Je zou een punt hebben als het ABP nu niet tekort kwam.quote:Op vrijdag 25 mei 2012 23:10 schreef snabbi het volgende:
pst, het ging om 30 miljard gulden.
Geld dat door werknemers is ingelegd en ook aan werknemers is uitgekeerd voor vervroegd pensioen. Het is dus gewoon teruggeven aan de werknemers, alleen op een andere manier dan ooit was bedoeld. Geen medelijden vanuit mijn zijde.
Het komt (onder andere) tekort doordat je eerder uitkeert en daardoor langer. Daarnaast heeft elk pensioenfonds last van het feit dat de levensverwachting sowieso stijgt en dat de rente zo laag is dat het gemiddelde rendement omlaag is gegaan.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 12:06 schreef klaaskippegaas het volgende:
[..]
Je zou een punt hebben als het ABP nu niet tekort kwam.
Pensioengeld is voor mensne vanaf 65 jaar en als je als overheid de werkloosheid wilt bestrijden door ATV en VUT in te voeren dan moet je daar geen (aanvullend) pensioengeld voor misbruiken.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 12:12 schreef snabbi het volgende:
Het komt (onder andere) tekort doordat je eerder uitkeert en daardoor langer. Daarnaast heeft elk pensioenfonds last van het feit dat de levensverwachting sowieso stijgt en dat de rente zo laag is dat het gemiddelde rendement omlaag is gegaan.
Mijn punt is dat het geen jatten of onkunde is geweest. Deze greep is gewoon een verandering in de uitgave geweest. Het is netjes teruggegaan naar de mensen die er recht op hebben. Het is jammer dat ze mede daardoor onvoldoende buffer hebben om het originele doel te halen.
Ja, inderdaad, het is de schuld van Hitlerquote:Op zaterdag 26 mei 2012 12:31 schreef klaaskippegaas het volgende:
[..]
Pensioengeld is voor mensne vanaf 65 jaar en als je als overheid de werkloosheid wilt bestrijden door ATV en VUT in te voeren dan moet je daar geen (aanvullend) pensioengeld voor misbruiken.
Dat is gewoon diefstal en daar zijn we nu het slachtoffer van want de buffer is weg.
De werkgevers vonden het prachtig want zij waren mooi van de oudere werknemers af en de politiek kon mooi weer spelen met een aflopende werkloosheid.
Helaas moesten ze daarvoor wel de pensioenpot leegroven (het lijkt Hitler wel) maar kennelijk mag dit allemaal.
Ik weet dat het lekker bekt om het diefstal te noemen, maar het is gewoon teruggegaan naar de rechthebbende, de werknemer. Dat er een keuze gemaakt wordt, waarin alle partijen tevreden waren. Achteraf blijkt dat het niet goed uitpakt en wordt een zondebok gezocht ipv in de spiegel gekeken.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 12:31 schreef klaaskippegaas het volgende:
Dat is gewoon diefstal en daar zijn we nu het slachtoffer van want de buffer is weg.
Weet je dat zeker? Volgens mij zijn er ook een paar bedrijven geweest (waaronder KLM) die een greep in de pensioenkas hebben gedaan om de winstcijfers te verbeteren.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 15:05 schreef snabbi het volgende:
[..]
Ik weet dat het lekker bekt om het diefstal te noemen, maar het is gewoon teruggegaan naar de rechthebbende, de werknemer. Dat er een keuze gemaakt wordt, waarin alle partijen tevreden waren. Achteraf blijkt dat het niet goed uitpakt en wordt een zondebok gezocht ipv in de spiegel gekeken.
Als ik het geld voor mijn huur of hypotheek op rood zet, en verlies, moet ik ook niet achteraf huilen dat mijn huisbaas of bank onredelijk is.
Hoe het bij de KLM is gegaan weet ik niet, dit topic ging over het ABP.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 17:06 schreef Freak188 het volgende:
[..]
Weet je dat zeker? Volgens mij zijn er ook een paar bedrijven geweest (waaronder KLM) die een greep in de pensioenkas hebben gedaan om de winstcijfers te verbeteren.
Bij de klm zit het net ff andersquote:Op zaterdag 26 mei 2012 17:06 schreef Freak188 het volgende:
Weet je dat zeker? Volgens mij zijn er ook een paar bedrijven geweest (waaronder KLM) die een greep in de pensioenkas hebben gedaan om de winstcijfers te verbeteren.
Ieder je bedoelt iedere babyboomer die zijn vut moest financieren, maar toch niet degene die nu onder de 50 zijn en tot hun 67e mogen gaan werken opeens een middenloon pensioen krijgen, en zo zijn er nog wel wat onevenwichtigheden te vinden.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 12:42 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Die uitruil van pensioenpotten voor arbeidsvoorwaarden (o.a. loonstijgingen), is (mede) geinitieerd door de werknemers/vakbonden. Die overigens ook in de besturen van (bedrijfs)pensioenfondsen zitten, en die het maar al te prettig vonden.
Ik weet dat het makkelijk is de overheid overal de schuld van te geven (en Hitler natuurlijk), maar dit was een perfecte pas-de-deux. Werknemers en werkgevers samen, ieder een deel van de buit.
Dat is ook waarom ik aangeef dat de enige waarmee ik wel medelijden heb, is degene die 'sociaal' moet betalen voor de ander. Waar dino meer op doelt is dat de werknemersvertegenwoordiging hiermee heeft ingestemd en dientengevolge de werknemers (ongeacht of ze kunnen profiteren of niet) dit feit heeft geaccepteerd. De discussie voor in hoeverre de werknemersvertegenwoordiging in het belang van alle werknemers spreekt is een hele andere. Het gaat vooral om het goedkoop wijzen naar een andere partij, terwijl er zelf ook mee ingestemd is.quote:Op zondag 27 mei 2012 10:12 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ieder je bedoelt iedere babyboomer die zijn vut moest financieren, maar toch niet degene die nu onder de 50 zijn en tot hun 67e mogen gaan werken opeens een middenloon pensioen krijgen, en zo zijn er nog wel wat onevenwichtigheden te vinden.
De sterftetabellen (of eigenlijk de prognosetafel) worden ook iedere 3 tot 5 jaar door het Actuarieel Genootschap aangepast op de nieuwe levensverwachting. Dit gebeurt al jaren. (zie de publicatie met toelichting op de website: http://www.ag-ai.nl/nieuws.php?action=view&Nieuws_Id=293 )quote:Ik lees hierboven van snabbi ook nog het argument dat iedereen opeens ouder wordt. Dat zagen de deskundigen 15 jaar geleden nog niet aankomen vraag ik me dan af. Volgens mij schreeuwt het cbs al veel langer dat de levensverwchting toeneemt waarom worden dan de sterftetabellen door de pensioenfondsen niet sneller aangepast.
De rechthebbende is de 65 plusser dus het is gewoon diefstal.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 15:05 schreef snabbi het volgende:
Ik weet dat het lekker bekt om het diefstal te noemen, maar het is gewoon teruggegaan naar de rechthebbende, de werknemer. Dat er een keuze gemaakt wordt, waarin alle partijen tevreden waren. Achteraf blijkt dat het niet goed uitpakt en wordt een zondebok gezocht ipv in de spiegel gekeken.
Als ik het geld voor mijn huur of hypotheek op rood zet, en verlies, moet ik ook niet achteraf huilen dat mijn huisbaas of bank onredelijk is.
Spreek voor jezelf, en verdraai mij woorden niet.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 12:42 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Ja, inderdaad, het is de schuld van Hitler
Hij heeft zijn geld al teruggehad voor die 65 was, het is geen diefstal.quote:Op zondag 27 mei 2012 11:48 schreef klaaskippegaas het volgende:
[..]
De rechthebbende is de 65 plusser dus het is gewoon diefstal.
Ze hebben het altijd wel over de toenemende levensverwachting en niet over de hogere leeftijden.quote:Op zondag 27 mei 2012 10:12 schreef Basp1 het volgende:
Ik lees hierboven van snabbi ook nog het argument dat iedereen opeens ouder wordt. Dat zagen de deskundigen 15 jaar geleden nog niet aankomen vraag ik me dan af. Volgens mij schreeuwt het cbs al veel langer dat de levensverwchting toeneemt waarom worden dan de sterftetabellen door de pensioenfondsen niet sneller aangepast.
Volgens mij komen de pensioenfondsen nu geld tekort en aangezien men uitgaat van een verplichte bijdrage aan die pensioenen van 40 jaar hebben ze het geld van een hele grote groep gestolen.quote:Op zondag 27 mei 2012 11:52 schreef snabbi het volgende:
Hij heeft zijn geld al teruggehad voor die 65 was, het is geen diefstal.
Het is diefstal als ik er mee aan de haal ga. Of eigenlijk andersom. Het is diefstal dat de 65+er nu met mijn geld er vandoor gaat.
Er is niet gestolen. De pensioenfondsen kampen met twee grote problemen.quote:Op zondag 27 mei 2012 11:57 schreef klaaskippegaas het volgende:
[..]
Volgens mij komen de pensioenfondsen nu geld tekort en aangezien men uitgaat van een verplichte bijdrage aan die pensioenen van 40 jaar hebben ze het geld van een hele grote groep gestolen.
De woekerpolisaffaire is er niets bij en we weten hoe onze politieke vrienden daar mee omgingen.
Ja het is deels waar wat je zegt. Jij betaalt nu omdat de 65+er ook nog eens te lang blijft leven. Ook zijn levensverwachting blijft stijgen. Aangezien hij niet meer kan bijstorten, moet jij dit nu doen (uit solidariteit). Daarnaast moet jij nu bijstorten omdat de toegenomen kosten voor de 60+er niet meer voor hem te dragen zijn.quote:Op zondag 27 mei 2012 12:00 schreef Basp1 het volgende:
Snabbi, wanneer pensioenfondsen met sterftetabbelen dus weldegelijk rekening zouden houden, is het voor de partijen geen punt van discussie natuurlijk. Maar als ik van pensioenfondsen zelf in berichtgeving lees dat de premies omhoog gaan omdat de levensverwachting toeneemt dan liegen ze dus over dat punt. Omdat ze het toch al wisten maar de grote grijze golf niet durvenden op te schepen met hogere premies denk ik dan maar.
Dat de dekking nu moeilijk te realiseren is door de lage rentes en aangescherpte regels met fondsen/zaken waarin ze nog wel mogen beleggen en hoe hun mandje verdeeld mag zijn dat is logisch en klopt dan ook.
Die 65+ blijven niet te lang leven de pensioenfondsen hebben gewoon zitten te slapen, dit wisten ze minsten 10 jaar geleden ook al dat dit zou gebeuren. Zie ook onderstaand link uit 2004.quote:Op zondag 27 mei 2012 12:05 schreef snabbi het volgende:
[..]
Ja het is deels waar wat je zegt. Jij betaalt nu omdat de 65+er ook nog eens te lang blijft leven. Ook zijn levensverwachting blijft stijgen. Aangezien hij niet meer kan bijstorten, moet jij dit nu doen (uit solidariteit). Daarnaast moet jij nu bijstorten omdat de toegenomen kosten voor de 60+er niet meer voor hem te dragen zijn.
Het verhaal wat ze je vertellen is ook deels waar, want ook jij gaat langer leven. Ze moeten dus ook nog meer geld van je binnenhalen om jouw pensioen te kunnen betalen. Anders wordt die rekening weer doorgeschoven naar jouw kinderen.
En dat terwijl de basis nog veel smaller gaat worden. Sommige bedrijven mogen thans ongeveer 25% (!) van de loonsom in het pensioenfonds storten voor hun werknemers. Een grotere premie op het offshoren van banen naar andere landen kun je imho niet geven. Met name waar een pensioen op basis van eindloon is, is het volstrekt irrealstisch en onhoudbaar geworden.quote:Op zondag 27 mei 2012 12:26 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Die 65+ blijven niet te lang leven de pensioenfondsen hebben gewoon zitten te slapen, dit wisten ze minsten 10 jaar geleden ook al dat dit zou gebeuren. Zie ook onderstaand link uit 2004.
http://www.ag-ai.nl/bibliotheek-1.php?action=view&Content_Id=685
Het verhaal wat ze mij vertellen is idd deels waar, maar omdat ik ten op zicht van de vutters 10 jaar extra mag bijdragen en dus ook 10 jaar geen greep in de pensioenpotten doe verdraaien ze het verhaal zo dat het lijkt alsof er enige solidariteit is, maar als je gewoon dan gaat rekenen hoeveel pensioenafdarcht ik in mijn werkzame leven zal doen van mijn 25e tot mijn 67e (als we geluk hebben, ik roep nog steeds dat ik blij ben als ik met mijn 70e met pensioen mag en ik ben nu 41) dan blijkt gewoon dat solidariteit ver te zoeken is. Verder zal ik statistisch gezien 2 jaar ouder als bijvoorbeeld mijn vader moten worden, mijn vader die wel met de vut is gegaan met zijn 60e wordt dan statistisch 76 , dus die heeft minder inleg (35 jaar inleg) gehad, maakt dus 16 jaar aanspraken op premies, ik mag 42 jaar inleggen en er dus dan maar 12 jaar aanspraak op maken als we met ons 67 met pensioen gaan en idd 78 zouden worden.
Atilla de Hun schijnt ook zoiets gedaan te hebben!quote:Op zondag 27 mei 2012 11:50 schreef klaaskippegaas het volgende:
[..]
Spreek voor jezelf, en verdraai mij woorden niet.
Als je je zou verdiepen in de geschiedenis dan zou je weten dat Hitler ook mooi weer speelde door vakantieresorts te bouwen voor de arbieders wat hij betaalde met de pensioenen van die arbeiders.
Aardig model!quote:Op zondag 27 mei 2012 12:53 schreef snabbi het volgende:
Ik bestrijd je verhaal niet Basp1, al moet je wel rekening houden met het feit dat toen de VUT betaald werd, de pensioenfondsen wel ruim voldoende in kas hadden. Dat ze voldoende in kas hadden met een prognose-tafel die we nu achterhaald noemen dan. Wel was er ook toen al sprake van aanpassingen natuurlijk.
Voor degene die er in geļnteresseerd is heb ik een voorbeeldje (versimpelde weergave van de werkelijkheid) gemaakt om te laten zien hoeveel die ruime begrippen als levensverwachting, rendement etc nou werkelijk uitmaken voor een pensioenfonds. Speel maar eens met de variabelen om te zien wanneer iemand gemiddeld sterft en hoeveel een premie precies uitmaakt.
Zie overigens ook dat je totale premieinleg maar een fractie is van het rendement.
http://www.mijnbestand.nl/Bestand-ISECPBIC48NP.xlsx
Dus voor de critici ik weet dat de berekening met franchises net anders werkt, geen belasting rekening wordt gehouden etc.
Het verhoogde percentage van 25% is bij een bedrijf (nou ja, één van de grootstequote:Op zondag 27 mei 2012 13:12 schreef Basp1 het volgende:
Leuk bestand snabbi.
Maar welke afdracht hebben we het nu over jij hebt in je tabel 1.75% gezet en dino heeft het over 25% afdracht, nogal een subtiantieel verschil.
En wordt het middenloon niet nog inflatiegecorigieerd?
Toont je model niet juist aan dat een percentage van 1,75%/2% (zelfs over het hele salaris zonder rekening te houden met franchises etc) al te laag is om zelfs maar middelloon (niet inflatie gecorrigeerd) te dekken?quote:Op zondag 27 mei 2012 13:19 schreef snabbi het volgende:
Op dit moment hebben de meeste pensioenfondsen een model waarbij je van je brutoloon de AOW franchise moet aftrekken om op het bedrag uit te komen waarover de pensioenafdracht wordt berekend. Dit percentage is bij veel fondsen 1,75 of 2%.
Dino wijst naar een uitzondering. Wanneer je veel oude werknemers hebt is de mogelijkheid voor het repareren van een pensioengat klein, doordat de tijd waarop je een rendement kunt halen klein is. Dan ga je naar extreme situaties toe.
* edit, oh eindloon is sowieso een bitch. Je weet niet wat iemand zijn eindloon is, dus zit je sowieso op het einde met enorme extra kosten
overigens weet ik niet of je middelloon ook inflatie gecorrigeerd is. Daarom was het een versimpelde weergave
Ja, ik had me gebaseerd oa op deze site http://www.pensioenpower.(...)pensioen%20opgebouwdquote:Op zondag 27 mei 2012 13:22 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Toont je model niet juist aan dat een percentage van 1,75%/2% (zelfs over het hele salaris zonder rekening te houden met franchises etc) al te laag is om zelfs maar middelloon (niet inflatie gecorrigeerd) te dekken?
/edit 25% is extreem inderdaad, maar vergis je niet om de molensteen die veel werkgevers met gunstige (historische) pensioenvoorwaarden om de nek hebben liggen.
Ik zit in zo'n mooie cao en pensioenfonds eraan vast.quote:Op zondag 27 mei 2012 13:22 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Toont je model niet juist aan dat een percentage van 1,75%/2% (zelfs over het hele salaris zonder rekening te houden met franchises etc) al te laag is om zelfs maar middelloon (niet inflatie gecorrigeerd) te dekken?
/edit 25% is extreem inderdaad, maar vergis je niet om de molensteen die veel werkgevers met gunstige (historische) pensioenvoorwaarden om de nek hebben liggen.
Goeie handel voor ZZP'ers trouwens, want die zijn vaak met een dubbel tarief opeens niet zo veel duurder dan vaste krachten
Volgens mijn loonstrookje wordt op mijn brutoloon van 3386, 296 pensioen permie ingehouden en de werkgever stort dan ook nog eens 296 per maand in die slecht gerepareerde bijna bodemloze put.quote:
Kun je dan niet als ZZP'er oid gaan werken? Werkgever blij, en jij blij? Althans bij verder gelijkblijvende omstandighedenquote:Op zondag 27 mei 2012 14:03 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik zit in zo'n mooie cao en pensioenfonds eraan vast.
[..]
Volgens mijn loonstrookje wordt op mijn brutoloon van 3386, 296 pensioen permie ingehouden en de werkgever stort dan ook nog eens 296 per maand in die slecht gerepareerde bijna bodemloze put.
Wie zijn "ze"?quote:Op zondag 27 mei 2012 23:28 schreef Bombshell het volgende:
Leuk man daar is mijn pensioen ook in onder gebracht. Vroeg of laat gaan ze erop afgerekend worden.
Begin eerst maar eens met dat kwartje van minister Kok.quote:Op zondag 27 mei 2012 22:58 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
dit is bekend, ik ga er dan ook vanuit dat de overheid die miljarden na de verkiezingen weer terug gaat storten in de pensioenpot van het ABP.
Die 1.75% of 2% is niet het % pensioenpremie, maar het opbouw%, dat is iets heel anders dus.quote:Op zondag 27 mei 2012 13:25 schreef snabbi het volgende:
[..]
Ja, ik had me gebaseerd oa op deze site http://www.pensioenpower.(...)pensioen%20opgebouwd
Ik zie het meer gebeuren. Hoe die pensioenfondsen precies het eea hebben afgedekt weet ik niet exact. Vergeet niet dat we uit een tijd komen waarin gedacht werd dat 8% rendement heel normaal was (of zelfs laag voor een pensioenfonds). Alle kosten die het fonds heeft heb ik natuurlijk ook niet meegenomen in deze berekening.
Ok prima. Het model was vooral bedoeld om inzicht te geven in de effecten die langleven en rendement hebben op dit hele verhaal. Dat niet alle parameters juist zijn, dat was ook nooit mijn bedoeling. Ik denk dat mensen het zat zijn om container begrippen te horen en geen idee wat voor effect doorwerken tot 67 bijvoorbeeld heeft. Ook al zijn niet alle variabelen realistisch, dan nog kan men zien wat gevolgen zijn van kleine veranderingen in dit soort elementen.quote:Op maandag 28 mei 2012 00:56 schreef Poekieman het volgende:
[..]
Die 1.75% of 2% is niet het % pensioenpremie, maar het opbouw%, dat is iets heel anders dus.
Met een eindloonsysteem wordt (werd) je geacht 70% van het eindloon op te bouwen in 40 jaar (25 .. 65), daar komt die 1.75% opbouw vandaan. Met een middelloonsysteem mag je 2% per jaar als opbouw% gebruiken.
Met een actuariele berekening wordt vanuit het pensioengevend salaris, de franchise, de rekenrente en het opbouw% de premie bepaald, rekening houdend met sterfte/overlevingskansen.
Die premie is voor 'normale' waarden van bovengenoemde parameters altijd een stuk hoger dan die 1.75% of 2% van het pensioengevend salaris.
En natuurlijk ook diegene die daarvoor teveel loon hebben ontvangen.quote:Op donderdag 19 juli 2012 14:00 schreef ikweethetookniet het volgende:
Kamp noemt situatie pensioenen zorgelijk
Het enige wat zorgelijk zou moeten zijn is de positie van diegene die destijds 30 miljard hebben gejat uit het ABP
Alle ambtenaren dusquote:Op donderdag 19 juli 2012 18:26 schreef rsfxrs020 het volgende:
[..]
En natuurlijk ook diegene die daarvoor teveel loon hebben ontvangen.
Er zijn er genoeg die bovendrijven hoor. Een aantal van de grotere hebben problemen en dat raakt in verhouding ook veel mensen. Het geldt echter niet voor allemaal.quote:Op donderdag 19 juli 2012 22:16 schreef ikweethetookniet het volgende:
http://nos.nl/dossier/142(...)-staat-van-uw-fonds/
Er staan 100 pensioenfondsen op vermeld met hun dekkings%
En als je op de play knop drukt zie je ze allemaal door het ijs zakken![]()
Ik ben benieuwd wanneer de werknemers de daardoor in ruil bedongen loonsverhogingen met bijbhorende cao goodies met terugwerkende kracht terugstorten.quote:Op zondag 23 december 2012 17:28 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Ik ben benieuwd wanneer de werkgevers (incl de overheid die het ABP heeft leeggeroofd) deze gelden weer gaan terugstorten in de pensioenfondsen. Ik snap niet dat dit niet een onderwerp is dat besproken wordt in den Haag.
door de belastingverhogingen en wetswijziginging zoals de WUL gaan mensen er per januari tot 10% op achteruit, lijkt me al een aardig offer. Die miljarden van de ABP kunnen rechtstreeks uit de zorgbegroting betaald worden. al die CAO goodies van destijds zijn overigens allang weer afgepakt in de CAO's die daarna kwamen. Arbeidsvoorwaarden zijn vaak enorm slecht geworden in vergelijking met jaren terug (zie bv de postbodes)quote:Op zondag 23 december 2012 17:32 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Ik ben benieuwd wanneer de werknemers de daardoor in ruil bedongen loonsverhogingen met bijbhorende cao goodies met terugwerkende kracht terugstorten.
Ik denk dat je daarmee je antwoord hebt
quote:Op zondag 23 december 2012 17:59 schreef ikweethetookniet het volgende:
Ik vraag me af hoe de min van fin destijds Gerrit Zalm nu nog bankdirecteur kan zijn![]()
De grootste roof allertijden en dan niet in de bak en of schavot en kaalgeplukt nee een bankdirecteur met een salaris van 600.000,00¤
Gerrit Zalmoprotten en snel een beetje
Ze nemen nooit verantwoordelijkheid voor hun fouten.quote:Op zondag 23 december 2012 17:20 schreef ikweethetookniet het volgende:
Lubbers: 'Laten we nu geen spelletje zwartepieten over het verleden. We moeten volop aan de slag.'
Dat is juist. Volgens ikweethetookniet, en aanverwanten, heeft altijd de ander het gedaanquote:Op zondag 23 december 2012 18:11 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ze nemen nooit verantwoordelijkheid voor hun fouten.
Mwa. Er zijn in mijn ogen ook wel fouten gemaakt. Foute keuzes.quote:Op zondag 23 december 2012 18:14 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Dat is juist. Volgens ikweethetookniet, en aanverwanten, heeft altijd de ander het gedaan
Werkgevers en werknemers gooien het op een accoordje waarbij pensioen op lange termijn wordt uitgeruild tegen arbeidsvoorwaarden op korte termijn.quote:Op zondag 23 december 2012 18:21 schreef snabbi het volgende:
[..]
Mwa. Er zijn in mijn ogen ook wel fouten gemaakt. Foute keuzes.
Het heeft weinig zin om daar nog over te gaan zitten janken, dat ben ik wel met je eens. Neemt niet weg dat er veel meer uitgesleept had kunnen worden. Wedervraag daarop is natuurlijk in hoeverre meer er uit halen altijd het beste is. Uiteindelijk denk ik dat niemand kan aangeven wat hier het optimum geweest zou zijn.
Dat zeg ik toch, foute keuzes?quote:Op zondag 23 december 2012 18:36 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Werkgevers en werknemers gooien het op een accoordje waarbij pensioen op lange termijn wordt uitgeruild tegen arbeidsvoorwaarden op korte termijn.
Da's geen fout, da's een keuze. Weinig nut om daarover te janken, maar als je dat als werknemer zou willen doen, moet je bij je eigen vertegenwoordiger in het pensioenfonds zijn (veelal de vakbonden). Zit er teveel geld in pensioenfondsen en te weinig in arbeidsvoorwaarden is het niet goed, zit er te weinig geld in pensioenfondsen en te veel in arbeidsvoorwaarden is het ook niet goed.
Als we beroepszeiken eens konden exporteren en vermarkten, was Nederland weer een grote natie.
Waar zit 'm de fout dan? Want uiteindelijk is het gewoon timingsverschil, of je die centjes in de periode 1995-2012 in handen krijgt als werknemers, of in de periode 2030-2050?quote:
Het feit dat men nu met spijt terugkijkt geeft aan dat een verkeerde keuze is gemaakt.quote:Op zondag 23 december 2012 18:42 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Waar zit 'm de fout dan? Want uiteindelijk is het gewoon timingsverschil, of je die centjes in de periode 1995-2012 in handen krijgt als werknemers, of in de periode 2030-2050?
in het laatste geval had hier natuurlijk masaal geazijnpist worden over dat de kassen te vol zitten omdat pensioenbestuurders dan meer kunnen rovenEn zo is het nooit goed. En de schuld van 'de ander'
Het waren de vertegenwoordigers (vakbonden) van die meute zelf die de wortel optuigden, in veel gevallen waren zij degenen die het intitiatief tot deze uitruil namen. Die slachtofferrol die mensen zich aanmeten is wel leuk en aardig, maar nogal kortzichtig.quote:Op zondag 23 december 2012 19:59 schreef snabbi het volgende:
[..]
Het feit dat men nu met spijt terugkijkt geeft aan dat een verkeerde keuze is gemaakt.
Daarnaast is zeer waarschijnlijk dat men ook wel een salarisverhoging er door had gekregen (hetzij lager) wanneer men de pensioengelden er niet voor opgeofferd had. De wortel die werd voorgehouden maakt de meute lam. Dat de verhoging weer andere gevolgen gehad zou hebben, is voor mij verder te onoverzichtelijk om te bepalen wat wel en niet goed is.
Het ligt iets subtieler denk ik. Het is niet zozeer het pensioen zelf dat uitgeruild is, maar de zekerheid van het pensioen. Men heeft bewust het risico verhoogd in ruil voor korte termijn winst. En dat is typisch zo'n afspraak die vakbonden maken: het lijkt een win-win situatie, maar ergens in de kleine lettertjes betaal je altijd een prijs.quote:Op zondag 23 december 2012 18:36 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Werkgevers en werknemers gooien het op een accoordje waarbij pensioen op lange termijn wordt uitgeruild tegen arbeidsvoorwaarden op korte termijn.
Wie het initiatief nam weet ik niet, ik was er niet bij. Hell I don't care. Zoals je in eerdere postings wellicht hebt kunnen lezen ben ik zelf ook niet voorstander om terug te komen op eerdere afspraken. Men zit gewoon op de blaren van een verkeerde keuze. Jammer.quote:Op zondag 23 december 2012 20:30 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Het waren de vertegenwoordigers (vakbonden) van die meute zelf die de wortel optuigden, in veel gevallen waren zij degenen die het intitiatief tot deze uitruil namen. Die slachtofferrol die mensen zich aanmeten is wel leuk en aardig, maar nogal kortzichtig.
Netjes, 17%! Heb je ergens info van wat het ABP gedaan heeft? Op Apple hebben ze in ieder geval leuk gescoord, ben wel benieuwd naar de rest van de porto.quote:Op maandag 24 december 2012 20:17 schreef Bayswater het volgende:
Lekker hoor ABP, persoonlijk weer 17 % rendement dit jaar en jullie hebben het hele jaar weer zitten prutsen.
17 % is die van mijzelf. Die van ABP heb ik alleen maar nieuwsberichten van:quote:Op maandag 24 december 2012 20:28 schreef fedsingularity het volgende:
[..]
Netjes, 17%! Heb je ergens info van wat het ABP gedaan heeft? Op Apple hebben ze in ieder geval leuk gescoord, ben wel benieuwd naar de rest van de porto.
quote:Op maandag 24 december 2012 20:34 schreef Bayswater het volgende:
[..]
17 % is die van mijzelf. Die van ABP heb ik alleen maar nieuwsberichten van:
Heerlen, 14 december 2012. De premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen bij ABP gaat in 2013 omhoog: van 24,1% naar 25,4%. De premie wordt aangepast aan de wederom gestegen levensverwachting, de samenstelling van het ABP deelnemersbestand en de eisen die de toezichthouder stelt. De tijdelijke opslag op de premie van 3,2%, die moet bijdragen aan het herstel van de financiėle positie, is hierbij inbegrepen.
Valt mee hoor, ze stappen al jarenlang gestaffeld in, hoewel dit bericht inderdaad rond de top op 680 was.quote:Pensioenfonds ABP heeft alleen dit jaar al 400 miljoen dollar (320 miljoen euro) aan Apple verdiend.
De aandelen die het in bezit heeft, zijn meer dan 1 miljard dollar waard.
.
1,6 miljoen aandelen Apple
Het ABP had volgens eigen opgaven op 1 juli 2012 1,6 miljoen aandelen Apple in bezit. Een prima belegging, de beurskoers stijgt vandaag naar een record van 680 dollar, wat het totale pakket 1,1 miljard dollar (870 miljoen euro) waard maakt.
Het ambtenarenpensioenfonds is al zeer lange tijd aandeelhouder in Apple. Zo had de belegger in 2001 al 170.000 stukjes in bezit. De totale waarde van het aandeel ABP in portefeuille was toen nog maar 3,75 miljoen dollar (22 dollar per aandeel).
Een woordvoerder van fondsbeheerder APG stelt trots dat het aantal aandelen bijna is vertienvoudigd, van 170.000 stukjes naar nu 1,6 miljoen aandelen. Terwijl de waarde liefst 300 keer toenam, van 3,75 miljoen naar nu 1,1 miljard dollar. Voorwaar een prima prestatie. De waarde van de 170.000 aandelen Apple van ABP uit de begintijd is sinds 2001 maar liefst 3000% gestegen, van 3,75 miljoen naar 115 miljoen dollar.
2012
ABP begon op 1 januari met 1,4 miljoen aandelen Apple tegen een waarde 400 dollar. In de eerste helft van dit jaar zijn daar nog 200.000 stukjes bijgekocht. Ondanks dat het ABP niet wil zeggen wat de exacte gemiddelde aankoopkoers was, dat zeggen we nooit, komen wij met onze berekeningen uit op een winst van 400 miljoen dollar in 2012.
500 miljoen euro boekwinst
Sinds 2001 heeft het ABP ongeveer 600 miljoen dollar verdiend op Apple, blijkt uit berekening van RTL Z, dat is nog exclusief de 40 miljoen dollar dividend die het ABP dit jaar ontvangt van het wonderbedrijf van wijlen Steve Jobs. De totale (boek)winst komt uit op 640 miljoen dollar, ruim 500 miljoen euro.
Per deelnemer heeft het ABP nu 180 euro verdiend aan Apple.
Mooi resultaat
Woordvoerder Harmen Geers stelt dat het een mooi resultaat is, maar dat Apple maar een van de tienduizenden titels" is waarin ze beleggen. "Het gaat natuurlijk om het rendement van de hele beleggingsportefeuille."
In de eerste helft van 2012 heeft ABP 15 miljard euro verdiend op beleggingen, of bijna 5.500 euro per deelnemer.
Dekkingsgraad
Ondanks de goede beleggingen, het ABP maakte de afgelopen 15 jaar gemiddeld 5,9% rendement, staat de dekkingsgraad toch veel te laag. De verhouding tussen bezittingen en verplichtingen loopt volledig uit het lood door de huidige lage rekenrente van 2%. De dekkingsgraad van het ABP is vandaag de dag slechts 90%, terwijl 104,3% vereist is per eind 2013.
Het ABP stevent derhalve af op flinke kortingen van de pensioenen, naar verwachting 14% in 2013 en 2014.
Bij een aangepaste rekenrente rekenrente van 3 of 4% zou het pensioenfonds niet hoeven aan te stempelen.
Dat bedoel ik met gepruts, na de cijfertjes tweede kwartaal Apple met de I-pad 3 erin moest je gewoon wegwezen daar wetende dat Steve Jobs van de aardbodem verdwenen is.quote:Op maandag 24 december 2012 21:01 schreef fedsingularity het volgende:
[..]
Valt mee hoor, ze stappen al jarenlang gestaffeld in, hoewel dit bericht inderdaad rond de top op 680 was.
Dat idee had ik ook, zeker toen in het nieuws kwam hoeveel ze wel niet verdienden aan aapl.quote:Op maandag 24 december 2012 21:29 schreef Bayswater het volgende:
[..]
Dat bedoel ik met gepruts, na de cijfertjes tweede kwartaal Apple met de I-pad 3 erin moest je gewoon wegwezen daar wetende dat Steve Jobs van de aardbodem verdwenen is.
Prima rendement.quote:Op maandag 24 december 2012 20:17 schreef Bayswater het volgende:
Lekker hoor ABP, persoonlijk weer 17 % rendement dit jaar en jullie hebben het hele jaar weer zitten prutsen.
Dat zal best wel niet, maar zijn daar eisen dan voor aangezien ik pas de suggestie hoorde dat pensioenfondsen wat meer risico wilde nemen met toestemming van hun leden? Gestaffeld inkopen van Apple na de tweede helft van 2012 vind ik overigens al een niet aanvaardbaar risico, met verkoop kon je het geld aanzienlijk beter besteden.quote:Op maandag 24 december 2012 22:14 schreef snabbi het volgende:
[..]
Prima rendement.
Voldoet jouw portefieulle ook aan de spreidingseisen van DNB, anders is het lastig vergelijken natuurlijk.
Even uit mn hoofd zeg ik dat verschillende type beleggingen in categorieen worden ingedeeld en dat er een spreiding gemaakt moet worden om eventuele klappen niet te zwaar te laten neervallen. Het omgekeerde is daardoor natuurlijk ook waar.quote:Op maandag 24 december 2012 22:55 schreef Bayswater het volgende:
[..]
Dat zal best wel niet, maar zijn daar eisen dan voor aangezien ik pas de suggestie hoorde dat pensioenfondsen wat meer risico wilde nemen met toestemming van hun leden? Gestaffeld inkopen van Apple na de tweede helft van 2012 vind ik overigens al een niet aanvaardbaar risico, met verkoop kon je het geld aanzienlijk beter besteden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |