abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_90624545
'Misère pensioen is schuld overheid'

AMSTERDAM - Als de Nederlandse staat en talloze bedrijven hun handen hadden thuisgehouden en in de jaren negentig niet in de kassen van de pensioenfondsen hadden gezeten, zouden we nu niet zo in de misère zitten.

Dit zegt econoom Frits Bosch. Maar de overheid, die zich miljarden van het ABP, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds toeëigende, is niet alleen schuldig. Ook slecht beleid van de pensoenfondsen zelf hebben hun sporen nagelaten.

Er moet daarom een parlementaire enquête komen naar de wijze waarop pensioenfondsen met hun geld zijn omgegaan. Dit stellen de Vereniging van Effectenbezitters en de Landelijke overkoepelende vereniging van organisaties van gepensioneerden (NVOG).

Eerder dit jaar constateerde de Commissie Beleggingsbeleid en Risicobeheer dat pensioenfondsen alleen al in het jaar 2008 door slecht uitgevoerd beleid en fouten zo'n 20 miljard euro waren kwijtgeraakt. Het rapport veroorzaakte nauwelijks enige commotie, tot grote verbazing van directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

"Dat geld is gewoon weggewaaid. Een parlementaire enquêtecommissie zou daar van mij wel eens naar mogen kijken. Wat ik zorgwekkend vind is dat de pensioenmarkt nog steeds zo amateuristisch wordt bestuurd. Aan de top staan doorgaans politici en vakbondsbestuurders, nooit beleggingsexperts. "
Er wordt al jarenlang schande gesproken over de greep die de overheid in de kas van het ambtenarenpensioenfonds ABP heeft gedaan. Volgens voormalig NVOG-voorzitter Hennie Kemner hangt er nog altijd een 'mysterieus waas' rond die verdwenen miljarden.

"Dit is een zaak waar heel weinig ruchtbaarheid aan is gegeven. Niemand weet precies hoeveel geld er verloren ging en evenmin hoe één en ander in zijn werk is gegaan. Ik weet zeker dat de 150.000 leden van de NVOG een parlementair onderzoek zeer zouden toejuichen." *O*

http://www.parool.nl/paro(...)chuld-overheid.dhtml

Maar Gerrit Zalm is onschuldig hoor O-) echt waar :O hij heeft zulke goede dingen gedaan :Z
Zelfs bij DSB _O-
  woensdag 10 augustus 2011 @ 12:32:20 #52
43642 Bayswater
What'sYourFunctionInLife?
pi_100546893
http://www.nu.nl/economie(...)bp-fors-gedaald.html

Dekkingsgraad ABP fors gedaald Laatste update: 10 augustus 2011 11:51 info

HEERLEN - De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is gedaald tot onder 100 procent. Dat heeft het pensioenfonds woensdag bekendgemaakt.
In de maand juli daalde de dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen, met 6 procentpunt.

De forse daling van de dekkingsgraad wordt zowel door een dalende rente als door daling van de koersen op de financiële markten veroorzaakt. ''Voor nu heeft dit geen gevolgen voor de pensioenen'', aldus ABP.

De dekkingsgraad, de mate waarin een fonds in staat is aan zijn verplichtingen te voldoen, mag niet onder de 105 procent komen. Gebeurt dat wel, dan moet het fonds zich melden bij DNB en een herstelplan opstellen.


Wat is dat toch met die zakkenvullers van het ABP, in april hebben ze nog de premies verhoogd en nu hebben ze het bij 2 slechte beursdagen (of nee, die zijn niet eens meegerekend) weer niet op orde. :{w
Life lies a slow suicide
Orthodox dreams and symbolic myths
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase
  woensdag 10 augustus 2011 @ 14:49:10 #53
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_100551988
Dat komt omdat ze iedere keer precies het verkeerde doen. SeLang heeft al eens mooi uitgelegd.
Bedankt Hans.
  woensdag 10 augustus 2011 @ 14:53:36 #54
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_100552177
Ach Balkenende bemiddelde op verzoek van Bush in een 50 miljard lening aan Fanny Mae en Freddie Mac in ruil voor de baan voor zijn vriend Jaap de Hoop Keffer als baas van de NAVO

De pensioenfondsen zijn dikke geldpotten waar iedereen naar zit te loeren
Er gaat niets boven lekker in de zon zitten in de achtertuin met een heel koud glas bier , als je al 72 jaar bent en nog gezond, laat ze maar lachen de sukkels
pi_100552404
quote:
0s.gif Op maandag 27 december 2010 14:43 schreef Bankfurt het volgende:

[..]

Maar Joop gaf het tenminste weer terug aan de gewone mensen.

We hebben nu verspillers die nog meer weggraaien en er lege wolkenkrabbers van kopen in Dubai.
Joop en zijn generatie hebben het ook de staatsschuld op laten lopen, en geen adequate voorzieningen getroffen om de aankomende problemen van de vergrijzing op te vangen. Wat mij betreft mogen ze de geplande bezuinigingen wel uit de pensioenen die nú uitgekeerd worden betalen, als bedankje voor het slechte rentmeesterschap. :{w
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_100553121
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 december 2010 13:17 schreef Integrity het volgende:
Daarom maar deze vraag: Wat had het ABP moeten doen met al die miljarden overcapaciteit?
Ah kijk, er bestaan dus wel degelijk domme vragen.

Wat dacht je van ervoor zorgen dat ze hun dekkingsgraad wel behouden (behielden) en later nog wat kunnen uitkeren?
pi_100553222
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 december 2010 17:40 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

Paars had geluk in de grootste boom ooit te zitten en zelfs dan heeft het beleid in velen opzichte enorm gefaald. Al is dat makkelijk praten achteraf.

Het hangt allemaal samen met de tijdgeest. Geld leek gewoon gratis en uit het niets te komen in die dagen, maar weinige die wisten hoe het zat.
Er zijn er vandaag de dag nog steeds die niet snappen dat de drukpersen aan gaan blijven en ondanks alles deflatie verwachten.

Maar goed...
  vrijdag 25 mei 2012 @ 15:19:09 #58
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_112019436
Pensioenfonds ABP: Staat nam in 1996 miljarden uit kas

De overheid heeft in 1996 30 miljard gulden (13,6 miljard euro) uit pensioenfonds ABP voor ambtenaren gehaald om de VUT-regeling te kunnen bekostigen. Dat onthult vicevoorzitter van het fonds Xander den Uyl.

Dat er destijds geld uit het fonds is gehaald is wel eens bekendgemaakt, maar deelnemers van het fonds verzochten de laatste tijd massaal om meer informatie over de ‘greep uit de kas’ en de vraag of de overheid het terug zou moeten betalen.

Volgens Den Uyl is alles wel wettelijk gegaan, waardoor het fonds geen mogelijkheden heeft het geld terug te vragen. :?

Omdat de dekkingsgraad bij ABP zoals bij veel pensioenen tot onder de norm was gezakt, moesten uitkeringen worden gekort. De gepensioneerde ambtenaren gaan er 0,5 procent, gemiddeld 3,50 euro per maand, op achteruit en een tijdelijke opslag op de premie wordt verhoogd.

Het ambtenarenfonds is niet het enige waarbij geld uit de kas is gehaald. Ook bij de fondsen van Imtech en Philips heeft de werkgever er ooit geld uit genomen

http://www.beurs.nl/nieuw(...)96-miljarden-uit-kas

En ze zijn wakker geworden :)
pi_112023298
TT aangepast. Ben er een beetje klaar mee dat vrijwel alles in AEX op Gerrit Zalm wordt betrokken door enkele users, terwijl die naam in het geciteerde artikel niet eens voorkomt. (edit: zie nu pas dat het een erg oud topic is, maar laat het desalniettemin zo).
  vrijdag 25 mei 2012 @ 17:47:19 #60
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_112024787
Gewoon je eigen pensioen fixen, zoals echte bazen dat doen, ben je waarschijnlijk ook nog ver voor je 67e klaar, als je in je twenties begint en weet waar je mee bezig bent. *)
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
  vrijdag 25 mei 2012 @ 17:53:10 #61
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_112024962
quote:
11s.gif Op vrijdag 24 december 2010 13:03 schreef ikweethetookniet het volgende:
Regering deed greep uit kas ABP

De regering kon in de jaren negentig ongestoord tientallen miljarden uit de kas van het ambtenarenpensioenfonds plunderen, tot grote woede van de Algemene Rekenkamer.

Dat zegt hoogleraar Jan van de Poel in een interview met deze krant. Van de Poel was van 1997 tot 2002 financieel topman van het ABP. ''Toen ik financieel directeur werd lag een rapport van de Algemene Rekenkamer op mijn bureau. Daarin stond dat de regering 30 miljard gulden uit het fonds had gesloopt. De Rekenkamer was daar ziedend over. Maar niemand las dat rapport en geen journalist schreef erover.''

Ook bedrijven deden indertijd een graai in de kas van hun pensioenfondsen, zegt Van de Poel, maar niet op zo'n grote schaal als de regering.

Van de Poel heeft geen goed woord over voor de politici die het jarenlang voor het zeggen hebben gehad bij het ABP. Volgens hem zijn het egoïsten die de schuld altijd op anderen afschuiven. Het ABP zouden zij lang hebben gezien als een veilige haven om in af te bouwen.

Dieptepunt
Het ABP heeft de afgelopen twee jaar fors te lijden onder de kredietcrisis. Beleggingen rendeerden minder dan verwacht, bovendien had het fonds te riskant belegd. Over 2008 zakte de dekkingsgraad, de verhouding tussen het vermogen van een pensioenfonds en de pensioenen die moeten worden uitgekeerd, met bijna zestig procentpunt naar een dieptepunt van 83 procent begin vorig jaar. Daarna werd de pensioenpremie verhoogd. Inmiddels zou de dekkingsgraad weer zijn toegenomen tot 105 procent.

Volgens Van de Poel krijgen beleggingsresultaten van pensioenfondsen nu veel te veel aandacht: ''Het pensioenprobleem is uitermate simpel. Met de stijgende levensverwachting en ons huidige levenspatroon kan het niet zo zijn dat je op je 27ste begint met werken, op je zestigste stopt en daarna veertig jaar gratis op vakantie gaat. Dat kan alleen in een staat die leunt op slavernij. Dus als mensen gezond zijn, moeten ze werken. Dit is een demografische tijdbom die al heel lang tikt, een piramidespel. Maar de bonden wilden er nooit over praten. Nog steeds doen ze alsof er niets aan de hand is.'' (TON DAMEN en HENK SCHUTTEN)

In de krant: 'De grootste graaier was de overheid'

http://www.parool.nl/paro(...)ep-uit-kas-ABP.dhtml

Reactie Zalm voorspelbaar :r Ha ha ha ha dat zien jullie toch echt verkeerd hoor :r
Ach dit is nog niks .... wacht maar tot het ESM de pensioenpot gaat plunderen als Griekenland en Spanje omvallen :7

Langleven Europa _O_
pi_112025138
quote:
6s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 17:47 schreef monkyyy het volgende:
Gewoon je eigen pensioen fixen, zoals echte bazen dat doen, ben je waarschijnlijk ook nog ver voor je 67e klaar, als je in je twenties begint en weet waar je mee bezig bent. *)
live fast, die young: probleem ook opgelost :)
( (c) Circle Jerks ;) )

Mooi toch, die werknemers die een uitruil doen van pensioen met arbeidsvoorwaarden, en dan nu opeens heel verbolgen spelen....? ;)
pi_112025429
quote:
6s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 15:19 schreef ikweethetookniet het volgende:
Pensioenfonds ABP: Staat nam in 1996 miljarden uit kas

De overheid heeft in 1996 30 miljard gulden (13,6 miljard euro) uit pensioenfonds ABP voor ambtenaren gehaald om de VUT-regeling te kunnen bekostigen. Dat onthult vicevoorzitter van het fonds Xander den Uyl.

Dat er destijds geld uit het fonds is gehaald is wel eens bekendgemaakt, maar deelnemers van het fonds verzochten de laatste tijd massaal om meer informatie over de ‘greep uit de kas’ en de vraag of de overheid het terug zou moeten betalen.

Volgens Den Uyl is alles wel wettelijk gegaan, waardoor het fonds geen mogelijkheden heeft het geld terug te vragen. :?

Omdat de dekkingsgraad bij ABP zoals bij veel pensioenen tot onder de norm was gezakt, moesten uitkeringen worden gekort. De gepensioneerde ambtenaren gaan er 0,5 procent, gemiddeld 3,50 euro per maand, op achteruit en een tijdelijke opslag op de premie wordt verhoogd.

Het ambtenarenfonds is niet het enige waarbij geld uit de kas is gehaald. Ook bij de fondsen van Imtech en Philips heeft de werkgever er ooit geld uit genomen

http://www.beurs.nl/nieuw(...)96-miljarden-uit-kas

En ze zijn wakker geworden :)
Da's wel makkelijk natuurlijk, als je zelf de wet kan maken die je toestaat zo'n greep te doen. Maar goed, een vaak ondergesneeuwd iets is dus dat dit gebruikt is om de VUT mee te financieren, niet voor linkse/rechtse hobby's oid. De pensionado's hebben er toen royaal van geprofiteerd, die moeten nu niet gaan piepen wat mij betreft, dat hadden ze tóen moeten doen. :{w
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_112025450
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 17:53 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Ach dit is nog niks .... wacht maar tot het ESM de pensioenpot gaat plunderen als Griekenland en Spanje omvallen :7

Langleven Europa _O_
Daar zit ~900 miljard in, dus dan moet er wel héél wat gebeuren. ;)
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  vrijdag 25 mei 2012 @ 18:20:01 #65
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_112025760
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 17:06 schreef Kaas- het volgende:
TT aangepast. Ben er een beetje klaar mee dat vrijwel alles in AEX op Gerrit Zalm wordt betrokken door enkele users, terwijl die naam in het geciteerde artikel niet eens voorkomt. (edit: zie nu pas dat het een erg oud topic is, maar laat het desalniettemin zo).
Laat ik het dan bij het feit houden dat Gerrit Zalm in die peride 1994-2006 minister van financien was ;)

Zie zijn loopbaan overzicht hierboven, dus zo onschuldig of onwetend als jij het voorsteld is hij iig niet :6
  vrijdag 25 mei 2012 @ 18:27:41 #66
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_112026039
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 18:10 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Daar zit ~900 miljard in, dus dan moet er wel héél wat gebeuren. ;)
Onderdruk word alles vloeibaar......
Europa is momenteel een snelkookpan.
pi_112033063
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 17:58 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

Mooi toch, die werknemers die een uitruil doen van pensioen met arbeidsvoorwaarden, en dan nu opeens heel verbolgen spelen....? ;)
^O^
pi_112035732
quote:
6s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 17:47 schreef monkyyy het volgende:
Gewoon je eigen pensioen fixen, zoals echte bazen dat doen, ben je waarschijnlijk ook nog ver voor je 67e klaar, als je in je twenties begint en weet waar je mee bezig bent. *)
Maar ja, dan betaal je dubbel.... 8)7
een keer via het verplichte fonds, waar je niet onderuit kan en dan nog een keer dubbel voor jezelf -O-
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_112037290
Die 30 miljard euries zijn dus aan Griekenland uitgekeerd. Ik geloof dat ik de Euro begin te snappen.
pi_112037659
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 23:00 schreef Bankfurt het volgende:
Die 30 miljard euries zijn dus aan Griekenland uitgekeerd. Ik geloof dat ik de Euro begin te snappen.
pst, het ging om 30 miljard gulden.
Geld dat door werknemers is ingelegd en ook aan werknemers is uitgekeerd voor vervroegd pensioen. Het is dus gewoon teruggeven aan de werknemers, alleen op een andere manier dan ooit was bedoeld. Geen medelijden vanuit mijn zijde.
pi_112037742
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 23:10 schreef snabbi het volgende:

[..]

pst, het ging om 30 miljard gulden.
Geld dat door werknemers is ingelegd en ook aan werknemers is uitgekeerd voor vervroegd pensioen. Het is dus gewoon teruggeven aan de werknemers, alleen op een andere manier dan ooit was bedoeld. Geen medelijden vanuit mijn zijde.
en vanuit jouw hart ?
pi_112037978
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 23:12 schreef Bankfurt het volgende:

[..]

en vanuit jouw hart ?
Vanuit mijn hart heb ik medelijden met de mensen die niet hebben mogen profiteren van een VUT, maar in het kader van 'sociaal beleid' wel moeten opdraaien voor de kosten.

Ik zie niet in waarom het een slechte zaak zou moeten zijn dat de mensen hun ingelegde premies (vervroegd) uitgekeerd hebben gekregen. Tja nu is er minder over. Dat is meestal wanneer je eerder laat uitkeren.
pi_112042020
Waarom komt nou juist voor de verkiezingen al deze beerput informatie naar buiten? :? Als mensen dit horen worden zijn woedend, uit volkswoede haalt men zetels.
pi_112045532
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 01:23 schreef Synthercell het volgende:
Waarom komt nou juist voor de verkiezingen al deze beerput informatie naar buiten? :? Als mensen dit horen worden zijn woedend, uit volkswoede haalt men zetels.
ehmm.. we wonen in NL hoor. ALs je kan stemmen en genoeg te eten hebt (dak boven je hoofd hoef in NL blijkbaar niet, anders waren we allang al gaan protesteren) dan gebeurd er niks met die woede bij NLers. We wonen niet in Frankrijk, waar men bij iedere scheet gaat staken.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  zaterdag 26 mei 2012 @ 11:42:47 #75
74484 flyguy
Full of Dutch Courage
pi_112047092
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 18:10 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Daar zit ~900 miljard in, dus dan moet er wel héél wat gebeuren. ;)
Zit geen zak in behalve een hoop garanties. Leverage via garanties...
The more debt, the better
pi_112047564
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2012 23:10 schreef snabbi het volgende:

pst, het ging om 30 miljard gulden.
Geld dat door werknemers is ingelegd en ook aan werknemers is uitgekeerd voor vervroegd pensioen. Het is dus gewoon teruggeven aan de werknemers, alleen op een andere manier dan ooit was bedoeld. Geen medelijden vanuit mijn zijde.
Je zou een punt hebben als het ABP nu niet tekort kwam.
pi_112047656
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 12:06 schreef klaaskippegaas het volgende:

[..]

Je zou een punt hebben als het ABP nu niet tekort kwam.
Het komt (onder andere) tekort doordat je eerder uitkeert en daardoor langer. Daarnaast heeft elk pensioenfonds last van het feit dat de levensverwachting sowieso stijgt en dat de rente zo laag is dat het gemiddelde rendement omlaag is gegaan.

Mijn punt is dat het geen jatten of onkunde is geweest. Deze greep is gewoon een verandering in de uitgave geweest. Het is netjes teruggegaan naar de mensen die er recht op hebben. Het is jammer dat ze mede daardoor onvoldoende buffer hebben om het originele doel te halen.

[ Bericht 15% gewijzigd door snabbi op 26-05-2012 12:19:07 ]
pi_112048004
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 12:12 schreef snabbi het volgende:

Het komt (onder andere) tekort doordat je eerder uitkeert en daardoor langer. Daarnaast heeft elk pensioenfonds last van het feit dat de levensverwachting sowieso stijgt en dat de rente zo laag is dat het gemiddelde rendement omlaag is gegaan.

Mijn punt is dat het geen jatten of onkunde is geweest. Deze greep is gewoon een verandering in de uitgave geweest. Het is netjes teruggegaan naar de mensen die er recht op hebben. Het is jammer dat ze mede daardoor onvoldoende buffer hebben om het originele doel te halen.
Pensioengeld is voor mensne vanaf 65 jaar en als je als overheid de werkloosheid wilt bestrijden door ATV en VUT in te voeren dan moet je daar geen (aanvullend) pensioengeld voor misbruiken.
Dat is gewoon diefstal en daar zijn we nu het slachtoffer van want de buffer is weg.

De werkgevers vonden het prachtig want zij waren mooi van de oudere werknemers af en de politiek kon mooi weer spelen met een aflopende werkloosheid.
Helaas moesten ze daarvoor wel de pensioenpot leegroven (het lijkt Hitler wel) maar kennelijk mag dit allemaal.
pi_112048257
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 12:31 schreef klaaskippegaas het volgende:

[..]

Pensioengeld is voor mensne vanaf 65 jaar en als je als overheid de werkloosheid wilt bestrijden door ATV en VUT in te voeren dan moet je daar geen (aanvullend) pensioengeld voor misbruiken.
Dat is gewoon diefstal en daar zijn we nu het slachtoffer van want de buffer is weg.

De werkgevers vonden het prachtig want zij waren mooi van de oudere werknemers af en de politiek kon mooi weer spelen met een aflopende werkloosheid.
Helaas moesten ze daarvoor wel de pensioenpot leegroven (het lijkt Hitler wel) maar kennelijk mag dit allemaal.
Ja, inderdaad, het is de schuld van Hitler :D
En dat dit kan in Nederland, zeg ;)

Die uitruil van pensioenpotten voor arbeidsvoorwaarden (o.a. loonstijgingen), is (mede) geinitieerd door de werknemers/vakbonden. Die overigens ook in de besturen van (bedrijfs)pensioenfondsen zitten, en die het maar al te prettig vonden.

Ik weet dat het makkelijk is de overheid overal de schuld van te geven (en Hitler natuurlijk), maar dit was een perfecte pas-de-deux. Werknemers en werkgevers samen, ieder een deel van de buit.
pi_112051435
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 12:31 schreef klaaskippegaas het volgende:
Dat is gewoon diefstal en daar zijn we nu het slachtoffer van want de buffer is weg.
Ik weet dat het lekker bekt om het diefstal te noemen, maar het is gewoon teruggegaan naar de rechthebbende, de werknemer. Dat er een keuze gemaakt wordt, waarin alle partijen tevreden waren. Achteraf blijkt dat het niet goed uitpakt en wordt een zondebok gezocht ipv in de spiegel gekeken.

Als ik het geld voor mijn huur of hypotheek op rood zet, en verlies, moet ik ook niet achteraf huilen dat mijn huisbaas of bank onredelijk is.
pi_112054571
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 15:05 schreef snabbi het volgende:

[..]

Ik weet dat het lekker bekt om het diefstal te noemen, maar het is gewoon teruggegaan naar de rechthebbende, de werknemer. Dat er een keuze gemaakt wordt, waarin alle partijen tevreden waren. Achteraf blijkt dat het niet goed uitpakt en wordt een zondebok gezocht ipv in de spiegel gekeken.

Als ik het geld voor mijn huur of hypotheek op rood zet, en verlies, moet ik ook niet achteraf huilen dat mijn huisbaas of bank onredelijk is.
Weet je dat zeker? Volgens mij zijn er ook een paar bedrijven geweest (waaronder KLM) die een greep in de pensioenkas hebben gedaan om de winstcijfers te verbeteren.
pi_112054678
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 17:06 schreef Freak188 het volgende:

[..]

Weet je dat zeker? Volgens mij zijn er ook een paar bedrijven geweest (waaronder KLM) die een greep in de pensioenkas hebben gedaan om de winstcijfers te verbeteren.
Hoe het bij de KLM is gegaan weet ik niet, dit topic ging over het ABP.
  zaterdag 26 mei 2012 @ 17:30:43 #83
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_112055385
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 17:06 schreef Freak188 het volgende:
Weet je dat zeker? Volgens mij zijn er ook een paar bedrijven geweest (waaronder KLM) die een greep in de pensioenkas hebben gedaan om de winstcijfers te verbeteren.
Bij de klm zit het net ff anders ;)
Daar heeft air france de 600 miljoen die ze betaald hadden voor de overname inclusief pensioenfonds gewoon een tijdje later uit de pensioenpot gejat en tadaa de klm aankkoop was dus gratis
Ze zitten nog steeds te _O-
En leo van wijk zit op een stil plekje zich te schamen incl oprotpremie :Y
pi_112081565
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 12:42 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

Die uitruil van pensioenpotten voor arbeidsvoorwaarden (o.a. loonstijgingen), is (mede) geinitieerd door de werknemers/vakbonden. Die overigens ook in de besturen van (bedrijfs)pensioenfondsen zitten, en die het maar al te prettig vonden.

Ik weet dat het makkelijk is de overheid overal de schuld van te geven (en Hitler natuurlijk), maar dit was een perfecte pas-de-deux. Werknemers en werkgevers samen, ieder een deel van de buit.
Ieder je bedoelt iedere babyboomer die zijn vut moest financieren, maar toch niet degene die nu onder de 50 zijn en tot hun 67e mogen gaan werken opeens een middenloon pensioen krijgen, en zo zijn er nog wel wat onevenwichtigheden te vinden.

Ik lees hierboven van snabbi ook nog het argument dat iedereen opeens ouder wordt. Dat zagen de deskundigen 15 jaar geleden nog niet aankomen vraag ik me dan af. Volgens mij schreeuwt het cbs al veel langer dat de levensverwchting toeneemt waarom worden dan de sterftetabellen door de pensioenfondsen niet sneller aangepast.
pi_112082544
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 10:12 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ieder je bedoelt iedere babyboomer die zijn vut moest financieren, maar toch niet degene die nu onder de 50 zijn en tot hun 67e mogen gaan werken opeens een middenloon pensioen krijgen, en zo zijn er nog wel wat onevenwichtigheden te vinden.
Dat is ook waarom ik aangeef dat de enige waarmee ik wel medelijden heb, is degene die 'sociaal' moet betalen voor de ander. Waar dino meer op doelt is dat de werknemersvertegenwoordiging hiermee heeft ingestemd en dientengevolge de werknemers (ongeacht of ze kunnen profiteren of niet) dit feit heeft geaccepteerd. De discussie voor in hoeverre de werknemersvertegenwoordiging in het belang van alle werknemers spreekt is een hele andere. Het gaat vooral om het goedkoop wijzen naar een andere partij, terwijl er zelf ook mee ingestemd is.

quote:
Ik lees hierboven van snabbi ook nog het argument dat iedereen opeens ouder wordt. Dat zagen de deskundigen 15 jaar geleden nog niet aankomen vraag ik me dan af. Volgens mij schreeuwt het cbs al veel langer dat de levensverwchting toeneemt waarom worden dan de sterftetabellen door de pensioenfondsen niet sneller aangepast.
De sterftetabellen (of eigenlijk de prognosetafel) worden ook iedere 3 tot 5 jaar door het Actuarieel Genootschap aangepast op de nieuwe levensverwachting. Dit gebeurt al jaren. (zie de publicatie met toelichting op de website: http://www.ag-ai.nl/nieuws.php?action=view&Nieuws_Id=293 )

Let alleen in de discussie goed op wat je hoort, want er zijn 2 trends gaande. Iemand die volgend jaar geboren wordt, heeft een hogere levensverwachting dan iemand die dit jaar geboren wordt. Daarnaast zie je door bijvoorbeeld ontwikkelingen in de gezondheidszorg dat ook iemand die volgend jaar 51 is een hogere levensverwachting heeft als iemand die dit jaar 50 was.

Het CBS en de pensioenfondsen gooien dit op 1 hoop in de discussie en dat maakt dit niet makkelijker.

Wat ik niet zeker weet, maar wel een keer zo begrepen heb, is dat in het model van de AG2005-2050 ten opzichte van voorgaande modellen ook rekening is gehouden met de trend van stijgende levensverwachting. Er wordt dus niet alleen meer gerekend met de bekende variabelen die leiden tot een stijgende levensverwachting, maar ook met de schatting dat die variabelen steeds beter blijven worden en daardoor leiden tot een nog hogere levensverwachting. Dit om grote mutaties tussen de verschillende publicaties tot een minimum te beperken.
pi_112083347
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 15:05 schreef snabbi het volgende:

Ik weet dat het lekker bekt om het diefstal te noemen, maar het is gewoon teruggegaan naar de rechthebbende, de werknemer. Dat er een keuze gemaakt wordt, waarin alle partijen tevreden waren. Achteraf blijkt dat het niet goed uitpakt en wordt een zondebok gezocht ipv in de spiegel gekeken.

Als ik het geld voor mijn huur of hypotheek op rood zet, en verlies, moet ik ook niet achteraf huilen dat mijn huisbaas of bank onredelijk is.
De rechthebbende is de 65 plusser dus het is gewoon diefstal.
pi_112083395
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 12:42 schreef Dinosaur_Sr het volgende:

Ja, inderdaad, het is de schuld van Hitler :D

Spreek voor jezelf, en verdraai mij woorden niet.

Als je je zou verdiepen in de geschiedenis dan zou je weten dat Hitler ook mooi weer speelde door vakantieresorts te bouwen voor de arbieders wat hij betaalde met de pensioenen van die arbeiders.
pi_112083430
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 11:48 schreef klaaskippegaas het volgende:

[..]

De rechthebbende is de 65 plusser dus het is gewoon diefstal.
Hij heeft zijn geld al teruggehad voor die 65 was, het is geen diefstal.
Het is diefstal als ik er mee aan de haal ga. Of eigenlijk andersom. Het is diefstal dat de 65+er nu met mijn pensioen er vandoor gaat.
pi_112083467
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 10:12 schreef Basp1 het volgende:

Ik lees hierboven van snabbi ook nog het argument dat iedereen opeens ouder wordt. Dat zagen de deskundigen 15 jaar geleden nog niet aankomen vraag ik me dan af. Volgens mij schreeuwt het cbs al veel langer dat de levensverwchting toeneemt waarom worden dan de sterftetabellen door de pensioenfondsen niet sneller aangepast.
Ze hebben het altijd wel over de toenemende levensverwachting en niet over de hogere leeftijden.
Kortom, ik vertrouw dat hele verhaal voor geen meter want met levensverwachting kun je ook de afgenomen kindersterfte bedoelen.
pi_112083559
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 11:52 schreef snabbi het volgende:

Hij heeft zijn geld al teruggehad voor die 65 was, het is geen diefstal.
Het is diefstal als ik er mee aan de haal ga. Of eigenlijk andersom. Het is diefstal dat de 65+er nu met mijn geld er vandoor gaat.
Volgens mij komen de pensioenfondsen nu geld tekort en aangezien men uitgaat van een verplichte bijdrage aan die pensioenen van 40 jaar hebben ze het geld van een hele grote groep gestolen.
De woekerpolisaffaire is er niets bij en we weten hoe onze politieke vrienden daar mee omgingen.
pi_112083669
Snabbi, wanneer pensioenfondsen met sterftetabbelen dus weldegelijk rekening zouden houden, is het voor de partijen geen punt van discussie natuurlijk. Maar als ik van pensioenfondsen zelf in berichtgeving lees dat de premies omhoog gaan omdat de levensverwachting toeneemt dan liegen ze dus over dat punt. Omdat ze het toch al wisten maar de grote grijze golf niet durvenden op te schepen met hogere premies denk ik dan maar.

Dat de dekking nu moeilijk te realiseren is door de lage rentes en aangescherpte regels met fondsen/zaken waarin ze nog wel mogen beleggen en hoe hun mandje verdeeld mag zijn dat is logisch en klopt dan ook.
pi_112083696
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 11:57 schreef klaaskippegaas het volgende:

[..]

Volgens mij komen de pensioenfondsen nu geld tekort en aangezien men uitgaat van een verplichte bijdrage aan die pensioenen van 40 jaar hebben ze het geld van een hele grote groep gestolen.
De woekerpolisaffaire is er niets bij en we weten hoe onze politieke vrienden daar mee omgingen.
Er is niet gestolen. De pensioenfondsen kampen met twee grote problemen.
1) De rentestand
Al het geld wat ze binnenhalen is op zich prima, maar het rendement wat ze halen op dit geld is lager dan wat ze nodig hebben om de uitkering van de pensioen te kunnen bekostigen. Nu kunnen ze erg risicovol gaan beleggen en een hoger rendement halen, maar de kans dat alles verdampt is dan zeker aanwezig.

2) De stijgende levensverwachting
Doordat een levenslange uitkering is gegarandeerd, maakt het tijdstip waarop men gemiddeld komt te overlijden enorm veel uit. Door alle verbeterde levensomstandigheden en gezondheidszorg leven we langer. Hierdoor moet het pensioenfonds veel meer betalen.

Ze halen minder geld op door het uitblijven van een rendement op het geld dat ze hebben en de te verwachten uitkeringen stijgen. Dus een probleem.
pi_112083800
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 12:00 schreef Basp1 het volgende:
Snabbi, wanneer pensioenfondsen met sterftetabbelen dus weldegelijk rekening zouden houden, is het voor de partijen geen punt van discussie natuurlijk. Maar als ik van pensioenfondsen zelf in berichtgeving lees dat de premies omhoog gaan omdat de levensverwachting toeneemt dan liegen ze dus over dat punt. Omdat ze het toch al wisten maar de grote grijze golf niet durvenden op te schepen met hogere premies denk ik dan maar.

Dat de dekking nu moeilijk te realiseren is door de lage rentes en aangescherpte regels met fondsen/zaken waarin ze nog wel mogen beleggen en hoe hun mandje verdeeld mag zijn dat is logisch en klopt dan ook.
Ja het is deels waar wat je zegt. Jij betaalt nu omdat de 65+er ook nog eens te lang blijft leven. Ook zijn levensverwachting blijft stijgen. Aangezien hij niet meer kan bijstorten, moet jij dit nu doen (uit solidariteit). Daarnaast moet jij nu bijstorten omdat de toegenomen kosten voor de 60+er niet meer voor hem te dragen zijn.

Het verhaal wat ze je vertellen is ook deels waar, want ook jij gaat langer leven. Ze moeten dus ook nog meer geld van je binnenhalen om jouw pensioen te kunnen betalen. Anders wordt die rekening weer doorgeschoven naar jouw kinderen.
pi_112084309
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 12:05 schreef snabbi het volgende:

[..]

Ja het is deels waar wat je zegt. Jij betaalt nu omdat de 65+er ook nog eens te lang blijft leven. Ook zijn levensverwachting blijft stijgen. Aangezien hij niet meer kan bijstorten, moet jij dit nu doen (uit solidariteit). Daarnaast moet jij nu bijstorten omdat de toegenomen kosten voor de 60+er niet meer voor hem te dragen zijn.

Het verhaal wat ze je vertellen is ook deels waar, want ook jij gaat langer leven. Ze moeten dus ook nog meer geld van je binnenhalen om jouw pensioen te kunnen betalen. Anders wordt die rekening weer doorgeschoven naar jouw kinderen.
Die 65+ blijven niet te lang leven de pensioenfondsen hebben gewoon zitten te slapen, dit wisten ze minsten 10 jaar geleden ook al dat dit zou gebeuren. Zie ook onderstaand link uit 2004.

http://www.ag-ai.nl/bibliotheek-1.php?action=view&Content_Id=685

Het verhaal wat ze mij vertellen is idd deels waar, maar omdat ik ten op zicht van de vutters 10 jaar extra mag bijdragen en dus ook 10 jaar geen greep in de pensioenpotten doe verdraaien ze het verhaal zo dat het lijkt alsof er enige solidariteit is, maar als je gewoon dan gaat rekenen hoeveel pensioenafdarcht ik in mijn werkzame leven zal doen van mijn 25e tot mijn 67e (als we geluk hebben, ik roep nog steeds dat ik blij ben als ik met mijn 70e met pensioen mag en ik ben nu 41) dan blijkt gewoon dat solidariteit ver te zoeken is. Verder zal ik statistisch gezien 2 jaar ouder als bijvoorbeeld mijn vader moten worden, mijn vader die wel met de vut is gegaan met zijn 60e wordt dan statistisch 76 , dus die heeft minder inleg (35 jaar inleg) gehad, maakt dus 16 jaar aanspraken op premies, ik mag 42 jaar inleggen en er dus dan maar 12 jaar aanspraak op maken als we met ons 67 met pensioen gaan en idd 78 zouden worden.
pi_112084847
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 12:26 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Die 65+ blijven niet te lang leven de pensioenfondsen hebben gewoon zitten te slapen, dit wisten ze minsten 10 jaar geleden ook al dat dit zou gebeuren. Zie ook onderstaand link uit 2004.

http://www.ag-ai.nl/bibliotheek-1.php?action=view&Content_Id=685

Het verhaal wat ze mij vertellen is idd deels waar, maar omdat ik ten op zicht van de vutters 10 jaar extra mag bijdragen en dus ook 10 jaar geen greep in de pensioenpotten doe verdraaien ze het verhaal zo dat het lijkt alsof er enige solidariteit is, maar als je gewoon dan gaat rekenen hoeveel pensioenafdarcht ik in mijn werkzame leven zal doen van mijn 25e tot mijn 67e (als we geluk hebben, ik roep nog steeds dat ik blij ben als ik met mijn 70e met pensioen mag en ik ben nu 41) dan blijkt gewoon dat solidariteit ver te zoeken is. Verder zal ik statistisch gezien 2 jaar ouder als bijvoorbeeld mijn vader moten worden, mijn vader die wel met de vut is gegaan met zijn 60e wordt dan statistisch 76 , dus die heeft minder inleg (35 jaar inleg) gehad, maakt dus 16 jaar aanspraken op premies, ik mag 42 jaar inleggen en er dus dan maar 12 jaar aanspraak op maken als we met ons 67 met pensioen gaan en idd 78 zouden worden.
En dat terwijl de basis nog veel smaller gaat worden. Sommige bedrijven mogen thans ongeveer 25% (!) van de loonsom in het pensioenfonds storten voor hun werknemers. Een grotere premie op het offshoren van banen naar andere landen kun je imho niet geven. Met name waar een pensioen op basis van eindloon is, is het volstrekt irrealstisch en onhoudbaar geworden.

Maar solidariteit is dat niet altijd dat iemand iets te kort komt en iemand iets teveel krijgt?
Alhoewel als ik door dit forum scroll ik het idee heb dat solidariteit per defintie is iets van de anderen voor jezelf laten betalen, danwel meer uit een voorziening halen dan je erin stopt ;) Dan moet je simpelweg alle collectieve stystemen opheffen, en wellicht alleen een summier vangnet voor de meest schrijnende gevallen (betaald uit de algemene middelen) optuigen.

Er is wellicht wel een beter alternatief voor de collectiviteit. Het Australische systeem van Superannuation bijvoorbeeld. Dan is het wel geindividualiseerd. Maar ook daar klagen mensen steen en been dat de opbrengsten tegenvallen, al helemaal in vergelijking met de inflatie. Wellicht hebben we met zijn allen ook wel onrealtistische ideeen over welvaart die altijd behouden blijft, laat staan eeuwig crescendo gaat.
pi_112084949
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 11:50 schreef klaaskippegaas het volgende:

[..]

Spreek voor jezelf, en verdraai mij woorden niet.

Als je je zou verdiepen in de geschiedenis dan zou je weten dat Hitler ook mooi weer speelde door vakantieresorts te bouwen voor de arbieders wat hij betaalde met de pensioenen van die arbeiders.
Atilla de Hun schijnt ook zoiets gedaan te hebben!

/relevant
pi_112085157
Ik bestrijd je verhaal niet Basp1, al moet je wel rekening houden met het feit dat toen de VUT betaald werd, de pensioenfondsen wel ruim voldoende in kas hadden. Dat ze voldoende in kas hadden met een prognose-tafel die we nu achterhaald noemen dan. Wel was er ook toen al sprake van aanpassingen natuurlijk.

Voor degene die er in geïnteresseerd is heb ik een voorbeeldje (versimpelde weergave van de werkelijkheid) gemaakt om te laten zien hoeveel die ruime begrippen als levensverwachting, rendement etc nou werkelijk uitmaken voor een pensioenfonds. Speel maar eens met de variabelen om te zien wanneer iemand gemiddeld sterft en hoeveel een premie precies uitmaakt.

Zie overigens ook dat je totale premieinleg maar een fractie is van het rendement.
http://www.mijnbestand.nl/Bestand-ISECPBIC48NP.xlsx

Dus voor de critici ik weet dat de berekening met franchises net anders werkt, geen belasting rekening wordt gehouden etc.
pi_112085735
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 12:53 schreef snabbi het volgende:
Ik bestrijd je verhaal niet Basp1, al moet je wel rekening houden met het feit dat toen de VUT betaald werd, de pensioenfondsen wel ruim voldoende in kas hadden. Dat ze voldoende in kas hadden met een prognose-tafel die we nu achterhaald noemen dan. Wel was er ook toen al sprake van aanpassingen natuurlijk.

Voor degene die er in geïnteresseerd is heb ik een voorbeeldje (versimpelde weergave van de werkelijkheid) gemaakt om te laten zien hoeveel die ruime begrippen als levensverwachting, rendement etc nou werkelijk uitmaken voor een pensioenfonds. Speel maar eens met de variabelen om te zien wanneer iemand gemiddeld sterft en hoeveel een premie precies uitmaakt.

Zie overigens ook dat je totale premieinleg maar een fractie is van het rendement.
http://www.mijnbestand.nl/Bestand-ISECPBIC48NP.xlsx

Dus voor de critici ik weet dat de berekening met franchises net anders werkt, geen belasting rekening wordt gehouden etc.
Aardig model! ^O^

Gebaseerd op middelloon trouwens. Als ik het in eindloon verander, ben je op je 69ste al door de pensioenpot heen (!)
pi_112085748
Leuk bestand snabbi.

Maar welke afdracht hebben we het nu over jij hebt in je tabel 1.75% gezet en dino heeft het over 25% afdracht, nogal een subtiantieel verschil.

En wordt het middenloon niet nog inflatiegecorigieerd?
pi_112085914
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 13:12 schreef Basp1 het volgende:
Leuk bestand snabbi.

Maar welke afdracht hebben we het nu over jij hebt in je tabel 1.75% gezet en dino heeft het over 25% afdracht, nogal een subtiantieel verschil.

En wordt het middenloon niet nog inflatiegecorigieerd?
Het verhoogde percentage van 25% is bij een bedrijf (nou ja, één van de grootste ;) ) wat eindloonstelsel heeft -met gouden randjes-, en waarvan het pensioenfonds thans een onderdekking heeft. Dan gaat dus de premie omhoog.

Historisch zal een percent of 8-12% realisticher zijn, denk ik (waarbij resultaten uit het verleden duidelijk geen enkele garantie voor de toekomst geeft). Abstraherend van franchises etc.
Dat is ook in lijn met landen die alternatieve stelsels hebben ('provident funds', superannuation', etc) waar de percentages ergens tussen 9 en 12% schommelen.

Hoe zit het eigenlijk met bedrijven die een 'beschikbaar premie' stelsel hebben? Hoe hoog is daar het (totale) percentage in de regel?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')