Ligt eraan waar je het haalt natuurlijk héquote:Op maandag 21 februari 2011 19:10 schreef DuracellPower het volgende:
[..]
Vis is ook fokking duur tegenwoordig!Of is dat alleen in mijn hoofd?
Ja klopt, wat mij ook opvalt.... Ik kom uit de Zaanstad, niet heel ver uit de kust. Daar kost een bakje kibbeling ook +-3 euro, heb in Nijmegen gewoond, woon nu in Utrecht. Beide steden betaal je inderdaad 4/ 4.50 Vooral Nijmegen was duurquote:Op maandag 21 februari 2011 19:13 schreef RickoKun het volgende:
[..]
Ligt eraan waar je het haalt natuurlijk hé![]()
Maar inderdaad, al die moraal ridders zitten succesvol te janken waardoor de vis duur wordt. Nou valt kibbeling wel mee (tenminste bij de plek waar ik het haal, 3 euro voor een normaal bakkie, 4,50 voor groot en voor 7,50 heb je genoeg voor 3 personen)
Vooral hollandse garnalen en paling is om te janken zo duur (en in mindere mate zalm)
Argh ja, dat soort dingen. Waarom heb je trouwens niet nieuwe eieren gepakt?quote:Op dinsdag 22 februari 2011 15:03 schreef rioohhh het volgende:
Met kerst wilde ik voor het toetje een vanille sausje maken waar ik 3 eierdooiers voor nodig had, dus ik de eieren keurig netjes scheiden.. ene deel hoppa in de gootsteen en het andere deel in het pannetje.
Daarna flink heftig staan roeren maar ik zag maar geen verschil in het sausje ontstaan, wel kreeg ik (voor mijn gevoel) aardig wat schuim.. Waarop mijn moeder zei, moest je het gele deel niet in de pan gooien?![]()
Dat toetje bleek nog aardig lekker te zijn zonder vanille saus
Haha als dat geen basis is voor een goede relatie; ik had mijn vriendin spontaan ten huwelijk gevraagd als ze zo de deur opendeed!quote:Op dinsdag 22 februari 2011 16:34 schreef cinnamon_M het volgende:
Toen de bel ging stond ik dus in de deuropening met verbrande haren, een natte theedoek op mijn hoofd, een verbrande wenkbrauw en stinkend naar verkoold haar.
Je stond letterlijk "in vuur en vlam".quote:Op dinsdag 22 februari 2011 16:34 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Argh ja, dat soort dingen. Waarom heb je trouwens niet nieuwe eieren gepakt?
Mijn allerergste blunder heb ik volgens mij in een eerdere versie van dit topic al genoemd:
Toenmalig vriendlief komt eten. De hele mise-en-place klaar voor een heerlijke serie tapas, het huis helemaal schoon, zelf opgetut. Nog 5 minuten te gaan voor ie zou komen, dus ik steek de oven nog even aan om er zo alvast een stokbroodje in te doen.
Nu deed mijn oven toen altijd wat moeilijk, ik moest het gas even ca 30-60 seconden laten lopen voor hij vlam vatte. Dus ik dacht in mijn "alles moet perfect zijn!" toen ik het gas open had gezet: o, nog even snel de vuilniszak voor de deur zetten. Ik kom terug en steek de oven aan.
Komt er serieus een steekvlam van 1 meter uit de oven zetten, recht mijn gezicht in. Mijn haren half weggesmeuld (mijn pony was 4 cm korter en ik had overal verbrande stukjes haar op mijn gezicht - helemaal leuk als je de dag ervoor net naar de kapper bent geweest), en mijn rechter wenkbrauw ook (ik heb nog steeds een hapje uit mijn wenkbrauw hierdoor, jaren later).
Ik ben meteen naar de badkamer gehold om te checken of ik niks serieuzer had verbrand en eventueel smeulende haren te blussen met een natte theedoek.
Toen de bel ging stond ik dus in de deuropening met verbrande haren, een natte theedoek op mijn hoofd, een verbrande wenkbrauw en stinkend naar verkoold haar.
Ik heb die dag ruim 5 uur in de keuken gestaan, dus had er geen zin meer in om nog langer bezig te zijnquote:Op dinsdag 22 februari 2011 16:34 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Argh ja, dat soort dingen. Waarom heb je trouwens niet nieuwe eieren gepakt?
Met buitenlanse recepten moet je ook oppassen met maten als een "cup", wat dus niet hetzefde is als een "kopje". Idem dito met een "teaspoon", wat dus geen hollands theelepeltje is, maar een dessertlepel qua hoeveelheid.quote:Op zondag 9 januari 2011 23:50 schreef Elvi het volgende:
Ik wilde spritsen (de koekjes) maken en het recept had t over 50 cl water. Wat 500 ml is. Maar ze bedoelden blijkbaar 50 mlDus het deeg was vlokkerig (water en boter mixt nu eenmaal niet lekker) en eenmaal op de bakplaat liep het uit tot taaie pannekoekjes.
Ik heb wel vaker van dat soort blunders, maar dat komt dan meer dat de aangegeven hoeveelheid niet klopt of dat het ingrediënt toch anders is dan wat de schrijver gebruikt. Voorbeeld: Nederlandse cacao is veel sterker dan Amerikaanse cacao. Als je dezelfde hoeveelheid gebruikt krijg je ontzettende bittere koekjes.
Dat dus en er is in Nederland moeilijk aan fatsoenlijk vlees te komen. Misschien een enkele slager met liefde, maar die krijgt het standaard niet meer aangeleverd via de gewone inkoop (het "slachthuis").quote:Op zaterdag 19 februari 2011 20:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Omdat het vlees ingevroren is geweest.
Is dat niet een blunder van het apparaat dan van jou of mis ik iets? heb een jaar jang koffie gezet met zo'n ding en nooit problemen gehad? Druk zou niet mogen bestaan in dat ding.quote:Op woensdag 23 februari 2011 15:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik had een fijn espresso apparaatje,
[ afbeelding ]
Vergat de filter die tussen het bovenste deel zit en het koffiepoeder, en zette het op het vuur. Water kwam aan de kook en normaal gesproken drukt de stoom dan het water door de koffie het bovenste deel in.
Nu was er een soort van PFLAFFF geluid, en ik zag hoe de keuken een nieuw kleurtje kreeg, het stralend wit dat er net een tijdje opzat was nu gebroken witte beige vlekken met zwarte puntjes.
Ik neem zo´n potje altijd mee op vakantie en weekenden. De vorige verneukte ik met chloor dus een nieuwe gekocht. Enfin, kwijt en dus zag ik zo´n potje staan bij de Hema. Meegenomen. Ding deugde voor geen meter en heb mijn handen aardig verbrand. Stoom kwam vanonder het handvat uit,quote:Op donderdag 24 februari 2011 01:00 schreef edcetera het volgende:
[..]
Is dat niet een blunder van het apparaat dan van jou of mis ik iets? heb een jaar jang koffie gezet met zo'n ding en nooit problemen gehad? Druk zou niet mogen bestaan in dat ding.
Filter vergeten? dan gooi je dus toch de koffie bij het water? Snap em niet![]()
Lol! Ik vond mezelf ergens ook wel schattig, geloof ik. De relatie is overigens niks geworden, maar dat lag niet aan dit incidentquote:Op dinsdag 22 februari 2011 17:19 schreef zatoichi het volgende:
[..]
Haha als dat geen basis is voor een goede relatie; ik had mijn vriendin spontaan ten huwelijk gevraagd als ze zo de deur opendeed!
Oh, dat zou erg fijn zijn, ik ga er eens kijken! Tis volgens mij trouwens wel een bialetti (al weet ik het niet zeker), maar dan tweedehandsquote:Op donderdag 24 februari 2011 01:49 schreef tjoptjop het volgende:
Rubbertjes zijn gewoon los te krijgen, zo'n kookwinkel die bialetti verkoopt zal het wel gewoon hebben. Ook al heb je geen bialetti, zijn toch een beetje standaard maten volgens mij.
dan is het sowieso geen probleemquote:Op donderdag 24 februari 2011 03:06 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Oh, dat zou erg fijn zijn, ik ga er eens kijken! Tis volgens mij trouwens wel een bialetti (al weet ik het niet zeker), maar dan tweedehands
Dat mag nog, want toen was je kleinquote:Op donderdag 24 februari 2011 04:18 schreef Schenkstroop het volgende:
Toen ik 7 of 8 jaar oud was wilde ik ommeleten maken. En dacht dat die dingen werden gemaakt van Blueband/boter. Van die reklame weetjewel. Dus in een opwelling stond ik vroeg op en begon boter te smelten in een koekepan. In de hoop dat dat ommeletten werden. De hele keuken werd een sauna van boterlucht. Maar geen ommeletten te bekennen.
Wow, wil gelijk zo'n ding aanschaffen:quote:Op donderdag 24 februari 2011 03:31 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
dan is het sowieso geen probleem
edit: online bestellen kan ook, bijv http://www.koffiecenter.n(...)r-ring-3-kopjes.html
Groot gelijk, goede manier om lekkere koffie te maken. Ondanks dat ik een espressomachine heb gebruik ik em nog regelmatig. Zeker in de ochtend, lekker snel en de keuken vult zich al snel met zo'n heerlijke koffiegeurquote:Op donderdag 24 februari 2011 06:18 schreef edcetera het volgende:
[..]
Wow, wil gelijk zo'n ding aanschaffen:
http://www.koffiecenter.n(...)xpress-3-kopjes.html
Het deel wat je er bovenop schroeft, daar zit onderin een filter.quote:Op donderdag 24 februari 2011 01:00 schreef edcetera het volgende:
[..]
Is dat niet een blunder van het apparaat dan van jou of mis ik iets? heb een jaar jang koffie gezet met zo'n ding en nooit problemen gehad? Druk zou niet mogen bestaan in dat ding.
Filter vergeten? dan gooi je dus toch de koffie bij het water? Snap em niet![]()
Even verder zoeken. 27 euro is echt veel te duur..... gangbare prijs voor dat maatje van bialetti is zo ongeveer 18 euro.quote:Op donderdag 24 februari 2011 06:18 schreef edcetera het volgende:
[..]
Wow, wil gelijk zo'n ding aanschaffen:
http://www.koffiecenter.n(...)xpress-3-kopjes.html
Het beste reken je het gewoon om naar milliliters. Dan moet je ook opletten waar een boek vandaan komt, een Amerikaanse Cup, Engelse Cup en een Australische Cup zijn namelijk alle drie anders. Maar wat de theelepels betreft: dat snapt de Nederlander gewoon niet. Een theelepel is groot, ongeveer zo groot als een gebaksvorkje, en dat scheelt nauwelijks met een engelse teaspoon. Een koffielepel is een stuk kleiner, die noemen we hier vaak (incorrect) theelepel.quote:Op woensdag 23 februari 2011 15:08 schreef edcetera het volgende:
[..]
Met buitenlanse recepten moet je ook oppassen met maten als een "cup", wat dus niet hetzefde is als een "kopje". Idem dito met een "teaspoon", wat dus geen hollands theelepeltje is, maar een dessertlepel qua hoeveelheid.
Ooit eens Irish Stew gemaakt. De stew werd in eerste instantie erg stroperig en te smaakvol. toch maar wat water bijgegooid en was uiteindelijk superlekker (als alle hoeveelheden verdubbelen wordt het enkel wat geconcentreerder)
Als je dat ding aanschaft laat je dan ook uitleggen hoe je hem schoonmaakt. Gros van de mensen in noord europa hebben geen idee en laten de filter in het bovenste deel altijd zitten, je wilt niet weten wat zich daar allemaal boven vormt aan afzettingen.quote:Op donderdag 24 februari 2011 06:18 schreef edcetera het volgende:
[..]
Wow, wil gelijk zo'n ding aanschaffen:
http://www.koffiecenter.n(...)xpress-3-kopjes.html
Je weet dat de rubber ringen ook los te krijgen zijn voor een paar cent, zodat je niet een heel potje hoeft te kopen?quote:Op donderdag 24 februari 2011 10:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik een huisje huur in Italie koop ik daar altijd een nieuwe moko, want de rubber ring van het bovenste filter van de moko die je altijd daar in de keuken vind is altijd versteend.
Ja, dat weet ik, maar dan moet ik ook die jarenlang niet schoongemaakte moko gaan schoonmaken, en zo een ding koop jij bij de italiaanse supermarkt voor iets van 8 a 9 euro, neem hem na de vakantie mee naar huis en heb er tot nu toe altijd iemand een plezier mee weten te doen. Heb verder 2 huishoudens en in ieder huis staat er ook eentje.quote:Op donderdag 24 februari 2011 10:12 schreef Gripper het volgende:
[..]
Je weet dat de rubber ringen ook los te krijgen zijn voor een paar cent, zodat je niet een heel potje hoeft te kopen?
heb je ook weer gelijk in.quote:Op donderdag 24 februari 2011 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, dat weet ik, maar dan moet ik ook die jarenlang niet schoongemaakte moko gaan schoonmaken, en zo een ding koop jij bij de italiaanse supermarkt voor iets van 8 a 9 euro, neem hem na de vakantie mee naar huis en heb er tot nu toe altijd iemand een plezier mee weten te doen. Heb verder 2 huishoudens en in ieder huis staat er ook eentje.
Bedankt voor de tip, zou zonde zijn van dat apparaat.quote:Op donderdag 24 februari 2011 10:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je dat ding aanschaft laat je dan ook uitleggen hoe je hem schoonmaakt. Gros van de mensen in noord europa hebben geen idee en laten de filter in het bovenste deel altijd zitten, je wilt niet weten wat zich daar allemaal boven vormt aan afzettingen.
Als ik een huisje huur in Italie koop ik daar altijd een nieuwe moko, want de rubber ring van het bovenste filter van de moko die je altijd daar in de keuken vind is altijd versteend.
Zoiets heb ik ook ooit gedaan, maar dan met een afbakstokbrood..quote:Op zondag 9 januari 2011 14:50 schreef Treinhomo het volgende:
Kip in de combimagnetron bereiden:
Tijd ingesteld op 1 uur, echter vergeten de 'grill' stand te selecteren.
Gevolg: kip is een uur lang op vol vermogen bestookt met magnetronstraling. Kip kwam eruit als karton.
Haha helaas een zeer bekend verhaalquote:Op donderdag 24 februari 2011 18:43 schreef Jeff89 het volgende:
[..]
Zoiets heb ik ook ooit gedaan, maar dan met een afbakstokbrood..
Nieuwe combimagnetron, bij de oude kon je na het voorverwarmen altijd direct de tijd instellen en gaan, bij de nieuwe moest je dus nogmaals het 'oven' symbooltje aantikken
8 minuten... Nog steeds behoorlijk bleek dat broodje.. Nog maar een minuut of wat erbij... Hmm, nog steeds wit. 5 minuutjes erbij nog dan maar (het was laat, en ik had een biertje op).
Op 'n gegeven moment ruik ik iets branderigs.. Deur naar de keuken open, en echt een DICHTE witte rook dringt de kamer binnen.. KUT..
Theedoek voor mn gezicht, buitendeur open, ovendeur open, nog meer rook, snel brood naar buiten gepleurt. Het leek wel een stuk steenkool
Wel lekker met schenkstroop.quote:Op zaterdag 26 februari 2011 21:05 schreef Schenkstroop het volgende:
Teveel panekoeken-beslag in een klein pannetje bij het gourmet-stel.. Dat ding wordt NOOIT gaar!
/learn the hard way.
Neejoh dat wil niemand meer hebbenquote:
Levensgevaarlijk mongool.quote:Op zaterdag 26 februari 2011 20:57 schreef MultiBanaan het volgende:
[..]
Haha helaas een zeer bekend verhaal
Laatst een biefstuk aan het bakken, zit ie opeens te roken, ik haal hem na een tijdje van het vuur af, loop ff met de pan, vliegt opeens de vlam in de panIk snel met die vlammende pan naar de kraan toe lopen en het vuur doven met de kraan
Was wel lekker warm dat dan weer wel
Ja, zoals dat restaurant dat bekend staat om zijn biefstukken, Loetje in A'dam. Bakt zijn biefstukken in de margarine. Kan echt niet he?quote:Op zaterdag 26 februari 2011 21:10 schreef Schenkstroop het volgende:
En margarine als vet gebruiken voor bij het bakken in de koekepan (welbekende ruitjes-boter bijvoorbeeld) was ook een faal. Het kan niet veel hitte hebben en dan stinkt je hele keuken naar de olie-roet!
Of je moet de pan niet te heet laten worden en direkt bakken. Maar dan bak je geen vlees gaar hoogstens eieren. Ik zie teveel jongens dat nogsteeds doen.
Een biefstuk netjes laten ontdooien in koud water, en dan ontdekken dat het zakje lek is.quote:Op zondag 27 februari 2011 01:04 schreef fespo het volgende:
een hele goede biefstuk lekker 10min laten ontdooien in kokend water.
was vergeten dat hij dan ook gaar wordt
quote:Op zondag 27 februari 2011 14:23 schreef henkde_j het volgende:
Een curryfles die over de datum was openen in mijn net geschilderde kamer![]()
Dikke knal en een rode streep van een meter of 3 over mijn plafond![]()
Ow, dat heb ik ook een keer gehad.quote:Op zondag 27 februari 2011 14:41 schreef -Trinity- het volgende:
Ik heb laatst het vuur aan laten staan na het koken. Pan eraf gehaald, ben gaan eten maar de pit dus aangelaten, uur later kwam ik beneden en het meurde nogal.
Ik ook, en ook wel eens met de (lege) pan nog op het vuur.quote:Op zondag 27 februari 2011 15:25 schreef Kentekenplaat het volgende:
[..]
Ow, dat heb ik ook een keer gehad.
Vetreep I.P.V vetbol.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 18:50 schreef henkde_j het volgende:
Dat wat je ziet op de tweede foto zou ik ook eerder in de boom hangen voor de vogeltjes ipv zelf opeten
Als ik de foto van de Rettich zie wordt ik bang van je.quote:Op dinsdag 1 maart 2011 15:29 schreef RobinOok het volgende:
Ik maak gelukkig niet veel blunders, of ik vergeet ze gewoon weer snel, dat kan ook. Maar vandaag kwam ik het bewijs tussen mijn foto's tegen. Oja, dacht ik, dat was wel erg stom toen ja. De eerste keer dat ik turnip cake ging maken ontdekte ik dat ik geen rijstmeel in huis had, alleen maar kleefrijstmeel. En in plaats van eerst even te googelen (dan had ik wel beter geweten) ging ik gewoon verder en gebruikte het kleefrijstmeel. Nou, ik kan je nu dus uit eigen ervaring vertellen: da werkt nie!
[ afbeelding ]
Mengsel stijfde niet op en bakken ging ook niet.
Later nog eens gedaan met gewoon rijstmeel en toen ging het precies zoals het moest:
[ link | afbeelding ]
Homemade Turnip Cake
quote:Op dinsdag 1 maart 2011 18:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ik de foto van de Rettich zie wordt ik bang van je.
http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/5488909606/#/
Probeer eens te pissen daarna... Dat is een nachtje wijdbeens slapen...quote:Op zaterdag 19 februari 2011 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Eigen blunder
Sambal maken, pepers snijden zonder handschoenen aan en dan een uurtje later even je lenzen uit proberen te doen.
Na het pepers snijden of het peper eten?quote:Op woensdag 2 maart 2011 14:45 schreef zwaaibaai het volgende:
[..]
Probeer eens te pissen daarna... Dat is een nachtje wijdbeens slapen...
Pepers snijden, handen denken goed gewassen te hebben, verder koken, even pissen, ontdekken dat je je handen NIET goed hebt gewassen,...quote:Op woensdag 2 maart 2011 14:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Na het pepers snijden of het peper eten?
Handen wassen helpt nietquote:Op woensdag 2 maart 2011 15:03 schreef zwaaibaai het volgende:
[..]
Pepers snijden, handen denken goed gewassen te hebben, verder koken, even pissen, ontdekken dat je je handen NIET goed hebt gewassen,...
Wel als jij ook staand plastquote:
Nou ik wilde koekjes versieren en ik heb een silliconen UFO gekocht (zo ziet het eruit) die in de magnetron kan. Je doet er 2 blokjes chocola in, zet het even in de magnetron en dan zet je het spuitmondje erop en kan je versieren. Dat was tenminste het idee. Helaas stond er niet bij hoe lang het erin moest en heb ik sinds 2 maanden pas een magnetron die ik voornamelijk voor popcorn gebruik. Maar ik ben erachter dat 2,5 minuut op volle kracht toch íets te lang is voor gesmolten chocola.quote:Op woensdag 2 maart 2011 16:57 schreef Erasmo het volgende:
Waarom doe je dan ook chocolade in de magnetron?
LOLquote:Op woensdag 2 maart 2011 17:00 schreef Elvi het volgende:
[..]
Nou ik wilde koekjes versieren en ik heb een silliconen UFO gekocht (zo ziet het eruit) die in de magnetron kan. Je doet er 2 blokjes chocola in, zet het even in de magnetron en dan zet je het spuitmondje erop en kan je versieren. Dat was tenminste het idee. Helaas stond er niet bij hoe lang het erin moest en heb ik sinds 2 maanden pas een magnetron die ik voornamelijk voor popcorn gebruik. Maar ik ben erachter dat 2,5 minuut op volle kracht toch íets te lang is voor gesmolten chocola.
Hoe?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 09:17 schreef MultiBanaan het volgende:
Gisteren een kip uiteen laten spatten in de oven, vraag me niet hoe
Het is een combi-apparaat dus oven en magnetron, ik zat er met mn gedachten niet bij dus deed ik de magnetron ook aanquote:
*trapt open deur in...quote:Op dinsdag 8 maart 2011 16:51 schreef MultiBanaan het volgende:
[..]
Het is een combi-apparaat dus oven en magnetron, ik zat er met mn gedachten niet bij dus deed ik de magnetron ook aan
BAM kip ontploft
Vallende vogels...quote:Op dinsdag 8 maart 2011 17:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Wordt veroorzaakt door de microgolf, die maakt het water tot stoom in de kip en dan plof. Vriend van me zat bij de marine en als die een flinke sweep maakten met de Radar dan wilden er nog al eens meeuwen die te dicht bij het schip kwamen ontploffen omdat de Radar microgolven de meeuw direct in stoom omzet.
Nee, vogels die veranderen in een wolk paarse mist en veren.quote:
ah, jammer. Anders vers vlees voor de barbecue!quote:Op dinsdag 8 maart 2011 18:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, vogels die veranderen in een wolk paarse mist en veren.
quote:Op dinsdag 8 maart 2011 17:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Wordt veroorzaakt door de microgolf, die maakt het water tot stoom in de kip en dan plof. Vriend van me zat bij de marine en als die een flinke sweep maakten met de Radar dan wilden er nog al eens meeuwen die te dicht bij het schip kwamen ontploffen omdat de Radar microgolven de meeuw direct in stoom omzet.
Ninja-Edit.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 19:28 schreef Fixers het volgende:
Ik ken wel het verhaal dat de magnetron is uitgevonden door onderzoekers die bezig waren met een nieuwe radar en merkten dat hun chocolade repen waren gesmolten. Maar dat het zó heftig is.
Zelf wel eens een pakje boter laten ontploffen in de magnetron. Je kent dat wel: boter vergeten uit de koelkast te halen. Op het moment zelf dan maar in een botervloot en dan eventjes in de magnetron op laag vermogen. Hoor ik een flinke plof en druipt de boter van de bovenkant naar beneden en zit er een flinke krater in de boter zelf. Ik vermoed dat de rvs botervloot er een handje in gehad heeft, met concentreren van de microgolfen.
In de praktijk ook:quote:Op zondag 20 februari 2011 00:18 schreef Ou-Tannu het volgende:
[..]
je kan in theorie zelfs een EI in de oven "koken"
Je had het misschien kunnen herinterpreteren als een soort Italiaanse soep.quote:Op donderdag 10 maart 2011 12:21 schreef Farenji het volgende:
[..]
In de praktijk ook:
Eieren bakken in de oven
Ik was een keer bezig met een vrij bewerkelijke pastasaus. Met zeevruchten, creme fraiche, was lekker aan het sudderen, zou erg lekker worden. Toen moest ik de (verse) pasta afgieten, pakte de pan zonder pannenlap, brand mijn klauwen en laat de pan vallen. Alle pasta inclusief kookvocht door mijn lekkere saus, kon alles weggooien.
Bier doe je er ook niet in voor de alcohol, maar voor de gistsmaakquote:Op vrijdag 11 maart 2011 12:29 schreef Soohr het volgende:
Ik heb tijdens mijn rondreis in Australië vrij veel gekookt in een dutchoven,
grote pan die je gewoon zo in het vuur kon zetten.
stoofpotten waren heel snel klaar, was zo heet dat water bijna direct ging koken als je de pan in het vuur zette.
Dit ging allemaal eigenlijk altijd wel goed. totdat we opeens mensen brood in zo'n pan zagen bakken. Dat wilde wij ook.
In de supermarkt brooddeeg gehaald, hoefde eigenlijk alleen maar wat water en zout bij,
maar om het goed te laten rijzen eigenlijk ook wat bier. Zaten we alleen zonder bier, maar met whisky zou dat ook wel gaan.
Vuurtje gestookt (overdag terwijl het 35 graden was), een mooie deegbal van alle spullen gekneed en in de pan gelegd, pan in het vuur gezet en dan zou het brood in 30 minuten helemaal gaar zijn.
Na 5 minuten komt er een beetje rook onder de deksel vandaan, maar dat zou vast zo horen.
na 10 minuten komt er wel heel veel rook onder vandaan,
deksel eraf gehaald. Ligt er 1 grote verkoolde bal in. Het was iets te heet.
Wat bleek nou,
je graaft een klein kuiltje in de grond, net ietsjes groter dan de oppervlakte van je pan,
na het opstoken van het vuur haal je er wat gloeiend hout uit, bedek je de bodem van je gat mee,
je zet de pan erop en bovenop de deksel leg je ook wat kooltjes,
Dit laat je 30 minuten staan en dan heb je een heerlijk broodje,
al rijst je deeg niet echt goed door de whisky
niet geprobeerd is altijd mis geschoten,quote:Op vrijdag 11 maart 2011 14:15 schreef _Loki het volgende:
[..]
Bier doe je er ook niet in voor de alcohol, maar voor de gistsmaak
Whisky in brood, nog nooit gehoord
En waar denk je eigenlijk dat whiskey van gemaakt wordt? Juist, graan.quote:Op vrijdag 11 maart 2011 14:15 schreef _Loki het volgende:
[..]
Bier doe je er ook niet in voor de alcohol, maar voor de gistsmaak
Whisky in brood, nog nooit gehoord
Vroegah, toen in bier nog altijd gist zat deed je bier bij het brood om het te laten rijzen, modern gepasteuriseerd en gefilterd pils bevat geen gisten meer.quote:Op vrijdag 11 maart 2011 14:15 schreef _Loki het volgende:
[..]
Bier doe je er ook niet in voor de alcohol, maar voor de gistsmaak
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |