Klopt en daarom is het zo dom van horeca ondernemers uit kostengronden Robusta te gebruiken. Als je puur arabica gebruikt neem je nog een tweede of derde bak omdat je caffeinekick niet na 1 kopje bereikt is.quote:Op donderdag 12 november 2009 12:24 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Robusta wordt ook vaak gebruikt om het caffeine gehalte te verhogen. Arabica zit (een stuk) lager.
In de budgetzakken, maar ook in de duurdere merken zoals de Lavazza die je bij de supermarkt kan kopen (zit 30% robusta inquote:Op donderdag 12 november 2009 12:32 schreef NoCigar het volgende:
In veel espressomelanges zit ook een beetje robusta.
Ho, Lavazza heeft zakken waar robusta in zit, maar het blauwmerk, zwartmerk en goudmerk is 100% arabicaquote:Op donderdag 12 november 2009 12:35 schreef Zith het volgende:
[..]
In de budgetzakken, maar ook in de duurdere merken zoals de Lavazza die je bij de supermarkt kan kopen (zit 30% robusta in)
Daarom ga ik nooit voor melanges
Dat had ik nog niet gezien, maar ik vond idd nergens ervaringen, behalve met een voorganger, en die zijn nogal wisselend, vandaar.quote:Op donderdag 12 november 2009 11:56 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Het aantal maalstanden is was beperkter dan een losse maler, maar voor 170 euro heb je er voor je filterkoffie een leuk apparaat aan zo te zien, en het scheelt weer een losse maler op het aanrecht. Hij is nog vrij nieuw, dus ik gok dat er weinig mensen zijn die er al ervaring mee hebben..
quote:
En in de meeste melanges bij Kaldi en Levelt en in Italië traditioneel trouwens ook wel. Niet in Illy trouwens.quote:Op donderdag 12 november 2009 12:35 schreef Zith het volgende:
[..]
In de budgetzakken, maar ook in de duurdere merken zoals de Lavazza die je bij de supermarkt kan kopen (zit 30% robusta in)
Daarom ga ik nooit voor melanges
Dat laatste is natuurlijk niet helemaal waar, ze zullen in die fabriek een flinke bak/hopper met bonen malen en vervolgens verpakken in pads, en die weer zuurstof-arm verpakken. Daar zit enige tijd tussen, en gemalen koffie begint al na een paar uur smaak/aroma te verliezen volgens de hardcore barista's. Nou is het niet zo zwart/wit, en sowieso een kwestie van persoonlijke smaak & middelen, maar waarom heb je dan geen nespresso/Dolce gusto genomen? Dan zit je toch op een wat hoger plan dan de senseo meuk, maar heb je nog wel het gemak van voorverpakte porties.quote:Op donderdag 12 november 2009 13:26 schreef Lienekien het volgende:
Ik ben een novice, dus misschien is dit vloeken in de kerk. Ik heb sinds kort een handmatige espressomachine. Het is nog een kwestie van leren en uitproberen. Verse koffie laten malen bij Levelt, maar wat een geknoei. Ik heb koffiepads besteld en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over het gebruik van koffiepads. Elke pad is individueel (of per twee) verpakt, dus geen verlies van kwaliteit.
Normaal is het er wel schoon, maar ik had net een espresso gezet en wanneer ik koffie zet word het een soort slachtveld.quote:Op donderdag 12 november 2009 17:27 schreef Zith het volgende:
Poets die dingen een op!En vergeet je niet te backflushen?
Bedankt voor de tip! Ik ga vanmiddag eens kijken of ik ergens zo'n dichte cup kan krijgen. Qua smaak heb ik nog niks te klagen, ben ook zeer tevreden met dit setje.quote:Op donderdag 12 november 2009 19:00 schreef Zith het volgende:
Toch wel erg belangrijk en zeer van invloed op je espresso... ik doe het eens per week![]()
Kijk eens hoe veel oud spul er uit komt, dit zat allemaal in de leidingen en waterverdeler, en dit is het werk van enkele weken ofzo
www.koffiewarenhuis.nl verkoopt de blindfilter en de cafiza schoonmaak spul voor redelijke prijzen (ik koop me er rot aan verschillende portalfilter uitlopen/kraantjesquote:Op vrijdag 13 november 2009 14:08 schreef ynuhh het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip! Ik ga vanmiddag eens kijken of ik ergens zo'n dichte cup kan krijgen. Qua smaak heb ik nog niks te klagen, ben ook zeer tevreden met dit setje.
waar gekocht?quote:Op donderdag 19 november 2009 12:13 schreef HarmDommisse het volgende:
Backflushen met water doe ik elke avond. Met Cafiza eens in de maand. Wat ik wel doe voordat ik me blindfilter onde me machine hang is wat water erin. De cafiza wat oplossen. Blijft soms na 10x nog steeds wat korrels achter.
Deurbel ging net en wat kwamen ze brengen:
Finca Kilimanjaro Collection van Squaremile Coffee Roasters
[ afbeelding ]
-Finca Kilimanjaro Washed
-Finca Kilimanjaro Pulped
-Finca Kilimanjaro Natural
-Finca Kilimanjaro Cascara
Branddatum is 16-11. Ben benieuwd hoe deze koffie is. Eerst nog wat Bocca Full Blend opmaken, machine en molen schoonmaken en we kunnen aan de slag.
Voor wie a.s. zondag niks te doen heeft. We houden een Barista Jam in Utrecht. Kijk anders even hier. > > >
Tofquote:Op donderdag 12 november 2009 17:03 schreef ynuhh het volgende:
[ afbeelding ]
Ons koffie hoekje, niet verkeerd voor een student dacht ik.
Ding is redelijk op leeftijd, ik heb hem van mijn vader gekregen. Ach ik ben er tevreden mee en ik heb vrijdag meteen een blindfilter gekocht. Er kwam inderdaad best wat drek uit.quote:Op donderdag 19 november 2009 16:02 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Tof
Ik heb hetzelfde apparaat, ding is echt oud volgens mij
Oh en zeker met blindfilter (en cleaner) schoonmaken. Niet schrikken van de bruine drap die eruit komt de eerste keer
Die dingen zijn zo solide gebouwd zonder al teveel poespas dat het met af en toe onderhoud een leven mee moet kunnen gaan, mooi erfstuk dusquote:Op donderdag 19 november 2009 17:19 schreef ynuhh het volgende:
[..]
Ding is redelijk op leeftijd, ik heb hem van mijn vader gekregen. Ach ik ben er tevreden mee en ik heb vrijdag meteen een blindfilter gekocht. Er kwam inderdaad best wat drek uit.
Ik heb dan ook de Behmor 1600 gekocht (en blijkbaar de bel niet gehoord vanochtend, want de bezorger liet een briefje naquote:Op donderdag 26 november 2009 17:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Gisteren Keniaanse Arabica gebrandt, vandaag espresso van gemaakt. Is lekker, maar het branden écht goed te doen is nog een aardige klus.
je zou de postbodes de kost moetten geven die pakjes niet meenemen, en kaartjes schrijven. Ik was een keer in de hal bezig, klepperdeklepper, kaartje in de bus.quote:Op donderdag 26 november 2009 17:05 schreef Zith het volgende:
[..]
Ik heb dan ook de Behmor 1600 gekocht (en blijkbaar de bel niet gehoord vanochtend, want de bezorger liet een briefje na), kan ik eindelijk gewoon 450 gr in 1 keer branden met erg veel controle
*want mn popcorn popper begaf het
Toen de lotto gratis loten verstuurde hoorde ik van een bevriende sigarenboer dat een aantal postbodes met hele bosjes kwamen.quote:Op donderdag 26 november 2009 17:45 schreef Dunckie het volgende:
Gebeurt hier ook wel eens, echt klootzakken zijn het die dat doen. Ben je de hele dag thuis en ligt er toch zo'n briefje.
Dat is in elke bedrijfstak wel eens het geval. NS conducteurs hadden altijd van die koffiebonnen om als goedmakertje uit te delen bij vertraging, die gasten kochten dus ook nooit zelf een kop koffie.quote:Op donderdag 26 november 2009 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Toen de lotto gratis loten verstuurde hoorde ik van een bevriende sigarenboer dat een aantal postbodes met hele bosjes kwamen.
Fijner malenquote:Op donderdag 26 november 2009 18:08 schreef tjoptjop het volgende:
Als de prut te nat is, hoe op te lossen. Ik zit een beetje vast momenteel. heb al aardig gevarieerd in maalgraad en tampdruk, maar het blijft drassig en te snel doorlopen. Iemand nog tips of suggesties. Heb een Vibiemme Domobar (die al heel lang geen onderhoud heb gehad), en gebruik de tweekops filter, dubbele espresso/XL-Latte
Alvast dank
Ik zit al zo'n beetje het fijnste wat mogelijk is met de molen. Goedkoop was die zeker niet, is een Faema horeca maler. Wat dan wel zou kunnen is dat de maalschijven versleten zijn, aangezien dat ding ook al uit het jaar kruik komtquote:Op donderdag 26 november 2009 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Fijner malen
veel (goedkope) molens kunnen gewoon niet fijn genoeg
Haar de maalschijf er eens uit en voel of er nog genoeg relief is, je vingers moeten er een beetje aan blijven haken zeg maar.quote:Op donderdag 26 november 2009 18:19 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Ik zit al zo'n beetje het fijnste wat mogelijk is met de molen. Goedkoop was die zeker niet, is een Faema horeca maler. Wat dan wel zou kunnen is dat de maalschijven versleten zijn, aangezien dat ding ook al uit het jaar kruik komtof zit er geen verband tussen versleten maalschijven en fijnheid?
je vult hem wel genoeg?quote:Op donderdag 26 november 2009 18:32 schreef tjoptjop het volgende:
Ik heb em toch nog een tandje fijner gekregen. Doorlooptijd is nu wel goed (25sec), cremalaag ziet er goed uit en ook de smaak is goed. Alleen blijft de koffie in het filterbakje 'nat'
ik denk eerder misschien wel te vol. Zal daar eens naar kijken. Wat is een goede hoeveelheid, of verschilt dat? Ik doe het nu een beetje op gevoel, meestal vullen tot het randje en dan aandrukken.quote:
Een hele droge puck is geen doel op zichzelf, zeker niet bij de Sylvia.quote:Op donderdag 26 november 2009 18:08 schreef tjoptjop het volgende:
Als de prut te nat is, hoe op te lossen. Ik zit een beetje vast momenteel. heb al aardig gevarieerd in maalgraad en tampdruk, maar het blijft drassig en te snel doorlopen. Iemand nog tips of suggesties. Heb een Vibiemme Domobar (die al heel lang geen onderhoud heb gehad), en gebruik de tweekops filter, dubbele espresso/XL-Latte
Alvast dank
quote:Op donderdag 26 november 2009 22:50 schreef Dunckie het volgende:
Tot het randje vullen, dan goed aanstampen, daar zijn zelfs speciale duw-dingetjes (jaja..) voor, en dan nog weer wat erbij en nog eens aanduwen, pas dan zit het ding vol genoeg.
En dan krijg je twee druppeltjes zwarte substantie. Heerlijk voor de liefhebberquote:
Ja, lijkt me ook niet nee.quote:
Bij grover malen heb ik dus weer een te snelle doorloop.quote:Op vrijdag 27 november 2009 11:32 schreef HarmDommisse het volgende:
Te natte puck. Iets meer doseren en iets grover malen.
Maar ik zou me er niet te druk om maken als het resultaat goed is.
Ja maar niet als je wat meer doseert.quote:Op vrijdag 27 november 2009 12:01 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Bij grover malen heb ik dus weer een te snelle doorloop.
Maar goed, de smaak is goed nu, lekker sterk, niet bitter
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |