quote:
Op donderdag 24 december 2009 20:44 schreef Forno het volgende:Ik geloof heus dat ze meer energie dan een eend produceren. Maar een getal als 5mW is ook vertekenend. Dat is de maximale opbrengst (in testopstelling), neem ik aan. Zo hard waait het in Nederland hoogstens een paar weken in het jaar, neem ik ook even aan. En als het te hard waait stoppen ze ook. Correct me if i'm wrong. Ik ben wel benieuwd naar wat die dingen gemiddeld in werkelijkheid leveren. Kon het zo snel niet op die site van repower vinden.
Een beetje kolencentrale produceert (continue) zeg 1400 mW. Dat zijn 280 windmolens als je van de maximale opbrengst uitgaat. Die haal je zelden, dus verdubbel dat getal maar (560), wil je 1 kolencentrale vervangen. Dan de aanschaf en gebruik van de gasturbines. Dat is een enorme hoeveel CO2, alleen al om het geheel te produceren en draaiende te houden. Tel daarbij op het onderhoud, het netwerk en het gebruik van de gasturbines.
Dus vertel mij nou eens wat we nu precies wat we aan CO2 reductie winnen? Het levert een aantal banen op, dus in dat opzicht vind ik ze best zinvol. Maar verder vind ik het lelijke onganse dingen. Zie ik liever een lelijke eend.
Een 2-3 MW windturbine op zee heeft een "energy paybacktime" van minder dan een half jaar [Johan Swager, 2008, Meewind]. De energie benodigd voor de productie, vervoer, plaatsing en onderhoud voor de komende 20 jaar wordt binnen een half jaar terugverdiend. Een 5MW turbine op zee (welke nu volop worden geplaatst) heeft een paybacktime van 2-3 maanden [Vestas,2009]. Op land is de situatie natuurlijk anders, maar daar heb ik geen info over.
Daarnaast maak je de fout door te veronderstellen dat een normale kolencentrale altijd op 100% draait. De gemiddelde "loadfactor" van een fossiele centrale fluctueert tussen de 55-80%. Een windmolen op zee (>2KM uit de kust) draait ~40-50% van de tijd op vol vermogen.
Zeemolens hoeven overigens ook pas boven windkracht 11 stil gezet te worden, wat niet al te vaak voorkomt.
En als we het over kosten hebben, valt windenergie ook best mee. Uitgaande van 1000 euro per opgestelde kW [DWIA, 2008a], met een load factor van 41%[Swager, 2008] kost een windpark van 1GW, ongeveer 2.4 miljard euro.
Hier komt nog onderhoud van de windturbines bij, dit wordt geschat op 1 a 1,5% [DWIA, 2008b] van de aanschafprijs per jaar. Daarnaast zal de kostprijs van een kWh windenergie zal, in tegenstelling tot fossiele energie, in de toekomst door innovatie enkel nog zal dalen.
Als je alle kosten bij windmolens gaat meetellen(productie, onderhoud etc), moet je dat ook bij traditionele centrales doen.
De secundaire kosten van kolen- en gascentrales, waaronder de milieuschade,worden nooit meegerekend in de kostprijs van energie. Volgens een studie[Mira, 2005] in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij, Mira, zijn de secundaire kosten ten gevolge van de uitstoot van arsenicum, lood, nikkel en kwik 0,09 euro/kWh. De maatschappelijke kosten van 5 kolencentrales worden door CE Delft [CE Delft, 2007] op 26 miljard euro geschat. Deze hoge kosten worden veroorzaakt door de continue belasting van een kolencentrale op het
milieu. De kosten voor het uitstoten van 1 ton CO2 kunnen oplopen tot 50 euro [CE Delft, 2007]. Een gemiddelde kolencentrale stoot 347,6 gram per kWh [CE Delft, 2007] uit.
De hoge onderhoudskosten die de laatste tijd naar voren komen hebben onder anderen te maken met het feit dat er V90 molens op zee zijn gezet. V90 molens zijn eigenlijk landmolens en blijken absoluut niet opgewassen tegen de corrodeerde werking van zeezout. De windmolens voor de kust bij Egmond (V90 molens) hebben allemaal versleten versnellingsbakken en lagers(>60% kostprijs v/d molen). Ook bij het Deense windpark Horns-rev moesten alle tandwielkasten al na een half jaar vervangen worden...

....maar dat moet volgens Vestas met de nieuwe magnetische lagers en continue transmissies verholpen zijn...hope so
[ Bericht 3% gewijzigd door Twpk op 26-12-2009 21:22:54 ]