drbrik | maandag 14 december 2009 @ 11:29 | |
Zoals eerder aangekaart door personen kun je grote vraagtekens zetten bij het kweken van ganzen voor de foie gras. Maar om het niet in de war te laten lopen met de recepten voor dit product is in dit topic de plaats om te discussieren over de ethische kant van dit ingredient. Zie hier de in het andere topic geplaatste post: quote: | ||
#ANONIEM | maandag 14 december 2009 @ 11:30 | |
teeveepee voor JayKudo! | ||
Sjeen | maandag 14 december 2009 @ 11:32 | |
*meeleest... | ||
fruityloop | maandag 14 december 2009 @ 11:32 | |
Lekker foie gras!!! ![]() | ||
drbrik | maandag 14 december 2009 @ 11:33 | |
Oh ik moet mijn mening natuurlijk ook droppen. Ik vind het afschuwelijk wat er met die beestjes gebeurd, maar af en toe eet ik het toch want ik vind het gewoon veel te lekker om het niet af en toe te bestellen. | ||
Frollo | maandag 14 december 2009 @ 11:34 | |
En nu maar wachten op de stoere boys die komen melden dat ze vanwege het filmpje vanavond extra veel foie gras gaan eten. ![]() | ||
Mirjam | maandag 14 december 2009 @ 11:34 | |
quote:die kan niet reageren ![]() | ||
Misan | maandag 14 december 2009 @ 11:35 | |
Ja is in feite gewoon dierenmishandeling en niets anders. Doch blijf ik jaarlijks genieten van Foie Gras als ik het voorgeschoteld krijg ![]() | ||
Sjappel | maandag 14 december 2009 @ 11:35 | |
tja zeer zielig, maar het is echt heel lekker. van de zomer een paar keer gezondigd. | ||
#ANONIEM | maandag 14 december 2009 @ 11:38 | |
Ik lust het niet, en tis zeer zielig voor die beestjes. | ||
zeeuws jongetje | maandag 14 december 2009 @ 11:38 | |
quote:Dat begrijp ik niet. Heb je zo weinig ruggegraat of vind je het dan toch niet zo erg? Op die manier hou je die wanpraktijken toch in stand? | ||
Sjeen | maandag 14 december 2009 @ 11:40 | |
Interessante link... | ||
Cheiron | maandag 14 december 2009 @ 11:42 | |
Ik heb het zelf nog nooit gegeten, maar niet uit ethische overwegingen. Toch zou ik niet weten of, wanneer ik het aangeboden zou krijgen, zou weigeren.Er zijn zo ontzettend veel misstanden in de bio industrie, dat als je zuiver wilt zijn bijna niets kan eten. Dan zet ik liever die knop om. Moreel-etisch helemaal juist, nee. Maar ik maak mijzelf dan wel wijs dat de biologische biefstuk en scharreleieren die ik koop wat goed maken. Zonder twijfel natuurlijk wel een afschuwelijke methode om een product te maken.. Oh, goed trouwens, zo een apart topic ![]() | ||
fruityloop | maandag 14 december 2009 @ 11:42 | |
quote:Dat gaat ook op voor chocolade, daar werken kleine kinderhandjes etc aan, maar toch vliegen er weet ik hoeveel chocoladeletters de winkels uit rond 5 december. Men kan zich er makkelijk voor afsluiten blijkbaar. | ||
#ANONIEM | maandag 14 december 2009 @ 11:47 | |
TerugVindganzenleverPaté | ||
Misan | maandag 14 december 2009 @ 11:47 | |
quote:Nee, als ik foie gras eet dan weet ik niet of het op een dergelijk barbaarse manier tot stand gekomen is. Gezien de restaurants waar ik dineer ga ik er niet vanuit dat het op dergelijke wijze gemaakt is. Dierenmishandeling is toch bij wet verboden of niet? | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 11:49 | |
Ethische vraagstukken over eten, tja, is Foie Grass ethisch verantwoord? wellicht niet, net zo min als het levend koken van kreeft en krab, het levend eten van oesters. Wat te denken van plofkippen of mestvarkens? Het afschieten van eenden, everzwijnen of ree? Het halal slachten van lammetjes.. Alleen al het feit dat je hier in het westen leeft betekend dat je mensen in de derde wereld onderdrukt. Heb je een huisdier? Weet je hoeveel ziehiehieluge kinderen te vreten kunnen krijgen als jij geen kat zou hebben? De enige morele keuze is zelfmoord, een goede tweede is geen kinderen nemen, dan houdt het allemaal op nadat je dood bent. Vet leven en geen kinderen is op de lange termijn veel verantwoordelijker dan fietsend veganist zijn en kinderen fokken, want dan blijft het generatie op generatie door gaan. En als iedereen veganist zou worden, kan de wereldbevolking doorgroeien naar 30 miljard, en hoe goed is dat voor de natuur? Kijk ook eens naar de natuur zelf, sluipwespen leggen eieren in levende rupsen, die van binnen worden opgegeten door de larve die uit dat eitje komt. Toch gilt niemand over het onethisch zijn van het inzetten van sluipwespen in kassen als anti-insect in de tuinbouw. Lieveheersbeestjes zijn monsters die we inzetten tegen bladluizen. Als we in het buitengebied wonen nemen we een kat tegen de muizen, wel eens een kat met een muis zien spelen? Dus wat maakt nu ganzelever zo erg? | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 11:55 | |
quote:Ben je het er ook mee eens als een pedofiel zegt. Ja heel zielig voor het kind, maar het is echt heel lekker, van de zomer een paar keer gezondigd. Dan moet die man zeker de kogel krijgen? Niet dat ik het eens ben met pedofielen, juist niet maar je snapt mijn punt? | ||
Misan | maandag 14 december 2009 @ 11:57 | |
quote:dat is wel een erg scheve vergelijking vind je zelf ook niet? ![]() | ||
Mirjam | maandag 14 december 2009 @ 11:57 | |
quote:dat is echt totáál niet met elkaar te vergelijken, dat snap je zelf zeker toch ook wel? ![]() | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 11:58 | |
quote:Waarom denk je dat wij mensen hier de sterkste zijn in de natuur en het verst gekomen? Wij horen boven dit soort bullshit te staan en dieren met respect te behandelen. Jij loopt gewoon lompe smoesjes te verzinnen en jezelf in te dekken voor het mishandelen van dieren. Of wil je liever een holbewoner zijn die net als de natuur gedwongen is dit soort acties uit te voeren? De tijd dat wij mensen op 1 lijn zaten met de natuur is al een tijdje voorbij Piet, en je doet je naam eer aan. Het enige wat ik hoor is smoejes van: Maar hun doen het ook ![]() ![]() | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 11:59 | |
quote:Neuh het is misschien een wat extreme vergelijking, maar het komt op hetzelfde neer. Door dit te eten steun je het mishandelen en verkrachten van deze beesten en dat maakt je geen haar beter dan de mensen die het doen. | ||
Koepert | maandag 14 december 2009 @ 12:00 | |
quote: ![]() | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 12:00 | |
quote:Ik zou de oorlog er ook nog bij halen. | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 12:01 | |
quote:Je beantwoord de vraag niet, wat maakt Ganzen zo speciaal. | ||
starla | maandag 14 december 2009 @ 12:01 | |
quote:Goed betoog! ![]() | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 12:03 | |
quote:Ganzen ziijn niks specialiseer dan de rest van de dieren, maar als deze mishandeling stopgezet zou kunnen worden zou jij toch ook met een geruster hart foie gras kunnen eten? Ik vind alle dingen die jij opnoemde trouwens ook walgelijk en steun deze ook niet. Vroeger was het normaal om kalfjes bloedarmoede te geven zodat ze mooi blank vlees hadden, tegenwoordig nergens meer te bekennen. Die kant moeten we ook met foie gras op. | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 12:05 | |
quote:Ik eet net zo hard ganzelever als vlees, oesters of kook kreeften quote:Dus wat is je morele keuze? Zelfmoord? | ||
drbrik | maandag 14 december 2009 @ 12:05 | |
quote:Hmmm het verkrachten van die ganzen had ik nog niet gelezen! Best wel een vies idee een verkracht stukje vlees eten! | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 12:07 | |
quote:de Sade heeft daar over geschreven, in Justine meen ik, of was het sodom? IIG, hij schrijft dat als je een gans of kip neukt en je draait het beest de nek om net voor je klaarkomt, dan zorgen de stuiptrekkingen voor een goddelijk orgasme | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 12:08 | |
quote:Waarom zou ik zelfmoord plegen, terwijl ik niks fout doe. Om de schuld op mij te nemen voor de mensen die wel moedwillig dieren mishandelen? No way. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 12:09 | |
Verkrachten hoeft niet gelijk te betekenen dat er penetratie plaatsvind, maar dat is blijkbaar te moeilijk voor jullie. Eindelijk het excuus gevonden dat jullie niet normaal kunnen nadenken. | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 12:10 | |
quote:Alleen al door het feit dat je in het westen leeft ben je mede verantwoordelijk voor de ellende in de wereld. Lees mijn betoog nog een keer en ga er eens volledig op in ipv alleen maar een paar stukjes er uit te pikken. Of ben je alleen maar geinteresseert in dieren? | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 12:12 | |
quote:Oh, is een koe aan de tieten pakken al ongewenste intimiteit, of is dat al verkrachting? | ||
SicSicSics | maandag 14 december 2009 @ 12:15 | |
Ik vind het erg lekker en met die mishandeling valt het meestal wel mee. ![]() ![]() | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 12:15 | |
Ja jij haalt er gelijk de 3e wereld bij, wat kan een jongen zoals ik daar nu aan veranderen? Af en toe geld geven aan goede doelen is het toch het beste wat ik eruit zou kunnen halen. En bij dieren net zo, geen producten kopen waarvan je weet dat dieren ernstig geleden hebben. | ||
Misan | maandag 14 december 2009 @ 12:15 | |
quote:Klopt, er is ooit in Nederland een uitspraak geweest dat ervoor zorgde dat bij iemand ongewenst het lichaam binnendringen (kan ook een vinger in iemands neus stoppen zijn) een vorm van verkrachting is. [/offtopic] | ||
Misan | maandag 14 december 2009 @ 12:16 | |
quote:ongewenste intimiteit als de koe er niet mee ingestemd heeft | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 12:17 | |
quote:Dus je vind dat je naar het totaalplaatje moet kijken? | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 12:18 | |
quote:Nu klaar? Of gaan we nog even kinderachtig verder ![]() | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 12:20 | |
quote:Een mens kan moeilijk in zijn eentje de wereld veranderen daar zijn er meer voor nodig. Een beter milieu begint bij jezelf toch? | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 12:34 | |
quote:Prima, ik eet door de week niet vaak vlees, gros van het vlees dat ik eet heeft lekker in de wei gestaan en heeft rustig mogen groeien. Ik heb geen kinderen en een schone auto, en ik geef de helft van mijn inkomen aan goede doelen, en heb actief een tijd in ontwikkelingssamenwerking gewerkt. En in December eet ik ganzelever. Onder de streep maakt me dat milieuvriendelijker en ethisch meer verantwoord dan fietsende veganisten met een stel kinderen achterop. Neem ik nu nog een bakje koffie (geen max havelaar) | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 12:56 | |
quote:Nee dat maakt je niet. Het lijkt me alleen heel sterk dat als je echt zo leeft je jezelf dan zo belachelijk maakt door dan alsnog ganzelever in December te gaan eten? Ik ben ook geen veganist, gelukkig niet. Maar ik ben er gewoon voor dat een dier een acceptabel leven heeft geleden en er snel en pijnloos een einde aan zijn leven gemaakt wordt ipv het landurig mishandelen ervan. Bij de dingen die jij genoemd hebt twijfel ik daar bij sommige methoden toch wel aan (kreeft levend in kokend water die niks zou voelen, darm kanaal bij levende kreeften eruit trekken, stok in hun reet terwijl ze leven zodat de staart mooi recht blijft tijdens het koken). Tegen dat soort shit ben ik, omdat je ze dan moedwillig pijn aan het doen bent. Dat ben je toch wel eens met me? | ||
fruityloop | maandag 14 december 2009 @ 12:59 | |
quote:Vermeend dierenleed is toch niet helemaal hetzelfde als "het milieu" in deze vergelijking.. Ze zijn er onderdeel van, maar worden al relatief gezond gevoerd en gehuisvest tov andere consumptiedieren, en als je het wat abstract bekijkt zijn mensen met overgewicht hetzelfde, maar worden ze "onder dwang" gevoerd door de fastfoodrestaurants en de levensmiddelen industrie die overal transvetten en palmolie etc in gooien.. Mensen slaan vet op onder de huid en ganzen in de lever. Als je nou echt een impact op het milieu wilt maken ga je de mensen met obesitas laten afvallen en gezonder eten, dat heeft meer directe invloed volgens mij. | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 13:11 | |
quote:Nee, daar lig ik niet wakker van. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 13:33 | |
quote:Als je het zelf eet en ondersteund ben je niets meer dan een dierenbeul. ![]() | ||
Misan | maandag 14 december 2009 @ 13:38 | |
quote:donder op man ![]() ![]() | ||
Guppy | maandag 14 december 2009 @ 13:39 | |
Ik eet het niet, want ik voel me er niet goed bij. Op die manier ga ik om met mijn eten, en dat vind ik belangrijk. Wanneer ik weet dat mijn eten op die manier 'gemaakt' is, zoals bij ganzenlever het geval is, kan ik het niet meer eten. Wanneer ik bij een speciaalzaak de kreeften zie wachten met bijeengebonden scharen in een bak water, ben ik weer weg daar. Hartverscheurend vind ik dat, en tevens zo zinloos... Als je weet dat de zeeën leeggevist worden, en je die idiote visconsumptie zit. En dan heb ik het ook over de dode vissen die op het ijs liggen. Noem me een dierensoftie (en dat ben ik misschien ook wel een beetje), maar ik zou het voor mezelf niet kunnen verantwoorden zoiets te eten. Ik kan me voorstellen dat andere mensen zich daar niet druk om maken, en het gewoon eten omdat ze het lekker vinden. Daar ben ik het niet mee eens, maar het is tevens ook niet aan mij die mensen te veroordelen. Wat ik wel belangrijk vind is dat mensen er bewust van zijn hoe een ganzenlever tot stand komt. Maar dat zelfde geldt ook voor al het andere dierlijke voedsel. Denk aan biefstuk, eieren enz. | ||
Koepert | maandag 14 december 2009 @ 13:39 | |
quote:Dat maakt je geen dierenbeul.. Dat maakt het eten van uberhaupt vlees ook niet.. Dat je het daarmee in stand houdt en dat het een slechte zaak is, ja dat is waar. De methoden bij ganzen zijn on'dierlijker' dan bij bijvoorbeeld een varken, maar het blijft het vetmesten en doden van dieren voor consumptie.. Dan zou je helemaal niks meer met dieren moeten eten/gebruiken. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 13:41 | |
quote:Bullshit. Dat hebben ze gezegd ja als dekmantel. De dieren zouden gewoon lekker vrij rondlopen en een goed bestaan hebben. Nou dat bleek allemaal gelogen. Waarom denk je dat sommige hotels spontaan Foie Gras van de kaart halen na de uitzending van Radar? http://www.nu.nl/economie(...)n-met-foie-gras.html Dat het in Nederland niet mag klopt, maar ze halen het gewoon uit andere landen waar de boeren helemaal niks om deze dieren geven. | ||
Misan | maandag 14 december 2009 @ 13:47 | |
quote:Mja en zo blijf je aan de gang. Door het bewust niet eten van foie gras heb ik alleen mezelf. die hotels zijn alleen maar bang voor negatieve publiciteit al kopen ze het in Nederland. Over een paar jaar zie je het overal gewoon weer op het menu staan. Terecht trouwens, want het is een veel gevraagde en zeer smakelijke delicatesse. | ||
charon | maandag 14 december 2009 @ 13:50 | |
quote:Enkel en alleen omwille van de PR. Niets anders. Helaas is het zo dat van milieu- en vegaterroristen veel te veel getolereerd wordt. Die mogen vrijuit schade aanbrengen en alles roepen zonder dat er een neutrale onderbouwing voor nodig is, zonder dat dat gevolgen heeft. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 14:03 | |
quote:Die Hotels kochten van franse boeren die dus wel deze omstreden methode van voeren gebruikte! Maar beweerde van niet, maar wilde ook niet zeggen waar ze het dan wel vandaan haalde. Helaas heeft de boer uit Frankrijk alles toegegeven aan Radar. | ||
V. | maandag 14 december 2009 @ 14:05 | |
quote:Waarom? V. | ||
charon | maandag 14 december 2009 @ 14:05 | |
quote:Ik kan je niet helemaal volgen. Misschien wat langzamer typen? | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 14:05 | |
quote:Ja maar dan wel graag op de normale humane manier en niet op deze wijze ![]() | ||
V. | maandag 14 december 2009 @ 14:06 | |
quote:Wat een gelul. En de onderbouwing is er, jij wilt er alleen niet aan. Da's wat anders. V. | ||
V. | maandag 14 december 2009 @ 14:07 | |
quote:Drogredeneringen. Varkens zijn net zo slecht af in de bioindustrie. Er is natuurlijk nog best een gebied tussen bio-industrie - dierenmishandeling en totaal veganisme. V. | ||
Misan | maandag 14 december 2009 @ 14:08 | |
quote:ja dat sowieso en dat het duur spul is maakt niet uit, dat is het nu ook ![]() | ||
Misan | maandag 14 december 2009 @ 14:09 | |
quote: quote: | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 14:09 | |
quote:Heb je het programma wel gezien op tv? Radar. Volgens mij niet en loop je maar wat te blerren dat veganisten terroristen zijn. Die hebben hier helemaal niets mee te maken. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 14:10 | |
quote:Nou het heeft even geduurd maar uiteindelijk zijn we dan toch tot een overeenkomst gekomen ![]() | ||
charon | maandag 14 december 2009 @ 14:19 | |
quote:Gaan we op de persoon spelen? Heb je geen argumenten meer? Tot nu toe heb ik alleen van Pietverdriet een genuanceerd verhaal gehoord. Verder is het: - Foie Gras eters zijn pedofielen - Foie Gras eters zijn Nazi (oh nee, nog niet, maar dat is een kwestie van tijd). etc. Je mag je mening hebben hoor. Maar ik ook. En er zijn echt belangrijkere dingen dan het wereldprobleem van de foie gras. Teveel mensen, bijvoorbeeld. Iets minimaals zo opblazen vind ik is wel erg hypocriet. | ||
Cheiron | maandag 14 december 2009 @ 14:19 | |
Vraagje uit onwetendheid; is fois gras uberhaupt "diervriendelijk" te maken? | ||
Koepert | maandag 14 december 2009 @ 14:23 | |
quote:Lekker onderbouwd commentaar ook.. Zeg dan niks.. | ||
Isabeau | maandag 14 december 2009 @ 14:28 | |
quote:Dit filmpje kan wel in dit topic, ik vond het reuze interessant om te kijken. Met name voor de foie gras liefhebbers om te laten zien dat het ook op een normale diervriendelijke manier kan. quote:http://www.ted.com/talks/(...)ie_gras_parable.html Echt een aanrader! | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 14:28 | |
quote:Ik heb geen probleem met foie gras, wel met de manier waarop het nu word gemaakt. Volgens mij vinden jullie het alleen maar spannend om te zeggen, kijk mij ik heb schijt aan die dieren en hoe ze mishandeld worden, ik eet het lekker toch! Jij komt met het argument dat veganisten altijd maar mogen zeggen wat ze willen terwijl die hier helemaal niets mee te maken hebben, maar alles juist aan het licht kwam toen Radar even een kijkje ging nemen bij de boer in Frankrijk. Toen bleek het uiteindelijk toch allemaal niet zo vredelievend te gaan zoals heeeel veel hotels en restaurants beweerde. Dat kost ze natuurlijk teveel centen, dus doen ze het op de dierenmishandeling manier, de gast weet van niks toch? | ||
Frollo | maandag 14 december 2009 @ 14:28 | |
quote:Je hebt Equites' post duidelijk niet begrepen. | ||
charon | maandag 14 december 2009 @ 14:30 | |
quote:Ik heb hem juist heel goed begrepen. | ||
Frollo | maandag 14 december 2009 @ 14:31 | |
quote:Nee hoor. ![]() | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 14:32 | |
quote:Sorry maar ik neem jou al niet meer serieus sinds je begon over veganistische terroristen die mogen zeggen wat ze willen. Je hebt geen post gelezen van dit topic. | ||
fruityloop | maandag 14 december 2009 @ 14:43 | |
quote:Wel diervriendelijker, zoals ze oa volgens dit ooggetuigenverslag doen in Hongarije.. Maar helemaal diervriendelijk niet, want ze worden alsnog gedood voor hun lever en de rest van hun lichaam. | ||
Cheiron | maandag 14 december 2009 @ 14:53 | |
quote:Nou ja, dat laatste is natuurlijk wel een beetje inherent aan het eten van dieren. Dan moeten ze wel dood natuurlijk ![]() Maar het blijkt dus wel te kunnen. Een keurmerk zou dan misschien wel wat zijn.. | ||
charon | maandag 14 december 2009 @ 14:54 | |
quote:Ah, nog iemand die op de persoon speelt. Weer geen argumenten? Ik voeg -Foie gras eters zijn niet serieus te nemen toe aan het lijstje. Een beetje chargeren om je punt te maken is zoals gewoonlijk alleen toegestaan als je voor 'de goede zaak' bent, blijkbaar. Waar heb ik dat eerder gezien. En natuurlijk, als Foie Gras productie beter en met minder kwelling kan, dan heeft dat mijn instemming. Maar een wereldprobleem vind ik het nogmaals niet. Ik denk dat daarmee wel alles gezegd is. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 14:57 | |
quote:Je hebt gewoon het topic niet gelezen anders had je dit soort dingen niet tegen mij gezegd ![]() /edit Was je reactie niet rebels genoeg dat je hem nog even snel moet editten! ![]() ![]() ![]() | ||
charon | maandag 14 december 2009 @ 15:00 | |
Nee, ik dacht dat ik per ongeluk mezelf gequote had. Nog maar eens op de persoon spelen? | ||
V. | maandag 14 december 2009 @ 15:01 | |
quote:'op de persoon spelen' is ook al aan devaluatie onderhevig ![]() quote:Voldoende. quote:Drogredenering. Dan mag je je dus nergens meer boos over maken, puur omdat er nog zoveel ergers aan de hand is. Bottom line: nergens meer druk over maken. V. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 15:01 | |
quote:Het enige waar ik hier voor opkom is het beter behandelen van deze dieren. En daar ben jij het blijkbaar ook mee eens, dus ik zie je probleem niet zo. | ||
V. | maandag 14 december 2009 @ 15:02 | |
quote:Je mag hier niet meer posten zonder vijf bronvermeldingen of zo? Varkens hebben het ronduit kut in de bio-industrie. quote:Bron quote:Dat bepaal ik zelf wel. En zelfs al zeg ik niks, dan is dat nog altijd inhoudelijker dan jij ![]() V. | ||
Oblivion | maandag 14 december 2009 @ 15:03 | |
Het maakt in deze topic de ganzen zo speciaal omdat het geforceerd wordt, zou dat niet worden gedaan, ga lekker allemaal foie gras eten, niks mis mee. Ben nooit tegen het eten van beesten geweest, maar een beetje normaal zou je er als mens wel mee om kunnen gaan. | ||
charon | maandag 14 december 2009 @ 15:03 | |
quote:Wat een heerlijk harmonisch einde ![]() ![]() | ||
Isabeau | maandag 14 december 2009 @ 15:05 | |
quote:Je vergeet de kipjes, de kalfjes en de nijntjes ![]() Maar goed, het wil dus wel diervriendelijk(er), maar waarom gebeurt dat dan niet? Het zal wel weer een geldkwestie zijn en de dieronvriendelijke methode is goedkoper. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 15:06 | |
quote: ![]() Eet u een plakje mee? (deze is natuurlijk van de lever gemaakt die de boer in Spanje produceert) | ||
Koepert | maandag 14 december 2009 @ 15:07 | |
quote: quote: quote:Ik zeg toch ook nergens dat varkens het NIET kut hebben? Alleen dat de indruk op zn minst gewekt word dat ganzen het Kutter hebben.. En nee 5 bronvermeldingen is niet nodig, maar alleen maar "drogredeneringen' roepen is ook nogal zinloos. Je mag het uiteraard niet met me eens zijn, discussie is ook niks mis mee, maar leg dan even uit waarom je dat van mening bent. Ik heb namelijk de indruk dat je mijn punt niet helemaal snapte (en nee dat is geen aanval oid) Maar goed.. Je 2e deel van je post trekt het al weer naar een bedenkelijk niveau, dat ik twijfel of dit nog zin heeft.. K. | ||
V. | maandag 14 december 2009 @ 15:08 | |
quote:Yep, maar varkens werden genoemd in de quote waarop ik reageerde. quote:Het is puur geld. Niets anders. Altijd weer dat kutgeld. V. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 15:09 | |
quote:Ja dat is meestal het geval. Maar waarom zouden mensen voor kaviaar wel 3000 euro/kg neerleggen maar voor dit heerlijke goedje niet? | ||
fruityloop | maandag 14 december 2009 @ 15:34 | |
quote:Dat gebeurd ook wel, oa in Hongarije.. Die Foie Gras heet dan ook mijn voorkeur, als het zo uitkomt dat ik het eet. En ja, dan ben ik best bereid om wat meer te betalen voor de "humanere" variant. | ||
fruityloop | maandag 14 december 2009 @ 15:35 | |
quote:Omdat dat een stuk schaarser is, daar die vissen kweken een stuk lastiger is dan ganzen, dus Foie Gras is niet zo duur.. | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 15:43 | |
quote:Omdat kaviaar wildvang is en de steur bijna uitgestorven. | ||
Equites | maandag 14 december 2009 @ 16:04 | |
quote:Dan alsnog denk ik dat mensen best wat meer willen betalen voor eendelever. Als je de prijzen nu ziet is het eigenlijk spotgoedkoop voor wat je ervoor krijgt. | ||
fruityloop | maandag 14 december 2009 @ 16:06 | |
quote:Net als met kaviaar zijn er verschillende soorten, maten en kwaliteiten ganzelevers, die verschillen dus ook in prijs... | ||
Pietverdriet | maandag 14 december 2009 @ 16:27 | |
quote:Waarom breng jij dan geen diervriendelijke eenden en/of ganzelever op de markt? | ||
Fogel | dinsdag 15 december 2009 @ 12:49 | |
quote:Ik stel voor dat alles wat eventueel lekker zou kunnen zijn met 5000% belast gaat worden, inclusief dingen die als ethisch gezien worden... | ||
MelanieA | dinsdag 15 december 2009 @ 13:34 | |
Zolang er ernstig dierenleed aan verbonden is, is foie gras het MEEST FOUTE KERSTGERECHT!!!!!! ![]() | ||
Pietverdriet | dinsdag 15 december 2009 @ 13:36 | |
quote:Kreeft, mosselen, oesters, kip... Wat maakt ganzen zo speciaal? | ||
fruityloop | dinsdag 15 december 2009 @ 13:48 | |
quote:Dat hangt natuurlijk van de definitie van "ernstig" af, wat is dat volgens jou? | ||
V. | dinsdag 15 december 2009 @ 13:48 | |
quote:Wmb niets. Allemaal erg (tenzij biologische kip, da's iets beter). V. | ||
Isabeau | dinsdag 15 december 2009 @ 15:14 | |
quote:De publiciteit ![]() Een beest is pas zielig als er veel over geschreven wordt. Kabeljauw schijnt ook aan het uitsterven te zijn, maar dat eet iedereen gewoon door. | ||
charon | dinsdag 15 december 2009 @ 15:20 | |
Katten en honden die hun leven slijten op een flatje driehoog zijn ook zielig. Maar ja, dat is 'gezellig'. | ||
V. | dinsdag 15 december 2009 @ 15:25 | |
Het is maar hoe zwartwit je het wilt chargeren ![]() V. | ||
charon | dinsdag 15 december 2009 @ 15:30 | |
Geen van beide, dat lijkt me duidelijk. Isabeau heeft gewoon een punt. | ||
V. | dinsdag 15 december 2009 @ 15:33 | |
quote:idd. quote:Voor veel mensen wel. quote:Nee hoor. En tonijn raak ik ook niet meer aan. V. | ||
Frollo | dinsdag 15 december 2009 @ 15:36 | |
Mensen die überhaupt nog vlees eten. ![]() | ||
fruityloop | dinsdag 15 december 2009 @ 16:01 | |
quote:Eeuhh, dat is biologisch bepaald hoor, mensen zijn vleeseters? | ||
Pietverdriet | woensdag 16 december 2009 @ 11:25 | |
quote:Mensen die de ethiek van het vegetarisme met oneliners afdoen ![]() Veel verder dan "Het is ziehielug en gemeen" komt men hier niet | ||
Koepert | woensdag 16 december 2009 @ 11:26 | |
quote:Mensen die het niet eten ![]() | ||
Pietverdriet | woensdag 16 december 2009 @ 11:27 | |
Laten we het eens van een evolutie standpunt bekijken. Het varken of de gans, of de kip is evolutionair gezien bijzonder succesvol omdat we hem zo graag eten. We doen erg veel moeite om het varken etc te voeden en te huisvesten. Het individuele varken wordt gegeten, maar de soort is enorm succesvol. | ||
V. | woensdag 16 december 2009 @ 12:29 | |
quote:Iets meer dan: het vlees eten in de westerse wereld is doorgeslagen, het is fabriekswerk geworden, zonder enige zorg voor dierenwelzijn, milieu of gezondheid. De vee-industrie zorgt voor verspreiding van ziektes, de achteruitgang van de bio-diversiteit in de wereld, verspilling van landbouwareaal en een enorme CO2-uitstoot (groter dan de transportsector) en vervuiling. Niet dat ik vegetariër ben overigens (althans, nog niet). V. | ||
V. | woensdag 16 december 2009 @ 12:31 | |
quote:Sinds wanneer is doorfokken 'evolutie'? quote:Wat een onzin. Voeden is 'vetmesten' en 'huisvesten'? Moeite doen? Kom nou. quote:Hoezo is de soort succesvol, als die de oorlog is verklaard door de mens? V. | ||
Pietverdriet | woensdag 16 december 2009 @ 12:43 | |
quote:Dat is een conclusie, geen feit quote:En? quote:Kan je daar specifieker zijn? Lammetjes staan lekker in de wei bij mama, koeien lijken me niet ontevreden. quote:Elke menselijke activiteit belast het milieu quote:Van wie? Mensen in de westerse wereld zijn nog nooit zo gezond geweest. quote:Juist de ouderwetse bovenop je dieren leven is een oorzaak van het verspreiden van ziektes. quote:Denk eerder dan de mens daar sowieso schuld aan is, maar hoeveel % van de diersoorten is er uitgestorven? quote:Als we allemaal vegetarier zouden worden zou de wereldbevolking kunnen vervijfvoudigen schat ik, denk dat dit nog veel slechter is voor de natuur quote:CO2 is prima voor de plantjes, en vervuiling wordt niet opgelost door geen vlees meer te eten quote:Heb je kinderen? | ||
Pietverdriet | woensdag 16 december 2009 @ 12:45 | |
quote:De soort is niet de oorlog verklaard, de soort is enorm succesvol, er zijn zowat meer varkens in NL dan mensen. | ||
V. | woensdag 16 december 2009 @ 13:36 | |
quote:En? quote:Dat met dieren omgaan alsof het grondstoffen zijn en ondertussen het beeld projecteren alsof dieren tegenwoordig lekker ruim op een mooie groene boerderij leven. quote:Tuurlijk. quote:Dat is een inschatting, geen feit. Kun je iets specifieker zijn, vooral over de koeien die nooit de buitenlucht zien? quote:Geen enkele reden dus om de buitenproportionele milieubelasting in deze ook maar enigszins te proberen te beperken? Als een busje met bejaarden de plomp in rijdt, maar niet proberen ze te helpen, omdat de meerderheid waarschijnlijk toch wel zal verzuipen? quote:Van mensen. Belangrijkste oorzaak van overgewicht in de wereld is overmatige vleesconsumptie. quote:Wrong: het nieuwerwetse opstapelen van dieren is de oorzaak van het verspreiden en de oorzaak van ziektes en (dreigende) pandemieën. quote:
quote:Dat is een gok, geen feit. quote:Veelgebruikte drogreden. quote:Zeker wel. Minder vlees zou al helpen. quote:Wat doet dat ertoe ![]() V. | ||
V. | woensdag 16 december 2009 @ 13:38 | |
quote:O nee, de individuen is de oorlog verklaard ![]() V. | ||
Pietverdriet | woensdag 16 december 2009 @ 13:44 | |
Als je geen zin hebt inhoudelijk de discussie aan te gaan dan wens ik je nog een fijne dag | ||
V. | woensdag 16 december 2009 @ 13:50 | |
quote: ![]() V. | ||
Frollo | woensdag 16 december 2009 @ 13:57 | |
quote:De ethiek van het vegetarisme. ![]() Je vergeet dat de vegetariër juist degene is die helemaal niet verplicht is om iets uit te leggen of te verdedigen. Hij verandert namelijk niets aan de wereld. Ik eet geen vlees, so what, ik spaar ook geen kroonkurken, ik bezit geen rode kruiwagen en ik ben nog nooit in Australië geweest. Ik ben daarover toch ook niemand uitleg verschuldigd? | ||
V. | woensdag 16 december 2009 @ 14:03 | |
quote:Dan wenst PietVerdriet jou een fijne dag. V. | ||
Frollo | woensdag 16 december 2009 @ 14:17 | |
Ik Piet ook, dat spreekt voor zich. ![]() | ||
Pietverdriet | woensdag 16 december 2009 @ 14:53 | |
quote:Wat doe je dan in een topic over de ethiek van het eten van bepaalde zaken? | ||
Frollo | woensdag 16 december 2009 @ 14:56 | |
quote:Rellen! ![]() | ||
PaRoDiUzZ | woensdag 16 december 2009 @ 15:05 | |
Het is dat ik orgaanvlees sowieso niet lekker vind, of het nou een delicatesse is of niet en om nou te zeggen dat het ethische aspect er aan mij nou echt dwars zou zitten ik zou het niet weten, ik draag tenslotte ook schoenen die zeer waarschijnlijk door chinese kindertjes in elkaar zijn gezet of uit een land komen waar mensen onderdrukt worden en niet vrij mogen leven, dan kan ik wel moeite hebben met wat anderen wel graag willen consumeren, maar als iemand mij op deze zaken aanspreekt ben ik natuurlijk net zo hypocriet bezig. [ Bericht 0% gewijzigd door PaRoDiUzZ op 16-12-2009 15:24:11 ] | ||
Pietverdriet | woensdag 16 december 2009 @ 15:05 | |
quote:Dankjewel dat je me even gelijk geeft. | ||
Frollo | woensdag 16 december 2009 @ 15:15 | |
quote:Graag gedaan. | ||
PaRoDiUzZ | woensdag 16 december 2009 @ 19:21 | |
quote:Die publiciteit is er maar 3 weken per jaar, de overige 49 gebruiken veel restaurants het hoofbestandsdeel om hun carpaccio te garneren, en lijkt niemand zich er zorgen om te maken. Ik irriteer mij daar eigenlijk nog meer aan dan de walchelijke methode om er voor te zorgen dat dat product zo lekker mogelijk op het bord te krijgen. | ||
Pietverdriet | woensdag 16 december 2009 @ 19:24 | |
quote:dat zijn pijnboompitten | ||
PaRoDiUzZ | woensdag 16 december 2009 @ 19:26 | |
quote:nouja de ganzelever dan(zoals ik al zei vind ik orgaanvlees niet te vreten en zal ik dan ook nooit iets bestellen/klaarmaken dat bijv levers of nieren bevat, en daarbij worden er ook vaak (ganzen)leverkrullen gebruikt om carpaccio te garneren als dat je veronderstelling was) ![]() [ Bericht 10% gewijzigd door PaRoDiUzZ op 16-12-2009 20:34:36 ] | ||
JayKudo | donderdag 17 december 2009 @ 09:40 | |
quote:Het verschil met andere diersoorten is de wijze van fokken. Voor fois gras moet de lever extra vet worden om de smaak te krijgen die bij foi gras (vette lever) hoort, een fransman zal ganzelever nooit zomaar fois gras noemen, daarvoor dient het een bepaald vetpercentage te hebben. Probleem is dat om dit vetpercentage te krijgen je de ganzen dus moet dwangvoederen en dit gaat op barbaarse wijze waarbij de ganzen flink mishandeld worden. Dus dit is geen discussie over bioindustrie of andere zaken waar je wat van kan vinden, maar het feit dat deze dieren moedwillig mishandeld worden om een bepaalde smaak te krijgen. Dat is ook het verschil met het fokken van andere dieren. | ||
Sjeen | donderdag 17 december 2009 @ 09:58 | |
quote: ![]() | ||
fruityloop | donderdag 17 december 2009 @ 11:21 | |
quote:Zoals de link van sjeen laat zien, en welke ook al eerder gepost is in beide topics, is het niet zo zwart/wit als jij het doet voor komen.. ![]() | ||
JayKudo | donderdag 17 december 2009 @ 11:30 | |
quote:Dat probeer ik juist uit te leggen. Op het moment dat het vetpercentage laag is, is het geen fois gras dan is het gewoon ganze of eendelever. Er is nog geen andere fokmethode ontdekt die het zelfde vetpercentage niveau haalt op een diervriendelijk/normale manier. Er zijn er die het beweert hebben maar die zijn ontmaskert en bleken alsnog op onmenselijke wijze te dwangvoederen. | ||
fruityloop | donderdag 17 december 2009 @ 12:00 | |
quote:Hoe en wat Foie Gras is, is bij de meesten inmiddels wel bekend, maar zoals in dat artikel ook staat, worden de dieren waar ze in Hongarije naar hebben gekeken lang niet zo extreem gevoederd als die uit de (oude) youtube filmpjes uit Frankrijk. Het vetter worden van de lever door extra voer is trouwens een perfect natuurlijke reactie, net als dat bij bijvoorbeeld mensen betekend dat je meer onderhuids vet krijgt. Voor jou is elke vorm van dwangvoederen gelijk aan dierenmishandeling, of niet? | ||
JayKudo | donderdag 17 december 2009 @ 12:08 | |
quote: | ||
MelanieA | donderdag 17 december 2009 @ 14:52 | |
Uit de link: "Ze worden onder narcose gebracht door hun kop in contact te brengen met water waarop een hoog voltage staat". Da's ook lekker voor de diertjes! Moeten ze hier in de ziekenhuizen óók invoeren; scheelt een hoop narcosemiddel! Maja, gaat het stroomverbruik weer zo omhoog...krijg je weer andere milieuactivisten achter je aan! | ||
fruityloop | donderdag 17 december 2009 @ 14:57 | |
quote:Itt tot slachterijen, is het in ziekenhuizen de insteek dat de patiënt de ingreep overleefd lijkt me? | ||
fruityloop | donderdag 17 december 2009 @ 15:07 | |
quote:Blijkbaar "weten" ze dat er wel dwangvoeding plaats vindt. ![]() | ||
popolon | donderdag 17 december 2009 @ 15:09 | |
quote:Mosselen en oesters hebben geen centraal zenuwstelsel waardoor ze geen pijn voelen en nog veel meer dingen niet kunnen ervaren zoals bijv. een koe wel kan. Ik vind 't wel een verschil. Maar goed, ik heb eigenlijk van die industrie de buik wel vol hoe men met dieren omgaat, ben dan ook over op zuivel/eieren/vlees van de boerderij (hier een paar km vandaan) waarvan ik 100% zeker weet dat de dieren in ieder geval een veel beter bestaan hebben gehad. | ||
V. | donderdag 17 december 2009 @ 16:11 | |
quote:Is 'in het donker houden' normaal omgaan met dieren volgens jou? V. | ||
Gimmick | donderdag 17 december 2009 @ 22:04 | |
Foi Gras is lekker, maar nee. Ethische bezwaren wegen voor mij niet op tegen het argument 'lekker'. Ik ga er vanuit dat de meeste mensen in dit topic tegen de verkrachting van dieren zijn (en nee: ik stel foi gras eters niet daar aan gelijk). Tegen mensen die die perverse prikkel hebben zeggen wij als maatschappij: onderdruk die primaire behoefte. Je hebt het recht niet om een dier te misbruiken voor je eigen seksuele behoeftes. Hiermee zeg ik volgens mij niets controversieels. Waarom zijn we het er overeens dat 'geilheid' geen geldige reden is om ethische normen te overtreden maar gelden die ethische normen niet als het om smaak gaat? Waarom mag je wel een 'slang' in een dier stoppen voor 'smaak bevrediging' maar niet je 'slang' voor seksuele bevrediging? | ||
Loedertje | donderdag 17 december 2009 @ 23:11 | |
quote:Hoe denk je over groente/fruit kassen? Zou dát uiteindelijk gezond zijn voor de mens? Groentes moéten snel groeien, men gebruikt van alles om ziektes te voorkomen en wij eten het allemaal op onder het mom *het is gezond* . | ||
Jurk | donderdag 17 december 2009 @ 23:45 | |
quote:Gezonder dan preventief met antibiotica ingespoten vlees, denk ik.... Ik vind trouwens dat Piet wel gelijk heeft...Dwangmatig voederen van ganzen of bio-industrie varkentjes en plofkippen...wat dierenleed betreft is het allemaal net zo erg. Ik zelf heb nooit foie gras gegeten. Ik eet helemaal geen vlees, maar ook toen ik het nog wel at stond het eten van een lever die tot 8 keer z'n gewicht is opgeblazen en vetgemest me tegen. Het hele idee dat je je tanden in een ziek lichaamsdeel zet deed me altijd besluiten om toch maar iets anders te bestellen. | ||
popolon | vrijdag 18 december 2009 @ 00:45 | |
quote:Da's ook een punt maar daar komt dat ellendige leven van de bio-beesten in ieder geval niet om de hoek kijken. ![]() Maar het is voornamelijk de gemakzucht van de mens om zoveel mogelijk op een plek te halen: De supermarkt. | ||
gifkwal | vrijdag 18 december 2009 @ 03:36 | |
Ik heb zelf nooit foie gras gegeten (eet sowieso geen vlees) maar zou het ook zeker niet eten als ik geen vegetarier was. Ik denk dat we gewoon te maken hebben met een verschil in morele standpunten. Sommige mensen vinden het niet immoreel om dieren te mishandelen, pijn te doen, en te doden zodat zij vervolgens lekker kunnen eten. Andere mensen vinden dat wel moreel onverantwoord en eten daarom uit principe geen vlees (en dus zeker geen foie gras). Ik wil niet zeggen dat het 1 beter is dan het ander, maar ik kan me persoonlijk niet inbeelden hoe je totaal onverschillig kunt zijn voor het lijden van een ander levend wezen, alleen zodat jij zelf een paar minuten plezier hebt van een lekker stukje vlees. | ||
V. | vrijdag 18 december 2009 @ 07:14 | |
quote:Zoals al aangehaald: er komt in ieder geval geen dierenleed bij kijken. Daarnaast loop je bij groente geen kans om antibiotica, campylobacter, salmonella of een van de H1 tm H7-varianten op te lopen. Nog afgezien van al het gif dat zich via het veevoer opstapelt in de dieren. Ik zou heel graag ook hoofdzakelijk biologische groente eten, maar het biologische vlees is al duur en we hebben al te maken met de dioxine-waarschuwingen. O, o, o, pas op, het is zo ongezond om echte buitengroente te eten wegens de vervuiling... maar een roep om een schoner milieu (de industrie maar ook de intensieve veeteelt draagt daaraan enorm bij) wordt daar niet aan gekoppeld. En dan nog... wat moet een mens dan eten als groente als drogreden wordt aangevoerd om dierenleed goed te praten? Zand? V. | ||
fruityloop | vrijdag 18 december 2009 @ 08:59 | |
quote:Een zeker gedeelte van de 24h die in een dag zitten wel, aangezien het dan ook donker is. ![]() De wereld is niet zwart/wit, dus waarom zou de oplossing voor dit vraagstuk dat dan wel moeten zijn? Dat is nl wat wakker dier wil, die zien geen nuances, en zijn soms in mijn ogen volstrekt hun realiteitszin kwijt. Ze zijn bijvoorbeeld ook tegen het eten van paardenvlees, dit terwijl de paarden in Nederland alleen ter recreatie worden gehouden, en elke dag lekker afgeborsteld worden door jonge meisjes met laarzen en paardenstaartjes, iets wat ik ook wel leuk zou vinden.. ![]() ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 18 december 2009 @ 09:32 | |
Wakker dier wil vooral geld hebben | ||
Frollo | vrijdag 18 december 2009 @ 09:44 | |
Wakker dier wil vooral dierenleed uitbannen. Dat daar (ook) geld bij komt kijken, daar kunnen zij natuurlijk niks aan doen. | ||
fruityloop | vrijdag 18 december 2009 @ 09:52 | |
quote:Gek genoeg willen jan en truus publiek daar niet voor betalen, dus dan kunnen ze wat mij betreft die subsidies wel aan een effectievere club geven.. | ||
Pietverdriet | vrijdag 18 december 2009 @ 09:58 | |
quote:Hele huilie industrie is vooral een industrie. Van milieu tot derde wereld, zielige boeren, zielige dieren, zielige kinderen.. Wellicht is dat de manier om het te doen, werkt het nu eenmaal zo het beste, maar het blijft een industrie | ||
fruityloop | vrijdag 18 december 2009 @ 10:00 | |
quote:Typerend voor wat ik bedoel, ze plaatsen een banner in de vorm van een rouwadvertentie op hun site voor de 35.000 zwangere geiten die geruimd moeten gaan worden ivm de Q-koorts, maar nergens zie ik een soortgelijke banner voor de 6 mensen die er al aan overleden zijn... ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 18 december 2009 @ 10:02 | |
quote:Wat veel zegt over de organisatie idd | ||
Gimmick | vrijdag 18 december 2009 @ 10:27 | |
quote:Tja, je kunt best kritiek op Wakker Dier hebben, maar zij doen wel wat. Vrijwel iedereen vind welzijn voor dieren in zekere mate belangrijk. Ook de meeste vleeseters zeggen: liever weinig dierenleed dan veel dierenleed (foi gras eters maken een uitzondering als dierenleed de smaak ten goede komt - dit terzijde). Zal je vleeseters de keuze geven tussen: onverdoofd gecastreerde biggen of verdoofd gecastreerde biggen zullen de meeste kiezen voor het laatste. Geef je melkdrinkers de keuze tussen koe in de wei of koe in de stal zullen veel melkdrinkers voor het eerste kiezen. Maar Wakker Dier zijn opeens een stelletje sentimentele boe-roepers als zij zich inzetten voor verdoofd castreren en koe in de wei? Wakker Dier gaat soms te ver, maar zij helpen wel mee aan een bewustwording bij het publiek over de omstandigheden in de bio-industrie. Dat is lovenswaardig. | ||
Sjeen | vrijdag 18 december 2009 @ 10:35 | |
quote:Wakker Dier jaagt mensen tegen zich in het harnas door hun redelijk extremitische methoden. Da's best jammer... | ||
Misan | vrijdag 18 december 2009 @ 10:44 | |
quote:De meeste mensen zullen kiezen voor de goedkoopste producten ![]() | ||
Gimmick | vrijdag 18 december 2009 @ 10:52 | |
quote:Dat is helaas waar, maar als je het ze vraagt: 'De prijsverschil tussen een karbonade van een onverdoofde gecastreerde big en een verdoofde big is één cent. Welk kiest u?' Dan geloof ik toch echt dat veel mensen best bereid zijn die extra cent te betalen. Natuurlijk zit er een verschil tussen zeggen en doen maar het kan geen kwaad mensen op die hypocrisie te blijven wijzen. quote:Mensen houden er niet van om te worden gewezen op het verhaal achter het stukje vlees. Ik vind Wakker Dier neit zo extremtisch. Soms een beetje zuigerig (met de reclamespotjes), maar daarmee zijn wel succesvol. Ze zijn behoorlijk feitelijk. Natuurlijk zitten ze er wel eens naast, maar ze worden echt niet zo vaak op de vingers getikt omdat ze grote onjuistheden zaten te verkondigen. | ||
fruityloop | vrijdag 18 december 2009 @ 11:02 | |
quote:Helaas is het geen cent, maar in het geval van melk ~30% (AH houdbare halfvolle melk is 55 ct, en in biologische vorm 79ct meen ik zo uit mijn hoofd), en bij sommige vleessoorten gaat het richting de 75% prijsverschil. (kipfilet zit op ~30% prijsverschil, en het betere rundvlees echt ruim over de 50%) Denk maar eens terug aan de gekke koeienziekte, iedereen was geschokt door de beelden van de ruimingen, maar ging de consumptie van biologisch vlees omhoog? Niet noemenswaardig.. Voor veel mensen is er gewoon geen valide betaalbaar alternatief, en consuminderen gaat de meeste mensen ook slecht af... ![]() | ||
Gimmick | vrijdag 18 december 2009 @ 11:08 | |
quote:De cent sloeg op de karbonade uit de bio-industrie. Die zal na verdoofd castreren één cent duurder worden dan bij onverdoofd. Je heb gelijk dat biologisch vlees een stuk duurder is, al klopt je verdeling niet helemaal. Biologische kip is naar verhouding het duurste met zijn broertjes en zusjes uit de bio-industrie (gaat soms wel twee tot drie maal over de kop). De verschillen bij varkens en rund zit inderdaad rond de 30%-40%. Dat biologische kip zoveel duurder is, is heel logisch. Eigenlijk is biologisch kip niet te duur, industriële kip kost geen drol. Een industriële kip wordt in 42 dagen opgefokt, een bizarre groeicurve (het hart en de botten kunnen dit groeitempo nauwelijks bijhouden.) Biologische kippen worden in 80 dagen opgefokt. Dat is twee keer zolang, relatief gezien een enorm verschil. | ||
fruityloop | vrijdag 18 december 2009 @ 11:26 | |
quote:Als ze "feitelijk" waren geweest in het Foie Gras verhaal, dan hadden ze vermeld dat de kok die 2008 tot het jaar van de Foie Gras uit had geroepen, wat de laatste ronde gepiep en gemier van wakker dier heeft doen losbarsten, de minder extreem geproduceerde Hongaarse variant gebruikte, en hadden ze daar ook moeten gaan filmen... Dat deden ze dus niet, ze pakten de oude Franse filmpjes weer van de plank, zonder ergens opnieuw onderzoek te doen.. Er is niks mis met mensen laten zien hoe hun vlees netjes verpakt in de koeling van de supermarkt komt, maar dan moet je wel eerlijk zijn als wakker dier, en dat doen ze niet, ze pakken de excessen van een industrie/productiemethode en blazen dat helemaal op. Nog even afgezien van het feit van de "leden" van die club die dreigen letterlijk Mc Donalds filialen etc opblazen/in de fik te steken.. | ||
fruityloop | vrijdag 18 december 2009 @ 11:30 | |
quote:Rund kan ook prima een keer over de kop hoor, zeker de wat luxere stukken vlees. Maar in deze gevallen heeft de biologische methode een groot voordeel, namelijk de smaak en textuur die er ook beter door wordt. Bij de alternatieven voor Foie Gras is dat juist andersom, en probeert men met kunstgrepen het origineel te benaderen, wat juist voor dat type klanten een reden is om het niet te kopen. Ter info, mijn lief ![]() | ||
V. | vrijdag 18 december 2009 @ 11:44 | |
quote:...maar dan hoor ik jullie weer niet over de overheid, CDA voorop, die het afgelopen jaar de belangen van de boeren voor de belangen van volksgezondheid heeft gezet. Als er eerder was ingegrepen, waren er minder menselijke zieken en doden geweest en was de drastische ruimmaatregel niet nodig geweest. Wat weer veel zegt over het CDA en de boerenachterban ![]() V. | ||
Gimmick | vrijdag 18 december 2009 @ 11:47 | |
quote:Ja, Wakker Dier had wat nauwkeuriger mogen zijn maar het is vaak extreem moeilijk om de achtergrond van de producten te onderzoeken. Zelfs al is Wakker Dier onzorgvuldig dan dwingen ze de leveranciers tot meer openheid en dat lijkt mij alleen maar winst. Daarnaast heb ik niet het idee dat over de bio-industrie de excessen gecommuniceerd worden. Opvallend genoeg is alles wat gefilmd wordt en naar buiten komt een exces. Wat een toeval toch steeds. Ik weet er ondertussen aardig wat vanaf (van verschillende bronnen en ervaringen) en de teksten van bijvoorbeeld hun commercials kloppen gewoon (Oké, de stront staat bij kippen niet tot aan hun enkels (heeft een kip wel enkels?) maar net daaronder. Foei Wakker Dier! Laten we ons vooral opwinden over dat beetje minder stront en geen vragen stellen waarom kippen überhaupt in hun eigen stront staan.). Met gewelddadige activisten heb ik niets, maar ik zie in dat stukje geen één keer Wakker Dier vermeld worden. Tuurlijk zullen die activisten vaak ook Wakker Dier sympathisant zijn, maar WD distantieert zich er voldoende van. | ||
Pietverdriet | vrijdag 18 december 2009 @ 11:52 | |
quote:wat te denken van eco kippen, die moeten met dit gure weer gewoon naar buiten, staan altijd in de modder | ||
fruityloop | vrijdag 18 december 2009 @ 12:02 | |
quote:Dat bedoel ik nou, wakker dier mag van je hier en daar wel wat selectief zijn bij het tonen van beelden en feiten, maar als men als Foie Gras producenten ook een nuancering aan wil brengen, walsen ze er linea recta overheen want alle Foie Gras is even slecht.. En dat de excessen gefilmd worden, tsja dat is ook een stukje PR en eigen belang van wakker dier, in dat opzicht verschillen ze niks qua werkwijze van bijvoorbeeld de kalfsvlees producenten en hun campagne, die filmen alleen de blije kalfjes.. ![]() Verder zijn ze soms echt bezig met de meest absurde dingen, ze vergelijken varkens met wc-rollen als het om de brandveiligheidseisen van stallen gaat, en schermen met 2660 varkens die in de eerste helft van 2008 door brand zijn om gekomen, dat dit op een totaal van ~12 miljoen gehouden varkens is, is een minder interessant gegeven voor hun zaak uiteraard.. Wat betreft het selecteren en polijsten van feiten en gegevens voor hun eigen doelen zijn ze geen haar beter dan de industrieën waar ze zo tegen ageren.. ![]() | ||
Gimmick | vrijdag 18 december 2009 @ 13:48 | |
quote:Eco-kippen moet niet naar buiten, ze hebben de mogelijkheid om naar buiten te gaan. De kippen van mijn ouders gaan met sneeuw gewoon naar buiten (vrijwillig dus). Ik denk dat gezonde kippen best tegen kou kunnen. | ||
Gimmick | vrijdag 18 december 2009 @ 14:03 | |
quote:Het lijkt mij duidelijk dat Wakker Dier haar rol heeft en dat producenten hun rol hebben. Wakker Dier is niet objectief en de producenten zijn dan ook niet. Dat heeft ook gewoon met de media te maken: die doen aan zwart/wit hoor wederhoor. Pro/contra. Als je dan een genuanceerd standpunt in de media gaat brengen en je tegenstander doet dat niet krijg je opeens: pro/contra / pro. Dan verlies je het debat. Vergeet niet dat de vleesindustrie en het ministerie van landbouw heel wat machtigere organisaties zijn dan Wakker Dier. Bij 'Kip het meest veelzijdige stukje vlees' (mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie) wordt geen enkele vraag gesteld over de leefomstandigheden. Is het gek dat WD daar een campagne tegenover zet die niet in gaat op de lekkere smaak van kip? Bij elk filmpje - hoe oud ook - dwingt Wakker Dier producenten tot openheid: 'Bij ons gaat het er niet zo aan toe, kijk maar.' En juist de enige reden dat het er zo niet meer aan toe gaat zijn juist zulke filmpjes. Dierenwelzijn als verkoopargument. Goede zaak. | ||
fruityloop | zaterdag 19 december 2009 @ 17:49 | |
quote:Oude filmpjes kunnen achterhaald zijn, en dus een verkeerd of zelfs vals beeld van de huidige werkelijkheid geven, nog even afgezien van het feit dat ze meestal een vrij zwart/wit beeld van het onderwerp schetsen. Mijn club is (oa daarom) het niet, en van de meeste van hun propaganda onderwerpen ken ik de genuanceerde waarheid wel, mijn mening zullen ze dus niet beďnvloeden. | ||
Fogel | zaterdag 19 december 2009 @ 18:59 | |
Ik kwam toevallig deze afbeelding tegen, en aangezien kreeften ook al genoemd zijn, vond ik het hier ook wel passen:![]() | ||
popolon | zaterdag 19 december 2009 @ 20:42 | |
quote:Klopt, hier in Michigan zie je ze met -20C nog naar buiten komen. ![]() | ||
Pietverdriet | zaterdag 19 december 2009 @ 22:33 | |
![]() | ||
V. | zaterdag 19 december 2009 @ 22:56 | |
Ook al zo'n kutgerecht ![]() V. | ||
popolon | zaterdag 19 december 2009 @ 22:58 | |
Nooit gehad dus ik mis ook niets. | ||
Pietverdriet | zaterdag 19 december 2009 @ 23:01 | |
quote:Nee, dat is een frikandel | ||
leukvoorlater | zondag 20 december 2009 @ 00:48 | |
Simpel: net zo erg als vetgemeste dieren, legbatterijkippen en andere dieren die een product zijn/worden. Als je geen biologisch vlees (vis incluis) eet, vind ik het incorrect om hier afkeurend tegenover te staan. Je werkt namelijk zelf met het vlees-eten de industrie in de hand. En om helemaal zonder smet op het geweten door het leven te gaan is het beter om veganist te zijn. Wie zegt dat biologische vleesproducten, wol van schapen, kippeneieren etc. op een humane wijze zijn verkregen? Door gebrek aan controle weet je het nooit zeker. | ||
popolon | zondag 20 december 2009 @ 00:53 | |
Hangt er van af. De boerderij(en) waar ik m'n eten haal hebben gewoon een 'open door policy', je kunt er gewoon gaan kijken. En dat kan vast ook in Nederland. | ||
#ANONIEM | zondag 20 december 2009 @ 01:14 | |
quote:Kabeljauw word wel degelijk bedreigd in bepaalde delen van de zee. | ||
#ANONIEM | zondag 20 december 2009 @ 01:21 | |
Zelf heb ik het nooit gegeten omdat al heel lang informatie bekend is dat dieren dwangvoeding krijgen. Dat gaat mij iets te ver. Koetje loopt in de wei, koetje gaat na gelukkig leven in een vrachtwagen en word vervolgens in paar uur tijd daarna geslacht: Prima. 1 kut dag op een leven redelijk geluk. Maar in dit filmpje zie je hoe deze dieren gevoerd worden en dat zal niet eenmalig zijn. Waarschijnlijk dagelijks. Tevens zie je ook dat de dieren geslacht worden (leuk dat het word opgenomen hoe hun kop tegen de muur geknalt word, maar een beestje voelt daar niets van.) wat ik niet bijster interessant vind, het ziet er misschien gruwelijk uit maar in natuur zijn de doodsoorzaken vaak pijnlijker en dit gaat redelijk snel. Wat ik wel een issue vind is hoe de mensen daar met de dieren omgaan: Trappen tegen de dieren, pootjes knippen?? dieren laten vallen en in kratten duwen. Dat kan menselijker en dat zal ongetwijfeld wel menselijker gaan op andere locaties. Misschien dat dit het resultaat is van het dagelijks dwang voeren: Als we ze zo behandelen, dan maakt die schop, trap of die snee, wond etc etc niets meer uit. En dat vind ik best zorgelijk. | ||
popolon | zondag 20 december 2009 @ 01:35 | |
Ik schaam me er bijna voor dat ik dit zolang 'ontweken' heb. ![]() | ||
#ANONIEM | zondag 20 december 2009 @ 01:38 | |
quote:Uhuh, zo gaat het bij elke boer ![]() | ||
popolon | zondag 20 december 2009 @ 01:42 | |
quote:Ja tuurlijk joh. | ||
V. | zondag 20 december 2009 @ 02:00 | |
quote:Daarom eet ik het dus niet. V. | ||
popolon | zondag 20 december 2009 @ 05:07 | |
quote:Maar ga je stoppen met vlees eten? Er zijn hele goede alternatieven, dat weet je. ![]() | ||
V. | zondag 20 december 2009 @ 08:23 | |
quote:Dat zijn we aan het overwegen. Iig eten we heeel veel minder vlees, en alles wat wij van dierlijke aard nuttigen willen wij van biologische afkomst hebben. V. | ||
fruityloop | zondag 20 december 2009 @ 10:46 | |
quote:Ze knippen en plakken van alles, en zo te zien aan de kwaliteit van de losse stukjes zijn het hier en daar behoorlijk oude filmpjes. Beetje gemakkelijk scoren.. Als ze bij ons in de varkensslachterij waren komen filmen in 1986, hadden ze kunnen zien dat er toen al nergens half dode beesten lagen te stuiptrekken op de vloer, die werden 1 voor 1 verdooft met een forse stroomstoot, nu algemeen geaccepteerd als de meest humane manier van doden van varkens. En al die regels zijn (terecht) in de tussentijd nog verder aangescherpt.. Maar daar hoor je ze bij wakker dier nooit over, ze zijn nooit tevreden, en blijven maar piepen en mauwen. ![]() | ||
YskaFredriksson | zondag 20 december 2009 @ 13:20 | |
Ik vind de mensen die zich niet beseffen dat wij ook een zoogdier zijn en daardoor absoluut niet boven wie of wat dan ook staan erg vervelend. Naast dat zou ik de mensen die het mishandelen van dieren zoals bijvoorbeeld gansen en hun lever normaal vinden graag een zelfde regelmatige behandeling geven. Maar dat soort dingen mag je dan niet zeggen. Want dan ben je agressief ingesteld. Maarja dergelijke mensen zou ik graag om zeep helpen als ik niet tevens de gedachte zou hebben dat ik dan dus ook geen respect heb. En ja ik ben vegetariër, al zo'n 11 jaar. Dat is dus sinds mijn elfde. In de tijd dat ik met een vriendinnetje een clubje had opgericht, Milieu en Dierenliefde. Vele handtekeningen hebben wij verzameld, tegen de knuppels die zeehondjes doden, nertsenfokkerijen, stieren vechten. Informatie verspreid in onze woonwijk, wanneer mag je vogels voeren, ivm de jongen. [ Bericht 26% gewijzigd door YskaFredriksson op 20-12-2009 13:25:40 ] | ||
fruityloop | zondag 20 december 2009 @ 15:46 | |
quote:Volgens mij mag je hier zo ongeveer alles wel zeggen in Nederland, maar goed, dat werkt dan weer wel 2 kanten op. ![]() | ||
Gimmick | zondag 20 december 2009 @ 20:12 | |
quote:Het alternatief is dat slachterijen en bio-industrie fokbedrijven eens een keer honderd procent openheid gaan geven. Gewoon eens aan het publiek laten zien hoe dieren geslacht worden. Plaats eens een webcam in die slachterij. Gek genoeg gebeurt dat niet door de industrie. En dan klagen dat alles wat wel naar buiten komt negatief is. Tja. Jonathan Safran Foer (toch geen extremist) heeft voor zijn boek 'Dieren eten' talloze slachterijen en bio-industrie bedrijven aangeschreven om een bezoek te brengen. Geen van de bedrijven liet dit toe. Alles potdicht. Sterker nog: geen van de bedrijven had het fatsoen Foer terug te schrijven. Dit waren weliswaar Amerikaanse bedrijven, maar de situatie is hier weinig beter (veel van die bedrijven beheersen hier ook een groot gedeelte van de keten). | ||
fruityloop | zondag 20 december 2009 @ 22:52 | |
quote:Daar heb je wat, maar dan wel gelijke monniken gelijke kappen, ook webcams bij de kleine zelfstandige (biologische) slachters, dan kan de consument een gewogen mening vormen, en als ze er voor kiezen, hun koopgedrag aanpassen, want daar kunnen ze macht mee uitoefenen, Kan nog leuk worden, die snijden veel kleinere beesten gewoon de strot door, dit itt de grote slachterijen waar het weliswaar lopende band werk is, maar waar wel een controleur van de VWA aanwezig is, die de macht heeft om een slachtlijn stil te leggen als er iets niet in de haak is. Bij de kleinere slachterijen is de kans groter dat men meerdere pogingen moet doen om een beest echt dood te krijgen. En er zijn behoorlijke verschillen tussen de Amerikaanse en Nederlandse slachterijen, hier zijn de omstandigheden voor de dier, voor-, op transport, en tijdens slacht een stuk beter voor elkaar kan ik je zeggen. | ||
Phedre77 | zondag 20 december 2009 @ 22:59 | |
Ik heb 'Dieren eten' ook gelezen en alhoewel ik al wel een heleboel wist, weet ik nu helaas een heleboel meer over dierenleed en in welke vormen en maten het bestaat. Economische overwegingen bepalen hoe er wordt omgegaan met dieren. Ik vond het bijna jammer dat ik al vegetarier was, want ik had de neiging het acuut te worden. Ik vond vlees altijd heerlijk en ik zit nog wel eens kwijlend naast mijn vriend als die iets lekkers op zijn bord heeft liggen, maar ik heb geen enkele neiging een hap te nemen. Ik vind het heerlijk om niet verantwoordelijk te zijn voor het lijden dat ik zo oneerlijk vind. Hoe is die uitspraak nu ook alweer: jij betaalt, dus jij bepaalt? Die vind ik sterk. | ||
Gimmick | zondag 20 december 2009 @ 23:26 | |
quote:Volgens mij wordt veel biologisch vlees gewoon via dezelfde slachtlijnen verwerkt als regulier vlees. Uiteraard wel van elkaar gescheiden, maar ik geloof niet dat er aparte slachthuizen voor zijn. Biologisch vlees geeft daar geen garanties over. Mocht je daar meer over weten ben ik daar oprecht in geďnteresseerd. Overigs gaat het mij niet alleen om de slacht, maar het hele proces. Het leven van een varken in de bio-industrie is dieronwaardig. Mocht een 'scharrelvarken' een beter leven hebben gehad maar een iets onnauwkeurigere slacht is te verkiezen boven een keurig geslachte bio-industrie varken. Maar goed, het één sluit het ander niet uit: beide moet in orde zijn. [ Bericht 11% gewijzigd door Gimmick op 20-12-2009 23:37:18 ] | ||
fruityloop | maandag 21 december 2009 @ 10:33 | |
quote:Een aantal slagers slachten zelf, vooral op het platteland komt dat voor, en alhoewel dat aantal wel aan het afnemen is, zijn er bijvoorbeeld alleen al 30+ slachterijen in Gelderland, en wordt dit aantal de laatste jaren ook wat aangevuld door de halal slachterijen die de islamitische slagers bedienen. De kleinere partijen biologische dieren vinden over het algemeen hun weg naar de kleinere slachterijen, en dat zijn nou juist ook de slachterijen waar men die misstanden vaak filmt, oa omdat er daar iit tot de grote industriële slachterijen minder permanente controle is. quote:Juist de stress van de slacht (en het transport naar de slachterij) doet hele rare dingen bij varkens, het zijn zo als je waarschijnlijk wel weet omnivoren, en bij stress vertonen ze bijvoorbeeld kannibalistisch gedrag, nog even afgezien van het feit hun vlees door de adrenaline een stuk minder gaat smaken. Een varken wat gehouden wordt volgens de laatste richtlijnen heeft het al een stuk beter dan zijn opa/oma 10 jaar geleden, en biologisch is dan uiteraard nog beter, maar dat laatste kost nou eenmaal tijd en moeite, wat ooit door een consument betaald moet worden, en als het om geld gaat blijkt keer op keer dat de gemiddelde consument het dierenwelzijn ineens een stuk minder belangrijk vindt. Hypocrisie alom, ook bij de leden van wakker dier bijvoorbeeld, ik ken er 2 die dan vegetariër zijn, maar wel vis eten en leren schoenen dragen. Toen ik haar vertelde dat dat leer van de slacht van koeien afkomstig was, kreeg ik als antwoord dat ze die schoenen zo mooi vond... ![]() ![]() Ik om er gewoon eerlijk voor uit, en eet biologisch vlees omdat het lekkerder is, dat die beesten er beter van leven is dan leuk meegenomen. Idem voor Foie Gras, als we het eten, en dat is incidenteel, dan heb ik bij voorkeur de wat humaner geproduceerde Hongaarse variant. Elk zoogdier eet en leeft zoals de natuur dat ooit bedoelt/gemaakt heeft, en zolang varkens elkaar onder stress de staart en oren afbijten, en er nog geen wakker dier activist is die een bruine beer een tofu-burger heeft kunnen laten opeten ipv hem/haar zelf, eet ik vlees. En al dat mooie gewauwel van de vegetariërs ten spijt, wij mensen zijn omnivoren, met een voorkeur voor vlees, dat is nou eenmaal zo in ons gebouwd. | ||
V. | maandag 21 december 2009 @ 11:34 | |
quote:Maar er is geen enkele reden om die dieren volkomen klote te behandelen en een kutleven te bezorgen, omdat alles maar goedkoop en snel moet. Voorheen was het zo, dat een boer zuinig was op zijn dieren. In het belang van zijn product en uit het oogpunt van gewoon goed en verantwoord boeren. Nu moet iedereen, elke dag, de hele dag vlees en het mag geen kont kosten. (ik zie voor mijn werk heel veel oude kranten, met advertenties erin, en geen product ter wereld is zo weinig in prijs gestegen als vlees. En hoe komt dat? Omdat het goedkoop is om ze een kutleven te bezorgen, omdat het goedkoper is om zieke beesten te houden en ze vol te proppen met antibiotica, en omdat het goedkoper is om ze geen bewegingsvrijheid te geven. Dat omnivorengelul en beren met tofuburgers zijn drogredeneringen. V. | ||
Koepert | maandag 21 december 2009 @ 11:45 | |
Daar ben jij echt fan van he? Van het woord 'drogredeneringen' ? | ||
fruityloop | maandag 21 december 2009 @ 12:30 | |
quote:Nee dat is ook natuur, net als de mens die als zoogdier altijd een dieet met oa vlees er in gehad heeft. Veel vegetariers/wakker dier leden stellen alle zoogdieren aan elkaar gelijk, en vinden dus ook dat alle rechten voor alle dieren gelden. Dit terwijl er maar 1 soort is die zich zo heeft geëvolueerd dat deze empathie kan hebben voor andere diersoorten. Wij mensen vermoorden aan de ene kant dieren om te dienen als voedsel etc, maar aan de andere kant vinden we het zielig als iemand paardenrookvlees besteld. De rest van de zoogdieren kennen dit niet, die kiezen enkel voor zichzelf. Een grizzly zal dus niet een mens links laten liggen omdat het zielig is voor de nabestaanden, of omdat het afrukken van ledematen erg veel pijn doet, om vervolgens als alternatief dan maar met veel moeite achter wat zalm in een wild stromende rivier gaan vangen. Het probleem is alleen dat die bewustwording van dierenleed niet universeel is bij alle mensen, zeehondjes knuppelen is algemeen geaccepteerd als "zielig" maar bij Foie Gras of paardenbiefstuk wordt de grens al een stuk waziger zoals oa dit topic al wel duidelijk maakt. ik eet met smaak Foie Gras, maar kan ook tot tranen toe geroerd zijn door spelende kittens, waarna ik toch ook met smaak weer een stukje biologische kip eet. Maar gek genoeg willen/kunnen een klein groepje mensen die nuancering niet maken, en gaan ze soms vrij ver om dit duidelijk te maken, zo vond iemand een paar posts hierboven dat ze eters van Foie Gras wel hetzelfde mocht toedoen als fokkers die ganzen, of ze zelfs vermoorden. Er is al veel gedaan om het onnodig lijden van dieren tegen te gaan, ook bij de productie van Foie Gras zoals die journalist met eigen ogen heeft kunnen zien, maar zoals ik al eerder zei, veel van de clubs als wakker dier zijn net rupsje-nooit-genoeg, zodra iets verbeterd staan ze al weer te piepen over wat anders. Daar zou ik als branche/bedrijf ook goed kriegel van worden, wat dan weer verklaard waarom ze meestal genegeerd worden, of met kop en kont van het bedrijfsterrein geschopt worden bij een protest. | ||
V. | maandag 21 december 2009 @ 12:49 | |
quote:Een grizzly zal ook geenfabrieken inrichten waar hij mensen zal houden in kleine hokjes ter consumptie. Die vergelijking gaat compleet mank. Jij hebt het over 'empathie' en dat de mens als enige daartoe in staat zou zijn (niet waar overigens), maar je vergeet en passant te melden dat de mens de wreedste diersoort op aarde is. Maar als we het even bij die empathie houden, die is een bijproduct van intelligentie (Piet Vroons 'reptielenbrein' is daar niet toe in staat en om 'The Fly' aan te halen: "Have you ever heard of insect politics? Neither have I. Insects... don't have politics."). Maar het is zo jammer dat die intelligentie niet wordt aangewend. Dieren eten? Prima, doe ik ook. Maar waarom zo veel dat het zowel voor de dieren, als voor de mensen, als voor het milieu niet vol te houden is en slecht is? quote:Probleem is dat die empatische mens van jou een stuk minder empatisch is als het op het eigen gedrag aankomt. Maar waarom zou je geen beroep mogen doen op het fatsoen of de empathie van de mensen? (een cynicus als ik zou al snel zeggen dat de mens helemaal niet zo empatisch is, de mens is vooral egocentrisch en egoďstisch). quote:Dat vermoorden vind ik ook grote onzin uiteraard, maar ik snap inderdaad niet dat jij die nuancering kunt maken. Net zoals ik mij niet kan voorstellen dat mensen zwaar mishandeld vlees eten en toch zeggen van dieren te houden (die kittens van jou). En wat ik vooral niet snap is dat er door de mensen die het allemaal geen hol kan schelen wat voor intens leed ze meehelpen te veroorzaken, zo arrogant wordt neergekeken op mensen die wél een dappere poging doen om het beter en minder ellendig te maken. Daar kan ikécht met mijn verstand niet bij. quote:Er is nog lang niet genoeg gedaan. En het feit dat jij dat zo goedkoop recht probeert te praten valt mij tegen van iemand die toch best intelligent overkomt. V. | ||
Koepert | maandag 21 december 2009 @ 12:55 | |
V. Hoezo (ook al biologisch dan) kun jij t verkopen (met name aan jezelf) dat je nog gewoon vlees eet terwijl je fel tegen de 'productie' bent. Mijn inziens ben je dan weinig beter dan iemand die iets (al dan niet onterecht) recht probeert te praten zoals fruityloop doet. EDIT: overigens is dit geen aanval V. maar meer een 'gewetensvraag'. Nou ja, zie t ook hoe je wil, ik bedoel het niet als een aanval oid. | ||
fruityloop | maandag 21 december 2009 @ 14:26 | |
quote:Dan ben ik benieuwd welke zoogdieren nog meer compassie/consideratie vertonen jegens hun natuurlijke voedsel, ik kan zo geen soort bedenken, maar dat is natuurlijk niet zaligmakend, dus ik hoor het graag van je. Let wel, dan zou ik wel graag een voorbeeld zien van een zoogdier die een gemakkelijk te verkrijgen natuurlijke keuze (zoals vlees dat voor een mens is) links laat liggen, en bewust en consequent kiest voor een alternatief. quote:Mensen laten zich voor eigenlijk alles leidden door het NIMBY principe, wat staat voor Not In My Back Yard, en een mooi voorbeeld hiervan is dat men groene energie toejuicht als je het vraagt, maar die windmolens die men kan zien vanuit de woonkamer zijn ineens horizonvervuiling, laat staan als het meer geld kost. Zo is het ook met biologisch eten/vlees, men piepte ach en wee toen men tijdens de MKZ en gekke koeien ziekte eens zag hoe het vlees op dat mooie groene schaaltje bij de appie kwam, maar echt het gedrag hiervoor veranderen was voor veel mensen een stap te ver. Dit terwijl het erg gemakkelijk is, simpelweg door biologisch vlees te kopen. Er is kort door de bocht gesteld een financiële connectie tussen de sentimenten voor een dier enerzijds, en de kosten van die gevoelens anderzijds. En als het op geld aan komt, verliezen de dieren bijna altijd. quote:Ik hecht verschillende waarden aan de levens van mensen en dieren, en bij twijfel kies ik voor de mens. Een ander doodwensen omdat die een andere mening heeft dan mijzelf zal ik dan ook nooit doen. En een dappere poging om eea ten goede te verbeteren is nobel streven, maar als dat gepaard gaat met soms gewoon valse voorlichting, of fysieke schade aanbrengen in de vorm van uitgebrande veewagens etc, is het middel in mijn ogen veel erger dan de kwaal. quote:Genoeg is een relatief iets, een bepaalde groep mensen uit de dierenwelzijnshoek zijn zoals ik zei nooit tevreden, en gaan soms erg ver in het willen overtuigen van tegenstanders, tot fysiek persoonlijk geweld en het vernielen van eigendommen aan toe als ze hun gelijk niet krijgen. Ik ben bijvoorbeeld ook niet mordicus tegen dierproeven. Voor cosmetica wel, en als er een alternatief is ook, maar als het bijvoorbeeld echt niet anders kan bij de ontwikkeling van een medicijn niet. Ik/wij kiezen waar mogelijk voor het (diervriendelijker) alternatief, en dragen zo ook actief bij aan het dierenwelzijn, maar blijkbaar kan/mogen wij die nuancering niet aanbrengen? Overigens las ik laatst ook een stukje van een veganist, die zijn kat ook op die manier probeerde te voedden, is dat dan vorm geen dierenmishandeling? | ||
Kim87 | dinsdag 22 december 2009 @ 13:47 | |
Filmpje gezien in de OP, en GATVEREDAMME! Ik heb het nooit gegeten, en zal het ook nooit doen. Het zou fijn zijn als niemand dit meer at, dan was die gruwelijke mishandeling niet 'nodig'. Die mensen in het filmpje moeten trouwens zelf aan hun voeten omhoog worden gehagen, en daarna de keel doorsnijden. | ||
Pietverdriet | dinsdag 22 december 2009 @ 14:16 | |
quote:Hee Volkert, heb je internet in je cel? | ||
fruityloop | dinsdag 22 december 2009 @ 14:31 | |
quote:Je weet dat dit een exces is uit Frankrijk, zorgvuldig uitgekozen door de PR machine die wakker dier heet? Even hierboven staat een link naar een verslag van een bezoek aan Hongaarse ganzen fokkers en slachters, en dat schetst toch een wat genuanceerder beeld.. ![]() | ||
Kim87 | woensdag 23 december 2009 @ 13:32 | |
quote:Ja, weetje hoe chill? | ||
mgerben | donderdag 24 december 2009 @ 20:58 | |
Aangezien dit F&F is, is het wel leuk om het volgende te droppen: - de ecologische belasting van een hond is gelijk aan die van - even niet schrikken - een SUV. - de ecologische belasting van een kat is hetzelfde als die van een middenklasser auto - wie zijn goudvis de deur uitdoet kan twee mobiele telefoons nemen - zelfde milieubelasting. Eea is uitgerekend en nagerekend - bron. Dus de dierenliefhebber die tegen foie gras ageert omdat het zo gemeen is, moet wel de haren van zijn SUV-equivalent van de bank stofzuigen. Ik houd erg van foie gras, en ik houd niet van hypocrisie. Jammer voor de ganzen dat hun natuurlijke spaarsysteem gebuikt wordt, maar ik heb dan weer geen SUV voor de deur staan - en ook niet op de bank liggen. | ||
Moja | donderdag 24 december 2009 @ 21:02 | |
Tvp voor later | ||
Gimmick | vrijdag 25 december 2009 @ 10:15 | |
quote:Je verhaspelt twee discussies. Milieubelasting en vinden dat dieren recht hebben op een dierwaardig bestaan hebben niet per se iets met elkaar te maken en zijn soms zelfs met elkaar in tegenspraak (een kilo kip uit de bio-industrie is minder belastend voor het milieu dan een kilo biologische kip). Dat jij het milieu niet extra belast door geen SUV te rijden is geen enkele morele rechtvaardiging om dan maar foie gras te eten. | ||
Pietverdriet | vrijdag 25 december 2009 @ 10:19 | |
quote:Maar het zeer goed verzorgen van je katten is zeer milieuonvriendelijk | ||
Gimmick | vrijdag 25 december 2009 @ 11:32 | |
Vast, maar niet relevant in een discussie over dierenwelzijn. | ||
mgerben | vrijdag 25 december 2009 @ 14:53 | |
quote:Je verwart twee woorden: Verwarren en verhaspelen ![]() Ja, ergens klopt je commentaar. Waar ik op wil wijzen is dat de afkeuring va foie gras voortkomt uit morele en humane motieven; lief, aaibaar, een 'menswaardig' bestaan voor een gans (wat is dat dan, vraag ik mij af). PietVerdriet wees er al op dat de natuur zelf helemaal niet lief is met rupsen die van binnenuit worden opgegeten, leeuwen die een gnoe niet 'humaan' slachten maar levend uit elkaar scheuren terwijl het dier ligt te brullen, etcetera. In die zin is de vraag: hoeveel menselijke normen wil je op de dieren betrekken, en wat blijft er onbesproken? Dat die ganzen niet zomaar een vette lever krijgen maar dat het een natuurlijk mechanisme is blijft vaak onbesproken; evenals dat de dierenbescherming de foie gras als speerpunt heeft gekozen, maar dat ze niet rusten totdat iedereen vegetariër is. Dus daarom is de vraag eigenlijk: Is dierenliefde een goed uitgangspunt? [ Bericht 2% gewijzigd door mgerben op 25-12-2009 15:17:43 ] | ||
Gimmick | vrijdag 25 december 2009 @ 23:24 | |
quote:Ik heb het expliciet over 'dierwaardig' en niet 'menswaardig', waar jij op verder gaat. Wat een 'menswaardige' behandeling van dieren is weet ik dus niet - ook ik vind mensen niet gelijk aan dieren. Zo vind ik ons vermogen om stil te staan bij ons handelen, en vraag te stellen bij alles wat wij doen uniek. Ons moraal plaatst ons boven de dieren. Goed, dierwaardig dus. Ik vind dat dieren dierwaardig moeten worden gehouden. Daarmee bedoel ik dat dieren die wij houden voor consumptie zoveel mogelijk soorteigen gedrag moeten vertonen. Ik ben geen bioloog, maar eenvoudig gezegd moeten kippen kunnen schrapen en scharrelen en dat varkens (best hygiënische dieren) niet moeten worden gedwongen om te schijten op de plek waar ze slapen. Soorteigen gedrag is zo ver uitgebannen in de bioindustrie dat vleeskippen zichzelf niet kunnen voortplanten. Daar zijn ze te dik voor. Alles gaat kunstmatig. Daarnaast is er bij mij geen sprake van sentimentele dierenliefde. Ik vind ganzen helemaal niet aaibaar. Zeker in grote groepen op het fietspad heb ik een hekel aan die beesten. Goed - ik heb niet een dusdanige hekel aan de beesten dat ik ze voor een aantal weken dagelijks een slang in het strot wil duwen, maar nee: lief vind ik ze niet. Maar goed, ik vind dus ook dat ganzen recht hebben op een zoveel mogelijk dierwaardig bestaan, waarin ze zoveel mogelijk soorteigen gedrag kunnen vertonen. Eén van de kenmerken van het soorteigen gedrag is dat ze zich voor de winter volvreten en dat daardoor de lever groeit. Van dat soorteigen gedrag mag de boer profiteren en zelfs enigszins beďnvloeden. Het lijkt mij duidelijk dat een slang in de strot van een gans duwen heel erg ver weg staat van het soorteigen gedrag van de gans. Daarom ben ik daar tegen. Nu zijn er ook ganzenboeren waarbij de ganzen het werkelijk perfect hebben de eerste maanden van hun leven. Pas de laatste weken van hun leven krijgen ze de trechter behandeling. Misschien is dat wel te verkiezen boven de gemiddelde industriekip, die het geen moment goed heeft. Maar goed, hoe weet je nu als je in een restaurant foie gras besteld met wat voor gans je te maken hebt? Geen vragen stellen betekent de slechte boeren steunen. Om je vraag te beantwoorden: nee, dierenliefde is geen goed uitgangspunt. Rationeel jezelf de vraag stellen of het lijden van het dier op je bord opweegt tegen je smaakbeleving lijkt mij een goed uitgangspunt. | ||
beestjuh | zaterdag 26 december 2009 @ 00:24 | |
quote:Dit is grote onzin, dierenvoer bestaat bijna volledig uit resten, afval, rotzooi, bijprodukten van de menselijke voedselindustrie, daar hoeft haast niks afzonderlijk voor geproduceerd te worden, dierlijke overblijfsels als longen en botten die worden vermalen, graan wat is afgekeurd voor menselijke consumptie, afgewerkt frituurvet uit de horeca als conserveermiddel, de meeste goedkope merken maken zich hier schuldig aan, dus de gemiddelde huishond eet slechts afval. Ergo, honden als huisdier zorgen er zelfs voor dat we minder vlees en restprodukten weggooien danwel verspillen. Wat ik noemenswaardig vind, is dat zulke nieuwsberichten al gauw voor wáár aangenomen worden (vandaag nog probeerde iemand mij met ditzelfde artikel om de oren te slaan ![]() | ||
mgerben | zaterdag 26 december 2009 @ 02:03 | |
quote:Ik ben blij dat je in een paar minuten het tegendeel kunt bewijzen. Of bedoel je: Googlen op hondenvoer+afval en dan de hits aanklikken? In het artikel staat ook wie er met die info kwam: Twee universitaire onderzoekers. New Scientist kon/wilde het niet geloven en liet het nog eens door een ander narekenen, die tot dezelfde conclusies kwam. Dat is rekenwerk. Google is geen 'research' waarmee je 'bewijs' levert. quote:Wie de schoen past trekke hem aan. | ||
Pietverdriet | zaterdag 26 december 2009 @ 10:10 | |
quote:Vind het eng worden dat wetenschap mbt het milieu zo door idealisme wordt gekleurd. De auto moet slecht zijn, en de poes niet. | ||
beestjuh | zaterdag 26 december 2009 @ 11:37 | |
quote:Ok. Om je even op weg te helpen dan: Een gemiddelde hond volgens dat artikel van New Scientist eet ong. 300 gram brok per dag. In een zak brok zit doorgaans wel 4%(!!) vlees ofwel dierlijke BIJprodukten (afval dus). 4% van 300 gr. is jawel, 12 gram vlees per dag. Waar die halve kilo vandaan komt is me dus een raadsel. Waarom men, juist in zó'n artikel, voorbij gaat aan het feit dat het om afval gaat, waar géén dieren speciaal voor worden gefokt of geslacht, en wat mensen die zich bewust bezighouden met wat hun dieren eten echt wel weten, gaat me helemaal boven de pet. | ||
fruityloop | zaterdag 26 december 2009 @ 20:58 | |
quote:Dat vlees is inderdaad slachtafval, dus afkomstig van de productie van producten die een vegetarier/veganist niet eet, maar waar hij door het voeden van een huisdier wel actief aan meewerkt... Verder slapen er ook vast een aantal onder een heerlijk natuurlijk donzen dekbed, en 3x raden waar dat ganzendons vandaan komt, juistem van de beesten die oa geslacht worden voor de lever.. | ||
Pietverdriet | zaterdag 26 december 2009 @ 21:03 | |
quote:Nope, de mijne komen van eidereenden ![]() | ||
fruityloop | zaterdag 26 december 2009 @ 21:13 | |
quote:Wij hebben half eende- en half ganzendons, we pakken beide soorten, ook als we es geen foie gras eten.. ![]() |