abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 14 november 2010 @ 10:55:00 #101
323981 diggit
Hurray for the madness!
pi_88693489
Leuke topic!

Heel toevallig gister net zelf Ciabatta gemaakt. Alleen resultaat was niet geweldig. Het deeg was prima, alleen mijn oven is een ramp. Een gasoventje die nooit op de goede temperatuur wil staan en die slechts verwarmt van onderen. Volgens mij niet handig voor broodbakken!

Zal hier vast not tips oppikken :)
  zondag 14 november 2010 @ 10:58:07 #102
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_88693540
ik ben kaiserbrotchen aan het maken, ben heel benieuwd hoe ze lukken. Ik geloof dat ik het vouwen nog niet zo onder knie heb. Ze staan nu voor de laatste keer te rijzen...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_88695877
Ben benieuwd Nynke!
Mijn deeg is samengesteld deeg door de molen (laatste voorraadje lowcarb) en dat ben ik nu aan het 'behandelen' als gewoon volkorenmeel.... en het is vrij nat, kan het niet echt goed kneden.
Ik zie wel wat er van komt het staat nu voor de eerste keer te rijzen.
Experiment galore *O*
  zondag 14 november 2010 @ 12:47:50 #104
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88696034
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 10:58 schreef AKnynke het volgende:
ik ben kaiserbrotchen aan het maken, ben heel benieuwd hoe ze lukken. Ik geloof dat ik het vouwen nog niet zo onder knie heb. Ze staan nu voor de laatste keer te rijzen...
Kaiserbrotchen maken zonder allerlei broodverbetermiddelen is lastig, het deeg is erg gevoelig en moet je delicaat mee omgaan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 14 november 2010 @ 12:49:21 #105
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88696073
quote:
7s.gif Op zondag 14 november 2010 10:55 schreef diggit het volgende:
Leuke topic!

Heel toevallig gister net zelf Ciabatta gemaakt. Alleen resultaat was niet geweldig. Het deeg was prima, alleen mijn oven is een ramp. Een gasoventje die nooit op de goede temperatuur wil staan en die slechts verwarmt van onderen. Volgens mij niet handig voor broodbakken!

Zal hier vast not tips oppikken :)
Leg een stel bakstenen onder in de oven en verwarm hem goed voor, dat werkt dan als buffering
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 14 november 2010 @ 13:04:48 #106
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_88696387
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 12:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]


Kaiserbrotchen maken zonder allerlei broodverbetermiddelen is lastig, het deeg is erg gevoelig en moet je delicaat mee omgaan.
de vorm was vooral lastig vond ik. Wellicht smaakten ze neit zoals de kaiserbrotchen van de bakker, maar het recept was in ieder geval erg lekker! Ik heb dit recept gebruikt, en de helft van het witte meel met volkoren vervangen...

Geen foto's gemaakt helaas. De helft van het deeg ligt in de vriezer, dus wellicht de volgende keer...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 14 november 2010 @ 13:06:41 #107
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88696431
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 13:04 schreef AKnynke het volgende:

[..]



de vorm was vooral lastig vond ik. Wellicht smaakten ze neit zoals de kaiserbrotchen van de bakker, maar het recept was in ieder geval erg lekker! Ik heb dit recept gebruikt, en de helft van het witte meel met volkoren vervangen...

Geen foto's gemaakt helaas. De helft van het deeg ligt in de vriezer, dus wellicht de volgende keer...
Met volkorenmeel wordt het natuurlijk wat anders
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 14 november 2010 @ 16:06:56 #108
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88702500
Ik heb vandaag van het deeg een bolletje van ongeveer 40 gram achterhouden met het idee om het overmorgen als preferment in te zetten.
Ik vaak broden van ongeveer anderhalf pond, moet ik overmorgen nog extra gist gebruiken of is het preferment voldoende?
  zondag 14 november 2010 @ 16:28:21 #109
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_88703367
hangt ervan af hoe lang je de tijd hebt om het brood te laten rijzen. Als je het lang kan laten rijzen heb je niets extra nodig, en anders zou ik er wel wat bij doen..
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 14 november 2010 @ 16:58:27 #110
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88704345
Zou ik het de dag ervoor al kunnen klaarmaken tot de 2e rijs en het dan 's nachts in de koelkast zetten?
pi_88704449
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 16:58 schreef Erasmo het volgende:
Zou ik het de dag ervoor al kunnen klaarmaken tot de 2e rijs en het dan 's nachts in de koelkast zetten?
Brood bakken in de oven #3: Bakken ze bruin! :P
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  zondag 14 november 2010 @ 17:03:18 #112
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88704477
Ah :P
pi_88704629
Te compact gebleven, wat ik al vermoedde, maar wel lekker :
Lowcarb brood : (met meel van molen de zandhaas in Santpoort) ;)

  zondag 14 november 2010 @ 17:12:17 #114
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_88704769
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 16:58 schreef Erasmo het volgende:
Zou ik het de dag ervoor al kunnen klaarmaken tot de 2e rijs en het dan 's nachts in de koelkast zetten?
ja hoor, geen enkel probleem!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_88704789
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 17:08 schreef Bluezz het volgende:
Te compact gebleven, wat ik al vermoedde, maar wel lekker :
Lowcarb brood : (met meel van molen de zandhaas in Santpoort) ;)

[ afbeelding ]
Wat zit daar allemaal nog meer in, Bluezz?
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_88704929
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 17:12 schreef PdeHoog het volgende:


Wat zit daar allemaal nog meer in, Bluezz?
Een kant en klaarmengsel van zaden en wat meel, tis net vogelvoer zei ik toen ik het in januari voor het eerst probeerde :D maar ik ben er nu aan gewend...
Als onze voorraad brood nu op is ga ik weer 'gewoon, ander' brood bakken, ik vind het wel erg leuk :)
pi_88705042
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 17:17 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Een kant en klaarmengsel van zaden en wat meel, tis net vogelvoer zei ik toen ik het in januari voor het eerst probeerde :D maar ik ben er nu aan gewend...
Als onze voorraad brood nu op is ga ik weer 'gewoon, ander' brood bakken, ik vind het wel erg leuk :)
Het ziet er wel erg lekker uit :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_88709257
Nou, het eerste brood is de oven uit hoor :P




lensdop (77mm) ter indicatie :P

Het is allemaal wat plattig en niet zo hoog als ik had gehoopt :) Dit wordt wat lastig eten ;)
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_88710533
Je kan hem toch horizontaal snijden ?
Lekker vullen met ingrediënt naar keuze :)
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
  zondag 14 november 2010 @ 20:18:46 #120
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88711187
En, hoe smaakt je canonbrood?P
pi_88713017
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 20:18 schreef Erasmo het volgende:
En, hoe smaakt je canonbrood?P
Lekker :9 Vooral met speculoospasta :9~
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_88713041
quote:
2s.gif Op zondag 14 november 2010 20:07 schreef junkiexp het volgende:
Je kan hem toch horizontaal snijden ?
Lekker vullen met ingrediënt naar keuze :)
:D Is een idee ja :9 Hmm...eens even over nadenken :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_88718014
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 17:08 schreef Bluezz het volgende:
Te compact gebleven, wat ik al vermoedde, maar wel lekker :
Lowcarb brood : (met meel van molen de zandhaas in Santpoort) ;)

[ afbeelding ]
Oeh, dat ziet er lekker uit! :o
En Santpoort is redelijk in de buurt :Y)
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_88720355
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 19:42 schreef PdeHoog het volgende:
Nou, het eerste brood is de oven uit hoor :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
lensdop (77mm) ter indicatie :P

Het is allemaal wat plattig en niet zo hoog als ik had gehoopt :) Dit wordt wat lastig eten ;)
Mijn eerste was ook zo plat geworden, maar die smaakte ook vies. :')
pi_88727508
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2010 22:44 schreef _Loki het volgende:

[..]



Mijn eerste was ook zo plat geworden, maar die smaakte ook vies. :')
Deze niet :o Was lekker :9 Samen met wat speculoospasta :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  maandag 15 november 2010 @ 09:27:39 #126
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_88728832
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 07:20 schreef PdeHoog het volgende:

[..]


Deze niet :o Was lekker :9 Samen met wat speculoospasta :9
volgens mij is alles lekker met speculoospasta....
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_88729685
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 07:20 schreef PdeHoog het volgende:

[..]


Deze niet :o Was lekker :9 Samen met wat speculoospasta :9
Kwam volgens mij wel omdat ik het na een kwartiertje opgaf en 'm er maar uit had gehaald, en er zaten nog kipkruiden op de bakplaat :')
pi_88729744
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 10:02 schreef _Loki het volgende:

[..]


Kwam volgens mij wel omdat ik het na een kwartiertje opgaf en 'm er maar uit had gehaald, en er zaten nog kipkruiden op de bakplaat :')
:D _O- Bakpapier eronder ;) Werkt errug goed.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_88730145
Binnenkort krijg ik zo'n pizzasteen, denk dat ik ze daar maar op ga bakken :)
  maandag 15 november 2010 @ 16:32:03 #130
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_88742475
Ik krijg wel honger van je brood Bluezz :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_88749340
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 10:04 schreef PdeHoog het volgende:

[..]



:D _O- Bakpapier eronder ;) Werkt errug goed.
Met bakpapier er onder krijg je wel een zachte rotbodem. Daarom haal ik het bakpapier er onder uit zodra de bodem niet meer plakkerig is.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  maandag 15 november 2010 @ 19:30:09 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88749912
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 19:19 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]



Met bakpapier er onder krijg je wel een zachte rotbodem. Daarom haal ik het bakpapier er onder uit zodra de bodem niet meer plakkerig is.
griesmeel op de bakplaat
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_88752477
morgen weer eens brood bakken, heb nog maismeel wat op moet en volkorenmeel dus dat wordt meerdere broden bakken.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_88755460
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 19:19 schreef stavromulabeta het volgende:



Met bakpapier er onder krijg je wel een zachte rotbodem. Daarom haal ik het bakpapier er onder uit zodra de bodem niet meer plakkerig is.
Mijn bodem was knapperig, maar het papier was een soort 'verbrand' :?
pi_88757615
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 19:19 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]



Met bakpapier er onder krijg je wel een zachte rotbodem. Daarom haal ik het bakpapier er onder uit zodra de bodem niet meer plakkerig is.
Nou....geen idee wat voor bakpapier jij gebruikt maar mijn bodem was mooi knapperig hoor :o
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_88759435
Dat brood van Bluezz doet me denken aan zo'n bol met zaadjes voor vogeltjes O+

en het ziet er super lekker uit :P

graag zou ik brood dus ook wat luchtiger hebben voor de mooi, maar vind compact ook altijd wel lekker, uiteindelijk :@
Ja doei.
pi_88759525
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 22:16 schreef motorbloempje het volgende:
Dat brood van Bluezz doet me denken aan zo'n bol met zaadjes voor vogeltjes O+

en het ziet er super lekker uit :P

graag zou ik brood dus ook wat luchtiger hebben voor de mooi, maar vind compact ook altijd wel lekker, uiteindelijk :@
Ik moest ook denken aan een vetbol ja :Y En het lijkt me echt heerlijk :9

Welk zaden/meelmengsel is het precies Bluezz? Dan ga ik binnenkort eens naar Santpoort :7
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
  dinsdag 16 november 2010 @ 22:01:36 #138
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88798843
Hier mijn laatste unit:



  dinsdag 16 november 2010 @ 22:08:28 #139
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_88799276
hij lijkt nog wat nat? Wel een mooi kleurtje, wat vor meel heb je gebruikt?
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  dinsdag 16 november 2010 @ 22:45:18 #140
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88801858
Een broodmix die vorig jaar in het kerstpakket zat :')

En ja, hij is nog wat nattig, kon niet wachten met snijden :P
pi_88803561
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 22:17 schreef tombolafan het volgende:


Ik moest ook denken aan een vetbol ja :Y En het lijkt me echt heerlijk :9

Welk zaden/meelmengsel is het precies Bluezz? Dan ga ik binnenkort eens naar Santpoort :7
Zak weggegooid.... maar mijn schzus die een zak meel meenam om te proberen had ook al associaties met vogelzaad _O-
Mss ook te zien op de site of zo?
http://www.molendezandhaas.nl/Welkom.html

[ Bericht 5% gewijzigd door Blues op 16-11-2010 23:22:48 ]
pi_88808809
A.s. zaterdag ga ik vast eens proberen een lekkere kerststol te bakken. Weet ik tenminste zeker dat het me lukken gaat als kerst er is ;)
pi_88981836
Bij de deka een zak volkorenmeel met zonnebloempit gekocht, en vandaag broodje gemaakt volgens de bereidingswijze uit de OP :





smaakt goed :9

[ Bericht 11% gewijzigd door Blues op 21-11-2010 18:26:37 ]
  zondag 21 november 2010 @ 18:45:55 #144
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88982698
Ziet er mooi luchtig uit.
  zondag 21 november 2010 @ 19:10:06 #145
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_88983480
lekker broodje Bluezzz :9
Ik ga morgen weer een deegje zetten, heb er weer de tijd voor ;)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_89255074
Vandaag is maisbrood aan de beurt.
Van meel van de bekende molen ;)

Had nog wat korrelgist, dus volgens bereidingswijze met suiker en lauwwarm water eerst 10 min. laten staan.. toen bij het meel, beetje zout en de rest v/h warme water (bij elkaar 300ml)
15 min. rijzen (is dat niet wat weinig :? ) en dan 40 min. op 220 gr.. (receptje van het net)

Resultaat zal ik weer op de foto zetten :9
pi_89255355
nieuwe verslaving Bluezz? ;)
laatste brood ziet er goed uit! :9
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_89255801
quote:
1s.gif Op zondag 28 november 2010 14:03 schreef FutureFairytale het volgende:
nieuwe verslaving Bluezz? ;)
laatste brood ziet er goed uit! :9
Nee, ik bak al zelf brood vanaf januari (met de BBM) laatste 3 met de hand. Gewoon omdat het kan en omdat het leuk is :)
Ik ben niet van de verslavingen gelukkig ;)
pi_89257652
Hijs lekkah :9 En best goed gelukt in het cakeblik.

pi_89262188
quote:
Op zondag 28 november 2010 15:23 schreef Bluezz het volgende:
Hijs lekkah :9 En best goed gelukt in het cakeblik.

[ afbeelding ]
Hij lijkt wel echt op een cake... Ook mooi goudgeel :)

Hier is vandaag ook weer een brood gebakken. Dit keer met 'normaal' preferment, omdat ik door verwaarlozing genocide gepleegd heb op m'n zuurdesemcultuur.

Bluezz, jouw aanrechtblad doet me aan m'n studentenhuis denken... Brrr... Met het verschil dat je jouw aanrechtblad nog wel kunt zien.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_89268069
quote:
1s.gif Op zondag 21 november 2010 18:16 schreef Bluezz het volgende:
Bij de deka een zak volkorenmeel met zonnebloempit gekocht, en vandaag broodje gemaakt volgens de bereidingswijze uit de OP :

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

smaakt goed :9
Ziet er goed uit :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_89268139
quote:
1s.gif Op zondag 28 november 2010 15:23 schreef Bluezz het volgende:
Hijs lekkah :9 En best goed gelukt in het cakeblik.

[ afbeelding ]
Die ook btw :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_89273201
quote:
1s.gif Op zondag 28 november 2010 17:32 schreef stavromulabeta het volgende:

Bluezz, jouw aanrechtblad doet me aan m'n studentenhuis denken... Brrr... Met het verschil dat je jouw aanrechtblad nog wel kunt zien.
:D
Het is dan ook een gewone 'huurhuisbruynzeel' keuken, maar wij houden hem wél schoon ;)
pi_89273293
quote:
1s.gif Op zondag 28 november 2010 19:59 schreef PdeHoog het volgende:

Die ook btw :9
Ja, maar ik doe het niet meer in een cakeblik.. vind het er eerlijke gezeit niet uitzien :D
pi_89273805
quote:
1s.gif Op zondag 28 november 2010 21:22 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Ja, maar ik doe het niet meer in een cakeblik.. vind het er eerlijke gezeit niet uitzien :D
Nou, ik wel hoor :o
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_89278812
quote:
1s.gif Op zondag 28 november 2010 15:23 schreef Bluezz het volgende:
Hijs lekkah :9 En best goed gelukt in het cakeblik.

[ afbeelding ]
zou je kinderen mee kunnen foppen :P
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_89311373
Ben na al die dingen die ik hoor over no-knead broden toch eens gaan googelen. Ziet er interessant uit, en ben dus net aan m'n eerste begonnen. Omdat ik wat lastig zit in m'n werktijden gaat het wat langer rijzen dan 18 uur, maar dan zal het ongetwijfeld goedkomen lijkt me :+

Draagt die lange rijstijd ook bij aan een aandere smaak, of blijft dat hetzelfde?
pi_89313415
quote:
Op maandag 29 november 2010 19:40 schreef Freddeh het volgende:
Ben na al die dingen die ik hoor over no-knead broden toch eens gaan googelen. Ziet er interessant uit, en ben dus net aan m'n eerste begonnen. Omdat ik wat lastig zit in m'n werktijden gaat het wat langer rijzen dan 18 uur, maar dan zal het ongetwijfeld goedkomen lijkt me :+

Draagt die lange rijstijd ook bij aan een aandere smaak, of blijft dat hetzelfde?
Door de langere rijstijd krijgt het brood een diepere (en een klein tikje zuurdere) smaak. Je kunt bij een langere rijs beter iets minder gist gebruiken dan in het recept is aangegeven, om te voorkomen dat het brood te ver doorgerezen is, waardoor het later bij het bakken niet meer wil opkomen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_89316831
Thanks :)

Ben zo lomp geweest om er toch teveel gist in te gooien. Ben benieuwd hoe het er morgenochtend uit ziet.
  maandag 29 november 2010 @ 21:25:42 #160
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_89317733
quote:
1s.gif Op maandag 29 november 2010 21:11 schreef Freddeh het volgende:
Thanks :)

Ben zo lomp geweest om er toch teveel gist in te gooien. Ben benieuwd hoe het er morgenochtend uit ziet.
Hoeveel is teveel :o
Ik had soms een paar gram verschil.. qua smaak proef je dat wel iets.. maar resultaat prima.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_89330562
Net m'n bed uit. Wordt al een flinke kledder deeg. Vanavond als ik thuis kom direct maar in de oven. Ben zo benieuwd :D
pi_89356109
Uiteindelijk is hij tot dubbel volume gerezen, maar ietsjes ingezakt. Ik heb een aardige kledder kunnen samenvormen tot een mooi rond geheel, en in de oven wilde dat nog aardig rijzen. 55 Minuten op 180C. Enige wat ik jammer vind is dat de korst spierwit gebleven is, zelfs bij een standaard witbroodje werd bij mij de korst nog ietsjes bruiner. Had ik hem op hogere temperatuur moeten bakken ofzo?

Hij smaakt in ieder geval erg lekker, en heel anders dan een normaal brood :) Dus experiment is half geslaagd.
pi_89357183
quote:
Op dinsdag 30 november 2010 20:03 schreef Freddeh het volgende:
Uiteindelijk is hij tot dubbel volume gerezen, maar ietsjes ingezakt. Ik heb een aardige kledder kunnen samenvormen tot een mooi rond geheel, en in de oven wilde dat nog aardig rijzen. 55 Minuten op 180C. Enige wat ik jammer vind is dat de korst spierwit gebleven is, zelfs bij een standaard witbroodje werd bij mij de korst nog ietsjes bruiner. Had ik hem op hogere temperatuur moeten bakken ofzo?

Hij smaakt in ieder geval erg lekker, en heel anders dan een normaal brood :) Dus experiment is half geslaagd.
ja, heter. 220 graden is vrij normaal. Ik verwarm de oven meestal tot 250 C en draai 'm terug naar 220 C zodra het brood er in is.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_89357800
Thanks :) Denk dat ik binnenkort nog maar eens een poging 2 ga wagen. Eerst maar eens zorgen dat ik een testbroodje ga bakken voor de kerst.
pi_89396392
Vandaag witbrood gebakken met Nigellazaad :9 (had laatst een sandwich met dat brood wat erg smakelijk was maar het was fabrieksbrood dus ik dacht: dat kan beter! *))

Voor t bakken:


Na het bakken:


En zo zag het er van binnen uit:


onderkant niet helemaal goed genoeg maar desalniettemin was het enorm smakelijk :9
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  woensdag 1 december 2010 @ 18:53:26 #166
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89396494
quote:
1s.gif Op woensdag 1 december 2010 18:50 schreef DarkElf het volgende:
Vandaag witbrood gebakken met Nigellazaad :9 (had laatst een sandwich met dat brood wat erg smakelijk was maar het was fabrieksbrood dus ik dacht: dat kan beter! *))

Voor t bakken:
[ afbeelding ]

Na het bakken:
[ afbeelding ]

En zo zag het er van binnen uit:
[ afbeelding ]

onderkant niet helemaal goed genoeg maar desalniettemin was het enorm smakelijk :9
Ziet er goed uit. Ingredienten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89396504
Prachtzaad heeft dat mens _O_

Maisbrood hier wederom in cakeblik ook goed gelukt, beter dan de vorige door iets meer gist en langere rijstijd *O*
pi_89396676
quote:
1s.gif Op woensdag 1 december 2010 18:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ziet er goed uit. Ingredienten?
voor 2 broodjes: 500 gr Bloem, 8 gr gedroogde gist, handje nigellazaad en 8 gr zout plus 300 ml war water. That's it.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  woensdag 1 december 2010 @ 18:58:21 #169
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89396704
quote:
7s.gif Op woensdag 1 december 2010 18:57 schreef DarkElf het volgende:

[..]

voor 2 broodjes: 500 gr Bloem, 8 gr gedroogde gist, handje nigellazaad en 8 gr zout plus 300 ml war water. That's it.
nigellazaad?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89396855
Ook bekend als Schwarzkümmel

♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  woensdag 1 december 2010 @ 19:06:09 #171
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89397047
quote:
1s.gif Op woensdag 1 december 2010 19:01 schreef DarkElf het volgende:
Ook bekend als Schwarzkümmel
Ah, okay
Zoals in NL geen verschil wordt gemaakt tussen Cassia en Kaneel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89397107
Cassia ken ik niet geloof ik. :)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  woensdag 1 december 2010 @ 19:15:27 #173
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89397503
quote:
1s.gif Op woensdag 1 december 2010 19:07 schreef DarkElf het volgende:
Cassia ken ik niet geloof ik. :)
Ik denk dat je het heel goed kent maar het altijd als Kaneel verkocht wordt
Kaneel (echte kaneel)



Cassia


Zoals je kan zien zijn de velletjes Cassia veel dikker, en kaneel dunner.
De smaak verschilt zoals Echte Vanille van vanilinesuiker verschilt, het is veel scherper, minder complex, namaak
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89397891
Grappig, zal er eens op letten in de winkel :)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_89398003
quote:
Op woensdag 1 december 2010 19:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik denk dat je het heel goed kent maar het altijd als Kaneel verkocht wordt
Kaneel (echte kaneel)
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Cassia
[ afbeelding ]

Zoals je kan zien zijn de velletjes Cassia veel dikker, en kaneel dunner.
De smaak verschilt zoals Echte Vanille van vanilinesuiker verschilt, het is veel scherper, minder complex, namaak
Gelukkig is er voor dit soort dingen Ebay. Zowel Vanille als ook kaneel :)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 1 december 2010 @ 19:27:31 #176
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89398214
quote:
1s.gif Op woensdag 1 december 2010 19:22 schreef DarkElf het volgende:
Grappig, zal er eens op letten in de winkel :)
Vraag maar eens bij een Dille en Kamille naar Ceylonkaneel stokjes, zo heet het officieel, 4 van de 5 keer krijg je cassia in handen omdat ze daar ook niet beter weten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 1 december 2010 @ 19:38:40 #177
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89398785
quote:
1s.gif Op woensdag 1 december 2010 19:24 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Gelukkig is er voor dit soort dingen Ebay. Zowel Vanille als ook kaneel :)
Zelfs bij de Hanos zag ik van de week Cassia als Kaneel verkocht worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89413668
quote:
7s.gif Op woensdag 1 december 2010 18:57 schreef DarkElf het volgende:

voor 2 broodjes: 500 gr Bloem, 8 gr gedroogde gist, handje nigellazaad en 8 gr zout plus 300 ml war water. That's it.
Wat een verrassend simpel recept :o
* Bluezz gaat op zoek naar zwart zaod ~:)
(is het geen maanzaad :? )
pi_89418450
Nee tis geen maanzaad en je kan het bijv bij de toko krijgen :)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  donderdag 2 december 2010 @ 09:47:37 #180
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_89419273
quote:
1s.gif Op donderdag 2 december 2010 09:17 schreef DarkElf het volgende:
Nee tis geen maanzaad en je kan het bijv bij de toko krijgen :)
en evt iets anders ter vervanging gebruiken of er uit laten kan ook toch?
(alhoewel ik ben vanaaf in de stad, ga ook eens op zoek)
Mooie broodjes DE :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_89419321
Tuurlijk kan je het eruit laten, of vervangen. (ik vind brood met nigella alleen erg lekker als je bijv salade oid eet)

ik vervang zo vaak dingen; ander meel (volkoren meel of spelt) andere zaden (pompoen, zonnebloempitten) niet alleen zaden erin maar ook erop (voor dat hij de oven ingaat even door de melk halen en de zaden erop sprenkelen) etc etc...
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_89419334
die broodjes zien er super uit! Ik ga ze eens proberen :9
Ja doei.
pi_89419462
zijn ook lekker :9

je kan ze trouwens maar een keer laten rijzen, zelf heb ik meer tijd en heb ze 4x laten rijzen (komt je deeg en structuur ten goede vind ik)..
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_89425492
Ok :)
Komt het rijzen of het kneden eigenlijk de luchtigheid ten goede?
Ik heb het maisbrood gisteren veel langer dan de 1e keer, dus 2X een uur laten rijzen, en het is al veel beter dan de eerste.
pi_89427032
ja vind van wel maar ook de manier waarop je je brood vormt (als je geen bakvorm gebruikt) doet veel voor de luchtigheid van je brood :)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_89429210
quote:
1s.gif Op donderdag 2 december 2010 13:45 schreef DarkElf het volgende:
ja vind van wel maar ook de manier waarop je je brood vormt (als je geen bakvorm gebruikt) doet veel voor de luchtigheid van je brood :)
Next time dus niet in cakeblik *)
pi_89429303
Verkeerde topic _O-

[ Bericht 40% gewijzigd door Blues op 02-12-2010 15:20:33 ]
pi_89429602
quote:
1s.gif Op donderdag 2 december 2010 14:40 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Next time dus niet in cakeblik *)
doe ik nooit :) hou van zelfgevormde rustieke broden.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_89429895
Ik denk dat ik eens wil proberen een brood te bakken in een ovenschaal.'t Is niet gebruikelijk, maar volgens mij moet het wel kunnen mits de schaal die temperaturen aan kan.
pi_89440523
quote:
Op donderdag 2 december 2010 14:57 schreef Freddeh het volgende:
Ik denk dat ik eens wil proberen een brood te bakken in een ovenschaal.'t Is niet gebruikelijk, maar volgens mij moet het wel kunnen mits de schaal die temperaturen aan kan.
Je kunt zelfs brood bakken in een gietijzeren pan.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_89509688
Da's een goeie die ik zeker binnenkort even ga proberen. Heb nog wel een mooi gietijzeren pannetje staan.

Dit is overigens de no-knead test die ik laatst gedaan had, ik wilde jullie de foto niet onthouden. Uiteindelijk was het een schepsel dat vooral lekker was direct uit de oven, maar daarna in een dag tijd ook helemaal hard geworden is, terwijl ik het toch goed opgeborgen had. Iemand een idee hoe dat kan?


En hier dus de eerste kerstbrood test voor dit jaar. Zoals je ziet dus gebakken in een glazen ovenschaal, gaat verbazingwekkend goed om eerlijk te zijn en ziet er best leuk uit. Vrouwlief was er volledig van overtuigd dat ik alle krenten/rozijnen op een hoop in het midden moest gooien en het deeg er omheen moest vouwen. Puur om haar fout te bewijzen heb ik haar advies opgevolgd. Resultaat: Een brood met krenten/rozijnenvulling :')


Volgende keer dus de krenten door het deeg heen kneden....
pi_89509971
quote:
Op zaterdag 4 december 2010 10:13 schreef Freddeh het volgende:
Da's een goeie die ik zeker binnenkort even ga proberen. Heb nog wel een mooi gietijzeren pannetje staan.

Dit is overigens de no-knead test die ik laatst gedaan had, ik wilde jullie de foto niet onthouden. Uiteindelijk was het een schepsel dat vooral lekker was direct uit de oven, maar daarna in een dag tijd ook helemaal hard geworden is, terwijl ik het toch goed opgeborgen had. Iemand een idee hoe dat kan?
[ afbeelding ]

Volgende keer dus de krenten door het deeg heen kneden....
Wat is dat voor een gat daar in het midden? Het heeft wel iets van een pizza calzone.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_89510037
Dat gat komt volgens mij gewoon door het rijzen. Die liep van de ene kant van het brood tot de andere kant :')
  zaterdag 4 december 2010 @ 11:00:08 #194
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89510527
Ga zometeen een brood maken om een gist uit te proberen. Heb een wijngist voor witte wijn gekregen van een wijnmaker. Los dit op in water met wat suiker en wat azijn (deze gist schijnt het beter te doen in een zuur milieu) en maak dan een brood met bloem en wat zout.
Gaat me puur om te kijken wat het effect is van dit soort gist op de smaak van het brood. Normale broodgisten zijn heel er productief in het maken van veel gas zodat het brood super snel rijst. Echter, dat heeft als nadeel dat de smaak niet goed kan ontwikkelen en dat is de reden waarom het meeste brood dat je koop vrij smakeloos is. Je kan met prefermenten of poolish dit oplossen en veel smaakvoller brood krijgen. Wil kijken wat dit gist voor een effect geeft en of het nog beter geschikt is om prefermenten mee te maken.
Heb ook wel eens most (fermenterende wijn, een federweisser) gebruikt als basis voor een brood. Deed er toen er lang over om te rijzen maar de smaak was okay
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89513525
Ik heb een pak broodmix gekocht van Koopmans om uit te proberen en nu ligt hij te rijzen, maar ik heb nogal een ouderwetse oven, die dus ook niet op temperatuur kan worden ingesteld. We hebben het een keer gemeten en onze oven wordt meer dan 300 graden als je hem een half uur aan laat staan met voorverwarmen.

Nu heb ik dus een paar vraagjes, hopelijk kunnen jullie me helpen hierbij :)

- Omdat de oven al zo warm wordt, moet ik hem dan ook echt tot 200 graden voorverwarmen?
- Moet ik nu alsnog het brood onderin de oven doen (waar dus het vuur zit)? Ik ben bang dat ie dan snel aanbrandt...
- Hoe weet ik dat het brood gaar is? Ik neem aan dat het wat sneller gaat bij een hetere oven, maar moet je dan ook gewoon even prikken en als er nog deeg aanzit issie niet gaar?
  zaterdag 4 december 2010 @ 13:00:56 #196
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89513815
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 12:51 schreef Inu het volgende:
Ik heb een pak broodmix gekocht van Koopmans om uit te proberen en nu ligt hij te rijzen, maar ik heb nogal een ouderwetse oven, die dus ook niet op temperatuur kan worden ingesteld. We hebben het een keer gemeten en onze oven wordt meer dan 300 graden als je hem een half uur aan laat staan met voorverwarmen.

Nu heb ik dus een paar vraagjes, hopelijk kunnen jullie me helpen hierbij :)

- Omdat de oven al zo warm wordt, moet ik hem dan ook echt tot 200 graden voorverwarmen?
- Moet ik nu alsnog het brood onderin de oven doen (waar dus het vuur zit)? Ik ben bang dat ie dan snel aanbrandt...
- Hoe weet ik dat het brood gaar is? Ik neem aan dat het wat sneller gaat bij een hetere oven, maar moet je dan ook gewoon even prikken en als er nog deeg aanzit issie niet gaar?
Als je weet hoe warm die wordt, heb je een oventhermometer? Ja, voorverwarmen is een pre. Bak het brood gewoon op de aangegeven temperatuur, en niet warmer, dan verbrand de buitenkant voor hij binnenin gaar is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89514016
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 13:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je weet hoe warm die wordt, heb je een oventhermometer? Ja, voorverwarmen is een pre. Bak het brood gewoon op de aangegeven temperatuur, en niet warmer, dan verbrand de buitenkant voor hij binnenin gaar is.
Ja, ik heb een oventhermometer, maar ik kan de oven niet regelen, dus als hij aanstaat wordt hij gewoon steeds warmer... Ik kan hem dus wel voorverwarmen naar de gewenste temperatuur, maar als ik hem die temperatuur wil houden zou ik de oven telkens uit en aan moeten doen oid... En zovaak de klep opendoen lijkt me ook niet de bedoeling, of maakt dat niks uit?

Het is echt een oudje:



Er zit dus ook geen ruitje in, dus voor de thermometer moet ik ook telkens de klep opendoen...
pi_89514518
k heb laatst een sontagstufen gemaakt. ( hier, vlak bij duitsland, waar ze vele broodmixen hebben) Daar moest een ei en melk in ipv water. Kan dit ook bij volkoren of meergranenmeel?

Ik ben het nu wel uit aan het proberen, maar krijg inmiddels twijfels over de goede afloop :')
Grote talenten weten wanneer ze moeten stoppen
  zaterdag 4 december 2010 @ 13:40:43 #199
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89515004
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 13:25 schreef seasushi het volgende:
k heb laatst een sontagstufen gemaakt. ( hier, vlak bij duitsland, waar ze vele broodmixen hebben) Daar moest een ei en melk in ipv water. Kan dit ook bij volkoren of meergranenmeel?

Ik ben het nu wel uit aan het proberen, maar krijg inmiddels twijfels over de goede afloop :')
Bedoel je niet Sonntagsstuten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 december 2010 @ 13:42:02 #200
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89515042
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 13:07 schreef Inu het volgende:

[..]

Ja, ik heb een oventhermometer, maar ik kan de oven niet regelen, dus als hij aanstaat wordt hij gewoon steeds warmer... Ik kan hem dus wel voorverwarmen naar de gewenste temperatuur, maar als ik hem die temperatuur wil houden zou ik de oven telkens uit en aan moeten doen oid... En zovaak de klep opendoen lijkt me ook niet de bedoeling, of maakt dat niks uit?

Het is echt een oudje:

[ afbeelding ]

Er zit dus ook geen ruitje in, dus voor de thermometer moet ik ook telkens de klep opendoen...
Koop een goeie oven zou ik zeggen, enige goede advies wat ik je kan geven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')