abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 12 april 2009 @ 14:44:59 #1
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67949276
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
mijn brood is 'kruimelig
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
quote:
gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist

- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.

- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment Wasda
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.


Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel


Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand

Maisbrood versie 2


* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD


Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.


Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen

[ Bericht 1% gewijzigd door The_Hives op 12-04-2009 15:11:52 ]
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 12 april 2009 @ 15:03:46 #2
216446 _Ophelia_
pi_67949826
Goeie OP
Is het een idee om de tips en recepten in spoilers te zetten? (dat scheelt een hoop scrollen)
  zondag 12 april 2009 @ 15:13:12 #3
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67950101
thnx zou zonde zijn als dat allemaal wegviel in een oud topic , en tussen spoilers gezet .
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 12 april 2009 @ 15:49:03 #4
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_67950996
Wat een leuke OP!

Doe het ook wel eens, alleen nog steeds met een pakje gewoon omdat ik het leuk vind.. Maar dit ga ik sowieso ook proberen.

Ik maak toch altijd "vloer" brood, heb nl. nog geen bakblik
Trouwens, gaat een bakblik beter?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † zondag 12 april 2009 @ 18:33:40 #5
25682 2cv
Niet subtiel
pi_67955854
TVP.

Tevens de vraag hoe je brood luchtig(er) maakt. Een paar uur extra laten rijzen lijkt mij geen goede manier.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zondag 12 april 2009 @ 19:09:55 #6
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67956646
gebruik je voldoende gist, in ieder geval niet het gist en het zout tezamen bij het meel doen.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 12 april 2009 @ 19:23:58 #7
216446 _Ophelia_
pi_67956995
quote:
Op zondag 12 april 2009 18:33 schreef 2cv het volgende:
TVP.

Tevens de vraag hoe je brood luchtig(er) maakt. Een paar uur extra laten rijzen lijkt mij geen goede manier.
Goed kneden!
  † In Memoriam † zondag 12 april 2009 @ 19:25:13 #8
25682 2cv
Niet subtiel
pi_67957015
Nou, de laatste keer dat ik brood bakte was uit een pakje (staat ook in de OP) en dat brood was wat mij betreft niet luchtig en zacht genoeg. Volgende keer dat ik brood bak wil ik het echt van meel, gist en andere losse ingredienten doen (dus niet uit een pakje), maar om te voorkomen dat dat brood ook te dicht wordt, vraag ik nu alvast tips.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zondag 12 april 2009 @ 19:44:57 #9
216210 Ml-etje
pi_67957446
leuk Hives!
Tsja mijn ervaring is dat brood uit een pakje vaak vettiger en minder luchtig is.
Goed kneden, twee keer laten rijzen (tussen door het lucht eruit meppen) en dan goed gerezen in een degelijke vorm de oven in .
Heb hem overigens de 2e keer in de licht voorverwarmde oven laten rijzen.
Mijn volgende brood (aanstaand weekend) wordt een krentenbroodje of iets met noten
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 12 april 2009 @ 20:19:13 #10
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67958327
quote:
Op zondag 12 april 2009 19:44 schreef Ml-etje het volgende:
leuk Hives!
Tsja mijn ervaring is dat brood uit een pakje vaak vettiger en minder luchtig is.
Goed kneden, twee keer laten rijzen (tussen door het lucht eruit meppen) en dan goed gerezen in een degelijke vorm de oven in .
Heb hem overigens de 2e keer in de licht voorverwarmde oven laten rijzen.
Mijn volgende brood (aanstaand weekend) wordt een krentenbroodje of iets met noten
jij bent ook flink aan het bakken de laatste tijd . Zelf heb (neem) ik er niet echt de tijd voor (behalve die simpele van de Lidl dus ).

Laat eens wat van je kunsten zien
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 12 april 2009 @ 22:19:08 #11
216210 Ml-etje
pi_67962153
Beetje off topic begin ik met mijn home made pizza..



Ziet er nogal smerig uit maar is dus mijn zelfgebrouwen pizzadeeg met pizzakruiden en peper erdoor in de broodbakmachine.



Uit de machine op de bakplaat.. crime om het dan mooi plat te krijgen, kleefdeeg!



Aangekleed healthy pizza



Na 15 minuutjes in de oven, jummie!

ON TOPIC:



Pizzadeeg eruit en brooddeeg (maïs) erin!



Na een 1,5 uur kneden en rijzen.. in de machine



Platgeslagen in de tupperware broodbak voor de oven.



Na een half uurtje rijzen in de voorverwarmde oven.



Gebakken!







De volgende morgen



Was lekker, volgende keer zoals al eerder gemeld wat meer zout en minder suiker.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zondag 12 april 2009 @ 22:58:13 #12
25682 2cv
Niet subtiel
pi_67963422
Het ziet er in elk geval lekker uit.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  maandag 13 april 2009 @ 09:16:10 #13
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_67969315
tvp (maak iedere dag zelf brood, dus voor tips vraag maar op )
  † In Memoriam † maandag 13 april 2009 @ 15:36:57 #14
25682 2cv
Niet subtiel
pi_67977664
quote:
Op maandag 13 april 2009 09:16 schreef Mr-Z het volgende:
tvp (maak iedere dag zelf brood, dus voor tips vraag maar op )
Hoe maak je brood luchtiger ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  maandag 13 april 2009 @ 16:34:19 #15
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67978949
ziet er goed uit MI-etje
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  woensdag 15 april 2009 @ 20:52:57 #16
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68052009
quote:
Op maandag 13 april 2009 15:36 schreef 2cv het volgende:

[..]

Hoe maak je brood luchtiger ?
Ligt er aan. in ieder geval is rust het belangrijkste! Wat is je recept en werkwijze?
  woensdag 15 april 2009 @ 21:12:22 #17
145955 Isegrim
pi_68052735
Dat doe ik nou nooit, zelf brood maken. De laatste keer dat ik een poging deed, maakte ik bolletjes waarmee je iemand de schedel kon inslaan.

Misschien binnenkort eens iets proberen.
  woensdag 15 april 2009 @ 21:15:50 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68052865
Mr-Z, had je nog wat titels van die Duitse vakliteratuur?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 15 april 2009 @ 22:17:08 #19
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68055069
quote:
Op woensdag 15 april 2009 21:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Mr-Z, had je nog wat titels van die Duitse vakliteratuur?
Heb je een berichtje gestuurd

Verder kwam ik deze website tegen met zeer veel informatie. (Wel in duits) http://www.all2know.net/index.php?art=art/s/a/u/Sauerteig.html
  donderdag 16 april 2009 @ 11:47:13 #20
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68066797
TVP
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  donderdag 16 april 2009 @ 15:47:21 #21
175447 ColdFeet
pi_68074978
Ik ga dat ook 's proberen, met zo'n poolish
  donderdag 16 april 2009 @ 15:59:11 #22
228310 Julie.
pi_68075423
quote:
Op woensdag 15 april 2009 22:17 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Heb je een berichtje gestuurd

Verder kwam ik deze website tegen met zeer veel informatie. (Wel in duits) http://www.all2know.net/index.php?art=art/s/a/u/Sauerteig.html
Je kan het ook op het forum hier zetten hoor, daar is het immers voor bedoeld...
  † In Memoriam † woensdag 22 april 2009 @ 22:25:43 #23
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68286437
quote:
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Ik denk dat ik morgen dat recept ga gebruiken. Maar het meel vervang ik door bio tarwebloem van Koopmans.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  donderdag 23 april 2009 @ 18:58:32 #24
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68312305
tvp...

aangezien het brood hier erg prijzig is: 2,50 voor een brood dat maar een beetje lekker is, ben ik zelf aan het broodbakken geslagen.

Nu heb ik vanmiddag uit enthousiasme deeg gemaakt. Dat staat nu voor de 2e keer te rijzen...zou ik dat straks in de koelkast kunnen zetten, en morgenvroeg in de oven kunnen doen, zodat ik vers brood voor ontbijt heb?
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  donderdag 23 april 2009 @ 19:01:17 #25
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68312395
je kan het gewoon buiten de koelkast laten hoor . Die ene nacht maakt niets uit. Is eerder goed. Ik weet niet 100% zeker of het bevoordelijk is om zo snel een nacht in de koelkast te laten.

Als je een langere termijn hebt kan het wel (bv paar dagen voor preferment)
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  † In Memoriam † donderdag 23 april 2009 @ 20:07:08 #26
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68314726
quote:
Op woensdag 22 april 2009 22:25 schreef 2cv het volgende:

[..]

Ik denk dat ik morgen dat recept ga gebruiken. Maar het meel vervang ik door bio tarwebloem van Koopmans.
Maakt het overigens veel uit of ik bij dat recept het deeg in een bakvorm gooi ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 02:00:58 #27
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68325233
Brood gebakken volgens bovengenoemd recept. Het deeg leek meer op lijm dan op deeg en werd niet een mooie bal. In de oven heb ik het niet in een cakevorm gedaan maar op een plaat gelegd. Toen spreidde het nogal uit, maar het rees ook nog wat. Apart vormpje daardoor. Het brood voelt ook wat hard aan maar dat zal zijn omdat het te plat is.

Morgen foto's en een smaak- en structuur test.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 24 april 2009 @ 03:46:27 #28
43653 sigme
Veraan
pi_68325703
quote:
Op zondag 12 april 2009 15:49 schreef uniekhoorn het volgende:
Wat een leuke OP!

Doe het ook wel eens, alleen nog steeds met een pakje gewoon omdat ik het leuk vind.. Maar dit ga ik sowieso ook proberen.

Ik maak toch altijd "vloer" brood, heb nl. nog geen bakblik
Trouwens, gaat een bakblik beter?
Ik vind bakblikken niet fijn.
Ik bak liever in dikke aardewerken of gietijzeren bakken; dat lukt mij beter.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 24 april 2009 @ 03:54:49 #29
43653 sigme
Veraan
pi_68325716
Brood bakken wordt hier steeds lastiger: naarmate het buiten warmer wordt, wordt de kachel minder gestookt en is dus minder vaak de oven warm. Volgend jaar moet er maar een buiten-broodbakoven komen .

Maar tot nog toe lukt het om op zaterdag te bakken.
Steeds met een poolish, dat bevalt me uitstekend. Ik maak een poolish van een pond witte bloem en een halve liter (lauw) water met wat gist (zo'n 6 gram, droog). Laat dat een paar uur staan en daarna vorm ik er deeg van.

Aanmengen met -afhankelijk van voorraad / zin- meer witte bloem / volkorenmeel totdat het hanteerbaar deeg is, zout erbij, eventuele ingredienten, doorkneden, in bakvorm, rijzen, bakken.

Vorige week heb ik een klomp wit deeg uitgerold tot een lange plak, een lading krenten en rozijnen tot prut vermalen in een keukenmasjientje. De krentenpulp over de plak uitgesmeerd, het geheel opgerold, in bakpapier in een blik gelegd en gebakken.
Was erg lekker geworden, en fraai om te zien.

Daarnaast een gewoon 'grauw' brood (witte bloem & volkorenmeel) gebakken (vrij plat, gebakken in een klein lasagneschaaltje) en een grauw brood met wat droge italiaanse kriuderij & wat geraspte kaas erdoor (ook in zo'n lasagneschaaltje).

Zaterdag bakken, zondag & maandag eigengebakken brood eten .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 24 april 2009 @ 08:02:20 #30
62053 Fixers
pi_68326517
Je hebt een Aga, Sigme?

Het ongekned brood is succesvol gebleken. Ik heb het zelf één keertje kunnen proeven en het was erg smaakvol. Met dezelfde standaardgist en goedkoopste bloem van de super had het veel meer smaak en een betere structuur dan wat ik eerder he gebakken met gewoon kneden (zonder preferment). Het deeg wat een week in koelkast gestaan heeft begint zuurdesemig te worden.

Het is zo'n succes bij dinnetje, dat het boek Artisan bread in five minutes a day heb gekocht. Het is wel heel erg amerikaans natuurlijk, geweldig resultaat willen maar vooral geen energie en tijd willen investeren, hoog Amazing Discoveries gehalte. Maar het resultaat telt.
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 17:11:59 #31
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68342464
Mijn brood:






(ja, dat is de onderkant)





Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 24 april 2009 @ 22:28:03 #32
216210 Ml-etje
pi_68352907
Dat lijkt een turks brood hihi
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 22:33:47 #33
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68353113
Klopt. Ofg het zo smaakt weet ik niet want ik heb geen verstand vanTurkse broden.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 24 april 2009 @ 22:37:52 #34
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68353261
het ziet er wel heel luchtig uit, de 2 broden die ik tot nu toe heb gebakken zijn heel erg compact gebleven...

Morgen of zondagochtend de volgende poging.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 22:54:09 #35
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68353920
Hij is niet zo zacht en luchtig als een brood van de bakker helaas. Dat was wel mijn doel.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 24 april 2009 @ 23:14:03 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68354776
2cv, Brood bakken is een vak, dat is niet makkelijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 23:20:40 #37
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68355051
Oh, ik heb ook nooit beweerd dat het anders was Blijft leuk om mee te experimenteren/proberen . En ondanks dat mijn brood ook wel iets weg heeft van een pannekoek wil ik dit brood nog niet als mislukt bestempelen.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 24 april 2009 @ 23:43:54 #38
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68355891
quote:
Op vrijdag 24 april 2009 23:20 schreef 2cv het volgende:
Oh, ik heb ook nooit beweerd dat het anders was Blijft leuk om mee te experimenteren/proberen . En ondanks dat mijn brood ook wel iets weg heeft van een pannekoek wil ik dit brood nog niet als mislukt bestempelen.
als het maar goed smaakt, daar gaat het uiteindelijk om, toch?
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  † In Memoriam † zaterdag 25 april 2009 @ 15:01:37 #39
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68366730
De smaak is goed, mar het brood is te stevig/dicht/hard. Dat eet niet prettig.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zaterdag 25 april 2009 @ 15:30:03 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68367311
quote:
Op zaterdag 25 april 2009 15:01 schreef 2cv het volgende:
De smaak is goed, mar het brood is te stevig/dicht/hard. Dat eet niet prettig.
Ik heb liever een steviger brood dan het suikerspin/schuimbrood wat je in NL bij bakker en supermarkt krijgt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zaterdag 25 april 2009 @ 15:33:09 #41
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68367389
Dan hebben wij andere doelen
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zondag 26 april 2009 @ 17:09:05 #42
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68397355
Heb nu een olijfbrood in de oven liggen... Voor het eerst bakken op de pizzasteen, ben erg benieuwd naar het resultaat; zometeen een fotootje.

Recept:
250gr grana duro (italiaanse bloem van harde tarwe, ongebleekt)
75gr volkorenmeel
7 gram instantgist
210ml water
120gr 80gr grof gehakte olijven (groen en zwart)
25gr pijnboompitten
15gr geplet lijnzaad
5gr zout
eetlepel olijfolie

Alles bij elkaar(behalve de vulling; olijven, pijnboompitten en lijnzaad) 10 minuten gekneed in de keukenmachine, daarna 1 uur rijzen, terugslaan en de vulling endoor kneden. 5 minuten laten rusten en toen een bal gemaakt. Deze op een met bloem bestoven 'pizzaschep' gelegd, enkele malen ingesneden en bestreken met olijfolie. Daarna nog 40 minuten rijzen terwijl ik er een grote schaal overheen heb gezet (het equivalent van rijzen onder ingevet folie ). Daarna 35-40 minuten in de lang voorverwarmde (ivm de pizzasteen) oven van 200 225 graden.

Paar aanpassingen na eerste proeven...

[ Bericht 3% gewijzigd door KrnKje op 26-04-2009 17:48:20 ]
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zondag 26 april 2009 @ 17:18:14 #43
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68397669
recept ziet er goed uit. Ben benieuwd naar het resultaat
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 26 april 2009 @ 17:27:58 #44
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68397957

Dit is toen het net nog 5 minuten langer erin moest... Intussen is het eruit, maar ik wil het nog niet aansnijden; zo zonde voor morgen

Meestal meet ik tegenwoordig de kerntemperatuur door er gewoon de thermometer in te steken, als die ~90 graden is, is het brood klaar/gaar.
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zondag 26 april 2009 @ 17:49:39 #45
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68398498
Kon het natuurlijk niet laten...




Het brood is wat mij betreft iets té gevuld, heb het recept intussen aangepast... En mocht toch iets warmer in de oven, het is maar net gaar...
Overigens smaakt het wel erg lekker! Een keer een 'bruin'/volkoren brood met inhoud, dan heb ik het tenminste voor mezelf ( kan niet tegen brood met vezels )
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zondag 26 april 2009 @ 17:55:49 #46
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68398618
. Meteen maar een nieuwe bakken voor morgen

* Hives jaloers is

Hoop dat in de toekomst mijn broden er ook zo uit gaan zien
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  † In Memoriam † maandag 27 april 2009 @ 01:34:34 #47
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68411899
Ziet er goed uit !
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  maandag 27 april 2009 @ 07:16:35 #48
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68413129
quote:
Op zondag 26 april 2009 17:27 schreef KrnKje het volgende:
[ afbeelding ]
Dit is toen het net nog 5 minuten langer erin moest... Intussen is het eruit, maar ik wil het nog niet aansnijden; zo zonde voor morgen

Meestal meet ik tegenwoordig de kerntemperatuur door er gewoon de thermometer in te steken, als die ~90 graden is, is het brood klaar/gaar.
maak daar maar 97 graden van....
  maandag 27 april 2009 @ 08:30:57 #49
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68413564
quote:
Op maandag 27 april 2009 07:16 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

maak daar maar 97 graden van....
Dat verklaart dus de extra tijd die het brood er nog extra langer in had gemogen nadat ik vond dat het klaar was
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  dinsdag 28 april 2009 @ 08:35:53 #50
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68448939
T ziet er wel mooi uit Krnk!

Ik heb gisteravond m'n preferment gemaakt, en ga er morgen een brood van maken.

M'n vader ontbijt in ieder geval vrolijk van m'n zelfgebakken brood, dus dat zit wel snor!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  dinsdag 28 april 2009 @ 13:13:31 #51
224606 BertusG
pi_68457044
quote:
Op zondag 26 april 2009 17:27 schreef KrnKje het volgende:
[ afbeelding ]
Dit is toen het net nog 5 minuten langer erin moest... Intussen is het eruit, maar ik wil het nog niet aansnijden; zo zonde voor morgen

Meestal meet ik tegenwoordig de kerntemperatuur door er gewoon de thermometer in te steken, als die ~90 graden is, is het brood klaar/gaar.
Zie ik daar nu een ronde pizzasteen voor in de combimagnetron?
  dinsdag 28 april 2009 @ 14:53:52 #52
-1 #ANONIEM
pi_68461020
En hoe bewaar je een zelfgebakken brood het beste? Ik heb er één onder een theedoek staan die af staat te koelen Ziet er bijzonder goed gelukt uit maar heb flink gesmokkeld Kant en klare mix van de supermarkt. Wel met de hand gekneed.
Maar hoe houd ik em nu het langst en het best lekker?
  dinsdag 28 april 2009 @ 18:52:13 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68469789
quote:
Op dinsdag 28 april 2009 14:53 schreef heaven7 het volgende:
En hoe bewaar je een zelfgebakken brood het beste? Ik heb er één onder een theedoek staan die af staat te koelen Ziet er bijzonder goed gelukt uit maar heb flink gesmokkeld Kant en klare mix van de supermarkt. Wel met de hand gekneed.
Maar hoe houd ik em nu het langst en het best lekker?
Brood van tarwemeel is niet lang lekker, dat moet je vers eten. Brood van Roggemeel hou je veel langer lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 28 april 2009 @ 19:20:48 #54
195373 Deliah
pi_68470853
Zelfgebakken brood is heerlijk!!
  dinsdag 28 april 2009 @ 19:22:33 #55
195373 Deliah
pi_68470931
quote:
Op dinsdag 28 april 2009 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:

Brood van Roggemeel hou je veel langer lekker.
Deeg van roggemeel plakt altijd enorm, is daar wat aan te doen? Zelfs als ik een van de rogge vervang door tarwe plakt het nog steeds, terwijl alleen tarwe bijna niet plakt.
  woensdag 29 april 2009 @ 06:35:26 #56
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68485969
quote:
Op dinsdag 28 april 2009 19:22 schreef Deliah het volgende:

[..]

Deeg van roggemeel plakt altijd enorm, is daar wat aan te doen? Zelfs als ik een van de rogge vervang door tarwe plakt het nog steeds, terwijl alleen tarwe bijna niet plakt.
Geef eens het recept wat je gebruikt en wat voor brood je er van maakt. Sommige degen moeten juist plakken
  woensdag 29 april 2009 @ 09:04:29 #57
-1 #ANONIEM
pi_68487396
quote:
Op dinsdag 28 april 2009 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Brood van tarwemeel is niet lang lekker, dat moet je vers eten. Brood van Roggemeel hou je veel langer lekker.
Ja maar hoe bewaar ik het het beste? In een plastic zak? In een broodtrommel zonder zak? In een papieren zak? Kan je het invriezen?
  woensdag 29 april 2009 @ 12:26:45 #58
195373 Deliah
pi_68493952
quote:
Op woensdag 29 april 2009 06:35 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Geef eens het recept wat je gebruikt en wat voor brood je er van maakt. Sommige degen moeten juist plakken
500 gram meel (waarvan 300 gram tarwe en 200 gram rogge)
300 ml water
1 zakje instantgist en 2 eetlepel zuurdesem

Alles mengen en kneden, paar uur laten staan, nog eens kneden, vormen en op bakplaat met bakpapier leggen, half uur laten staan en bakken.

Het smaakt prima, het rijst ook goed, maar het plakt zo! Het plakt nauwelijks aan elkaar, maar bijzonder goed aan tafelblad en handen. En als het eenmaal op het bakpapier geplaatst is, krijg ik het daar ook niet meer van af, omdat het ook daar aan vast geplakt zit.
Als je alleen 500 gram tarwe met 300ml water hebt, plakt het goed aan elkaar en nauwelijks tot niet aan handen en tafel.
  donderdag 30 april 2009 @ 11:14:38 #59
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68523468
quote:
Op woensdag 29 april 2009 12:26 schreef Deliah het volgende:

[..]

500 gram meel (waarvan 300 gram tarwe en 200 gram rogge)
300 ml water
1 zakje instantgist en 2 eetlepel zuurdesem

Alles mengen en kneden, paar uur laten staan, nog eens kneden, vormen en op bakplaat met bakpapier leggen, half uur laten staan en bakken.

Het smaakt prima, het rijst ook goed, maar het plakt zo! Het plakt nauwelijks aan elkaar, maar bijzonder goed aan tafelblad en handen. En als het eenmaal op het bakpapier geplaatst is, krijg ik het daar ook niet meer van af, omdat het ook daar aan vast geplakt zit.
Als je alleen 500 gram tarwe met 300ml water hebt, plakt het goed aan elkaar en nauwelijks tot niet aan handen en tafel.
ten eerste zou ik ook nog 10 gram zout toevoegen

Verder is het belangrijk dat je wat warmer water neemt (lauw/warm), en niet te lang kneed. Misschien een optie om het in een keuken machientje te kneden? Dit deeg zal altijd wel wat plakken net na het kneden. Je kan je handen wat bevochtigen met olie, of wat bloem gebruiken op het tafelblad.

Doe na het kneden je deeg in een afgesloten kom/bakje en laat deze een ongeveer uur rijzen (totdat het een klein beetje meer volume heeft). Je zal zien dat het deeg nu veel minder plakt.

Sla alle lucht er uit en vorm het tot een brood, maar niet te veel spanning aanbrengen!!!!!! gewoon oprollen of een bolletje van maken. DUS NIET NOG EEN KEER KNEDEN

Nu laten rijzen (liefst afgedekt). Ik verwacht zo'n uur tot 1.5 uur bij kamer temperatuur. Let op dat het brood niet te uitgezakt en te instabiel wordt. Dan heb je een te lange narijs gehad.

Voor het bakken is het misschien mooi om het brood te bestuiven met wat roggebloem en wat in te snijden.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en succes!!!!!!
  donderdag 30 april 2009 @ 12:55:41 #60
195373 Deliah
pi_68526899
quote:
Op donderdag 30 april 2009 11:14 schreef Mr-Z het volgende:

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en succes!!!!!!
Dankjewel hoor .
  vrijdag 1 mei 2009 @ 18:23:40 #61
216210 Ml-etje
pi_68565194
Morgen again een maïsbrood maken mijn tips voor de vorige keer (minder suiker meer zout) bij de hand houdende.Wilde onlangs een krentenbrood maken bleek ik daar melk voor nodig te hebben??
Iemand een goed recept (of het nu met melk is of niet,van harte welkom!)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 1 mei 2009 @ 18:37:31 #62
43653 sigme
Veraan
pi_68565527
Ik maak krentenbrood niet met melk. Wel met preferment.
Ongeveer 2 ons bloem met 2dl (lauw) water mengen, 3gr droge gist erdoor, 2 uur laten rijzen.
Aanmaken met bloem totdat het handelbaar deeg is (ongeveer 2 ons). Theelepel zout erdoor.

Ruime handvol krenten even afspoelen met warm water. Door het deeg kneden, tot brood vormen, probeer geen 'blote' krenten bovenop te hebben (dat verbrandt). In broodvorm ofzo, laten rijzen tot verdubbeld (anderhalf uur?). Bakken.

Wat ik tegenwoordig doe is de deegflap uitrollen, de krentenmassa fijnmalen, dan de krentenmassa over de deegflap uitsmeren en het geheel oprollen, rijzen, bakken. Werkt wonderbaarlijk wel en ziet er bijzonder feestelijk uit.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 1 mei 2009 @ 19:06:56 #63
216210 Ml-etje
pi_68566228
Staat genoteerd Sigme alleen niet voor morgen na een dag shoppen moet het iets sneller
Week erop, thanks
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 1 mei 2009 @ 19:49:29 #64
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68567471
quote:
Op vrijdag 1 mei 2009 18:37 schreef sigme het volgende:
Ik maak krentenbrood niet met melk. Wel met preferment.
Ongeveer 2 ons bloem met 2dl (lauw) water mengen, 3gr droge gist erdoor, 2 uur laten rijzen.
Aanmaken met bloem totdat het handelbaar deeg is (ongeveer 2 ons). Theelepel zout erdoor.

Ruime handvol krenten even afspoelen met warm water. Door het deeg kneden, tot brood vormen, probeer geen 'blote' krenten bovenop te hebben (dat verbrandt). In broodvorm ofzo, laten rijzen tot verdubbeld (anderhalf uur?). Bakken.

Wat ik tegenwoordig doe is de deegflap uitrollen, de krentenmassa fijnmalen, dan de krentenmassa over de deegflap uitsmeren en het geheel oprollen, rijzen, bakken. Werkt wonderbaarlijk wel en ziet er bijzonder feestelijk uit.
Misschien een tip om de rozijnen/krenten nog beter te krijgen!

Zet ze (een dag van te voren) in lauw/warm water zo'n 15 min. om te weken.

spoel ze daarna met warm water af

daarna met koud water en laat ze in een vergiet o.i.d. een dag lang uit lekken.

Zo krijg je de perfecte rozijnen/krenten!!!!
  vrijdag 1 mei 2009 @ 20:04:08 #65
43653 sigme
Veraan
pi_68567954
quote:
Op vrijdag 1 mei 2009 19:49 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Misschien een tip om de rozijnen/krenten nog beter te krijgen!

Zet ze (een dag van te voren) in lauw/warm water zo'n 15 min. om te weken.

spoel ze daarna met warm water af

daarna met koud water en laat ze in een vergiet o.i.d. een dag lang uit lekken.

Zo krijg je de perfecte rozijnen/krenten!!!!
O ja, dat staat steeds op de lijst goede voornemens, maar bij uitvoering ben ik dan steeds een dag te laat. Plan is eigenlijk ze te weken in een scheut drank, zou dat wat toevoegen?

Oh ja - een scheutje vanillearoma toevoegen aan krentebrood is lekker. Wat ook kan is een flinke snuif kaneel.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 1 mei 2009 @ 20:09:21 #66
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68568121
quote:
Op vrijdag 1 mei 2009 20:04 schreef sigme het volgende:

[..]

O ja, dat staat steeds op de lijst goede voornemens, maar bij uitvoering ben ik dan steeds een dag te laat. Plan is eigenlijk ze te weken in een scheut drank, zou dat wat toevoegen?

Oh ja - een scheutje vanillearoma toevoegen aan krentebrood is lekker. Wat ook kan is een flinke snuif kaneel.
Na het wassen en weken vermengen en een nachtje laten staan met een scheut rum!!!! heeeeeeeerlijk! En dan ook nog wat noten door het deeg mengen.

bij het neutrale rozijnenbrood is inderdaad vanille lekker, maar ook een citroen aroma maakt het geheel lekker fris!
  vrijdag 1 mei 2009 @ 20:12:49 #67
216210 Ml-etje
pi_68568224
Geloof dat ik nu maar moet gaan printen en problemen ga krijgen met kiezen maar gelukkig meel en weekenden genoeg. Ga het dus allemaal proberen, recencies volgen!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 1 mei 2009 @ 20:33:12 #68
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68568959
quote:
Op donderdag 30 april 2009 11:14 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

ten eerste zou ik ook nog 10 gram zout toevoegen

Verder is het belangrijk dat je wat warmer water neemt (lauw/warm), en niet te lang kneed. Misschien een optie om het in een keuken machientje te kneden? Dit deeg zal altijd wel wat plakken net na het kneden. Je kan je handen wat bevochtigen met olie, of wat bloem gebruiken op het tafelblad.

Doe na het kneden je deeg in een afgesloten kom/bakje en laat deze een ongeveer uur rijzen (totdat het een klein beetje meer volume heeft). Je zal zien dat het deeg nu veel minder plakt.

Sla alle lucht er uit en vorm het tot een brood, maar niet te veel spanning aanbrengen!!!!!! gewoon oprollen of een bolletje van maken. DUS NIET NOG EEN KEER KNEDEN

Nu laten rijzen (liefst afgedekt). Ik verwacht zo'n uur tot 1.5 uur bij kamer temperatuur. Let op dat het brood niet te uitgezakt en te instabiel wordt. Dan heb je een te lange narijs gehad.

Voor het bakken is het misschien mooi om het brood te bestuiven met wat roggebloem en wat in te snijden.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en succes!!!!!!

een te lange narijs? Lang laten rijzen is toch juist goed? Ik ben eigenlijk van plan om volgende week op een avond deeg te maken en na 2e keer kneden het een nachtje te laten staan om meteen de volgende morgen te bakken. Geen goed plan dus?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  vrijdag 1 mei 2009 @ 21:30:51 #69
216210 Ml-etje
pi_68571316
quote:
Op vrijdag 1 mei 2009 20:33 schreef The_Hives het volgende:

[..]

een te lange narijs? Lang laten rijzen is toch juist goed? Ik ben eigenlijk van plan om volgende week op een avond deeg te maken en na 2e keer kneden het een nachtje te laten staan om meteen de volgende morgen te bakken. Geen goed plan dus?
Mja heb het ook al eens gedaan en er zat ronduit een gistsmaak aan het deeg..maar ik ben geen fervent bakker dus wie weetw as het toeval (al had ik het de keer erna geen gistsmaak met dezelfde hvlheid en 2 uur rijzen).
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 2 mei 2009 @ 22:38:11 #70
216210 Ml-etje
pi_68605540
Laat het onder het motto uitproberen ook n nachtje staan..zit me nu wel te bedenken hoe lang dat maïs ook weer de oven in moet..
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 3 mei 2009 @ 07:27:35 #71
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68611133
laat me even weten of je nu weer een gistsmaak hebt
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 3 mei 2009 @ 08:17:34 #72
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68611224
quote:
Op vrijdag 1 mei 2009 20:33 schreef The_Hives het volgende:

[..]

een te lange narijs? Lang laten rijzen is toch juist goed? Ik ben eigenlijk van plan om volgende week op een avond deeg te maken en na 2e keer kneden het een nachtje te laten staan om meteen de volgende morgen te bakken. Geen goed plan dus?
Het deeg moet nog wel een beetje standig zijn als je het gaat bakken. Lang rijzen is goed met de juiste gist verhouding. Dus zoals jij wilt een nacht te laten staat, zou ik de gist in ieder geval halveren en misschien nog wel minder toevoegen! En dat tweede keer kneden zie ik niet het nut van in. Gewoon 1 keer kneden, een uurtje laten staan (of langer met een gist vermindering), en vormen tot het brood! Dan de narijs geven en alles komt goed
  zondag 3 mei 2009 @ 11:03:41 #73
216210 Ml-etje
pi_68612837
Oei dat van gist minderen heb ik te laat gelezen, oven piept dat hij nu klaar is.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 3 mei 2009 @ 12:48:41 #74
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68615270
quote:
Op zondag 3 mei 2009 11:03 schreef Ml-etje het volgende:
Oei dat van gist minderen heb ik te laat gelezen, oven piept dat hij nu klaar is.
en?

Ik ga zo even een preferment in elkaar flansen, kan ik daar dinsdag weer een brood van bakken, dan is m'n hollandse bakkersbrood (lekker!) weer op, en moet ik het met vies Zweeds brood doen....
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  zondag 3 mei 2009 @ 15:26:52 #75
216210 Ml-etje
pi_68620543
Was goed te eten lekker stevig heb hem wel nog even teruggedaan om de onderkant ook te laten bruinen.
De korst is helaas niet zo knapperig als bakkers maïsbrood.
Maar verder vult het erg goed en lekker qua smaak.
Volgende week aan de krenten
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  donderdag 7 mei 2009 @ 14:30:26 #76
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68771806
deze komt net uit de oven...even laten afkoelen, en dan is het tijd voor lunch!



Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  donderdag 7 mei 2009 @ 14:56:58 #77
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_68772779
ja hoi, dit ga ik ook een keer doen
Ja doei.
  donderdag 7 mei 2009 @ 21:38:11 #78
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68787795
Deze komt nét uit de oven:



Vorm ziet er redelijk uit voor 2e broodpoging
Als 'ie afgekoeld is even opensnijden voor de binnenkant
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 7 mei 2009 @ 21:45:32 #79
145955 Isegrim
pi_68788108
Die ziet er echt supermooi uit, Nembrionic!
  donderdag 7 mei 2009 @ 22:08:19 #80
-1 #ANONIEM
pi_68789089
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 14:30 schreef AKnynke het volgende:
deze komt net uit de oven...even laten afkoelen, en dan is het tijd voor lunch!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat maak jij dan mooi brood! Receptje? Ik vind het zweedse brood ook maar niets In juni ga ik weer naar NL en neem een oerbrood mee!
  donderdag 7 mei 2009 @ 22:33:31 #81
216210 Ml-etje
pi_68790339
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 21:38 schreef Nembrionic het volgende:
Deze komt nét uit de oven:

[ afbeelding ]

Vorm ziet er redelijk uit voor 2e broodpoging
Als 'ie afgekoeld is even opensnijden voor de binnenkant
Zoo sjiek zeg!
Wel of g1 vorm?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  donderdag 7 mei 2009 @ 22:59:01 #82
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68791585
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 21:45 schreef Isegrim het volgende:
Die ziet er echt supermooi uit, Nembrionic!
Thanks
Ik vind die van AKnynke nog veel mooier wel
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 22:33 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Zoo sjiek zeg!
Wel of g1 vorm?
Een vorm
Mijn experiment van gisteren heb ik zonder vorm gedaan en dat was toch niet je-van-het.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 7 mei 2009 @ 23:02:55 #83
66083 Platina
78th Element
pi_68791765
Ik weet niet of het al gezegd is maar luchtiger brood kun je dus krijgen door het deeg te kneden, het vervolgens te laten rusten (10-15 minuten) en weer opnieuw te kneden. De zwavelstofbruggen in het brood worden dan namelijk verplaatst zeg maar waardoor er meer ruimte (opgevuld door lucht) in het brood komt.
  † In Memoriam † donderdag 7 mei 2009 @ 23:15:30 #84
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68792342
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 23:02 schreef Platina het volgende:
Ik weet niet of het al gezegd is maar luchtiger brood kun je dus krijgen door het deeg te kneden, het vervolgens te laten rusten (10-15 minuten) en weer opnieuw te kneden. De zwavelstofbruggen in het brood worden dan namelijk verplaatst zeg maar waardoor er meer ruimte (opgevuld door lucht) in het brood komt.
Naar die tip heb ik zo'n 356452433548653 keer gevraagd ... Dankje
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 8 mei 2009 @ 06:53:38 #85
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68797256
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 23:02 schreef Platina het volgende:
Ik weet niet of het al gezegd is maar luchtiger brood kun je dus krijgen door het deeg te kneden, het vervolgens te laten rusten (10-15 minuten) en weer opnieuw te kneden. De zwavelstofbruggen in het brood worden dan namelijk verplaatst zeg maar waardoor er meer ruimte (opgevuld door lucht) in het brood komt.
Daar ben ik het niet mee eens.

Met het kneden van een brood ontstaan lucht celletjes. Hoe langer je kneed hoe meer en kleinere lucht cellen je krijgt. En al helemaal als je een deeg wat al een korte rijs heeft gehad nog een keer op z'n donder gaat geven door weer te gaan kneden.

Ik denk om een luchtiger brood te krijgen wat jullie willen is gewoon:
Iets meer gist.
Iets meer water
Niet te lang kneden
Deeg laten rusten (bv een uur a 1,5 uur), dan voorzichtig opmaken tot het gewenste brood,.
  vrijdag 8 mei 2009 @ 09:21:00 #86
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68798949
wat ik doe met mijn broden is 10 minuten kneden, ongeveer 2 uur laten rijzen, weer 10 minuten kneden, in vorm brengen en dan nog een keer een uur rijzen...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  vrijdag 8 mei 2009 @ 09:55:35 #87
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68800035
De binnenkant. Beetje blurry maarja
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:10:54 #88
-1 #ANONIEM
pi_68800516
Oké hele domme vraag wrs Maar ik heb kant en klare broodmix gekocht waar per 100 gram broodmix 350 kcal in zitten. Het is een kilo. Er moet 600 ml water bij en dan maak je 2 broden. Alleen, hoeveel kcal zitten er na bereiding in per 100 gram?
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:12:42 #89
-1 #ANONIEM
pi_68800581
10 keer 350 kcal= 3500 kcal. Gedeeld door 16 (want 1600 gram in totaal)= 218 kcal per 100 gram?
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:12:45 #90
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68800582
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 22:08 schreef heaven7 het volgende:

[..]

Wat maak jij dan mooi brood! Receptje? Ik vind het zweedse brood ook maar niets In juni ga ik weer naar NL en neem een oerbrood mee!
oh, en mijn brood is gemaakt met
- ongeveer 200 gram vetemjol (gewoon wit meel)
- 150 gram grahamsmjol (Geen idee wat dat in het nederlands is)
150 gram lantbrodsmjol (idem)
(alles met stipjes op de gewenste plaatsen, natuurlijk!)
ogeveer 15 gram verse gist
300 gram warm water (met de gist erin opgelost)
4/5 theelepels zout

alle sorten meel bij elkaar, water met gist erbij en kneden. Tegen het eind vanhet kneden het zout toevoegen, en nog even kneden. Met een vochtige doek erovre op een warme plaats laten rijzen, totdat het volume verdubbelt is. Ik laat het meestal tussen 1 en 2 uur staan, maar soms ook wel langer. Daarna nog een keer kneden. Nu zet ik de oven aan om te voorverwarmen, op ongeveer 220 graden. Na het kneden stop ik het brood in een vorm of leg ik het op een bakplaat, en zet ik het op het fornuis. De warmte van de oven trekt door, zodat het brood mooi rijst. Als het genoeg gerezen heeft zet ik het 30-35 minuten in de oven. Het is klaar als het brood loslaat van de vorm en hol klinkt als je er op klopt. Even af laten koelen op het rooster, en het eerste sneetje met roomboter en zeezout eten!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:14:15 #91
-1 #ANONIEM
pi_68800638
Klinkt goed! Is het net zo lekker als NL brood? En hoelang kun je het bewaren? De nederlandse namen hoef ik ook niet te weten, kan gewoon naar de Ica he Thanks!
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:43:41 #92
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68801672
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:12 schreef heaven7 het volgende:
10 keer 350 kcal= 3500 kcal. Gedeeld door 16 (want 1600 gram in totaal)= 218 kcal per 100 gram?
yep. Als je het zo berekend wel. Maar als je helemaal zeker wilt weten moet je het brood wegen (gewicht is ook afhankelijk hoeveel er natuurlijk aan water verdampt/temp) nadat het afgekoeld is. En dan die 3500 delen door het gewicht.

Maar brood is geen dikmaker hoor, daar kan je dus lekker van eten

gaat er meer om dat je erg geen potten vol met beleg op smeert
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:44:37 #93
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68801710
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:14 schreef heaven7 het volgende:
Klinkt goed! Is het net zo lekker als NL brood? En hoelang kun je het bewaren? De nederlandse namen hoef ik ook niet te weten, kan gewoon naar de Ica he Thanks!
ik vind het heel erg lekker brood. en het is minstens een dag of 4 houdbaar, maar meestal is het hier voor die tijd wel op.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:47:19 #94
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68801797
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:12 schreef AKnynke het volgende:


alle sorten meel bij elkaar, water met gist erbij en kneden. Tegen het eind vanhet kneden het zout toevoegen, en nog even kneden. Met een vochtige doek erovre op een warme plaats laten rijzen, totdat het volume verdubbelt is. Ik laat het meestal tussen 1 en 2 uur staan, maar soms ook wel langer. Daarna nog een keer kneden. Nu zet ik de oven aan om te voorverwarmen, op ongeveer 220 graden. Na het kneden stop ik het brood in een vorm of leg ik het op een bakplaat, en zet ik het op het fornuis. De warmte van de oven trekt door, zodat het brood mooi rijst. Als het genoeg gerezen heeft zet ik het 30-35 minuten in de oven. Het is klaar als het brood loslaat van de vorm en hol klinkt als je er op klopt. Even af laten koelen op het rooster, en het eerste sneetje met roomboter en zeezout eten!
oe, daar heb ik nog niet aan gedacht mbt warme plaats. Ik zet hem volgende keer ook op de magnetron terwijl die (oven ) voor verwarmt
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:53:07 #95
-1 #ANONIEM
pi_68802002
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:43 schreef The_Hives het volgende:

[..]

yep. Als je het zo berekend wel. Maar als je helemaal zeker wilt weten moet je het brood wegen (gewicht is ook afhankelijk hoeveel er natuurlijk aan water verdampt/temp) nadat het afgekoeld is. En dan die 3500 delen door het gewicht.

Maar brood is geen dikmaker hoor, daar kan je dus lekker van eten

gaat er meer om dat je erg geen potten vol met beleg op smeert
Ke thanks! Gelukkig is dit brood zo lekker dat er geen potten beleg ophoeven Helaas is supervers het lekkerst en een dag later is het al minder. Maar het blijft zoveel beter dan het zweedse vieze fabrieksbrood
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:53:43 #96
-1 #ANONIEM
pi_68802026
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:44 schreef AKnynke het volgende:

[..]

ik vind het heel erg lekker brood. en het is minstens een dag of 4 houdbaar, maar meestal is het hier voor die tijd wel op.
Ik ga em eens proberen
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:03:35 #97
66083 Platina
78th Element
pi_68812934
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 06:53 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Daar ben ik het niet mee eens.

Met het kneden van een brood ontstaan lucht celletjes. Hoe langer je kneed hoe meer en kleinere lucht cellen je krijgt. En al helemaal als je een deeg wat al een korte rijs heeft gehad nog een keer op z'n donder gaat geven door weer te gaan kneden.

Ik denk om een luchtiger brood te krijgen wat jullie willen is gewoon:
Iets meer gist.
Iets meer water
Niet te lang kneden
Deeg laten rusten (bv een uur a 1,5 uur), dan voorzichtig opmaken tot het gewenste brood,.
Door het kneden van brood worden (onder invloed van XSH) de zwavelstofbruggen verbroken, in de hieropvolgende rustperiode worden deze weer gevormd maar op andere plaatsen. Gevolg: grotere tussenruimtes.

Doel hiervan is het gluten verder te ontwikkelen zodat het gashoudend vermogen optimaal is en het aantal gaskernen in het deeg te vergroten, hiermee krijg je een fijnere kruin. Overigens zal het grootste deel van het gas gewoon ontsnappen tijdens het kneden.

Ik ben het wel met je eens dat je deze handelingen niet te vaak moet herhalen.
edit: en misschien na de rustperiode wel omslaan ipv kneden.

Tips:
- Voeg lecithine toe voor een vergrote deegstabiliteit en gashoudend vermogen (0,3 tot 0,5% van het bloemgewicht) (bruinbrood)
- GMS en CSL voor witbrood
- Gebruik eens bastaardsuiker ipv normale suiker voor een bruinere korst en malser brood.
- Stoom in de oven bij het begin van het bakproces voorkomt dat het brood onregelmatig scheurt en geeft ook een betere korstkleur.

aldus mijn diktaat bakkerijtechnologie, ik zal binnenkort ook eens wat methodes uitproberen om te zien of het echt werkt

[ Bericht 1% gewijzigd door Platina op 08-05-2009 16:22:32 ]
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:07:49 #98
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68813080
basterdsuiker ipv suiker. Dat is dus indien je suiker in je brood doet?
Ik heb zin om eens een zakje vanillesuiker door het deeg te gooien. Wordt dat wat?

En "lecithine" is waar te krijgen? En wat is GMS en CSL?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:19:02 #99
66083 Platina
78th Element
pi_68813473
GMS = Glycerolmonostearaat en CSL = Calcium-steroyl-2-lactaat.
Ik weet niet waar die zooi te verkrijgen is.

En je kunt zeker eens proberen suiker in je brood te doen. Zorgt voor een bruinere korst (indien reducerende suikers toegevoegd (saccharose is dit niet)) en je krijgt een malsere kruim. Ik weet niet precies wat er in vanillesuiker zit maar je kunt het allicht proberen. Ga uit van ongeveer 2% op 100% bloem.

let op: de suiker niet gelijktijdig toevoegen met de gist!
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:20:40 #100
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68813534
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 16:19 schreef Platina het volgende:
let op: de suiker niet gelijktijdig toevoegen met de gist!
Nou, dat was eigenlijk de reden dat ik het er nog niet ingedaan heb. CO2 is leuk maar alcohol in je brood niet
Dus dat moest ik even weten.

De vraag is: wanneer dan wel?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')