Door de klimaatlobby, wordt DAT juist NIET gedaan.quote:Op zaterdag 19 december 2009 22:06 schreef keesjeislief het volgende:
Vreemd, je zou verwachten dat hier wel eerder wetenschappelijk onderzoek naar gedaan zou zijn?
quote:Op zaterdag 19 december 2009 18:29 schreef Martijn_77 het volgende:
En weer iets wat de milieumaffia ons niet verteldt.
[..]
Bron
Of wel we worden allemaal weer lekker voor gelogen door de milieu / global warming maffia en dus ook een hoop geld uit de zak geklopt.
quote:Nieuwe studie: windmolens zijn zinloos
Windmolens besparen veel minder fossiele brandstoffen en CO2 dan altijd is aangenomen. Het is zelfs niet onmogelijk dat het bouwen van een windmolen juist leidt tot een hoger gebruik van fossiele brandstoffen en dus een hogere uitstoot van het broeikasgas CO2.
De echte opbrengsten van windmolens worden geheim gehouden
Dit blijkt uit een studie die deze week is gepubliceerd in het blad Spil (De brandstofkosten van windenergie; een goed bewaard geheim).
Grillige wind
De studie is uitgevoerd door de fysicus Kees le Pair (gepensioneerd wetenschapsbestuurder) en de geofysicus Kees de Groot (ex-topman van Shell Research). De essentie is dat de wind zo grillig is dat de fluctuaties in de windelektriciteit moeten worden opgevangen door gasturbines, die een veel lager rendement hebben dan gewone elektriciteitscentrales.
De twee onderzoekers hebben zich gebaseerd op Duitse cijfers. Duitsland heeft de afgelopen jaren heel veel windturbines geplaatst en had in 2008 zelfs 23 Gigawatt aan wind. Dat klinkt indrukwekkend maar in werkelijkheid is het rendement maar zo’n zeventien procent daarvan: vaak waait het niet, soms waait het te hard en windmolens leveren eigenlijk alleen maar elektriciteit tussen windkracht vier en acht.
Weinig rendement
Dus is altijd een vangnet nodig van gewone centrales. Het probleem is echter dat een elektriciteitscentrale niet zo maar even aan en uit kan worden gezet. Dus wordt de grilligheid van de windstroom (die zowel in Duitsland als in Nederland voorrang heeft op het elektriciteitsnet - om politieke redenen: leve de duurzaamheid!) opgevangen met behulp van gasturbines.
Die zijn wel snel aan en af te schakelen. Waar een moderne elektriciteitscentrale echter een rendement van ongeveer 55 procent heeft, is dat voor een gasturbine maar 30 procent.
Meer gasturbines
Met andere woorden, wanneer Nederland zoals het kabinet wil steeds meer windmolenparken gaat bouwen, zullen er ook meer gasturbines moerten verrijzen. Daardoor daalt de besparing op fossiele brandstoffen en op de CO2-uitstoot.
De Groot en Le Pair kennen de exacte cijfers over het aantal elektriciteitscentrales en de brandstoffen die ze gebruiken niet, maar ze hebben uitgerekend dat wanneer door de inzet van windmolens (plus de daarvoor benodigde gasturbines) het gemiddelde rendement van de elektriciteitscentrales in een land zakt van 55 naar 45 procent, windmolens zelfs meer fossiele brandstoffen verstoken dan ze besparen.
Openbaarheid
Dan ook bespaart een windmolen geen CO2 maar produceert het. Le Pair en de Groot roepen in hun artikel de overheid en de elektriciteitsbedrijven op om de exacte cijfers over de rendementen openbaar te maken. ‘Het is de hoogste tijd dat de elektriciteitsmaatschappijen eigener beweging de werkelijke gegevens over het extra brandstofgebruik openbaar maken of anders dat ze daartoe worden gedwongen.’
Tja, zo kun je alles wel neersabelen.quote:Op zaterdag 19 december 2009 15:41 schreef Forno het volgende:
Het zal op zich begonnen zijn met goede bedoelingen, daar ben ik van overtuigd. Iemand bedenkt een windmolen. Leuk origineel idee. Dan neemt een andere partij het stokje over, in dit geval de energie-/windmolenwinkel, en worden de wetenschap en publieke opinie gebruikt om geld te verdienen. Pas als de realiteit na enkele decennia is doordrongen tot de publieke opinie, kan er schoon schip gemaakt worden. Dit mechanische is blijkbaar inherent aan het kapitalisme/'democratie'. Enige minpunt van deze redenatie, is dat we dan nog enkele decennia tegen die lelijke windmolens moeten aankijken.
PS: hetzelfde zal gelden voor zonnecellen. Dus die potentiele projecten kunnen ook alvast worden gedelete (wat ik betwijfel), omdat de molen nu pas op gang is gekomen. Leuk voor je eigen woning, dat wel.
Windmolens zijn niet nieuw. Als ik het goed heb zijn ze al 30 of 40 jaar in ontwikkeling en is er in die tijd ook grote vooruitgang geboekt.quote:Op maandag 21 december 2009 13:35 schreef katerwater het volgende:
Zelfs als windmolens niet zo efficiënt zijn als men zegt, is het interessant om erin te investeren. Op een laag niveau, als experiment.
De technologie staat niet stil en het is best mogelijk dat windmolens over 10 jaar wel renderen. En een technologie als 'zinloos' of 'achterlijk' beschouwen is zeer onprofessioneel en onverstandig. Het is altijd interessant om nieuwe ideeën te onderzoeken.
Indertijd ging 5% van de jaarlijkse amerikaanse inkomsten naar de Apollo-missies. Dat is gigantisch. Het was mede mogelijk dankzij de koude oorlog. Als een land of organisatie die inspanning nog eens wil overdoen, zullen ze hard moeten werken. Ik zie het niet gebeuren, tenzij er een gemeenschappelijke vijand is. Daarvoor is de opwarming nog niet erg genoeg.quote:Op maandag 21 december 2009 22:10 schreef Forno het volgende:
Het omslagpunt is natuurlijk het doel, dat weet ik ook wel, maar niet concreet het probleem. Het probleem is volgens mij het beheersen van het plasma. Dat schijnt nogal grillig te zijn. Er gaan al miljarden in dat onderzoek. Maar volgens mij gaat de ontwikkeling van zoiets sneller als je de daadwerkelijk de focus erop legt. Kijk naar de maanraket (Apollo 11), dat hield niemand voor mogelijk. Toch binnen no-time gelukt. Puur en alleen omdat alle tijd, geld en energie daarin werd gestoken.
Waar baseer je dat op?quote:Op donderdag 24 december 2009 20:44 schreef Forno het volgende:
Ik geloof heus dat ze meer energie dan een eend produceren. Maar een getal als 5mW is ook vertekenend. Dat is de maximale opbrengst (in testopstelling), neem ik aan.
Kun je hier es bronnen voor geven? Ben wel benieuwdquote:Op vrijdag 25 december 2009 13:30 schreef Daffodil31LE het volgende:
En wat te denken van die enorme windmolens die altijd draaien, ook al waait het niet? Daar moet dus elektriciteit ingestoken worden, anders kunnen ze niet draaien. En dat draaien is noodzakelijk, daar ze anders - door het stilstaan - hun lagers verslijten.
Een 2-3 MW windturbine op zee heeft een "energy paybacktime" van minder dan een half jaar [Johan Swager, 2008, Meewind]. De energie benodigd voor de productie, vervoer, plaatsing en onderhoud voor de komende 20 jaar wordt binnen een half jaar terugverdiend. Een 5MW turbine op zee (welke nu volop worden geplaatst) heeft een paybacktime van 2-3 maanden [Vestas,2009]. Op land is de situatie natuurlijk anders, maar daar heb ik geen info over.quote:Op donderdag 24 december 2009 20:44 schreef Forno het volgende:
Ik geloof heus dat ze meer energie dan een eend produceren. Maar een getal als 5mW is ook vertekenend. Dat is de maximale opbrengst (in testopstelling), neem ik aan. Zo hard waait het in Nederland hoogstens een paar weken in het jaar, neem ik ook even aan. En als het te hard waait stoppen ze ook. Correct me if i'm wrong. Ik ben wel benieuwd naar wat die dingen gemiddeld in werkelijkheid leveren. Kon het zo snel niet op die site van repower vinden.
Een beetje kolencentrale produceert (continue) zeg 1400 mW. Dat zijn 280 windmolens als je van de maximale opbrengst uitgaat. Die haal je zelden, dus verdubbel dat getal maar (560), wil je 1 kolencentrale vervangen. Dan de aanschaf en gebruik van de gasturbines. Dat is een enorme hoeveel CO2, alleen al om het geheel te produceren en draaiende te houden. Tel daarbij op het onderhoud, het netwerk en het gebruik van de gasturbines.
Dus vertel mij nou eens wat we nu precies wat we aan CO2 reductie winnen? Het levert een aantal banen op, dus in dat opzicht vind ik ze best zinvol. Maar verder vind ik het lelijke onganse dingen. Zie ik liever een lelijke eend.
Ik ben het met je eens dat kernfusie het antwoord is, alleen is de wetenschap nog niet zover dat zij kan garanderen dat kernfusie ook haalbaar is. Theoretisch zit 't allemaal leuk in elkaar alleen zijn er veel praktische problemen welke theoretisch ook niet echt op te lossen zijn.quote:Op maandag 21 december 2009 13:15 schreef Forno het volgende:
Mijns inziens ligt de focus nu dus op de verkeerde energiebron. Wind- en zonne-energie, terwijl alle aandacht, research en geld naar kernfusie zou moeten gaan. Bijna ongelimiteerde energie, waarbij vergeleken met andere energiebronnen, nauwelijk CO2 bij vrijkomt. Bouw een paar duizend van die dingen, en de wereld kan weer een aantal millenia voort. We wedden op het verkeerde paard. Mede dankzij de 'groene' lobby die zand in de ogen van de, in mijn ogen, realiteit strooit.
Ja, maar is er nog iets nuttigs te doen met de grond eronder? Wonen of zo?quote:Op zaterdag 26 december 2009 21:39 schreef Molurus het volgende:
Dit soort parken schiet duidelijk meer op:
[ afbeelding ]
Maar of er in Nederland voldoende zonlicht is is maar de vraag. Bij onze oosterburen werkt het in elk geval uitstekend.
Toch vreemd: ik dacht dat ze windmolens juist stopten bij storm wegens risico's op beschadiging.quote:Op zaterdag 26 december 2009 23:48 schreef Twpk het volgende:
Nog een mooi voorbeeld van het enorme vermogen dat de wind kan leveren:
http://www.duurzameenergi(...)nd-energie-1485.html
en dan staat daar:quote:Op zaterdag 26 december 2009 23:48 schreef Twpk het volgende:
Nog een mooi voorbeeld van het enorme vermogen dat de wind kan leveren:
http://www.duurzameenergi(...)nd-energie-1485.html
Dus het halen van 69% van de maximale capaciteit is al een recordpiekquote:De piekproductie van 11.180 MW werd bereikt in de loop van de ochtend afgelopen donderdag toen felle windvlagen over het land joegen. De Spaanse Wind Energie Associatie meldde dat op het moment van de piekproductie de windmolens op slechts 69% van hun maximale capaciteit werkten, daarmee aangevend dat onder andere omstandigheden de productie nog hoger kan uitkomen.
Het is niet echt stedelijk gebied, maar dat zou kunnen ja. Als landbouwgrond is het uiteraard niet bruikbaar meer.quote:Op zondag 27 december 2009 23:19 schreef Kees22 het volgende:
Ja, maar is er nog iets nuttigs te doen met de grond eronder? Wonen of zo?
Die bovenste is wel slim, maar heeft ook wel erg veel bewegende delen, die dus kapot kunnen gaan.quote:Op maandag 28 december 2009 20:14 schreef ouderejongere het volgende:
Windmolens kunnen goed voldoen bovenop gebouwen, maar dan wel windmolens zonder paal en met verticale as.
[ afbeelding ]
bron + uitleg
.
[ afbeelding ]
nog een voorbeeld
Door de verticale plaatsing van de as is de windmolen niet meer afhankelijk van windrichting. Ook kan deze molen veel hogere windsnelheden weerstaan.
Maar wellicht is het veel verstandiger om die waterkracht centrale continu te laten werken, als je die stil laat staan laat je "gratis" energie door de vingers schieten. De vergelijkingen die in de media worden gemaakt zijn gewoon niet eerlijk; het maximum haalbare van een windturbine wordt vergeleken met wat andere centrales continu halen. Zonneenergie is een stuk stabieler als wind energie, dat schijnt zelfs hier in Nederland al zo te zijn. Bovendien zou je die zonneenergie centrale ook ergens in een woestijn neer kunnen zetten.quote:Op vrijdag 25 december 2009 13:13 schreef marleenhoofd- het volgende:
Verder is het ook mogelijk bij windstilte het gebrek aan engergie op te laten vangen door waterkrachtcentrales. Dit kan ook m.b.v. zonnepanelen, maar deze energietoevoer is evenals die van windturbines niet continu (die van waterkrachtcentrales wel). Hierbij komt helemaal geen CO2 vrij, dus dat is een CO2 reductie van 100%. Hier wordt onderzoek naar gedaan.
In Duitsland filikkeren ze die dingen massaal op daken, dus ja, je kunt er onder wonen. Daarnaast zijn er plaatsen waar de zon zeer nadrukkelijk aanwezig is, en waar het land niet gebruikt wordt voor andere doeleinden.quote:Op zondag 27 december 2009 23:19 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ja, maar is er nog iets nuttigs te doen met de grond eronder? Wonen of zo?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |