abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_134180792
11-12-2013

Onderzeese klif kan ons mogelijk meer vertellen over de ondergang van de dino



Ongeveer 65 miljoen jaar geleden zette een komeet of planetoïde met een donderend geweld de ondergang van onder meer de dinosaurussen in gang. Wetenschappers denken nu restanten van die verwoestende inslag gevonden te hebben langs een immense onderzeese klif in de Golf van Mexico.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de komeet of planetoïde die ongeveer 65 miljoen jaar geleden neerstortte één van de grootste massa-extincties die onze planeet ooit doormaakte in gang zette. En door de jaren heen hebben onderzoekers ook een redelijk goed beeld van die rampzalige inslag gekregen. Zo weten we dat de komeet of planetoïde insloeg in wat tegenwoordig Yucatán is.


De Golf van Mexico, met de klif (Campeche Escarpment). Afbeelding: Google Earth.

Onzichtbare krater
De inslag resulteerde in een 160 kilometer brede krater. Helaas is die krater vandaag de dag bijna onzichtbaar: honderden meters puin en bijna een kilometer aan zeesedimenten onttrekken de krater aan het zicht. Hoewel er in gesteenten wereldwijd wel sporen van de inslag zijn teruggevonden, is er naar de gesteenten in de buurt van de inslagkrater maar weinig onderzoek gedaan. Dat is goed te verklaren: de gesteenten zitten zo diep dat het heel lastig is om ze te onderzoeken. Daarvoor moeten namelijk hele diepe gaten geboord worden.

De klif
Onderzoeker Charlie Paull, verbonden aan het Monterey Bay Aquarium Research Institute, speelde echter al enige tijd met de gedachte dat het misschien wel veel gemakkelijker was dan gedacht om de gesteenten in de buurt van de krater te bestuderen. Hij vermoedde dat gesteenten die verband houden met de inslag wel eens bloot zouden kunnen zijn komen te liggen langs een 600 kilometer lange onderzeese klif ten noordwesten van Yucatán. De klif in kwestie is bijna 4000 meter hoog en enigszins vergelijkbaar met de wanden van de Grand Canyon. Die wanden bestaan uit netjes op elkaar gestapelde laagjes gesteenten die ons stuk voor stuk iets kunnen vertellen over de tijd waarin zij tot stand kwamen.


Een kaart van de klif, met een laagje gesteenten dat wel eens uit de tijd van de inslag zou kunnen stammen. Afbeelding: © 2013 MBARI.

In maart van dit jaar maakte Paull met behulp van sonarapparatuur een gedetailleerde kaart van de klif. Die kaarten zijn nu terug te vinden in Google Maps en Google Earth. Vooralsnog lijken ze het vermoeden van Paull te onderschrijven. In de toekomst hoopt Paull met behulp van onderwaterrobots een beter beeld van de klif te krijgen en te kunnen vaststellen of deze daadwerkelijk sporen vertoont van één van de grootste massa-extincties die onze planeet ooit doormaakte.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_137683901
12-03-2014

Donkere materie als dino-killer?

Ons zonnestelsel schiet periodiek door een dunne schijf donkere materie heen. Dat triggert een kometenregen die de dino's fataal is geworden.


© NASA
De meteoor die het einde van het Krijt inluidde, verbeeld door artiesten van de NASA.

Een schijf donkere materie in onze Melkweg is de indirecte oorzaak voor het uitsterven van de dinosaurussen. Dat is althans de verregaande speculatie van twee theoretisch fysici, Lisa Randall en Matthew Reece van Harvard University (VS). Ze publiceerden hun theorie online via ArXiv.org. Dezelfde publicatie gaat binnenkort ook verschijnen in Physical Review Letters.

Zo’n 65 miljoen jaar geleden stierven de grootste beesten op aarde, de dinosaurussen, een gewelddadige dood. Algemeen wordt tegenwoordig aangenomen dat de dino’s het loodje legden na de inslag van een kilometers grote meteoriet in het huidige Mexico. Randall en Reece hebben nu berekend dat die meteoriet wel eens het gevolg zou kunnen zijn van grote zwerm meteorieten die ontstond toen ons zonnestelsel door een schijf donkere materie heen schoot.

Sterrenpannenkoek

Het idee is als volgt: ons zonnestelsel draait rondjes rond het centrum van onze Melkweg. Die Melkweg is eigenlijk een soort sterrenpannenkoek van zo’n vijfhonderd miljard sterren. Van bovenaf gezien heeft hij spiraalvormige armen. Ons zonnestelsel draait zijn rondjes op ongeveer tweederde van het centrum. Maar het draait niet alleen rondjes, het beweegt ook een klein beetje op en neer, loodrecht op het vlak van de Melkweg.

Bij dat op een neer bewegen zou het zonnestelsel met regelmatige tussenpozen door een dunne schijf donkere materie bewegen, zo speculeren de Amerikaanse onderzoekers. Donkere materie maakt volgens de huidige inzichten zo’n 25% uit van de energie-inhoud van het heelal. Het is onderhevig aan de zwaartekracht, maar bestaat niet uit onze gewone, zichtbare aardse materie, maar uit nog onbekend en voorlopig nog onzichtbaar spul. Naast de donkere materie bestaat het heelal ook nog uit 70% donkere energie. Slechts 5% is gewone materie, gevormd door de elementen uit het periodiek systeem en de elementaire deeltjes waaruit deze zijn opgebouwd.

Meteorietenzwerm

De Amerikaanse onderzoekers lieten berekeningen los op de invloed van die donkere materie op een wolk van miljarden meteorieten die rond ons zonnestelsel beweegt, de zogeheten Oort-wolk. De resultaten laten zien dat de donkere materie sterk genoeg aan de Oort-wolk trekt om een meteorietenzwerm de ruimte in te slingeren. Ze berekenden ook dat zo’n meteorietenzwerm met regelmatige tussenpozen van 35 miljoen jaar zou ontstaan. Die periode komt overeen met een vrij zwakke geologische aanwijzing dat grote kraterinslagen op aarde met eenzelfde tussenpoze hebben plaatsgevonden.

Donkere materie als dino-killer? Het idee prikkelt de geest, maar zit wel vol speculaties. Drie elementen in de theorie van Randall en Reece zijn hoogst onzeker: allereerst het bestaan en de dichtheid van de schijf donkere materie waar ons zonnestel doorheen zou bewegen; daarnaast de precieze invloed van die donkere materie op de Oort-wolk en ten slotte de periodiciteit in meteorietenregens. Maar elk van deze drie hypotheses valt wel experimenteel onderuit te halen, zoals het een wetenschappelijke theorie betaamt. Of, zoals Lisa Randall het zelf zegt: “We proberen een nogal maf idee om te zetten in wetenschap.”

Een van deze hypotheses zal de komende jaren getest worden. De in december 2013 gelanceerde Gaia-telescoop gaat de beweging van miljarden sterren in de Melkweg gedetailleerd in kaart brengen. Als de veronderstelde dunne schijf donkere materie echt bestaat, dan moet Gaia daar aanwijzingen voor vinden.

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 13 maart 2014 @ 11:39:01 #103
369021 tfors
gaarne wijzigen naar #ANONIEM
pi_137688429
Er zijn meerdere grote uitsterf-golven geweest in de geschiedenis van de aarde waarvan sommige niet lijken samen te vallen met natuurrampen. Theorie is dat als op een gegeven moment bepaalde soorten te dominant worden, ze gewoon al hun prooien opeten zodat ze op een gegeven moment zelf uitsterven. Zelfde zou kunnen gebeuren met de mens (prooien = natuurlijke hulpstoffen, olie etc.)
pi_137691168
Ze leven nog :') _O-
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_137694058
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 08:27 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
De Amerikaanse onderzoekers lieten berekeningen los op de invloed van die donkere materie op een wolk van miljarden meteorieten die rond ons zonnestelsel beweegt, de zogeheten Oort-wolk.
Lekker 'wetenschappelijk' artikel als ze niet eens weten wat een meteoriet is:
quote:
Een meteoriet is het deel van een meteoroïde dat op de aarde inslaat na vanuit de ruimte door de atmosfeer te zijn gevallen. Tijdens de tocht door de dampkring wordt het materiaal sterk afgeremd en zeer heet; dit kan als een meteoor te zien zijn. In wezen is een meteoriet puin uit de ruimte.
Wat zich in de Oortwolk bevinden, zijn allerlei soorten objecten, maar dus geen meteorieten, want iets is pas een meteoriet als het op aarde valt.
pi_137698838
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 14:52 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Lekker 'wetenschappelijk' artikel als ze niet eens weten wat een meteoriet is:

[..]

Wat zich in de Oortwolk bevinden, zijn allerlei soorten objecten, maar dus geen meteorieten, want iets is pas een meteoriet als het op aarde valt.
Klopt:

- kometen
- asteroiden

vliegen in de ruimte

- meteoren - vallende sterren
- meteorieten - op het aardoppervlak neerkomende meteoren

komen in de aardse dampkring.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_137710409
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 13:16 schreef -CRASH- het volgende:
Ze leven nog :') _O-
[ afbeelding ]
Dat is nep. De dolfijnen van het centrum van de Aarde zijn wel echt.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_137875878
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 11:39 schreef tfors het volgende:
Er zijn meerdere grote uitsterf-golven geweest in de geschiedenis van de aarde waarvan sommige niet lijken samen te vallen met natuurrampen. Theorie is dat als op een gegeven moment bepaalde soorten te dominant worden, ze gewoon al hun prooien opeten zodat ze op een gegeven moment zelf uitsterven. Zelfde zou kunnen gebeuren met de mens (prooien = natuurlijke hulpstoffen, olie etc.)
Dat is bij een predator-prooi model dat uit balans is gaan lopen. Het lijkt me niet dat dit een massa-extinctie tot gevolg kan hebben.
Цой жив
  dinsdag 18 maart 2014 @ 13:34:45 #109
369021 tfors
gaarne wijzigen naar #ANONIEM
pi_137881664
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 maart 2014 10:52 schreef Zwoerd het volgende:

[..]

Dat is bij een predator-prooi model dat uit balans is gaan lopen. Het lijkt me niet dat dit een massa-extinctie tot gevolg kan hebben.
Klopt, ik had de theorie ook verkeerd uitgelegd. Het gaat er meer om dat op een gegeven moment er een onbalans komt in het ecosysteem. Ik ben verder ook geen expert. Een betere analogie is bijvoorbeeld de spanning op de aardschorsen zodat er een aardbeving komt, of de nasdaq die in elkaar crasht nadat de valuatie te hoog werden.
  woensdag 19 maart 2014 @ 16:00:44 #110
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_137927288
quote:
0s.gif Op donderdag 30 april 2009 09:54 schreef laforest het volgende:

[..]

Mesozoïcum bevat krijt, jura en Trias periode. Wat is nu het probleem? Dino's levenden in deze periode.

En vergeet niet dat het Mesozoïcum begon door mass extinctie (Perm-Trias-massa-extinctie).

Dus welke kreukel?
Het zou nogal wat zijn als dat virus 200 miljoen jaar in de diverse populaties rond zou hangen voor het wereldwijd voor grote problemen zou zorgen he ;)
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_139916245
13-05-2014

De dag dat de dino's uitstierven gereconstureerd door Nederlanders


Een dinosaurus in het voormalige postkantoor aan de Coolsingel. De expositie Living Dinosaurs geeft een indruk van de aarde en haar bewoners van miljoenen jaren geleden. © anp.

Nederlandse geologen van de Universiteit Utrecht en de VU in Amsterdam hebben voor het eerst hard bewijs gevonden voor een abrupte afkoeling van de aarde, direct na de inslag van een asteroïde in Mexico, die 66 miljoen jaar geleden de dinosaurussen de kop kostte.

Maanden tot jaren duisternis en afkoeling zijn realistisch. De ecologische impact moet enorm zijn geweest
Paleontholoog Speijer, KU Leuven


Wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center in Leiden hebben in de Amerikaanse staat Montana grote delen blootgelegd van een Tyrannosaurus rex. © anp.


Een tand van een tyrannosaurus rex, van vermoedelijk 65 miljoen jaar oud. © photo news.


Een dinosaurus in het voormalige postkantoor aan de Coolsingel. De expositie Living Dinosaurs geeft een indruk van de aarde en haar bewoners van miljoenen jaren geleden. © anp.

Stof van die Chicxulub-inslag verduisterde toen decennialang de zon. In het Amerikaanse tijdschrift PNAS laten geoloog Johan Vellekoop en een reeks collega's zien hoe de eerste jaren na de aanslag er moeten hebben uitgezien, een tijdschaal die in de geologie doorgaans ondenkbaar is. De temperatuur reconstrueren ze daarbij aan de hand van temperatuurafhankelijke chemische verbindingen in fossiele algen, die ze in Texas in sedimentgesteenten vonden.

Die plaats was destijds nog zeebodem. Op de dag van de inslag ontstond een massieve tsunami in de Golf van Mexico en vulde de atmosfeer zich met stof en roet van branden.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw vond onder meer de Nederlander Jan Smit van de VU in Amsterdam aanwijzingen voor een kolossale inslag op het Mexicaanse schiereiland bij Chicxulub, die het uitsterven van de grote dino's markeert. Een dun laagje iridium, een metaal uit de verdampte ruimtekei, is over de hele aarde in gesteenten terug te vinden.

De oude zeebodem die nu de rivierbedding van de Brazos in Texas vormt, was diep en ver genoeg weg om relatief onverstoord te blijven. Dat betekent dat neerregenend stof en gruis van de inslagkrater daar betrekkelijk rustig in het water konden neerdwarrelen. "Eigenlijk is ons geluk als geologen dat in dit gesteente heel weinig meer gebeurd is sinds de inslag", zegt Vellekoop. "Dichter bij Chicxulub is de bodem geologisch een ravage."

Onnatuurlijke winter
In de gesteentes is door middel van chemische analyses af te lezen dat na de inslag snel een onnatuurlijke winter intrad, waarbij de zeewatertemperaturen minimaal 7 graden daalden en vermoedelijk nog veel meer. Tropische omstandigheden veranderden tijdens deze "impact winter" in de huidige wintertemperaturen.

In de afzetting in Texas is het iridium van het neerregenende stof goed te herkennen, maar is het vermengd met steeds fijner stof, van gruis tot klei. Dat duidt op decennialange opwarreling van de bodem, denken de onderzoekers, onder wie ook Jan Smit van de VU.

De opbouw van de versteende sedimenten laat ook zien dat in de eerste decennia heftige stormen ontstonden, doordat het land veel sneller afkoelde dan de zee. Na ongeveer een eeuw treedt een nieuw evenwicht in, waarbij de oceanen op aarde graden zijn afgekoeld. In de diepte herstelt de temperatuur zich pas in de loop van vele duizenden jaren, is de schatting.

Duisternis
De gevonden afkoeling, aldus Vellekoop, is vermoedelijk niet de reden dat de grote dinosauriërs destijds massaal uitstierven. Dat kwam vooral door de wekenlange duisternis en jarenlange schemer op aarde door alle stof. Planten konden daardoor niet groeien en planteneters verhongerden en masse. Door de schemer daalde ook de temperatuur.

Paleontoloog Robert Speijer van de KU Leuven, die zelf ook onderzoek doet aan de Texaanse afzettingen, zegt onder de indruk te zijn van de details waarmee de Nederlandse studie in PNAS de dramatische gebeurtenissen van 66 miljoen jaar geleden ontrafelt. "Maanden tot jaren duisternis en afkoeling zijn realistisch. De ecologische impact moet enorm zijn geweest."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_139917399
Onnatuurlijke winter
In de gesteentes is door middel van chemische analyses af te lezen dat na de inslag snel een onnatuurlijke winter intrad, waarbij de zeewatertemperaturen minimaal 7 graden daalden en vermoedelijk nog veel meer. Tropische omstandigheden veranderden tijdens deze "impact winter" in de huidige wintertemperaturen.

Dat laatste klopt helaas niet:

The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  woensdag 14 mei 2014 @ 10:09:32 #113
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_139937595
Ik denk dat die (onduidelijke) uitspraak betrekking heeft op de temperaturen te land.
pi_139938204
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 08:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Een nieuwe, nauwkeurige datering heeft nu laten zien dat de inslag 66.038.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden, met een onzekerheid van slechts 11.000 jaar. Daarmee zit er maar ongeveer 33.000 jaar tussen het moment van inslag en het snelle uitsterven van de dinosauriërs.

De wetenschappers benadrukken echter dat dit niet bewijst dat de inslag de enige oorzaak was. In de miljoen jaar daarvóór vertoonde het klimaat op aarde een aantal perioden van flinke afkoeling, mogelijk ten gevolge van een reeks vulkaanuitbarstingen in India. Hierdoor stonden veel soorten toch al op het punt van uitsterven. (EE)

33.000 jaar tussen het moment van inslag en het snelle uitsterven van de dinosauriërs, dat is nogal wat. Dan ga ik me afvragen of het er überhaupt wel verband mee houdt.
pi_139940984
quote:
0s.gif Op woensdag 14 mei 2014 10:33 schreef Wombcat het volgende:

[..]

33.000 jaar tussen het moment van inslag en het snelle uitsterven van de dinosauriërs, dat is nogal wat. Dan ga ik me afvragen of het er überhaupt wel verband mee houdt.
"mogelijke vulkaanuitbarstingen in India"... WTF? De Deccan Traps, een supervulkaan zo groot als Frankrijk die al een tijd liep te gassen en uitbarsten.

Ik heb daar 13 jaar geleden een presentatie over gehouden en dat was toen allang common knowledge. Pfff...
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_142817820
Non-avian dinosaurs went extinct 66 million years ago, geologically coincident with the impact of a large bolide (comet or asteroid) during an interval of massive volcanic eruptions and changes in temperature and sea level. There has long been fervent debate about how these events affected dinosaurs.

We review a wealth of new data accumulated over the past two decades, provide updated and novel analyses of long-term dinosaur diversity trends during the latest Cretaceous, and discuss an emerging consensus on the extinction's tempo and causes. Little support exists for a global, long-term decline across non-avian dinosaur diversity prior to their extinction at the end of the Cretaceous. However, restructuring of latest Cretaceous dinosaur faunas in North America led to reduced diversity of large-bodied herbivores, perhaps making communities more susceptible to cascading extinctions.

The abruptness of the dinosaur extinction suggests a key role for the bolide impact, although the coarseness of the fossil record makes testing the effects of Deccan volcanism difficult.


En de Nederlandstalige journalistenversie:

'Dinosauriërs hadden asteroïde-inslag kunnen overleven'

Dinosauriërs hadden de inslag van een asteroïde op aarde kunnen overleven, zo beweren Schotse wetenschappers in een nieuwe studie.

De asteroïde die 66 miljoen jaar geleden het einde van het tijdperk van de dinosauriërs inluidde, sloeg in op het verkeerde moment.

Het ecosysteem van de reptielen was ten tijde van de natuurramp al aangetast, waardoor ze de klap niet meer te boven kwamen.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Reviews.

De wetenschappers analyseerden een groot aantal eerdere studies naar biodiversiteit, vulkanische activiteit en klimatologische omstandigheden ten tijde van de asteroïde-inslag.

Prooien
Uit de studie blijkt dat in deze periode het aantal kleine plantenetende dinosaurussen terugliep door een toenemend gebrek aan biodiversiteit. Waarschijnlijk was er daardoor al voor de asteroïde-inslag een tekort aan prooien ontstaan voor grotere dinosaurussen, zoals de T-rex.

"De afname van de kleinere soorten maakten het ecosysteem destijds een stuk kwetsbaarder dan de ecosystemen die een paar miljoen jaar eerder bestonden", verklaart hoofdonderzoeker Steve Brusatte in de Britse krant The Guardian.

"Als de asteroïde een paar miljoen jaar eerder of later was ingeslagen, waren de dinosaurussen mogelijk niet uitgestorven", aldus de wetenschapper.

Mens
Wanneer de aarde op een ander tijdstip was getroffen door een asteroïde, zou dat ook grote consequenties hebben gehad voor het ontstaan van zoogdieren zoals de mens.

"Als de dinosaurussen niet waren uitgestorven, hadden zoogdieren nooit tot bloei kunnen komen", verklaart Brusatte. "De mensheid was dan waarschijnlijk nooit ontstaan."
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  dinsdag 29 juli 2014 @ 19:23:51 #117
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142857455
Een wild idee waar ik de laatste tijd mee rondloop, maar waar ik eigenlijk niets over kan vinden:

Is het mogelijk dat dinosauriërs zijn overleden aan een plotseling succes, een plaag, van een vroeg zoogdier? Zeg, een proto-rat. Ik kan me voorstellen dat als die zich voortplanten zoals moderne ratten dat soms doen, dat die een aardig maaltje hebben aan een grote dinosauriër die niet in staat is zichzelf te verdedigen tegen een paar duizend van die beestjes.

Zou ook gelijk verklaren waarom vogels de enige overlevende 'dinosauriërs' zijn, iets dat me toch moeilijk te verklaren lijkt vanuit de asteroïde-hypothese.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142858480
quote:
5s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 19:23 schreef Molurus het volgende:
Een wild idee waar ik de laatste tijd mee rondloop, maar waar ik eigenlijk niets over kan vinden:

Is het mogelijk dat dinosauriërs zijn overleden aan een plotseling succes, een plaag, van een vroeg zoogdier? Zeg, een proto-rat. Ik kan me voorstellen dat als die zich voortplanten zoals moderne ratten dat soms doen, dat die een aardig maaltje hebben aan een grote dinosauriër die niet in staat is zichzelf te verdedigen tegen een paar duizend van die beestjes.

Zou ook gelijk verklaren waarom vogels de enige overlevende 'dinosauriërs' zijn, iets dat me toch moeilijk te verklaren lijkt vanuit de asteroïde-hypothese.
De meteorietinslag is natuurlijk geen hypothese, maar een theorie. De vondst en datering van de krater Chicxulub is goed gedocumenteerd. Gebruik het zelfs in mijn werk.

Heb je informatie over vroege zoogdieren die daarvoor verantwoordelijk zouden kunnen zijn?

Mij lijken de Deccan Traps toch echt de aanzet gegeven te hebben, migratiestromen zullen op gang gekomen zijn weg van de ontgassingen en uitbarstingen in "India" (toen nog een eiland ergens in de zuidelijke proto-Indische Oceaan). De inslag van de meteoriet de doodklap.

Vogels zouden een ander metabolisme gehad kunnen hebben waardoor ze konden overleven.

Bij mijn weten zijn de eerste gevonden grote dieren (geen minizoogdieren zoals "net" na de inslag) de Titanoboa en de in dat gebied levende megaschildpadden en krokodillen (Cerrejón, Colombia):

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cerrej%C3%B3n-formatie
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  dinsdag 29 juli 2014 @ 20:04:53 #119
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142859010
quote:
12s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 19:51 schreef El_Matador het volgende:

[..]

De meteorietinslag is natuurlijk geen hypothese, maar een theorie. De vondst en datering van de krater Chicxulub is goed gedocumenteerd. Gebruik het zelfs in mijn werk.
Dat er (ongeveer) in die tijd een meteorietinslag heeft plaatsgehad neem ik zo aan. Maar helaas volgen daar niet zoveel hypotheses uit die echt kunnen bevestigen dat die twee 1 op 1 met elkaar te maken hebben. Het is en blijft nogal lastig te verifiëren. Bovendien, zoals ik al zei, zie ik niet hoe dat verklaart dat vogels het hebben overleefd, maar de rest niet.

quote:
12s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 19:51 schreef El_Matador het volgende:

Heb je informatie over vroege zoogdieren die daarvoor verantwoordelijk zouden kunnen zijn?
Nope. Maar het is sowieso lastig om concreet onderzoek te doen naar de oorzaak van het uitsterven van (de meeste) dinosauriërs lijkt me. Het is daarom ook al lange tijd onderwerp van speculatie.

quote:
12s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 19:51 schreef El_Matador het volgende:

Vogels zouden een ander metabolisme gehad kunnen hebben waardoor ze konden overleven.
En waar is dat dan op gebaseerd? :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142859188
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 20:04 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat er (ongeveer) in die tijd een meteorietinslag heeft plaatsgehad neem ik zo aan. Maar helaas volgen daar niet zoveel hypotheses uit die echt kunnen bevestigen dat die twee 1 op 1 met elkaar te maken hebben. Het is en blijft nogal lastig te verifiëren. Bovendien, zoals ik al zei, zie ik niet hoe dat verklaart dat vogels het hebben overleefd, maar de rest niet.
Mwah, een brok steen van 10 km dat inslaat en een krater van 300 km doorsnede achterlaat, vind ik toch wel een redelijke aanwijzing.

quote:
Nope. Maar het is sowieso lastig om concreet onderzoek te doen naar de oorzaak van het uitsterven van (de meeste) dinosauriërs lijkt me. Het is daarom ook al lange tijd onderwerp van speculatie.
Elk geologisch onderzoek is lastig. Je hebt weinig puzzelstukjes die qua tijd en locatie ook nog heel erg gefragmenteerd is. Ik zou het niet zomaar "speculatie" willen noemen, lijkt me niet een wetenschappelijke term.

quote:
En waar is dat dan op gebaseerd? :)
Het zou een verklaring kunnen zijn waarom vogels wel en dino's niet overleefden. Overigens hebben andere reptielen het wel overleefd (krokodillen, schildpadden, slangen, hagedissen en de beroemde brughagedis).

De grote dino's hebben waarschijnlijk veel teveel voedsel nodig gehad om te kunnen overleven. Sterven die uit, dan gaan ook de kleinere aaseters eraan, het hele ecosysteem stort in. Vogels kunnen zich voeden met zoogdieren, vis en insecten die ook overleefden.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  woensdag 30 juli 2014 @ 21:11:00 #121
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142897664
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 20:04 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat er (ongeveer) in die tijd een meteorietinslag heeft plaatsgehad neem ik zo aan. Maar helaas volgen daar niet zoveel hypotheses uit die echt kunnen bevestigen dat die twee 1 op 1 met elkaar te maken hebben. Het is en blijft nogal lastig te verifiëren. Bovendien, zoals ik al zei, zie ik niet hoe dat verklaart dat vogels het hebben overleefd, maar de rest niet.
De voorouders van de vogels van nu waren toen nog geen vogels. Dat waren dinosauriërs die het overleefd hebben.
pi_142899874
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 21:11 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

De voorouders van de vogels van nu waren toen nog geen vogels. Dat waren dinosauriërs die het overleefd hebben.
Heb je daar misschien een link over?

Bij mijn weten wordt Archeopteryx als "eerste" vogel beschouwd, dat was al Laat-Jura-Vroeg-Krijt (~ 140 Ma)?
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  woensdag 30 juli 2014 @ 22:57:13 #123
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142903034
quote:
11s.gif Op woensdag 30 juli 2014 21:51 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Heb je daar misschien een link over?

Bij mijn weten wordt Archeopteryx als "eerste" vogel beschouwd, dat was al Laat-Jura-Vroeg-Krijt (~ 140 Ma)?
Het was beter geweest als ik enkele vraagtekens had gebruikt. Jullie weten er meer van af dan ik. Maar waarom is er een verklaring nodig dat "vogels" het overleefden? Het kan toch zo zijn dat de voorouders van de vogels pas na de inslag tot vogel evolueerde? Of blijkt er uit opgravingen dat terwijl de dinosauriërs snel aan het uitsterven waren de "vogelpopulatie" van toen redelijk constant bleef?
  woensdag 30 juli 2014 @ 22:59:15 #124
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142903148


[ Bericht 100% gewijzigd door Braindead2000 op 30-07-2014 22:59:43 ]
pi_142903196
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 22:57 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Het was beter geweest als ik enkele vraagtekens had gebruikt. Jullie weten er meer van af dan ik. Maar waarom is er een verklaring nodig dat "vogels" het overleefden? Het kan toch zo zijn dat de voorouders van de vogels pas na de inslag tot vogel evolueerde? Of blijkt er uit opgravingen dat terwijl de dinosauriërs snel aan het uitsterven waren de "vogelpopulatie" van toen redelijk constant bleef?
Nee, vogels zijn al veel ouder dan dat. Is ook logisch; de vogels hadden al een jaar of 70 miljoen de kans zich te specialiseren in hun evolutie.

Blijkbaar (en dat is achteraf redeneren) is het voordelig geweest, die evolutie.

Als de zoogdieren juist het loodje hadden gelegd en de dino's niet, zouden wij misschien wel uit dino's geevolueerd zijn.

De vraag is interessant genoeg; waarom stierven de dino's wel uit, maar andere reptielen en de uit de dino geevolueerde vogels en de al aanwezige zoogdieren niet?

Kan met warm- en koudbloedig te maken hebben maar ik meen dat er ook warmbloedige dino's waren en slangen, krokodillen en schildpadden zijn ook koudbloedig.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  woensdag 30 juli 2014 @ 23:17:57 #126
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142904123
quote:
19s.gif Op woensdag 30 juli 2014 23:00 schreef El_Matador het volgende:

De vraag is interessant genoeg; waarom stierven de dino's wel uit, maar andere reptielen en de uit de dino geevolueerde vogels en de al aanwezige zoogdieren niet?
Precies. wat was het nu exact dat de dinosauriërs zo gevoelig maakte voor die meteorietinslag? Of was er meer aan de hand?

Nu ben ik geen paleontoloog, maar het lijkt me een raadsel.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 30 juli 2014 @ 23:18:05 #127
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142904136
quote:
19s.gif Op woensdag 30 juli 2014 23:00 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Nee, vogels zijn al veel ouder dan dat. Is ook logisch; de vogels hadden al een jaar of 70 miljoen de kans zich te specialiseren in hun evolutie.

Blijkbaar (en dat is achteraf redeneren) is het voordelig geweest, die evolutie.

Als de zoogdieren juist het loodje hadden gelegd en de dino's niet, zouden wij misschien wel uit dino's geevolueerd zijn.

De vraag is interessant genoeg; waarom stierven de dino's wel uit, maar andere reptielen en de uit de dino geevolueerde vogels en de al aanwezige zoogdieren niet?

Kan met warm- en koudbloedig te maken hebben maar ik meen dat er ook warmbloedige dino's waren en slangen, krokodillen en schildpadden zijn ook koudbloedig.
Weet jij ook welk percentage van de vogels van nu pas na de inslag geëvolueerd is tot vogel en welke al vogels waren? Is dat onderscheid nu nog te zien?
  woensdag 30 juli 2014 @ 23:24:04 #128
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142904424
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 23:18 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Weet jij ook welk percentage van de vogels van nu pas na de inslag geëvolueerd is tot vogel en welke al vogels waren? Is dat onderscheid nu nog te zien?
Het is maar net vanaf welk punt je begint te spreken van 'vogel', in principe is dat arbitrair.

Maar dit beestje leefde bijvoorbeeld 122 miljoen jaar geleden:



Als je het mij zou vragen: dat is een vogel. Bijna 60 miljoen jaar voordat dinosauriërs uitstierven.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142905129
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 23:18 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Weet jij ook welk percentage van de vogels van nu pas na de inslag geëvolueerd is tot vogel en welke al vogels waren? Is dat onderscheid nu nog te zien?
100% van de vogels van nu zijn geevolueerd na de dino's. ;)

De enige "oude rakker" die ik ken, is de brughagedis, die volgens mij al leefde tijdens het Krijt, en dus in al die tijd niet geevolueerd is. Maar het fijne weet ik er niet van.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  woensdag 30 juli 2014 @ 23:46:41 #130
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_142905714
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 23:18 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Weet jij ook welk percentage van de vogels van nu pas na de inslag geëvolueerd is tot vogel en welke al vogels waren? Is dat onderscheid nu nog te zien?
Alle moderne vogels behoren tot de subklasse Neornithes, die zich al ver voor de KT-grens had ontwikkeld. De archaïsche vogeltypen stierven ofwel in de loop van het Krijt uit, ofwel helemaal aan het einde van die periode samen met de rest van de dinosauriërs (http://www.pnas.org/content/108/37/15253.abstract).
  woensdag 30 juli 2014 @ 23:50:10 #131
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142905908
quote:
19s.gif Op woensdag 30 juli 2014 23:36 schreef El_Matador het volgende:

[..]

100% van de vogels van nu zijn geevolueerd na de dino's. ;)

De enige "oude rakker" die ik ken, is de brughagedis, die volgens mij al leefde tijdens het Krijt, en dus in al die tijd niet geevolueerd is. Maar het fijne weet ik er niet van.
Dus de vraag zou ook kunnen zijn: Waarom zijn de dino's, die na de inslag evolueerde tot vogels, zo succesvol? En waarom stierven de dino's, die niet evolueerde na de inslag, massaal uit?
Of leven er nu nog veel andere diersoorten die een dino als voorouder hadden? Kan het zijn dat er nu diersoorten zijn die een dino als voorouder hadden waarvan we het niet weten?
pi_142906372
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 23:50 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Dus de vraag zou ook kunnen zijn: Waarom zijn de dino's, die na de inslag evolueerde tot vogels, zo succesvol?
Na de inslag is er geen evolutie van dino naar vogel geweest. Alle vogels van nu zijn geevolueerd uit eerdere vogels, die weer voortkomen uit dino's, maar dat al VOOR 65 Ma.

quote:
En waarom stierven de dino's, die niet evolueerde na de inslag, massaal uit?
Sorry dat ik een mierenneuker ben, maar "waarom" is geen goede vraag in natuurwetenschap. Het geeft een reden aan, waar natuurwetenschap van oorzaak en gevolg uitgaat. Waardoor, zou je dan zeggen. Maar goed, even een zijsprongetje.

De dino's stierven uit door een combinatie van factoren, maar het belangrijkste is; hun grootte. Tijdens het Krijt was het klimaat compleet anders dan nu. Veel warmer en groener. De enorme planteneters (de langnekken) hadden dan wel tonnen aan voedsel nodig, maar die tonnen waren er ook. Zij vormden het menu van de roofdieren, dus als die langnekken uitsterven, gaan ook de T-rexes en de Velociraptors eraan (niet genoeg voedsel meer).

quote:
Of leven er nu nog veel andere diersoorten die een dino als voorouder hadden? Kan het zijn dat er nu diersoorten zijn die een dino als voorouder hadden waarvan we het niet weten?
Ik ben geen bioloog, maar volgens mij is de historie van evolutie van alle huidige bekende dieren voor zo'n 98% goed begrepen. Zoals gezegd, de brughagedis, meer voorbeelden ken ik niet uit mijn hoofd, maar Wikipedia en (beter) encyclopedieen kunnen je daar vast antwoord op geven. ;)
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
  donderdag 31 juli 2014 @ 00:02:00 #133
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_142906449
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 23:50 schreef Braindead2000 het volgende:
Waarom zijn de dino's, die na de inslag evolueerde tot vogels, zo succesvol? En waarom stierven de dino's, die niet evolueerde na de inslag, massaal uit?
Er zijn geen dino's na de inslag geëvolueerd tot vogels. De moderne vogels waren al aanwezig, alleen nog niet met de huidige soorten.
  donderdag 31 juli 2014 @ 00:50:30 #134
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142907912
quote:
19s.gif Op donderdag 31 juli 2014 00:00 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Na de inslag is er geen evolutie van dino naar vogel geweest. Alle vogels van nu zijn geevolueerd uit eerdere vogels, die weer voortkomen uit dino's, maar dat al VOOR 65 Ma.
Oké, ik raak een beetje in de war door de terminologie. Nou vraag ik me zelfs af wat nou een vogel een vogel maakt. Ik las dat je toen ook vliegende reptielen had die geen dinosauriër waren. Ik moet eerst maar eens lezen wat nou precies het verschil is tussen vogels, reptielen en dinosauriërs. Van Wikipedia raak ik ook in de war door zinnen als: "Dinosauriërs zijn reptielen en hebben..... " of "Anders dan de overige huidige reptielen zijn de bestaande dinosauriërs, de vogels, warmbloedig".


quote:
Sorry dat ik een mierenneuker ben, maar "waarom" is geen goede vraag in natuurwetenschap. Het geeft een reden aan, waar natuurwetenschap van oorzaak en gevolg uitgaat. Waardoor, zou je dan zeggen. Maar goed, even een zijsprongetje.

De dino's stierven uit door een combinatie van factoren, maar het belangrijkste is; hun grootte. Tijdens het Krijt was het klimaat compleet anders dan nu. Veel warmer en groener. De enorme planteneters (de langnekken) hadden dan wel tonnen aan voedsel nodig, maar die tonnen waren er ook. Zij vormden het menu van de roofdieren, dus als die langnekken uitsterven, gaan ook de T-rexes en de Velociraptors eraan (niet genoeg voedsel meer).
Er waren toen vast ook hele kleine dino's. Zoals met elke soort vormen de kleinste leden daarvan een grote meerderheid. Waardoor zijn die dan ook uitgestorven? Er bestonden vast reptielen die even groot waren als de kleinste dinosauriër en die reptielen hebben het wel gered.


quote:
Ik ben geen bioloog, maar volgens mij is de historie van evolutie van alle huidige bekende dieren voor zo'n 98% goed begrepen. Zoals gezegd, de brughagedis, meer voorbeelden ken ik niet uit mijn hoofd, maar Wikipedia en (beter) encyclopedieen kunnen je daar vast antwoord op geven. ;)
pi_142910274
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 00:50 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Oké, ik raak een beetje in de war door de terminologie. Nou vraag ik me zelfs af wat nou een vogel een vogel maakt. Ik las dat je toen ook vliegende reptielen had die geen dinosauriër waren. Ik moet eerst maar eens lezen wat nou precies het verschil is tussen vogels, reptielen en dinosauriërs. Van Wikipedia raak ik ook in de war door zinnen als: "Dinosauriërs zijn reptielen en hebben..... " of "Anders dan de overige huidige reptielen zijn de bestaande dinosauriërs, de vogels, warmbloedig".

[..]

Er waren toen vast ook hele kleine dino's. Zoals met elke soort vormen de kleinste leden daarvan een grote meerderheid. Waardoor zijn die dan ook uitgestorven? Er bestonden vast reptielen die even groot waren als de kleinste dinosauriër en die reptielen hebben het wel gered.

[..]

Ik kan je echt aanraden Wikipedia uit te pluizen. De Nederlandstalige Wikipedia is kut, maar de dino-artikelen zijn erg goed.

Pterodactyli waren geen dino's of vogels, maar vliegende reptielen inderdaad.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_142912228
quote:
19s.gif Op woensdag 30 juli 2014 23:00 schreef El_Matador het volgende:

Als de zoogdieren juist het loodje hadden gelegd en de dino's niet, zouden wij misschien wel uit dino's geevolueerd zijn.
Dat sowieso niet.
pi_142912237
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 08:13 schreef Wombcat het volgende:

[..]

Dat sowieso niet.
Ja, wat voor "wij" moet doorgaan. Waarom zou dat niet kunnen?
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_142912259
quote:
19s.gif Op donderdag 31 juli 2014 08:13 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Ja, wat voor "wij" moet doorgaan. Waarom zou dat niet kunnen?
WIj niet, wij zijn nl. zoogdieren, dus kunnen niet evolueren uit de dinosauriërs. Dat was een compleet andere soort geweest.

Een intelligente soort zou nog kunnen.
pi_142912264
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 08:15 schreef Wombcat het volgende:

[..]

WIj niet, wij zijn nl. zoogdieren, dus kunnen niet evolueren uit de dinosauriërs. Dat was een compleet andere soort geweest.

Een intelligente soort zou nog kunnen.
Ja, duh. :D

Dat laatste bedoel ik natuurlijk. :*
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_142912278
quote:
19s.gif Op donderdag 31 juli 2014 08:16 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Ja, duh. :D

Dat laatste bedoel ik natuurlijk. :*
quote:
19s.gif Op donderdag 31 juli 2014 00:00 schreef El_Matador het volgende:

Sorry dat ik een mierenneuker ben,
pi_142912285
quote:
12s.gif Op donderdag 31 juli 2014 08:17 schreef Wombcat het volgende:

[..]

[..]

The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_142949843
Maar goed... rest dus de vraag: waarom hebben vogels en zoogdieren het overleefd?

Waren ze ook bijna uitgestorven en hebben ze gewoon geluk gehad, of was er iets anders aan de hand?

Weten we bijvoorbeeld hoeveel verschillende soorten zowel voor als na de inslag bestonden? Het kan natuurlijk zijn dat de vogels van nu allemaal zijn geevolueerd vanuit een heel klein groepje vogels van 1 enkele soort die gewoon geluk hebben gehad.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 1 augustus 2014 @ 15:53:45 #143
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_142959545
Volgens deze bron uit 2011 waren in elk geval de Palaeognathae, Galliformes, Anseriformes en basale Neoaves aan het einde van het Krijt aanwezig, en waarschijnlijk ook de nu uitgestorven Odontopterygiformes.
pi_142960542
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 15:53 schreef Iblardi het volgende:
Volgens deze bron uit 2011 waren in elk geval de Palaeognathae, Galliformes, Anseriformes en basale Neoaves aan het einde van het Krijt aanwezig, en waarschijnlijk ook de nu uitgestorven Odontopterygiformes.
Ok... dit doet dus vermoeden dat vogels, in het algemeen, een groot voordeel hebben gehad ten opzichte van dinosauriers in het overleven van die inslag. (In de aanname dat die inslag direct verantwoordelijk was voor het uitsterven van dino's.)

Wat zou dat voordeel geweest kunnen zijn? Er zitten zo te zien ook loopvogels bij, dus het vermogen om te vliegen speelde kennelijk geen rol daarin.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142962033
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 16:19 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ok... dit doet dus vermoeden dat vogels, in het algemeen, een groot voordeel hebben gehad ten opzichte van dinosauriers in het overleven van die inslag. (In de aanname dat die inslag direct verantwoordelijk was voor het uitsterven van dino's.)

Wat zou dat voordeel geweest kunnen zijn? Er zitten zo te zien ook loopvogels bij, dus het vermogen om te vliegen speelde kennelijk geen rol daarin.
Zonder nu in de materie te duiken (veeeeeel teveel te doen), kan ik uit mijn hoofd zeggen:
- de loopvogels waren de grote succesvolle groep in de tijd na de dino's - enkele miljoenen jaren later, ze evolueerden tot de grote schrikvogels, met name hier in Zuid-Amerika (dat van ~35-3 Ma een eiland was en al rond 100 Ma los alleen verbonden was met Antarctica en Australie/India)
- vogels hadden waarschijnlijk toen al een ander metabolisme of structuur dan de dino's. Wat de oorzaak moet zijn voor het uitsterven van de Pterodactylii en niet de vogels
- in de links die Iblardi plaatste zie je dat veel van die groepen zich ontwikkelden juist aan het allerlaatste einde van het Krijt. Toen waren de Deccan Traps al bezig, dus kan het een forced evolution zijn wat het voordeel bij de inslag veroorzaakt kan hebben

Interessante vragen allemaal, leuk topic, maar helaas heb ik nu ff de tijd niet er dieper in te duiken.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_144714538
17-09-2014

Dinododende meteoriet zorgde voor een opmars van bossen



Een tien kilometer grote meteoriet raakte 66 miljoen jaar geleden de aarde. Dit had wereldwijd grote gevolgen. Denk aan aardbevingen, megatsunami’s, bosbranden en vulkanisme. Het was net genoeg om de dinosauriërs uit te sterven, maar wat gebeurde er met de planten waarmee de dino’s zich voedden?

Uit een nieuw onderzoek van duizend gefossiliseerde bladeren van planten blijkt dat opvallend veel groenblijvende planten na de meteorietinslag stierven, terwijl bladverliezende planten juist profiteerden van de meteorietinslag. “Dit verklaart mogelijk waarom veel bossen bestaan uit bomen die hun bladeren verliezen in de herfst”, zegt onderzoeker Benjamin Blonder van de universiteit van Arizona.

“Wanneer je denkt aan een meteorietinslag, denk je vast dat alle soorten een even grote kans hebben om uit te sterven”, zegt Blonder. “Dit is niet helemaal waar. Sommige soorten hebben een grotere kans om te overleven, omdat ze over de juiste eigenschappen beschikken.”

Wetenschappers zijn er over eens dat na de inslag de temperaturen wereldwijd daalden. “Er ontstond dus een zeer variabel klimaat”, vervolgt Blonder. “De snelgroeiende, bladverliezende planten profiteerden hiervan, omdat zij beter tegen veranderen omstandigheden kunnen.” Dit is de reden waarom in Nederland en België veel planten en bomen hun bladeren verliezen: omdat de temperaturen in de zomer en in de winter erg wisselend zijn. Nabij de evenaar – waar temperaturen stabieler zijn – zien we meer groenblijvende, langzaam groeiende planten en bomen.

In de tijd van de dinosauriërs waren de groenblijvende planten in de meerderheid, maar na de inslag veranderde dit. Met alle gevolgen van dien.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144714753
Als een groot deel van de vegetatie verdwijnt zullen grote herbivoren niet genoeg voedsel meer vinden. Minder dieren betekent minder prooi voor de carnivoren, wat de uitsterving van de grote vleesetende dinos zou kunnen verklaren. Bij de kleinere soorten was het mischien de temperatuursdaling die hen fataal werd, iets waar vogels met hun veren beter tegen bestand zijn?
De dinos die het toch overleefden konden zich niet handhaven tussen de groeiende groep van zoogdieren die beter aangepast waren aan de nieuwe omstandigheden, einde verhaal.

't is maar een idee...
pi_149979090
23-02-2015

Stierven dino’s door donkere materie?

.

Een nieuwe en spectaculaire theorie over het verdwijnen van de dinosauriërs: het zou komen door de mysterieuze donkere materie. De theorie is afkomstig van de Amerikaanse geoloog Michael Rampino van de New York University. Rampino is niet de eerst die het is opgevallen dat iedere 26 miljoen jaar een grote uitstervingsgolf de aarde treft. De beroemdste is die van de dino’s, aan het einde van de Krijt-periode.

Ons zonnestelsel draait rond het centrum van de Melkweg (foto). Op die (golvende) tocht zou de aarde eens in de 26 miljoen jaar door een gebied komen met veel donkere materie, speculeert Rampino. Die donkere materie zou op verschillende manieren rampen kunnen veroorzaken, denkt hij.
Zo zou onze tocht door het heelal kunnen zorgen dat kometen en asteroïden uit de Oort-wolk aan de rand van ons zonnestelsel los komen en richting de zon vliegen. Daarbij knallen ze soms op aarde, wat door opdwarrelend stof een desastreus effect heeft op grotere dieren. Ook kan de donkere materie het binnenste van de aarde te heet maken, waardoor meerdere grote vulkanen tegelijk uitbarsten.

Donkere materie kun je niet zien, het bestaan ervan is puur hypothetisch. Dat het bestaat, is waar te nemen aan het gedrag van licht en andere straling, die door de zwaartekracht van donkere materie worden beïnvloed.

De theorie van Rampino, ook wel de Shiva-hypothese genoemd, naar de Hindoeïstische God van vernietiging, is gepubliceerd in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Veel andere wetenschappers zijn kritisch over deze verklaring voor het uitsterve

(faqt0.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 24 februari 2015 @ 13:37:33 #149
20103 FoXje
opgezegd@fok.nl
pi_149988255
quote:
19s.gif Op donderdag 31 juli 2014 08:16 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Ja, duh. :D

Dat laatste bedoel ik natuurlijk. :*
quote:
19s.gif Op donderdag 31 juli 2014 08:16 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Ja, duh. :D

Dat laatste bedoel ik natuurlijk. :*
opgezegd@fok.nl
pi_149993347
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 13:37 schreef FoXje het volgende:

[..]


[..]

[ afbeelding ]
Bekend plaatje.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_149996904
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 09:03 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Ons zonnestelsel draait rond het centrum van de Melkweg (foto). Op die (golvende) tocht zou de aarde eens in de 26 miljoen jaar door een gebied komen met veel donkere materie, speculeert Rampino.)
De dino's zijn toch al 65 miljoen jaar geleden uitgestorven? Zijn er sinds die tijd dan nog twee van die uitstervingsgolven geweest?

Momenteel zitten we trouwens ook in eentje, maar die veroorzaken we zelf.
pi_160510327
07-03-2016

Wetenschappers boren naar planetoïde die dinosaurussen fataal werd


© thinkstock.

Wetenschap In de Golf van Mexico verrijst binnenkort een nieuw boorplatform. Wetenschappers gaan er boren in een inslagkrater, op zoek naar sporen van de planetoïde die de dinosaurussen heeft uitgeroeid. Professor Philippe Claeys, geoloog aan de VUB, leidt mee het onderzoek. "Het is enorm belangrijk om de dynamiek van de inslag te begrijpen."

Volgens Claeys lijdt het geen twijfel dat de bewuste krater nabij het Mexicaanse schiereiland Yucatan afkomstig is van de planetoïde die een einde maakte aan het bestaan van de dinosaurussen. "Duidelijk bewijs is er niet", zei hij vanmorgen in 'De ochtend' op Radio 1. "Maar de krater is precies verbonden aan de aardlagen waar de massa-extinctie is gebeurd."

De inslag vond 66 miljoen jaar geleden plaats. De krater die daarbij ontstond, is meer dan 180 kilometer breed en 20 kilometer diep. Door in de krater te boren, hopen de wetenschappers te weten te komen hoe het leven door de verwoestende impact teruggeschroefd werd. "Een dergelijke grote inslagkrater is zeer zeldzaam", aldus Claeys. "Op aarde zijn er slechts drie gekend; op andere planeten zijn er veel meer."

Domino-effect

Wetenschappers van de universiteiten van Texas, Mexico en het International Ocean Discovery Program beginnen in april te boren. Dat zal naar verwachting ongeveer twee maanden duren. Professor Claeys zal zelf niet op het boorplatform aanwezig zijn, maar zal de boorkernen mee bestuderen en beschrijven.

De impact van de inslag was ongelooflijk krachtig. Wetenschappers denken dat ze mogelijk een miljard keer sterker was dan de atoombom die gedropt werd op Hiroshima. De planetoïde, volgens Claeys 10 à 12 kilometer groot, veroorzaakte een domino-effect van natuurlijke rampen en bedekte de planeet onder een dik deken van stof en zand. De gangbare theorie is dat het puin, krachtige tsunami's en zware aardbevingen het einde betekenden van sommige van de grootste dieren die onze planeet ooit bewoonden, gigantische dinosaurussen en grote zeedieren.

De boringen moeten meer duidelijkheid brengen over hoe een dergelijke grote inslagkrater gevormd wordt. Dat kan wetenschappers helpen te voorspellen wat er in de (verre) toekomst zou kunnen gebeuren indien een nieuwe massieve planetoïde met onze planeet botst. Daarnaast willen de onderzoekers documenteren hoe de enorme hoeveelheid energie die vrijkwam bij de inslag een impact heeft gehad op het aardsysteem en uiteindelijk de biosfeer, waarbij de dinosaurussen uitgeroeid werden.


© thinkstock.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161542286
18-04-2016

Dinosauriërs verdwenen eerder dan aangenomen


© anp.

Het uitsterven van dinosauriërs begon veel eerder dan door de grote meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden. Het verdwijnen van veel soorten zette zelfs al 48 tot 53 miljoen jaar eerder in. Dat schrijft een groep Britse wetenschappers van de universiteit van Reading.


© anp.

Wetenschappers gingen er steeds van uit dat de grote inslag bij Mexico 66 miljoen jaar geleden het lot van de dinosauriërs bezegelde. De Britten zeggen dat het voortbestaan van de dieren allang in gevaar was. Ze analyseerden de gegevens van ongeveer duizend soorten.

Nagenoeg alle soorten bleken al een tijd niet in staat zich te handhaven. Planteneters bleken overigens heel wat sterker dan vleeseters. Hadrosauriërs en ceratopsidae, die onder meer leefden in wat nu Noord-Amerika is, overleefden opmerkelijk lang.

Waarom de dinosauriërs precies uitstierven, is de onderzoekers nog niet duidelijk. Ze vermoeden dat onder andere vulkaanuitbarstingen en klimaatveranderingen invloed hadden.

Nieuwe soorten
De onderzoekers in Reading stelden verder vast dat er een samenhang bestond tussen het ontstaan van nieuwe soorten en de hoogte van de zeespiegel. Met het stijgen van de waterhoogte, werden landmassa's van elkaar gescheiden en ontstonden nieuwe continenten. Op die nieuwe, geïsoleerde stukken land ontstonden nieuwe soorten dinosauriërs.

De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Proceedings, een publicatie van de Amerikaanse nationale academie van wetenschappen.


© photo news.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163574612
05-07-2016

Uitsterven dino’s niet uitsluitend het gevolg van Chicxulub-inslag



Deze fossiele schelpen zijn overblijfselen van weekdieren die 65,5 tot 69 miljoen jaar geleden voor de kust van Antarctica leefden. (Sierra V. Petersen)

Het uitsterven van de dinosauriërs, 65 miljoen jaar geleden, is waarschijnlijk slechts voor een deel het gevolg van de grote Chicxulub-inslag voor de kust van het tegenwoordige Mexico. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers die een reconstructie hebben gemaakt van de toenmalige temperatuur van de Zuidelijke Oceaan (Nature Communications, 5 juli).

De wetenschappers baseren zich op de chemische samenstelling van een bepaald soort schelpen. Uit die samenstelling blijkt dat de temperatuur van het water van de Zuidelijke Oceaan in de betreffende periode twee opvallende pieken vertoont. De eerste valt samen met een reeks kolossale vulkanische uitbarstingen – de zogeheten Deccan Traps – in het westen van het huidige India. De tweede, kleinere piek volgt op de inslag van een planetoïde bij Mexico, die 150.000 jaar later plaatsvond.

Dit brengt de onderzoekers tot de conclusie dat het massale uitsterven aan het einde van de Krijt-tijdperk waarschijnlijk een dubbele oorzaak heeft gehad. Door de temperatuurstijging ten gevolge van de grote vulkanische activiteit had driekwart van alle plant- en diersoorten op aarde het al heel moeilijk. En dat maakte ze heel kwetsbaar voor de klimaateffecten van de grote inslag die kort daarop volgde. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163752365
14-07-2016

Dinosauriërs gingen in rook op volgens nieuwe theorie



© thinkstock.

Japan Het uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden blijft wetenschappers wereldwijd fascineren. Japanse onderzoekers van de Universiteit Tohoku in Sendai komen in het vaktijdschrift 'Scientific Report' met een nieuwe theorie op de proppen.

De ongeveer tien kilometer grote meteoriet die op het gebied van het huidige Mexico insloeg, zou een oliereservoir geraakt hebben. Door de kracht van de botsing zou de olie tegen hoge temperaturen verbrand zijn. De daardoor ontstane roet in de stratosfeer zou zich wereldwijd verspreid hebben en een klimaatverandering veroorzaakt hebben, die talrijke dier- en plantensoorten fataal werd.

De wetenschappers baseren zich voor hun hypothese op resultaten van bodemproeven uit Haïti en Spanje voor het einde van de krijttijd. Ze vonden daarin een samenstelling van koolwaterstoffen, zoals ze bij verbrande aardolie ontstaat.

Bovendien stelden de Japanners klimaatmodellen op. Ze berekenden mogelijke scenario's voor temperatuur, neerslag, zonneschijn en bodemvochtigheid op basis van de hoeveelheid roet. Als meest realistisch achten ze een roetmassa van 1,5 miljard ton in de atmosfeer. De temperatuur zou op de gemiddelde en lage breedtegraden, dus dichter bij de geografische polen, zes tot negen graden gezakt zijn en de neerslag zou ook verminderd zijn. In de tropen zou het temperatuurverschil minder groot uitgevallen zijn, maar het zou er even droog geweest zijn als nu in de Sahara.

De meest gangbare theorie in de wetenschappelijke wereld vandaag is dat de ingeslagen meteoriet enorme hoeveelheden zwavelzuur in de hogere atmosfeer bracht. Verdeeld over de hele aardbol, reflecteerden ze als zwevende deeltjes in de stratosfeer het zonlicht. De gevolgen van de absolute duisternis waren desastreus: de fotosynthese van de planten hield op, er trad een wereldwijde winter in en er viel zure regen. De disosauriërs waren ten dode opgeschreven.

Niet iedereen is overtuigd
Het team rond onderzoeker Kunio Kaiho weerlegt de hypothese: "Als dat gebeurd zou zijn, zouden krokodillen en veel andere dieren eveneens uitgestorven zijn." Fotosynthese bij planten zou in de nieuwe theorie nog mogelijk geweest, al zou de roet veel zonlicht van de aardoppervlakte weggehouden hebben.

Het onderzoeksthema blijft de gemoederen beroeren. Wetenschappers van de Universiteit Reading in het Verenigd Koninkrijk schreven onlangs dat de biodiversiteit bij de meeste groepen dinosauriërs er al voor de meteorietinslag op achteruitging. Daardoor waren de dieren niet in staat om zich aan de veranderde klimaatvoorwaarden aan te passen. Volgens een andere studie zou het uitsterven van soorten een globale omvang gehad hebben, van pool tot evenaar. Versterkt vulkanisme zou daarbij een rol gespeeld hebben.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')