abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 15 oktober 2009 @ 13:34:55 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73711970
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:
[ afbeelding ]

Latte Art:
[ afbeelding ]

Bonen:
[ afbeelding ]

Espresso (uit een bodemloze filterdrager):
[ afbeelding ]

Mazzer Mini molen:
[ afbeelding ]

Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever
Koffie voor de fijnproever (2)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE

[ Bericht 49% gewijzigd door Pietverdriet op 15-10-2009 18:50:36 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73712188
M'n miss audrey is mischien helaas overleden
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_73713598
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 13:41 schreef zquing het volgende:
M'n miss audrey is mischien helaas overleden
Toch hopelijk wel vredig in dr slaap, en niet aan aderverkalking of een propje in dr hersenen? t is bekend dat je van veel koffie een hoge cholesterol krijgt, en misschien zat ze al in een risco leeftijdsgroep? Hoe dan ook, sterkte
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_73713725
Ik vermoed een aderverkalking, maar er is een kans dat er een harttransplantatie nodig is
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_73713959
Gecondoleerd
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_73715170
balen
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  donderdag 15 oktober 2009 @ 15:05:28 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73715236
Heb nog een pondje Arabica uit java en uit kenia gekocht om verder te kunnen klooien met de popcornmachine
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 17:02:21 #8
230491 Zith
pls tip
pi_73719490
tvp
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73722000
He Piet, zou je de OP uit het vorige deel in de huidige OP willen zetten?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 18:43:13 #10
230491 Zith
pls tip
pi_73722547
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 19:07:38 #11
230491 Zith
pls tip
pi_73723331
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 13:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb net de rest van het experimentele boontjes gebrand, staan nu buiten af te koelen.
Ga die dan morgen eens proberen.
Ik had java arabica gehaald, zijn er nog andere aanraders aan bonen om te branden, kan ik die halen vandaag want volgende week ben ik weer aan het werk
Ik zelf ben van de single origins (ik neem aan dat Arabica Java een melange is), en ben zelf nog niet echt ervaren in de verschillende landen en gebieden, maar volgens de word of the street zijn op dit moment de ethiopische en indo bonen het beste (indonesie bevat 3 bekende producenten: Mandheling, Lintong en Gayo Blue Mountain - alle drie erg goed!).

http://www.coffeeresearch.org/coffee/originsmap.htm

...bevat samenvattingen van landen/gebieden met de algemene smaken van de gebieden.
quote:
Sumatran coffee beans are some of the heaviest, smoothest, and most complex coffees in the world. Most of the coffees from Sumatra are dry-processed, but some are semi-washed. The majority of Sumatran coffee is marked Mandheling or Lintong and is grown inland from the southern coast. Sumatra coffee grown farther west is usually marked Gayo Mountain. Sumatra Gayo coffee is described as sweet and clean.

Coffee connoisseurs who want to buy Sumatran coffee typically look for aged Sumatran green coffee beans. These coffee beans enhance the earthy and spicy notes of regular Sumatran coffee, making it one of the most sought after coffees available.

For more information about Sumatra coffee, visit Coffeereview.com or Sweet Maria's.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 15 oktober 2009 @ 19:12:22 #12
230491 Zith
pls tip
pi_73723472
Maar ik heb dus bij fascino coffee 6x250gr rauwe bonen uit 6 verschillende gebieden gekocht om lekker te vergelijken de komende weken
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73739866
quote:
Op donderdag 15 oktober 2009 19:12 schreef Zith het volgende:
Maar ik heb dus bij fascino coffee 6x250gr rauwe bonen uit 6 verschillende gebieden gekocht om lekker te vergelijken de komende weken
Ik denk dat we daar maar eens wat Guatemala koffie weg moeten halen voor mijn nieuwe molen. Nu drinken we nog de AH Excellent Guatemala, maar als die op is gaan we/ik ook de filterkoffie zelf malen uiteraard..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  vrijdag 16 oktober 2009 @ 09:36:43 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73740104
Zit aan mijn zelfgebrande Java Espresso, die ik gistermiddag gebrand had en op advies een tijdje heb laten rusten en afkoelen. Heel lekker en lang van smaak, de koffiesmaak blijft mooi lang in de mond hangen, hij is licht bitter met een hele lichte rinsheid.
Koppie op, nu dringend de werking daarvan gehoorzamen en dan eens een cappu maken ermee
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_73741432
tvp
  † In Memoriam † vrijdag 16 oktober 2009 @ 15:29:55 #16
230491 Zith
pls tip
pi_73751194
quote:
Op vrijdag 16 oktober 2009 09:22 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Ik denk dat we daar maar eens wat Guatemala koffie weg moeten halen voor mijn nieuwe molen. Nu drinken we nog de AH Excellent Guatemala, maar als die op is gaan we/ik ook de filterkoffie zelf malen uiteraard..
Als je gebrand koopt zul je erg tevreden zijn, ik kocht er eens voorgebrandde koffie en die was inderdaad diezelfde week nog gebrand; enorm verschil met de koffie uit de AH die weken, zo niet maanden oud is. Zeker als je het dan ook nog zelf maalt.

De guatamala koffie die ze daar aanbieden is een van de betere guatamala koffies:
quote:
Guatamala Antigua - Antigua is internationally renowned for its high-quality coffees. This region is located between three volcanoes in a valley with a climate perfect for cultivating coffee. The soils are young and optimal for coffee. The wet and dry seasons are defined for uniform maturation. The temperature ranges from 19-22 C (66.2-71.6°F) and the altitude is between 4,600 and 5,600 feet. Annual rainfall is between 800-1,200 mm and the humidity is constant at 65%. Guatemalan Antigua coffee is described as having a full and velvety body, a rich and lively aroma, and a fine acidity. Bourbon, Caturra, and Catuai coffee beans are grown in this region and harvested between January and mid-March.


[ Bericht 16% gewijzigd door Zith op 16-10-2009 15:40:17 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_73752831
tvp
Ik weet het ook niet
pi_73798560
Ik heb gsteren een Jura Impressa C5 pianoblack gekocht.

De koffie is echt heerlijk!
  † In Memoriam † zondag 18 oktober 2009 @ 22:36:04 #19
230491 Zith
pls tip
pi_73826087
Als er nog mensen zijn die hun bonen bij de AH kopen en zich afvragen of zelf branden niet iets voor hun is; bij de LIDL verkopen ze morgen de volgende machine voor 9.99 EUR

  • Werkt met hete lucht
  • 1.200 watt


    Wat je ermee kan doen:







  • I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_73850429
    Ik heb maar een krups met een thermoblock aangeschaft voor de periode dat ik geen geld heb voor een fatsoenlijk apperaat. Komt echter prima koffie uit
    "Those unforgettable days, for them I live"
      † In Memoriam † maandag 19 oktober 2009 @ 18:36:06 #21
    230491 Zith
    pls tip
    pi_73852868
    Heb net een prijslijst van de Pelikaan te Zutphen gekregen aangaande hun prijzen van ruwe bonen en ben best verrast! Ze lijken met de meeste melanges of single origins goedkoper te zijn dan Fascino-Coffee.net en Ongebrand.net. Ze gaven niet te veel details (bijv. welke klasse -grade 1/4- of welke plantage/district) maar daar zal ik wel naar vragen als ik er een keer langs ga...

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    Koffiesoort         Prijs per 1 kg. ruwe bonen
             
    Mokka Melange         ¤ 5,50 
    Cafeïne vrij          ¤ 5,50 
    Colombia              ¤ 5,80 
    Kenya AA              ¤ 7,30 
    Mexico Maragogype     ¤ 7,30 
    Guatemala             ¤ 5,80 
    Costa Rica            ¤ 6,00 
    Mokka Ethiopië        ¤ 7,30 
    Salvador              ¤ 6,70 
    Brasil Santos         ¤ 4,40 
    Java                  ¤ 5,80 
    Papua                 ¤ 6,50


    Hier kan men de algemene smaken en kwaliteit per land/regio ontdekken: http://www.coffeeresearch.org/coffee/originsmap.htm

    [ Bericht 29% gewijzigd door Zith op 19-10-2009 18:56:32 ]
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      maandag 19 oktober 2009 @ 18:39:18 #22
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_73852998
    quote:
    Op maandag 19 oktober 2009 18:36 schreef Zith het volgende:
    Heb net een prijslijst van de Pelikaan te Zutphen gekregen aangaande hun prijzen van ruwe bonen en ben best verrast! Ze lijken met de meeste melanges of single origins goedkoper te zijn dan Fascino-Coffee.net en Ongebrand.net. Ze gaven niet te veel details (bijv. welke klasse -grade 1/4- of welke plantage/district) maar daar zal ik wel naar vragen als ik er een keer langs ga...


    Het is ook een leuke oude winkel en als het rustig is kan je eens wat meer info vragen (niet op een drukke zaterdag natuurlijk) Heb daar nog wel eens een tijd staan kletsen met de oude meneer die daar koffie brand.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      woensdag 21 oktober 2009 @ 15:47:49 #23
    63594 Lienekien
    Sunshower kisses...
    pi_73916748
    Binnenkort hebben wij een espresso-apparaat. En dan gaan wij een bezoekje brengen aan Simon Levelt.
    The love you take is equal to the love you make.
      † In Memoriam † woensdag 21 oktober 2009 @ 17:51:10 #24
    230491 Zith
    pls tip
    pi_73920947
    quote:
    Op woensdag 21 oktober 2009 15:47 schreef Lienekien het volgende:
    Binnenkort hebben wij een espresso-apparaat. En dan gaan wij een bezoekje brengen aan Simon Levelt.
    Vond de indonesia van hun het beste, heerlijke hartige smaak en espresso had een goed dik textuur. Ik ga vanaaf zelf indo bonen branden om te kijken of ik dit ook kan bereiken, met de bonen uit ethiopie lukt het me iig niet (redelijk waterig -niet verwarren met niet sterk- en zoetig; niet mijn smaak)
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_73965890
    Ben opzoek naar een volautomatische koffie machine, hoeveel moet je hier minimaal voor uit trekken? Mijn budget is rond de 500 euro
    pi_74182643
    Help!
    Ik ben aan het kijken naar een espresso apparaat en nu heb ik al het een en ander gelezen over de verschillende apparaten. Ik ben gek op een lekkere sterke espresso (hoe sterker hoe beter)..
    Nu heb ik al een paar verschillende apparaten gezien op marktplaats, maar ik heb echt geen idee wat nou een goed apparaat is voor iemand die eigenlijk altijd gewend is om een nespresso cup in het apparaat te duwen en verder niets hoeft te doen.. Ik ben best bereid om wat te oefenen voor ik een goede koffie kan zetten, maar wie kan mij wat adviseren?
    Ik heb zien staan.. Gaggia Classic (evt. met een Demoka ?? bonen maler), Rancilio Silva en Ascaso Dream.. Daarnaast nog wat andere merken apparaten van onderandere KitchenAid.. Maar dat is volgens mij meer eye candy dan echt functioneel verschil.

    Iemand enig idee? Of kan ik beter naar iets heel anders opzoek gaan :-)
    pi_74182689
    Begin met een silvia en een rocky(of een andere simpele espressomachine en koffiemolen)
    "Those unforgettable days, for them I live"
    pi_74184922
    ik kan met bij zquing aansluiten (heb zelf ook Rancilio)
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
    pi_74231682
    De silvia kletst iedereen inderdaad over.

    Ik heb me 2 dagen geleden een Isomac Cappuccina gekocht op marktplaats. Dit is, als het goed is, de voorloper van de Giada en mijn eerste espressomachine. Heeft iemand ervaring met dit apparaat of de Giada?
    Zo ja, hoe los je het op met die gigantische moer bij de waterdistributeur? Ik vul mijn bakje nu minder vol, maar de variabele blijft op deze manier nogal groot.
    Ik heb zelf nog geen maler, dus laat de koffie nu bij Kaldi zelf malen. Mijn doorlooptijd is nog aan de korte kant. Is mijn gedachte in de goede richting als ik bij mijn volgende maling de bonen fijner maal, waardoor de koffie een langere doorlooptijd krijgt?

    Alvast bedankt!
      † In Memoriam † vrijdag 30 oktober 2009 @ 18:54:19 #30
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74232195
    quote:
    Op vrijdag 30 oktober 2009 18:35 schreef Teuneu het volgende:
    Mijn doorlooptijd is nog aan de korte kant. Is mijn gedachte in de goede richting als ik bij mijn volgende maling de bonen fijner maal, waardoor de koffie een langere doorlooptijd krijgt?
    Dat is inderdaad een juiste redenatie.

    Verder zou ik je echt een maler aanraden (met maalschrijven/burrs).
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      † In Memoriam † vrijdag 30 oktober 2009 @ 18:55:21 #31
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74232222
    quote:
    Op donderdag 22 oktober 2009 22:18 schreef versteegrob het volgende:
    Ben opzoek naar een volautomatische koffie machine, hoeveel moet je hier minimaal voor uit trekken? Mijn budget is rond de 500 euro
    Tja, ik zie ze al voor rond de 300 eur af en toe kan je verder niet echt helpen qua merk of soort, ben niet van de volautomaten
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_74232648
    quote:
    Op vrijdag 30 oktober 2009 18:54 schreef Zith het volgende:

    [..]

    Dat is inderdaad een juiste redenatie.

    Verder zou ik je echt een maler aanraden (met maalschrijven/burrs).
    Daar ben ik het ook met je eens, maar dat is een beetje lastig op het moment. Werkloos en mijn bijna laatste centjes uitgegeven aan dat ding :P
      woensdag 4 november 2009 @ 13:53:05 #33
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_74383981
    Even een kleine kick, ik ben hier al een halfjaartje niet meer geweest. Bij deze een TVP Heb in de garage een Saeco Venezia staan, maar hij bouwt geen druk op. Ik heb hem eigenlijk al afgeschreven. Als 1 van jullie er nog plezier aan kan beleven mag je hem meenemen. Wel ophalen in Zeeland ( ) Ik weet niet wat er mee aan de hand is, maar ik kan er iig niks meer mee.
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_74399837
    even uit elkaar halen en pompje schoonmaken (dus die ook demonteren). Heb er hiervoor ook een gehad en het was een half uurtje werk. Wel even een foto maken van de bedrading om ze in de juiste volgorde terug te kunnen zetten.

    Als je nog vragen hebt, laat het maar weten
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      woensdag 4 november 2009 @ 21:37:17 #35
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_74401333
    quote:
    Op woensdag 4 november 2009 21:04 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
    even uit elkaar halen en pompje schoonmaken (dus die ook demonteren). Heb er hiervoor ook een gehad en het was een half uurtje werk. Wel even een foto maken van de bedrading om ze in de juiste volgorde terug te kunnen zetten.

    Als je nog vragen hebt, laat het maar weten
    Dat heb ik gedaan, dat ding met dat veertje toch ?
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_74402687
    ja

    deze:

    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      woensdag 4 november 2009 @ 22:37:06 #37
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_74404160
    quote:
    Op woensdag 4 november 2009 22:06 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
    ja

    deze:

    [ afbeelding ]
    DIe is helemaal schoongemaakt, maar hij doet nog steeds niks
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_74404830
    dan wordt lastig...

    (iemand anders suggesties?)
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
      vrijdag 6 november 2009 @ 12:01:21 #39
    270242 ynuhh
    Cuddle cuddle
    pi_74448721
    Zwaar tevreden met het Vibiemme espresso apparaat wat hier staat. Ik zal eens een foto van het 'koffie hoekje' maken. Doordeweeks gebruik ik bonen van de AH uit de excellent collectie, en in het weekend bonen van de koffieboer.
    pi_74541897
    Als ik hier ga beginnen over een Saeco Odea Giro Plus (http://www.kieskeurig.nl/espresso-apparaat/saeco/odea_giro_plus_new_edition/333819/) ga ik dan vloeken in de kerk??

    Punt is namelijk zo. We hebben nu een Senseo. Die koffie vind ik niet te zuipen. Automaat hier op het werk is ook niet te zuipen....
    Nu was ik dus een enkele weken geleden bij vrienden die een Seaco Odea hebben en daar nam ik een capu. (neem ik wel eens in een restaurant) en sindsdien wil ik zelf ook een echte koffiezetter.

    Eerst wezen kijken naar Nespresso. Maarja dat heeft toch geen charme. Capsule erin en zetten maar.
    Met die Saeco kan je tenminste nog bonen erin doen

    Maar heeft iemand ervaring met dit of een soortgelijk apparaat van Saeco? Ik lees op kieskeurig namelijk hele slechte ervaringen en op andere sites weer hele goede ervaringen...
    pi_74542858
    quote:
    Op maandag 9 november 2009 15:01 schreef DrukVout het volgende:
    Als ik hier ga beginnen over een Saeco Odea Giro Plus (http://www.kieskeurig.nl/espresso-apparaat/saeco/odea_giro_plus_new_edition/333819/) ga ik dan vloeken in de kerk??

    Punt is namelijk zo. We hebben nu een Senseo. Die koffie vind ik niet te zuipen. Automaat hier op het werk is ook niet te zuipen....
    Nu was ik dus een enkele weken geleden bij vrienden die een Seaco Odea hebben en daar nam ik een capu. (neem ik wel eens in een restaurant) en sindsdien wil ik zelf ook een echte koffiezetter.

    Eerst wezen kijken naar Nespresso. Maarja dat heeft toch geen charme. Capsule erin en zetten maar.
    Met die Saeco kan je tenminste nog bonen erin doen

    Maar heeft iemand ervaring met dit of een soortgelijk apparaat van Saeco? Ik lees op kieskeurig namelijk hele slechte ervaringen en op andere sites weer hele goede ervaringen...
    Ik denk dat dat ook komt doordat mensen hem niet goed/regelmatig onderhouden, daar sloop je zelfs een Jura van 1000+ euro wel mee.
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
    pi_74573032
    Nog even een vraagje.

    Wat is nou het verschil tussen koffie bonen en Koffie espresso bonen?
      dinsdag 10 november 2009 @ 14:38:30 #43
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_74573204
    quote:
    Op dinsdag 10 november 2009 14:33 schreef DrukVout het volgende:
    Nog even een vraagje.

    Wat is nou het verschil tussen koffie bonen en Koffie espresso bonen?
    Espresso is een manier van koffie zetten, meestal worden de bonen wat meer geroosterd dan voor snelfilterkofie.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_74573656
    Wat espresso zetten zelf is snap ik wel. Hogere druk, minder koffie gebruiken, sneller dan normaal, etc.

    Maar een verschil tussen "normale" bonen en espresso bonen is me nog heel onduidelijk.
    Er zijn immers bijv Douwe Egberts Espresso bonen.
    pi_74577464
    Zoals de post boven je al zegt: Espresso bonen zijn vaak extra donker/lang gebrand.
      † In Memoriam † dinsdag 10 november 2009 @ 18:22:49 #46
    230491 Zith
    pls tip
    pi_74580247
    quote:
    Op dinsdag 10 november 2009 14:52 schreef DrukVout het volgende:
    Wat espresso zetten zelf is snap ik wel. Hogere druk, minder koffie gebruiken, sneller dan normaal, etc.

    Maar een verschil tussen "normale" bonen en espresso bonen is me nog heel onduidelijk.
    Er zijn immers bijv Douwe Egberts Espresso bonen.
    Is een marketing iets. Mensen met een espressomachine zijn vaak bereid meer te betalen voor koffie dan mensen met een filterding, dus maak 2 producten van dezelfde boon en vaak dezelfde branding, maar stop de ene in een mooi zakje met de naam espresso erop, vraag er 50% meer voor, dan kiest de espresso-persoon die

    Espresso hoeft zeker niet dark roast te zijn (en je kan ook 'normale' dark roast bonen kopen), in noord italie gebruikt men bijv. light roast voor espresso. Ik geloof dat AH huismerk regular roast en dark roast aanbiedt.

    Koffiebonen zelf kunnen of robusta of arabica zijn, er is geen speciale 'espresso' boon, al is arabica wel de meest gangbare.
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_74629038
    Kent iemand toevallig dit apparaat http://www.cuisinart.com/products/coffee_bar/dgb-900bc.html ? En wat vind men ervan?
    anonieme razernist
    pi_74629897
    quote:
    Op donderdag 12 november 2009 11:28 schreef NoCigar het volgende:
    Kent iemand toevallig dit apparaat http://www.cuisinart.com/products/coffee_bar/dgb-900bc.html ? En wat vind men ervan?
    Het aantal maalstanden is was beperkter dan een losse maler, maar voor 170 euro heb je er voor je filterkoffie een leuk apparaat aan zo te zien, en het scheelt weer een losse maler op het aanrecht. Hij is nog vrij nieuw, dus ik gok dat er weinig mensen zijn die er al ervaring mee hebben..
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
      donderdag 12 november 2009 @ 12:11:12 #49
    182728 honda1990
    Laat gaan joh is toch heerlijk
    pi_74630367
    quote:
    Op dinsdag 10 november 2009 18:22 schreef Zith het volgende:

    [..]

    Is een marketing iets. Mensen met een espressomachine zijn vaak bereid meer te betalen voor koffie dan mensen met een filterding, dus maak 2 producten van dezelfde boon en vaak dezelfde branding, maar stop de ene in een mooi zakje met de naam espresso erop, vraag er 50% meer voor, dan kiest de espresso-persoon die

    Espresso hoeft zeker niet dark roast te zijn (en je kan ook 'normale' dark roast bonen kopen), in noord italie gebruikt men bijv. light roast voor espresso. Ik geloof dat AH huismerk regular roast en dark roast aanbiedt.

    Koffiebonen zelf kunnen of robusta of arabica zijn, er is geen speciale 'espresso' boon, al is arabica wel de meest gangbare.
    Arabica is toch "het beste" ? IIg Bariste die ik in (midden) Italië spreek gebruiken allemaal Arabica Maargoed koffie is een kwestie van smaak dus als je robusta lekkerder vindt moet je dat vooral drinken
    Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
    pi_74630713
    Robusta wordt ook vaak gebruikt om het caffeine gehalte te verhogen. Arabica zit (een stuk) lager.
    Nobody expects the Spanish Inquisition!
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')