abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  maandag 31 oktober 2011 @ 15:35:04 #151
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_103787924
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op maandag 31 oktober 2011 12:58 schreef nikk het volgende:

[..]

Omdat hij Nederland niet binnen is gekomen als asielzoeker. Hij heeft een werkvergunning. Anders dan Mauro verblijft Douglas rechtmatig in Nederland en voldoet aan de eisen om een naturalisatieverzoek in te dienen.
Ik meen ergens gehoord te hebben, dat deze meneer te kort hier is om genaturaliseerd te worden.
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  maandag 31 oktober 2011 @ 16:49:46 #152
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_103791166
En nadat de CDA'ers elkaar de ene na de andere staande ovatie hadden gegeven, manhaftig op elkaars schouders hadden geklopt en beroerd door heftige emoties elkaar nieuwe moed hadden ingesproken, zongen ze, sommigen met tranen in de ogen van het plichtsbesef, allen tezamen het Wilhelmus. Want ondanks alles, overwint hier de eensgezindheid en het landsbelang.

Je kunt je vraagtekens zetten bij het zingen van de Internationale op PvdA-bijeenkomsten, maar het zingen van ons nationale volkslied door CDA'ers op hun uiterst dubieuze congressen, verraadt inmiddels een type grootheidswaanzin die ik schaar in een absurdistische reeks waartoe ik verder ook de uitspraken van de Iraakse minister van Informatie reken die in 2003 verkondigt dat Irak aan de winnende hand is, terwijl de Amerikaanse bommen hem letterlijk om de oren vliegen.

Of het megalomane protocol dat het Nederlands elftal in 2004 moet doorlopen na een dramatische oefenwedstrijd waarin het verloor van het zwakke Ierland om vervolgens met een vuurwerkshow en het vrolijk zingen van Frans Bauer door het publiek te worden uitgezwaaid voor vertrek naar het EK in Portugal.

En sinds kort ook Kaddafi, die zonder water en licht in een kelder of afwateringsbuis met zijn satelliettelefoon radiozenders opbelt om te zeggen dat hij onverminderd stevig in het zadel zit. Bijna net zo wonderlijk is het onverminderde geloof van CDA'ers in hun eigen goede bedoelingen, terwijl de kiezers allang zijn afgehaakt.

Met het meest opportunistische partijcongres waar ooit beelden van zijn uitgezonden nog vers in het geheugen, kwam het CDA dit weekend samen in Utrecht. Eigenlijk zijn het geen congressen meer, maar obscure bijeenkomsten die dienen als dekmantel voor morele witwaspraktijken.

Dit weekend gebeurde dat middels een resolutie waarin de regering werd opgeroepen een 'humaan beleid te voeren ten opzichte van alleenstaande minderjarige vreemdelingen'. CDA-Drenthe diende de resolutie in om Mauro Manuel in Nederland te kunnen laten blijven, de partijtop drong er vervolgens op aan deze te ontdoen van alle woorden die een mogelijke consequentie zouden kunnen hebben, 85 procent van de aanwezigen stemde hier daarna mee in, partijkopstukken roemden op hun beurt de eensgezindheid binnen de partij en minister Gerd Leers, die op het punt staat Mauro het land uit te zetten, legde tenslotte de aangenomen resolutie uit als een steun in de rug voor zijn beleid.

Het is een hele slechte goocheltruc, maar als iedereen met elkaar afspreekt om er in te trappen, is er geen enkel probleem en klinkt er een oorverdovend applaus.

Niet alleen het CDA marchandeert met z'n principes. Een meerderheid van de Nederlanders steunt nog steeds dit gedogenkabinet, dat met ferme taal over asielzoekers aan de macht kwam. Maar ondertussen vindt ook 80 procent dat Mauro in Nederland moet blijven. Zoals een kind dat na het kijken van de hartverscheurende film Bambi besluit geen vlees meer te eten. In de week die volgt blijkt dit natuurlijk niet voor hamburgers te gelden. En ook niet voor vissticks. En ook niet voor kip. Eigenlijk geldt het alleen voor Bambi.

Dit Nederland, zo ook het CDA, zal de verantwoordelijkheid moeten nemen voor z'n keuzes. Dat kan in dit geval maar op één manier en dat is Mauro zo snel mogelijk op het vliegtuig te zetten, terug naar Angola.

Daniël Samkalden is schrijver, cabaretier en columnist van vk.nl.

http://www.volkskrant.nl/(...)witwaspraktijk.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
pi_103883121
Briljante zendtijd voor politieke partijen nu. Promofilmpje van CDA waarin Gerd Leers gequote wordt:
quote:
Hoe meer CDA, hoe meer duidelijkheid
_O-
Op dinsdag 23 augustus 2011 23:18 schreef problematiQue het volgende:
Mensen die zomaar claimen dat A beter is dan B moet je gewoon negeren. Internetruis.
  donderdag 3 november 2011 @ 09:58:19 #154
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_103907519
registreer om deze reclame te verbergen
Het zijn barre tijden en we moeten op zoek naar lichtpuntjes die het leven draaglijk maken. Het reilen en zeilen van het CDA is er een van. In 1956 haalden de drie partijen die later het CDA zouden vormen - KVP, ARP en CHU - samen nog 77 zetels. Een absolute meerderheid in de Tweede Kamer.

In 1989 was het aantal zetels van het inmiddels gevormde CDA geslonken tot 54. In drieëndertig jaar een verlies van 23 zetels. In de tweeëntwintig jaar die volgden, raakte het CDA er nog eens 43 kwijt. In de laatste peiling zijn er nog maar elf over. Nooit eerder werd met zoveel succes zo lang, zo hard en zo consequent gewerkt om een grote politieke beweging naar de rand van de afgrond te brengen.

De positie van het CDA als christelijk politieke partij werd minder vanzelfsprekend door de leegloop van de kerken, vooral de katholieke kerk. Religieuze waarden werden omgezet in maatschappelijke. Eerlijkheid bleef een maatschappelijke deugd, ook toen oneerlijkheid niet langer als een overtreding van Gods wet werd gezien.

De omslag van een partij die zich baseerde op religieuze normen en waarden naar een partij die op maatschappelijke normen en waarden was gegrondvest, heeft het CDA nooit kunnen maken. Men is zich in woord en geschrift altijd als christelijke partij blijven presenteren. Tegelijk maakte de partij een ontwikkeling door waarbij het streven naar politieke macht het belangrijkste werd. Dat vertaalde zich ook in de selectie van de mensen die de partij vertegenwoordigen.

Met de jaren ontstond steeds meer spanning tussen het verkondigen van christelijke normen en waarden en het streven naar politieke macht. Die spanning kon alleen worden overbrugd door hypocrisie tot een kunst te verheffen. De geschiedenis van de abortus- en euthanasiewetgeving getuigt ervan. In de praktijk werd het toegelaten, als het formeel maar verboden bleef.

En ik hoor het Aantjes zijn partijgenoten in zijn prachtige Bergrede nog verwijten: 'De hongerigen worden niet gevoed, de dorstigen worden niet gelaafd, de vreemdelingen worden niet gehuisvest, zij worden gediscrimineerd en uitgewezen.' Ik hoor het Dries van Agt regelmatig roepen: het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan, is misdadig. Het treurige is dat ze menen wat ze zeggen maar er geen been in zien nog steeds jaarlijks hun contributie over te maken aan de partij die structureel de beginselen die zij verkondigen vertrapt.

Waarin verschillen ze dan van mensen als Maxime Verhagen die zijn ziel aan Wilders in onderpand heeft gegeven? Of Gerd Leers die als burgemeester van Maastricht in een brief de minister van Vreemdelingenzaken smeekte om een asielzoeker niet uit te zetten, maar als minister niet wist hoe snel hij die brief in de prullenmand moest gooien.

En wat te denken van Henk Bleker, voor het moderne CDA van elf zetels de ideale nieuwe leider. Een praatjesmaker met een babbel waarmee vroeger op de Utrechtse automarkt een auto zonder motor werd verkocht aan een zwakbegaafde zonder rijbewijs. Bleker, de juiste man voor iedere opvatting over elk onderwerp. Iemand die walgt van zijn eigen woorden maar ze toch aan de man probeert te brengen. Hij wacht nog op een aanbod van Playboy, opdat Pauw en Witteman hem nog vaker zullen uitnodigen.

Het drama rond Mauro heeft de huichelachtigheid bij het CDA tot een nieuw hoogtepunt gebracht. Zorgvuldig werd voor het congres een motie geformuleerd die de tegenstanders van uitzetting het idee kon geven dat ze hun zin hadden gekregen en de voorstanders de mogelijkheid gaven hem alsnog uit te zetten. Gerd Leers, die bereid bleek de toekomst van Mauro te vernietigen om Wilders te gerieven, zei de resolutie die hem opriep een humaner beleid te voeren, als een ondersteuning van zijn beleid te zien.

Dat 85 procent die resolutie steunde, zag Verhagen als een oproep aan de fractie eendrachtig vóór uitzetting te stemmen. Toen het besef doordrong dat deze hypocrisie zelfs Britt Dekker niet kon ontgaan, werd een waanzinnig compromis gebakken om Mauro een studievisum te verstrekken voor een studie die hij niet wil doen, maar die op termijn de mogelijkheid biedt hem alsnog uit te zetten.

Dus voor de leiding van het CDA is nog niet alles verloren. Hou vol Maxime, hou vol Gerd en Henk, jullie zijn er nog niet. Er zijn nog elf zetels te gaan.

Marcel van Dam is socioloog en columnist van de Volkskrant.

http://www.volkskrant.nl/(...)zetels-te-gaan.dhtml

Scherp en raak.
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  donderdag 3 november 2011 @ 11:36:32 #155
134847 fokthesystem
WIJ zijn 'HET'.
pi_103909768
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 09:58 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Marcel van Dam is socioloog en columnist van de Volkskrant.
Scherp en raak.
Cut and paste is je niet vreemd inderdaad.
Doe jou maar een ons of een pond van deze of gene diens mening he? :)
Dan kan het haast niet anders of je bent pvda-fan.
http://www.paltalk.com , niet typen maar miepen
Al bemoei jij je niet met politiek, deze bemoeit zich wel met jouw leven en geld, van de wieg tot het graf en zelfs daarna!
  donderdag 3 november 2011 @ 11:38:31 #156
180547 Tem
Freedom is impossible
pi_103909822
Marcel van Dam is een zure onbeschofte zeikzak.
W.F. Hermans:
"De meeste mensen houden hun paranoia voor de waarheid."
Fuck Trump
  donderdag 3 november 2011 @ 11:40:10 #157
134847 fokthesystem
WIJ zijn 'HET'.
pi_103909875
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 11:38 schreef Tem het volgende:
Marcel van Dam is een zure onbeschofte zeikzak.
En hij maakte een fabriek/merk stuk met fantasme 'bewijs' dat flessen van merk x spontaan konden exploderen, hij deed dat op tv, toonde het aan, maar..
dit deed "hij" met een luchtbuks...
http://www.paltalk.com , niet typen maar miepen
Al bemoei jij je niet met politiek, deze bemoeit zich wel met jouw leven en geld, van de wieg tot het graf en zelfs daarna!
  donderdag 3 november 2011 @ 11:44:08 #158
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_103909998
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 11:36 schreef fokthesystem het volgende:

[..]

Cut and paste is je niet vreemd inderdaad.
Doe jou maar een ons of een pond van deze of gene diens mening he? :)
Dan kan het haast niet anders of je bent pvda-fan.
Misschien snap je het doel van de centrale topics niet helemaal (nou ja, daar is geen 'misschien' aan, als we je gezwam in het andere centrale topic in ogenschouw nemen): Ze zijn bedoeld voor berichten over de partij in dat topic. Als mensen erop willen reageren, prima, maar er is geen verplichting dat degene die de stukjes plaatst, er een mening over moet hebben. Het is informatieverschaffing, laten merken hoe er in de pers over iets gedacht wordt, om te voorkomen dat er over elke scheet die door of over een partij gezegd wordt, een topic wordt geopend.

Geef liever eens antwoord op een vraag in het andere topic die al een paar keer aan je gesteld is, in plaats van je frustratie dat je geen politieke carrière bij de PvdA kon krijgen, af te reageren op een forum.
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  donderdag 3 november 2011 @ 11:47:38 #159
293345 IkeDubaku99
The Investigator
pi_103910103
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 09:58 schreef Lord_Vetinari het volgende:

Dus voor de leiding van het CDA is nog niet alles verloren. Hou vol Maxime, hou vol Gerd en Henk, jullie zijn er nog niet. Er zijn nog elf zetels te gaan.

Treffender dan dit kan je het niet neerpennen als columnist. Het CDA moet vooral zo doorgaan en ze gaan naar de nul zetels.
pi_103911063
Het lijkt inderdaad slechts een kwestie van wanneer.
cb6bc9b0b28b0d4ac6a5d280a161fc65.png
Op dinsdag 23 augustus 2011 23:18 schreef problematiQue het volgende:
Mensen die zomaar claimen dat A beter is dan B moet je gewoon negeren. Internetruis.
  donderdag 3 november 2011 @ 17:41:49 #161
177885 JoaC
Het is patat
pi_103921079
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 09:58 schreef Lord_Vetinari het volgende:
-tekst-
Scherp en raak.
Het is politiek relevanter om zijn voormalig staatssecretariaat te noemen.

van Dam voegt weinig toe aan het publieke debat tegenwoordig, hij zeurt vanuit zijn landhuis over het wel en wee van wat hij onrendabelen noemt.

quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 11:40 schreef fokthesystem het volgende:

[..]

En hij maakte een fabriek/merk stuk met fantasme 'bewijs' dat flessen van merk x spontaan konden exploderen, hij deed dat op tv, toonde het aan, maar..
dit deed "hij" met een luchtbuks...
naast de volharding van je beklaagde taalgebruik, snap ik de relevantie van je post niet helemaal
[quote][img]http://i.fokzine.net/p/10s.gif[/img] Op maandag 23 april 2012 17:00 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
  donderdag 3 november 2011 @ 18:03:42 #162
134847 fokthesystem
WIJ zijn 'HET'.
pi_103921733
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 17:41 schreef JoaC het volgende:

snap ik de relevantie van je post niet helemaal
Geloof het of wel, ik ook nu ff niet meer.
Misschien TEM wel, op hem reageerde ik.
Verder is die v dam m.i. een heel naar vies mannetje.
http://www.paltalk.com , niet typen maar miepen
Al bemoei jij je niet met politiek, deze bemoeit zich wel met jouw leven en geld, van de wieg tot het graf en zelfs daarna!
pi_103921790
De relevantie van een 40 jaar oude zaak van iemand die verdomde weinig met het CDA te maken in een centraal topic over het CDA is toch niet echt aanwezig hoor :N.
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
pi_103922805
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 09:58 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Marcel van Dam is socioloog en columnist van de Volkskrant.
http://www.volkskrant.nl/(...)zetels-te-gaan.dhtml
Scherp en raak.
Goede tekst, maar ook met een paar onnodige steken onder water. Ik vond wat dat betreft de nieuwste tekst van Thomas von der Dunk beter: http://www.volkskrant.nl/(...)r-uit-Verhagen.dhtml

quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 11:36 schreef fokthesystem het volgende:
Cut and paste is je niet vreemd inderdaad.
Doe jou maar een ons of een pond van deze of gene diens mening he? :)
Dan kan het haast niet anders of je bent pvda-fan.
:D Ga je nou serieus anderen verwijten dat ze copy-pasten?
  donderdag 3 november 2011 @ 18:57:59 #165
134847 fokthesystem
WIJ zijn 'HET'.
pi_103923741
quote:
4s.gif Op donderdag 3 november 2011 18:05 schreef du_ke het volgende:
De relevantie van een 40 jaar oude zaak van iemand die verdomde weinig met het CDA te maken in een centraal topic over het CDA is toch niet echt aanwezig hoor :N.
Je bent weer eens te laat met je kritiek:
[CENTRAAL] [CDA] - Christen Democratisch Appèl #1
http://www.paltalk.com , niet typen maar miepen
Al bemoei jij je niet met politiek, deze bemoeit zich wel met jouw leven en geld, van de wieg tot het graf en zelfs daarna!
  donderdag 3 november 2011 @ 18:59:02 #166
134847 fokthesystem
WIJ zijn 'HET'.
pi_103923781
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 18:35 schreef Elfletterig het volgende:

:D Ga je nou serieus anderen verwijten dat ze copy-pasten?
Vergelijk mij en die 'lord' maar eens, percentage copy/paste en eigen tekst daarbij, dan win ik dik in positieve zin.
Ontopic: dat het cda eindelijk maar eens mag verschrompelen tot een 10 zetel partij.
http://www.paltalk.com , niet typen maar miepen
Al bemoei jij je niet met politiek, deze bemoeit zich wel met jouw leven en geld, van de wieg tot het graf en zelfs daarna!
pi_103923931
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 18:57 schreef fokthesystem het volgende:

[..]

Je bent weer eens te laat met je kritiek:
[CENTRAAL] [CDA] - Christen Democratisch Appèl #1
Juist niet, dit was een tip om het of over de inhoud te hebben of over het CDA in het algemeen. In een CDA-topic op de man gaan spelen bij een SP'er is niet de bedoeling :N
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
  donderdag 3 november 2011 @ 19:05:50 #168
180547 Tem
Freedom is impossible
pi_103924093
Dat Marcel van Dam een anus is, is inderdaad niet relevant.
W.F. Hermans:
"De meeste mensen houden hun paranoia voor de waarheid."
Fuck Trump
  donderdag 3 november 2011 @ 20:15:57 #169
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_103928108
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 18:59 schreef fokthesystem het volgende:

[..]

Vergelijk mij en die 'lord' maar eens, percentage copy/paste en eigen tekst daarbij, dan win ik dik in positieve zin.
Ontopic: dat het cda eindelijk maar eens mag verschrompelen tot een 10 zetel partij.
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 11:44 schreef Lord_Vetinari het volgende:

[..]

Misschien snap je het doel van de centrale topics niet helemaal (nou ja, daar is geen 'misschien' aan, als we je gezwam in het andere centrale topic in ogenschouw nemen): Ze zijn bedoeld voor berichten over de partij in dat topic. Als mensen erop willen reageren, prima, maar er is geen verplichting dat degene die de stukjes plaatst, er een mening over moet hebben. Het is informatieverschaffing, laten merken hoe er in de pers over iets gedacht wordt, om te voorkomen dat er over elke scheet die door of over een partij gezegd wordt, een topic wordt geopend.

Geef liever eens antwoord op een vraag in het andere topic die al een paar keer aan je gesteld is, in plaats van je frustratie dat je geen politieke carrière bij de PvdA kon krijgen, af te reageren op een forum.
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
pi_104014306
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2011 18:59 schreef fokthesystem het volgende:
Vergelijk mij en die 'lord' maar eens, percentage copy/paste en eigen tekst daarbij, dan win ik dik in positieve zin.
Ontopic: dat het cda eindelijk maar eens mag verschrompelen tot een 10 zetel partij.
Het gaat ook nog om kwaliteit; een woord dat in jouw woordenboek niet voorkomt, helaas.

On-topic: vanuit de kerken is er veel weerstand tegen de huidige koers van het CDA:
http://www.radio1.nl/cont(...)h-op-asielbeleid-cda

En het CDA zich maar afvragen waarom ze zo veel kiezers kwijtraken.
  dinsdag 15 november 2011 @ 17:55:35 #171
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_104401878
CDA-jeugd: beperk hypotheekrenteaftrek
DEN HAAG - De jongeren van het CDA, verenigd in het CDJA, vinden dat de hypotheekrenteaftrek moet worden beperkt. Volgens de jongeren moet de aftrekbaarheid van woningbezit op de belastingen beperkt worden tot huizen met een waarde van 450.000 euro. Ook mag het niet meer zo zijn dat hogere inkomens veel meer profiteren van de fiscale steun bij huizenbezit dan lagere inkomens.

De CDA-jeugd heeft enkele jaren geleden ook al gepleit voor beperking van de hypotheekrenteaftrek. Maar CDJA-voorzitter Arrie Vis zei dinsdag dat juist nu met de economisch slechte tijden en mogelijk extra bezuinigingen op komst „het moment is om af te stappen van het heilige huisje” dat hypotheekrenteaftrek heet.

Het minderheidskabinet van VVD en CDA heeft afgesproken niet te tornen aan de fiscale steun bij woningbezit. „Maar iedereen weet in zijn achterhoofd dat het niet zo kan doorgaan. Als er dan extra bezuinigd moet worden, mag dit niet er buiten blijven. Het komt juist aan op leiderschap om dat goed uit te leggen”, aldus Vis.

http://www.telegraaf.nl/b(...)_.html?sn=binnenland
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
pi_104420863
Die CDJA'ers zijn vaak zo gek nog niet. Jammer genoeg lijkt er geen verstand door te stromen naar het CDA zelf.
Op dinsdag 23 augustus 2011 23:18 schreef problematiQue het volgende:
Mensen die zomaar claimen dat A beter is dan B moet je gewoon negeren. Internetruis.
  donderdag 17 november 2011 @ 17:00:57 #173
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_104480179
quote:
Maxime Verhagen, de leider van het CDA-smaldeel in het kabinet en volgens velen de officieuze leider van het CDA, is structureel afwezig op belangrijke partijvergaderingen.
Dat meldt NRC Handelsblad.

Volgens partijbestuurders was Verhagen een jaar geleden voor het laatst op een vergadering met het voltallige partijbestuur. Ook heeft hij het Strategisch Beraad - de speciale commissie die de nieuwe koers van het CDA moet uitstippelen - nog nooit bezocht, terwijl hij daar speciaal adviseur van is.

Oud-premier Jan Peter Balkenende bezocht wel geregeld vergaderingen van het partijbestuur en ook de fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Sybrand van Haersma Buma is vrijwel altijd aanwezig. Andere CDA-ministers komen regelmatig op uitnodiging langs.

Een anonieme bron uit het partijbestuur zegt tegen NRC: 'Het zou kunnen dat Maxime er gewoon geen zin in heeft, maar een keertje langskomen zou wel een goed idee zijn.'

Verhagen ligt niet goed bij een groot deel van het CDA. Zo zei in een recente peiling slechts 3 procent van de actieve CDA-leden in hem de beste partijleider te zien bij de aankomende verkiezingen.
http://www.volkskrant.nl/(...)-vergaderingen.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  vrijdag 18 november 2011 @ 22:34:54 #174
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_104533668
quote:
Als het CDA en haar kiezers de adviezen van de commissie-Geel serieus nemen dan is het einde van de partij nabij. Dan wordt het CDA een feminiene spiri-club, een partij die macht uitsluitend een vies woord vindt, betoogt columniste Amanda Kluveld.

De commissie Nieuwe woorden, nieuwe beelden onder voorzitterschap van Jacobine Geel, kreeg van het CDA de opdracht 'om de uitgangspunten van de partij nieuw leven in te blazen'. Althans dat zei Geel op het laatste CDA-congres. Eerder was de opdracht als volgt geformuleerd: het adviseren over een eigentijdse vertaling van de christendemocratische uitgangspunten: gerechtigheid, solidariteit, rentmeesterschap en gespreide verantwoordelijkheid.

In het rapport-Frissen Verder na de klap stond namelijk dat daar dringend behoefte aan is: vertaling van de uitgangspunten in antwoorden op de actuele uitdagingen. En er stond: 'Wie geen antenne heeft voor de taal en codes van de samenleving van de 21ste eeuw, zal de signalen daaruit niet snel opvangen.'
Nu is het volgens mij zo dat er door Geel en haar commissie twee zaken door elkaar worden gehaald. De eerste is dat de uitgangspunten van het CDA moeten worden toegepast op hedendaagse vraagstukken. Dus wanneer de kwestie duurzaamheid in het politieke en publieke debat een dringend thema is, moet men weten hoe daarop een antwoord te geven vanuit bijvoorbeeld het begrip rentmeesterschap. De tweede is dat het CDA de taal en codes van de hedendaagse samenleving niet goed aanvoelt en daardoor signalen uit die samenleving niet ontvangt. Het CDA is dus gebaat bij kennis van die codes en taal.

Warrig
Tot nu toe is dat allemaal nog goed te volgen, of je die analyse nu deelt of niet. Maar dan gebeurt er iets vreemds. In plaats van een manier te verzinnen om die codes en taal van vandaag te leren kennen, worden de uitgangspunten van het CDA 'hertaald'. Het lijkt alsof de commissie Nieuwe woorden, nieuwe beelden meent dat het CDA, door het verzinnen van een ander woord voor rentmeesterschap, opeens zou weten hoe je dat uitgangspunt kan vertalen in antwoorden op actuele vragen. Het lijkt ook alsof de commissie meent dat door die hertaling meteen ook de signalen uit de samenleving beter worden ontvangen. Dat is niet erg logisch of waarschijnlijk. Het is vooral een wat warrige redenering, die uiteindelijk resulteert in de conclusie van Geel dat 'de boodschapper zichzelf opnieuw moet uitvinden'.

Geel legt dit onder andere uit aan de hand van het thema vrijheid: 'Tenslotte: vrijheid is meer dan kunnen kiezen wat je wilt; ook wát je kiest doet ertoe. Wie dat zegt, zegt daarmee in één adem dat mensen de goede, maar ook de verkeerde keuzes kunnen maken. Wat goed en verkeerd is ligt niet bij voorbaat vast. Het CDA moet dan ook beslist niet de kant op van een opgelegde moraal. Het gaat erom een beweging op gang te brengen van inhoud naar houding.' De partij moet 'bij voortduring het gesprek organiseren over de ene keuze ten opzichte van de andere', in het volle besef 'dat verschillen van inzicht zullen blijven bestaan.'

Het staat er zowat tussen neus en lippen door maar het staat er toch echt. De partij moet volgens Geel de idee loslaten dat men van te voren kan vaststellen of weten wat goed of wat verkeerd betekent, wat een goede of een verkeerde keuze is. Wat goed of slecht is, is volgens haar de uitkomst van een voortdurend gesprek. En, zo meent Geel, 'dit is de manier waarop het CDA moraliteit weer op de kaart' zet en de manier waarop de partij het ook weer kan hebben over 'wat van waarde is.' Nee dus. Je kunt niet spreken over wat van waarde is als je niet erkent dat je wel degelijk kunt bepalen wat volgens jouw uitgangspunten, hertaald of niet, het goede of het verkeerde is aan keuzes.

Boomknuffelaar
Wezenlijk is, stelt Geel, dat de partij zich niet laat vangen in het versleten schema van links of rechts. Nee, met dit soort vage praatjes hoef je inderdaad niet bang te zijn dat je waar dan ook in ondergebracht kan worden of het moet zijn in de categorie spirituele zwevers die naar de IKON kijken. Geel omschrijft het als volgt: 'Het CDA is een partij van en voor mensen die zich willen laten raken door wat er om hen heen gebeurt.' Geraakt worden, riep ook Ruth Peetoom tijdens haar toespraak op het congres, en ze greep daarbij naar haar hartstreek en haar gezicht vertrok alsof ze inderdaad door iets onduidelijks geraakt werd. De wereld en de aarde gaan de CDA-ers aan het hart, zei Geel. Tja, dat geldt in principe ook voor een boomknuffelaar maar hoe brengt ons dat terug naar de vraag over de uitgangspunten van het CDA die de basis moeten vormen voor de benadering van hedendaagse vraagstukken?

Die uitgangspunten zijn flets geworden, zegt Geel. Dat is nogal wat. Een prachtig begrip als rentmeesterschap is flets geworden? Toon dat dan eens aan. Geel maakt zich in haar hele presentatie niet druk om het aantonen van wat dan ook. Ze poneert, stelt en beweert. Over die uitgangspunten zei ze overigens wel nog iets zinnigs, namelijk: 'De relatie met het verhaal en de traditie waaruit ze ontstaan zijn is vervaagd en vervlakt.' Geel meent ze weer 'op spanning te kunnen brengen'. Hoe dan? Door eindeloos in gesprek te gaan met de samenleving over wat er goed is en wat er verkeerd is? Dat lijkt me niet. Dan raak je de band met je traditie helemaal kwijt.

Wat probeert Geel het CDA te verkopen? Dat de begrippen 'hertaald' moeten worden en dat is, ondanks het soms bombastische verhaal over geraaktheid, kloppende harten en ontferming, niet meer dan andere woordjes verzinnen. Gespreide verantwoordelijkheid wordt 'Nederland maken we samen', solidariteit wordt 'betrokken en nabij', publieke gerechtigheid wordt 'rechtvaardig en betrouwbaar' en rentmeesterschap wordt 'zorg voor de aarde'. Waarom die begrippen? Waarom die oude wegdoen? Het wordt niet duidelijk uit het verhaal van Geel maar het lijkt ook niet haar bedoeling te zijn geweest om daar helderheid over te verschaffen.

Als Geel gelijk heeft en de CDA'ers slikken haar verhaal, als de leden en kiezers het omarmen vanuit hun geraaktheid en hun ziel, dan is het einde van die partij werkelijk ingeluid. Dan wordt het CDA een feminiene spiri-club, een partij die macht uitsluitend een vies woord vindt. Een partij die wel altijd diep is geraakt maar ondertussen vanuit haar zo ferm kloppende hart vol compassie zonder enige solide redenering, 'oude' termen en daarmee haar traditie, 'door ontferming aangeraakt' bij het grofvuil zet. Dat zal ongetwijfeld in de onnavolgbare redenering van Geel zorg voor de aarde zijn, maar met cultureel, economisch en historisch rentmeesterschap, met gerechtigheid, solidariteit en gespreide verantwoordelijkheid heeft het niets te maken. Het heeft niets te maken met het CDA. Alleen met haar ondergang door valse profetessen.

Amanda Kluveld is historica en columniste voor vk.nl.
http://www.volkskrant.nl/(...)-vage-praatjes.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  zondag 20 november 2011 @ 20:06:50 #175
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_104599718
De visie die Marcel Wintels op het CDA heeft beschreven klinkt iig een stuk beter als waar die club nu voor lijkt te staan

http://bit.ly/sFvfIR
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')