bron: Volkskrantquote:Rekening energie gaat fors omhoog
Van onze verslaggever Michael Persson op 26 november '09, 06:07, bijgewerkt 26 november '09, 06:26
Verwarming (Colourbox)
AMSTERDAM - De energierekening gaat vanaf 2012 flink omhoog om grote investeringen in duurzame energie te financieren. Tot 2020 betalen energieverbruikers naar schatting 20 miljard euro extra, boven op de kosten van hun eigen verbruik.
Op die manier hoopt het kabinet zijn klimaatdoelstelling voor 2020 te halen zonder dat dat op de begroting drukt. In dat jaar moet eenvijfde van de opgewekte energie duurzaam zijn.
Dat blijkt uit het concept van een brief van minister Van der Hoeven van Economische Zaken (EZ), die een dezer dagen naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het wetsvoorstel vloeit voort uit het crisisakkoord van dit voorjaar. Daarin werd opgenomen dat investeringen in duurzame energie voortaan ‘ruimer en robuuster worden gefinancierd uit een opslag op het elektriciteitstarief’. Daar werden toen nog geen bedragen bij genoemd.
Hoe de extra kosten precies worden verdeeld over bedrijven en consumenten, is nog niet bekend. Voor een gemiddeld huishouden zal de stijging oplopen tot een paar honderd euro per jaar.
Nu steekt de overheid via de subsidie duurzame energie (SDE) per jaar zo’n 900 miljoen euro in windmolens, zonnepanelen, waterkracht en biomassa. Dat bedrag is echter onvoldoende om de doelstellingen over elf jaar te halen.
Zo stelt EZ uit die pot in totaal 4,5 miljard euro beschikbaar voor nieuwe windturbines op zee, maakte het ministerie woensdag bekend. Daarmee zou 700 tot 1.000 megawatt aan vermogen kunnen worden neergezet. Dat is veel minder dan de 6.000 megawatt aan windmolens die het kabinet in 2020 op zee wil zien staan.
Het benodigde geld wordt dus straks rechtstreeks gehaald bij de elektriciteits- en gasverbruikers. De nieuwe regeling lijkt op de in energiekringen beroemde Duitse Einspeisegesetz, een ongelimiteerde ‘voeding’ die de aanleg van windturbines en zonnecentrales de afgelopen jaren sterk heeft aangewakkerd. In de Nederlandse variant zit echter wel een plafond.
Ik had het niet beter kunnen zeggen.quote:Op donderdag 26 november 2009 08:07 schreef Snapcount2 het volgende:
Nederland als klein landje heeft klimaatdoelstellingen gesteld die gehaald moeten worden en die ons klauwen vol met geld kosten terwijl landen als India en China nog manieren produceren waar ondernemers tijdens de industriele revolutie het schaamrood van op de kaken zouden krijgen.
De heren en dames politici willen weer dat Nederland het braafste jongetje van de klas is en ondertussen roepen dat er helemaal geen gat is tussen de Nederlandse politiek en de Nederlandse bevolking. Ik ben helemaal voor minder milieuvervuiling en een beter milieu, maar het gaat geen enkele zin hebben als landen als China, India, Rusland en de VS zichzelf ook niet dezelfde stricte klimaatdoelstellingen opleggen. Alleen maar weggegooid geld.
Tsja, holle beloftes. Toch vind ik dat de lol er inmiddels flink af is. Er worden in Den Haag tal van ballonnetjes opgelaten op de burger nog harder in de portemonnee te treffen. Zoals TS al zegt: moet zometeen bijkans nog op zoek naar een bijbaan.quote:Op donderdag 26 november 2009 09:35 schreef mstx het volgende:
Gelukkig komt er zoet na het zuur. Toch?![]()
Ohnee, dit is Nederland!
Is dat echt zo? Why am i not surprised?quote:Op donderdag 26 november 2009 10:15 schreef Daffodil31LE het volgende:
Windmolens? Dat zijn toch van die dingen die bij windkrachten lager dan 6 Beaufort juist energie toegevoerd moeten krijgen om de wieken te laten draaien omdat anders de lagers onrond worden?
Nee, okee, dan weet ik dat.
Dat lijkt mij een broodje aap.quote:Op donderdag 26 november 2009 10:15 schreef Daffodil31LE het volgende:
Windmolens? Dat zijn toch van die dingen die bij windkrachten lager dan 6 Beaufort juist energie toegevoerd moeten krijgen om de wieken te laten draaien omdat anders de lagers onrond worden?
Nee, okee, dan weet ik dat.
Dat hoeft niet, daarvoor wordt de kilometer heffing ingevoerd.quote:Op donderdag 26 november 2009 08:21 schreef EdvandeBerg het volgende:
[..]
Ik had het niet beter kunnen zeggen.
Die Cramer is helemaal knettergek geworden. We dragen hier in kabouterland helemaal niks bij als wij ons best doen terwijl overal op de aardkloot men als een gekke aan het vervuilen zijn. Bovendien is het economisch ontzettend dom, het is als het waarde die miljarden laten verdampen en in andere zakken laten verdwijnen.
En als iedereen verplicht aan de zuinige LED-lampen is en een 1-op-20 auto rijdt, hebben ze weer een probleem, want dan blijven de accijnzen en belastingen achter. Dan kunnen ze achter iedere boom wel een Melketier zetten met een mobile flitsapparaat om het met bekeuringen te compenseren.
Denken ze gvd in Den Haag dat iedere belastingbetaler boven de Balkenende-norm verdient?
quote:Op donderdag 26 november 2009 10:22 schreef Boca_Raton het volgende:
Alle basiskosten (gas, elektra, zorgverzekering, gemeentelijke heffingen) gaan gigantisch omhoog. Ik bedoel, wat hou je nog over straks. Ik word hier niet blij van, je kunt je er niet aan onttrekken. Je móet dit allemaal betalen.
En wanneer krijgen we de rekening gepresenteerd voor het redden van die beroepskleptomanen oftewel de banken? Dat komt ook nog!
Je zet het stroomtarief vast, niet het belastingtarief, dat staat er los van...quote:Op donderdag 26 november 2009 10:30 schreef Gia het volgende:
En nu hebben mensen hun energienota vastgezet voor 3 jaar. Dat loopt net op tijd af voor een fikse verhoging.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |