is slap. Heb 'm maar dubbelgevouwen.

Tijdens het vormen van de bodem kon ik windowpanen *O* . Durfde alleen niet zo lang vast te houden voor 't geval 't alsnog kapot ging.

Ik denk dat ik jouw recept de volgende keer ook x3 doe, maar dan in vieren deel.

Al met al leuke studie dit.

Pics:

Voor


Na

Beetje karig belegd, maar wel lekker.

[ Bericht 2% gewijzigd door Zoheetik op 18-01-2011 18:25:37 ]
pi_91529022
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 16:39 schreef MaximusTG het volgende:

Overigens snap ik niet (@koffiezwartsterk) wat er mis is met een broodachtige smaak (ok, het moet niet naar het bruine brood van de AH smaken), maar brood wordt nu eenmaal van dezelfde ingredienten gebakken :p. Als je het pizzadeeg niet belegt, maar als een broodje vormt krijg je nog best een lekker witbroodje. Niet zo lang houdbaar alleen.

Ik heb het idee dat de pizzabodem bij de Italiaan wat meer smaak heeft dan die van mijzelf. Soms het idee dat ik brood met tomatensaus zit te eten.... Al gaat het de laatste tijd wel meer richting een echte italiaanse pizza :)

Het "PDF-recept" ga ik volgende keer zeker proberen!

Ik heb zelf een Weber-BBQ-steen, die ik in de oven gebruik. Dat gaat perfect als de pizza eerst op bakpapier legt, zo krijg je 'm ook makkelijk op de steen. Na een paar minuten kan je het bakpapier er makkelijk onder vandaan trekken, dan nog een paar minuten op de steen.

Op m'n Weber is het lastiger, dan is de steen heter en is de bodem zo klaar, maar dan is de topping nauwelijks klaar/gesmolten. Als de "ari" weer uit de maand is, de Weber maar weer eens opstoken !
pi_91530119


Een van m'n creaties. Pizza shoarma :)

[ Bericht 21% gewijzigd door koffiezwartsterk op 18-01-2011 19:56:48 ]
pi_91530294


Tonijn pizza
  dinsdag 18 januari 2011 @ 19:51:26 #82
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91530556
Ja dat ziet er inderdaad wel als brood uit, of als crackers. Of soepstengel maar dan rond.
pi_91530817
quote:
10s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 19:51 schreef Zoheetik het volgende:
Ja dat ziet er inderdaad wel als brood uit, of als crackers. Of soepstengel maar dan rond.
dank u...

overigens ook erg knapperig, pizza in vier stukken gesneden en de pizzapunt kan je zo in je hand houden, buigt niet door.
  dinsdag 18 januari 2011 @ 20:02:41 #84
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91531244
:@ Je zei zelf dat het naar brood smaakte. En de foto's bevestigen het. :@
(Ik begon ook zo hoor)

Knapperig: dan soepstengel :D.
  † In Memoriam † woensdag 19 januari 2011 @ 11:20:07 #85
91830 MaximusTG
pi_91554076
Nieuwe foto's! Pizza's van gisteren, met salami, champignon, tomatensaus en wat gele paprika:





Die tweede lijkt misschien wat asymmetrisch (dunne rand links, brede rand rechts), maar dat was de bedoeling. Deze deelde ik met mn vriendin, en die heeft liever dunne randen. Ik vind het juist mooi als de rand zo opbolt.

@koffiezwartsterk: Zie wat je bedoelt; Probeer eens: Wat meer bloem/maismeel te gebruiken, om te bestuiven, zodat het deeg ook niet aan het bakpapier plakt, je ziet namelijk dat het deeg bleef plakken tijdens de laatste rijs in de oven (die puntige stukjes). Probeer ook wat minder op de pizza te doen, of iig wat verder van de rand af. Verder; Vorm de pizza met de hand, en niet met een deegroller, maar dan moet je inderdaad het recept uit mijn PDF voor gebruiken. Deeg dat ik vroeger maakte was niet bepaald vormbaar met de hand. Ik raad je wel aan om het deeg dan een nacht in de koelkast te doen, zoals in de PDF staat. Dan ontwikkelt het deeg meer smaak, en misschien zorgt dat ervoor dat de pizza je beter smaakt, ipv die 'brood met tomatensaus' smaak.
  woensdag 19 januari 2011 @ 12:14:22 #86
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91556023
Grappig dat je de helft dunner hebt gemaakt :). Ziet er smakelijk uit!
pi_91556397
Die puntige stukjes hadden een andere oorzaak. Ik had het deeg in twee stukken verdeeld, dat bleek toch wat te veel te zijn voor twee pizza's. Ik heb er randjes deeg vanaf gesneden, niet heel netjes, dan zijn die puntjes die je ziet...

Maar ik je tips zeker proberen!
pi_91573062
Gisteren deeg gemaakt naar het pdfje van maximus. Het was inderdaad ietsje plakkeriger maar met genoeg bloem op het keukenblad en aan je handen was het geen probleem om een mooie ronde pizza te vormen. Ik moet zeggen dat het tot nu toe een van de betere recepten is. Zeer luchtige pizza, alleen had ik misschien ietsje langer in de oven moeten laten zodat de buitenkant nog wat krokanter wordt. Deze keer dus salami en tabasco, lekker simpel.

pi_91584278
nog wat meer salami terpentin en dan is het echt een toppizza!!
is het al hoor ;) :9
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  woensdag 19 januari 2011 @ 22:49:27 #90
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91590332
Ohhh lekker! (Zonder de salami dan :P).
Zou je kunnen posten hoe je dat beleg zo mooi krijgt? Alles is echt mooi egaal verdeeld en zo... Had het al eerder willen vragen maar kwam er niet van. Dus bij dezen. O-)
pi_91590441
Hey keukenprinsen en -prinsessen :)

Ik zag dit topic enkele dagen terug toevallig staan, en kreeg spontaan trek in pizza. Ik heb dus maar even besloten ook een poging te wagen. Ik wilde natuurlijk wel even gemakkelijk beginnen, dus geen ingewikkelde bloemsoorten, maar een pak "mix voor pizzabodem" van de jumbo, tomatensaus, geraspte pizzakaas uit een zakje, en wat zout, basilicum en oregano.

Met het deeg had ik al flink geknoeid. Ik had het idee dat de 250ml water te weinig was, omdat het deeg na wat kneden nauwelijks uitrolbaar was, veel te droog. Scheutje water erbij gegooid, maar blijkbaar VEEL te veel. Ik kreeg me daar opeens een extreem plakkerige deegzooi die niet meer droog wilde worden. :{ Niet van mijn vingers af te krijgen, dat spul. Je kon er behang mee gaan plakken, zo erg. Uiteindelijk dik een uur lopen kneden (auw m'n armen...) tot het water een beetje verdampt was, en dan op een bakpapiertje gegooid. Uitrollen zonder deegrol bleek lastig, en het resultaat was dan ook behoorlijk hobbelig en ovaal. Wat gezeefde tomaten erop, kruiden, en een enorme berg kaas.

Volgens het pak moest dit gare resultaat 25 minuten in de oven. Na een check op 20 minuten, zag het ding al behoorlijk zwart, dus snel uit de oven gehaald. Zag er nogal onsmakelijk uit eigenlijk. Toch maar geproefd. ... Het baksel bleek eetbaar, maar niet meer dan dat.

Kortom: dit is moeilijker dan ik verwacht had :{ Volgende keer toch maar het recept op het pak volgen, en wat meer lekkers eroverheen gooien dan saus en kaas. :)
  woensdag 19 januari 2011 @ 22:55:39 #92
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91590746
Ik zou toch de pakjes maar aan de kant doen want die gaan allemaal niet naar pizzeriapizza smaken :).
Tenzij je dat ok vindt natuurlijk.
  donderdag 20 januari 2011 @ 07:32:29 #93
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_91599829
quote:
15s.gif Op woensdag 19 januari 2011 22:51 schreef Pulsy het volgende:

Met het deeg had ik al flink geknoeid. Ik had het idee dat de 250ml water te weinig was, omdat het deeg na wat kneden nauwelijks uitrolbaar was, veel te droog. Scheutje water erbij gegooid, maar blijkbaar VEEL te veel.
Meel toevoegen aan nat deeg gaat per eetlepel en water toevoegen aan droog deeg gaat per theelepel, heb ik eens in een broodbakboek gelezen - sindsdien gaat het bij mij beter :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † donderdag 20 januari 2011 @ 08:32:12 #94
91830 MaximusTG
pi_91600423
@Zoheetik: Volgens mij heeft Terpentin geraspte kaas gebruikt bovenop de tomatensaus, met daar bovenop de salami. Geraspte kaas smelt natuurlijk mooi egaal uit ;).

@Pulsy: Die mixen zijn ook echt bagger hoor, daar zit niet eens gist in. Ze verwerken bakpoeders in die mixen zodat je 'pizza' snel klaar is. Of moest je het deeg wel laten rijzen? Ik begrijp dat je helemaal geen bloem in huis had? Want zo ja dan had je daar wat van erbij moeten doen toen het te nat werd. Vooral met deeg met bakpoeder moet je niet te lang na het toevoegen van water blijven kneden (zeker geen uur), want dan is het bakpoeder al grotendeels uitgewerkt.
Probeer de volgende keer een ander recept, met gist. Of anders iig een mix voor wit brood. Dat verwerk je dan tot pizza.
pi_91600496
wij gaan zaterdag weer pizza maken O+
Ja doei.
pi_91606482
quote:
1s.gif Op woensdag 19 januari 2011 22:49 schreef Zoheetik het volgende:
Ohhh lekker! (Zonder de salami dan :P).
Zou je kunnen posten hoe je dat beleg zo mooi krijgt? Alles is echt mooi egaal verdeeld en zo... Had het al eerder willen vragen maar kwam er niet van. Dus bij dezen. O-)
Ik neem meestal edammer en rasp het zelf, dat smelt dus altijd zo mooi en vind ik persoonlijk in de meeste gevallen lekkerder dan mozzarella.
  donderdag 20 januari 2011 @ 12:32:29 #97
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91606895
Oke edammer dus! Dank je! Zal het eens proberen :). Mozzarella is inderdaad niet te raspen.
De saus pureer je?
pi_91608111
quote:
1s.gif Op donderdag 20 januari 2011 12:32 schreef Zoheetik het volgende:
Oke edammer dus! Dank je! Zal het eens proberen :). Mozzarella is inderdaad niet te raspen.
De saus pureer je?
Ik heb ook van alles geprobeerd, tomaten uit blik, verse tomaten of alles inkoken. Maar tegenwoordig neem ik alleen gezeefde tomaten en meng dat met wat zout en oregano. Lekker en simpel.

En als je edammer koopt, neem die van de Lidl. Die smaakt beter dan die van de Appie en is ook nog goedkoper.
  donderdag 20 januari 2011 @ 14:28:23 #99
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91611954
Gezeefde tomaten? Dus gewoon zo'n kartonnen pakje? Die doe ik altijd door de pasta en de lasagna :).

En bedankt voor de Lidltip. Ik gebruikte eerst belegen kaas van de Lidl voor op de pizza, kan ook wel opzich, als de randen maar niet bedenkt worden (dan proef je teveel krokante kaassmaak).

Misschien moet ik m'n pizzastop maar weer opheven, heb nu alweer zin in pizza :@ .
pi_91613529
Vanavond weer pizza maken, 3e keer nu en hopelijk met een beter deeg en lekkerdere saus :D
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')