Ubuntu schijnt gebruikersvriendelijker te worden, met 'logische' schermen en alles voor de gewone gebruiker voor geinstalleerd. Heb 't zelf nooit gebruikt, maar wat zijn nu nog de nadelen van Ubuntu?quote:Drie jaar support op nieuwe Ubuntu versie 10.04
Long Term Support (lts) is het toverwoord dat hoort bij de vandaag uitgekomen versie van Ubuntu 10.04. Ubuntu is een Linux-distributie van het bedrijf Canonical. Ubuntu mag zich al jaren verheugen op een toenemende belangstelling. De nieuwe versie van Ubuntu is ook wel bekend onder de codenaam Lucid Lynx.
Ubuntu heeft er voor gezorgd dat Linux bruikbaar werd voor een groter publiek. Onder andere door een eenvoudige installatie en een in vele talen beschikbare gebruikersinterface. Ubuntu is een compleet en uiterst gebruikersvriendelijk Linux besturingssysteem. Compleet met Firefox en Staroffice en vele andere utilities.
Met ingang van vandaag is de nieuwe versie van Ubuntu 10.04 beschikbaar voor download, helemaal gratis. Ubuntu 10.04 is er in drie versies: de desktopversie, serverversie en netbookversie. Belangrijke veranderingen zijn een nieuwe look & feel en de toevoeging van een music store. Ubuntu 10.04 zal binnenkort ook voorgeinstalleerd zijn op nieuwe pc's en netbooks.
Een overzicht van de belangrijkste veranderingen in de desktop versie:
- Sneller opstarten
- Me Menu: eenvoudige toegang tot sociale netwerk toepassingen
- Ubuntu One: desktop integratie van online diensten, ofwel ubuntu op de cloud
- Ubuntu One Music Store: Muziek van de belangijke platenlabels direct beschikbaar
- Ubuntu Software Center 2.0: Een eenvoudige manier om nieuwe software en updates te vinden en te installeren
- Ubuntu 10.04 Netbook Editie: een speciale distributie van de desktopversie voor netbooks, die sneller start van ssd's en sneller wakker wordt uit de slaapstand. Ook zorgt deze versie voor een optimale accuduur.
Gebruikers van de vorige LTS versie 8.04 en de laatste gewone versie 9.10, kunnen eenvoudig upgraden naar de nieuwe Ubuntu 10.04 LTS. Met de Long-term support garandeert het bedrijf Canonical drie jaar ondersteuning met updates. Gestimuleerd door de gegarandeerde ondersteuning van drie jaar, zijn er ook een groot aantal bedrijven die eigen software leveren geschikt voor gebruik met Ubuntu. Download Ubuntu hier
Op die pc voor me moeder had ik ook Wine gezet.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:06 schreef Bowlingbal het volgende:
Uiteraard blijft het argument 'ja maar dan kan ik specifieke Windows-software niet goed gebruiken' staan. Werken via Wine vind ik nog niet voor beginners.
Een omgeving om Windows applicaties te draaien.. Office 2007 draait er ook perfect in als je openoffice niet fijn vind.quote:
http://appdb.winehq.org/ Daar kan je zien welke programma's "pijnloos" werken. En welke minder goed.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:10 schreef PietjePuk007 het volgende:
Ah, nooit geweten dat dat überhaupt kan.
Ah, er moest een adder zijn ergensquote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:12 schreef Andyy het volgende:
Het werkt prima, het loopt soepeler dan Windows etc en ik zou het graag willen gebruiken op mijn schoollaptop, maar helaas kon ik niet op het schoolnetwerk met Ubuntu
Ligt aan de gebruiker.. Je kan gewoon opslaan als .doc.. Ik vind het niet fair om linux daarop af te rekenen.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:12 schreef mvdejong het volgende:
Helaas blijft voor alle Linux-versies het grootste probleem de bestands-formaten die uit de Windows-wereld komen. Ook de afgelopen week heb ik op mijn werk weer een groot gevecht gehad om een paar documenten die helaas door een Linux-enthousiasteling onder Open Office waren gemaakt aan te passen. Ik zou het graag anders willen, maar Word is momenteel gewoon sneller, stabieler en consistenter in gebruik. Exporteren naar .DOC kost een hoop werk om het document weer op orde te krijgen, maar ik ga binnenkort die tijd toch investeren (al was het maar omdat de rest al .DOC is).
Ik gok dat de ict afdeling niet weet hoe zin in UBUNTU het mac adres uit moeten lezenquote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:13 schreef PietjePuk007 het volgende:
[..]
Ah, er moest een adder zijn ergens. En wat is dan precies 't probleem, ondersteuning van wifi op je laptop? Netwerkcertificaten (of hoe heet dat
).
hij zal het denk ik over opmaak dingen enz hebben dat kan nog wel eens voor problemen zorgen. Maar voor de rest inderdaad gewoon opslaan als .docquote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:15 schreef Bill_E het volgende:
[..]
Ligt aan de gebruiker.. Je kan gewoon opslaan als .doc.. Ik vind het niet fair om linux daarop af te rekenen.
Verder kan je in linux juist alles wat in windows gemaakt is openen/lezen. Andersom ( omdat linux vele open standaarden gebruikt ) niet. Maar dat is in mijn ogen ( nog) een gebrek van Windows, al komt er verbetering in.
Je krijgt al problemen met de layout als je met verschillende versies van Word werkt, dus dat is niet echt een Linuxprobleem, maar gewoon de brakheid van MS Office.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 12:00 schreef genakt het volgende:
[..]
hij zal het denk ik over opmaak dingen enz hebben dat kan nog wel eens voor problemen zorgen. Maar voor de rest inderdaad gewoon opslaan als .doc
kloptquote:Je krijgt al problemen met de layout als je met verschillende versies van Word werkt, dus dat is niet echt een Linuxprobleem, maar gewoon de brakheid van MS Office.
http://www.mono-project.com/Moonlightquote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:03 schreef Bill_E het volgende:
Grootste gemis is voor sommige silverlight, al heb ik er zelf geen last van, ik kijk weinig tv online.
Oh, datquote:An official derivative of Ubuntu Linux that uses the KDE graphical environment instead of GNOME.
Gewone gebruikers snappen niet hoe dit moet hoor.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 12:13 schreef genakt het volgende:
beste is gewoon dat je het even in een virtual machine probeerten test
Zelfde verhaal hier ongeveer, mijn ouders zijn ook overquote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:03 schreef Bill_E het volgende:
Mijn moeder ( 60 ) heeft de overstap van XP naar ubuntu goed gemaakt. Ik moet mindervaak langs komen nu ze ubuntu heeft om dingen op te lossen of uit te leggen als met Xp. Ik heb het uiterraard wel voor haar geinstalleerd.
Grootste gemis is voor sommige silverlight, al heb ik er zelf geen last van, ik kijk weinig tv online.
Edit:
Waarom zouden digicams niet samenwerken ? Das een vrij makkelijk stukje hardware, sinds ik het gebruik nooit problemen mee gehad ( 3 jaar alweer denk ik )
Enige wat ik wat lastig vond was een brother scanner, maar die hebben nu ook "drivers" voor linux..
Gelukkig zit er steeds meer software gewoon in de repositories. Meer dan genoeg voor de meeste users.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 12:49 schreef Buschetta het volgende:
maar voor experimentele software zit je soms uren te compileren en allemaal dependencies te installeren.
Voor 'gewone' gebruikers is compileren niet meer nodigquote:Op zaterdag 1 mei 2010 12:49 schreef Buschetta het volgende:
Heb alle de meest bekende flavors wel een keer gedraaid. Prima mee te werken. Ik switch wel altijd terug naar Windows omdat ik daar minder tijd mee kwijt ben met applicaties installeren enzo.
Dependencies etc zitten wel in de meeste packages voor Linux maar voor experimentele software zit je soms uren te compileren en allemaal dependencies te installeren.
Je kunt wel testen met USB stick. Je kunt dan alleen geen wijzigingen opslaan. En ik gok dat sommige hardware niet gaat werken. Maar het is een prima manier om er een beeld van te krijgen.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 13:18 schreef De_Kardinaal het volgende:
Kan je dat draaien vanaf USB stick? Bootable en dan gewoon testen? Een partitie ervoor toewijzen wil ik nou ook weer niet.
Kijk dan wil ik het nog wel testen. De laatste keer dat ik linux heb getest was jaren geleden en toen vond ik het echt lastiger dan windows!quote:Op zaterdag 1 mei 2010 13:30 schreef Bowlingbal het volgende:
[..]
Je kunt wel testen met USB stick. Je kunt dan alleen geen wijzigingen opslaan. En ik gok dat sommige hardware niet gaat werken. Maar het is een prima manier om er een beeld van te krijgen.
Er zijn wel andere Linux-versies die draaien vanaf USB-stick, en waar je ook wijzigingen in kunt opslaan. Puppy Linux heet dat volgens mij.
Ja, ik kan opslaan als .doc, maar dan is de hele structuur van het document weg.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:15 schreef Bill_E het volgende:
[..]
Ligt aan de gebruiker.. Je kan gewoon opslaan als .doc.. Ik vind het niet fair om linux daarop af te rekenen.
Verder kan je in linux juist alles wat in windows gemaakt is openen/lezen. Andersom ( omdat linux vele open standaarden gebruikt ) niet. Maar dat is in mijn ogen ( nog) een gebrek van Windows, al komt er verbetering in.
Zoals eerder gemeld is dat "helaas" te tekortkoming van het .doc formaat en de slechte openheid van microsoft. Maar ook dat gaat wel in de toekomst beter worden. Maar zoals ik al vermelde, Office draait perfect in wine.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 16:11 schreef mvdejong het volgende:
[..]
Ja, ik kan opslaan als .doc, maar dan is de hele structuur van het document weg.
Daarnaast ondervind ik in OO toch meer problemen dan in Word, helaas.
En dat soort problemen is iets wat je zeker moet meenemen als je overweegt om op een Linux-variant over te stappen (of, wat ik het liefste zou doen, op een Solaris/SPARC omgeving).
Besstje omdraaien van zaken.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 20:34 schreef Bill_E het volgende:
[..]
Zoals eerder gemeld is dat "helaas" te tekortkoming van het .doc formaat en de slechte openheid van microsoft.
Nee, het doc-formaat is expres verwarrend opgezet door Microsoft om te voorkomen dat het makkelijk correct te openen is in andere applicaties. Helaas zijn ze bij MS zelf de kluts ook een beetje kwijt, want zelfs tussen verschillende versies van Word ontstaan er verschillen in de layout.quote:
Docxquote:Op zaterdag 1 mei 2010 22:59 schreef Tijn het volgende:
[..]
Nee, het doc-formaat is expres verwarrend opgezet door Microsoft om te voorkomen dat het makkelijk correct te openen is in andere applicaties. Helaas zijn ze bij MS zelf de kluts ook een beetje kwijt, want zelfs tussen verschillende versies van Word ontstaan er verschillen in de layout.
Jup, gewoon de installatie doorklikken, krijg je automatisch een dual-boot.quote:Op zondag 2 mei 2010 00:25 schreef Stiggie het volgende:
Ik wil het wel eens testen... kan ik gewoon de iso downloaden ( die inladen via een iso-proggie ) en die installeren en nog terugswitchen naar windows 7 dus gewoon ubunto weer deinstallere? Of gaat dan mn hele systeem naar de tyfus met partities en weet ik veel.
Wanneer heb je dat voor het laatst geprobeerd dan? Ik heb hier echt geen problemen mee, en werk genoeg projecten samen met mensen die allerlei versies van MS Word gebruiken.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 16:11 schreef mvdejong het volgende:
[..]
Ja, ik kan opslaan als .doc, maar dan is de hele structuur van het document weg.
Daarnaast ondervind ik in OO toch meer problemen dan in Word, helaas.
En dat soort problemen is iets wat je zeker moet meenemen als je overweegt om op een Linux-variant over te stappen (of, wat ik het liefste zou doen, op een Solaris/SPARC omgeving).
Oh ik kon gewoon direct inloggen, terwijl ik met windows eerst een of andere applicatie moest installeren en instellen met een handleiding van 6 pagina's.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:12 schreef Andyy het volgende:
Het werkt prima, het loopt soepeler dan Windows etc en ik zou het graag willen gebruiken op mijn schoollaptop, maar helaas kon ik niet op het schoolnetwerk met Ubuntu
Inderdaad.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 12:54 schreef Tijn het volgende:
[..]
Gelukkig zit er steeds meer software gewoon in de repositories. Meer dan genoeg voor de meeste users.
Video bewerking is idd slecht. Audio niet naar mijn mening.quote:Op zondag 2 mei 2010 13:01 schreef Athlon64x het volgende:
Ik ben er vanaf gestapt veel en teveel gedoe met goede software vinden met name met videobewerking en audio heb je vaak kut of niet
geen Sony vegas geen Premiere en geen flv stuidosquote:Op zondag 2 mei 2010 13:38 schreef Bill_E het volgende:
[..]
Video bewerking is idd slecht. Audio niet naar mijn mening.
Thuis werkte internet prima, maar op school (eduroam) niet, je moet allerlei certificaten ed hebben en de service medewerkers wouden het niet eens proberen toen ze zagen dat ik Ubuntu draaidequote:Op zondag 2 mei 2010 03:36 schreef Dee. het volgende:
[..]
Oh ik kon gewoon direct inloggen, terwijl ik met windows eerst een of andere applicatie moest installeren en instellen met een handleiding van 6 pagina's.
De beschikbaarheid van 3rd party applicaties is geen kwaliteit of gebrek van een platform. Als je Premiere voor Ubuntu wil, moet je bij Adobe klagen, niet bij Canonical.quote:Op zondag 2 mei 2010 13:42 schreef Athlon64x het volgende:
[..]
geen Sony vegas geen Premiere en geen flv stuidos
Ze zagen waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer.quote:Op zondag 2 mei 2010 13:47 schreef Andyy het volgende:
[..]
Thuis werkte internet prima, maar op school (eduroam) niet, je moet allerlei certificaten ed hebben en de service medewerkers wouden het niet eens proberen toen ze zagen dat ik Ubuntu draaide
Dus dan ligt het aan ubuntuquote:Op zondag 2 mei 2010 13:47 schreef Andyy het volgende:
[..]
Thuis werkte internet prima, maar op school (eduroam) niet, je moet allerlei certificaten ed hebben en de service medewerkers wouden het niet eens proberen toen ze zagen dat ik Ubuntu draaide
Zie mijn eerste post in dit topicquote:Op zondag 2 mei 2010 13:04 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb overigens mijn draadloos nu ook aan de gang. Ik dacht teveel Windows en was op zoek naar allerlei hulpprogjes, instellingen etc. Maar door te klikken op mijn verbindingsicoontje in de taakbalk blijk je AL je verbindingen in één klap te kunnen beherenWie denkt er nou aan dat het zo simpel kan zijn als je jaren met Window$ hebt gewerkt?
quote:Op zondag 2 mei 2010 15:13 schreef Cliffy het volgende:
Aangezien ik geen Windows 7 licentie heb ga ik het ook maar eens proberen
Jep hier ook, ik heb al 3 partities en dus moet ik vage dingen doen in een partitietabel. Snap er geen bal vanquote:Op zondag 2 mei 2010 16:10 schreef Cliffy het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Tot zover mijn Ubuntu avontuur
Herkenbaarquote:Op zondag 2 mei 2010 16:24 schreef DennisMoore het volgende:
Ieder jaar probeer ik weer Ubuntu vol goede moed, maar op de een of andere manier eindig ik altijd weer googlend naar toverformules die ik in terminalvenstertjes moet plakken... En dan installeer ik maar weer fijn XP.
'k Heb het vermoeden dat Ubuntu prima is als je óf computernerd óf computernoob bent, maar als je er wat tussenin hangt...
Zal wel aan mij liggen.
Hoe kom je daar?quote:Op zondag 2 mei 2010 16:10 schreef Cliffy het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Tot zover mijn Ubuntu avontuur
vobcopy voor dvd's en dumphd voor Blu-Raysquote:Op zondag 2 mei 2010 16:24 schreef GewoneMan het volgende:
in de tijd dat ik mandrake gebruikte (lange tijd geleden) was een goeie nieuws grabber en tools om DVDs te strippen een probleem (naast wat driver problemen) toen bestond blue ray nog niet maar ook die wil ik kunnen strippen.
kan iemand mij vertellen of daar goeie tools voor zijn?
quote:Decrypt HD DVD and Blu-ray movies and store on your HDD.
o Dual-Core supported decryption of EVO / M2TS files (for harddisk to
o harddisk speed records ;o))
o Support for every pack type of an EVO (including in-place decryption of
o ADV_PCKs, excluding Sequence Key Sections)
o Decryption of every ARF protection type
o Multiple files (currently CLI only) or complete disc mode
o Usage of a key database to get the decryption keys or direct retrieval of
o the keys off the source disc
o Supports HD-DVDs for Standard / Advanced Content (but not both on the same
o disc), Blu-Ray ROM BDMV
o Experimental Blu-Ray Recordable support (with multiple CPS Units, BDMV,
o BDAV with Aux Directories and Thumbnails)
o Automatic BD+ removal using the BDVM Debugger or manually by supplying a
o correct Conversion Table (currently CLI only)
o Streaming output of EVO / M2TS files to stdout
o Very much console output for free ;o)
o GUI
ok cool en een goeie newsreader? (voor usenet ofcquote:Op zondag 2 mei 2010 16:45 schreef PalmRoyale het volgende:
[..]
vobcopy voor dvd's en dumphd voor Blu-Rays
Beschrijving van dumphd in synaptic
[..]
Sabnzbd+quote:Op zondag 2 mei 2010 16:48 schreef GewoneMan het volgende:
[..]
ok cool en een goeie newsreader? (voor usenet ofc)
zoals ik al zei:quote:Op zondag 2 mei 2010 16:24 schreef DennisMoore het volgende:
Ieder jaar probeer ik weer Ubuntu vol goede moed, maar op de een of andere manier eindig ik altijd weer googlend naar toverformules die ik in terminalvenstertjes moet plakken... En dan installeer ik maar weer fijn XP.
'k Heb het vermoeden dat Ubuntu prima is als je óf computernerd óf computernoob bent, maar als je er wat tussenin hangt...
Zal wel aan mij liggen.
quote:Op zondag 2 mei 2010 03:24 schreef Dee. het volgende:
Ubuntu is er allang klaar voor. Alleen de "gewone gebruiker" (vaak) nog niet. Als mensen niet linksonderin een soortement van "start" knop zien zoals ze gewend zijn, dan schieten ze in de stress en vinden ze het bij voorbaat al kut.
Installatieprocess, eerst ff paars scherm met "Ubuntu" en een paar stipjes, paar minuten wachten en dan die error..quote:
En als je installeert vanuit de live omgeving?quote:Op zondag 2 mei 2010 17:16 schreef Cliffy het volgende:
[..]
Installatieprocess, eerst ff paars scherm met "Ubuntu" en een paar stipjes, paar minuten wachten en dan die error..
Wat een bullshit. Ik schiet echt niet in de stress als ik geen Start-knop zie staanquote:
Vanaf CDquote:Op zondag 2 mei 2010 17:21 schreef Dee. het volgende:
[..]
En als je installeert vanuit de live omgeving?
Heb je een installatie cd gebrand met een ISO?quote:Op zondag 2 mei 2010 17:16 schreef Cliffy het volgende:
[..]
Installatieprocess, eerst ff paars scherm met "Ubuntu" en een paar stipjes, paar minuten wachten en dan die error..
Yep, Desktop versie gedownload en op een CDtje gegooid.. tot dat menu ben ik niet eens gekomenquote:Op zondag 2 mei 2010 17:37 schreef Joooo-pi het volgende:
[..]
Heb je een installatie cd gebrand met een ISO?
Kreeg je een "opstart menu" met de optie "try ubuntu without any change to your computer"?
Opnieuw downloaden en branden maar, klopt de md5 checksum wel?quote:Op zondag 2 mei 2010 17:46 schreef Cliffy het volgende:
[..]
Yep, Desktop versie gedownload en op een CDtje gegooid.. tot dat menu ben ik niet eens gekomen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |