Poolish/PrefermentSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.quote:mijn brood is 'kruimelig![]()
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.quote:gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist
- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.
- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.quote:Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2
Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.
Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?quote:een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.quote:Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.
Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.quote:Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten
Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)
Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.quote:focacciabrood:
500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten
Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!
Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!quote:Honing-walnoten-brood
Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten
Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minutenquote:Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.quote:Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.
Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.
Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.
Donderdag Laat het met rust.
Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.
Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.quote:Maisbrood
Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel
Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist
Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:
Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.
Maar kenden ed kan ook met de hand![]()
Maisbrood versie 2
* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD
Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.
Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout
40 min op 240 graden voor 400gr brood
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wat resultaten van Fok!kersHier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showenSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste![]()
[ Bericht 1% gewijzigd door The_Hives op 12-04-2009 15:11:52 ]AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
Goed kneden!quote:Op zondag 12 april 2009 18:33 schreef 2cv het volgende:
TVP.
Tevens de vraag hoe je brood luchtig(er) maakt. Een paar uur extra laten rijzen lijkt mij geen goede manier.
jij bent ook flink aan het bakken de laatste tijdquote:Op zondag 12 april 2009 19:44 schreef Ml-etje het volgende:leuk Hives!
Tsja mijn ervaring is dat brood uit een pakje vaak vettiger en minder luchtig is.
Goed kneden, twee keer laten rijzen (tussen door het lucht eruit meppen) en dan goed gerezen in een degelijke vorm de oven in.
Heb hem overigens de 2e keer in de licht voorverwarmde oven laten rijzen.
Mijn volgende brood (aanstaand weekend) wordt een krentenbroodje of iets met noten
Hoe maak je brood luchtiger ?quote:Op maandag 13 april 2009 09:16 schreef Mr-Z het volgende:
tvp (maak iedere dag zelf brood, dus voor tips vraag maar op)
Heb je een berichtje gestuurdquote:Op woensdag 15 april 2009 21:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Mr-Z, had je nog wat titels van die Duitse vakliteratuur?
Je kan het ook op het forum hier zetten hoor, daar is het immers voor bedoeld...quote:Op woensdag 15 april 2009 22:17 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Heb je een berichtje gestuurd![]()
Verder kwam ik deze website tegen met zeer veel informatie. (Wel in duits) http://www.all2know.net/index.php?art=art/s/a/u/Sauerteig.html
Ik denk dat ik morgen dat recept ga gebruiken. Maar het meel vervang ik door bio tarwebloem van Koopmans.quote:Volkorenbrood:
Ingredienten:
500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water
Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Maakt het overigens veel uit of ik bij dat recept het deeg in een bakvorm gooi ?quote:Op woensdag 22 april 2009 22:25 schreef 2cv het volgende:
[..]
Ik denk dat ik morgen dat recept ga gebruiken. Maar het meel vervang ik door bio tarwebloem van Koopmans.
Ik vind bakblikken niet fijn.quote:Op zondag 12 april 2009 15:49 schreef uniekhoorn het volgende:
Wat een leuke OP!
Doe het ook wel eens, alleen nog steeds met een pakje gewoon omdat ik het leuk vind.. Maar dit ga ik sowieso ook proberen.
Ik maak toch altijd "vloer" brood, heb nl. nog geen bakblik
Trouwens, gaat een bakblik beter?
als het maar goed smaakt, daar gaat het uiteindelijk om, toch?quote:Op vrijdag 24 april 2009 23:20 schreef 2cv het volgende:
Oh, ik heb ook nooit beweerd dat het anders wasBlijft leuk om mee te experimenteren/proberen . En ondanks dat mijn brood ook wel iets weg heeft van een pannekoek wil ik dit brood nog niet als mislukt bestempelen.
Ik heb liever een steviger brood dan het suikerspin/schuimbrood wat je in NL bij bakker en supermarkt krijgt.quote:Op zaterdag 25 april 2009 15:01 schreef 2cv het volgende:
De smaak is goed, mar het brood is te stevig/dicht/hard. Dat eet niet prettig.
maak daar maar 97 graden van....quote:Op zondag 26 april 2009 17:27 schreef KrnKje het volgende:
[ afbeelding ]
Dit is toen het net nog 5 minuten langer erin moest... Intussen is het eruit, maar ik wil het nog niet aansnijden; zo zonde voor morgen
Meestal meet ik tegenwoordig de kerntemperatuur door er gewoon de thermometer in te steken, als die ~90 graden is, is het brood klaar/gaar.
Dat verklaart dus de extra tijd die het brood er nog extra langer in had gemogen nadat ik vond dat het klaar wasquote:
Zie ik daar nu een ronde pizzasteen voor in de combimagnetron?quote:Op zondag 26 april 2009 17:27 schreef KrnKje het volgende:
[ afbeelding ]
Dit is toen het net nog 5 minuten langer erin moest... Intussen is het eruit, maar ik wil het nog niet aansnijden; zo zonde voor morgen
Meestal meet ik tegenwoordig de kerntemperatuur door er gewoon de thermometer in te steken, als die ~90 graden is, is het brood klaar/gaar.
Brood van tarwemeel is niet lang lekker, dat moet je vers eten. Brood van Roggemeel hou je veel langer lekker.quote:Op dinsdag 28 april 2009 14:53 schreef heaven7 het volgende:
En hoe bewaar je een zelfgebakken brood het beste? Ik heb er één onder een theedoek staan die af staat te koelenZiet er bijzonder goed gelukt uit maar heb flink gesmokkeld
Kant en klare mix van de supermarkt. Wel met de hand gekneed.
Maar hoe houd ik em nu het langst en het best lekker?
Deeg van roggemeel plakt altijd enorm, is daar wat aan te doen? Zelfs als ik een van de rogge vervang door tarwe plakt het nog steeds, terwijl alleen tarwe bijna niet plakt.quote:Op dinsdag 28 april 2009 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Brood van Roggemeel hou je veel langer lekker.
Geef eens het recept wat je gebruikt en wat voor brood je er van maakt. Sommige degen moeten juist plakkenquote:Op dinsdag 28 april 2009 19:22 schreef Deliah het volgende:
[..]
Deeg van roggemeel plakt altijd enorm, is daar wat aan te doen? Zelfs als ik een van de rogge vervang door tarwe plakt het nog steeds, terwijl alleen tarwe bijna niet plakt.
Ja maar hoe bewaar ik het het beste? In een plastic zak? In een broodtrommel zonder zak? In een papieren zak? Kan je het invriezen?quote:Op dinsdag 28 april 2009 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Brood van tarwemeel is niet lang lekker, dat moet je vers eten. Brood van Roggemeel hou je veel langer lekker.
500 gram meel (waarvan 300 gram tarwe en 200 gram rogge)quote:Op woensdag 29 april 2009 06:35 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Geef eens het recept wat je gebruikt en wat voor brood je er van maakt. Sommige degen moeten juist plakken
ten eerste zou ik ook nog 10 gram zout toevoegenquote:Op woensdag 29 april 2009 12:26 schreef Deliah het volgende:
[..]
500 gram meel (waarvan 300 gram tarwe en 200 gram rogge)
300 ml water
1 zakje instantgist en 2 eetlepel zuurdesem
Alles mengen en kneden, paar uur laten staan, nog eens kneden, vormen en op bakplaat met bakpapier leggen, half uur laten staan en bakken.
Het smaakt prima, het rijst ook goed, maar het plakt zo! Het plakt nauwelijks aan elkaar, maar bijzonder goed aan tafelblad en handen. En als het eenmaal op het bakpapier geplaatst is, krijg ik het daar ook niet meer van af, omdat het ook daar aan vast geplakt zit.
Als je alleen 500 gram tarwe met 300ml water hebt, plakt het goed aan elkaar en nauwelijks tot niet aan handen en tafel.
Dankjewel hoorquote:Op donderdag 30 april 2009 11:14 schreef Mr-Z het volgende:
Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en succes!!!!!!
Misschien een tip om de rozijnen/krenten nog beter te krijgen!quote:Op vrijdag 1 mei 2009 18:37 schreef sigme het volgende:
Ik maak krentenbrood niet met melk. Wel met preferment.
Ongeveer 2 ons bloem met 2dl (lauw) water mengen, 3gr droge gist erdoor, 2 uur laten rijzen.
Aanmaken met bloem totdat het handelbaar deeg is (ongeveer 2 ons). Theelepel zout erdoor.
Ruime handvol krenten even afspoelen met warm water. Door het deeg kneden, tot brood vormen, probeer geen 'blote' krenten bovenop te hebben (dat verbrandt). In broodvorm ofzo, laten rijzen tot verdubbeld (anderhalf uur?). Bakken.
Wat ik tegenwoordig doe is de deegflap uitrollen, de krentenmassa fijnmalen, dan de krentenmassa over de deegflap uitsmeren en het geheel oprollen, rijzen, bakken. Werkt wonderbaarlijk wel en ziet er bijzonder feestelijk uit.
O ja, dat staat steeds op de lijst goede voornemens, maar bij uitvoering ben ik dan steeds een dag te laat. Plan is eigenlijk ze te weken in een scheut drank, zou dat wat toevoegen?quote:Op vrijdag 1 mei 2009 19:49 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Misschien een tip om de rozijnen/krenten nog beter te krijgen!
Zet ze (een dag van te voren) in lauw/warm water zo'n 15 min. om te weken.
spoel ze daarna met warm water af
daarna met koud water en laat ze in een vergiet o.i.d. een dag lang uit lekken.
Zo krijg je de perfecte rozijnen/krenten!!!!
Na het wassen en weken vermengen en een nachtje laten staan met een scheut rum!!!! heeeeeeeerlijk! En dan ook nog wat noten door het deeg mengen.quote:Op vrijdag 1 mei 2009 20:04 schreef sigme het volgende:
[..]
O ja, dat staat steeds op de lijst goede voornemens, maar bij uitvoering ben ik dan steeds een dag te laat. Plan is eigenlijk ze te weken in een scheut drank, zou dat wat toevoegen?
Oh ja - een scheutje vanillearoma toevoegen aan krentebrood is lekker. Wat ook kan is een flinke snuif kaneel.
quote:Op donderdag 30 april 2009 11:14 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
ten eerste zou ik ook nog 10 gram zout toevoegen![]()
Verder is het belangrijk dat je wat warmer water neemt (lauw/warm), en niet te lang kneed. Misschien een optie om het in een keuken machientje te kneden? Dit deeg zal altijd wel wat plakken net na het kneden. Je kan je handen wat bevochtigen met olie, of wat bloem gebruiken op het tafelblad.
Doe na het kneden je deeg in een afgesloten kom/bakje en laat deze een ongeveer uur rijzen (totdat het een klein beetje meer volume heeft). Je zal zien dat het deeg nu veel minder plakt.
Sla alle lucht er uit en vorm het tot een brood, maar niet te veel spanning aanbrengen!!!!!! gewoon oprollen of een bolletje van maken. DUS NIET NOG EEN KEER KNEDEN
Nu laten rijzen (liefst afgedekt). Ik verwacht zo'n uur tot 1.5 uur bij kamer temperatuur. Let op dat het brood niet te uitgezakt en te instabiel wordt. Dan heb je een te lange narijs gehad.
Voor het bakken is het misschien mooi om het brood te bestuiven met wat roggebloem en wat in te snijden.
Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en succes!!!!!!
Mja heb het ook al eens gedaan en er zat ronduit een gistsmaak aan het deeg..maar ik ben geen fervent bakker dus wie weetw as het toeval (al had ik het de keer erna geen gistsmaak met dezelfde hvlheid en 2 uur rijzen).quote:Op vrijdag 1 mei 2009 20:33 schreef The_Hives het volgende:
[..]
een te lange narijs? Lang laten rijzen is toch juist goed? Ik ben eigenlijk van plan om volgende week op een avond deeg te maken en na 2e keer kneden het een nachtje te laten staan om meteen de volgende morgen te bakken. Geen goed plan dus?
Het deeg moet nog wel een beetje standig zijn als je het gaat bakken. Lang rijzen is goed met de juiste gist verhouding. Dus zoals jij wilt een nacht te laten staat, zou ik de gist in ieder geval halveren en misschien nog wel minder toevoegen! En dat tweede keer kneden zie ik niet het nut van in. Gewoon 1 keer kneden, een uurtje laten staan (of langer met een gist vermindering), en vormen tot het brood! Dan de narijs geven en alles komt goedquote:Op vrijdag 1 mei 2009 20:33 schreef The_Hives het volgende:
[..]
een te lange narijs? Lang laten rijzen is toch juist goed? Ik ben eigenlijk van plan om volgende week op een avond deeg te maken en na 2e keer kneden het een nachtje te laten staan om meteen de volgende morgen te bakken. Geen goed plan dus?
en?quote:Op zondag 3 mei 2009 11:03 schreef Ml-etje het volgende:
Oei dat van gist minderen heb ik te laat gelezen, oven piept dat hij nu klaar is.
quote:Op donderdag 7 mei 2009 14:30 schreef AKnynke het volgende:
deze komt net uit de oven...even laten afkoelen, en dan is het tijd voor lunch!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zoo sjiek zeg!quote:Op donderdag 7 mei 2009 21:38 schreef Nembrionic het volgende:
Deze komt nét uit de oven:
[ afbeelding ]
Vorm ziet er redelijk uit voor 2e broodpoging
Als 'ie afgekoeld is even opensnijden voor de binnenkant
Thanksquote:Op donderdag 7 mei 2009 21:45 schreef Isegrim het volgende:
Die ziet er echt supermooi uit, Nembrionic!
Een vormquote:
Naar die tip heb ik zo'n 356452433548653 keer gevraagd ... Dankjequote:Op donderdag 7 mei 2009 23:02 schreef Platina het volgende:
Ik weet niet of het al gezegd is maar luchtiger brood kun je dus krijgen door het deeg te kneden, het vervolgens te laten rusten (10-15 minuten) en weer opnieuw te kneden. De zwavelstofbruggen in het brood worden dan namelijk verplaatst zeg maar waardoor er meer ruimte (opgevuld door lucht) in het brood komt.
Daar ben ik het niet mee eens.quote:Op donderdag 7 mei 2009 23:02 schreef Platina het volgende:
Ik weet niet of het al gezegd is maar luchtiger brood kun je dus krijgen door het deeg te kneden, het vervolgens te laten rusten (10-15 minuten) en weer opnieuw te kneden. De zwavelstofbruggen in het brood worden dan namelijk verplaatst zeg maar waardoor er meer ruimte (opgevuld door lucht) in het brood komt.
oh, en mijn brood is gemaakt metquote:Op donderdag 7 mei 2009 22:08 schreef heaven7 het volgende:
[..]Wat maak jij dan mooi brood!
Receptje? Ik vind het zweedse brood ook maar niets
In juni ga ik weer naar NL en neem een oerbrood mee!
yep. Als je het zo berekend wel. Maar als je helemaal zeker wilt weten moet je het brood wegen (gewicht is ook afhankelijk hoeveel er natuurlijk aan water verdampt/temp) nadat het afgekoeld is. En dan die 3500 delen door het gewicht.quote:Op vrijdag 8 mei 2009 10:12 schreef heaven7 het volgende:
10 keer 350 kcal= 3500 kcal. Gedeeld door 16 (want 1600 gram in totaal)= 218 kcal per 100 gram?![]()
ik vind het heel erg lekker brood. en het is minstens een dag of 4 houdbaar, maar meestal is het hier voor die tijd wel op.quote:Op vrijdag 8 mei 2009 10:14 schreef heaven7 het volgende:
Klinkt goed! Is het net zo lekker als NL brood? En hoelang kun je het bewaren? De nederlandse namen hoef ik ook niet te weten, kan gewoon naar de Ica heThanks!
oe, daar heb ik nog niet aan gedacht mbt warme plaats. Ik zet hem volgende keer ook op de magnetron terwijl die (ovenquote:Op vrijdag 8 mei 2009 10:12 schreef AKnynke het volgende:
alle sorten meel bij elkaar, water met gist erbij en kneden. Tegen het eind vanhet kneden het zout toevoegen, en nog even kneden. Met een vochtige doek erovre op een warme plaats laten rijzen, totdat het volume verdubbelt is. Ik laat het meestal tussen 1 en 2 uur staan, maar soms ook wel langer. Daarna nog een keer kneden. Nu zet ik de oven aan om te voorverwarmen, op ongeveer 220 graden. Na het kneden stop ik het brood in een vorm of leg ik het op een bakplaat, en zet ik het op het fornuis. De warmte van de oven trekt door, zodat het brood mooi rijst. Als het genoeg gerezen heeft zet ik het 30-35 minuten in de oven. Het is klaar als het brood loslaat van de vorm en hol klinkt als je er op klopt. Even af laten koelen op het rooster, en het eerste sneetje met roomboter en zeezout eten!
Ke thanks! Gelukkig is dit brood zo lekker dat er geen potten beleg ophoevenquote:Op vrijdag 8 mei 2009 10:43 schreef The_Hives het volgende:
[..]
yep. Als je het zo berekend wel. Maar als je helemaal zeker wilt weten moet je het brood wegen (gewicht is ook afhankelijk hoeveel er natuurlijk aan water verdampt/temp) nadat het afgekoeld is. En dan die 3500 delen door het gewicht.
Maar brood is geen dikmaker hoor, daar kan je dus lekker van eten![]()
gaat er meer om dat je erg geen potten vol met beleg op smeert
Ik ga em eens proberenquote:Op vrijdag 8 mei 2009 10:44 schreef AKnynke het volgende:
[..]
ik vind het heel erg lekker brood. en het is minstens een dag of 4 houdbaar, maar meestal is het hier voor die tijd wel op.
Door het kneden van brood worden (onder invloed van XSH) de zwavelstofbruggen verbroken, in de hieropvolgende rustperiode worden deze weer gevormd maar op andere plaatsen. Gevolg: grotere tussenruimtes.quote:Op vrijdag 8 mei 2009 06:53 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Daar ben ik het niet mee eens.
Met het kneden van een brood ontstaan lucht celletjes. Hoe langer je kneed hoe meer en kleinere lucht cellen je krijgt. En al helemaal als je een deeg wat al een korte rijs heeft gehad nog een keer op z'n donder gaat geven door weer te gaan kneden.
Ik denk om een luchtiger brood te krijgen wat jullie willen is gewoon:
Iets meer gist.
Iets meer water
Niet te lang kneden
Deeg laten rusten (bv een uur a 1,5 uur), dan voorzichtig opmaken tot het gewenste brood,.
Nou, dat was eigenlijk de reden dat ik het er nog niet ingedaan heb. CO2 is leuk maar alcohol in je brood nietquote:Op vrijdag 8 mei 2009 16:19 schreef Platina het volgende:
let op: de suiker niet gelijktijdig toevoegen met de gist!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |