laatste post:quote:Op dinsdag 21 april 2009 13:41 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
bron: http://www.z24.nl/economi(...)theek_verbieden.html
Dus geen KK meer meefinancieren. Dit betekent dat mensen flink moeten sparen voor ze een huis kunnen kopen.
Ik ben benieuwd of dit gevolgen heeft voor de huizenmarkt. Ook komt er een verbod op hypotheken hoger dan 4.5x het jaarsalaris.
voorbeeld: men koopt een huis van 200.000, met MOET een jaarsalaris hebben van minstens 45.000 euro en minstens 20.000 euro spaargeld, anders mag men het huis niet financieren volgens de nieuwe regels)
Het lijken me vrij gezonde maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken, wat denken jullie hier van?
Hoogervorst gaat er bovendien vaart mee maken!
[..]
On-zin! Veel mensen sparen voor het kopen van het huis. Toegeven, vaak is dit voor verbouwingen of interieur, maar er wordt wel degelijk gespaard.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:04 schreef LXIV het volgende:
Het blijkt maar weer dat mensen hypotheekgeld helemaal niet als echt geld zien. Dat is nu ook juist de kern van de hele kredietcrisis. Wel bereid zijn om 2 ton te lenen, maar het volstrekt belachelijk vinden om 20K te moeten sparen. "WAT!! ECHT GELD UITGEVEN AAN EEN HUIS!! DAT IS TE GEK!!"
Klopt dat je het sowieso moet betalen, maar als ik het mee kan financieren dan krijg ik daar, op dit moment, de rente van terug. deels. Dat ligt totaal anders als ik er eerst voor moet sparen. belasting op belasting en als klapstuk het geheel overdragen aan de staat Dat is daaraan het waanzinnige.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:42 schreef CWH het volgende:
Beste Semisane, of je de overdrachtsbelasting nou vooraf gespaard hebt, of dat je die meefinancieerd, betalen moet je hem toch! Dat heeft op zich niets met diet AFM plan te maken.
Tja, maar de slechte hypotheken zijn al verstrekt en worden op dit moment niet meer door de banken gebruikt, dus wat dat betreft is dit voorstel gewoonweg een paar jaar te laat. Het is dus totaal overbodig.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:47 schreef CWH het volgende:
Volgens mij is er een punt onderbelicht in deze discussie tot nu toe.
Het AFM plan is niet alleen om de huizenkoper te beschermen tegen zichzelf, maar vooral ook om de banken tegen zich zelf te beschermen. Een hypotheek is namelijk geld uitgeleend tegen een degelijk onderpand. Al die extra kosten hebben geen onderpand, en dat kan de banken lelijk in het vlees gaan snijden, zie Amerika.
Voor de starters die geen spaargeld hebben, niets let je om een persoonlijke lening af te sluiten voor die kosten koper. Natuurlijk niet tegen die mooie rente met renteaftrek die je bij een hypotheek hebt, maar tegen een rente die het risico van zo'n lening beter tot zijn recht laat komen.
In de rest van Europa is een tophypotheen trouwens erg ongebruikelijk, en daar lukt het veel mensen ook om een huis te kopen.
Ik vind wel dat de timing van deze maatregel redelijk bizar is.
Het is sowieso hoog tijd dat ze die HRA eruit gooien, maar dat blijkt een onmogelijke taak voor politiek Nederland.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:47 schreef Semisane het volgende:
Klopt dat je het sowieso moet betalen, maar als ik het mee kan financieren dan krijg ik daar, op dit moment, de rente van terug.
Prima als daarvoor in de plaats een belastingverlaging doorvoeren.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:51 schreef Bargain het volgende:
Het is sowieso hoog tijd dat ze die HRA eruit gooien, maar dat blijkt een onmogelijke taak voor politiek Nederland.
Dat vind ik ook. Verder vind ik dat ze beter een soort van sprinthypotheekje aan de hypotheek kunnen koppelen, waardoor met niet de hele KK moet ophoesten, maar bijvoorbeeld in 5 jaar die 10% aflost. Blijf je langer in je huis, dan heb je gelegenheid om te sparen voor een verbouwing van je volgende pand, blijf je zitten, dan heb je lagere lasten (kun je ook van sparen). Er moet een reëelere methode zijn, al mag de broekriem van mij flink aangetrokken als ik zie hoe mensen over geld lenen denken.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:47 schreef CWH het volgende:
Ik vind wel dat de timing van deze maatregel redelijk bizar is.
Ja gooi de OZB er maar uit.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:52 schreef speknek het volgende:
Prima als daarvoor in de plaats een belastingverlaging doorvoeren.
Een goed geleide afschaffing van de HRA over een x-aantal jaar zou dan ook de stap na de afschaffing van de overdrachtsbelasting zijn imo.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:51 schreef Bargain het volgende:
[..]
Het is sowieso hoog tijd dat ze die HRA eruit gooien, maar dat blijkt een onmogelijke taak voor politiek Nederland.
Je onderstreept mijn stelling weer. Want als die 20K in de hypotheek kan worden opgenomen is er klaarblijkelijk helemaal niks aan het handje, maar als je het gewoon moet betalen is het bizar. Daarmee blijkt dat mensen geld dat ze lenen als hypotheek helemaal niet als echt geld zien, maar enkel naar de maandlasten kijken. Let wel: die 20K moest je altijd al betalen. Alleen nu wordt hij zichtbaar.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:39 schreef Semisane het volgende:
OP uit het eerste deel: tophypotheek binnenkort verboden in Nederland
[..]
laatste post:
[..]
On-zin! Veel mensen sparen voor het kopen van het huis. Toegeven, vaak is dit voor verbouwingen of interieur, maar er wordt wel degelijk gespaard.
Enkel nu geef jij dus even aan dat mensen maar even 20k + moeten gaan sparen om die 20k+ niet in het huis zelf te steken, maar omdat doodleuk af te staan aan de overheid. Dat is werkelijk totale waanzin!Ik begrijp echt niet dat jij dat ook maar enigsinds als iets positiefs kan zien.
Je betaald over je loon al belasting, maar ook doodleuk over grote spaartegoeden en dan daar bovenop, zal je dan die spaartegoeden ook nog gewoon moeten weggeven aan de staat.
Zie je nou echt niet hoe bizar raar dit plan is?
Als je als overheid er wilt voorzorgen dat mensen minder lenen voor een hypotheek, prima en als je mensen dan wilt motiveren tot meer sparen...helemaal goed, maar dit plan is gewoon achterlijk....zeker in deze tijd.
Als het niet meer aftrekbaar is, zul je ook minder hypotheek kunnen krijgen, dus dat effect zou nog wel eens tegen kunnen vallen.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:53 schreef longinus het volgende:
Goed idee, nu ook hypotheekaftrek afschaffen en de huizen komen naar een normaal niveau toe.
Oftewel betaalbaar voor iedereen
LXIV, je bent normaal hartstikke slim en ik waardeer je posts zeer, maar wat je nu continu even vergeet: 20k in 2009 is anders dan 20k in 2039. Daarom verdient meefinancieren in de meeste gevallen verre de voorkeur.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je onderstreept mijn stelling weer. Want als die 20K in de hypotheek kan worden opgenomen is er klaarblijkelijk helemaal niks aan het handje, maar als je het gewoon moet betalen is het bizar. Daarmee blijkt dat mensen geld dat ze lenen als hypotheek helemaal niet als echt geld zien, maar enkel naar de maandlasten kijken. Let wel: die 20K moest je altijd al betalen. Alleen nu wordt hij zichtbaar.
maar je moet er wel 30 jaar lang rente over betalen. Met de HRA betaal je toch zo'n 2-3 % per jaar. Dat compenseert die inflatie dan weer.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:12 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
LXIV, je bent normaal hartstikke slim en ik waardeer je posts zeer, maar wat je nu continu even vergeet: 20k in 2009 is anders dan 20k in 2039. Daarom verdient meefinancieren in de meeste gevallen verre de voorkeur.
Dat zie je dan wel weer... Je inkomen is dan in de regel veel hoger, je hebt meer tijd om te sparen etc. Juist starters hebben heel veel aanloopkosten, en het is in zo'n geval nauwelijks doenlijk om 20k te sparen. Het gaat hier gewoon om een verschuiving naar een gunstiger tijdstip.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:14 schreef CWH het volgende:
[..]
maar je moet er wel 30 jaar lang rente over betalen. Met de HRA betaal je toch zo'n 2-3 % per jaar. Dat compenseert die inflatie dan weer.
Dat doet dan ook geen enkele bank. Je zult altijd moeten aflossen. Misschien geen 100% maar wel het grootste gedeeltequote:Op woensdag 22 april 2009 12:16 schreef henkway het volgende:
iedere bank die meer dan 110% aflossingsvrij uitleent verdient het om failliet te gaan
Kan jij 30 jaar in de toekomst kijken? Misschien raak je wel arbeidsongeschikt. Daar gaat je gunstiger tijdstip.. Nee over het algemeen vind ik dat LXIV wel een punt heeft.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:19 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Dat zie je dan wel weer... Je inkomen is dan in de regel veel hoger, je hebt meer tijd om te sparen etc. Juist starters hebben heel veel aanloopkosten, en het is in zo'n geval nauwelijks doenlijk om 20k te sparen. Het gaat hier gewoon om een verschuiving naar een gunstiger tijdstip.
Dat was wel mogelijk , tenminste een paar jaar terug.Zelf meegemaakt.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:20 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Dat doet dan ook geen enkele bank. Je zult altijd moeten aflossen. Misschien geen 100% maar wel het grootste gedeelte
Inderdaad... Nu wordt hij zichtbaar! Bijkomend probleem is wel dat je hiermee de complete markt op slot zet, want iedereen die nu dan wilt gaan kopen, moet eerst dus een paar jaar gaan sparen om die 10% bij elkaar te sparen. Want niet iedereen heeft een dergelijk spaarpotje liggen.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je onderstreept mijn stelling weer. Want als die 20K in de hypotheek kan worden opgenomen is er klaarblijkelijk helemaal niks aan het handje, maar als je het gewoon moet betalen is het bizar. Daarmee blijkt dat mensen geld dat ze lenen als hypotheek helemaal niet als echt geld zien, maar enkel naar de maandlasten kijken. Let wel: die 20K moest je altijd al betalen. Alleen nu wordt hij zichtbaar.
Tegen arbeidsongeschiktheid kan je jezelf bijverzekeren. Ik heb er via mijn hypotheker voor gezorgd dat mijn salaris (hoofd kostwinner) altijd gegarandeerd zal zijn op basis van mijn huidige salaris, waardoor ik ook bij arbeidsongeschiktheid de hypotheek nog steeds kan betalen.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:26 schreef CWH het volgende:
[..]
Kan jij 30 jaar in de toekomst kijken? Misschien raak je wel arbeidsongeschikt. Daar gaat je gunstiger tijdstip.. Nee over het algemeen vind ik dat LXIV wel een punt heeft.
Echt?? bizar. Dan huur je dus gewoon van de bank alleen is de "huur" aftrekbaar van de belasting.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:27 schreef corus het volgende:
[..]
Dat was wel mogelijk , tenminste een paar jaar terug.Zelf meegemaakt.
Zoals ik al eerder aangaf ligt het gewoon weg iets anders. Ik zal die 20k moeten sparen, van loon of inkomsten waar ik sowieso belasting over moet betalen. Als het spaarbedrag hoog genoeg is, zal ik daar ook nog eens belasting over meoten betalen. weet ff niet wat de drempel is, maar die ligt dacht ik ook nog eens rond dat bedrag. en dan op de koop toe kan ik dat geld niet in het huis stoppen, maar moet ik het doodleuk aan de overheid geven, die over dat bedrag ook al indirect belasting had ontvangen.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je onderstreept mijn stelling weer. Want als die 20K in de hypotheek kan worden opgenomen is er klaarblijkelijk helemaal niks aan het handje, maar als je het gewoon moet betalen is het bizar. Daarmee blijkt dat mensen geld dat ze lenen als hypotheek helemaal niet als echt geld zien, maar enkel naar de maandlasten kijken. Let wel: die 20K moest je altijd al betalen. Alleen nu wordt hij zichtbaar.
Eensch, jarenlang heeft grotendeels de overheid geprofiteerd van het feit dat mensen van alles kochten op overwaarde, dat is nu al grotendeels onmogelijk, wat de economie al redelijk laat inzakken, en als aardbei op de taart moet iemand zijn overdrachtsbelasting uit gespaard vermogen betalen?, iets wat gegarandeerd gepaard gaat met PL-etjes en wat de mensen nog meer in de problemen doet raken.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:10 schreef Dlocks het volgende:
Wordt ook erg leuk *kuch* voor klusbedrijven. Mensen die een huis kopen hebben nu geen geld meer om een huis te laten opknappen. Dus veel aannemers zullen minder omzet gaan draaien. Of mensen laten wel het huis opknappen maar kopen bijvoorbeeld geen nieuwe keuken of nieuwe meubels e.d.
Het is heel simpel, per verkocht huis zal er gemiddeld ca 10.000 euro minder in de economie gepompt kunnen worden. En dan neem ik nog niets eens mee dat er als deze regel doorgaat er sowieso minder huizen verkocht zullen gaan worden. Kortom, bepaalde sectoren die het nu al moeilijk hebben zullen flinke economische klappen gaan krijgen met uiteraard een domino-effect naar andere sectoren als gevolg.
Door deze regel geef je bepaalde sectoren nog even een extra duwtje richting de afgrond.
ok, slecht voorbeeld. Maar er zijn zoveel factoren te bedenken dat je toekomst er minder rijk uitziet dan wat je nu denkt. Een economische crisis bijvoorbeeld. Het AFM plan is vooral om de banken tegen zichzelf te beschermen (neem ik nu even aan). Het moet er voor zorgen dat tegenover de hypotheken (leningen met een lage rente) gezonde onderpanden staan. KK is geen gezond onderpand.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:38 schreef Noedie het volgende:
[..]
Tegen arbeidsongeschiktheid kan je jezelf bijverzekeren. Ik heb er via mijn hypotheker voor gezorgd dat mijn salaris (hoofd kostwinner) altijd gegarandeerd zal zijn op basis van mijn huidige salaris, waardoor ik ook bij arbeidsongeschiktheid de hypotheek nog steeds kan betalen.
Wellicht een idee voor de AFM om dergelijke regelingen te verplichten. Ik denk dat dat meer zou uithalen om er voor te zorgen dat de aflossing gegarandeerd is!
Je krijgt de rente niet terug. Slechts 42% (voor de meeste mensen).quote:Op woensdag 22 april 2009 12:43 schreef Semisane het volgende:
Dit alles terwijl als ik het mee kan nemen in de hypotheek er via de HRA de rente daarover doodleuk terugkrijg.
Vergeet niet dat de overheid, met zijn overdrachtsbelasting, het probleem in eerste instantie zelf veroorzaakt.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:47 schreef CWH het volgende:
Volgens mij is er een punt onderbelicht in deze discussie tot nu toe.
Het AFM plan is niet alleen om de huizenkoper te beschermen tegen zichzelf, maar vooral ook om de banken tegen zich zelf te beschermen. Een hypotheek is namelijk geld uitgeleend tegen een degelijk onderpand. Al die extra kosten hebben geen onderpand, en dat kan de banken lelijk in het vlees gaan snijden, zie Amerika.
Voor de starters die geen spaargeld hebben, niets let je om een persoonlijke lening af te sluiten voor die kosten koper. Natuurlijk niet tegen die mooie rente met renteaftrek die je bij een hypotheek hebt, maar tegen een rente die het risico van zo'n lening beter tot zijn recht laat komen.
In de rest van Europa is een tophypotheen trouwens erg ongebruikelijk, en daar lukt het veel mensen ook om een huis te kopen.
Ik vind wel dat de timing van deze maatregel redelijk bizar is.
Tja, niet helemaal, daar heb je gelijk in, maar wel deels en dat is al meer dan in een situatie waarin ik de overdrachtsbelasting uit eigen geld moet betalen.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:55 schreef CWH het volgende:
[..]
Je krijgt de rente niet terug. Slechts 42% (voor de meeste mensen).
Overheidssteun die dezelfde truuk gebruikt als de banken om hun positie te versterken die uiteindelijk ook weer bij de belastingbetalende burger wordt neergelegd, je mag je hiermee afvragen of dit geen globaal machtsmisbruik is van de overhedenquote:Op woensdag 22 april 2009 12:55 schreef Semisane het volgende:
@LXIV
......
Hoewel je je mag afvragen in hoeverre het de zaak van de overheid is om zich te bemoeien met zaken tussen particulieren en banken. Hoewel de overheid wel wat sterker staat wat dat betreft nu veel banken gered moeten worden door overheidssteun.
De banken tegen zichzelf beschermen? Maar dat is toch van de zotte!quote:Op woensdag 22 april 2009 12:52 schreef CWH het volgende:
[..]
ok, slecht voorbeeld. Maar er zijn zoveel factoren te bedenken dat je toekomst er minder rijk uitziet dan wat je nu denkt. Een economische crisis bijvoorbeeld. Het AFM plan is vooral om de banken tegen zichzelf te beschermen (neem ik nu even aan). Het moet er voor zorgen dat tegenover de hypotheken (leningen met een lage rente) gezonde onderpanden staan. KK is geen gezond onderpand.
Dus sluit maar een PLtje af als je zelf denkt dat wel te kunnen betalen. Anders moet je kijken naar een goedkopere woning.
Wat ik mij eigenlijk afvraag... Is nederland hier uniek in, dat je als burger 6% moet betalen aan de overheid voor het kopen van een huis. Of bestaan deze regelingen ook in de andere landen om ons heen. En zo ja, wat zijn de percentages in die landen?quote:Op woensdag 22 april 2009 12:57 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Vergeet niet dat de overheid, met zijn overdrachtsbelasting, het probleem in eerste instantie zelf veroorzaakt.
Iedere keer 6% aftikken bij de staat, als je een huis koopt is gewoon bizar en is de hele oorzaak van de tophypotheek...
Ja, je neemt een risico, zij het een het een heel klein, en daar gaat het om: is het een verantwoord risico; ik denk van wel. En zonder risico's kom je nergens. Overigens kun je een boel van die risico's afdekken met verzekeringen.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:26 schreef CWH het volgende:
[..]
Kan jij 30 jaar in de toekomst kijken? Misschien raak je wel arbeidsongeschikt. Daar gaat je gunstiger tijdstip.. Nee over het algemeen vind ik dat LXIV wel een punt heeft.
Precies! Risicovol speculeren in de vorm van hypotheek voor een lening zonder fatsoenlijk onderpand! Subprimes in Amerika. Tophypotheken hier in Nederland. Daar zit een van de oorzaken van deze crisis.quote:Op woensdag 22 april 2009 13:01 schreef Noedie het volgende:
[..]
De banken tegen zichzelf beschermen? Maar dat is toch van de zotte!
Moeten wij NL burgers "gestraft" worden voor miljoenen verdiendende bankdirecteuren die hun handeltjes niet goed voor elkaar hebben? Die te veel risico nemen met het geld van de burgers!?
De AFM moet dan niet de koper/hypotheeknemer bestraffen door deze maatregel, maar dan moeten ze aktie ondernemen tegen de banken die met het geld van derden te riscovol lopen te speculeren!
Laat ik voorop stellen dat ik een tegenstander ben van de overdrachtsbelasting. Want die belemmert de mobiliteit in Nederland, zowel op de arbeids-, vervoers- als huizenmarkt enorm. Maar op dit moment betaal je die 10% sowieso, alleen leen je er voor. Bovendien financier gewoon 10% van je hypotheek, dus feitelijk 10% over de koopprijs en 10% over de KK. (Komt uiteindelijk op hetzelfde neer natuurlijk)quote:Op woensdag 22 april 2009 12:55 schreef Semisane het volgende:
@LXIV
Om dan maar de vraag te stellen, zou jij 20k gaan sparen, in gedachte houden dat je dat spaart van inkomsten waar je ook al belasting over hebt betaalt, om het dan in z'n geheel te gaan uit geven aan belastingen? Nee toch?
Dat zou geen hond doen, op welke manier stimuleer je hiermee sparen dan?
Of zou je eerder gaan sparen om het dan in een huis te steken, als bijvoorbeeld eigen geld naast een hypotheek of als verbouwgeld, zodat dat extra waarde toevoegd aan het bestaande huis?
Zorg er dan voor als overheid dat bouwdepots niet meer onder een hypotheek kunnen vallen. Dat lijkt me meer hout snijden.
Kijk het idee dat mensen niet meer dan 4,5 keer het jaarloon mogen lenen lijkt me opzich geen gek plan, daar zullen wel meer mensen mee eens zijn.
Hoewel je je mag afvragen in hoeverre het de zaak van de overheid is om zich te bemoeien met zaken tussen particulieren en banken. Hoewel de overheid wel wat sterker staat wat dat betreft nu veel banken gered moeten worden door overheidssteun.
Inderdaad... je zal maar gespaard hebben en dit geld geparkeerd hebben staan op een ijslandse bank met de bedoeling om er later leuke dingen mee te doen...quote:Op woensdag 22 april 2009 13:09 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
N.B. Sparen is ook een risico!
Een woning is nog altijd een veiliger belegging dan speculeren op de beurs of in opties!quote:Op woensdag 22 april 2009 13:17 schreef CWH het volgende:
[..]
Precies! Risicovol speculeren in de vorm van hypotheek voor een lening zonder fatsoenlijk onderpand! Subprimes in Amerika. Tophypotheken hier in Nederland. Daar zit een van de oorzaken van deze crisis.
En dat "gestraft" valt wel mee. Later als je groot bent en je leven zit een beetje tegen, dan zal je ome Hogervorst dankbaar zijn dat je een kleinere schuld hebt.
Subprime in Amerika is onvergelijkbaar met de situatie in Nederland.quote:Op woensdag 22 april 2009 13:17 schreef CWH het volgende:
[..]
Precies! Risicovol speculeren in de vorm van hypotheek voor een lening zonder fatsoenlijk onderpand! Subprimes in Amerika. Tophypotheken hier in Nederland. Daar zit een van de oorzaken van deze crisis.
Ik denk dat de ziektekostenpremie gaat exploderen: tot je 35e bij je ouders thuis wonen kan niet gezond zijn.quote:En dat "gestraft" valt wel mee. Later als je groot bent en je leven zit een beetje tegen, dan zal je ome Hogervorst dankbaar zijn dat je een kleinere schuld hebt.
Ja ik bedoel maar... Sparen wordt altijd als safe gezien, terwijl het dat in wezen ook niet is. Of denk eens aan die arme Zimbabwanen die wat spaarcentjes voor de oude dag opzij hadden gezet: hadden ze beter direct kunnen uitgeven aan bezittingen, dan hadden ze nog iets gehad.quote:Op woensdag 22 april 2009 13:20 schreef Noedie het volgende:
[..]
Inderdaad... je zal maar gespaard hebben en dit geld geparkeerd hebben staan op een ijslandse bank met de bedoeling om er later leuke dingen mee te doen...
Ook bij een goedkopere woning moet je gewoon overdrachtsbelasting betalen die je niet meer kunt financieren met een hypotheek. Dus een goedkopere woning kopen is geen goed alternatief.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:52 schreef CWH het volgende:
[..]
Dus sluit maar een PLtje af als je zelf denkt dat wel te kunnen betalen. Anders moet je kijken naar een goedkopere woning.
Subprimes in de VS zijn absoluut niet te vergelijken met de tophypotheken in Nederland.quote:Op woensdag 22 april 2009 13:17 schreef CWH het volgende:
[..]
Precies! Risicovol speculeren in de vorm van hypotheek voor een lening zonder fatsoenlijk onderpand! Subprimes in Amerika. Tophypotheken hier in Nederland. Daar zit een van de oorzaken van deze crisis.
[..]
Dat vind ik geen eerlijke vergelijking. Een bijstandstrekker krijgt aan alle kanten subsidies toegeschoven terwijl iemand die tussen minimumloon en modaal zit helemaal nérgens subsidies op krijgt en overal de volle mep voor mag betalen.quote:Op woensdag 22 april 2009 06:56 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Wij zitten inderdaad in een hele goede situatie. Maar goed, mijn moeder kon ook sparen. Die had de huur, GWE etc & 2 kinderen te betalen. Met een bijstanduitkering. Als zij dat kon op bijstand, moeten de 1-verdieners van tegenwoordig het ook kunnen.
Mensen in een uitkeringssituatie niet natuurlijk, maar goed. Die moeten dan ook geen huis gaan kopen.
Maar daarom zijn tophypotheken wel een risico voor een bank. En ook een risico voor de huizenkoper.quote:Op woensdag 22 april 2009 13:30 schreef Dlocks het volgende:
[..]
Subprimes in de VS zijn absoluut niet te vergelijken met de tophypotheken in Nederland.
Betalen moet je hem sowieso, alleen in het ene geval heb je je geld op de spaarrekening staan en vang je er 3 of 4% rente op én betaal je de KK over 30 jaar en kan je OOK de rente nog eens aftrekken en in het andere geval gooi je je geld op tafel en is het weg, ja je betaald 3 tientjes minder per maand maar je hebt ook in 1 klap 20.000 euro minder geld.quote:Op woensdag 22 april 2009 11:42 schreef CWH het volgende:
Beste Semisane, of je de overdrachtsbelasting nou vooraf gespaard hebt, of dat je die meefinancieerd, betalen moet je hem toch! Dat heeft op zich niets met diet AFM plan te maken.
Bijstand met 2 jonge kinderen. Ga jij maar eens praten met mama's in deze situatie.quote:Op woensdag 22 april 2009 13:43 schreef Metro2005 het volgende:
Uit deel 1:
[..]
Dat vind ik geen eerlijke vergelijking. Een bijstandstrekker krijgt aan alle kanten subsidies toegeschoven terwijl iemand die tussen minimumloon en modaal zit helemaal nérgens subsidies op krijgt en overal de volle mep voor mag betalen.
Dus ben je het er eigenlijk mee eens dat deze regel nu invoeren (zonder dat er gekeken wordt naar HRA, overdrachtsbelasting, percentage aflossing, wel/geen inkomensverzekering, bedrag van hypotheek in relatie tot salaris etc. etc.) een slechte zaak is.quote:Ik ben het met iedereen eens, dat overdrachtsbelasting het beste afgeschaft kan worden, HRA beperkt en dat de timing van deze AFM maatregel erg ongelukkig is.
Sinds wanneer is rente op (krediet)leningen gewoon aftrekbaar? Of denk jij dat het zo zal zijn dat omdat je die lening gebruikt voor het kopen van je huis de rente kunt aftrekken? Dat lijkt mij sterk.quote:En dat dan tegen een hogere rente, die overigens (in tegenstelling tot wat de Rabobank en Jos Koets in het AD beweren ) gewoon aftrekbaar is.
Dat ga je zeker krijgen! Ik zie ene Dirk S. al met een nieuwe TV reclame komen...quote:Op woensdag 22 april 2009 14:19 schreef Five_Horizons het volgende:
Maar goed, je krijgt dus (als het doorgaat) situaties dat mensen een persoonlijke lening afsluiten of bij familie gaan lenen om de KK te financieren. En dat dan tegen een hogere rente, die overigens (in tegenstelling tot wat de Rabobank en Jos Koets in het AD beweren) gewoon aftrekbaar is.
Wel eens de huizenprijzen van de rest van Europa vergeleken met Nederland?quote:Op woensdag 22 april 2009 11:47 schreef CWH het volgende:
In de rest van Europa is een tophypotheen trouwens erg ongebruikelijk, en daar lukt het veel mensen ook om een huis te kopen.
Ik vind wel dat de timing van deze maatregel redelijk bizar is.
Nogal een verschil of je die 20k in 1 keer op moet hoesten of over 30 jaar verspreid moet betalen!quote:Op woensdag 22 april 2009 12:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je onderstreept mijn stelling weer. Want als die 20K in de hypotheek kan worden opgenomen is er klaarblijkelijk helemaal niks aan het handje, maar als je het gewoon moet betalen is het bizar. Daarmee blijkt dat mensen geld dat ze lenen als hypotheek helemaal niet als echt geld zien, maar enkel naar de maandlasten kijken. Let wel: die 20K moest je altijd al betalen. Alleen nu wordt hij zichtbaar.
Vooral het dikgedrukte schijnt LXIV voor het gemak te vergetenquote:Op woensdag 22 april 2009 14:36 schreef Metro2005 het volgende:
Nogal een verschil of je die 20k in 1 keer op moet hoesten of over 30 jaar verspreid moet betalen!
Als mensen dergelijke grote bedragen in 1 keer konden betalen dan zouden er geen hypotheken meer zijn he.
Ik ken ook mensen in exact dezelfde situatie dus wat is je punt? Ik weet dat die aan alle kanten gesponsord worden en mensen die wél 40u per week werken en kinderen hebben krijgen geen donder. (ja , kinderbijslag)quote:Op woensdag 22 april 2009 14:05 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
[..]
Bijstand met 2 jonge kinderen. Ga jij maar eens praten met mama's in deze situatie.
BTW: er was geen papa aanwezig, daar mn ouders gescheiden zijn.
In de rest van Europa zijn de huizenprijzen ook iets gematigder als hier.....quote:Op woensdag 22 april 2009 11:47 schreef CWH het volgende:
Volgens mij is er een punt onderbelicht in deze discussie tot nu toe.
Het AFM plan is niet alleen om de huizenkoper te beschermen tegen zichzelf, maar vooral ook om de banken tegen zich zelf te beschermen. Een hypotheek is namelijk geld uitgeleend tegen een degelijk onderpand. Al die extra kosten hebben geen onderpand, en dat kan de banken lelijk in het vlees gaan snijden, zie Amerika.
Voor de starters die geen spaargeld hebben, niets let je om een persoonlijke lening af te sluiten voor die kosten koper. Natuurlijk niet tegen die mooie rente met renteaftrek die je bij een hypotheek hebt, maar tegen een rente die het risico van zo'n lening beter tot zijn recht laat komen.
In de rest van Europa is een tophypotheen trouwens erg ongebruikelijk, en daar lukt het veel mensen ook om een huis te kopen.
Ik vind wel dat de timing van deze maatregel redelijk bizar is.
Zeer mooie en goed onderbouwde post Dlocks! Hulde!quote:Op woensdag 22 april 2009 14:18 schreef Dlocks het volgende:
[..]
Dus ben je het er eigenlijk mee eens dat deze regel nu invoeren (zonder dat er gekeken wordt naar HRA, overdrachtsbelasting, percentage aflossing, wel/geen inkomensverzekering, bedrag van hypotheek in relatie tot salaris etc. etc.) een slechte zaak is.
Wat ik wel vreemd vindt is dat ze met deze regel de huizenkoper willen beschermen. Gevolg is echter wel dat de komende paar jaar er relatief veel minder staterswoningen gekocht zullen worden. Dus er is nu een hele grote groep mensen voor de tweede (of 3e, 4e etc) keer een huis hebben gekocht en hun vorige woning nog te koop hebben staan. Een groot gedeelte van deze groep zal hun vorige huis voorlopig niet kunnen verkopen. Gevolg? Over ongeveer een jaartje komt deze grote groep in financiële problemen. Daaropvolgend zullen de huizen per executie verkocht moeten gaan worden. Aangezien dan bijna niemand een huis kan kopen zal het verkoopbedrag ver onder het hypotheekbedrag liggen waardoor deze grote groep mensen met een hoge restschuld blijven zitten die ze niet kunnen betalen. Gevolg? Ze moeten hun nieuwe woning ook verkopen en gaan huren. Maar of er dan nog kopers te vinden zijn?
Dus eigenlijk waar ze de consument tegen willen beschermen (in financiële problemen komen) werken ze nu juist in de hand voor de groep consumenten die recent een nieuw huis hebben gekocht en hun vorige huis nog te koop hebben staan. Er gaan heel mensen in grote financiële problemen komen.
Dus de huidige vorm van deze regel is slecht voor:
- Aannemers (men heeft geen geld meer om een huis op te knappen)
- Bouwmarkten en andere leveranciers van aannemers.
- Meubelboulevards (geen geld meer om nieuwe meubels/keuke/electronica te kopen)
- Leveranciers van bovenstaande (en daar weer de leveranciers van -> domino effect)
- Mensen die hun vorige huis te koop hebben staan
- Banken met klanten die hun vorige huis niet kunnen verkopen en hypotheek niet meer kunnen betalen
- Banken die minder hypotheken zullen afsluiten en dus minder omzet zullen genereren
En wat waren de voordelen ook al weer? Het moge duidelijk zijn dat deze maatregel ervoor gaat zorgen dat de economische criris in Nederland in een nieuwe fase terecht gaat komen.
Ik ben benieuwd hoe de banken/hyptheekverstrekkers op deze nieuwe maatregel gaan reageren. Mag je bijvoorbeeld in het buitenland een hypotheek aflsuiten? Als dat mogelijk is dan zal de markt wellicht zich snel weten aan te passen en worden hypotheken in het vervolg gewoon op papier in een ander land afgesloten waar de regels niet zo streng zijn als in Nederland. Dan is dit hele probleem ook weer opgelost
Ja. Het is een paar jaar te laat. Tophypotheken zijn een van de oorzaken van de huizen zeepbel.quote:Op woensdag 22 april 2009 14:18 schreef Dlocks het volgende:
[..]
Dus ben je het er eigenlijk mee eens dat deze regel nu invoeren (zonder dat er gekeken wordt naar HRA, overdrachtsbelasting, percentage aflossing, wel/geen inkomensverzekering, bedrag van hypotheek in relatie tot salaris etc. etc.) een slechte zaak is.
Nou, nu moeten we niet vergeten dat de AFM helemaal niet gaan over de hypthekenmarkt zover ik weet, dus dat ze eigenlijk hun mond voorbij praten.quote:Op woensdag 22 april 2009 14:43 schreef Bulletdodger het volgende:
Heeft de AFM al gereageerd op de stormen van kritiek of blijven ze blind door het gewoon in te voeren?
Och wat is de top, zei mijn vader dertig jaar geledenquote:Op woensdag 22 april 2009 14:44 schreef CWH het volgende:
[..]
Ja. Het is een paar jaar te laat. Tophypotheken zijn een van de oorzaken van de huizen zeepbel.
En van die zeepbel ben ik een soort "slachtoffer". Ik heb namelijk op de top van de markt een huis gekocht.
quote:Op woensdag 22 april 2009 14:31 schreef Dlocks het volgende:
[..]
Sinds wanneer is rente op (krediet)leningen gewoon aftrekbaar? Of denk jij dat het zo zal zijn dat omdat je die lening gebruikt voor het kopen van je huis de rente kunt aftrekken? Dat lijkt mij sterk.
Mijn ouders kochten 40 jaar geleden ook een huis voor 25.000 gulden, wat toen echt nog een mega bedrag was!quote:Op woensdag 22 april 2009 14:48 schreef henkway het volgende:
[..]
Och wat is de top, zei mijn vader dertig jaar geleden
Ik kocht in 1978 ook een huis op de top
Maar mijn kinderen kunnen nu helemaal geen huis krijgen.
Geen koop en geen Huur.
Dat is immoreel en slecht voor de economie
Maar er moet dus wel gebouwd worden nog , en flink ookquote:Op woensdag 22 april 2009 14:56 schreef Noedie het volgende:
[..]
Mijn ouders kochten 40 jaar geleden ook een huis voor 25.000 gulden, wat toen echt nog een mega bedrag was!
Oftewel de top verlegd zich constant en helaas is dat een stroming die niet valt tegen te gaan.
Ook al stort de markt nu in, dalen de huizenprijzen met 20%, uiteindelijk komt het er altijd weer op neer dat de prijzen ook dan weer gaan stijgen en ook dan weer van topprijzen wordt gesproken...
Ja, het beste lijkt me gewoon doorgaan op dezelfde weg als de afgelopen 15 jaar en de economische groei grotendeels financieren door de stijging van de huizenprijzen. Dat uiteindelijk iemand die rekening moet betalen is duidelijk, maar zolang wij het niet zijn is het prima toch?quote:Op woensdag 22 april 2009 14:18 schreef Dlocks het volgende:
[..]
Dus ben je het er eigenlijk mee eens dat deze regel nu invoeren (zonder dat er gekeken wordt naar HRA, overdrachtsbelasting, percentage aflossing, wel/geen inkomensverzekering, bedrag van hypotheek in relatie tot salaris etc. etc.) een slechte zaak is.
Wat ik wel vreemd vindt is dat ze met deze regel de huizenkoper willen beschermen. Gevolg is echter wel dat de komende paar jaar er relatief veel minder staterswoningen gekocht zullen worden. Dus er is nu een hele grote groep mensen voor de tweede (of 3e, 4e etc) keer een huis hebben gekocht en hun vorige woning nog te koop hebben staan. Een groot gedeelte van deze groep zal hun vorige huis voorlopig niet kunnen verkopen. Gevolg? Over ongeveer een jaartje komt deze grote groep in financiële problemen. Daaropvolgend zullen de huizen per executie verkocht moeten gaan worden. Aangezien dan bijna niemand een huis kan kopen zal het verkoopbedrag ver onder het hypotheekbedrag liggen waardoor deze grote groep mensen met een hoge restschuld blijven zitten die ze niet kunnen betalen. Gevolg? Ze moeten hun nieuwe woning ook verkopen en gaan huren. Maar of er dan nog kopers te vinden zijn?
Dus eigenlijk waar ze de consument tegen willen beschermen (in financiële problemen komen) werken ze nu juist in de hand voor de groep consumenten die recent een nieuw huis hebben gekocht en hun vorige huis nog te koop hebben staan. Er gaan heel mensen in grote financiële problemen komen.
Dus de huidige vorm van deze regel is slecht voor:
- Aannemers (men heeft geen geld meer om een huis op te knappen)
- Bouwmarkten en andere leveranciers van aannemers.
- Meubelboulevards (geen geld meer om nieuwe meubels/keuke/electronica te kopen)
- Leveranciers van bovenstaande (en daar weer de leveranciers van -> domino effect)
- Mensen die hun vorige huis te koop hebben staan
- Banken met klanten die hun vorige huis niet kunnen verkopen en hypotheek niet meer kunnen betalen
- Banken die minder hypotheken zullen afsluiten en dus minder omzet zullen genereren
En wat waren de voordelen ook al weer? Het moge duidelijk zijn dat deze maatregel ervoor gaat zorgen dat de economische criris in Nederland in een nieuwe fase terecht gaat komen.
Ik ben benieuwd hoe de banken/hyptheekverstrekkers op deze nieuwe maatregel gaan reageren. Mag je bijvoorbeeld in het buitenland een hypotheek aflsuiten? Als dat mogelijk is dan zal de markt wellicht zich snel weten aan te passen en worden hypotheken in het vervolg gewoon op papier in een ander land afgesloten waar de regels niet zo streng zijn als in Nederland. Dan is dit hele probleem ook weer opgelost
Het mooiste komt nog. Hoogervorst? (die commisaris van AFM) heette ie dacht ik, zei gisteren nog bij Pauw & Witteman dat ie een persoonlijke lening ook "ten strengste af zou raden" of "daartegen op zou treden".quote:Op woensdag 22 april 2009 11:47 schreef CWH het volgende:
Volgens mij is er een punt onderbelicht in deze discussie tot nu toe.
Het AFM plan is niet alleen om de huizenkoper te beschermen tegen zichzelf, maar vooral ook om de banken tegen zich zelf te beschermen. Een hypotheek is namelijk geld uitgeleend tegen een degelijk onderpand. Al die extra kosten hebben geen onderpand, en dat kan de banken lelijk in het vlees gaan snijden, zie Amerika.
Voor de starters die geen spaargeld hebben, niets let je om een persoonlijke lening af te sluiten voor die kosten koper. Natuurlijk niet tegen die mooie rente met renteaftrek die je bij een hypotheek hebt, maar tegen een rente die het risico van zo'n lening beter tot zijn recht laat komen.
In de rest van Europa is een tophypotheen trouwens erg ongebruikelijk, en daar lukt het veel mensen ook om een huis te kopen.
Ik vind wel dat de timing van deze maatregel redelijk bizar is.
Uitzending nog niet gezien maar wat had hij voor oplossing dan?quote:Op woensdag 22 april 2009 15:49 schreef chratnox het volgende:
[..]
Het mooiste komt nog. Hoogervorst? (die commisaris van AFM) heette ie dacht ik, zei gisteren nog bij Pauw & Witteman dat ie een persoonlijke lening ook "ten strengste af zou raden" of "daartegen op zou treden".
Klopt dat ze "gesponsord" worden, maar dan houden ze netto alsnog veel minder over dan de mensen die wel full-time werken. Tòch zagen vele mensen in deze situatie kans om een klein beetje te sparen.quote:Op woensdag 22 april 2009 14:40 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ik ken ook mensen in exact dezelfde situatie dus wat is je punt? Ik weet dat die aan alle kanten gesponsord worden en mensen die wél 40u per week werken en kinderen hebben krijgen geen donder. (ja , kinderbijslag)
In de jaren 80 was er ook een 'woningtekort', dat hield echter niet tegen dat de huizenprijzen gewoon teruggingen naar het betaalbare niveau van de jaren 70. En ze bleven daar ook nog een hele tijd op staan, tot de nieuwe huizenhype zijn aanvang nam.quote:Op woensdag 22 april 2009 12:08 schreef LangeTabbetje het volgende:
Als het niet meer aftrekbaar is, zul je ook minder hypotheek kunnen krijgen, dus dat effect zou nog wel eens tegen kunnen vallen.
De huizenprijzen zullen normaliseren maar nog steeds duur zijn. Er blijft een woning tekort heersen.
Die kon hij niet aandragen want het onderzoek liep nog. Oplossing: zelf geld inbrengen, klaar.quote:Op woensdag 22 april 2009 15:51 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
Uitzending nog niet gezien maar wat had hij voor oplossing dan?
Die ironisch genoeg gecrasht zijn door lieden die veel meer geld leenden (voornamelijk met hypotheken) dan ze eigenlijk konden betalenquote:Op woensdag 22 april 2009 13:20 schreef Noedie het volgende:
Inderdaad... je zal maar gespaard hebben en dit geld geparkeerd hebben staan op een ijslandse bank met de bedoeling om er later leuke dingen mee te doen...
Ja, mooi is dat he. De mensen die de afgelopen 50 jaar geprofiteerd hebben van woekerwinsten op hun huis moeten maar eens mee gaan betalen in plaats van dat de "jongeren" daarmee opgescheept worden. Verhoog de inkomensbelasting maar van mensen die een hypotheek van 50.000 euro hebben op een huis van 3 ton ofzo!quote:Op woensdag 22 april 2009 16:19 schreef watchers het volgende:
[..]
Die ironisch genoeg gecrasht zijn door lieden die veel meer geld leenden (voornamelijk met hypotheken) dan ze eigenlijk konden betalen
Ik neem aan dat met deze regel gewoon alleen het aankoopbedrag valt onder de HRA. Alles wat daarboven zit niet. Immers, als dat niet zo is dan gaat deze regel nergens over en zal er niets veranderen. Dan neem je een hypotheek voor 100% en krijg je bij diezelfde bank 10% extra lening onder een andere noemer maar tegen dezelfde rente. Een bank zal dus gewoon 110% blijven uitlenen onder dezelfde voorwaarden maar met als verschil dat die +10% op papier een andere naam zal krijgen. Kan ik mij toch echt bijna niet voorstellen.quote:Op woensdag 22 april 2009 14:55 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Sinds er HRA bestaat
Het maakt niet uit waar ik het geld vandaan haal (bank, verzekeraar, familie, creditcard): als ik het gebruik voor aankoop of verbetering van de woning, dan is de rente aftrekbaar. (het is m'n vakgebied)
Jammer dat je niet ingaat op mijn argumenten.quote:Op woensdag 22 april 2009 15:10 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Ja, het beste lijkt me gewoon doorgaan op dezelfde weg als de afgelopen 15 jaar en de economische groei grotendeels financieren door de stijging van de huizenprijzen. Dat uiteindelijk iemand die rekening moet betalen is duidelijk, maar zolang wij het niet zijn is het prima toch?
Het is nu al het geval dat ondernemers maar heel moeilijk geld voor een lening kunnen krijgen. Dus wat dat betreft verandert er weinig. Het lijkt me voor een bank overigens nu wat veiliger om geld te steken in een gedegen onderneming dan in tienduizenden lieden die geen ondernemingsplan hebben, maar wel op vage en irrationele veronderstellingen over goede banen, voortdurende loonstijgingen, eeuwig stijgende huizenprijzen en een algeheel succesvol leven een paar ton willen lenen. Ik zou wel uitkijken om geld uit te lenen aan de laatste groep eerlijk gezegdquote:Op woensdag 22 april 2009 13:27 schreef DaneV het volgende:
Ik vraag me af in hoeverre ze deze deze regel van 4,5x het jaarinkomen zo willen gaan aanscherpen. Ik vind het belachelijk dat ze zo (bijna) alles over een kam willen scheren. Ik denk bijvoorbeeld aan ondernemers die in een vroeg stadium van hun bedrijf zitten... nu wil de bank nog wel eens soepel zijn als ze vertrouwen hebben in de onderneming maar zoals ik het begrijp kunnen ze dat dadelijk ook niet meer.
Ja dat viel mij ook al opquote:Op woensdag 22 april 2009 14:19 schreef Five_Horizons het volgende:
Maar goed, je krijgt dus (als het doorgaat) situaties dat mensen een persoonlijke lening afsluiten of bij familie gaan lenen om de KK te financieren. En dat dan tegen een hogere rente, die overigens (in tegenstelling tot wat de Rabobank en Jos Koets in het AD beweren) gewoon aftrekbaar is.
Slechte naam is HRA dan eigenlijk; dan gaat het toch niet om hypotheekrente? Dat betekent dus dat bij het geld lenen van de ouders voor het financieren van een deel van een huis het in sommige gevallen (afhankelijk van de bedragen) beter is om de lening als consumptief krediet te zien en een hogere marktconforme rente te rekenen (en dus meer HRA te hebben).quote:Op woensdag 22 april 2009 14:55 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Sinds er HRA bestaat
Het maakt niet uit waar ik het geld vandaan haal (bank, verzekeraar, familie, creditcard): als ik het gebruik voor aankoop of verbetering van de woning, dan is de rente aftrekbaar. (het is m'n vakgebied)
Het is inderdaad belachelijk dat mensen die wel verantwoordelijk te werk zijn gegaan uiteindelijk altijd de rotzooi mogen betalen van degenen die niet verantwoordelijk wensten te denken en handelen. Natuurlijk roept men in dit kader dat de overheid zich niet met deze hypotheekgrenzen mag bemoeien, maar dat men gerust als het misgaat dan zelf voor de brokken op zal draaien. Dat is makkelijk roepen natuurlijk, want uiteindelijk komt het er toch weer op neer dat anderen voor hun verliezen moeten opdraaien in de praktijk. Dat is keer op keer zo.quote:Op woensdag 22 april 2009 16:22 schreef chratnox het volgende:
Ja, mooi is dat he. De mensen die de afgelopen 50 jaar geprofiteerd hebben van woekerwinsten op hun huis moeten maar eens mee gaan betalen in plaats van dat de "jongeren" daarmee opgescheept worden. Verhoog de inkomensbelasting maar van mensen die een hypotheek van 50.000 euro hebben op een huis van 3 ton ofzo!
Ik snap dat 't niet reëel is, maar mn frustratie neemt zo ondertussen de overhand in plaats van 't sociaal denken.
Het hele verhaal gaat dus niet door.quote:108 Teletekst wo 22 apr
***************************************
Kamer steunt starter op woningmarkt
***************************************
` De Tweede Kamer wil niet dat starters
op de woningmarkt het moeilijker wordt
gemaakt.De Autoriteit Financiële
Markten wil de regels aanscherpen voor
het verstrekken van een hypotheek.De
Kamer is het daar niet mee eens.
De AFM wil onder meer dat er een eind
komt aan de tophypotheek,waarbij
huizenkopers meer dan de woningwaarde
kunnen lenen.Dat betekent dat de kosten
koper niet meer meegefinancierd kunnen
worden in de hypotheek.
De AFM kwam met die aanscherping,omdat
steeds meer mensen hun woonlasten niet
meer kunnen opbrengen.De Kamer begrijpt
de zorgen,maar vindt dit te ver gaan.
***************************************
quote:Op woensdag 22 april 2009 16:53 schreef Dlocks het volgende:
Gelukkig kunnen ze in Den Haag nog wel verstandig populistisch nadenken:
starter, maar ik neem aan ook diegene die vanuit een koophuis verkast naar een ander huis?quote:Op woensdag 22 april 2009 16:53 schreef Dlocks het volgende:
Gelukkig kunnen ze in Den Haag nog wel verstandig nadenken:
[..]
Het hele verhaal gaat dus niet door.
Een hypotheek is gewoon een lening die je gebruikt voor de aankoop en/of verbouwing van een woning. Het hele woord 'hypotheek' komt niet eens voor in de Wet IB voor wat betreft de artikelen die gaan over de aftrek.quote:Op woensdag 22 april 2009 16:43 schreef Waterhouse het volgende:
[..]
Slechte naam is HRA dan eigenlijk; dan gaat het toch niet om hypotheekrente? Dat betekent dus dat bij het geld lenen van de ouders voor het financieren van een deel van een huis het in sommige gevallen (afhankelijk van de bedragen) beter is om de lening als consumptief krediet te zien en een hogere marktconforme rente te rekenen (en dus meer HRA te hebben).
Waarom weten mensen dit dan niet?quote:Op woensdag 22 april 2009 17:27 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Een hypotheek is gewoon een lening die je gebruikt voor de aankoop en/of verbouwing van een woning. Het hele woord 'hypotheek' komt niet eens voor in de Wet IB voor wat betreft de artikelen die gaan over de aftrek.
Een lening bij je ouders voor de aankoop van een woning is ook gewoon een hypotheek. (en inderdaad kun je met behulp van de jaarlijkse schenking én een fiks hogere rente flink profiteren van de HRA)
quote:Op woensdag 22 april 2009 16:53 schreef Dlocks het volgende:
Gelukkig kunnen ze in Den Haag nog wel verstandig nadenken:
[..]
Het hele verhaal gaat dus niet door.
Genoeg mensen weten dit wél. Het wordt problematisch als partijen als Rabobank en een columnist van het AD zulk soort dingen gaan roepen.quote:Op woensdag 22 april 2009 17:29 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
Waarom weten mensen dit dan niet?
Meer gangbaar is alles boven de executiewaarde = tophypotheek (dus niet alles boven de 75%).quote:Op woensdag 22 april 2009 18:05 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
voor de duidelijkheid, waar het bij een "tophypotheek" om gaat: .. "wordt uw woning vanaf 75% van de executiewaarde met een hypotheek gefinancierd, dan wordt dat een tophypotheek genoemd. "
n
Even zodat ik het goed begrijp; je zegt hier dan dat het niet om het feit dat het een lening met onderpand is, maar om de reden van de financiering wat iets een hypotheek maakt volgens de definitie voor de HRA?quote:Op woensdag 22 april 2009 17:27 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Een hypotheek is gewoon een lening die je gebruikt voor de aankoop en/of verbouwing van een woning. Het hele woord 'hypotheek' komt niet eens voor in de Wet IB voor wat betreft de artikelen die gaan over de aftrek.
Een lening bij je ouders voor de aankoop van een woning is ook gewoon een hypotheek. (en inderdaad kun je met behulp van de jaarlijkse schenking én een fiks hogere rente flink profiteren van de HRA)
Of er een onderpand tegenover staat, is niet van belang. het gaat erom wat je met het geld doet. Van wie het afkomt is ook niet van belang.quote:Op woensdag 22 april 2009 18:21 schreef Waterhouse het volgende:
[..]
Even zodat ik het goed begrijp; je zegt hier dan dat het niet om het feit dat het een lening met onderpand is, maar om de reden van de financiering wat iets een hypotheek maakt volgens de definitie voor de HRA?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |