helemaal mee eensquote:Op donderdag 11 maart 2010 13:01 schreef beertenderrr het volgende:
Haha wat een onzin dat beginnen met hardlopen niet zomaar gaatweet niet wie al die onzin bedacht heeft, maar in Afrika doen ze al die oefeningen vast ook niet. Die oefeningen zullen ongetwijfeld wel effect hebben op blessurepreventie, maar als je naar je lichaam luistert, weet je ook wel wanneer je even moet stoppen met lopen om echt een probleem op te lopen. Naar mijn idee gaat het er gewoon om dat je lekker kan lopen en pas als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van techniek (omdat je er last van hebt, of gewoon nieuwsgierig naar bent) deze oefeningen pas aan de orde komen.
Ook al die gymnastiekoefeningen zijn een beetje overbodig. Ja misschien helpt het een beetje met het voorkomen van blessures, maar aangezien dat bij hardlopers zich vertaalt in problemen met aanhechtingen en gewrichten lijkt het me niet echt nodig om dit te doen. Goed luisteren naar je lichaam is vele malen belangrijker naar mijn idee. Verder denk ik ook niet dat de mensen in dit topic dit soort oefeningen doen. In die tijd dat ik hier al post heb ik het nog nooit voorbij zien komen eigenlijk. Betekent nog niet dat het nutteloos is natuurlijk
Goede schoenen zijn wel belangrijk, ik neem aan dat je die wel hebt? En over rek- en strekoefeningen zijn de meningen wat verdeeld. Zo rek ik eigenlijk eigenlijk heel kort voor het lopen en een stuk langer na het lopen. Van rekken worden de spieren langer, waardoor ze minder kracht kunnen leveren. Dit resulteert in merkbaar langzamere tijden en daar zit je niet op te wachten. Achteraf is het rekken wel fijn, aangezien het bloed dan sneller de afvalstoffen weg kan transporteren (in hoeverre deze processen allemaal kloppen, weet ik niet 100% zeker, dus correct me if I am wrong).
Kortom, gewoon lekker gaan lopen en niet teveel aantrekken van al die oefeningen. En om te zorgen dat je niet meteen weer te snel te ver gaat lopen, niet van de een op de andere dag er 5km aan plakken
natuurlijkquote:Op donderdag 11 maart 2010 13:22 schreef Vuurvliegje88 het volgende:
Nog 1 vraagje hoor; ik wil zo'n 3 keer per week lopen, maar is het bij de overweging om te gaan of niet te gaan ook belangrijk om te luisteren naar je lichaam? Als je bijvoorbeeld slecht geslapen hebt (zoals ik vannacht) en nogal moe bent, kan het dan kwaad om toch te gaan?
Als je juist een beetje kleine pijntjes hebt(bv spierpijn) is het JUIST goed om te gaan lopen. Ga dan niet als een gek te keer maar gewoon rustig een klein rondje 'los' lopen.quote:Op donderdag 11 maart 2010 13:32 schreef The_Hives het volgende:
[..]
natuurlijk
Toevallig liep ik net naar buiten in mn sportkleding en na 100 meter ben ik teruggekeerd. Heb wat kleine pijntjes en ik weet dat als ik nu ga lopen ik het erger maak. Dus dan is morgen weer een dag.
Als je gewoon alleen moe bent (zonder duidelijke spierpijn oid) zou ik juist wel gaan lopen. Je wilt niet weten hoe fit je je daarna voelt
Dat was ook ongeveer mijn planning....quote:Op donderdag 11 maart 2010 10:23 schreef star_gazer het volgende:
Nog twee zware duurlopen... Zaterdag 31km, zaterdag daarop 35km. Daarna gaan we de afbouwfase in: 25km -> 15km -> marathon! Heb er best zin in
Het is geen spierpijn. Zijn aanhechtingen op mijn scheenbeen en bij mijn enkelquote:Op donderdag 11 maart 2010 21:39 schreef Quito1 het volgende:
[..]
Als je juist een beetje kleine pijntjes hebt(bv spierpijn) is het JUIST goed om te gaan lopen. Ga dan niet als een gek te keer maar gewoon rustig een klein rondje 'los' lopen.
[..]
Als kind rende je natuurlijk niet 10 a 42 km zonder pauzes...dus dat is niet helemaal te vergelijken.quote:Op donderdag 11 maart 2010 13:22 schreef Vuurvliegje88 het volgende:
Kijk hoeveel ik als kind de hele dag aan het rennen was (bij spelletjes enzo) het zou mooi worden als ik daarvoor eerst 27 oefeningen moest gaat doen.![]()
Helemaal waar! Maar in het artikel raden ze die oefeningen júíst aan bij beginnende hardlopers. En die gaan denk ik ook niet meteen 10 a 42 km zonder pauzes rennen.quote:Op vrijdag 12 maart 2010 08:33 schreef computergirl het volgende:
[..]
Als kind rende je natuurlijk niet 10 a 42 km zonder pauzes...dus dat is niet helemaal te vergelijken.
Gewoon lekker gaan beginnen. Je merkt vanzelf wel wat het beste is voor jou. Goed naar je lichaam luisteren scheelt al een hoop.quote:Op vrijdag 12 maart 2010 10:19 schreef Vuurvliegje88 het volgende:
Dan nog zal het niet van cruciaal belang zijn, als ik kijk naar alle 20+ km. lopers in dit topic die soms niet eens met rek-en-strek-oefeningen werken maar nergens last van hebben.
Ik lees wel het een en ander over lopen. Op het internet en af en toe wat boeken uit de bieb.quote:Op donderdag 11 maart 2010 12:43 schreef bananablues het volgende:
Over techniek:Emil Zápotek was iemand die wél goed was maar ook een "aparte" techniek had. Dus uiteindelijk zegt dat misschien ook niet eens zoveel. En inderdaad, de meningen zijn zo erg verdeeld dat ik er ook niet zo wijs uit word.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Emil_Zátopek
@e-runner interessant verhaal. Heb je ook literatuur gelezen om je schema te maken of gewoon "common sense"? Ik heb nu ook een "schema" voor mezelf gemaakt maar vraag me natuurlijk ook af of het redelijk is of niet. Ik denk dat ik eens wat boeken erover ga lezen...
Net nog 3km rustig gelopen. Daarna 9x1km in 4:12 gemiddeld (1 minuut pauze). Laatste hardlooptraining voor de CPC. Straks nog even rustig zwemmen en dan 2 dagen volledig rust...
Een beetje moe is niet erg, dan loop je gewoon rustiger of niet zo ver. Ritme is wel belangrijk, er is meestal wel iets om niet te gaan dus soms moet je even doorzetten. Maar luister wel naar je lichaam, soms ben je echt te moe en dan moet je een dagje overslaan. Het is wel eens lastig om dit onderscheid goed te maken.quote:Op donderdag 11 maart 2010 13:22 schreef Vuurvliegje88 het volgende:
Lol! Ben ik gelukkig toch niet de enige die er zo over denkt.![]()
Ik geloof ook best dat het vast voor het een en ander zal helpen, het voorkomen van blessures enzo, maar dat het noodzakelijk is? Waarom zou dat in godsnaam zo zijn? Kijk hoeveel ik als kind de hele dag aan het rennen was (bij spelletjes enzo) het zou mooi worden als ik daarvoor eerst 27 oefeningen moest gaat doen.![]()
Goede schoenen heb ik inderdaad. Ik heb me in een sportwinkel laten adviseren door iemand die zelf ook een fanatieke loper is of was en er echt veel verstand van had.
Na het lopen doe ik altijd wel wat rek- en strekoefeningen, ik heb gemerkt dat dat ook wel scheelt in spierpijn voor de volgende dag. Voor het lopen doe ik het eigenlijk niet. Ik probeer altijd wel eerst een minuut of 5 - 10 in te lopen maar zeker als het koud is begin ik na een minuut of 2 eigenlijk al met lopen. Nooit last van gehad, dus ik hoop dat dat geen kwaad kan.![]()
Nog 1 vraagje hoor; ik wil zo'n 3 keer per week lopen, maar is het bij de overweging om te gaan of niet te gaan ook belangrijk om te luisteren naar je lichaam? Als je bijvoorbeeld slecht geslapen hebt (zoals ik vannacht) en nogal moe bent, kan het dan kwaad om toch te gaan?
Ik zou denken dat het voor een beginner beter is om sowieso het 1e jaar alleen maar rustige duurlopen te doen.quote:Op vrijdag 12 maart 2010 11:25 schreef e-runner het volgende:
[..]
Een beetje moe is niet erg, dan loop je gewoon rustiger of niet zo ver. Ritme is wel belangrijk, er is meestal wel iets om niet te gaan dus soms moet je even doorzetten. Maar luister wel naar je lichaam, soms ben je echt te moe en dan moet je een dagje overslaan. Het is wel eens lastig om dit onderscheid goed te maken.
Het is vaak zo dat je juist opknapt van een rustige loop. In ieder geval nooit je lichaam forceren om intensief te gaan lopen als het niet gaat. Daar breek je alleen maar mee af.
Hoezo dan? Ik ben het er namelijk niet mee eensquote:Op vrijdag 12 maart 2010 13:10 schreef Krullehoofd het volgende:
[..]
Ik zou denken dat het voor een beginner beter is om sowieso het 1e jaar alleen maar rustige duurlopen te doen.
Alleen al vanwege het feit dat rustige duurlopen een mindere kans op blessures geeft. Vooral net beginnende lopers moeten zich aanpassen aan deze nieuwe belasting die hun lichaam te verwerken krijgt.quote:Op vrijdag 12 maart 2010 13:13 schreef beertenderrr het volgende:
[..]
Hoezo dan? Ik ben het er namelijk niet mee eens
Idd, je hele basisuithouding. Ik hoor heel vaak mensen klagen dat ze al zo'n hoge hartslag hebben terwijl ze nog niet eens echt snel hardlopen.quote:Op vrijdag 12 maart 2010 13:21 schreef knnth het volgende:
Goed voor het sterker maken van gewrichten, pezen, groei haarvaten, verbeteren vetverbranding: kortom de hele basis van het duurlopen.
Een jaar is misschien wat lang, maar 6 maanden lijkt me niet gek.
Bedankt ! En jij beterschap met je buikgriep.. erg vervelend maar hoort erbij hequote:Op vrijdag 12 maart 2010 11:16 schreef e-runner het volgende:
[..]
Ik lees wel het een en ander over lopen. Op het internet en af en toe wat boeken uit de bieb.
Verder probeer ik gewoon dingen uit. Ik denk dat je als je beter wilt leren lopen je jezelf goed moet leren kennen en hoe jij reageert op training. Ik heb wel gemerkt dat dit toch voor iedereen wel verschillend is.
Ik haal uit die boeken wat mij aanspreekt en maak daar een soort schema van.
Mis het lopen nu wel, maar ik heb nu pas twee dagen weer wat gegeten en voel me nog te slap.
De geest wil wel lopen, maar m'n verstand zegt dat het niet slim is.
Ik hoop morgen wel m'n lange duurloop te kunnen doen, maar ms maar niet weer de 30+ die ik gepland had.
Even zien.
Succus alvast Banaan, die 1 km trainingen zien er goed uit. Iets wat ik zelf na de marathon ook meer wil gaan doen om meer tempohardheid te krijgen.
Dan ligt het dus niet aan de intervaltraining, maar dat die beginners niet het juiste tempo pakken.quote:Op vrijdag 12 maart 2010 16:32 schreef computergirl het volgende:
bij interval training heb je grotere kans op blessures als ongetraind persoon. Moet je pas mee beginnen als je minstens een half uur kunt lopen
en wat voor jou de 'juiste' snelheid is is juist een van de lastigste zaken voor een beginner. Zat mensen die les een van Evy zich al helemaal over de kop lopen.
Dat sowiesoquote:Op zaterdag 13 maart 2010 10:10 schreef Vuurvliegje88 het volgende:
Ik als beginneling denk dat het erop neer komt dat het voor iedereen persoonlijk is wat het beste is voor je lichaam. Het ligt er ook aan of je in het verleden al getraind hebt, of je een basisconditie hebt, of je er de lichaamsbouw voor hebt, etc.
Thanks!!quote:Op zondag 14 maart 2010 11:11 schreef beertenderrr het volgende:
[ afbeelding ]
Hier is diehopelijk niet te laat
Eens! Bij veel wedstrijden mogen ze ook eerder starten en dan loop je als subtopper de eerste kilometer langs al de 'gezellige' mensen die tijdens de wedstrijd met veel dingen bezig zijn maar vaak niet met hardlopen.quote:overigens begin ik me steeds meer te irriteren aan al die business lopers en voorzieningen hiervoorik krijg het idee dat de echte liefhebber van het hardlopen steeds meer wordt achtergesteld en dat lijkt me een slechte ontwikkeling.
Thanksquote:beide iig succes en hou jullie maaginhoud binnen he?
Gefeli!quote:Op zondag 14 maart 2010 16:48 schreef Jojogirl het volgende:PR
1:03:43 Mooi parcours en het ging best ekker, maar die verrekte bottlenecks
Echt vervelend om zomaar ineens stil te staan. En ook bij de finish, net voor de tijdmatjes liep je gewoon tegen een muur op. Verder wel heerlijk weer (ik was wel weer te warm gekleed want op het Malieveld woei je uit je shirt) en lekker gelopen
Ambiance was niet zo, zo'n start en finish naast een tochtig veldje achteraf buiten het centrum is echt de grootste misser van het jaar. Wat is er mis met de Lange Voorhout?quote:Op zondag 14 maart 2010 15:51 schreef beertenderrr het volgende:
Hoe was de ambiance vandaag? Was het een beetje leuk? Ze hadden het parcours aangepast en vraag me af of het er beter op is gewordenHet startschot is trouwens wel tof!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |