abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † donderdag 23 april 2009 @ 20:07:08 #26
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68314726
quote:
Op woensdag 22 april 2009 22:25 schreef 2cv het volgende:

[..]

Ik denk dat ik morgen dat recept ga gebruiken. Maar het meel vervang ik door bio tarwebloem van Koopmans.
Maakt het overigens veel uit of ik bij dat recept het deeg in een bakvorm gooi ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 02:00:58 #27
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68325233
Brood gebakken volgens bovengenoemd recept. Het deeg leek meer op lijm dan op deeg en werd niet een mooie bal. In de oven heb ik het niet in een cakevorm gedaan maar op een plaat gelegd. Toen spreidde het nogal uit, maar het rees ook nog wat. Apart vormpje daardoor. Het brood voelt ook wat hard aan maar dat zal zijn omdat het te plat is.

Morgen foto's en een smaak- en structuur test.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_68325703
quote:
Op zondag 12 april 2009 15:49 schreef uniekhoorn het volgende:
Wat een leuke OP!

Doe het ook wel eens, alleen nog steeds met een pakje gewoon omdat ik het leuk vind.. Maar dit ga ik sowieso ook proberen.

Ik maak toch altijd "vloer" brood, heb nl. nog geen bakblik
Trouwens, gaat een bakblik beter?
Ik vind bakblikken niet fijn.
Ik bak liever in dikke aardewerken of gietijzeren bakken; dat lukt mij beter.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_68325716
Brood bakken wordt hier steeds lastiger: naarmate het buiten warmer wordt, wordt de kachel minder gestookt en is dus minder vaak de oven warm. Volgend jaar moet er maar een buiten-broodbakoven komen .

Maar tot nog toe lukt het om op zaterdag te bakken.
Steeds met een poolish, dat bevalt me uitstekend. Ik maak een poolish van een pond witte bloem en een halve liter (lauw) water met wat gist (zo'n 6 gram, droog). Laat dat een paar uur staan en daarna vorm ik er deeg van.

Aanmengen met -afhankelijk van voorraad / zin- meer witte bloem / volkorenmeel totdat het hanteerbaar deeg is, zout erbij, eventuele ingredienten, doorkneden, in bakvorm, rijzen, bakken.

Vorige week heb ik een klomp wit deeg uitgerold tot een lange plak, een lading krenten en rozijnen tot prut vermalen in een keukenmasjientje. De krentenpulp over de plak uitgesmeerd, het geheel opgerold, in bakpapier in een blik gelegd en gebakken.
Was erg lekker geworden, en fraai om te zien.

Daarnaast een gewoon 'grauw' brood (witte bloem & volkorenmeel) gebakken (vrij plat, gebakken in een klein lasagneschaaltje) en een grauw brood met wat droge italiaanse kriuderij & wat geraspte kaas erdoor (ook in zo'n lasagneschaaltje).

Zaterdag bakken, zondag & maandag eigengebakken brood eten .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_68326517
Je hebt een Aga, Sigme?

Het ongekned brood is succesvol gebleken. Ik heb het zelf één keertje kunnen proeven en het was erg smaakvol. Met dezelfde standaardgist en goedkoopste bloem van de super had het veel meer smaak en een betere structuur dan wat ik eerder he gebakken met gewoon kneden (zonder preferment). Het deeg wat een week in koelkast gestaan heeft begint zuurdesemig te worden.

Het is zo'n succes bij dinnetje, dat het boek Artisan bread in five minutes a day heb gekocht. Het is wel heel erg amerikaans natuurlijk, geweldig resultaat willen maar vooral geen energie en tijd willen investeren, hoog Amazing Discoveries gehalte. Maar het resultaat telt.
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 17:11:59 #31
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68342464
Mijn brood:






(ja, dat is de onderkant)





Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_68352907
Dat lijkt een turks brood hihi
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 22:33:47 #33
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68353113
Klopt. Ofg het zo smaakt weet ik niet want ik heb geen verstand vanTurkse broden.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 24 april 2009 @ 22:37:52 #34
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68353261
het ziet er wel heel luchtig uit, de 2 broden die ik tot nu toe heb gebakken zijn heel erg compact gebleven...

Morgen of zondagochtend de volgende poging.
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 22:54:09 #35
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68353920
Hij is niet zo zacht en luchtig als een brood van de bakker helaas. Dat was wel mijn doel.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 24 april 2009 @ 23:14:03 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68354776
2cv, Brood bakken is een vak, dat is niet makkelijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † vrijdag 24 april 2009 @ 23:20:40 #37
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68355051
Oh, ik heb ook nooit beweerd dat het anders was Blijft leuk om mee te experimenteren/proberen . En ondanks dat mijn brood ook wel iets weg heeft van een pannekoek wil ik dit brood nog niet als mislukt bestempelen.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  vrijdag 24 april 2009 @ 23:43:54 #38
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68355891
quote:
Op vrijdag 24 april 2009 23:20 schreef 2cv het volgende:
Oh, ik heb ook nooit beweerd dat het anders was Blijft leuk om mee te experimenteren/proberen . En ondanks dat mijn brood ook wel iets weg heeft van een pannekoek wil ik dit brood nog niet als mislukt bestempelen.
als het maar goed smaakt, daar gaat het uiteindelijk om, toch?
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  † In Memoriam † zaterdag 25 april 2009 @ 15:01:37 #39
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68366730
De smaak is goed, mar het brood is te stevig/dicht/hard. Dat eet niet prettig.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zaterdag 25 april 2009 @ 15:30:03 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68367311
quote:
Op zaterdag 25 april 2009 15:01 schreef 2cv het volgende:
De smaak is goed, mar het brood is te stevig/dicht/hard. Dat eet niet prettig.
Ik heb liever een steviger brood dan het suikerspin/schuimbrood wat je in NL bij bakker en supermarkt krijgt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zaterdag 25 april 2009 @ 15:33:09 #41
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68367389
Dan hebben wij andere doelen
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zondag 26 april 2009 @ 17:09:05 #42
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68397355
Heb nu een olijfbrood in de oven liggen... Voor het eerst bakken op de pizzasteen, ben erg benieuwd naar het resultaat; zometeen een fotootje.

Recept:
250gr grana duro (italiaanse bloem van harde tarwe, ongebleekt)
75gr volkorenmeel
7 gram instantgist
210ml water
120gr 80gr grof gehakte olijven (groen en zwart)
25gr pijnboompitten
15gr geplet lijnzaad
5gr zout
eetlepel olijfolie

Alles bij elkaar(behalve de vulling; olijven, pijnboompitten en lijnzaad) 10 minuten gekneed in de keukenmachine, daarna 1 uur rijzen, terugslaan en de vulling endoor kneden. 5 minuten laten rusten en toen een bal gemaakt. Deze op een met bloem bestoven 'pizzaschep' gelegd, enkele malen ingesneden en bestreken met olijfolie. Daarna nog 40 minuten rijzen terwijl ik er een grote schaal overheen heb gezet (het equivalent van rijzen onder ingevet folie ). Daarna 35-40 minuten in de lang voorverwarmde (ivm de pizzasteen) oven van 200 225 graden.

Paar aanpassingen na eerste proeven...

[ Bericht 3% gewijzigd door KrnKje op 26-04-2009 17:48:20 ]
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zondag 26 april 2009 @ 17:18:14 #43
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68397669
recept ziet er goed uit. Ben benieuwd naar het resultaat
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 26 april 2009 @ 17:27:58 #44
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68397957

Dit is toen het net nog 5 minuten langer erin moest... Intussen is het eruit, maar ik wil het nog niet aansnijden; zo zonde voor morgen

Meestal meet ik tegenwoordig de kerntemperatuur door er gewoon de thermometer in te steken, als die ~90 graden is, is het brood klaar/gaar.
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zondag 26 april 2009 @ 17:49:39 #45
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68398498
Kon het natuurlijk niet laten...




Het brood is wat mij betreft iets té gevuld, heb het recept intussen aangepast... En mocht toch iets warmer in de oven, het is maar net gaar...
Overigens smaakt het wel erg lekker! Een keer een 'bruin'/volkoren brood met inhoud, dan heb ik het tenminste voor mezelf ( kan niet tegen brood met vezels )
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  zondag 26 april 2009 @ 17:55:49 #46
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68398618
. Meteen maar een nieuwe bakken voor morgen

* Hives jaloers is

Hoop dat in de toekomst mijn broden er ook zo uit gaan zien
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  † In Memoriam † maandag 27 april 2009 @ 01:34:34 #47
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68411899
Ziet er goed uit !
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  maandag 27 april 2009 @ 07:16:35 #48
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68413129
quote:
Op zondag 26 april 2009 17:27 schreef KrnKje het volgende:
[ afbeelding ]
Dit is toen het net nog 5 minuten langer erin moest... Intussen is het eruit, maar ik wil het nog niet aansnijden; zo zonde voor morgen

Meestal meet ik tegenwoordig de kerntemperatuur door er gewoon de thermometer in te steken, als die ~90 graden is, is het brood klaar/gaar.
maak daar maar 97 graden van....
  maandag 27 april 2009 @ 08:30:57 #49
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68413564
quote:
Op maandag 27 april 2009 07:16 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

maak daar maar 97 graden van....
Dat verklaart dus de extra tijd die het brood er nog extra langer in had gemogen nadat ik vond dat het klaar was
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  dinsdag 28 april 2009 @ 08:35:53 #50
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68448939
T ziet er wel mooi uit Krnk!

Ik heb gisteravond m'n preferment gemaakt, en ga er morgen een brood van maken.

M'n vader ontbijt in ieder geval vrolijk van m'n zelfgebakken brood, dus dat zit wel snor!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')