abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 15 oktober 2009 @ 13:34:55 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73711970
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:
[ afbeelding ]

Latte Art:
[ afbeelding ]

Bonen:
[ afbeelding ]

Espresso (uit een bodemloze filterdrager):
[ afbeelding ]

Mazzer Mini molen:
[ afbeelding ]

Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever
Koffie voor de fijnproever (2)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE

[ Bericht 49% gewijzigd door Pietverdriet op 15-10-2009 18:50:36 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73712188
M'n miss audrey is mischien helaas overleden
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_73713598
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 13:41 schreef zquing het volgende:
M'n miss audrey is mischien helaas overleden
Toch hopelijk wel vredig in dr slaap, en niet aan aderverkalking of een propje in dr hersenen? t is bekend dat je van veel koffie een hoge cholesterol krijgt, en misschien zat ze al in een risco leeftijdsgroep? Hoe dan ook, sterkte
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_73713725
Ik vermoed een aderverkalking, maar er is een kans dat er een harttransplantatie nodig is
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_73713959
Gecondoleerd
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_73715170
balen
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  donderdag 15 oktober 2009 @ 15:05:28 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73715236
Heb nog een pondje Arabica uit java en uit kenia gekocht om verder te kunnen klooien met de popcornmachine
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 17:02:21 #8
230491 Zith
pls tip
pi_73719490
tvp
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73722000
He Piet, zou je de OP uit het vorige deel in de huidige OP willen zetten?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 18:43:13 #10
230491 Zith
pls tip
pi_73722547
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 19:07:38 #11
230491 Zith
pls tip
pi_73723331
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 13:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb net de rest van het experimentele boontjes gebrand, staan nu buiten af te koelen.
Ga die dan morgen eens proberen.
Ik had java arabica gehaald, zijn er nog andere aanraders aan bonen om te branden, kan ik die halen vandaag want volgende week ben ik weer aan het werk
Ik zelf ben van de single origins (ik neem aan dat Arabica Java een melange is), en ben zelf nog niet echt ervaren in de verschillende landen en gebieden, maar volgens de word of the street zijn op dit moment de ethiopische en indo bonen het beste (indonesie bevat 3 bekende producenten: Mandheling, Lintong en Gayo Blue Mountain - alle drie erg goed!).

http://www.coffeeresearch.org/coffee/originsmap.htm

...bevat samenvattingen van landen/gebieden met de algemene smaken van de gebieden.
quote:
Sumatran coffee beans are some of the heaviest, smoothest, and most complex coffees in the world. Most of the coffees from Sumatra are dry-processed, but some are semi-washed. The majority of Sumatran coffee is marked Mandheling or Lintong and is grown inland from the southern coast. Sumatra coffee grown farther west is usually marked Gayo Mountain. Sumatra Gayo coffee is described as sweet and clean.

Coffee connoisseurs who want to buy Sumatran coffee typically look for aged Sumatran green coffee beans. These coffee beans enhance the earthy and spicy notes of regular Sumatran coffee, making it one of the most sought after coffees available.

For more information about Sumatra coffee, visit Coffeereview.com or Sweet Maria's.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 19:12:22 #12
230491 Zith
pls tip
pi_73723472
Maar ik heb dus bij fascino coffee 6x250gr rauwe bonen uit 6 verschillende gebieden gekocht om lekker te vergelijken de komende weken
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73739866
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 19:12 schreef Zith het volgende:
Maar ik heb dus bij fascino coffee 6x250gr rauwe bonen uit 6 verschillende gebieden gekocht om lekker te vergelijken de komende weken
Ik denk dat we daar maar eens wat Guatemala koffie weg moeten halen voor mijn nieuwe molen. Nu drinken we nog de AH Excellent Guatemala, maar als die op is gaan we/ik ook de filterkoffie zelf malen uiteraard..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  vrijdag 16 oktober 2009 @ 09:36:43 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73740104
Zit aan mijn zelfgebrande Java Espresso, die ik gistermiddag gebrand had en op advies een tijdje heb laten rusten en afkoelen. Heel lekker en lang van smaak, de koffiesmaak blijft mooi lang in de mond hangen, hij is licht bitter met een hele lichte rinsheid.
Koppie op, nu dringend de werking daarvan gehoorzamen en dan eens een cappu maken ermee
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73741432
tvp
  † In Memoriam † vrijdag 16 oktober 2009 @ 15:29:55 #16
230491 Zith
pls tip
pi_73751194
quote:
Op vrijdag 16 oktober 2009 09:22 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Ik denk dat we daar maar eens wat Guatemala koffie weg moeten halen voor mijn nieuwe molen. Nu drinken we nog de AH Excellent Guatemala, maar als die op is gaan we/ik ook de filterkoffie zelf malen uiteraard..
Als je gebrand koopt zul je erg tevreden zijn, ik kocht er eens voorgebrandde koffie en die was inderdaad diezelfde week nog gebrand; enorm verschil met de koffie uit de AH die weken, zo niet maanden oud is. Zeker als je het dan ook nog zelf maalt.

De guatamala koffie die ze daar aanbieden is een van de betere guatamala koffies:
quote:
Guatamala Antigua - Antigua is internationally renowned for its high-quality coffees. This region is located between three volcanoes in a valley with a climate perfect for cultivating coffee. The soils are young and optimal for coffee. The wet and dry seasons are defined for uniform maturation. The temperature ranges from 19-22 C (66.2-71.6°F) and the altitude is between 4,600 and 5,600 feet. Annual rainfall is between 800-1,200 mm and the humidity is constant at 65%. Guatemalan Antigua coffee is described as having a full and velvety body, a rich and lively aroma, and a fine acidity. Bourbon, Caturra, and Catuai coffee beans are grown in this region and harvested between January and mid-March.


[ Bericht 16% gewijzigd door Zith op 16-10-2009 15:40:17 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73752831
tvp
Ik weet het ook niet
pi_73798560
Ik heb gsteren een Jura Impressa C5 pianoblack gekocht.

De koffie is echt heerlijk!
  † In Memoriam † zondag 18 oktober 2009 @ 22:36:04 #19
230491 Zith
pls tip
pi_73826087
Als er nog mensen zijn die hun bonen bij de AH kopen en zich afvragen of zelf branden niet iets voor hun is; bij de LIDL verkopen ze morgen de volgende machine voor 9.99 EUR

  • Werkt met hete lucht
  • 1.200 watt


    Wat je ermee kan doen:







  • I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_73850429
    Ik heb maar een krups met een thermoblock aangeschaft voor de periode dat ik geen geld heb voor een fatsoenlijk apperaat. Komt echter prima koffie uit
    "Those unforgettable days, for them I live"
      † In Memoriam † maandag 19 oktober 2009 @ 18:36:06 #21
    230491 Zith
    pls tip
    pi_73852868
    Heb net een prijslijst van de Pelikaan te Zutphen gekregen aangaande hun prijzen van ruwe bonen en ben best verrast! Ze lijken met de meeste melanges of single origins goedkoper te zijn dan Fascino-Coffee.net en Ongebrand.net. Ze gaven niet te veel details (bijv. welke klasse -grade 1/4- of welke plantage/district) maar daar zal ik wel naar vragen als ik er een keer langs ga...

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    Koffiesoort         Prijs per 1 kg. ruwe bonen
             
    Mokka Melange         ¤ 5,50 
    Cafeïne vrij          ¤ 5,50 
    Colombia              ¤ 5,80 
    Kenya AA              ¤ 7,30 
    Mexico Maragogype     ¤ 7,30 
    Guatemala             ¤ 5,80 
    Costa Rica            ¤ 6,00 
    Mokka Ethiopië        ¤ 7,30 
    Salvador              ¤ 6,70 
    Brasil Santos         ¤ 4,40 
    Java                  ¤ 5,80 
    Papua                 ¤ 6,50


    Hier kan men de algemene smaken en kwaliteit per land/regio ontdekken: http://www.coffeeresearch.org/coffee/originsmap.htm

    [ Bericht 29% gewijzigd door Zith op 19-10-2009 18:56:32 ]
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      maandag 19 oktober 2009 @ 18:39:18 #22
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_73852998
    quote:
    Op maandag 19 oktober 2009 18:36 schreef Zith het volgende:
    Heb net een prijslijst van de Pelikaan te Zutphen gekregen aangaande hun prijzen van ruwe bonen en ben best verrast! Ze lijken met de meeste melanges of single origins goedkoper te zijn dan Fascino-Coffee.net en Ongebrand.net. Ze gaven niet te veel details (bijv. welke klasse -grade 1/4- of welke plantage/district) maar daar zal ik wel naar vragen als ik er een keer langs ga...


    Het is ook een leuke oude winkel en als het rustig is kan je eens wat meer info vragen (niet op een drukke zaterdag natuurlijk) Heb daar nog wel eens een tijd staan kletsen met de oude meneer die daar koffie brand.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      woensdag 21 oktober 2009 @ 15:47:49 #23
    63594 Lienekien
    Sunshower kisses...
    pi_73916748
    Binnenkort hebben wij een espresso-apparaat. En dan gaan wij een bezoekje brengen aan Simon Levelt.
    The love you take is equal to the love you make.
      † In Memoriam † woensdag 21 oktober 2009 @ 17:51:10 #24
    230491 Zith
    pls tip
    pi_73920947
    quote:
    Op woensdag 21 oktober 2009 15:47 schreef Lienekien het volgende:
    Binnenkort hebben wij een espresso-apparaat. En dan gaan wij een bezoekje brengen aan Simon Levelt.
    Vond de indonesia van hun het beste, heerlijke hartige smaak en espresso had een goed dik textuur. Ik ga vanaaf zelf indo bonen branden om te kijken of ik dit ook kan bereiken, met de bonen uit ethiopie lukt het me iig niet (redelijk waterig -niet verwarren met niet sterk- en zoetig; niet mijn smaak)
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_73965890
    Ben opzoek naar een volautomatische koffie machine, hoeveel moet je hier minimaal voor uit trekken? Mijn budget is rond de 500 euro
    pi_74182643
    Help!
    Ik ben aan het kijken naar een espresso apparaat en nu heb ik al het een en ander gelezen over de verschillende apparaten. Ik ben gek op een lekkere sterke espresso (hoe sterker hoe beter)..
    Nu heb ik al een paar verschillende apparaten gezien op marktplaats, maar ik heb echt geen idee wat nou een goed apparaat is voor iemand die eigenlijk altijd gewend is om een nespresso cup in het apparaat te duwen en verder niets hoeft te doen.. Ik ben best bereid om wat te oefenen voor ik een goede koffie kan zetten, maar wie kan mij wat adviseren?
    Ik heb zien staan.. Gaggia Classic (evt. met een Demoka ?? bonen maler), Rancilio Silva en Ascaso Dream.. Daarnaast nog wat andere merken apparaten van onderandere KitchenAid.. Maar dat is volgens mij meer eye candy dan echt functioneel verschil.

    Iemand enig idee? Of kan ik beter naar iets heel anders opzoek gaan :-)
    pi_74182689
    Begin met een silvia en een rocky(of een andere simpele espressomachine en koffiemolen)
    "Those unforgettable days, for them I live"
    pi_74184922
    ik kan met bij zquing aansluiten (heb zelf ook Rancilio)
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
    pi_74231682
    De silvia kletst iedereen inderdaad over.

    Ik heb me 2 dagen geleden een Isomac Cappuccina gekocht op marktplaats. Dit is, als het goed is, de voorloper van de Giada en mijn eerste espressomachine. Heeft iemand ervaring met dit apparaat of de Giada?
    Zo ja, hoe los je het op met die gigantische moer bij de waterdistributeur? Ik vul mijn bakje nu minder vol, maar de variabele blijft op deze manier nogal groot.
    Ik heb zelf nog geen maler, dus laat de koffie nu bij Kaldi zelf malen. Mijn doorlooptijd is nog aan de korte kant. Is mijn gedachte in de goede richting als ik bij mijn volgende maling de bonen fijner maal, waardoor de koffie een langere doorlooptijd krijgt?

    Alvast bedankt!
      † In Memoriam † vrijdag 30 oktober 2009 @ 18:54:19 #30
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74232195
    quote:
    Op vrijdag 30 oktober 2009 18:35 schreef Teuneu het volgende:
    Mijn doorlooptijd is nog aan de korte kant. Is mijn gedachte in de goede richting als ik bij mijn volgende maling de bonen fijner maal, waardoor de koffie een langere doorlooptijd krijgt?
    Dat is inderdaad een juiste redenatie.

    Verder zou ik je echt een maler aanraden (met maalschrijven/burrs).
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      † In Memoriam † vrijdag 30 oktober 2009 @ 18:55:21 #31
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74232222
    quote:
    Op donderdag 22 oktober 2009 22:18 schreef versteegrob het volgende:
    Ben opzoek naar een volautomatische koffie machine, hoeveel moet je hier minimaal voor uit trekken? Mijn budget is rond de 500 euro
    Tja, ik zie ze al voor rond de 300 eur af en toe kan je verder niet echt helpen qua merk of soort, ben niet van de volautomaten
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_74232648
    quote:
    Op vrijdag 30 oktober 2009 18:54 schreef Zith het volgende:

    [..]

    Dat is inderdaad een juiste redenatie.

    Verder zou ik je echt een maler aanraden (met maalschrijven/burrs).
    Daar ben ik het ook met je eens, maar dat is een beetje lastig op het moment. Werkloos en mijn bijna laatste centjes uitgegeven aan dat ding :P
      woensdag 4 november 2009 @ 13:53:05 #33
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_74383981
    Even een kleine kick, ik ben hier al een halfjaartje niet meer geweest. Bij deze een TVP Heb in de garage een Saeco Venezia staan, maar hij bouwt geen druk op. Ik heb hem eigenlijk al afgeschreven. Als 1 van jullie er nog plezier aan kan beleven mag je hem meenemen. Wel ophalen in Zeeland ( ) Ik weet niet wat er mee aan de hand is, maar ik kan er iig niks meer mee.
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_74399837
    even uit elkaar halen en pompje schoonmaken (dus die ook demonteren). Heb er hiervoor ook een gehad en het was een half uurtje werk. Wel even een foto maken van de bedrading om ze in de juiste volgorde terug te kunnen zetten.

    Als je nog vragen hebt, laat het maar weten
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      woensdag 4 november 2009 @ 21:37:17 #35
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_74401333
    quote:
    Op woensdag 4 november 2009 21:04 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
    even uit elkaar halen en pompje schoonmaken (dus die ook demonteren). Heb er hiervoor ook een gehad en het was een half uurtje werk. Wel even een foto maken van de bedrading om ze in de juiste volgorde terug te kunnen zetten.

    Als je nog vragen hebt, laat het maar weten
    Dat heb ik gedaan, dat ding met dat veertje toch ?
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_74402687
    ja

    deze:

    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      woensdag 4 november 2009 @ 22:37:06 #37
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_74404160
    quote:
    Op woensdag 4 november 2009 22:06 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
    ja

    deze:

    [ afbeelding ]
    DIe is helemaal schoongemaakt, maar hij doet nog steeds niks
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_74404830
    dan wordt lastig...

    (iemand anders suggesties?)
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      vrijdag 6 november 2009 @ 12:01:21 #39
    270242 ynuhh
    Cuddle cuddle
    pi_74448721
    Zwaar tevreden met het Vibiemme espresso apparaat wat hier staat. Ik zal eens een foto van het 'koffie hoekje' maken. Doordeweeks gebruik ik bonen van de AH uit de excellent collectie, en in het weekend bonen van de koffieboer.
    pi_74541897
    Als ik hier ga beginnen over een Saeco Odea Giro Plus (http://www.kieskeurig.nl/espresso-apparaat/saeco/odea_giro_plus_new_edition/333819/) ga ik dan vloeken in de kerk??

    Punt is namelijk zo. We hebben nu een Senseo. Die koffie vind ik niet te zuipen. Automaat hier op het werk is ook niet te zuipen....
    Nu was ik dus een enkele weken geleden bij vrienden die een Seaco Odea hebben en daar nam ik een capu. (neem ik wel eens in een restaurant) en sindsdien wil ik zelf ook een echte koffiezetter.

    Eerst wezen kijken naar Nespresso. Maarja dat heeft toch geen charme. Capsule erin en zetten maar.
    Met die Saeco kan je tenminste nog bonen erin doen

    Maar heeft iemand ervaring met dit of een soortgelijk apparaat van Saeco? Ik lees op kieskeurig namelijk hele slechte ervaringen en op andere sites weer hele goede ervaringen...
    pi_74542858
    quote:
    Op maandag 9 november 2009 15:01 schreef DrukVout het volgende:
    Als ik hier ga beginnen over een Saeco Odea Giro Plus (http://www.kieskeurig.nl/espresso-apparaat/saeco/odea_giro_plus_new_edition/333819/) ga ik dan vloeken in de kerk??

    Punt is namelijk zo. We hebben nu een Senseo. Die koffie vind ik niet te zuipen. Automaat hier op het werk is ook niet te zuipen....
    Nu was ik dus een enkele weken geleden bij vrienden die een Seaco Odea hebben en daar nam ik een capu. (neem ik wel eens in een restaurant) en sindsdien wil ik zelf ook een echte koffiezetter.

    Eerst wezen kijken naar Nespresso. Maarja dat heeft toch geen charme. Capsule erin en zetten maar.
    Met die Saeco kan je tenminste nog bonen erin doen

    Maar heeft iemand ervaring met dit of een soortgelijk apparaat van Saeco? Ik lees op kieskeurig namelijk hele slechte ervaringen en op andere sites weer hele goede ervaringen...
    Ik denk dat dat ook komt doordat mensen hem niet goed/regelmatig onderhouden, daar sloop je zelfs een Jura van 1000+ euro wel mee.
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
    pi_74573032
    Nog even een vraagje.

    Wat is nou het verschil tussen koffie bonen en Koffie espresso bonen?
      dinsdag 10 november 2009 @ 14:38:30 #43
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_74573204
    quote:
    Op dinsdag 10 november 2009 14:33 schreef DrukVout het volgende:
    Nog even een vraagje.

    Wat is nou het verschil tussen koffie bonen en Koffie espresso bonen?
    Espresso is een manier van koffie zetten, meestal worden de bonen wat meer geroosterd dan voor snelfilterkofie.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_74573656
    Wat espresso zetten zelf is snap ik wel. Hogere druk, minder koffie gebruiken, sneller dan normaal, etc.

    Maar een verschil tussen "normale" bonen en espresso bonen is me nog heel onduidelijk.
    Er zijn immers bijv Douwe Egberts Espresso bonen.
    pi_74577464
    Zoals de post boven je al zegt: Espresso bonen zijn vaak extra donker/lang gebrand.
      † In Memoriam † dinsdag 10 november 2009 @ 18:22:49 #46
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74580247
    quote:
    Op dinsdag 10 november 2009 14:52 schreef DrukVout het volgende:
    Wat espresso zetten zelf is snap ik wel. Hogere druk, minder koffie gebruiken, sneller dan normaal, etc.

    Maar een verschil tussen "normale" bonen en espresso bonen is me nog heel onduidelijk.
    Er zijn immers bijv Douwe Egberts Espresso bonen.
    Is een marketing iets. Mensen met een espressomachine zijn vaak bereid meer te betalen voor koffie dan mensen met een filterding, dus maak 2 producten van dezelfde boon en vaak dezelfde branding, maar stop de ene in een mooi zakje met de naam espresso erop, vraag er 50% meer voor, dan kiest de espresso-persoon die

    Espresso hoeft zeker niet dark roast te zijn (en je kan ook 'normale' dark roast bonen kopen), in noord italie gebruikt men bijv. light roast voor espresso. Ik geloof dat AH huismerk regular roast en dark roast aanbiedt.

    Koffiebonen zelf kunnen of robusta of arabica zijn, er is geen speciale 'espresso' boon, al is arabica wel de meest gangbare.
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_74629038
    Kent iemand toevallig dit apparaat http://www.cuisinart.com/products/coffee_bar/dgb-900bc.html ? En wat vind men ervan?
    anonieme razernist
    pi_74629897
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 11:28 schreef NoCigar het volgende:
    Kent iemand toevallig dit apparaat http://www.cuisinart.com/products/coffee_bar/dgb-900bc.html ? En wat vind men ervan?
    Het aantal maalstanden is was beperkter dan een losse maler, maar voor 170 euro heb je er voor je filterkoffie een leuk apparaat aan zo te zien, en het scheelt weer een losse maler op het aanrecht. Hij is nog vrij nieuw, dus ik gok dat er weinig mensen zijn die er al ervaring mee hebben..
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
      donderdag 12 november 2009 @ 12:11:12 #49
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_74630367
    quote:
    Op dinsdag 10 november 2009 18:22 schreef Zith het volgende:

    [..]

    Is een marketing iets. Mensen met een espressomachine zijn vaak bereid meer te betalen voor koffie dan mensen met een filterding, dus maak 2 producten van dezelfde boon en vaak dezelfde branding, maar stop de ene in een mooi zakje met de naam espresso erop, vraag er 50% meer voor, dan kiest de espresso-persoon die

    Espresso hoeft zeker niet dark roast te zijn (en je kan ook 'normale' dark roast bonen kopen), in noord italie gebruikt men bijv. light roast voor espresso. Ik geloof dat AH huismerk regular roast en dark roast aanbiedt.

    Koffiebonen zelf kunnen of robusta of arabica zijn, er is geen speciale 'espresso' boon, al is arabica wel de meest gangbare.
    Arabica is toch "het beste" ? IIg Bariste die ik in (midden) Italië spreek gebruiken allemaal Arabica Maargoed koffie is een kwestie van smaak dus als je robusta lekkerder vindt moet je dat vooral drinken
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_74630713
    Robusta wordt ook vaak gebruikt om het caffeine gehalte te verhogen. Arabica zit (een stuk) lager.
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      donderdag 12 november 2009 @ 12:29:42 #51
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_74630838
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 12:24 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
    Robusta wordt ook vaak gebruikt om het caffeine gehalte te verhogen. Arabica zit (een stuk) lager.
    Klopt en daarom is het zo dom van horeca ondernemers uit kostengronden Robusta te gebruiken. Als je puur arabica gebruikt neem je nog een tweede of derde bak omdat je caffeinekick niet na 1 kopje bereikt is.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_74630935
    In veel espressomelanges zit ook een beetje robusta.
    anonieme razernist
      † In Memoriam † donderdag 12 november 2009 @ 12:35:28 #53
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74631032
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 12:32 schreef NoCigar het volgende:
    In veel espressomelanges zit ook een beetje robusta.
    In de budgetzakken, maar ook in de duurdere merken zoals de Lavazza die je bij de supermarkt kan kopen (zit 30% robusta in )

    Daarom ga ik nooit voor melanges
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      donderdag 12 november 2009 @ 12:36:37 #54
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_74631065
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 12:35 schreef Zith het volgende:

    [..]

    In de budgetzakken, maar ook in de duurdere merken zoals de Lavazza die je bij de supermarkt kan kopen (zit 30% robusta in )

    Daarom ga ik nooit voor melanges
    Ho, Lavazza heeft zakken waar robusta in zit, maar het blauwmerk, zwartmerk en goudmerk is 100% arabica
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_74631084
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 11:56 schreef fruityloop het volgende:

    [..]

    Het aantal maalstanden is was beperkter dan een losse maler, maar voor 170 euro heb je er voor je filterkoffie een leuk apparaat aan zo te zien, en het scheelt weer een losse maler op het aanrecht. Hij is nog vrij nieuw, dus ik gok dat er weinig mensen zijn die er al ervaring mee hebben..
    Dat had ik nog niet gezien, maar ik vond idd nergens ervaringen, behalve met een voorganger, en die zijn nogal wisselend, vandaar.
    Ik heb trouwens al een lel van een maler, de Super Jolly van Mazzer dus de ruimtebesparing telt niet zo
    anonieme razernist
      † In Memoriam † donderdag 12 november 2009 @ 12:38:40 #56
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74631133
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 12:37 schreef NoCigar het volgende:

    [..]
    de Super Jolly van Mazzer
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_74631141
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 12:35 schreef Zith het volgende:

    [..]

    In de budgetzakken, maar ook in de duurdere merken zoals de Lavazza die je bij de supermarkt kan kopen (zit 30% robusta in )

    Daarom ga ik nooit voor melanges
    En in de meeste melanges bij Kaldi en Levelt en in Italië traditioneel trouwens ook wel. Niet in Illy trouwens.
    anonieme razernist
    pi_74631190
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 12:38 schreef Zith het volgende:

    [..]

    Ouder tweedehands model .
    anonieme razernist
      donderdag 12 november 2009 @ 13:26:36 #59
    63594 Lienekien
    Sunshower kisses...
    pi_74632585
    Ik ben een novice, dus misschien is dit vloeken in de kerk. Ik heb sinds kort een handmatige espressomachine. Het is nog een kwestie van leren en uitproberen. Verse koffie laten malen bij Levelt, maar wat een geknoei. Ik heb koffiepads besteld en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over het gebruik van koffiepads. Elke pad is individueel (of per twee) verpakt, dus geen verlies van kwaliteit.
    The love you take is equal to the love you make.
    pi_74632910
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 13:26 schreef Lienekien het volgende:
    Ik ben een novice, dus misschien is dit vloeken in de kerk. Ik heb sinds kort een handmatige espressomachine. Het is nog een kwestie van leren en uitproberen. Verse koffie laten malen bij Levelt, maar wat een geknoei. Ik heb koffiepads besteld en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over het gebruik van koffiepads. Elke pad is individueel (of per twee) verpakt, dus geen verlies van kwaliteit.
    Dat laatste is natuurlijk niet helemaal waar, ze zullen in die fabriek een flinke bak/hopper met bonen malen en vervolgens verpakken in pads, en die weer zuurstof-arm verpakken. Daar zit enige tijd tussen, en gemalen koffie begint al na een paar uur smaak/aroma te verliezen volgens de hardcore barista's. Nou is het niet zo zwart/wit, en sowieso een kwestie van persoonlijke smaak & middelen, maar waarom heb je dan geen nespresso/Dolce gusto genomen? Dan zit je toch op een wat hoger plan dan de senseo meuk, maar heb je nog wel het gemak van voorverpakte porties.
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
    pi_74633197
    Espresso maken met (vers) gemalen koffie levert troep op inderdaad. En dat wordt niet minder . Maar de beste kwaliteit is te bereiken met vers gemalen koffie, pads halen het niet daarbij en gaven bij mij ook minder crema. Maar misschien je moet een koffiemolen kopen, dan lijkt de rommel van het sepresso-apparaat ineens minder erg.
    Overigens, fruityloop, heeft ze het niet over senseopads denk ik, maar over de beter kwaliteit pads speciaal voor espresso-apparaten.
    anonieme razernist
      donderdag 12 november 2009 @ 13:56:09 #62
    63594 Lienekien
    Sunshower kisses...
    pi_74633443
    Nee, het is geen Senseo-meuk, inderdaad. Het zijn de speciale espressopads. Overigens besteld via internet.

    Ik ben nog niet toe aan een koffiemolen. Ik heb al gezien dat een goeie net zo duur is als het espressoapparaat dat we net hebben gekocht.
    The love you take is equal to the love you make.
      † In Memoriam † donderdag 12 november 2009 @ 14:23:11 #63
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74634334








    En je hebt geen rotzooi meer Dit filmpje laat een verkeerde espressobew zien: de gebruikte koffie moet droog en damperig zijn, dit knock ik op die stang (die goed tegen stootjes kan!) en er komt een hard koekje van gebruikte koffie uit, klaar.

    Verder hebben koffiemalers veel meer invloed op de kwaliteit van je potje dan de espressomachine zelf (maar ik ga je niet aanpraten om lekker veel geld uit te geven hoor )

    [ Bericht 12% gewijzigd door Zith op 12-11-2009 14:34:00 ]
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      † In Memoriam † donderdag 12 november 2009 @ 14:27:59 #64
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74634517
    Ik ben nog steeds van plan om met 1 april iemand zo'n hard gebruikte koffiekoekje aan te bieden bij de espresso
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_74637332
    Ik heb dat ding ook. Ideaal
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      donderdag 12 november 2009 @ 17:03:29 #66
    270242 ynuhh
    Cuddle cuddle
    pi_74639927


    Ons koffie hoekje, niet verkeerd voor een student dacht ik.
      † In Memoriam † donderdag 12 november 2009 @ 17:27:43 #67
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74640623
    Poets die dingen een op! En vergeet je niet te backflushen?
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      donderdag 12 november 2009 @ 18:02:22 #68
    270242 ynuhh
    Cuddle cuddle
    pi_74641656
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 17:27 schreef Zith het volgende:
    Poets die dingen een op! En vergeet je niet te backflushen?
    Normaal is het er wel schoon, maar ik had net een espresso gezet en wanneer ik koffie zet word het een soort slachtveld.

    En wat is backflushen? Is dat gewoon het schoonspoelen nadat je koffie gezet hebt? Dat doe ik namelijk 1 keer per dag. Meestal 's avonds.
      † In Memoriam † donderdag 12 november 2009 @ 19:00:22 #69
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74643382
    Toch wel erg belangrijk en zeer van invloed op je espresso... ik doe het eens per week



    Kijk eens hoe veel oud spul er uit komt, dit zat allemaal in de leidingen en waterverdeler, en dit is het werk van enkele weken ofzo
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      vrijdag 13 november 2009 @ 14:08:34 #70
    270242 ynuhh
    Cuddle cuddle
    pi_74665874
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 19:00 schreef Zith het volgende:
    Toch wel erg belangrijk en zeer van invloed op je espresso... ik doe het eens per week



    Kijk eens hoe veel oud spul er uit komt, dit zat allemaal in de leidingen en waterverdeler, en dit is het werk van enkele weken ofzo
    Bedankt voor de tip! Ik ga vanmiddag eens kijken of ik ergens zo'n dichte cup kan krijgen. Qua smaak heb ik nog niks te klagen, ben ook zeer tevreden met dit setje.
      † In Memoriam † vrijdag 13 november 2009 @ 17:07:34 #71
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74671085
    quote:
    Op vrijdag 13 november 2009 14:08 schreef ynuhh het volgende:

    [..]

    Bedankt voor de tip! Ik ga vanmiddag eens kijken of ik ergens zo'n dichte cup kan krijgen. Qua smaak heb ik nog niks te klagen, ben ook zeer tevreden met dit setje.
    www.koffiewarenhuis.nl verkoopt de blindfilter en de cafiza schoonmaak spul voor redelijke prijzen (ik koop me er rot aan verschillende portalfilter uitlopen/kraantjes ). Misschien verkopen koffiespeciaalzaken dit ook. Kaldi of Simon Levelt verkopen ze niet geloof ik, kaldi heeft alleen spul voor volautomaten en daar moet je echt van af blijven.

    Cafiza spul lijkt duur, maar is 566gr (je gebruikt 2 gram per keer ofzo) en enorm goed spul om je losse machine onderdelen (portafilter/waterverdelingskop/schroeven/kraantjes) die veel in aanraking komen met koffie schoon te weken. Na een tijdje merkte ik dat mn portafilterkraantjes gewoon zwart van binnen waren; oud koffievet die ranzig was geworden even weken in dat spul en de chroomlaad glimde weer als een spiegel

    [ Bericht 11% gewijzigd door Zith op 13-11-2009 17:15:12 ]
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      zaterdag 14 november 2009 @ 17:05:39 #72
    197456 ytram
    ...dacht je!
    pi_74698524
    Oh leuk topic, hier kan ik nog wat van leren

    Ik begin nu steeds meer over koffie te leren (had al een redelijke basiskennis) maar volgens mij kan ik hier ook nog wel het een en ander opsteken, vooral over de soorten en het thuis branden van bonen...

    Een Espresso apparaat staat trouwens ook wel hoog op mijn prioriteitenlijstje maar ik moet even sparen

    [ Bericht 9% gewijzigd door ytram op 14-11-2009 17:12:04 ]
    - Logica brengt je van A naar B...Fantasie brengt je overal... -
    pi_74846442
    Backflushen met water doe ik elke avond. Met Cafiza eens in de maand. Wat ik wel doe voordat ik me blindfilter onde me machine hang is wat water erin. De cafiza wat oplossen. Blijft soms na 10x nog steeds wat korrels achter.

    Deurbel ging net en wat kwamen ze brengen:

    Finca Kilimanjaro Collection van Squaremile Coffee Roasters


    -Finca Kilimanjaro Washed
    -Finca Kilimanjaro Pulped
    -Finca Kilimanjaro Natural
    -Finca Kilimanjaro Cascara

    Branddatum is 16-11. Ben benieuwd hoe deze koffie is. Eerst nog wat Bocca Full Blend opmaken, machine en molen schoonmaken en we kunnen aan de slag.

    Voor wie a.s. zondag niks te doen heeft. We houden een Barista Jam in Utrecht. Kijk anders even hier. > > >
      † In Memoriam † donderdag 19 november 2009 @ 13:45:04 #74
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74849199
    quote:
    Op donderdag 19 november 2009 12:13 schreef HarmDommisse het volgende:
    Backflushen met water doe ik elke avond. Met Cafiza eens in de maand. Wat ik wel doe voordat ik me blindfilter onde me machine hang is wat water erin. De cafiza wat oplossen. Blijft soms na 10x nog steeds wat korrels achter.

    Deurbel ging net en wat kwamen ze brengen:

    Finca Kilimanjaro Collection van Squaremile Coffee Roasters
    [ afbeelding ]

    -Finca Kilimanjaro Washed
    -Finca Kilimanjaro Pulped
    -Finca Kilimanjaro Natural
    -Finca Kilimanjaro Cascara

    Branddatum is 16-11. Ben benieuwd hoe deze koffie is. Eerst nog wat Bocca Full Blend opmaken, machine en molen schoonmaken en we kunnen aan de slag.

    Voor wie a.s. zondag niks te doen heeft. We houden een Barista Jam in Utrecht. Kijk anders even hier. > > >
    waar gekocht?

    Ben touwens zelf van plan een echte brander te kopen (ipv popcorn popper ), iemand wat goedkopere winkels of zal ik echt over de grens moeten kijken? Iets in de trend van de Genecafe (of de genecafe zelf) want ik wil minstens 250gr in 1 keer willen branden. Geodkoopste gene cafe in NL die ik kan vinden is 335 EUR bij ongebrand

    [ Bericht 4% gewijzigd door Zith op 19-11-2009 14:05:32 ]
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_74851045
    Heb de koffie bij Square Mile zelf besteld. http://shop.squaremilecoffee.com/

    Misschien moet je ook eens naar de Behmor 1600 kijken. Hoor er veel positieve ervaringen over.
    pi_74853808
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 17:03 schreef ynuhh het volgende:
    [ afbeelding ]

    Ons koffie hoekje, niet verkeerd voor een student dacht ik.
    Tof

    Ik heb hetzelfde apparaat, ding is echt oud volgens mij

    Oh en zeker met blindfilter (en cleaner) schoonmaken. Niet schrikken van de bruine drap die eruit komt de eerste keer
      donderdag 19 november 2009 @ 17:19:04 #77
    270242 ynuhh
    Cuddle cuddle
    pi_74856446
    quote:
    Op donderdag 19 november 2009 16:02 schreef tjoptjop het volgende:

    [..]

    Tof

    Ik heb hetzelfde apparaat, ding is echt oud volgens mij

    Oh en zeker met blindfilter (en cleaner) schoonmaken. Niet schrikken van de bruine drap die eruit komt de eerste keer
    Ding is redelijk op leeftijd, ik heb hem van mijn vader gekregen. Ach ik ben er tevreden mee en ik heb vrijdag meteen een blindfilter gekocht. Er kwam inderdaad best wat drek uit.
    pi_74857358
    quote:
    Op donderdag 19 november 2009 17:19 schreef ynuhh het volgende:

    [..]

    Ding is redelijk op leeftijd, ik heb hem van mijn vader gekregen. Ach ik ben er tevreden mee en ik heb vrijdag meteen een blindfilter gekocht. Er kwam inderdaad best wat drek uit.
    Die dingen zijn zo solide gebouwd zonder al teveel poespas dat het met af en toe onderhoud een leven mee moet kunnen gaan, mooi erfstuk dus
      donderdag 26 november 2009 @ 17:03:10 #79
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75025441
    Gisteren Keniaanse Arabica gebrandt, vandaag espresso van gemaakt. Is lekker, maar het branden écht goed te doen is nog een aardige klus.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      † In Memoriam † donderdag 26 november 2009 @ 17:05:35 #80
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75025534
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 17:03 schreef Pietverdriet het volgende:
    Gisteren Keniaanse Arabica gebrandt, vandaag espresso van gemaakt. Is lekker, maar het branden écht goed te doen is nog een aardige klus.
    Ik heb dan ook de Behmor 1600 gekocht (en blijkbaar de bel niet gehoord vanochtend, want de bezorger liet een briefje na ), kan ik eindelijk gewoon 450 gr in 1 keer branden met erg veel controle

    *want mn popcorn popper begaf het
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      donderdag 26 november 2009 @ 17:10:57 #81
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75025693
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 17:05 schreef Zith het volgende:

    [..]

    Ik heb dan ook de Behmor 1600 gekocht (en blijkbaar de bel niet gehoord vanochtend, want de bezorger liet een briefje na ), kan ik eindelijk gewoon 450 gr in 1 keer branden met erg veel controle

    *want mn popcorn popper begaf het
    je zou de postbodes de kost moetten geven die pakjes niet meenemen, en kaartjes schrijven. Ik was een keer in de hal bezig, klepperdeklepper, kaartje in de bus.
    Ik de deur open en de postbode aangesproken, had ie het helemaal niet bij zich.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_75026800
    Gebeurt hier ook wel eens, echt klootzakken zijn het die dat doen. Ben je de hele dag thuis en ligt er toch zo'n briefje.
    Ik weet het ook niet
      donderdag 26 november 2009 @ 17:48:13 #83
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75026884
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 17:45 schreef Dunckie het volgende:
    Gebeurt hier ook wel eens, echt klootzakken zijn het die dat doen. Ben je de hele dag thuis en ligt er toch zo'n briefje.
    Toen de lotto gratis loten verstuurde hoorde ik van een bevriende sigarenboer dat een aantal postbodes met hele bosjes kwamen.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_75027425
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Toen de lotto gratis loten verstuurde hoorde ik van een bevriende sigarenboer dat een aantal postbodes met hele bosjes kwamen.
    Dat is in elke bedrijfstak wel eens het geval. NS conducteurs hadden altijd van die koffiebonnen om als goedmakertje uit te delen bij vertraging, die gasten kochten dus ook nooit zelf een kop koffie.
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
    pi_75027529
    Als de prut te nat is, hoe op te lossen. Ik zit een beetje vast momenteel. heb al aardig gevarieerd in maalgraad en tampdruk, maar het blijft drassig en te snel doorlopen. Iemand nog tips of suggesties. Heb een Vibiemme Domobar (die al heel lang geen onderhoud heb gehad), en gebruik de tweekops filter, dubbele espresso/XL-Latte

    Alvast dank
      donderdag 26 november 2009 @ 18:12:26 #86
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75027644
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 18:08 schreef tjoptjop het volgende:
    Als de prut te nat is, hoe op te lossen. Ik zit een beetje vast momenteel. heb al aardig gevarieerd in maalgraad en tampdruk, maar het blijft drassig en te snel doorlopen. Iemand nog tips of suggesties. Heb een Vibiemme Domobar (die al heel lang geen onderhoud heb gehad), en gebruik de tweekops filter, dubbele espresso/XL-Latte

    Alvast dank
    Fijner malen
    veel (goedkope) molens kunnen gewoon niet fijn genoeg
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_75027873
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Fijner malen
    veel (goedkope) molens kunnen gewoon niet fijn genoeg
    Ik zit al zo'n beetje het fijnste wat mogelijk is met de molen. Goedkoop was die zeker niet, is een Faema horeca maler. Wat dan wel zou kunnen is dat de maalschijven versleten zijn, aangezien dat ding ook al uit het jaar kruik komt of zit er geen verband tussen versleten maalschijven en fijnheid?
      † In Memoriam † donderdag 26 november 2009 @ 18:25:44 #88
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75028082
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 18:19 schreef tjoptjop het volgende:

    [..]

    Ik zit al zo'n beetje het fijnste wat mogelijk is met de molen. Goedkoop was die zeker niet, is een Faema horeca maler. Wat dan wel zou kunnen is dat de maalschijven versleten zijn, aangezien dat ding ook al uit het jaar kruik komt of zit er geen verband tussen versleten maalschijven en fijnheid?
    Haar de maalschijf er eens uit en voel of er nog genoeg relief is, je vingers moeten er een beetje aan blijven haken zeg maar.
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75028266
    Ik heb em toch nog een tandje fijner gekregen. Doorlooptijd is nu wel goed (25sec), cremalaag ziet er goed uit en ook de smaak is goed. Alleen blijft de koffie in het filterbakje 'nat'
      † In Memoriam † donderdag 26 november 2009 @ 18:38:51 #90
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75028431
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 18:32 schreef tjoptjop het volgende:
    Ik heb em toch nog een tandje fijner gekregen. Doorlooptijd is nu wel goed (25sec), cremalaag ziet er goed uit en ook de smaak is goed. Alleen blijft de koffie in het filterbakje 'nat'
    je vult hem wel genoeg?
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75028455
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 18:38 schreef Zith het volgende:

    [..]

    je vult hem wel genoeg?
    ik denk eerder misschien wel te vol. Zal daar eens naar kijken. Wat is een goede hoeveelheid, of verschilt dat? Ik doe het nu een beetje op gevoel, meestal vullen tot het randje en dan aandrukken.

    Maar in de maler zit zo'n doseer ding en ik gebruik zeg maar 2,5/3 van die vakjes
    pi_75038474
    Tot het randje vullen, dan goed aanstampen, daar zijn zelfs speciale duw-dingetjes (jaja..) voor, en dan nog weer wat erbij en nog eens aanduwen, pas dan zit het ding vol genoeg.
    Ik weet het ook niet
    pi_75039438
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 18:08 schreef tjoptjop het volgende:
    Als de prut te nat is, hoe op te lossen. Ik zit een beetje vast momenteel. heb al aardig gevarieerd in maalgraad en tampdruk, maar het blijft drassig en te snel doorlopen. Iemand nog tips of suggesties. Heb een Vibiemme Domobar (die al heel lang geen onderhoud heb gehad), en gebruik de tweekops filter, dubbele espresso/XL-Latte

    Alvast dank
    Een hele droge puck is geen doel op zichzelf, zeker niet bij de Sylvia.
    Hier staan nog wat tips, zoals er zoveel staan, ik neem aan dat je er al een paar bekeken hebt, anders zoek eens op filmpjes FAQ's en fansites.

    [ Bericht 4% gewijzigd door NoCigar op 26-11-2009 23:42:14 ]
    anonieme razernist
      † In Memoriam † donderdag 26 november 2009 @ 23:36:17 #94
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75040307
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 22:50 schreef Dunckie het volgende:
    Tot het randje vullen, dan goed aanstampen, daar zijn zelfs speciale duw-dingetjes (jaja..) voor, en dan nog weer wat erbij en nog eens aanduwen, pas dan zit het ding vol genoeg.
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75040447
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 23:36 schreef Zith het volgende:

    [..]

    En dan krijg je twee druppeltjes zwarte substantie. Heerlijk voor de liefhebber .
    anonieme razernist
    pi_75040563
    quote:
    Op donderdag 26 november 2009 23:36 schreef Zith het volgende:

    [..]


    Ja, lijkt me ook niet nee.

    Anyway, heb verder geëxperimenteerd. Maler staat nu op z'n fijnst. Als ik de koffie aangedrukt heb staat het ongeveer een 8-10mm onder de rand van het filterbakje. Doorlooptijd +/-25 seconde. Smaak is goed

    Alleen de puk blijft dus drassig, ik laat het er maar bij
    pi_75049328
    Te natte puck. Iets meer doseren en iets grover malen.

    Maar ik zou me er niet te druk om maken als het resultaat goed is.
    pi_75049503
    Ik doe ook nooit zo moeilijk over een natte kledder. Tuurlijk, een mooi droog puckje klopt makkelijker weg, en je hebt je filterhouder sneller weer klaar voor de volgende shot. Maar als er wat drab aan blijft hangen, dan maar vaker afspoelen en het aanrecht en tegelwerk ontdoen van koffiemodder.

    t gekke is dat ik vaak twee precies hetzelfde smakende espresso's zet, terwijl de ene puck nat en de andere droog is.
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_75050519
    quote:
    Op vrijdag 27 november 2009 11:32 schreef HarmDommisse het volgende:
    Te natte puck. Iets meer doseren en iets grover malen.

    Maar ik zou me er niet te druk om maken als het resultaat goed is.
    Bij grover malen heb ik dus weer een te snelle doorloop.

    Maar goed, de smaak is goed nu, lekker sterk, niet bitter
    pi_75053354
    quote:
    Op vrijdag 27 november 2009 12:01 schreef tjoptjop het volgende:

    [..]

    Bij grover malen heb ik dus weer een te snelle doorloop.

    Maar goed, de smaak is goed nu, lekker sterk, niet bitter
    Ja maar niet als je wat meer doseert.
    pi_75075155
    Vandaag voor het eerst mijn Silvia en Rocky gebruikt..
    Via via voor een zeer mooie prijs op de koop weten te tikken..Een Rocky die net nieuw is en een Silvia van 2 jaar oud maar amper gebruikt (vorige eigenaar heeft ingebouwd apparaat dus deze stond maar zielig in de kelder te staan)..
    Maar oeh! Wat is dat lekker om daar koffie van te drinken.. Ik heb nu ben ik bang helemaal een probleem als ik maandag op kantoor koffie uit de automaat haal (wat normaal toch ook al echt niet te drinken is)

    Zelfde probleem hier trouwens, restantje was vrij drassig.. Alhoewel vooral aan de bovenkant, toen ik een lepeltje in de prut duwde om het er uit te krijgen zag ik dat het onderste wel vrij droog was.. Toch maar iets meer koffie er in morgen en kijken of dat helpt

    Ik zit trouwens nog ff dat filmpje van de Grindenstein te bekijken, en wat ze daar uit die piston mept is ook niet bepaald droog...

    [ Bericht 6% gewijzigd door rioohhh op 28-11-2009 00:05:34 ]
      † In Memoriam † woensdag 2 december 2009 @ 23:31:27 #102
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75232500


    Dit schatje word door een Nederlander ontworpen, gemaakt en verkocht

    http://www.keesvanderwesten.com/speedster_purchase.html
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75250254
    Een collega van me heeft -naast zn normale baan- een klein webwinkeltje in italiaanse etenswaren, waaronder lekkere koffie. Kent iemand de koffie van Karalis en Tazza d' oro? Van Tazza d' oro had ik al ergens gelezen dat het allemaal is voortgekomen uit 1 klein espressobarretje in Rome, en dat ze ooit eens een eerste of tweede plaats hebben gewonnen voor de beste espresso?
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_75294606
    quote:
    Op woensdag 2 december 2009 23:31 schreef Zith het volgende:
    [ afbeelding ]

    Dit schatje word door een Nederlander ontworpen, gemaakt en verkocht

    http://www.keesvanderwesten.com/speedster_purchase.html
    Dat is pure koffieporno . Daar heb ik laatst op een beurs een kopje uit gehad, en dat was inderdaad top.
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
      maandag 7 december 2009 @ 16:05:56 #105
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75375500
    Ik heb wat bonen geroosterd, de Keniaanse Arabica werden gelijkmatig bruin, maar de Javaanse Arabica niet, sommige bonen werden veel donkerder dan andere, methode was verder gelijk. Idee waaraan dat ligt?
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      † In Memoriam † maandag 7 december 2009 @ 18:56:15 #106
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75382040
    Hangt van de methode af, maar bijv. Ethiopian Sidamo bonen zijn bekend om dat ze geen gelijkmaatige kleuren krijgen, smaak ervan is echter super... dus misschien ligt het aan de bonen
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75383109
    kan het zijn dat de bonen een verschillend vochtgehalte hebben en/of dat je heater niet gelijkmatig verhit?
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      maandag 7 december 2009 @ 19:21:23 #108
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75383176
    quote:
    Op maandag 7 december 2009 19:19 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
    kan het zijn dat de bonen een verschillend vochtgehalte hebben en/of dat je heater niet gelijkmatig verhit?
    Kwamen uit hetzelfde pakje, en deed ze in kleine porties in de popcornmachine, draaide snel rond en roerde telkens
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_75383333
    dan lijkt me de uitleg van zith waarschijnlijker. Tenzij de bonen extreem kort geleden geplukt en verpakt zouden zijn
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      maandag 7 december 2009 @ 19:26:16 #110
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75383401
    Zou het een melange kunnen zijn?
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_75383907
    klinkt ook niet onlogisch. Afhankelijk van de samenstelling van de boon kan deze meer of minder verkleuren.
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      maandag 7 december 2009 @ 19:46:28 #112
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75384393
    Morgen ga ik de Java en Kenia eens proberen
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      † In Memoriam † maandag 7 december 2009 @ 21:07:02 #113
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75388170
    Van sweetmarias.com:
    quote:
    Ethiopia DP Haile Selassie Sidamo

    Roast: City+ roast will look awfully uneven, but has the most intense fruited notes. FC has the best balance of body and fruit, FC+ is full of intense anise/licorice/cardamom flavors.
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      dinsdag 8 december 2009 @ 10:26:55 #114
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75401017
    De java maakt pure espressoporno, dikke laag crema, smaak van koffie met hint van nootmuskaat, licht citrus
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      dinsdag 8 december 2009 @ 13:34:59 #115
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75406740
    De Keniaanse Arabica smaakt licht rins, wat frisser
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_75407038
    quote:
    Op dinsdag 8 december 2009 10:26 schreef Pietverdriet het volgende:
    De java maakt pure espressoporno, dikke laag crema, smaak van koffie met hint van nootmuskaat, licht citrus
    jojo kiest voor Java
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      dinsdag 8 december 2009 @ 13:44:34 #117
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75407069
    quote:
    Op dinsdag 8 december 2009 13:43 schreef Its-Jojo-4you het volgende:

    [..]

    jojo kiest voor Java
    Ik ook
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      † In Memoriam † dinsdag 8 december 2009 @ 13:52:40 #118
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75407368
    Ik vind lintong en mandheling toch net ietsjes beter, al zijn de smaken en 'body' ongeveer hetzelfde.
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75407704
    Ergens volgend jaar (na de dure maanden van een nieuw huis inrichten en klussen) wil ik eigenlijk wel eens mn gaggia classic gaan upgraden naar een iets geavanceerder apparaat. Ultieme droom is natuurlijk een 1300 ¤ apparaat ala vibiemme domobar, expobar brewtus, of ander systeem met E61 groep. Of... Is er misschien nog iets nuttigs te vinden in de categorie tussen deze 2 apparaten in, ook qua prijs ertussenin zo rond de 700-800 ¤ (een ascaso dream, uno, een quickmill, of vergelijkbaar) waar ik ook nog wel een paar jaar heel veel plezier mee kan hebben?

    Tevens staat er nu een iberital challenge molen. Qua prijs/prestatie prima passend bij de gaggia, maar als er een betere espressomachine komt te staan, zou het raar zijn om de molen niet mee te upgraden....

    En tenslotte kan ik er ook nog voor kiezen om de gaggia (die het prima doet hoor) nog even aan te houden en eerst de molen te upgraden.

    Wat is nou wijsheid?
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
      † In Memoriam † dinsdag 8 december 2009 @ 14:12:10 #120
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75408025
    Rancilio Silvia is de onofficiele top wat betreft halfautomaten tot 800 eur (ofzo), al een decennia ofzo (kost zo'n 500EUR)... heeft E61 portofilter

    Als je toch wat verder wil gaan kun je naar Bezzera, expoba, La Pavoni of vibienne kijken, er zijn nog vele andere merken maar deze schieten me te binnen... voor elke machine natuurlijk www.coffeegeek.com checken voor reviews. Het voordeel van de duurdere systemen is dat ze meerdere boilers hebben, waardoor je espresso kunt zetten en melk stomen zonder dat je eerst het ene moet doen en dan moet gaan voorverwamen voor het andere...

    [ Bericht 26% gewijzigd door Zith op 08-12-2009 14:19:43 ]
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      † In Memoriam † dinsdag 8 december 2009 @ 14:21:58 #121
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75408360
    Deze reviews zijn voor machines vanaf 500 USD, ga er eens doorheen (grappig om te zien dat de rancilio silvia zo'n 190 reviews heeft terwijl de rest 10-20 reviews heeft )

    http://www.coffeegeek.com/reviews/consumer?Page=10&Sort=price&Order=0
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      † In Memoriam † dinsdag 8 december 2009 @ 14:25:03 #122
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75408464

    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75412071
    Een silvia is inderdaad een prima ding, maar ik heb het gevoel dat ie zoveel lijkt op wat ik nu heb staan.
    Mn gaggia is ook een prima ding, de grootste (en enige?) plus van een silvia die ik zo snel kan bedenken is de koperen boiler.
    Daarvoor hoef ik niet persé een upgrade te doen, als ik ga upgraden dan wel graag een duidelijk merkbare.

    Die speedster is inderdaad maar nét een ietsiepietsie boven budget.
    Ik heb wel een bouwdepot van 20k voor mn nieuwe huis, maar mn vriendin vindt het vast niet goed dat ik daar een kwart van opsnoep, terwijl je voor het geld ook al bijna een complete keuken hebt (die ook kan afwassen, koken en bakken naast het leveren van heetwater en goddelijke koffie)


    Oh ja, nog een upgrade die ik zou kunnen doen: de gaggia verbeteren met een PID. Is dat wat? Kost 150 ¤ ofzo.

    [ Bericht 53% gewijzigd door Gripper op 08-12-2009 16:55:02 ]
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
    pi_75480320
    Effe een klein plaatje hoor!
    Ik heb nieuwe kopjes, check de prettige vorm: de rand is voorgevormd voor een beter lipcontact!
    (het was geen verkoopargument hoor, maar t viel me pas op toen ik de eerste slok nam)
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
      † In Memoriam † donderdag 10 december 2009 @ 14:15:17 #125
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75481924
    Leuk plaatje (Rancilio Silvia?), doet me denken aan mijn eigen plaatje

    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75482645
    Damn wat een lekkere moddervette crema. Hoe krijg je t zo?
    Ik zet mn koffie met een gaggia classic.
    Mijn foto's op Flickr!
    [b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
    Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
      donderdag 10 december 2009 @ 15:24:52 #127
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75484398
    quote:
    Op donderdag 10 december 2009 14:34 schreef Gripper het volgende:
    Damn wat een lekkere moddervette crema. Hoe krijg je t zo?
    Ik zet mn koffie met een gaggia classic.
    Sinds ik zelf brand wordt mijn crema dikker en meer, of dat aan het branden ligt, de versheid of de goede kwaliteit bonen weet ik echter niet.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 10 december 2009 @ 15:51:32 #128
    132619 crew  D_A
    Ben jij van die © ?
    pi_75485232


    Mijn nieuwe koffiemachientje.

    Dus nu moet ik meer lekkere koffie hebben, sterk is het advies.

    Maar vooruit, af en toe lust ik ook wel een slapper bakkie
    [b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
    [i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
    pi_75485981
    quote:
    Op dinsdag 8 december 2009 14:02 schreef Gripper het volgende:
    Ergens volgend jaar (na de dure maanden van een nieuw huis inrichten en klussen) wil ik eigenlijk wel eens mn gaggia classic gaan upgraden naar een iets geavanceerder apparaat. Ultieme droom is natuurlijk een 1300 ¤ apparaat ala vibiemme domobar, expobar brewtus, of ander systeem met E61 groep. Of... Is er misschien nog iets nuttigs te vinden in de categorie tussen deze 2 apparaten in, ook qua prijs ertussenin zo rond de 700-800 ¤ (een ascaso dream, uno, een quickmill, of vergelijkbaar) waar ik ook nog wel een paar jaar heel veel plezier mee kan hebben?

    Tevens staat er nu een iberital challenge molen. Qua prijs/prestatie prima passend bij de gaggia, maar als er een betere espressomachine komt te staan, zou het raar zijn om de molen niet mee te upgraden....

    En tenslotte kan ik er ook nog voor kiezen om de gaggia (die het prima doet hoor) nog even aan te houden en eerst de molen te upgraden.

    Wat is nou wijsheid?
    Ik denk idd niet dat zo'n Silvia nou een enorme upgrade is, die is gewoon iets beter dan wat je nu hebt, maar niet schrikbarend.

    je zou 2e hands kunnen overwegen, calculeer er dan gewoon ¤100-150 bij voor een servicebeurt en je hebt een prima apparaat. Zelf heb ik op MP een Domobar op de kop getikt voor ¤250, ding had net een beurtje gehad en ik gebruik em nu alweer 2 jaar naar behoren.

    Een stap daar weer boven is er eentje met twee boilers (Super Domobar bijv.) dan kun je melk opschuimen en koffiezetten tegelijkertijd. Bij mijn Domobar is het koffie zetten, dan stoomverwarmen en pas na een minuutje ofzo kan ik stomen. En direct daarna weer koffie zetten is ook niet aan te raden aangezien alles gloeiend heet nog is van het stomen. Maar goed, dat is een overkomelijk detail
      † In Memoriam † donderdag 10 december 2009 @ 17:44:57 #130
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75489177
    Ik zie trouwens dat er enorm veel twee-groeps machines staan op MP, volgens mij wordt er een inboedel uitverkocht of is er een restaurant over de kop gegaan... Maar goed, die wil je niet hebben behalve als bezettingsgraad je bottleneck is lol

    Verder eens met wat hierboven gezegd wordt, je hoeft niet bang te zijn voor 2de hands, je ziet al snel bij de advertentie of de verkoper de machine met kennis en liefde heeft behandeld en die dingen zijn zo gemaakt dat ze decennia mee gaan met wat onderhoud.

    bijv. zoiets

    http://link.marktplaats.nl/302773181
    quote:
    ECM Technika espressomachine. In fantastische conditie. Heeft onlangs een uitgebreide onderhoudsbeurt gehad bij de specialist. De rekening is ter inzage.
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75490615
    quote:
    Op donderdag 10 december 2009 17:44 schreef Zith het volgende:
    Ik zie trouwens dat er enorm veel twee-groeps machines staan op MP, volgens mij wordt er een inboedel uitverkocht of is er een restaurant over de kop gegaan... Maar goed, die wil je niet hebben behalve als bezettingsgraad je bottleneck is lol

    Verder eens met wat hierboven gezegd wordt, je hoeft niet bang te zijn voor 2de hands, je ziet al snel bij de advertentie of de verkoper de machine met kennis en liefde heeft behandeld en die dingen zijn zo gemaakt dat ze decennia mee gaan met wat onderhoud.

    bijv. zoiets

    http://link.marktplaats.nl/302773181
    [..]


    Die machine

    Zo'n horeca ding (2+ groeps) moet je niet hebben idd. Verbruikt een bak energie waar je U tegen zegt en verlangen vaak ook een waterleiding waar die op aan gesloten. Een wat kleinere 1 groeps Cimbali bistro (oid) kan wel als alternatief.
      † In Memoriam † zaterdag 12 december 2009 @ 13:12:18 #132
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75546641
    quote:
    Op donderdag 10 december 2009 14:34 schreef Gripper het volgende:
    Damn wat een lekkere moddervette crema. Hoe krijg je t zo?
    Ik zet mn koffie met een gaggia classic.
    Verse bonen en een goede extractie...



    (vieze espressomachine, maar wat een spul komt eruit zeg
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      zaterdag 12 december 2009 @ 13:38:20 #133
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75547283
    quote:
    Op zaterdag 12 december 2009 13:12 schreef Zith het volgende:

    [..]

    Verse bonen en een goede extractie...



    (vieze espressomachine, maar wat een spul komt eruit zeg
    daar krijg je idee dat er extra vet is toegevoegd ofzo, christ, wat een crema
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_75573233
    Duidelijke te zien dat er een overextractie is. Hij wordt helemaal blond op het laatst. Die dikke kegel komt doordat er te veel CO2 in de bonen nog zit. Eigenlijk is zijn koffie nog te vers.
    pi_75643804
    WOOT!!!

    Na weken in de wachtrijd gestaan te hebben wij de Wehkamp waar hij na 3 weken gecancelled werd omdat hij niet meer geproduceerd werd... (WTF).

    Heb ik hem bij Pixmania besteld en vandaag wordt hij geleverd!!!


    Helaas ben ik niet thuis dus zal het wel weer dagen duren voordat de DPD hem afleverd...
      woensdag 16 december 2009 @ 20:34:08 #136
    270242 ynuhh
    Cuddle cuddle
    pi_75702937
    Vanavond gaat het in Koopkracht op Ned3 over espresso.

    http://www.tvgids.nl/programma/8788732/Koopkracht/

    Ik ga het even kijken, het lijkt me wel interessant.
      † In Memoriam † woensdag 16 december 2009 @ 20:54:19 #137
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75703889
    Wat ik natuurlijk al wel weet is dat als je er 'espresso' achterplakt je het voor 40% duurder kan verkopen (zie AH espresso-bonen en AH-snelfilter bonen, zelfde bonen, andere prijs).

    Of al die kannetjes, borstels, filter dingen... veel en veel duurder dan als je ze voor andere redenen zou kopen.
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      woensdag 16 december 2009 @ 20:55:40 #138
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75703956
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 20:34 schreef ynuhh het volgende:
    Vanavond gaat het in Koopkracht op Ned3 over espresso.

    http://www.tvgids.nl/programma/8788732/Koopkracht/

    Ik ga het even kijken, het lijkt me wel interessant.
    Bedankt voor de tip!

    Zet ik NL3 op, zijn daar de toppers aan de gang

    damn, pas later vanavond.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      woensdag 16 december 2009 @ 20:57:35 #139
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75704035
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 20:54 schreef Zith het volgende:
    Wat ik natuurlijk al wel weet is dat als je er 'espresso' achterplakt je het voor 40% duurder kan verkopen (zie AH espresso-bonen en AH-snelfilter bonen, zelfde bonen, andere prijs).

    Of al die kannetjes, borstels, filter dingen... veel en veel duurder dan als je ze voor andere redenen zou kopen.
    Pietje was 5 jaar oud en zat met zijn autootjes te spelen, op tv liep toppop en een of anderen glamrockband speelde daar hun muziek
    Mij opa zag het en orakelde: Jongen, zei ie, Pietje, onthoud één ding, het zijn niet de gekken die het maken

    Mijn opa was een wijs man
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      woensdag 16 december 2009 @ 20:57:57 #140
    270242 ynuhh
    Cuddle cuddle
    pi_75704052
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 20:54 schreef Zith het volgende:
    Wat ik natuurlijk al wel weet is dat als je er 'espresso' achterplakt je het voor 40% duurder kan verkopen (zie AH espresso-bonen en AH-snelfilter bonen, zelfde bonen, andere prijs).

    Of al die kannetjes, borstels, filter dingen... veel en veel duurder dan als je ze voor andere redenen zou kopen.
    Het is volgens mij niet zo'n programma als De keurings dienst van waarde, maar meer op smaak gericht. Er komen ook machinebouwers aan het woord.
      † In Memoriam † woensdag 16 december 2009 @ 21:02:21 #141
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75704245
    Hopelijk ook onze eigen kees van der westen
    verder zal ik ophouden je in klb lastig te vallen, een meid met zulke espresso apperatuur
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75704398
    quote:
    Op donderdag 10 december 2009 15:51 schreef Dark_Angelus het volgende:
    [ afbeelding ]

    Mijn nieuwe koffiemachientje.
    Fijn apparaatje, alleen is die van mij helaas na bijna 8 jaar denk ik aan het eind van zijn latijn
    Eerste 3 kopjes zijn ondanks dat de temp meter op bijna 120 graden staat lauw.

    Dus nu op zoek naar een nieuwe en mijn oog is gevallen op de Bugatti Diva, alleen is dit wel puur vanwege het design en vandaar de vraag of iemand ervaring heeft met dit apparaat?

    pi_75704402
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 20:54 schreef Zith het volgende:
    Wat ik natuurlijk al wel weet is dat als je er 'espresso' achterplakt je het voor 40% duurder kan verkopen (zie AH espresso-bonen en AH-snelfilter bonen, zelfde bonen, andere prijs).

    Of al die kannetjes, borstels, filter dingen... veel en veel duurder dan als je ze voor andere redenen zou kopen.
    Hehe, mooi ook dat je tegenwoordig ook allemaal duur specialistisch spul nodig hebt. Speciale ontkalkingstabletten van de fabrikant, speciale borstels inderdaad.

    Wel grappig contrast, ik heb nog de oude beschrijving van m'n Vibiemme en daarin staat dat ontkalken met wat zuur gedaan moet worden en dat de douchekop het beste met een oude tandenborstel gereinigd kan worden
      woensdag 16 december 2009 @ 21:11:19 #144
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_75704669
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 21:05 schreef Chewie het volgende:

    [..]

    Fijn apparaatje, alleen is die van mij helaas na bijna 8 jaar denk ik aan het eind van zijn latijn
    Eerste 3 kopjes zijn ondanks dat de temp meter op bijna 120 graden staat lauw.
    hoe lang laat je hem op temperatuur komen? En 120 graden mag die bij de espressostand niet aangeven, maar alleen bij de stoomstand. Heb je hem regelmatig ontkalkt?
    quote:
    Dus nu op zoek naar een nieuwe en mijn oog is gevallen op de Bugatti Diva, alleen is dit wel puur vanwege het design en vandaar de vraag of iemand ervaring heeft met dit apparaat?

    [ afbeelding ]
    Tja, net als bij de X1 vrees ik vorm over inhoud, heb mijn X1 net de deur uit.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_75704858
    Kapotte thermostaat denk ik
      † In Memoriam † woensdag 16 december 2009 @ 21:15:22 #146
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75704862
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 21:05 schreef Chewie het volgende:

    [..]

    Fijn apparaatje, alleen is die van mij helaas na bijna 8 jaar denk ik aan het eind van zijn latijn
    Eerste 3 kopjes zijn ondanks dat de temp meter op bijna 120 graden staat lauw.

    Dus nu op zoek naar een nieuwe en mijn oog is gevallen op de Bugatti Diva, alleen is dit wel puur vanwege het design en vandaar de vraag of iemand ervaring heeft met dit apparaat?

    [ afbeelding ]
    Bugatti is ten allereerste een autofabrikant. Al heb ik ze wel steeds meer met designspullen zien adverteren (zelfs een design waterkoker voor 200 EUR).

    Ik kan nergens een review ervan vinden (zelfs niet op coffeegeek.com - de tweakers.net van de koffie). Het heeft iig een bronzen boiler (wat echt moet bij goede machines). Ik zou ervan wegblijven... Een manier om een andere te zoeken is om een marknaam/versie te vinden en dit op coffeegeek.com te checken op reviews. Meeste apperaten hebben tussen de 20-200 reviews van mensen die vaak echt weten wat ze kunnen verwachten.
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 21:06 schreef tjoptjop het volgende:

    [..]

    Hehe, mooi ook dat je tegenwoordig ook allemaal duur specialistisch spul nodig hebt. Speciale ontkalkingstabletten van de fabrikant, speciale borstels inderdaad.

    Wel grappig contrast, ik heb nog de oude beschrijving van m'n Vibiemme en daarin staat dat ontkalken met wat zuur gedaan moet worden en dat de douchekop het beste met een oude tandenborstel gereinigd kan worden
    Ja ik deed het vroeger door azijn te vermengen met water (kon volgens het internetz)
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75705096
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 21:11 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    hoe lang laat je hem op temperatuur komen?
    Hoort voornamelijk bij het vaste ochtendritueel, opstaan/aanzetten/toilleteren/enz en dan koffiezetten zal al met al zo'n 20 to 30 minuten zijn.
    quote:
    En 120 graden mag die bij de espressostand niet aangeven, maar alleen bij de stoomstand.
    Klopt maar metertje werkt al niet goed meer sinds de verhuizing.
    quote:
    Heb je hem regelmatig ontkalkt?
    Gemiddeld 1 x in de 2 maanden toch
    [..]
    quote:
    Tja, net als bij de X1 vrees ik vorm over inhoud, heb mijn X1 net de deur uit.
    Ja daar ben ik ook bang voor maar goed eerst maar proberen voordat ik tot aanschaf over ga.
    pi_75705197
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 21:15 schreef Zith het volgende:

    [..]

    Bugatti is ten allereerste een autofabrikant. Al heb ik ze wel steeds meer met designspullen zien adverteren (zelfs een design waterkoker voor 200 EUR).

    Veel gemaakte fout, Bugatti uit Frankrijk is een autofabrikant, dit is Bugatti uit Italie en die maken al vrij lang espresso apparaten.
      † In Memoriam † woensdag 16 december 2009 @ 21:24:55 #149
    230491 Zith
    pls tip
    pi_75705271
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 21:23 schreef Chewie het volgende:

    [..]

    Veel gemaakte fout, Bugatti uit Frankrijk is een autofabrikant, dit is Bugatti uit Italie en die maken al vrij lang espresso apparaten.
    Heb je misschien voorbeelden van andere espresso machines van dit bedrijf? Kan er echt geen vinden. ook wikipedia noemt vele bedrijven maar dit zijn auto's, mode en koffer bedrijven... http://en.wikipedia.org/wiki/Bugatti_(disambiguation)

    EDIT: Ik zie dat dit bedrijf idd een bedrijf uit 1923 is, maar espressomachines hebben ze, behalve de diva, nooit gemaakt als ik ze mag geloven, ze waren in principe een bestekfabrikant?

    [ Bericht 8% gewijzigd door Zith op 16-12-2009 21:31:35 ]
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_75705638
    quote:
    Op woensdag 16 december 2009 21:24 schreef Zith het volgende:

    [..]

    Heb je misschien voorbeelden van andere espresso machines van dit bedrijf? Kan er echt geen vinden. ook wikipedia noemt vele bedrijven maar dit zijn auto's, mode en koffer bedrijven... http://en.wikipedia.org/wiki/Bugatti_(disambiguation)
    Ik kende ze zelf ook niet en was dacht dat het ook van de autofabrikant was, zag het apparaat staan bij de Simon Levelt in Groningen begin dit jaar en daar waren ze er wel over te spreken, maar het bedrijf bestaat volgens de website al sinds 1923 (al kan ik niet achterhalen wanneer ze begonnen met espresso apparaten).

    http://www.casabugatti.it/english/enoi.html
    quote:
    EDIT: Ik zie dat dit bedrijf idd een bedrijf uit 1923 is, maar espressomachines hebben ze, behalve de diva, nooit gemaakt als ik ze mag geloven, ze waren in principe een bestekfabrikant?
    Huishoudelijke artikelen zie ik op de website wat nogal breed is lijkt me

    [ Bericht 12% gewijzigd door #ANONIEM op 16-12-2009 21:35:41 ]
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')