Ik weet dat je bij de McDonalds ontslagen kan worden als je fooi in je eigen zak steekt. De broeken die je daar aan hebt hebben dan ook geen zakken, maar er zijn mensen die het bv in de schoenen of sokken stopten.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:49 schreef Basp1 het volgende:
Dan stop je die fooi toch gewoon in je eigen zak. Laat die baas maar mooi in de stront zakken. Zolang er geen kas verschil is is er niets aan de hand.
Er zitten wel zakken in die broeken, maar inderdaad, de fooi is voor de franchiser.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:50 schreef karr-1 het volgende:
[..]
Ik weet dat je bij de McDonalds ontslagen kan worden als je fooi in je eigen zak steekt. De broeken die je daar aan hebt hebben dan ook geen zakken, maar er zijn mensen die het bv in de schoenen of sokken stopten.
Dan zijn de broeken tegenwoordig anders, toen ik er werkte zaten er geen zakken in, maar dan praat je wel over 15 jaar geleden of zo.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:51 schreef -_Guitarist_- het volgende:
[..]
Er zitten wel zakken in die broeken, maar inderdaad, de fooi is voor de franchiser.
Pure diefstal. Fooi krijg je omdat mensen tevreden zijn met de service die je ze geeft. Die fooi geven ze aan jou, niet aan McDonalds.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:51 schreef -_Guitarist_- het volgende:
[..]
Er zitten wel zakken in die broeken, maar inderdaad, de fooi is voor de franchiser.
Yep er zijn mensen die fooi geven bij de Mac. Vaak is het dan wisselgeld dat ze niet terug willen of zo.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:51 schreef GI het volgende:
Fooi bij de macdonalds...
Dat beleid zal wel tegen diefstal uit de kas zijn.
Er zijn mensen ontslagen omdat ze de fooi in de eigen zak staken.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:53 schreef Seneca het volgende:
[..]
Pure diefstal. Fooi krijg je omdat mensen tevreden zijn met de service die je ze geeft. Die fooi geven ze aan jou, niet aan McDonalds.
Idd welke mongool gaat er nu fooi bij de mac gevenquote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:51 schreef GI het volgende:
Fooi bij de macdonalds...
Tsja sommige mensen zijn blijkbaar snel tevreden....quote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:55 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Idd welke mongool gaat er nu fooi bij de mac geven![]()
Omdat ik eerst 15 minuten in de rij heb mogen staan en dan zelf met mijn dienblad naar de vieze tafel heb mogen lopen.
In eigen zak steken is je goed recht. Daar kunnen ze niks tegen doen. Jij hebt de fooi gekregen dus jij mag bepalen wat je ermee doet. De werkgever mag het niet claimen. (risico is natuurlijk wel dat je je baan kwijt bent, aangezien een uitzendkracht vrij makkelijk te 'ontslaan' is.)quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:03 schreef Liquidist het volgende:
voor zover ik weet gooit iedereen de fooi in een pot. De fooi is gigantisch, maar het is dan ook een zeer groot bedrijf. Fooi voortaan weigeren kan, maar mensen zullen dat in dit bedrijf vaak niet begrijpen of zich beledigd voelen. In eigen zak steken is niet echt een optie, omdat de beveiliging nogal fors is
Tering zeg, lees is het topic prutser.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:09 schreef Buzz129 het volgende:
Fooi geven vind ik uberhaupt al belachelijk. Ik betaal toch voor een all-in prijs dus inclusief bedieningsgeld etc. En ik verwacht gewoon de hoogste service als een normale werkopvatting.
En weet je wat nog gekker is, fooi geven aa een kroegbaas die zelf achter de tap staat!
In ons sociale stelsel met minimum loon en uitstekende sociale voorzieningen, waarvoor je dan dus wel goed moet presteren, is fooi geven niet meer van deze tijd. En je kunt wel hopen dat mensen een fooi geven, maar reken er nu niet op, of zoek een andere baan. Er zijn zat banen die niet zo goed of slecht betalen als de horeca maar daar vind je aan het eind van de maand ook geen fooi op je salalrisstrook!
Dus: opzouten met die fooi verwachtingen!
Dat vind ik wel een mooiequote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:17 schreef bug_me_not2 het volgende:
Vertel de klanten dat je uit principe geen fooi aanneemt maar dat ze dat beter kunnen overmaken naar een goede doel, waarna je ze een kaartje/folder oid geeft met informatie van een goed doel waar je zelf achter staat...
Als je de eerder genoemde artikelen in dit topic even doorleest weet je het antwoord.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:25 schreef RacerDKB het volgende:
Ik heb ook een soortgelijke vraag
Op mijn werk, verdient iedereen behalve 1 groep fooi. Namelijk de horeca verdient fooi, koks, etc.
Maar de keukenhulpen (afwas etc. dus) krijgen dat niet.
Mag dit? Mag de werkgever zelf bepalen wie wel/niet fooi krijgt?
Waarna de dure directie met dikke bakken het in eigen zak stopt.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:17 schreef bug_me_not2 het volgende:
Vertel de klanten dat je uit principe geen fooi aanneemt maar dat ze dat beter kunnen overmaken naar een goede doel, waarna je ze een kaartje/folder oid geeft met informatie van een goed doel waar je zelf achter staat...
Kneus, daar gaat het topic niet overquote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:09 schreef Buzz129 het volgende:
Fooi geven vind ik uberhaupt al belachelijk. Ik betaal toch voor een all-in prijs dus inclusief bedieningsgeld etc. En ik verwacht gewoon de hoogste service als een normale werkopvatting.
En weet je wat nog gekker is, fooi geven aa een kroegbaas die zelf achter de tap staat!
In ons sociale stelsel met minimum loon en uitstekende sociale voorzieningen, waarvoor je dan dus wel goed moet presteren, is fooi geven niet meer van deze tijd. En je kunt wel hopen dat mensen een fooi geven, maar reken er nu niet op, of zoek een andere baan. Er zijn zat banen die niet zo goed of slecht betalen als de horeca maar daar vind je aan het eind van de maand ook geen fooi op je salalrisstrook!
Dus: opzouten met die fooi verwachtingen!
Dat zou ik dan weer opdringerig vinden.....quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:17 schreef bug_me_not2 het volgende:
Vertel de klanten dat je uit principe geen fooi aanneemt maar dat ze dat beter kunnen overmaken naar een goede doel, waarna je ze een kaartje/folder oid geeft met informatie van een goed doel waar je zelf achter staat...
Een werkgever staat hier buiten. Meestal besluiten de werknemers dan om alles bij elkaar te leggen en te delen door het aantal werknemers dus inclusief keukenhulpen etc. Op die manier krijgt een ieder een gelijk deel.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:25 schreef RacerDKB het volgende:
Ik heb ook een soortgelijke vraag
Op mijn werk, verdient iedereen behalve 1 groep fooi. Namelijk de horeca verdient fooi, koks, etc.
Maar de keukenhulpen (afwas etc. dus) krijgen dat niet.
Mag dit? Mag de werkgever zelf bepalen wie wel/niet fooi krijgt?
Als jij niet deelt in de fooi, waarom zou je hem dan afstaanquote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:03 schreef Liquidist het volgende:
voor zover ik weet gooit iedereen de fooi in een pot. De fooi is gigantisch, maar het is dan ook een zeer groot bedrijf. Fooi voortaan weigeren kan, maar mensen zullen dat in dit bedrijf vaak niet begrijpen of zich beledigd voelen. In eigen zak steken is niet echt een optie, omdat de beveiliging nogal fors is
quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:47 schreef l3laster het volgende:
en om deze reden geef ik dus ook gewoon geen fooi, je krijgt toch loon... niet zeiken dus
Bullshit. Ben jij ooit wel eens in de horeca geweest - als klant? Weet je wel niet hoe duur die rommel tegenwoordig is? 15 euro voor een pizza, 2 euro voor een glas (!) bier, koffie van 4 euro, etc etc.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:41 schreef Drive-r het volgende:
Ik begrijp ook echt niet waarom een baas er zo moeilijk over moet doen. Wij kregen vroeger in de horeca (ik was kok part-time) gewoon een deel direct cash aan het einde van de avond. Lekker makkelijk, geen gelul. Fooi ging naar de serveersters, de keuken en de afwas. Als de baas ook werkte, hoefde hij er geen deel van - meer voor ons.
En dat fooi out-of-date is vind ik persoonlijk bullshit. Ik zou juist liever zien dat fooi een groter deel van het salaris werd, dan kregen we in Nederland wellicht ook ooit een dienstgerichte horeca sector...
Want het personeel is verantwoordelijk voor de hoge prijzen?quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:49 schreef SharQueDo het volgende:
[..]
Bullshit. Ben jij ooit wel eens in de horeca geweest - als klant? Weet je wel niet hoe duur die rommel tegenwoordig is? 15 euro voor een pizza, 2 euro voor een glas (!) bier, koffie van 4 euro, etc etc.
En daarnaast nog een keer fooi betalen? Nee dus.Het is al duur genoeg, plus je krijgt gewoon salaris, net als ieder hardwerkend mens.
Als er iets over het fooien beleid staat in je contract is dit niet rechtsgeldig. De werkgever gaat niet over de fooien. Dit is aan de werknemer zelf om te bepalen wat hij/zij er mee doet.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:46 schreef Afvoerput het volgende:
Staat er niets over het fooien beleid in je contract?
Nee, ik ben nog nooit in de horeca geweest als klant. Ik leef onder een steen, nou goed?quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:49 schreef SharQueDo het volgende:
[..]
Bullshit. Ben jij ooit wel eens in de horeca geweest - als klant? Weet je wel niet hoe duur die rommel tegenwoordig is? 15 euro voor een pizza, 2 euro voor een glas (!) bier, koffie van 4 euro, etc etc.
En daarnaast nog een keer fooi betalen? Nee dus.Het is al duur genoeg, plus je krijgt gewoon salaris, net als ieder hardwerkend mens.
Ik ben inderdaad wel voor het systeem dat je hier voorstelt. Minder hoge prijzen en de rest aan te vullen met eventuele fooi. Dan zal het niveau inderdaad stijgen...quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:58 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Nee, ik ben nog nooit in de horeca geweest als klant. Ik leef onder een steen, nou goed?![]()
Wat heeft het personeel te maken met de hoge prijzen, die veroorzaken zij toch niet? Daarnaast krijgen ze echt niet bizar betaald, de fooi is erg welkom. Je begrijpt volgens mij uberhaupt niet wat ik bedoel. Mijn voorstel houdt niet alleen in dat de fooi hoger wordt, maar ook dat het loon (en dus de prijzen voor de klant) omlaag. Beetje zoals hier in Londen of in de US. Dan werken mensen tenminste een beetje voor hun geld, ipv dat je als klant mag genieten van het waardeloze niveau van de bediening (zoals in Nederland).
Ja, en dan heb je altijd nog van die gierigaards die nooit een fooi zullen geven. Daarbij de jonge generatie mensen is sowieso niet gewend fooien te geven.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 14:00 schreef karr-1 het volgende:
[..]
Ik ben inderdaad wel voor het systeem dat je hier voorstelt. Minder hoge prijzen en de rest aan te vullen met eventuele fooi. Dan zal het niveau inderdaad stijgen...
Ach en wee, het personeel lijdt er verschrikkelijk onder en zij kunnen er niets aan doen, boehoehoe.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:58 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Nee, ik ben nog nooit in de horeca geweest als klant. Ik leef onder een steen, nou goed?![]()
Wat heeft het personeel te maken met de hoge prijzen, die veroorzaken zij toch niet? Daarnaast krijgen ze echt niet bizar betaald, de fooi is erg welkom. Je begrijpt volgens mij uberhaupt niet wat ik bedoel. Mijn voorstel houdt niet alleen in dat de fooi hoger wordt, maar ook dat het loon (en dus de prijzen voor de klant) omlaag. Beetje zoals hier in Londen of in de US. Dan werken mensen tenminste een beetje voor hun geld, ipv dat je als klant mag genieten van het waardeloze niveau van de bediening (zoals in Nederland).
Lezen is duidelijk niet je sterkste kant.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 14:12 schreef SharQueDo het volgende:
[..]
Ach en wee, het personeel lijdt er verschrikkelijk onder en zij kunnen er niets aan doen, boehoehoe.Flikker toch op man, ze kiezen er zelf voor om daar te gaan werken.
Omdat ze daar meer op commissie basis werken, zeker in de VS. Natuurlijk zijn Nederlandse ook lompe boeren, maar het ligt ook aan de manier ban belonen. In Nederland is het moeilijk iemand te ontslaan en je wordt niet beloond naar prestatie - Waarom zou je dan een beetje extra je best doen?quote:Op dinsdag 16 juni 2009 14:21 schreef Basp1 het volgende:
Door loonkosten te drukken in de horeca verwachten mensen hier een hogere service-graad in de horeca.
Hoe kan het dan dat je bij winkels in het buitenland ook beter geholpen wordt. Komt dat omdat ze daar ook fooien geven?
Net zoals jij ervoor kiest om in dat achterlijk dure restaurant te gaan eten, maar te gierig bent om diegene die jou een leuke avond hebben bezorgd iets extra's te geven.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 14:12 schreef SharQueDo het volgende:
[..]
Ach en wee, het personeel lijdt er verschrikkelijk onder en zij kunnen er niets aan doen, boehoehoe.Flikker toch op man, ze kiezen er zelf voor om daar te gaan werken.
Ja ze kiezen er zelf voor om daar te werken, maar dat wil niet zeggen dat ze meteen minderwaardig zijn. Als iemand zijn best doet om je een leuke avond te bezorgen is er niets mis mee om ze een fooi te geven.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 14:12 schreef SharQueDo het volgende:
[..]
Ach en wee, het personeel lijdt er verschrikkelijk onder en zij kunnen er niets aan doen, boehoehoe.Flikker toch op man, ze kiezen er zelf voor om daar te gaan werken.
quote:Op dinsdag 16 juni 2009 14:55 schreef Sylver_ het volgende:
[..]
Net zoals jij ervoor kiest om in dat achterlijk dure restaurant te gaan eten, maar te gierig bent om diegene die jou een leuke avond hebben bezorgd iets extra's te geven.
Hey, ieder z'n eigen keuze he.
Ik geloof niet dat er ook maar iemand in dit topic van jou eist dat je fooi geeft.
Ik vind dit een standaard rechts laten we redenen bedenken om de werknemers nog meer uit te knijpen verhaaltje.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 14:24 schreef Drive-r het volgende:
Omdat ze daar meer op commissie basis werken, zeker in de VS. Natuurlijk zijn Nederlandse ook lompe boeren, maar het ligt ook aan de manier ban belonen. In Nederland is het moeilijk iemand te ontslaan en je wordt niet beloond naar prestatie - Waarom zou je dan een beetje extra je best doen?
Dit dus. Een enkele keer wil ik nog fooi geven wanneer de bediening van uitmuntend niveau is. Een portier bij het uitgaan kan helemaal opzouten. Die krijgt nog geen stuiver van mequote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:49 schreef SharQueDo het volgende:
[..]
Bullshit. Ben jij ooit wel eens in de horeca geweest - als klant? Weet je wel niet hoe duur die rommel tegenwoordig is? 15 euro voor een pizza, 2 euro voor een glas (!) bier, koffie van 4 euro, etc etc.
En daarnaast nog een keer fooi betalen? Nee dus.Het is al duur genoeg, plus je krijgt gewoon salaris, net als ieder hardwerkend mens.
Nogmaals, het personeel is niet verantwoordelijk voor de prijzen.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 15:38 schreef LENUS het volgende:
[..]
Dit dus. Een enkele keer wil ik nog fooi geven wanneer de bediening van uitmuntend niveau is. Een portier bij het uitgaan kan helemaal opzouten. Die krijgt nog geen stuiver van me
Ik betaal voor een dienst, niet mijn probleem waar het geld vervolgens naar toe gaat. Dat is een zaak voor de betreffende uitbater.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 15:41 schreef karr-1 het volgende:
[..]
Nogmaals, het personeel is niet verantwoordelijk voor de prijzen.
Je betaald een fooi aan een specifiek iemand omdat je tevreden bent over zijn/haar dienstverlening. Daar staat de uitbater geheel buiten.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 15:48 schreef LENUS het volgende:
[..]
Ik betaal voor een dienst, niet mijn probleem waar het geld vervolgens naar toe gaat. Dat is een zaak voor de betreffende uitbater.
Zo zie ik dat niet. Wanneer ik klaar ben, krijg ik een rekening met een totaalbedrag voor hetgeen ik genuttigd heb. Daar zitten alle kosten in verdisconteerd. Dat blijkt ook, want wanneer ik afgerekend heb, komt er niet iemand achter mij aan, dat ik de rekening niet betaald zou hebben o.i.d.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 16:18 schreef karr-1 het volgende:
[..]
Je betaald een fooi aan een specifiek iemand omdat je tevreden bent over zijn/haar dienstverlening. Daar staat de uitbater geheel buiten.
Lonen in de horeca zijn er inderdaad min of meer op ingesteld dat mensen die er werken fooien krijgen.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:33 schreef Kaar68 het volgende:
Ik vind het belachelijk als degene die mij bediend heeft, niet zelf de fooi krijgt. Ik geef de fooi omdat ik tevreden ben met de vriendelijke snelle service, omdat ik diegene dus een extraatje gun.
Moet je ook nog vriendelijk "dank je wel" zeggen natuurlijk, terwijl je de fooi niet eens zelf mag houden?
Ik denk ook dat het salaris van de horeca laag is, omdat er op gerekend wordt dat daar nog fooi bij komt, die je nu dus niet krijgt.
De arbeidsproductiviteit heeft niks te maken met de mentaliteit, maar meer met het feit dat Nederland nu eenmaal een vrij ontwikkeld land is. Denk je echt dat Nederlanders harder werken dan gemiddeld? Laat me niet lachen, onze werkweek is zowat de kortste in de wereld. Maar goed, productiviteit wordt gemeten in waarde, niet in volume. Een rijstboer in Thailand kan wellicht 4 maal zoveel arbeid leveren per week als een Nederlandse IT-er, de IT-er heeft echter nog steeds een hogere "productiviteit"...quote:Op dinsdag 16 juni 2009 15:09 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik vind dit een standaard rechts laten we redenen bedenken om de werknemers nog meer uit te knijpen verhaaltje.
Als we niet beloond worden naar prestatie waarom staan we als nederland zijnde dan bovenaan de lijsten van de meest arbeidsproductieve landen. Dat komt zoals je stelt dus niet door de hoge beloningen misschien heeft het weer wel te maken met de lompe boers werkmentaliteit, van niet zeuren maar werken.
* Sylver_ moppelt iets over dweilen met de kraan open ..quote:Op dinsdag 16 juni 2009 16:29 schreef LENUS het volgende:
[..]
Zo zie ik dat niet. Wanneer ik klaar ben, krijg ik een rekening met een totaalbedrag voor hetgeen ik genuttigd heb. Daar zitten alle kosten in verdisconteerd. Dat blijkt ook, want wanneer ik afgerekend heb, komt er niet iemand achter mij aan, dat ik de rekening niet betaald zou hebben o.i.d.
Wie zegt dat ik in achterlijk dure restaurants (hihi pleonasme) ga eten? Dat is een ander verhaal.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 14:55 schreef Sylver_ het volgende:
[..]
Net zoals jij ervoor kiest om in dat achterlijk dure restaurant te gaan eten, maar te gierig bent om diegene die jou een leuke avond hebben bezorgd iets extra's te geven.
Hey, ieder z'n eigen keuze he.
Ik geloof niet dat er ook maar iemand in dit topic van jou eist dat je fooi geeft.
mjah idd, misschien wel een idee om eens een paar keer te zeggen. Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de reactiesquote:Op dinsdag 16 juni 2009 17:31 schreef Karina het volgende:
Ik ben niet zo van de fooi-geverige (maar goed, ik kom niet zo vaak in de horeca).
Maar als ik het geef, dan geef ik het aan de persoon die me heeft bediend, niet aan de fooienpot of aan de eigenaar van die tent.
Misschien moet je tegen de klanten die jou fooi geven, vertellen dat je het niet mag houden, kijken hoe ze reageren? Ik zelf zou dan gewoon geen fooi geven.
Maar dat is natuurlijk geen antwoord op je vraag. Ik weet wel dat bij veel bedrijven uitzendkrachten/andere externen bijvoorbeeld ook geen kerstpakket krijgen en dat soort dingen (had ik zelf altijd de pest over in, vond ik zo flauw, ze betalen een kapitaal om je in te huren, maar een kerstpakket of iets dergelijks kan er dan niet af).
Niet terecht, dus.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 18:12 schreef Liquidist het volgende:
bedankt voor alle reacties maar kunnen we ontopic blijven? Het gaat er namelijk niet om of je het wel of niet terecht vind om mensen in een restaurant fooi te geven ... thanx
ik vind dat je recht hebt op fooi, je werkt toch ook mee, lijkt mij dat de eigenaar geld wil terug verdienen,wat hij kwijt is aan uitzendkrachten loon.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 18:12 schreef Liquidist het volgende:
bedankt voor alle reacties maar kunnen we ontopic blijven? Het gaat er namelijk niet om of je het wel of niet terecht vind om mensen in een restaurant fooi te geven ... thanx
De rekening heb je dan ook keurig betaald, dat is het probleem niet. Het gaat om het feit dat je wat extra geeft bovenop het totaalbedrag van de rekening omdat je tevreden bent over de dienstverlening.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 16:29 schreef LENUS het volgende:
[..]
Zo zie ik dat niet. Wanneer ik klaar ben, krijg ik een rekening met een totaalbedrag voor hetgeen ik genuttigd heb. Daar zitten alle kosten in verdisconteerd. Dat blijkt ook, want wanneer ik afgerekend heb, komt er niet iemand achter mij aan, dat ik de rekening niet betaald zou hebben o.i.d.
precies, en er zijn helaas een hoop kansloze losertjes die "uit principe" niks geven, wat eigenlijk inhoudt dat ze gewoon te gierig zijn. Zou fijn zijn als die hun bek willen houden in dit topic, want dat is niet waar het over gaat.quote:Op woensdag 17 juni 2009 08:09 schreef karr-1 het volgende:
[..]
De rekening heb je dan ook keurig betaald, dat is het probleem niet. Het gaat om het feit dat je wat extra geeft bovenop het totaalbedrag van de rekening omdat je tevreden bent over de dienstverlening.
quote:Op woensdag 17 juni 2009 11:58 schreef Liquidist het volgende:
[..]
precies, en er zijn helaas een hoop kansloze losertjes die "uit principe" niks geven, wat eigenlijk inhoudt dat ze gewoon te gierig zijn. Zou fijn zijn als die hun bek willen houden in dit topic, want dat is niet waar het over gaat.
Geen geld in de pot stoppen, en als dat niet kan, klanten hun wisselgeld terug geven en zeggen dat je geen fooi kan accepteren.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:46 schreef Liquidist het volgende:
Hallo,
Ik ben werkzaam in de horeca. Ik werk bij het desbetreffende bedrijf via een extern uitzendbureau. Per dag haal ik zo'n 30 a 40 euro fooi op, wat best veel is. Nu is het zo, dat deze fooi in een grote pot gaat en landelijk over alle vestigingen tussen alle medewerkers wordt verdeeld.. echter.. uitzendkrachten krijgen helemaal niets.![]()
Kan dit zomaar? Ik werk, als uitzendkracht, toch net zo hard voor die fooi? Heb ik hier geen recht op?
Ik vind fooi geven in Nederland niet iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn. 9 van de 10 keer is de service gewoontjes. Dan ga ik geen fooi geven omdat dat volgens ongeschreven regels wel zou moeten. 1 van de 10 keren geef ik wel fooi omdat ik dan ook goede service genoten heb. Ik ga toch geen mensen belonen die het in mijn ogen niet verdienen? Als mij dat volgens sommigen gierig maakt, so be it.quote:Op woensdag 17 juni 2009 11:58 schreef Liquidist het volgende:
[..]
precies, en er zijn helaas een hoop kansloze losertjes die "uit principe" niks geven, wat eigenlijk inhoudt dat ze gewoon te gierig zijn. Zou fijn zijn als die hun bek willen houden in dit topic, want dat is niet waar het over gaat.
Je laat je overigens wel kennen, want je hebt je ware "pauperaard" zojuist laten zien.quote:Op woensdag 17 juni 2009 11:58 schreef Liquidist het volgende:
[..]
precies, en er zijn helaas een hoop kansloze losertjes die "uit principe" niks geven, wat eigenlijk inhoudt dat ze gewoon te gierig zijn. Zou fijn zijn als die hun bek willen houden in dit topic, want dat is niet waar het over gaat.
Hoereca waar de service niet fooienswaardig is, ga ik niet heen, of geef idd geen fooi.quote:Op woensdag 17 juni 2009 12:21 schreef LENUS het volgende:
[..]
Ik vind fooi geven in Nederland niet iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn. 9 van de 10 keer is de service gewoontjes. Dan ga ik geen fooi geven omdat dat volgens ongeschreven regels wel zou moeten. 1 van de 10 keren geef ik wel fooi omdat ik dan ook goede service genoten heb. Ik ga toch geen mensen belonen die het in mijn ogen niet verdienen? Als mij dat volgens sommigen gierig maakt, so be it.
Het geven van fooi is in oa. de VS, waar het horecapersoneel geen salaris heeft, heel normaal.quote:Op woensdag 17 juni 2009 11:58 schreef Liquidist het volgende:
[..]
precies, en er zijn helaas een hoop kansloze losertjes die "uit principe" niks geven, wat eigenlijk inhoudt dat ze gewoon te gierig zijn. Zou fijn zijn als die hun bek willen houden in dit topic, want dat is niet waar het over gaat.
Fooi is geen verplichting, als ik ergens eet en ik vind de service waardeloos dan krijgen ze ook geen cent van me.quote:Op woensdag 17 juni 2009 12:21 schreef LENUS het volgende:
[..]
Ik vind fooi geven in Nederland niet iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn. 9 van de 10 keer is de service gewoontjes. Dan ga ik geen fooi geven omdat dat volgens ongeschreven regels wel zou moeten. 1 van de 10 keren geef ik wel fooi omdat ik dan ook goede service genoten heb. Ik ga toch geen mensen belonen die het in mijn ogen niet verdienen? Als mij dat volgens sommigen gierig maakt, so be it.
quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Die centrale fooienpot is trouwens maar al te vaak een graaipot voor zwart geld van de eigenaar van de toko.
Heb dat zelf maar al te vaak meegemaakt.quote:
Natuurlijk is fooi geven niet vanzelfsprekend. Allesbehalve. Waar ik me aan stoorde, was dat mensen het in dit topic nodig vinden om te vertellen wat zij van fooi geven vinden, terwijl dat dus niet is waar het over gaat (zie openingspost)..quote:Op woensdag 17 juni 2009 12:21 schreef LENUS het volgende:
[..]
Ik vind fooi geven in Nederland niet iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn. 9 van de 10 keer is de service gewoontjes. Dan ga ik geen fooi geven omdat dat volgens ongeschreven regels wel zou moeten. 1 van de 10 keren geef ik wel fooi omdat ik dan ook goede service genoten heb. Ik ga toch geen mensen belonen die het in mijn ogen niet verdienen? Als mij dat volgens sommigen gierig maakt, so be it.
Nee, we hadden denk ik een babylonische spraakverwarring. We bedoelden uiteindelijk hetzelfde, maar omschreven het anders. Dus ik neem mijn woorden terug.quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:09 schreef Liquidist het volgende:
[..]
Natuurlijk is fooi geven niet vanzelfsprekend. Allesbehalve. Waar ik me aan stoorde, was dat mensen het in dit topic nodig vinden om te vertellen wat zij van fooi geven vinden, terwijl dat dus niet is waar het over gaat (zie openingspost)..
Ik geef ook alleen fooi als ik vind dat een bediende dat verdient, zo niet, dan ook geen fooi. Er loopt (helaas erg veel) horecapersoneel rond dat maar wat loopt aan te kutten en waarvan je kunt zien dat het ze geen fuck uitmaakt hoe lekker jij je eten vind. Er zijn echter ook mensen met hart voor de horeca die hun best doen om jou een leuke avond te bezorgen, die net dat beetje extra doen (we hebben geen Johnny Walker tegenover We hebben nog wel wat Johnny Walker in de kelder staan en die ga ik even voor u halen). Of dat je, als je zelf je glas omstoot, gratis een nieuw glas drinken krijgt. Dat je je spelletje af mag maken als je bowlingtijd eigenlijk om is. Dat er serieus omgegaan wordt met klachten. Dat zijn zaken waar een fooi in sommige gevallen niet zou misstaan.
Wat ik bedoelde, was dat er ook mensen zijn die, hoe goed je als horecapersoneel ook je best doet, nooit fooi geven, zogenaamd "uit principe", of "omdat ze toch al salaris krijgen". Mensen met zo'n instelling vind ik losers. Ik heb jou nooit persoonlijk willen aanvallen, maar als jij mij desondanks om die reden een pauper vindt, is dat jammer.
Helemaal mee eens......quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:16 schreef LENUS het volgende:
[..]
Nee, we hadden denk ik een babylonische spraakverwarring. We bedoelden uiteindelijk hetzelfde, maar omschreven het anders. Dus ik neem mijn woorden terug.
Ben met je eens dat het jammer is als mensen bij voorbaat al geen fooi willen geven, ongeacht de service. Als horecapersoneel echt zijn best doet en met hart en ziel aan het werk is moet je dat belonen. Helaas is dat geen vanzelfsprekend iets. Zelfde geld voor winkelpersoneel.
Ach wat een onzin. Er zijn echt heel veel mensen in loondienst die hun best doen en met hart en ziel aan het werk zijn. Die krijgen naast hun salaris ook geen fooi en geen persoon die daar moeilijk over doet.quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:16 schreef LENUS het volgende:
Als horecapersoneel echt zijn best doet en met hart en ziel aan het werk is moet je dat belonen. Helaas is dat geen vanzelfsprekend iets. Zelfde geld voor winkelpersoneel.
Helemaal goed, een loser ben je dan zeker. Niemand gaat er van uit dat ze fooi verdienen, het is alleen leuk om te krijgen als waardering.quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:20 schreef ktnxbye het volgende:
[..]
Ach wat een onzin. Er zijn echt heel veel mensen in loondienst die hun best doen en met hart en ziel aan het werk zijn. Die krijgen naast hun salaris ook geen fooi en geen persoon die daar moeilijk over doet.
Waarom moet er dan blijkbaar volgens jou onderscheid gemaakt worden tussen horeca-personeel en elke willekeurige andere loon-arbeider? Omdat ze te weinig verdienen? Zoek dan een andere baan die meer verdient maar ga niet vanzelfsprekend vinden dat je fooi 'verdient'.
edit: ik zie dat ik volgens jouw referentiekader dan een loser ben.
Tja, het zijn gewoon etiquette. Het hoort erbij wanneer je naar een restaurant gaat. Alleen moet dit wel verdient worden door de betreffende man/vrouw. Als je al op voorhand uitsluit om fooi te geven, ook al ben je onwijs goed bedient, dan vind ik dat wel een beetje beschamend ja.quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:20 schreef ktnxbye het volgende:
[..]
Ach wat een onzin. Er zijn echt heel veel mensen in loondienst die hun best doen en met hart en ziel aan het werk zijn. Die krijgen naast hun salaris ook geen fooi en geen persoon die daar moeilijk over doet.
Waarom moet er dan blijkbaar volgens jou onderscheid gemaakt worden tussen horeca-personeel en elke willekeurige andere loon-arbeider? Omdat ze te weinig verdienen? Zoek dan een andere baan die meer verdient maar ga niet vanzelfsprekend vinden dat je fooi 'verdient'.
edit: ik zie dat ik volgens jouw referentiekader dan een loser ben.
Oh okquote:Op woensdag 17 juni 2009 13:26 schreef karr-1 het volgende:
Helemaal goed, een loser ben je dan zeker.
Nee in Nederland hoort het er helemaal niet bij. Waar haal je dat vandaan? En net zoals boven, wat versta jij onder 'onwijs goede bediening' ? Wees eens concreet? Als ik op tijd m'n hapje en drankje naar wens ontvang en dat smaakt ook nog eens naar verwachting vind ik dat neit de reden om een fooi te geven.quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:32 schreef LENUS het volgende:
Tja, het zijn gewoon etiquette. Het hoort erbij wanneer je naar een restaurant gaat. Alleen moet dit wel verdient worden door de betreffende man/vrouw. Als je al op voorhand uitsluit om fooi te geven, ook al ben je onwijs goed bedient, dan vind ik dat wel een beetje beschamend ja.
Zonder enige kennis van zaken zeg ik dat dat niet mag. Dat je het in een gezamenlijke pot stopt en dan over iedereen verdeeld daar kan ik in komen, maar iemand uitsluiten alleen om het een uitzendkracht is slaat nergens op in mijn ogen.quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:49 schreef Nizno het volgende:
Laten we eens stoppen met deze onzin discussie over losers en etiquette en recht op fooi.
Laten we eens beginnen over de werkelijke discussie.
ALS TS een fooi krijgt. Mag de baas dan zeggen dat TS het niet zelf mag houden en het verdeeld gaat worden onderr al het vaste personeel. Terwijl TS uitzendkracht is.
Wat in mijn ogen reden is voor een fooi?quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:33 schreef ktnxbye het volgende:
[..]
Oh ok
Maar wat zijn dan volgens jou concrete zaken die jou doen besluiten een fooi te geven, want eerder in het topic gaf je aan dat als het waardeloos was je geen cent gaf. Ik heb in een horeca-gelegenheden nog nooit echt een 'uitmuntende service' meegemaakt.
quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:49 schreef Nizno het volgende:
Laten we eens stoppen met deze onzin discussie over losers en etiquette en recht op fooi.
Laten we eens beginnen over de werkelijke discussie.
ALS TS een fooi krijgt. Mag de baas dan zeggen dat TS het niet zelf mag houden en het verdeeld gaat worden onderr al het vaste personeel. Terwijl TS uitzendkracht is.
Van Dale zegt: "fooi de; v(m) -en 1 vrijwillige gift aan een kelner, taxichauffeur enz"quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:53 schreef karr-1 het volgende:
[..]
Zonder enige kennis van zaken zeg ik dat dat niet mag. Dat je het in een gezamenlijke pot stopt en dan over iedereen verdeeld daar kan ik in komen, maar iemand uitsluiten alleen om het een uitzendkracht is slaat nergens op in mijn ogen.
quote:Op woensdag 17 juni 2009 14:05 schreef DaBuzzzzz het volgende:
[..]
Van Dale zegt: "fooi de; v(m) -en 1 vrijwillige gift aan een kelner, taxichauffeur enz"
Het is dus een persoonlijke gift en ik ga dus met je mee. Leuk bedacht dat ze het verzamelen en verdelen maar denk dat zomaar 30% van het bedienend personeel inhuur is dus die pissen er allemaal naast? Dacht het niet.
Verdelen per dienst/avond over de mensen die er die avond/dienst werken. Punt
Dat laatste ook niet. Ik betaal pietje puk niet die uit zijn neus vreet en de helft van de tijd bij de buren de bestelling van 4 achter plaatst. Ik betaal degene die mij bediend heeft en waar ik tevreden over ben.quote:Op woensdag 17 juni 2009 14:05 schreef DaBuzzzzz het volgende:
[..]
Van Dale zegt: "fooi de; v(m) -en 1 vrijwillige gift aan een kelner, taxichauffeur enz"
Het is dus een persoonlijke gift en ik ga dus met je mee. Leuk bedacht dat ze het verzamelen en verdelen maar denk dat zomaar 30% van het bedienend personeel inhuur is dus die pissen er allemaal naast? Dacht het niet.
Verdelen per dienst/avond over de mensen die er die avond/dienst werken. Punt
Nog specifieker: de fooi is voor degene die de tafel de hele avond bediend heeft. Meestal is er een vaste medewerker per tafel, dus die krijgt het. Niet toevallig degene die afrekent.quote:Op woensdag 17 juni 2009 14:14 schreef Nizno het volgende:
[..]
Dat laatste ook niet. Ik betaal pietje puk niet die uit zijn neus vreet en de helft van de tijd bij de buren de bestelling van 4 achter plaatst. Ik betaal degene die mij bediend heeft en waar ik tevreden over ben.
Verdelingen zijn wat dat aangaat onzin. Hoe lullig ook voor keukenpersoneel.
Barmensen zouden als ze het goed doen hun eigen fooi ook prima binnen kunnen halen.
Helemaal belachelijk!quote:Op dinsdag 16 juni 2009 12:46 schreef Liquidist het volgende:
landelijk over alle vestigingen tussen alle medewerkers wordt verdeeld..
nog beter uiteraard, maar als je leuk bedient wordt maar het smaakt naar nix, krijgen ze ook geen fooiquote:Op woensdag 17 juni 2009 14:14 schreef Nizno het volgende:
[..]
Dat laatste ook niet. Ik betaal pietje puk niet die uit zijn neus vreet en de helft van de tijd bij de buren de bestelling van 4 achter plaatst. Ik betaal degene die mij bediend heeft en waar ik tevreden over ben.
Verdelingen zijn wat dat aangaat onzin. Hoe lullig ook voor keukenpersoneel.
Barmensen zouden als ze het goed doen hun eigen fooi ook prima binnen kunnen halen.
Om nogmaals een antwoord te geven op de vraag, aangezien volgens mij veel mensen die gemist hebben door die zinloze discussie over wel of geen fooi. (lijkt mij dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen.)quote:Op woensdag 17 juni 2009 13:49 schreef Nizno het volgende:
Laten we eens stoppen met deze onzin discussie over losers en etiquette en recht op fooi.
Laten we eens beginnen over de werkelijke discussie.
ALS TS een fooi krijgt. Mag de baas dan zeggen dat TS het niet zelf mag houden en het verdeeld gaat worden onderr al het vaste personeel. Terwijl TS uitzendkracht is.
Je neemt dan alleen wel het risico op ontslag...... Los van het feit dat de wet het toestaat, zal je baas er misschien anders over denken en er reden tot ontslag in zien.quote:Op woensdag 17 juni 2009 15:31 schreef goldhorn het volgende:
[..]
Om nogmaals een antwoord te geven op de vraag, aangezien volgens mij veel mensen die gemist hebben door die zinloze discussie over wel of geen fooi. (lijkt mij dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen.)
Ik heb begrepen dat de fooi die je krijgt van jou is. De werkgever mag hier geen aanspraak opdoen. Ook een algemene fooienpot waar iedereen in mee deelt is op vrijwillige basis. Een werknemer kan nooit verplicht worden om daar aan mee te doen. Dus als jij fooi ontvang (ongeacht of je uitzendkracht bent of vaste werknemer) de fooi is voor jezelf. Jij mag bepalen wat je ermee gaat doen.
Dan zou ik dat eerst maar eens navragen. Want als de OR het heeft bepaald, werpt dat al een heel ander licht op de zaak.quote:Op woensdag 17 juni 2009 15:26 schreef Liquidist het volgende:
Durf ik niet te zeggen, ik vermoed het hoofdkantoor.
Als de OR het heeft beslist, heeft 'de werkgever' het niet beslist, maar in feite 'de werknemer(s)'.quote:Op woensdag 17 juni 2009 15:39 schreef Liquidist het volgende:
in welk opzicht zou dat de opmerkingen van Goldhorn veranderen dan?
Maar zou elke willekeurige kroeg een OR hebben? Mocht die er zijn en die heeft ja gezegd, dan hebben inderdaad de medewerkers ingestemd.quote:Op woensdag 17 juni 2009 15:42 schreef r_one het volgende:
[..]
Als de OR het heeft beslist, heeft 'de werkgever' het niet beslist, maar in feite 'de werknemer(s)'.
Het gaat hier niet om een willekeurige kroeg maar om een landelijk bedrijf met meerdere vestigingen, die heeft zeker een OR.quote:Op woensdag 17 juni 2009 15:46 schreef karr-1 het volgende:
Maar zou elke willekeurige kroeg een OR hebben? Mocht die er zijn en die heeft ja gezegd, dan hebben inderdaad de medewerkers ingestemd.
Om deze reden zal hij je wettelijk niet kunnen ontslaan.quote:Op woensdag 17 juni 2009 15:36 schreef karr-1 het volgende:
[..]
Je neemt dan alleen wel het risico op ontslag...... Los van het feit dat de wet het toestaat, zal je baas er misschien anders over denken en er reden tot ontslag in zien.
Wat ik begrepen heb maakt dat niks uit. Er kan besloten worden om een fooienpot te maken, maar deelname daar aan kan nooit verplicht worden. Tenminste als ik het onderstaande artikel goed begrijp:quote:Op woensdag 17 juni 2009 15:42 schreef r_one het volgende:
[..]
Als de OR het heeft beslist, heeft 'de werkgever' het niet beslist, maar in feite 'de werknemer(s)'.
voor het hele verhaal zie bronquote:Het is niet toegestaan om voorwaarden te verbinden aan de besteding van fooien, waarbij fooien worden gezien als overige inkomsten van de werknemer (art 7:631-2 BW).
Heel titel 10 van boek 7 is niet relevant (vooopgesteld dat het fooienbeleid door de OR is vastgesteld): dat slaat op een arbeidsovereenkomst dus werkgever-gerelateerd. Daar staat een OR buiten, evenzo (alle/andere) afspraken die werknemers onderling maken.quote:Op woensdag 17 juni 2009 15:55 schreef goldhorn het volgende:
Wat ik begrepen heb maakt dat niks uit. Er kan besloten worden om een fooienpot te maken, maar deelname daar aan kan nooit verplicht worden. Tenminste als ik het onderstaande artikel goed begrijp:
[..]
voor het hele verhaal zie bron
Ik denk dat je best mevrouws naam even weg kan halen......quote:Op woensdag 17 juni 2009 16:24 schreef Liquidist het volgende:
ik heb inmiddels ongeveer dezelfde reactie gehad van het Juridisch Loket:
Geachte heer,
Fooien zijn geen loon aangezien zij door derde en zodoende niet door de werkgever worden betaald. Een werkgever heeft geen recht op de fooien die een medewerker ontvangt en kan afdracht daarvan niet vorderen. Van afdracht aan de werkgever is geen sprake, als het geld in een fooienpot voor het personeel wordt gestopt. Dan dient de werkgever hierover geen enkele zeggenschap te hebben. Een werkgever kan een medewerker niet verplichten om aan een dergelijke fooienpot mee te doen, ook niet in een arbeidsovereenkomst of ander contract. Het is niet toegestaan om voorwaarden te verbinden aan de besteding van fooien, waarbij fooien worden gezien als overige inkomsten van de werknemer.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het Juridisch Loket.
We zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 0900-8020 (¤ 0,10) van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur t/m 20.00 uur.
Met vriendelijke groet,
...
Dat zou kunnen, ik heb er alleen nog maar mee te maken gehad in een kroeg waar ik werkte. Dus hoe het met een OR zit weet ik inderdaad niet zeker. In hoeverre kan trouwens de OR afspraken maken wat betreft mensen die ingehuurd zijn (en dus eigenlijk niet onder de onderneming vallen)?quote:Op woensdag 17 juni 2009 16:28 schreef r_one het volgende:
[..]
Heel titel 10 van boek 7 is niet relevant (vooopgesteld dat het fooienbeleid door de OR is vastgesteld): dat slaat op een arbeidsovereenkomst dus werkgever-gerelateerd. Daar staat een OR buiten, evenzo (alle/andere) afspraken die werknemers onderling maken.
Bij ons regelt de OR ook zaken voor uitzendkrachten. Alleen kan bij ons de OR geen uitzendkrachten buitenspel zetten door te zeggen dat zij niet mee mogen delen in welke pot dan ook.quote:Op woensdag 17 juni 2009 16:32 schreef goldhorn het volgende:
[..]
Dat zou kunnen, ik heb er alleen nog maar mee te maken gehad in een kroeg waar ik werkte. Dus hoe het met een OR zit weet ik inderdaad niet zeker. In hoeverre kan trouwens de OR afspraken maken wat betreft mensen die ingehuurd zijn (en dus eigenlijk niet onder de onderneming vallen)?
Niks aan toe te voegenquote:Op woensdag 17 juni 2009 16:24 schreef Liquidist het volgende:
ik heb inmiddels ongeveer dezelfde reactie gehad van het Juridisch Loket:
Geachte heer,
Fooien zijn geen loon aangezien zij door derde en zodoende niet door de werkgever worden betaald. Een werkgever heeft geen recht op de fooien die een medewerker ontvangt en kan afdracht daarvan niet vorderen. Van afdracht aan de werkgever is geen sprake, als het geld in een fooienpot voor het personeel wordt gestopt. Dan dient de werkgever hierover geen enkele zeggenschap te hebben. Een werkgever kan een medewerker niet verplichten om aan een dergelijke fooienpot mee te doen, ook niet in een arbeidsovereenkomst of ander contract. Het is niet toegestaan om voorwaarden te verbinden aan de besteding van fooien, waarbij fooien worden gezien als overige inkomsten van de werknemer.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het Juridisch Loket.
We zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 0900-8020 (¤ 0,10) van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur t/m 20.00 uur.
Met vriendelijke groet,
Mw. ***
Het Juridisch Loket,
Dat weet ik niet.quote:Op woensdag 17 juni 2009 16:32 schreef goldhorn het volgende:
In hoeverre kan trouwens de OR afspraken maken wat betreft mensen die ingehuurd zijn (en dus eigenlijk niet onder de onderneming vallen)?
Om vervolgens gewoon niet weer te hoeven komen, TS is immers 'slechts' uitzendkrachtquote:Op woensdag 17 juni 2009 16:45 schreef THEFXR het volgende:
gewoon de fooien in eigen zak stoppen, aldus het JL.
Als je goed bediend bent door een oudwijf toch ook?!quote:Op woensdag 17 juni 2009 16:58 schreef Gia het volgende:
Wat raar dat een werkgever zo denkt, überhaupt. Als ik vind dat ik goed bediend ben door een jongeman, en ik wil die jongen een extraatje geven, dan moet ik dat toch zelf weten!!
tja, das dan pech hebben, wie wil er nu voor zo'n werkgever geld verdienen?quote:Op woensdag 17 juni 2009 16:50 schreef r_one het volgende:
[..]
Om vervolgens gewoon niet weer te hoeven komen, TS is immers 'slechts' uitzendkracht
Ja, een oud wijf krijgt ook een fooi. Maar meestal werken er jongelui op de terrasjes hier in de stad.quote:Op woensdag 17 juni 2009 17:01 schreef r_one het volgende:
[..]
Als je goed bediend bent door een oudwijf toch ook?!
En de chef zal echt niet op je tafeltje af komen stormen om je het geven van de fooi te beletten.
Daarom gaat bij veel bedrijven die fooi in de pot, zodat de kok die de gerechten maakt waar die jongeman zo'n goede sier mee maakt, er een gelijk deel van krijgt.quote:Op woensdag 17 juni 2009 16:58 schreef Gia het volgende:
Wat raar dat een werkgever zo denkt, überhaupt. Als ik vind dat ik goed bediend ben door een jongeman, en ik wil die jongen een extraatje geven, dan moet ik dat toch zelf weten!!
Ik weet niet of de schoorsteen van TS er van moet roken of dat het 'slechts' gaat om een bijverdienste maar het hebben van een betaalde baan is tegenwoordig geen overbodige luxe meer.quote:Op woensdag 17 juni 2009 18:19 schreef THEFXR het volgende:
tja, das dan pech hebben, wie wil er nu voor zo'n werkgever geld verdienen?
wel weer ervaring opgedaan om bij een ander aan de slag te gaan, waar fooien wel terecht worden toebedeeld.
of nu al op zoek gaan?
deze had ik over het hoofd gezien.....quote:Op woensdag 17 juni 2009 21:15 schreef mgerben het volgende:
[..]
Daarom gaat bij veel bedrijven die fooi in de pot, zodat de kok die de gerechten maakt waar die jongeman zo'n goede sier mee maakt, er een gelijk deel van krijgt.
Situatie zoals die hier beschreven is is behoorlijk wrang.
Zo te lezen kan TS twee dingen doen:
- fooien weigeren. Hij klaagt dat dat moeilijk is, maar hij kan toch gewoon aan de klanten vertellen waarom hij de weigert?
- met het artikel van de arbeidsrechter naar zijn baas gaan. Waarschijnlijk weet zijn baas dit helemaal niet.
Daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar.quote:
x2quote:Op woensdag 9 september 2009 22:38 schreef MouseOver het volgende:
Altijd fijn als er een update komt
Overigens vind ik het een ronduit domme beslissing van de werkgever om uitzendkrachten uit te sluiten. Hij wint er niets mee want het geld wordt toch verdeeld, terwijl de extra prikkel voor uitzendkrachten om net wat harder te lopen ontbreekt.
Ja dat begrijp ik ook niet helemaal.. maar ze kunnen het zich veroorloven want er werken nog steeds honderden uitzendkrachten die niet over dit soort dingen klagenquote:Op woensdag 9 september 2009 22:38 schreef MouseOver het volgende:
Altijd fijn als er een update komt
Overigens vind ik het een ronduit domme beslissing van de werkgever om uitzendkrachten uit te sluiten. Hij wint er niets mee want het geld wordt toch verdeeld, terwijl de extra prikkel voor uitzendkrachten om net wat harder te lopen ontbreekt.
Hhmmm, in Amsterdam kom je die prijzen snel tegen hoor. Vooral in de betere gelegenheden.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:55 schreef karr-1 het volgende:
[..]
Want het personeel is verantwoordelijk voor de hoge prijzen?Bovendien weet ik niet waar jij gaat eten, maar dat soort idiote prijzen ben ik nog nooit tegengekomen.
Leuke nieuwe invalshoek.quote:Op donderdag 10 september 2009 20:52 schreef Rosbief het volgende:
Sowieso, fooi geven![]()
De horeca is al duur genoeg imo
Heb je slim bekeken. Het is vanuit de werkgever gewoon niet slim. Ik had het ook niet gepikt. Jij werkt net zo hard en doet hetzelfde als de rest, dan moet je ook zo betaald krijgen.quote:Op woensdag 9 september 2009 19:15 schreef Liquidist het volgende:
sorry voor het gebrek aan updates.
Inmiddels ben ik weg bij het betreffende bedrijf. Ik heb de manager er toentertijd op aangesproken, en die kwam met: Dat zit al bij je loon in. Bullshit natuurlijk want als ik elke week exact hetzelfde bedrag krijg overgemaakt kan de fooi er niet bijzitten aangezien die niet constant is. Ook zou dan 30% van het bedrag dat ik krijg uit fooi bestaan, wat zou betekenen dat ik er maar een euro of 6 per uur verdien. Onzin dus, maar ik ben niet in discussie gegaan en heb sindsdien de fooi zelf gehouden. Niemand heeft er wat van gezegd (maar volgens mij ook niets van gemerkt). Uiteindelijk toch besloten om weg te gaan omdat het allemaal toch niet goed voelde.
Ik mocht als uitzendkracht bijv. ook niet meedoen met bedrijfsdingetjes zoals pokeravonden met het personeel.
Op dit moment werk ik in een ander horecabedrijf. Hier klopt het ook niet helemaal, maar het gaat er wel eerlijk tov de medewerkers onderling. De fooi wordt gebruikt om het kasverschil te corrigeren, maar als er een kasoverschot is gaat het ook in de fooi. Dat dan weer wel. vervolgens krijgt iedereen fooi naar gelang gewerkte uren.
Nou dat was het wel geloof ik
nah, ik had ze gewoon een mail gestuurd en die is door de vestiging in Roermond in behandeling genomenquote:Op zaterdag 12 september 2009 08:24 schreef doctor.starbucks het volgende:
Ik zag dat je had aangeklopt bij het JL in Roermond;
zit het horecabedrijf ook in Roermond?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |