Bronquote:Nieuwe studie: windmolens zijn zinloos
Windmolens besparen veel minder fossiele brandstoffen en CO2 dan altijd is aangenomen. Het is zelfs niet onmogelijk dat het bouwen van een windmolen juist leidt tot een hoger gebruik van fossiele brandstoffen en dus een hogere uitstoot van het broeikasgas CO2.
De echte opbrengsten van windmolens worden geheim gehouden
Dit blijkt uit een studie die deze week is gepubliceerd in het blad Spil (De brandstofkosten van windenergie; een goed bewaard geheim).
Grillige wind
De studie is uitgevoerd door de fysicus Kees le Pair (gepensioneerd wetenschapsbestuurder) en de geofysicus Kees de Groot (ex-topman van Shell Research). De essentie is dat de wind zo grillig is dat de fluctuaties in de windelektriciteit moeten worden opgevangen door gasturbines, die een veel lager rendement hebben dan gewone elektriciteitscentrales.
De twee onderzoekers hebben zich gebaseerd op Duitse cijfers. Duitsland heeft de afgelopen jaren heel veel windturbines geplaatst en had in 2008 zelfs 23 Gigawatt aan wind. Dat klinkt indrukwekkend maar in werkelijkheid is het rendement maar zo’n zeventien procent daarvan: vaak waait het niet, soms waait het te hard en windmolens leveren eigenlijk alleen maar elektriciteit tussen windkracht vier en acht.
Weinig rendement
Dus is altijd een vangnet nodig van gewone centrales. Het probleem is echter dat een elektriciteitscentrale niet zo maar even aan en uit kan worden gezet. Dus wordt de grilligheid van de windstroom (die zowel in Duitsland als in Nederland voorrang heeft op het elektriciteitsnet - om politieke redenen: leve de duurzaamheid!) opgevangen met behulp van gasturbines.
Die zijn wel snel aan en af te schakelen. Waar een moderne elektriciteitscentrale echter een rendement van ongeveer 55 procent heeft, is dat voor een gasturbine maar 30 procent.
Meer gasturbines
Met andere woorden, wanneer Nederland zoals het kabinet wil steeds meer windmolenparken gaat bouwen, zullen er ook meer gasturbines moerten verrijzen. Daardoor daalt de besparing op fossiele brandstoffen en op de CO2-uitstoot.
De Groot en Le Pair kennen de exacte cijfers over het aantal elektriciteitscentrales en de brandstoffen die ze gebruiken niet, maar ze hebben uitgerekend dat wanneer door de inzet van windmolens (plus de daarvoor benodigde gasturbines) het gemiddelde rendement van de elektriciteitscentrales in een land zakt van 55 naar 45 procent, windmolens zelfs meer fossiele brandstoffen verstoken dan ze besparen.
Openbaarheid
Dan ook bespaart een windmolen geen CO2 maar produceert het. Le Pair en de Groot roepen in hun artikel de overheid en de elektriciteitsbedrijven op om de exacte cijfers over de rendementen openbaar te maken. ‘Het is de hoogste tijd dat de elektriciteitsmaatschappijen eigener beweging de werkelijke gegevens over het extra brandstofgebruik openbaar maken of anders dat ze daartoe worden gedwongen.’
* mvdejong zingt :quote:Op zaterdag 19 december 2009 18:31 schreef GlowMouse het volgende:
maar het staat wel leuk en groen, zo'n paal in het landschap
Maglev wind turbine:quote:Op zaterdag 19 december 2009 18:34 schreef Sjappel het volgende:
Nieuwe windmolens 1000 maal efficiënter
wat is er gebeurd met bovenstaande windmolens?
Jawel, maar dan moet er wel wind staan. Is dat niet het geval dan zijn die dingen ook nutteloos, terwijl de vraag naar electriciteit blijft bestaan.quote:Op zaterdag 19 december 2009 18:34 schreef Sjappel het volgende:
Nieuwe windmolens 1000 maal efficiënter
wat is er gebeurd met bovenstaande windmolens?
dat is waar, maar de maglev kan al stroom genereren vanaf windsnelheid 1.5km/uur.quote:Op zaterdag 19 december 2009 18:44 schreef Hukkie het volgende:
[..]
Jawel, maar dan moet er wel wind staan. Is dat niet het geval dan zijn die dingen ook nutteloos, terwijl de vraag naar electriciteit blijft bestaan.
Een heel stuk beter dan zo'n koeltoren van een kerncentrale, da's pas verschrikkelijk lelijk.quote:Op zaterdag 19 december 2009 18:31 schreef GlowMouse het volgende:
maar het staat wel leuk en groen, zo'n paal in het landschap
Dat roep ik ook al jaren. Maar dan roepen ze weer dat het te gevaarlijk is. Nou dan moet je daar dus geld in steken en zorgen dat het niet meer gevaarlijk is.quote:Op zaterdag 19 december 2009 18:33 schreef De_Ruyter het volgende:
I say, go nuclear!
Schoon, efficiënt en het afval kan je mooi ergens in een berg dumpen aan de andere kant van de wereld, of desnoods schiet je het naar Mars.
Nee want daarmee zetten we de Noordzee vol.quote:Op zaterdag 19 december 2009 18:47 schreef Dagonet het volgende:
[..]
Een heel stuk beter dan zo'n koeltoren van een kerncentrale, da's pas verschrikkelijk lelijk.
uhuh en hoe denk je te compenseren voor de enorme milieuschade die je toebrengt door het volstorten van duinen met beton voor de fundering? waar denk je dat jouw drinkwater bijvoorbeeld (deels) vandaan komt?quote:Op zaterdag 19 december 2009 18:48 schreef Mendeljev het volgende:
Het is juist de milieumaffia die er voor zorgt dat windmolens niet optimaal benut worden. Praktisch gezien zijn winmolens op hogere hoogten (lees: duinen) vele malen rendabeler dan op het vlakke land, immers 2x meer windsnelheid is 4x meer energie. Als we de duinen kunnen volbouwen met die krengen dan kunnen we wel spreken van een duurzame oplossing.
http://en.wikipedia.org/w(...)#Maglev_wind_turbinequote:Op zaterdag 19 december 2009 18:45 schreef Sjappel het volgende:
[..]
dat is waar, maar de maglev kan al stroom genereren vanaf windsnelheid 1.5km/uur.
quote:The design claims to utilize winds with starting speeds as low as 1.5 meters per second (m/s), and cut-in speeds of 3 m/s. This could add 1,000 hours of operation annually to wind power plants in areas with an average wind speed of 3 m/s. This contradicts the engineering practice in wind turbine siting; sufficient wind resource is required to make a project feasible. Since the energy available in wind varies as the third power of wind speed, the power produced at such velocities would be much lower than conventional wind turbines under higher speed winds and as such unlikely to produce enough energy in total to justify the capital expense of turbine installation.
8x dus zelfsquote:Op zaterdag 19 december 2009 18:48 schreef Mendeljev het volgende:
Het is juist de milieumaffia die er voor zorgt dat windmolens niet optimaal benut worden. Praktisch gezien zijn winmolens op hogere hoogten (lees: duinen) vele malen rendabeler dan op het vlakke land, immers 2x meer windsnelheid is 4x meer energie. Als we de duinen kunnen volbouwen met die krengen dan kunnen we wel spreken van een duurzame oplossing.
krijgen we volgens de hippies 4 legged fish vanquote:Op zaterdag 19 december 2009 18:48 schreef klaasdj het volgende:
[..]
Nee want daarmee zetten we de Noordzee vol.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |