quote:
Ik ben anders behoorlijk content met de filtermaling uit de supermarkt.quote:Op maandag 8 november 2010 09:46 schreef craftyvirus het volgende:
Goede DE koffie is sowieso moeilijk te vinden.....
De functie van dat buisman ontgaat me eigenlijk wat, waarom niet gewoon suiker toevoegen?quote:Op maandag 8 november 2010 09:52 schreef Crutch het volgende:
[..]
Ik ben anders behoorlijk content met de filtermaling uit de supermarkt.
Edit: en een schepje Buisman erin uiteraard.
Omdat buisman (mits juist toegepast) heel lichtjes een soort salmiaksmaakje toevoegt aan de smaak.quote:Op maandag 8 november 2010 10:07 schreef fruityloop het volgende:
[..]
De functie van dat buisman ontgaat me eigenlijk wat, waarom niet gewoon suiker toevoegen?
quote:[b][b]Kleinschalige Nederlandse Koffiebranders:[/b][/b]
BeansCoffee --> meer info (geen directe verkoop) op http://www.beanscoffee.nl
Bocca --> meer info op http://www.bocca.nl
Blanche Dael --> meer info op http://www.blanchedael.nl
Boot Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.goldencoffeeboxwebwinkel.nl/shop
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Brandmeesters --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.brandmeesters.nl
Verzendkosten ¤ 7,50 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzenkosten)
CoffeeXperts --> o.a. te koop via http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50
Dutch Barista Coffee --> te bestellen op http://www.casabarista.nl
Verzendkosten ¤ 6,-
Eenhoorn --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.eenhoorn.eu
Verzendkosten ¤ 5,50 (bij bestelwaarde > ¤ 50,- geen verzendkosten)
Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)
Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)
Fuego --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.fuegocoffee.nl
Online alleen 225 of 450 gram te bestellen. Verzendkosten zijn inclusief
Gebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.gebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50
Hesselink --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.hesselinkkoffie.eu/webwinkel/shop
Verzendkosten ¤ 6,- (bij bestelwaarde > ¤ 40,- geen verzendkosten)
Kaan Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.kaankoffie.nl
Verzendkosten ¤ 12,-
Lambo --> o.a. te koop via http://www.koffievoorthuis.nl
Verzendkosten ¤ 6,20 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)
Master's Tea and Coffee --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.mastersteaandcoffee.nl
Peeze --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.peeze.nl
Verzendkosten ¤ 2,75 (bij bestelwaarde > ¤ 25,- geen verzendkosten)
Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis
Roemar --> meer info op http://www.roemarkoffiebranderij.nl (waar te koop?)
Royal Taste --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.royaltaste.nl
Verzendkosten ??? (bij meer dan 8 kilo geen verzendkosten)
Taztu --> o.a. te koop via http://www.taztu.nl
Verzendkosten 1 kilo ¤ 5,25 / 2 kilo ¤ 6,45 / 3 kilo ¤ 7,65 / 4 kilo ¤ 8,85 / etc.
Venetie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.koffiebranderijvenetie.nl
Wijs en Zonen --> meer info op http://www.hofjevanwijs.nl
[b][b]Wel verse koffie, maar niet zelf gebrand:[/b][/b]
BeanShop --> http://www.beanshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,75
Cafe Soleil --> http://www.cafe-soleil.nl
Caffe Uno --> http://www.caffeuno.nl
Coffee Etc --> http://www.coffee-etc.nl (branders: CoffeeXperts.eu en BeansCoffee.nl)
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-
Espresso Shop --> http://www.espressoshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,95
KoffieBean --> http://www.koffiebean.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij meer dan 5 kilo geen verzendkosten)
Koffiebonen Online --> http://www.koffiebonenonline.nl
Quaffee --> http://www.quaffee.nl
Verzendkosten gratis. Prijs per kilo: 1 kg ¤ 19.95, 2 kg ¤ 18,95, 3 kg ¤ 17,95. Bij meer dan 4 kg ¤ 16,95
Van Hilst --> http://winkel.vanhilst.com
Verzendkosten ¤ 6,50
Wereld Koffie --> http://www.wereldkoffie.eu
Verzendkosten ¤ 6,75 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)
Wellicht weet iemand door welke branderijen bovenstaande sites hun koffie uitgeleverd krijgen?
[b][b]Groene bonen om zelf vers te branden:[/b][/b]
Coffee Etc --> leveren alleen op bestelling. Kijk voor adres/tel.nr. op http://www.coffee-etc.nl
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-
CoffeeXperts --> te bestellen op http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50
Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)
Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)
Koffiethuiswinkel --> te bestellen op http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Ongebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.ongebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50
Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis
Van Pommeren --> te bestellen op http://www.vanpommeren.nl/koffie/groene-bonen.html
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten)
Nederlandse webshops met zakken "fabrieksbonen" (assortiment > 6 merken):
Caffe Diem --> http://www.caffediem.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 (bij meer dan 18 kilo opnieuw ¤ 4,95 verzendkosten)
Caffe Vianello --> http://www.caffe-vianello.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten + min. bestelling van ¤ 25,-)
Koffie Centrale --> http://www.koffiecentrale.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Koffie Thuis Winkel --> http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Mister Quality --> http://www.misterquality.nl
Verzendkosten ¤ 5,95 bij bestelwaarde < ¤ 50,- / Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde ¤ 50,- tot ¤ 200,- (bij bestelwaarde > ¤ 200,- geen verzendkosten)
Van Pommeren --> http://www.vanpommeren.nl
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten
Bron: http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=23&t=1625
OMGquote:Op dinsdag 9 november 2010 12:33 schreef Zith het volgende:
Eigen collectie plaatjes (koffie is zo fijn fotograferen):
Branden van koffie met de Behmor:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Of branden in een popcorn 'popper'
[ afbeelding ]
Espresso Porn
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Latte art
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Mits je je aankopen kan spreiden zou ik zeker eerst een leuke molen zoeken, het verschil zal je (afhankelijk van molen) wel merken. Er komen vaak 'commercial range' molens op marktplaats (Mazzer, MACAP, Compak of rebranded versies hiervan)die je tussen de 140 en 300 euro kan oppikken, deze machines zijn gebouwd om in commerciele setting jaren mee te gaan, dus thuis gaat het eeuwig mee - wel om de zoveel jaar molens wisselen. Zelf heb ik de MACAP MX (64mm molens) in een mooie donker koperen uitvoering met nieuwe molens opgepikt voor 140 EUR. Heel wat jaartjes oud, maar met wat koperpoets zganquote:Op maandag 8 november 2010 09:55 schreef Gripper het volgende:
Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)
Silva is ietsjes beter dan de Gaggia classic, en de demoka zou ik geen upgrade noemen (die is ondertussen al verkocht), wel een goede prijs voor de silvia+accesoirces, maar geen grote upgrade zoals al gezegd.quote:Enkele voorbeelden:
Link 1
Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
De Domobar is de eerste echte upgrade vanaf de silvia, bekend en vaak aanwezig op MP. Als je er een kan vinden voro een goede prijs is het prima, maar als dat betekent dat je langer moet wachten op een grinder, dan weet ik het nietquote:t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen.
Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2
Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.
Erg goedkoop/goede prijs inderdaad. Kan best oud zijn - maar dat zegt niet veel over de staat, deze machines overleven lang met om de zoveel jaar een nieuw schroefje of rubbertje mits ze niet veel kalkschade hebben. De grinder is OK (als in, niet beter dan de mazzers, maar wel dan de rocky rancilio bijv.), misschien nieuwe malers ervoor kopen, en eventueel in de toekomst er 150-230 eur vorovragen op MP om vervolgens een leukere molen te kopen als je echt wilt upgraden.quote:of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3
Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?
What to do?
Thanks voor je tips. Ik had zelf ook al het beste gevoel bij die laatste, en een afspraak gemaakt met de eigenaar van link3, en dat was al een leuk mailcontact. Morgenavond ga ik kijken (en het moet raar lopen als ik niet 25 kilo zwaarder naar huis gaquote:Op dinsdag 9 november 2010 12:55 schreef Zith het volgende:
Ik zou link3 vragen om meer specificaties (ontkalkt? bouwjaar? schade? nieuwe malers? ) en dan eventueel afspreken, het ding testen, en als alles bevalt kopen![]()
Mijn Silvia is van 2001 (mja, heb als student geen plek voor een betere machinequote:Op dinsdag 9 november 2010 13:05 schreef Gripper het volgende:
[..]
De vibiemme is van 2000, en hij is zelf voor zn werk ook bezig met koffie etc. Heb dus goeie hoop dat ik een goed onderhouden machine tegenkom. Maalschijven volgens zijn opgave in goede staat, machine altijd met bronwater gebruikt, en zelf onderhouden en ontkalkt.
Spannend, morgen weten we meer
Mja, het zijn allemaal punten die 'wel te doen zijn', geen dealbreakers. Een nieuwe pomp kost 30eur, nieuwe malers ook, doser die retentie heeft kun je doser-modden, etc.quote:Op dinsdag 9 november 2010 14:18 schreef Gripper het volgende:
Precies, 10 jaar is voor zo'n ding pas de pre-puberteit. Hij heeft nog een heel fijn leven voor zich
Dingen om op te letten:
1e aanblik
-hoe ziet het eruit, schoon en glimmend?
-douchekop schoon
-portafilters schoon
-deuken/krassen rond zetgroep (gebeurt nog wel eens als je met je 600gr metalen portafilter gaat zwaaien)
-stoompijp schoon
-staat van de stekker (mijn koffiemolen had een half verwoeste stekkerkabel die ik vervangen heb)
-staat van alle knopjes, schakelaars en drukmeters (als die hem heeft)
binnenwerk:
-roest, watersporen binnenin
-bedrading netjes?
-toestand van rubbers en pakkingen
-werkt de 3 weg klep
-backflush werkt/ (blindfilter aanwezig?)
-pompt het 140-170 ml gewoon water in 10sec, en maakt de pomp geen gekke geluiden (pompsnelheid was geloof ik een goede manier om te kijken of de pomp het nog goed doet, versleten/kapotte pompen pompen langzamer
Molen:
-geluid bij malen
-schijven niet versleten
-blijft er niet teveel koffie in de doser achter
-doet de doser het goed\
-kun je de espressomachine 'choken' (oftewel, kan het zo fijn malen dat de espressomachine het niet meer aan kan? zo ja, dan ben je sowieso zeker dat je maller fijn genoeg kan malen voor elke soort boon).
Nog meer aandachtspunten waar ik op moet letten bij de bezichtiging?
http://en.wikipedia.org/wiki/Lungoquote:Op dinsdag 9 november 2010 15:12 schreef Adames het volgende:
Nou heb ik volgens mij een minder tof dingetje dan jullie, maar ik heb een vraag
op mijn studentenkamertje heb ik dit als apparaat (Krups XP5280)
[ afbeelding ]
met daarbij deze koffiemolen van Cuisinart
[ afbeelding ]
De krups is duidelijk een espressoapparaat. Met de standaard instelling krijg je ook net een espressokopje vol. Ik ben echter meer fan van de grote koffiemokken. Wat ik nu dus doe is 2 schepjes fijngemalen koffiebonen (is normaal voor 2 espresso's) en daarmee een kop vol zetten. Doorlooptijd is 1 minuut en 20 sec.
Ik vind het heerlijke koffie, maar ik vraag me nu eigenlijk af of ik het wel 'goed' doe. Want in feite drink ik nu gewoon slappe espresso, of hoe moet ik dit zien?
Espresso is met hoge druk en korte zettijd zodat andere aroma's en minder caffeïne zou vrijkomen. Maar wat is dat goedje wat ik maak dan?
Espresso is een product gecreerd door een specifieke bereidingswijze van koffie, zo heb je ook filterkoffie.quote:Wat is verder het verschil tussen espresso en koffie?
Water zal er sneller uitstromen, en hierdoor minder van de koffie opnemen, echter kun je zo wel meer koffie toevoegen,als voorbeeld: je kan 15gr gebruiken en in 1.20 min een lungo zetten, of grotere maalgraad, 20gr en in 1.20 min een lungo zetten. Precieze smaakverschillen ken ik uit ervaring alleen met espresso, grover+meer geeft voor mij vollere (body) en zachtere espressos, kleine maling+minder koffie geeft meer speciale smaken zoals fruitigheid maar mindere body.quote:En de koffiemolen kan van zeer grof naar heel fijn malen. Ik doe nu redelijk fijn, maar wat is de invloed op de smaak bij grovere koffie?
Bedanktquote:Op dinsdag 9 november 2010 15:54 schreef Zith het volgende:
[..]
http://en.wikipedia.org/wiki/Lungo
Je maakt dus een dubbele lungo.
[..]
Espresso is een product gecreerd door een specifieke bereidingswijze van koffie, zo heb je ook filterkoffie.![]()
[..]
Water zal er sneller uitstromen, en hierdoor minder van de koffie opnemen, echter kun je zo wel meer koffie toevoegen,als voorbeeld: je kan 15gr gebruiken en in 1.20 min een lungo zetten, of grotere maalgraad, 20gr en in 1.20 min een lungo zetten. Precieze smaakverschillen ken ik uit ervaring alleen met espresso, grover+meer geeft voor mij vollere (body) en zachtere espressos, kleine maling+minder koffie geeft meer speciale smaken zoals fruitigheid maar mindere body.
Ik zou zeggen, probeer het uit
Ik zou de Rancilio stap overslaan. Je kan een Rancilio natuurlijk uitbreiden met een PID (wat enorme kwaliteitsboost geeft) maar qua prijs is de stap naar Vibiemme oid alweer een stuk kleiner voor een veel mooier stuk techniek.quote:Op maandag 8 november 2010 09:55 schreef Gripper het volgende:
Ikzelf ben overigens aan het denken over upgraden van mn koffiespulletjes. Ik ben 2 jaar geleden vrij basic begonnen met een iberital molen, en een gaggia classic.
Ik zou graag een bezzera / Vibiemme / ECM categorie machine willen hebben, mag best een goed onderhouden 2e hands zijn. En om zo'n machine optimaal te benutten, valt er dan ook aan de molen nog wel wat te verbeteren.
Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)
Enkele voorbeelden:
Link 1
Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen.
Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2
Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.
of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3
Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?
What to do?
Hell yeah!quote:Op dinsdag 9 november 2010 19:25 schreef Zith het volgende:
EDIT: Wat vinden we van de OP-header? Mooi toch![]()
![]()
Ik ga er morgenavond kijken, en het moet wel heel gek lopen wil de set niet meegaan. maar, als het allemaal onverhoopt niet doorgaat, laat ik het jou weten!quote:Op dinsdag 9 november 2010 20:13 schreef Underdoggy het volgende:
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
Ja ik vond het ook al jammer deze nog niet gezien te hebbenquote:Op dinsdag 9 november 2010 20:13 schreef Underdoggy het volgende:
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
quote:Op dinsdag 9 november 2010 20:55 schreef Gripper het volgende:
[..]
andere vibo's (zo wil mn vriendin m gaan noemen)
Eh, dat dus. Een naked pf, en een single bakje. Ik typte t verkeerd.quote:Op woensdag 10 november 2010 23:17 schreef Zith het volgende:
jeetje wat gaaf![]()
Waarom wil je ene extra portafilter? Ik zou dan een naked kopen + een single filter
Zeker de moeite. Ik denk dat ik dit keer wel erg veel geluk had: een echte fan, die altijd zuinig met zn machine is geweest.quote:Op donderdag 11 november 2010 07:50 schreef Underdoggy het volgende:
Nice, gefeliciteerd! Laat ik marktplaats toch maar wat beter in de gaten houden!
Als je er zo een hebt, dan heb je een van de beste die er zijn. Dit zijn rebranded TechniVorms, een nederlandse fabrikant, maar de enige filtermachine die door de speciality coffee club van de USA goed genoeg is bevonden voor de optimale filtermachine-methode.quote:Op vrijdag 12 november 2010 14:16 schreef Granduppaaaaah het volgende:
Ik zie hier altijd espressomachines, maar wat zijn b.v. goede filtermachines? Heb nu een van Douwe Egberts, en dat schijnt een van de weinigen te zijn die de juiste temperatuur haalt, maar er zijn vast veel betere. Welke raden jullie aan, of is filterkoffie gewoon not done (Tis wel erg lekker met vers gebrande en vers gemalen koffie)?
Yeps heb er zo een, dacht al dat het een erg goeie wasquote:Op vrijdag 12 november 2010 14:36 schreef Zith het volgende:
[..]
Als je er zo een hebt, dan heb je een van de beste die er zijn. Dit zijn rebranded TechniVorms, een nederlandse fabrikant, maar de enige filtermachine die door de speciality coffee club van de USA goed genoeg is bevonden voor de optimale filtermachine-methode.
Maar je hebt ook andere filtermethodes die net zo goed of beter zijn. Bijv. Aeroress en Chemex, al kan dit ook puur marketing zijn, ik heb ze nooit geproeft maar hoor er goede verhalen over. Heb zelf de kleinere versie technivorm met warmte-plaat, maar daar heb ik de draadjes van doorgeknipt, hoef mijn koffie niet verneukt door zo'n warmteplaat.
Zelf gebruik ik ook wel eens alleen de filterhouder+koffiekan, dan doe ik de doorloop van de filterhouder dicht, voeg de koffie en het water toe, laat het even extracten en doe dan de doorloopklep open, lijkt dan een beetje op de cafetiere maar dan beter gefilterd.
http://www.oncoffeemakers.com/capresso-coffee-machine.htmlquote:No, please do not even bother to think about heating plate
http://makegoodcoffee.com/rulesquote:We like our coffee hot. It's a drink served hot. But, heat burns anything liquid the more that liquid is exposed to the heat. After 20 minutes of your coffee sitting on the coffee machine's heat plate, consider that coffee to be beginning to burn. After 40 minutes, the difference in taste should be noticeable. And, burnt coffee is not distinguished like blackened chicken or tuna. Burnt coffee is not good coffee.
http://coffeegeek.com/proreviews/quickshot/technivorm/detailsquote:Carafe and Hot Plate with the Techni-Vorm
Other than timers on coffee brewers, there's nothing I dislike more than heating plates on these kinds of machines. They only serve one purpose - to keep things hot. Unfortunately, they end up baking and ruining the coffee, and they do so very quickly. If the MoccaMaster ever comes in a thermal carafe version, It would be so much better. For now, invest in a good thermal carafe to transfer your coffee into, after the brew is complete.
Is stiekum een graef CM 80/ sunbeam, instap model espressomaler, wat mindere bouw (veel plastic) maar leuke functies. Er gaan wat discussies over of deze wel fijn genoeg kan malen voor espresso maar ik zie het toch wel echt gebeuren in het volgende filmpje:quote:Op woensdag 24 november 2010 10:23 schreef johnybh het volgende:
heey! is dit wat?
Electrolux_EEG8000_Koffie_Molen
Misschien dat jullie daar iets van weten
Het is rebranded, bebeurt aardig veel in de koffiemachinebusiness, zo is mijn La Spaziale MX maler eigenlijk een MACAP MXA. De prijs, 85EUR, is erg goed ja, andere instapmalers zijn rond de 100-150 EUR en niet zozeer beterquote:Op woensdag 24 november 2010 18:17 schreef johnybh het volgende:
Maar, als ik het dan goed begrijp is die electrolux eigenlijk gewoon een ander apparaat, met een behuizing van electrolux. Hier sta ik niet zo van te kijken, gebeurd wel meer. De prijs is dan wel lichtelijk shocking.
Ach, ik ben ooit begonnen met een delonghi van 50 EUR (jan.2009). Het warmt op, het pompt water door koffie, en het heeft een speelgoedstoompijpje. Maar trots dat ik was op mijn latte macciatoquote:What about dit espressomachientje (ik zit op streng budget: AEG - Electrolux Easypresso EA 110)
Prima degelijk ding, goed gebouwd. Wat minder 'perfect' dan de silvia maar ik geloof niet dat de espresso slechter is, het stomen is wel minder (maar natuurlijk veel beter dan alle goedkope stomers, er staan veel youtube filmpjes met melk stomen op de gaggia classicquote:Op donderdag 25 november 2010 10:51 schreef johnybh het volgende:
Gaggia classic dan? zo'n silvia is nog aardig duur, een classic heb je voor minder
Weer iemand die ziet hoe vers smaaktquote:Toevoeging - heb net verse koffiebeans gekocht van de blanche dael. Jezus. gewoon eigenlijk alles wat ik eerst niet lekker vond aan koffie, is opeens weg! :S *shocked*
Bedankt voor de tipquote:Op zondag 19 december 2010 11:41 schreef Zith het volgende:
Ik zou zeggen ga hiervoor:
http://www.factoryprices.(...)EEG8000_Koffie_Molen 86 EUR.
Ik ben zelf ook gek van hun cappuccino's (en het gebak!). Ze hebben er wel verstand van koffie. Mijn vriendin houdt helemaal niet van koffie, en toen de barista dat hoorde zij hij niet 'dan moet je maar cappuccino nemen'. Hij liet haar een espresso proeven, en ja hoor, het 'vers gemalen bonen+goede zetmethode effect' sloeg in als een bom en nu lust ze het in ieder geval. De espresso was nog van het huis ook, erg vriendelijk. Ik zal eens naar die tent aan de Hommelseweg gaan, nog nooit geweest. Ben benieuwd.quote:Op zondag 19 december 2010 15:16 schreef Zith het volgende:
De cappuccino is er het beste in Arnhem (exl. mijn eigen natuurlijk), met leuek latte art, de espresso is 'ok'; niet slecht, maar er zijn betere in Arnhem (bijv. op de hommelseweg met een KvdW Mirage Idrocompresso. Die hebben erg goede bonen (cup of excellence nicaragua). Alleen is het cafetje zelf wat armoedig en de barista wat ongeinteresseerd
![]()
Ik raad die maler vooral aan omdat het erg goedkoop is (de andere instapmalers zijn toch wel wat duurder), doserless met aardig wat functies, en ziet er mooi uitJe zou er eventueel espresso mee kunnen maken maar dit zal toch wel echt 'instap' zijn (matige espresso die snel blondeert).
Quickmills en rancilio silvia vind je veel op marktplaats. Kosten daar ongeveer 250 ¤, en mits goed onderhouden, kan er weinig aan kapot. (Zelfs een slecht onderhouden machine is met een servicebeurt gauw weer in goeie conditie)quote:Op zaterdag 25 december 2010 18:53 schreef 1koffie het volgende:
Hier nog zo'n leek.. Met veel interesse alle posts gelezen, maat nog steeds die grote vraag... Wat moet ik nu aanschaffen?
- kleine rancilio?
- quickmill 820?
- met boiler of met thermoblock?
- 58 mm filter? Zo ja, welke apparaatjes (500-600¤) hebben die?
En dan heb ik t nog niet over een bonenmaler...
Zucht..
Hangt ervan af of je redelijke kennis hebt van de techniek en of je graag ermee bezig wilt zijn. Nieuwe maalschijven, nieuwe zetgroepring, nieuwe pomp, interne schoonmaak etc kun je allemaal best zelf doen, maar dan moet je wel 1) weten waar je op moet letten (wanneer is een nieuwe zetgroepring nodig?) en 2) hoe je het moet doen. Ook moet je je bedenken of de tijd/risico die je erin steekt wel opweegt tegen de kosten van een onderhouder.quote:Op maandag 27 december 2010 13:27 schreef 1koffie het volgende:
Nog zo'n vraag dan: doen jullie die servicebeurt zelf, ga je naar de lokale Kaldi of Simon L., stuur je het ding terug naar de leverancier/fabrikant..?
Tja, boilers zijn over het algemeen gewoon beter in hun werk (http://www.home-barista.c(...)o-machine-t4418.html). Het is niet voor niets dat de high-end machines zich alleen focussen op boilers (of boiler+thermoblock). Kalkaanslag valt tegen te verdedigen met bijv filters of antikalkproducten.quote:Thermoblock leek mij wel handig, ivm kalkaanslag waar je bij boiler last van lijkt te hebben...
Valt niet mee een keuze te maken!
Wat betreft de volautomaten is Jura veruit de beste. Andere merken gebruiken in veel gevallen zelfs verouderde binnenwerken van Jura.quote:Op woensdag 29 december 2010 14:48 schreef Paladin82 het volgende:
Ik weet dat het met al die mooie echte espresso machines een beetje vloeken in de kerk is, maar hoe wordt er hier gedacht over de volautomaten van Jura (J9). Ik hoor in elke winkel dat dit toch wel de top van de volautomaten is maar ervaringen kunnen ook geen kwaad.
We zitten er aan te denken zo'n machine te kopen als ons huis over enkele maandjes wordt opgeleverd. En ik ben gek op lekkere koffie, maar het ontbreekt me aan tijd om het hele barista verhaal te doen zeker in de ochtend als ik een lekker cappuccino will.
En die Mahlkonig dan weer boven de Macap denk ik? In ieder geval bedankt, en hopelijk komt er nog iemand voorbij die wat meer over de Quickmill weet.quote:Op woensdag 29 december 2010 20:43 schreef Zith het volgende:
Geen kennis van quickmill, maar molens; de Ascaso zal het direct afleggen tegen de molens die je noemt, Ik zou de volgende volgorde nemen Ascaso -> Rocky -> Compak K3 -> Macap. Misschien kun je kijken naar een macap met stappen? Die zijn er genoeg.
En? Problemen goed opgelost?quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:32 schreef Bigs het volgende:
Nou de Vario is terug, ik kan eindelijk weer genieten van een goeie perfecte 25s dubbele espresso van m'n verse Fascino bonengenieten!
Nee, ik bedoel koffiebonen uit de Santos regio in Braziliequote:Op woensdag 9 maart 2011 14:59 schreef knuppelhout het volgende:
santos verkoopt niet aan particulieren he? ik woon in rdam centrum dus zou erg handig zijn...
Het artikel gaat om goedkoop je koffie zetten te upgraden hequote:Op woensdag 9 maart 2011 06:23 schreef Zith het volgende:
AeroPress, Chemex, French Press... zetten allenmaal erg goede koffie. Ook uit mijn gewone filterapparaat komt erg goede koffie. Waarom? Vers gebrand, vers gemalen. <- belangrijkste.
Ja, met die systemen zul je betere koffie zetten dan met filterapperaten, mits je redelijk ervaren bent. Ik heb zelf een techni-vorm, maar verkies de kwaliteit van het zelf schenken (94 graden water, te schenken zoals in het volgende filmpje).quote:Op donderdag 10 maart 2011 15:48 schreef Crazy Harry het volgende:
[..]
Het artikel gaat om goedkoop je koffie zetten te upgraden he
Dus de vraag is vooral, kan het met die systemen beter dan met filterapparaat? Bij gelijke brand en maalmogelijkheden dus.
Koop eens voor de gein een zakje koffie bij een micro brander die per order brandt. Probeer het uit (of probeer de 5 eur/kilo budget melange van fascino, goedkoper dan supermarktprijzen) en zie of je het waard vindt.quote:Scheelt vers gebrand nog veel?
Ik ben sinds nieuw jaar over op vers gemalen (moet nog wel een compacte burr grinder vinden, zit nu met een blade grinder) en dat bevalt me goed.
Ik denk echter dat mijn vriendin niet zo blij gaat zijn met een brander in de keuken...
ken je de Pelikaan in Zutphen?quote:Op donderdag 10 maart 2011 17:28 schreef Crazy Harry het volgende:
Eens proberen dan of dat beter gaat smaken wanneer ik zelf schenk.
Ik wist niet dat Fascino ook gebrand aanbieden (had er niet gekeken op basis van de OP).
Tot nu toe bonen van Kaldi (die branden niet zelf toch?) geprobeerd, daarvan was deze wel erg lekker.
En als ik naar de beschrijving kijk, zou deze van fascino wel eens dezelfde kunnen zijn.
Denk je dat mijn vermoede juist is? Dan heb ik vergelijkingsmateriaal tussen vers gebrand en niet vers gebrand
Regio?quote:Op vrijdag 11 maart 2011 16:54 schreef Crazy Harry het volgende:
Nee, die ken ik niet, Zutphen ligt dan ook wel uit de richting.
Waarschijnlijk wordt het via web bestellen. Zal nog zoeken naar winkels maar ik denk niet dat ik die in de buurt ga vinden.
De Compangie in breda?quote:Op vrijdag 11 maart 2011 21:22 schreef Crazy Harry het volgende:
Midden Brabant, dus zijn 's Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Breda allemaal prima te doen.
Heb nog niets gevonden helaas...
Goegel gaanquote:Op vrijdag 11 maart 2011 22:57 schreef Crazy Harry het volgende:
Oh De Compagnie is een goede! Die had ik niet gevonden, dank uzijn mijn google skills nu aan het vergaan of heb je die uit je bookmarks geplukt?
![]()
Het is een goede manier van opschuimenquote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Ja ik baal een beetje want ik vind die dus al wat mild, dus zit vast aan de Corleonequote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:00 schreef lj_lightning het volgende:
Gister even een zakje Palermo espresso koffie gehaald bij SImonLavelt, potverdorie sterk spulMaar lekker
Zo schuim je melk op.quote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Die koffie die ik daar wel eens in de winkel heb gehaald konden me nooit echt overtuigen. Had ook niet het idee dat het heel vers was (beetje zelfde probleem als Levelt). Maar misschien had ik gewoon pech, ben na 3x halen ofzo niet meer terug geweestquote:Op zaterdag 12 maart 2011 21:24 schreef Crazy Harry het volgende:
Wel door meer te googlen nog een andere webshop met vers gebrande koffie gevonden. Zag m nog niet in de OP:
http://www.brandmeesters.nl/koffie.html
http://www.kainstobbe.nl/quote:Op zondag 27 maart 2011 08:51 schreef XBL het volgende:
Heeft iemand toevallig ervaring met een dergelijke winkel in (de buurt van) Groningen?
Je kan ook invriezen, dan is het wat langer houdbaar (zeg, 3-4 maanden).quote:Op zondag 27 maart 2011 08:51 schreef XBL het volgende:
Ik bestel m'n koffie altijd bij Fascino, zeer fijn. Maar de verzendkosten maken het wel een duur grapje... Meestal gaat het per 2 kilo, dan merk ik wel een kwaliteitsverschil richting het einde van de tweede kilo.
Liever zou ik vers gebrande koffie gewoon in een winkel kopen. Scheelt behoorlijk in de verzendkosten en zit je niet soms een paar dagen zonder omdat je te laat bedacht dat de koffie op was. Heeft iemand toevallig ervaring met een dergelijke winkel in (de buurt van) Groningen?
Nog iets anders voor mensen die het niet kennen: Seattle Coffee Gear heeft een YouTube channel met heel regelmatig leuke filmpjes. Blijf je niet enkel bij qua koffie-ontwikkelingen maar het zijn ook erg vermakelijke filmpjes.
quote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Als je het zoals James doet is het niet lekker neequote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Wat was datquote:Op dinsdag 29 maart 2011 12:59 schreef Zith het volgende:
[..]
Als je het zoals James doet is het niet lekker nee![]()
Ja.....quote:Op vrijdag 8 april 2011 14:03 schreef Zith het volgende:
Er zit een wereld van verschil tussen een halfautomaat en een volautomaat, ik neem aan dat je een volautomaar wilt?
Jura is toch de topper in de volautomaat? Waarom staat die er niet bij?quote:Op vrijdag 8 april 2011 14:58 schreef Zith het volgende:
Klik.
Tweedehands kan je ook proberen maar volautomaten zijn minder betrouwbaar 2de hands.
Omdat budget.quote:Op vrijdag 8 april 2011 15:02 schreef Adames het volgende:
[..]
Jura is toch de topper in de volautomaat? Waarom staat die er niet bij?
Silvia is een beetje werkeloos nu, de espresso eruit is ontzettend mooi, geweldige tijgerstrepen, dikke crema, etc... maar het smaakt gewoon minder dan de lelijke espressi uit de PVLquote:Op maandag 11 april 2011 01:40 schreef tjoptjop het volgende:
Lijkt me een tof apparaat
Gaat je Silvia eruit? Of is het gewoon extra
Beter dan Babo en die andere goeie zaak waarvan ik de naam steeds vergeet?quote:Op zondag 17 april 2011 21:22 schreef Zith het volgende:
Arnhemmers moeten trouwen de nieuwe bar TAPE aan de hommelseweg proberen; geweldige koffiebar met geweldige jaren 60 inrichting
Babo vind ik qua espresso's niet super bijzonder (al doen ze wel alles goed), hun cappuccoino's zijn wel leuk. Die andere is zeker 'lets coffee' met die mooie faema (?).quote:Op zondag 17 april 2011 23:39 schreef Dunckie het volgende:
[..]
Beter dan Babo en die andere goeie zaak waarvan ik de naam steeds vergeet?
Nog niet iig, eerst even kijken hoe goed de PVL gaatquote:Op zondag 17 april 2011 23:39 schreef Dunckie het volgende:
Die Silvia gaat zeker niet toevallig in de verkoop?
Krijg je het een beetje consistent? Ik heb ooit een Pavoni lever machine gehad, maar het lukte me toch niet echt om consequent een goede espresso te zetten.quote:Op maandag 18 april 2011 08:54 schreef Zith het volgende:
[..]
Nog niet iig, eerst even kijken hoe goed de PVL gaat
Dat wel, de PVL doet niet aan overhitten (kan hem makkelijk 5 uur aan laten) en met de veerhevel is er altijd dezelfde druk. Ik vind de kleinere bakjes die je ermee zet wat lastig, maar heb een extra filterset gekocht (is onderweg) zodat ik gewoon 2x een dubbele kan zetten met 2 verschillende filters.quote:Op dinsdag 26 april 2011 23:16 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Krijg je het een beetje consistent? Ik heb ooit een Pavoni lever machine gehad, maar het lukte me toch niet echt om consequent een goede espresso te zetten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |