abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 7 mei 2009 @ 14:30:26 #76
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68771806
deze komt net uit de oven...even laten afkoelen, en dan is het tijd voor lunch!



Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_68772779
ja hoi, dit ga ik ook een keer doen
Ja doei.
  donderdag 7 mei 2009 @ 21:38:11 #78
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68787795
Deze komt nét uit de oven:



Vorm ziet er redelijk uit voor 2e broodpoging
Als 'ie afgekoeld is even opensnijden voor de binnenkant
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_68788108
Die ziet er echt supermooi uit, Nembrionic!
pi_68789089
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 14:30 schreef AKnynke het volgende:
deze komt net uit de oven...even laten afkoelen, en dan is het tijd voor lunch!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat maak jij dan mooi brood! Receptje? Ik vind het zweedse brood ook maar niets In juni ga ik weer naar NL en neem een oerbrood mee!
pi_68790339
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 21:38 schreef Nembrionic het volgende:
Deze komt nét uit de oven:

[ afbeelding ]

Vorm ziet er redelijk uit voor 2e broodpoging
Als 'ie afgekoeld is even opensnijden voor de binnenkant
Zoo sjiek zeg!
Wel of g1 vorm?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  donderdag 7 mei 2009 @ 22:59:01 #82
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68791585
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 21:45 schreef Isegrim het volgende:
Die ziet er echt supermooi uit, Nembrionic!
Thanks
Ik vind die van AKnynke nog veel mooier wel
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 22:33 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Zoo sjiek zeg!
Wel of g1 vorm?
Een vorm
Mijn experiment van gisteren heb ik zonder vorm gedaan en dat was toch niet je-van-het.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 7 mei 2009 @ 23:02:55 #83
66083 Platina
78th Element
pi_68791765
Ik weet niet of het al gezegd is maar luchtiger brood kun je dus krijgen door het deeg te kneden, het vervolgens te laten rusten (10-15 minuten) en weer opnieuw te kneden. De zwavelstofbruggen in het brood worden dan namelijk verplaatst zeg maar waardoor er meer ruimte (opgevuld door lucht) in het brood komt.
  † In Memoriam † donderdag 7 mei 2009 @ 23:15:30 #84
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68792342
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 23:02 schreef Platina het volgende:
Ik weet niet of het al gezegd is maar luchtiger brood kun je dus krijgen door het deeg te kneden, het vervolgens te laten rusten (10-15 minuten) en weer opnieuw te kneden. De zwavelstofbruggen in het brood worden dan namelijk verplaatst zeg maar waardoor er meer ruimte (opgevuld door lucht) in het brood komt.
Naar die tip heb ik zo'n 356452433548653 keer gevraagd ... Dankje
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 8 mei 2009 @ 06:53:38 #85
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68797256
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 23:02 schreef Platina het volgende:
Ik weet niet of het al gezegd is maar luchtiger brood kun je dus krijgen door het deeg te kneden, het vervolgens te laten rusten (10-15 minuten) en weer opnieuw te kneden. De zwavelstofbruggen in het brood worden dan namelijk verplaatst zeg maar waardoor er meer ruimte (opgevuld door lucht) in het brood komt.
Daar ben ik het niet mee eens.

Met het kneden van een brood ontstaan lucht celletjes. Hoe langer je kneed hoe meer en kleinere lucht cellen je krijgt. En al helemaal als je een deeg wat al een korte rijs heeft gehad nog een keer op z'n donder gaat geven door weer te gaan kneden.

Ik denk om een luchtiger brood te krijgen wat jullie willen is gewoon:
Iets meer gist.
Iets meer water
Niet te lang kneden
Deeg laten rusten (bv een uur a 1,5 uur), dan voorzichtig opmaken tot het gewenste brood,.
  vrijdag 8 mei 2009 @ 09:21:00 #86
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68798949
wat ik doe met mijn broden is 10 minuten kneden, ongeveer 2 uur laten rijzen, weer 10 minuten kneden, in vorm brengen en dan nog een keer een uur rijzen...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  vrijdag 8 mei 2009 @ 09:55:35 #87
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68800035
De binnenkant. Beetje blurry maarja
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_68800516
Oké hele domme vraag wrs Maar ik heb kant en klare broodmix gekocht waar per 100 gram broodmix 350 kcal in zitten. Het is een kilo. Er moet 600 ml water bij en dan maak je 2 broden. Alleen, hoeveel kcal zitten er na bereiding in per 100 gram?
pi_68800581
10 keer 350 kcal= 3500 kcal. Gedeeld door 16 (want 1600 gram in totaal)= 218 kcal per 100 gram?
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:12:45 #90
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68800582
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 22:08 schreef heaven7 het volgende:

[..]

Wat maak jij dan mooi brood! Receptje? Ik vind het zweedse brood ook maar niets In juni ga ik weer naar NL en neem een oerbrood mee!
oh, en mijn brood is gemaakt met
- ongeveer 200 gram vetemjol (gewoon wit meel)
- 150 gram grahamsmjol (Geen idee wat dat in het nederlands is)
150 gram lantbrodsmjol (idem)
(alles met stipjes op de gewenste plaatsen, natuurlijk!)
ogeveer 15 gram verse gist
300 gram warm water (met de gist erin opgelost)
4/5 theelepels zout

alle sorten meel bij elkaar, water met gist erbij en kneden. Tegen het eind vanhet kneden het zout toevoegen, en nog even kneden. Met een vochtige doek erovre op een warme plaats laten rijzen, totdat het volume verdubbelt is. Ik laat het meestal tussen 1 en 2 uur staan, maar soms ook wel langer. Daarna nog een keer kneden. Nu zet ik de oven aan om te voorverwarmen, op ongeveer 220 graden. Na het kneden stop ik het brood in een vorm of leg ik het op een bakplaat, en zet ik het op het fornuis. De warmte van de oven trekt door, zodat het brood mooi rijst. Als het genoeg gerezen heeft zet ik het 30-35 minuten in de oven. Het is klaar als het brood loslaat van de vorm en hol klinkt als je er op klopt. Even af laten koelen op het rooster, en het eerste sneetje met roomboter en zeezout eten!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_68800638
Klinkt goed! Is het net zo lekker als NL brood? En hoelang kun je het bewaren? De nederlandse namen hoef ik ook niet te weten, kan gewoon naar de Ica he Thanks!
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:43:41 #92
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68801672
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:12 schreef heaven7 het volgende:
10 keer 350 kcal= 3500 kcal. Gedeeld door 16 (want 1600 gram in totaal)= 218 kcal per 100 gram?
yep. Als je het zo berekend wel. Maar als je helemaal zeker wilt weten moet je het brood wegen (gewicht is ook afhankelijk hoeveel er natuurlijk aan water verdampt/temp) nadat het afgekoeld is. En dan die 3500 delen door het gewicht.

Maar brood is geen dikmaker hoor, daar kan je dus lekker van eten

gaat er meer om dat je erg geen potten vol met beleg op smeert
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:44:37 #93
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68801710
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:14 schreef heaven7 het volgende:
Klinkt goed! Is het net zo lekker als NL brood? En hoelang kun je het bewaren? De nederlandse namen hoef ik ook niet te weten, kan gewoon naar de Ica he Thanks!
ik vind het heel erg lekker brood. en het is minstens een dag of 4 houdbaar, maar meestal is het hier voor die tijd wel op.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  vrijdag 8 mei 2009 @ 10:47:19 #94
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68801797
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:12 schreef AKnynke het volgende:


alle sorten meel bij elkaar, water met gist erbij en kneden. Tegen het eind vanhet kneden het zout toevoegen, en nog even kneden. Met een vochtige doek erovre op een warme plaats laten rijzen, totdat het volume verdubbelt is. Ik laat het meestal tussen 1 en 2 uur staan, maar soms ook wel langer. Daarna nog een keer kneden. Nu zet ik de oven aan om te voorverwarmen, op ongeveer 220 graden. Na het kneden stop ik het brood in een vorm of leg ik het op een bakplaat, en zet ik het op het fornuis. De warmte van de oven trekt door, zodat het brood mooi rijst. Als het genoeg gerezen heeft zet ik het 30-35 minuten in de oven. Het is klaar als het brood loslaat van de vorm en hol klinkt als je er op klopt. Even af laten koelen op het rooster, en het eerste sneetje met roomboter en zeezout eten!
oe, daar heb ik nog niet aan gedacht mbt warme plaats. Ik zet hem volgende keer ook op de magnetron terwijl die (oven ) voor verwarmt
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_68802002
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:43 schreef The_Hives het volgende:

[..]

yep. Als je het zo berekend wel. Maar als je helemaal zeker wilt weten moet je het brood wegen (gewicht is ook afhankelijk hoeveel er natuurlijk aan water verdampt/temp) nadat het afgekoeld is. En dan die 3500 delen door het gewicht.

Maar brood is geen dikmaker hoor, daar kan je dus lekker van eten

gaat er meer om dat je erg geen potten vol met beleg op smeert
Ke thanks! Gelukkig is dit brood zo lekker dat er geen potten beleg ophoeven Helaas is supervers het lekkerst en een dag later is het al minder. Maar het blijft zoveel beter dan het zweedse vieze fabrieksbrood
pi_68802026
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 10:44 schreef AKnynke het volgende:

[..]

ik vind het heel erg lekker brood. en het is minstens een dag of 4 houdbaar, maar meestal is het hier voor die tijd wel op.
Ik ga em eens proberen
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:03:35 #97
66083 Platina
78th Element
pi_68812934
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 06:53 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Daar ben ik het niet mee eens.

Met het kneden van een brood ontstaan lucht celletjes. Hoe langer je kneed hoe meer en kleinere lucht cellen je krijgt. En al helemaal als je een deeg wat al een korte rijs heeft gehad nog een keer op z'n donder gaat geven door weer te gaan kneden.

Ik denk om een luchtiger brood te krijgen wat jullie willen is gewoon:
Iets meer gist.
Iets meer water
Niet te lang kneden
Deeg laten rusten (bv een uur a 1,5 uur), dan voorzichtig opmaken tot het gewenste brood,.
Door het kneden van brood worden (onder invloed van XSH) de zwavelstofbruggen verbroken, in de hieropvolgende rustperiode worden deze weer gevormd maar op andere plaatsen. Gevolg: grotere tussenruimtes.

Doel hiervan is het gluten verder te ontwikkelen zodat het gashoudend vermogen optimaal is en het aantal gaskernen in het deeg te vergroten, hiermee krijg je een fijnere kruin. Overigens zal het grootste deel van het gas gewoon ontsnappen tijdens het kneden.

Ik ben het wel met je eens dat je deze handelingen niet te vaak moet herhalen.
edit: en misschien na de rustperiode wel omslaan ipv kneden.

Tips:
- Voeg lecithine toe voor een vergrote deegstabiliteit en gashoudend vermogen (0,3 tot 0,5% van het bloemgewicht) (bruinbrood)
- GMS en CSL voor witbrood
- Gebruik eens bastaardsuiker ipv normale suiker voor een bruinere korst en malser brood.
- Stoom in de oven bij het begin van het bakproces voorkomt dat het brood onregelmatig scheurt en geeft ook een betere korstkleur.

aldus mijn diktaat bakkerijtechnologie, ik zal binnenkort ook eens wat methodes uitproberen om te zien of het echt werkt

[ Bericht 1% gewijzigd door Platina op 08-05-2009 16:22:32 ]
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:07:49 #98
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68813080
basterdsuiker ipv suiker. Dat is dus indien je suiker in je brood doet?
Ik heb zin om eens een zakje vanillesuiker door het deeg te gooien. Wordt dat wat?

En "lecithine" is waar te krijgen? En wat is GMS en CSL?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:19:02 #99
66083 Platina
78th Element
pi_68813473
GMS = Glycerolmonostearaat en CSL = Calcium-steroyl-2-lactaat.
Ik weet niet waar die zooi te verkrijgen is.

En je kunt zeker eens proberen suiker in je brood te doen. Zorgt voor een bruinere korst (indien reducerende suikers toegevoegd (saccharose is dit niet)) en je krijgt een malsere kruim. Ik weet niet precies wat er in vanillesuiker zit maar je kunt het allicht proberen. Ga uit van ongeveer 2% op 100% bloem.

let op: de suiker niet gelijktijdig toevoegen met de gist!
  vrijdag 8 mei 2009 @ 16:20:40 #100
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_68813534
quote:
Op vrijdag 8 mei 2009 16:19 schreef Platina het volgende:
let op: de suiker niet gelijktijdig toevoegen met de gist!
Nou, dat was eigenlijk de reden dat ik het er nog niet ingedaan heb. CO2 is leuk maar alcohol in je brood niet
Dus dat moest ik even weten.

De vraag is: wanneer dan wel?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')