FOK!forum / Culinesse à gogo / Kinderen geschokt, vlees is van beest
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 19:22
quote:
AMSTERDAM - De Duitse tv-kok Sarah Wiener heeft tot grote ontzetting van kinderen in de studio een konijn geslacht. "Zo leren ze tenminste waar het vlees vandaan komt".

Het konijn kreeg eerst een elektrische schok van de 46-jarige Wiener. Daarna vilt en slacht ze het dier, terwijl de kinderen geschokt toekijken. Volgens de Hamburger Morgenpost waren ze daar niet bepaald blij mee. Sommigen begonnen te huilen.

"Het was echt afschuwelijk", zegt de 14-jarige Simon, die er getuige van was. "Het konijn was nog warm terwijl zijn mooie knuffelige vacht eraf ging. Ik zag de ingewanden de prullenbak ingaan. Het meest erge vond ik wel dat het aan een haak werd opgehangen als een paar sokken aan een waslijn." De 15-jarige Sydney zegt in de krant dat het hem vooral trof toen de keel van het konijn werd doorgesneden. "Er kwam echt veel bloed uit."

Wiener heeft geen verontschuldigingen aangeboden aan de kinderen. "Het is de realiteit. Mensen horen te weten wat ze eten. We zien niet wat in de slachthuizen gebeurt waardoor we een vertekend beeld hebben van de voedingsmiddelen die we tot ons nemen." Volgens de tv-kok zijn de kinderen niet gedwongen om te kijken.

De volgende dag hebben de kinderen overigens wel gegeten van het geroosterde konijn.

De serie 'Sarah Wiener und die Küchenkinder' wordt uitgezonden via Arte. De uitzending met het konijn vindt plaats op 14 april.
http://www.telegraaf.nl/b(...)inderen__.html?p=3,2

Brilliant, dit moet ik zien!
Mijn schoonzus slacht haar eigen konijnen, haar kinderen malen daar niet om, hooguit dat het wat vaak konijn eten is.
Basp1maandag 30 maart 2009 @ 19:24
Jammer dat ik geen arte ontvang, lijkt me een intressante aflevering. Ach het zal toch wel op youtube verschijnen.
Aureliusmaandag 30 maart 2009 @ 19:24
Konijn valt voor mij ook in de categorie "consumptie" dier. Ik zou meer moeite hebben als een kat of hond voor mijn ogen werd geslacht. Alhoewel, ik heb in China op de markt honden gezien en het deed me ook minder als ik had gedacht.
N.ickamaandag 30 maart 2009 @ 19:24
Briljant???

Jij bent echt
PiRANiAmaandag 30 maart 2009 @ 19:24
En terecht. Ouders moeten niet liegen over vlees tegen hun kinderen.
N.ickamaandag 30 maart 2009 @ 19:26
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:24 schreef PiRANiA het volgende:
En terecht. Ouders moeten niet liegen over vlees tegen hun kinderen.
Wie zegt dat die ouders liegen?
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 19:26
Sarah Wiener is trouwens een heerlijk no-nonsense wijf, daar zou je hetero van worden.
longinusmaandag 30 maart 2009 @ 19:27
Vroeger ook kippen geslacht, dat is weer eens wat anders als kipnuggets.
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 19:28
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:24 schreef N.icka het volgende:
Briljant???

Jij bent echt
Hier, snuit je neus
DJKostermaandag 30 maart 2009 @ 19:29
14-15 jarige kinderen die daar om moeten huilen... !
LasTeRmaandag 30 maart 2009 @ 19:29
Worden ze hard van!
N.ickamaandag 30 maart 2009 @ 19:30
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hier, snuit je neus
[ afbeelding ]
Papierversnipperaarmaandag 30 maart 2009 @ 19:30
DAT is opvoeden!
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 19:30
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:29 schreef DJKoster het volgende:
14-15 jarige kinderen die daar om moeten huilen... !
Tja, die willen waarschijnlijk ook geen friet meer als ze zien dat aardappels uit de modder komen.
Geerdmaandag 30 maart 2009 @ 19:33
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:30 schreef Papierversnipperaar het volgende:
DAT is opvoeden!
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 19:34
Heeft Midas Dekkers niet eens muizen verzopen in rode wijn om er romeins mee te koken?
Iblismaandag 30 maart 2009 @ 19:34
Ik vind het wat lastig, het is natuurlijk weinig subtiel om mensen, en zeker kinderen, die er niet op voorbereid zijn, te vergasten op het slachten van een konijn.

Anderzijds, waar denken ze anders dat het vlees vandaan komt? Het is zo gemakkelijk om alles voorgesneden en in hapklare porties in een supermarkt te vinden, maar ja, je krijgt dan zulke taferelen:



En als een aantal kinderen zo inziet wat er voor nodig is voor elk stuk vlees dat ze eten, en derhalve besluiten wat te matigen, of er in ieder geval respectvol mee om te gaan, dan lijkt me dat zo slecht nog niet.
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 19:37
toen ik een jaar of 8 was heb ik eens gezien hoe een koe geslacht werd, ik stond er met mijn neusje bovenop, wat was DAT intressant!
Iblismaandag 30 maart 2009 @ 19:38
‘Kwaliteitskrant’ Bild meldt dit, de kinderen wisten er wel van op zich, alhoewel ze zich blijkbaar niet echt de goede voorstelling hadden gemaakt:
quote:
Warum müssen sich Kinder so etwas ansehen?

„Einige Kinder wollten unbedingt eine Schlachtung miterleben und wir haben ihnen das ermöglicht“, erklärt Sarah Wiener gegenüber BILD.de und fügt ihre eigene Sicht der Dinge hinzu: „Jemand der Fleisch isst, sollte wissen, dass Fleisch nicht auf dem Baum wächst.“
bron

En de Hamburger Morgenpost:
quote:
Dennoch: Am nächsten Tag lassen sich Sarah Wieners junge Kochschüler den Kaninchenbraten schmecken. "Wenn der eine oder andere durch diese Aktion so schockiert ist, dass er jetzt Vegetarier wird, kann ich nur sagen: Dem Klima wird es nicht schaden", erklärt Wiener ihren Konfrontationskurs. Die Erfolgsgastronomin isst bewusst nur wenig Fleisch. "Ich selbst habe als Kind eine Kuhschlachtung gesehen und bin danach für einige Jahre sogar ganz Vegetarierin gewesen."
bron

In dat geval vind ik het eigenlijk wel een prima actie. Als je dan toch konijn wilt bereiden, dan ook maar een keer alle aspecten meemaken.
vergeetmewelletjemaandag 30 maart 2009 @ 19:40
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:24 schreef N.icka het volgende:
Briljant???

Jij bent echt
Jij was toch ook vegetarier?

Ik kan het enorm waarderen dat die kinderen geleerd wordt dat vlees niet in de supermarkt gekweekt wordt.
Ik vond het als kind ook niet zo heel erg om te zien hoe een dier geslacht werd eigenlijk.
Dat gebeurde nu eenmaal gewoon, daar kwam vlees vandaan. Was niet shockerend, maar normaal.
Het heeft mij wel bewust gemaakt van wat vlees nu eigenlijk was en daarom koos ik later om geen vlees meer te eten.
Als het erin resulteert dat bewust (geen) vlees gegeten wordt, ipv uit gewoonte vind ik dat ze het alle kindertjes mogen laten zien.
vergeetmewelletjemaandag 30 maart 2009 @ 19:40
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Heeft Midas Dekkers niet eens muizen verzopen in rode wijn om er romeins mee te koken?
Wel een goudvis gebakken en opgegeten geloof ik.
Koekzmaandag 30 maart 2009 @ 19:41
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:34 schreef Iblis het volgende:
Ik vind het wat lastig, het is natuurlijk weinig subtiel om mensen, en zeker kinderen, die er niet op voorbereid zijn, te vergasten op het slachten van een konijn.

Anderzijds, waar denken ze anders dat het vlees vandaan komt? Het is zo gemakkelijk om alles voorgesneden en in hapklare porties in een supermarkt te vinden, maar ja, je krijgt dan zulke taferelen:

[ afbeelding ]

En als een aantal kinderen zo inziet wat er voor nodig is voor elk stuk vlees dat ze eten, en derhalve besluiten wat te matigen, of er in ieder geval respectvol mee om te gaan, dan lijkt me dat zo slecht nog niet.
omfg Die is wel heel erg!!
Den_Haagmaandag 30 maart 2009 @ 19:43
te triest weer dat mensen dit zielig vinden. heb nog in een slachthuis gewerkt. nooit voor geschaamd en veel van geleerd.
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 19:45
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:43 schreef Den_Haag het volgende:
te triest weer dat mensen dit zielig vinden. heb nog in een slachthuis gewerkt. nooit voor geschaamd en veel van geleerd.
Had eind jaren 90 een collega bij de Luchtmacht die er achter kwam dat melk uit koeien kwam, en hield prompt op met het drinken ervan. Het is geen wonder dat mensen (vooral in de steden) zo een rare verhouding met hun eten hebben, ze hebben geen idee wat het is.
Soep, dat komt uit blik of zakje. Saus komt uit een fles of pakje, eten komt uit de supermarkt, sla zijn kleine stukjes groen in een plastic zakje...
Greysmaandag 30 maart 2009 @ 19:46
Het lijkt er dus inderdaad op dat de kinderen van te voren wisten wat ze te zien zouden kunnen krijgen.
Ik vind het wel een goede zaak eigenlijk, dit. Het is te treurig voor woorden dat sommige kinderen denken dat vlees in de supermarkt wordt 'gemaakt'. Maar als ze wisten wat
Het zou anders zijn als je een jong kindje zou hebben van laten we zeggen een jaar of drie en dat dat kind dan getuige zou zijn van het de strot doorsnijden van een knuffelig konijntje, zonder dat ouders dat van te voren konden weten. Dan zou ik wel pisnijdig zijn. Maar zoals in dit geval, dat de kinderen er zelf bij wilden zijn... geen probleem. Leerzaam. Dat het dan achteraf toch wel wat enger was dan ze dachten dat is dan helaas.
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 19:51
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:46 schreef Greys het volgende:
Het lijkt er dus inderdaad op dat de kinderen van te voren wisten wat ze te zien zouden kunnen krijgen.
Ik vind het wel een goede zaak eigenlijk, dit. Het is te treurig voor woorden dat sommige kinderen denken dat vlees in de supermarkt wordt 'gemaakt'. Maar als ze wisten wat
Het zou anders zijn als je een jong kindje zou hebben van laten we zeggen een jaar of drie en dat dat kind dan getuige zou zijn van het de strot doorsnijden van een knuffelig konijntje, zonder dat ouders dat van te voren konden weten. Dan zou ik wel pisnijdig zijn. Maar zoals in dit geval, dat de kinderen er zelf bij wilden zijn... geen probleem. Leerzaam. Dat het dan achteraf toch wel wat enger was dan ze dachten dat is dan helaas.
In mijn ervaring ligt het vooral aan de opvoeding. Kids bij mij in de familie weten wat een kip is, waar een ei vandaan komt, dat je vissen, schaaldieren en andere beesten eet, dat aardappels uit de grond komen. Niet in theorie, maar omdat ze het zelf hebben gezien en mee zijn opgevoed.
Maar de meeste moderne mama`s weten niet hoe je een vis schoonmaakt of vinden dat eng, dus is de visstick de vis die kinderen leren kennen
Stalimaandag 30 maart 2009 @ 19:58
De TT klopt niet, Pietverdriet. Waaruit blijkt precies dat kinderen niet weten dat vlees van een dier afkomstig is?
Er is een verschil tussen iets weten en iets niet perse willen zien.
Maar echt botte gein een lief wollig konijntje slachten voor een klasje kinderen die het niet verwachtten.
Stoer!
Metatronmaandag 30 maart 2009 @ 20:03
Uitstekende actie. Dit zou eigenlijk gewoon verplicht materiaal moeten zijn op alle basisscholen.
Iblismaandag 30 maart 2009 @ 20:05
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:58 schreef Stali het volgende:
Maar echt botte gein een lief wollig konijntje slachten voor een klasje kinderen die het niet verwachtten.
Dat suggereert de Telegraaf, maar Duitse kranten schrijven dat niet:
quote:
„Einige Kinder wollten unbedingt eine Schlachtung miterleben und wir haben ihnen das ermöglicht“, erklärt Sarah Wiener gegenüber BILD.de und fügt ihre eigene Sicht der Dinge hinzu: „Jemand der Fleisch isst, sollte wissen, dass Fleisch nicht auf dem Baum wächst.“

"Enkele kinderen wilden beslist een slachting meemaken, en wij hebben dat mogelijk gemaakt voor hen," verklaart Sarah Wiener tegenover BILD.de. Ze voegt haar eigen kijk op de zaken eraan toe: "Iemand die vlees eet, zou moeten weten, dat vlees niet aan de boom groeit."
Metatronmaandag 30 maart 2009 @ 20:06
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In mijn ervaring ligt het vooral aan de opvoeding. Kids bij mij in de familie weten wat een kip is, waar een ei vandaan komt, dat je vissen, schaaldieren en andere beesten eet, dat aardappels uit de grond komen. Niet in theorie, maar omdat ze het zelf hebben gezien en mee zijn opgevoed.
Maar de meeste moderne mama`s weten niet hoe je een vis schoonmaakt of vinden dat eng, dus is de visstick de vis die kinderen leren kennen

Ik vind de visstick echt zo'n grappige vis! Zo'n mooi vierkant beest, heel handig om te paneren en dan in een doosje te stoppen.

Maar hoe zwemt zo'n vis eigenlijk? Dat snap ik nog niet helemaal.
SPOILER
En zeg nou niet: 'In de (frituur) olie' .
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 20:08
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:03 schreef Metatron het volgende:
Uitstekende actie. Dit zou eigenlijk gewoon verplicht materiaal moeten zijn op alle basisscholen.
Bull, Opvoeden is een taak van de ouders, laten kinderen op school maar fatsoenlijk leren lezen, schrijven en rekenen, daar hebben scholen moeite genoeg mee.
Greysmaandag 30 maart 2009 @ 20:14
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:58 schreef Stali het volgende:
De TT klopt niet, Pietverdriet. Waaruit blijkt precies dat kinderen niet weten dat vlees van een dier afkomstig is?
Er is een verschil tussen iets weten en iets niet perse willen zien.
Maar echt botte gein een lief wollig konijntje slachten voor een klasje kinderen die het niet verwachtten.
Stoer!
Uit de Duitse tekst (de uitleg van de dame zelf) las ik dat de kids zélf een keer een slachting wilden bijwonen en dat zij dat mogelijk hadden gemaakt. Ze vonden het alleen achteraf enger dan ze dachten.
Ik denk dat het haast ook wel zo gegaan moet zijn, anders krijgen ze toch al die ouders van die kids op hun dak achteraf, omdat ze nachtmerries krijgen als het onverwachts was wellicht?

Maar dat de TT niet klopt, dat ben ik met je eens
Metatronmaandag 30 maart 2009 @ 20:15
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bull, Opvoeden is een taak van de ouders, laten kinderen op school maar fatsoenlijk leren lezen, schrijven en rekenen, daar hebben scholen moeite genoeg mee.
Er zijn in de loop van de tijd wel meer zaken van 'thuis' naar school verschoven. Tegenwoordig mag je al blij zijn als er een beetje normale omgangsvormen worden meegegeven. Als de ouders de kinderen al geen basisbeginselen van voedsel meegeven, dan zie ik niet zo'n probleem om dat op school even mee te pakken. En dan bedoel ik geen opleiding tot chef-kok, maar pas bijvoorbeeld een stukje bij biologie in. Of bij één van de tegenwoordige huishoud vakken.
Kahlenmaandag 30 maart 2009 @ 20:19
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:15 schreef Metatron het volgende:
En dan bedoel ik geen opleiding tot chef-kok, maar pas bijvoorbeeld een stukje bij biologie in. Of bij één van de tegenwoordige huishoud vakken.
Nou, mijn kinderen hoeven dit niet op school te krijgen. Kijk, je kan best een docent neerzetten die in de trant van Abel (met zijn taarten) iets doet, maar een konijn onder stroom doden en daarna opensnijden zou mij zelf ook veel te ver gaan. Ik word al misselijk bij de gedachten.

Verder vind ik konijn niet eens zo lekker. Ze hadden beter een een lammetje kunnen nemen, smaakt een stuk beter

Maarja, kids zijn 14. Toen ik 14 was zou ik hier niet meer om huilen denk ik. En een top chef is natuurlijk niet echt tactisch, die doet he dagelijks en vergeet vast dat er ook meisjes van 14 zijn die thuis een konijn hebben waar ze elke dag mee knuffelen ipv het op te eten.
Arizonamaandag 30 maart 2009 @ 20:20
Mijn broertje ging vroeger altijd met mijn opa naar het slachthuis om te zien hoe koeien geslacht werden, dat was voor hem altijd het mooiste uitje als we een weekendje bij opa en oma logeerden .
Mijn andere opa was jager, en daar hingen dus altijd wel fazanten of hazen in de schuur te wachten om bereid te worden. Nooit gelust, er is iets aan de lucht van wild wat me niet aanstaat .

En zelf heb ik eens meegeholpen op een boerderij met het slachten van kippen. Mijn vriendinnetje en ik plukten de kleine veertjes uit de kipjes. Ik heb er geen kip minder om gegeten .

Mijn eigen dochter (bijna 5) snapt het nog niet goed. Ze weet dat melk van de koe komt en dat kipjes eieren leggen en dat je ze kunt eten. Maar ze ziet niet de link dat die schattige kipjes die je ziet op de kinderboerderij eerst dood gemaakt moeten worden voordat je een kippenboutje kunt kluiven.
Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ook zo'n moeder ben die geen benul heeft hoe ze vis (of kip, of welk willekeurig ander dier) moet klaarmaken, dus van mij zal ze het ook niet snel leren.
golfermaandag 30 maart 2009 @ 20:23
Op zich prima dat kinderen te weten krijgen waar en hoe vlees vandaan komt. Je kunt je vraagtekens zetten bij deze methode en of het een TV-presentatrice moet zijn die ze dat duidelijk maakt.
Lijkt mij meer de taak van de opvoeders.
Kahlenmaandag 30 maart 2009 @ 20:24
quote:
Wiener heeft geen verontschuldigingen aangeboden aan de kinderen. "Het is de realiteit. Mensen horen te weten wat ze eten. We zien niet wat in de slachthuizen gebeurt waardoor we een vertekend beeld hebben van de voedingsmiddelen die we tot ons nemen." Volgens de tv-kok zijn de kinderen niet gedwongen om te kijken.
Wil nog even laten weten dat ik dit gewoon triest vind. Die kok had best het wat tactischer kunnen uitpakken en excuus kunnen aanbieden voor het feit dat er zoveel kinderen geschrokken zijn. Waarom zo vasthouden aan de mening dat kinderen maar moeten weten waar het vlees vandaan komt? Als die meisjes daarom moeten huilen ga je gewoon te ver.

Ik zou trouwens helemaal niet weten waarom iedereen moet weten wat er in de slachthuizen gebeurd? Is dat zo belangrijk? Moet je om van vlees te kunnen genieten weten hoe het geslacht is? Misschien als je kok bent, maar verder? Mij interesseert het echt niet.
Iblismaandag 30 maart 2009 @ 20:25
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:19 schreef Kahlen het volgende:
Maarja, kids zijn 14. Toen ik 14 was zou ik hier niet meer om huilen denk ik. En een top chef is natuurlijk niet echt tactisch, die doet he dagelijks en vergeet vast dat er ook meisjes van 14 zijn die thuis een konijn hebben waar ze elke dag mee knuffelen ipv het op te eten.
quote:
Dennoch: Am nächsten Tag lassen sich Sarah Wieners junge Kochschüler den Kaninchenbraten schmecken. "Wenn der eine oder andere durch diese Aktion so schockiert ist, dass er jetzt Vegetarier wird, kann ich nur sagen: Dem Klima wird es nicht schaden", erklärt Wiener ihren Konfrontationskurs. Die Erfolgsgastronomin isst bewusst nur wenig Fleisch. "Ich selbst habe als Kind eine Kuhschlachtung gesehen und bin danach für einige Jahre sogar ganz Vegetarierin gewesen."

Desondanks lietenSarah Wieners kookleerlingen zich het konijnenvlees de volgende dag goed smaken. "Als een van hen door deze actie zo geshockeerd is, dat hij nu vegetariër wordt, dan kan ik slechts zeggen: slecht voor het milieu zal het niet zijn.", zo verklaart Wiener haar confratiecursus. De succesvolle gastronome eet bewust weinig vlees: "Ik heb zelf als kind het slachten van een koe gezien en ben daarna enkele jaren zelfs volledig vegetariër geweest"
Adelantemaandag 30 maart 2009 @ 20:27
Voor 14- en 15-jarigen vind ik dit niet echt schokkend en een prima onderdeel van een opvoeding. Kinderen van 5 of 6 hoeven nog niet zo direct met flappie te worden geconfronteerd wat mij betreft.
Greysmaandag 30 maart 2009 @ 20:29
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:24 schreef Kahlen het volgende:

[..]

Wil nog even laten weten dat ik dit gewoon triest vind. Die kok had best het wat tactischer kunnen uitpakken en excuus kunnen aanbieden voor het feit dat er zoveel kinderen geschrokken zijn. Waarom zo vasthouden aan de mening dat kinderen maar moeten weten waar het vlees vandaan komt? Als die meisjes daarom moeten huilen ga je gewoon te ver.
De kok heeft verklaard dat de aanwezige kinderen zélf een slachting wilden meemaken en dat zij dat mogelijk heeft gemaakt. Als dat daadwerkelijk zo is, hoeft ze natuurlijk niet achteraf haar excuses aan te bieden.
Casparovvvmaandag 30 maart 2009 @ 20:31
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:24 schreef N.icka het volgende:
Briljant???

Jij bent echt
Arizonamaandag 30 maart 2009 @ 20:31
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:24 schreef Kahlen het volgende:

[..]

Wil nog even laten weten dat ik dit gewoon triest vind. Die kok had best het wat tactischer kunnen uitpakken en excuus kunnen aanbieden voor het feit dat er zoveel kinderen geschrokken zijn. Waarom zo vasthouden aan de mening dat kinderen maar moeten weten waar het vlees vandaan komt? Als die meisjes daarom moeten huilen ga je gewoon te ver.

Ik zou trouwens helemaal niet weten waarom iedereen moet weten wat er in de slachthuizen gebeurd? Is dat zo belangrijk? Moet je om van vlees te kunnen genieten weten hoe het geslacht is? Misschien als je kok bent, maar verder? Mij interesseert het echt niet.
Ik vind dat mensen zich best bewust mogen zijn van het feit dat er een behoorlijk ingrijpend proces vooraf gaat aan het eten van hun biefstuk. Ik vind wel dat het een stukje algemene ontwikkeling is. En als je weet dat, en hoe er dieren worden vermoord zodat jij ze kunt eten, kun je een bewuste keuze maken of het jou dat waard is. En kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om vegatarisch of biologisch te eten.
Iblismaandag 30 maart 2009 @ 20:32
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:24 schreef Kahlen het volgende:
Ik zou trouwens helemaal niet weten waarom iedereen moet weten wat er in de slachthuizen gebeurd? Is dat zo belangrijk? Moet je om van vlees te kunnen genieten weten hoe het geslacht is? Misschien als je kok bent, maar verder? Mij interesseert het echt niet.
Dat mensen het zo erg vinden, is juist een reden te meer te weten wat er gebeurt. Voor elk stuk vlees dat je eet is er, op soortgelijke wijze, een beest gedood, onderste boven gehangen, in stukken gereten en netjes verpakt. Zoals ze zegt in het stuk in de Hamburger Morgenpost, door het wegkijken ontstaat er een te mooie, te romantische weergave, en misprijzing van levensmiddelen.

En ik denk dat ze daar een heel sterk punt heeft. Het interesseert mensen niet, en die desinteresse werkt kiloknallers, plofkippen en vermalste biefstukken in de hand. Allemaal slecht vlees dat mensen toch maar kopen ‘omdat het vlees is’, niet wetende, of niet willen-wetende dat er beesten voor gestorven zijn.
Pietverdrietmaandag 30 maart 2009 @ 20:33
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:31 schreef MaLo het volgende:

[..]

Ik vind dat mensen zich best bewust mogen zijn van het feit dat er een behoorlijk ingrijpend proces vooraf gaat aan het eten van hun biefstuk. Ik vind wel dat het een stukje algemene ontwikkeling is. En als je weet dat, en hoe er dieren worden vermoord zodat jij ze kunt eten, kun je een bewuste keuze maken of het jou dat waard is. En kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om vegatarisch of biologisch te eten.
Dieren worden niet vermoord, maar gedood en geslacht.
Arizonamaandag 30 maart 2009 @ 20:35
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dieren worden niet vermoord, maar gedood en geslacht.
Het gebeurt met voorbedachte rade, dus voor mij is het moord .
Maar of je het nu doden of vermoorden noemt, het verandert verder niks .
MPGmaandag 30 maart 2009 @ 20:59
En nu ook op de FOK!Frontpage:
Tv-kok choqueert kinderen
Casparovvvmaandag 30 maart 2009 @ 21:01
Ik roep dit overigens al jaren, dat kinderen moeten weten waar het vlees vandaan komt. Vind het een heel goede actie van die vrouw! Wat mij betreft krijgen kinderen les in slachten in groep acht of in de onderbouw van de middelbare school.

Ik heb eigenhandig kippen en een varken geslacht, en heb sindsdien veel meer respect voor het vlees dat ik naar binnen werk
deedeeteemaandag 30 maart 2009 @ 21:11
Prettig om te horen dat die kinderen er tenminste nog door geschokt waren.

Persoonlijk zou ik dit niet willen zien en mijn kinderen óók niet, ze weten overgens echt wel waar het vlees vandaan komt.
Salvad0Rmaandag 30 maart 2009 @ 21:13
Goeie kok.
Shivomaandag 30 maart 2009 @ 21:16
Prachtig zouden meer koks moeten doen.
Kahlenmaandag 30 maart 2009 @ 21:16
quote:
Op maandag 30 maart 2009 21:01 schreef Casparovvv het volgende:
Wat mij betreft krijgen kinderen les in slachten in groep acht of in de onderbouw van de middelbare school.
Na de schietincidenten op scholen straks een slachting?

Zie je het voor je, een kind uit groep 8 met een echt vlijmscherp mes?
Casparovvvmaandag 30 maart 2009 @ 21:25
quote:
Op maandag 30 maart 2009 21:16 schreef Kahlen het volgende:

[..]

Na de schietincidenten op scholen straks een slachting?

Zie je het voor je, een kind uit groep 8 met een echt vlijmscherp mes?
Ja. Ik stond als kind gewoon met een koksmes in de keuken hoor.

Overigens kunnen we alles wel proberen te vermijden wegens de idiote daden van een aantal gestoorde figuren. Het maakt echt niet uit of een kind een mes in z'n handen heeft, of dat hij dit ziet in een film als scream.
Captain_Ghostmaandag 30 maart 2009 @ 21:40
ik wou dat ik ook erbij was.

ik heb op mijn 16e een kip mogen zien slachten in suriname.

Ze kreeg gewoon mes aan keel en liet op grond staan tot ie dood is.
ik moet zeker toegeven dat pasgeleden geslacht vlees behoorlijk heerlijk maal is.
Idlermaandag 30 maart 2009 @ 21:40
Dit mag wat mij betreft gewoon als standaard opgenomen worden in de biologieles in de brugklas. Maar waarschijnlijk is het allemaal te eng voor die tere kinderzieltjes.
golfermaandag 30 maart 2009 @ 21:42
quote:
Op maandag 30 maart 2009 21:40 schreef Captain_Ghost het volgende:

ik moet zeker toegeven dat pasgeleden geslacht vlees behoorlijk heerlijk maal is.
Meestal niet hoor. Vlees moet in de regel 'versterven' om beter van smaak te worden.
UnderTheWingsOfLovemaandag 30 maart 2009 @ 21:48
whehe die kinders
Iblismaandag 30 maart 2009 @ 21:49
quote:
Op maandag 30 maart 2009 21:42 schreef golfer het volgende:

[..]

Meestal niet hoor. Vlees moet in de regel 'versterven' om beter van smaak te worden.
Kip op zich niet zo lang, rund wel.
Provinciaalmaandag 30 maart 2009 @ 21:52
Goedzo, dan weten die kinderen wat ze eten. En op je 14e daar nog geschokt over zijn, kom op zeg. Hopelijk worden ze er wat bewuster van in hun keuzes.
ASSpirinemaandag 30 maart 2009 @ 22:16
quote:
Op maandag 30 maart 2009 21:42 schreef golfer het volgende:

[..]

Meestal niet hoor. Vlees moet in de regel 'versterven' om beter van smaak te worden.
Kheb daar ooit een discussie over gehad op fok, ze wilden me maar niet geloven dat vlees moest besterven om het eetbaar te maken. En er was zelfs iemand die beweerde dat hij/zij ooit bij een slager heeft gewerkt en dat je dat niet moest doen
tonjamaandag 30 maart 2009 @ 22:17
Toch, als je het niet gewend bent is het schokkend. Ik ben een stadsmens en weet prima waar mijn eten vandaan komt. Ik kan me voorstellen dat die kinderen het moeilijker vonden om te zien dan dat ze van te voren dachten.

Ik heb ooit een slang de kop af gehakt zien worden in een chinees restaurant. Mijn gevoel daarbij had ik niet verwacht. Ik voelde het in mijn maag, werd er even echt misselijk van. Dat ging over en de slang smaakte goed, maar zo'n lichamelijke reactie kan je met al je redelijkheid en verstand niet wegredeneren, dat is er gewoon.
#ANONIEMmaandag 30 maart 2009 @ 22:19
Wat, vlees komt van dieren? En nu gaan jullie zeker ook beweren dat melk niet uit een pak komt, maar uit een koe of zo?

Geerdmaandag 30 maart 2009 @ 22:20
quote:
Op maandag 30 maart 2009 22:19 schreef iamredleader het volgende:
Wat, vlees komt van dieren? En nu gaan jullie zeker ook beweren dat melk niet uit een pak komt, maar uit een koe of zo?

Ik denk wel dat je dat antw krijgt tegenwoordig als je dat aan een 10/16 jarige vraagt
Slappymaandag 30 maart 2009 @ 22:23
Sorry hoor vind er niks grappig aan
Fixersmaandag 30 maart 2009 @ 22:26
Een slachting heb ik nog niet live meegemaakt helaas. Wel een biologieleraar die bij het slachthuis een paar varkenslongen had gehaald en leip genoeg was om op de nog aanhangende luchtpijp te blazen. IK had ooit ook een docent die eenzelfde plan had als die kok: een konijn slachten voor de klas. Dat is er helaas nooit van gekomen.

Overigens is zij niet de eerste, Jamie Oliver heeft gelijksoortige ideeën over eten en opvoeding. Hij wil dat de brit weet waar zijn vlees vandaan komt en daardoor kiest voor betere en diervriendelijker geproduceerde producten. Hij ging er zo ver in om live op tv een kip te slachten en wat men als nog veel schokkender ervaarden: Laten zien wat er met afgekeurde kuikens gebeurd, vergassen in een kistje. Wat ze voor de tv leuk van glas hadden gemaakt. Kijk hier voor meer info: http://www.channel4.com/f(...)jamies-fowl-dinners/
Zeven7maandag 30 maart 2009 @ 22:31
quote:
Op maandag 30 maart 2009 22:17 schreef tonja het volgende:
Toch, als je het niet gewend bent is het schokkend. Ik ben een stadsmens en weet prima waar mijn eten vandaan komt. Ik kan me voorstellen dat die kinderen het moeilijker vonden om te zien dan dat ze van te voren dachten.

Ik vind het schokkend dat kinderen van 14 en/of stadsmensen dit schokkend vinden. En ondertussen wel iedere week de kiloknaller gehakt kopen in de supermarkt.

Iedereen zou eigenlijk verplicht een excursie naar een slachthuis moeten hebben met biologieles!
tonjamaandag 30 maart 2009 @ 22:32
quote:
Op maandag 30 maart 2009 22:31 schreef Zeven7 het volgende:

[..]

Ik vind het schokkend dat kinderen van 14 en/of stadsmensen dit schokkend vinden. En ondertussen wel iedere week de kiloknaller gehakt kopen in de supermarkt.

Iedereen zou eigenlijk verplicht een excursie naar een slachthuis moeten hebben met biologieles!
Ja, dat is ook zo. En ik was ook geschokt toen ik het zag, terwijl ik dat van mezelf eigenlijk niet verwachtte.
Zeven7maandag 30 maart 2009 @ 22:42
ik was zelf ook geschrokken toen ik voor het eerst een kip geslacht zag worden maar ik was 8 ofzo en na 2 minuten ging ik weer verder met spelen. Als je al jong dit soort dingen ziet ervaar je het als gewoon een natuurlijk verloop. Maar dat komt denk ik ook omdat je op een boerderij ook weer dieren geboren ziet worden.

Dus dat is óók belangrijk om kinderen een keer te laten meemaken.
RobinOokmaandag 30 maart 2009 @ 23:01
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:58 schreef Stali het volgende:
De TT klopt niet, Pietverdriet. Waaruit blijkt precies dat kinderen niet weten dat vlees van een dier afkomstig is?
Er is een verschil tussen iets weten en iets niet perse willen zien.
Eens! We weten ook allemaal hoe kindertjes geboren worden, maar dat hoef ik ook niet te zien.
RobinOokmaandag 30 maart 2009 @ 23:03
quote:
Op maandag 30 maart 2009 22:26 schreef Fixers het volgende:...en wat men als nog veel schokkender ervaarden: Laten zien wat er met afgekeurde kuikens gebeurd, vergassen in een kistje.
Dat was echt een rare uitzending, want de boodschap was : eet biologische kip.
Alsof biologische haantjes niet op dezelfde manier afgekeurd en vergast worden?!
ikhouvannoodlesmaandag 30 maart 2009 @ 23:23
Ik zag vroeger mijn ouders wel eens een kip slachten. Nooit problemen mee gehad. Als kind werd ik niet aangeleerd vlees als voedsel te zien maar juist dieren. En vooral gezonde mooie dieren. Op de kinderboederij hoorde ik me ouders ook wel eens zeggen van 'hey kijk die mooie veren, die poten, z'on uitloopkippetje zal wel best lekker smaken'.
Ringomaandag 30 maart 2009 @ 23:27
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:23 schreef golfer het volgende:
Op zich prima dat kinderen te weten krijgen waar en hoe vlees vandaan komt. Je kunt je vraagtekens zetten bij deze methode en of het een TV-presentatrice moet zijn die ze dat duidelijk maakt.
Lijkt mij meer de taak van de opvoeders.
Mwah. Je neemt kinderen toch ook mee naar een museum, waar ze dingen geleerd krijgen die je zelf moeilijk kan uitleggen? Ik vind het een beetje flauw om van de gemiddelde ouders te verwachten dat ze wel even een konijn voor hun kinderen gaan villen.
golfermaandag 30 maart 2009 @ 23:39
quote:
Op maandag 30 maart 2009 23:01 schreef RobinOok het volgende:


Eens! We weten ook allemaal hoe kindertjes geboren worden, maar dat hoef ik ook niet te zien.
Je beperkt je tot het kijken naar het maken?
RobinOokmaandag 30 maart 2009 @ 23:59
Haha, zelfs dat hoef ik niet te zien! Zo preuts ben ik wel.
Dan liever een slachtpartij met uitbeenactie.
dvrdinsdag 31 maart 2009 @ 00:12
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Heeft Midas Dekkers niet eens muizen verzopen in rode wijn om er romeins mee te koken?
Geen idee, maar hij heeft wel voor de camera's een kreeft gekookt in een grote glazen pan, zodat iedereen de doodstrijd van de geleedpotige kon volgen. En Jamie Oliver heeft eens de electrocutie van een kip gedemonstreerd.
Speculariumdinsdag 31 maart 2009 @ 00:17
Prima actie.

Gewoon weten waar je vlees vandaan komt, kweek je alleen maar respect voor het vlees mee.
Bowlingbaldinsdag 31 maart 2009 @ 00:19
Doet me denken aan de volgende column:
quote:
Tussendoortje: Eten? Onherkenbaar graag!

Op vakantie in Italië slenterden we langs een markt waar konijnenvlees werd verkocht met de kop er nog aan. 'Getver, je ziet zijn ogen, tanden en oren nog zitten', gruwelde mijn dochter. 'Zo kunnen klanten zien dat het vlees vers is', legde ik uit. 'Dat hoeft voor mij niet. Geef mij maar een hamburger', vervolgde ze.

Even verderop lag een zwaardvis met de kop er nog aan. Ik vond het fascinerend, maar mijn dochter zeurde slechts om vissticks. Toen moest het hoogtepunt nog komen. Bij een feest hingen twee speenvarkens aan het spit. 'Ajakkes', jengelde ze bij voorbaat. Het vlees werd door een expert in dunne plakjes gesneden.

En mijn dochter? Die sloeg zich er met een vies gezicht dapper doorheen en… vond het wonderwel nog lekker ook. Door alle bewerkingen aan voeding weten kinderen haast niet meer dat melk van de koe komt. En dat aardappelen in de grond groeien. Voedingsmiddelenfabrikanten gaan het liefst voor aardbeiensmaak in plaats van voor echte aardbeien.

Hoe ver staan wij ondertussen af van de natuur en de voedselketen, dat we onherkenbaar gemaakt vlees en 'namaak'producten verkiezen boven het echte werk? EVMI
En het lijkt ook wel op die ene keer dat Jamie Oliver kuikentjes ging vergassen. Zelfs volwassen mensen die volledig ontroerd waren -en uiteraard op de terugweg naar huis ongetwijfeld een McChicken bij de McDrive haalden..-
RobinOokdinsdag 31 maart 2009 @ 00:25
Iedereen die het geen rotgezicht vindt spoort niet. Waarbij ik uiteraard iedereen die zich hier beroepsmatig mee bezig houdt uitsluit. Je kunt er heel stoer over lullen of overdreven emotioneel, maar het is gewoon niet leuk, een levend iets zien sterven.
golferdinsdag 31 maart 2009 @ 00:55
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 00:25 schreef RobinOok het volgende:
Je kunt er heel stoer over lullen of overdreven emotioneel, maar het is gewoon niet leuk, een levend iets zien sterven.
Tenzij het je schoonmoeder is.
RobinOokdinsdag 31 maart 2009 @ 01:03
Provinciaaldinsdag 31 maart 2009 @ 01:04
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 00:25 schreef RobinOok het volgende:
Iedereen die het geen rotgezicht vindt spoort niet. Waarbij ik uiteraard iedereen die zich hier beroepsmatig mee bezig houdt uitsluit. Je kunt er heel stoer over lullen of overdreven emotioneel, maar het is gewoon niet leuk, een levend iets zien sterven.
Eet het dan niet...
MinderMutsigdinsdag 31 maart 2009 @ 01:05
quote:
Op maandag 30 maart 2009 23:01 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Eens! We weten ook allemaal hoe kindertjes geboren worden, maar dat hoef ik ook niet te zien.
Daar ben ik het denk ik ook wel mee eens. Het is wel belangrijk om te weten waar producten vandaan komen en om je hier goed bewust van te zijn maar ik hoef het ook niet zo nodig te zien. Het is echt onzin dat je vlees pas kan waarderen als je een beest geslacht hebt zien worden.
Sicstusdinsdag 31 maart 2009 @ 01:05
quote:
Op maandag 30 maart 2009 23:01 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Eens! We weten ook allemaal hoe kindertjes geboren worden, maar dat hoef ik ook niet te zien.
Klopt, maar de meeste mensen laten zich er ook niet op voorstaan hoe geweldig lekker ze pasgeboren babytjes en placenta's vinden smaken, en dat ze mensen die dat weigeren te eten onbegrijpelijke watjes vinden.
sexymofodinsdag 31 maart 2009 @ 01:11
Wat dit aan gaat vind ik mijn zwager de ideale papa van mijn neefje en dus zijn zoon , zijn opa was nog echt een boer van de oude slag en mijn zwager heeft daar dus zelf toen hij nog klein was kippen lopen slachten, etc. Nu hebben we zelf kippen en loopt hij al te grappen dat hij ze wel wil slachten etc... Mijn neefje krijgt dus echt wel de kennis van waar het vandaan komt, ook bij vis, want forel vissen is tof en de bbq daarna erg lekker

Maar het is gewoon echt sneu dat zo veel kinderen dit tegenwoordig niet meer weten
Killer_Momdinsdag 31 maart 2009 @ 01:18
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 00:25 schreef RobinOok het volgende:
Iedereen die het geen rotgezicht vindt spoort niet. Waarbij ik uiteraard iedereen die zich hier beroepsmatig mee bezig houdt uitsluit. Je kunt er heel stoer over lullen of overdreven emotioneel, maar het is gewoon niet leuk, een levend iets zien sterven.
dat het niet leuk is kan zijn, om te kijken hoe die beesten afgemaakt worden is niet nodig. dat jonge mensen niet weten wat ze eten is erger, na de knuffel kinderboerderij om een hamburger vragen.
ik vind dat kinderen moeten weten wat ze eten. een excursie naar een slager misschien?

eigenlijk vind ik het belangrijk om kinderen te laten zien hoe die beesten leefde, in megastallen en veel te kleine kippehokken. dat ze dat vlees niet gaan eten, BV.


wij wisten op zondag precies welk konijn of kip er in de pot zat. mijn vader had er meer moeite mee om het te slachten als ik om er naar te kijken. heel interessant en ook heel gewoon , het hoorde erbij.
Killer_Momdinsdag 31 maart 2009 @ 01:22
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 00:55 schreef golfer het volgende:

[..]

Tenzij het je schoonmoeder is.
de schoon- famielie heeft beslist om haar niet op te eten. dat hadden ze 30 jaar geleden nog wel willen doen, nu met 91 jaar niet meer.
Jegorexdinsdag 31 maart 2009 @ 01:43
Kuikentjes vergassen is volgens mij niet echt dier onvriendelijk.

Als er te veel CO2/te weinig O2 is val je eerst in slaap en vervolgens zul je in je slaap overlijden.
Lijkt me minder pijnlijk dan met een stroomstoot of een mes.
Provinciaaldinsdag 31 maart 2009 @ 01:45
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 01:43 schreef Jegorex het volgende:
Kuikentjes vergassen is volgens mij niet echt dier onvriendelijk.

Als er te veel CO2/te weinig O2 is val je eerst in slaap en vervolgens zul je in je slaap overlijden.
Lijkt me minder pijnlijk dan met een stroomstoot of een mes.
En mensen vergassen is niet mens onvriendelijk?
sexymofodinsdag 31 maart 2009 @ 01:47
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 01:45 schreef Provinciaal het volgende:

[..]

En mensen vergassen is niet mens onvriendelijk?
een dier levend eten, dat is onvriendelijk.
Boehoe doen omdat een diertje eerst dood gaat, zodat het niet voelt hoe we met onze tanden het vlees van zijn botten afscheuren, ja dat is erg diervriendelijk.
Jegorexdinsdag 31 maart 2009 @ 01:50
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 01:45 schreef Provinciaal het volgende:

[..]

En mensen vergassen is niet mens onvriendelijk?
De kuikens zullen toch wel dood moeten voordat je ze kunt eten.
Ik zie vergassen als een van de vriendelijkste methodes en het is de snelste manier als je grote hoeveelheden kuikens hebt.

Ik heb zelf trouwens nog nooit een slachting meegemaakt, wel eens een keizersnee bij een koe en heb eens een half aangevreten muis uit zijn lijden verlost.
Killer_Momdinsdag 31 maart 2009 @ 01:55
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 01:45 schreef Provinciaal het volgende:

[..]

En mensen vergassen is niet mens onvriendelijk?
onzin en off topic, die eten we niet.
kraaksandaaldinsdag 31 maart 2009 @ 04:25
Hoe heet dat nummertje van Youp ook alweer?
Waris7dinsdag 31 maart 2009 @ 04:36
Idioten, zo kweek je vegetariërs >_<
Harajuku.dinsdag 31 maart 2009 @ 04:41
Ik snap niet waarom het gelijk op zo'n manier moet. Alsof je niet op normale manieren kan leren waar vlees vandaan komt
kraaksandaaldinsdag 31 maart 2009 @ 04:44
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 04:41 schreef Harajuku. het volgende:
Ik snap niet waarom het gelijk op zo'n manier moet. Alsof je niet op normale manieren kan leren waar vlees vandaan komt
Van de koeien en de varkens.
Toetdinsdag 31 maart 2009 @ 04:59
quote:
Op maandag 30 maart 2009 22:23 schreef Slappy het volgende:
Sorry hoor vind er niks grappig aan
Ja, het feit dat mensen, organismen, andere organismen eten, die daarvoor gedood dienen te worden, is zeer schokkend en ernstig.

Het volgende niet-grappige en schokkende feit: het menselijke afvalproduct, dat volgt uit het eten van het besprokene, is bruin .
Klonkdinsdag 31 maart 2009 @ 06:37
afgelopen winter of herfst ook een prachtige serie op de BBC kill it, cook it, eat it.

beetje hetzelfde idee, slachruimte was nagebootst in de studio, daarna kwam de slager en dan de kok, ondertussen goeie gesprekken tussen veganisten en vleesliefhebbers enzo
lady-wrbdinsdag 31 maart 2009 @ 07:14
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dieren worden niet vermoord, maar gedood en geslacht.
wat is het verschil?
kraaksandaaldinsdag 31 maart 2009 @ 07:16
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 07:14 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

wat is het verschil?
Maakt dat wat uit dan? De nek doorsnijden en leeg laten bloeden komt het op neer.
Ssswingdinsdag 31 maart 2009 @ 07:59
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 04:25 schreef kraaksandaal het volgende:
Hoe heet dat nummertje van Youp ook alweer?
flappie
ikhouvannoodlesdinsdag 31 maart 2009 @ 08:12
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 07:14 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

wat is het verschil?
Dieren zijn ondergeschikt aan mensen.
Lemmebdinsdag 31 maart 2009 @ 08:23
Verwende kutkinderen die even een reality check krijgen!
lady-wrbdinsdag 31 maart 2009 @ 08:36
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 07:16 schreef kraaksandaal het volgende:

[..]

Maakt dat wat uit dan? De nek doorsnijden en leeg laten bloeden komt het op neer.
dat is nou juist mijn punt. ik reageer op iemand die verschil maakt in vermoord worden of gedood worden.
ik zie geen verschil. of het uitmaakt is weer een ander punt, het resultaat is hetzelfde: een onvrijwillige dood.

on topic: ik denk dat de meeste kinderen toch echt wel weten dat voor je stukje vlees een dier gedood wordt.
maar het is toch echt een heel verschil om te ZIEN dat een dier gedood wordt.
die van mij weet dat in ieder geval wel, maar ik heb niet de behoefte om hem te laten zien hoe dat in zijn werk gaat.
dat zoekt hij later zelf maar op op internet.
en ja, logisch dat kinderen de volgende dag gewoon van dat konijn eten. het lijkt dan immers niet meer op dat knuffelige pluizebolletje dat ze de dag ervoor het hoekje om zagen gaan.
volgens mij zijn kinderen helemaal niet in staat om die link te leggen, of je moet het er expliciet bijzeggen en dan nog heb ik mijn twijfels....
Iblisdinsdag 31 maart 2009 @ 08:41
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 08:36 schreef lady-wrb het volgende:
volgens mij zijn kinderen helemaal niet in staat om die link te leggen, of je moet het er expliciet bijzeggen en dan nog heb ik mijn twijfels....
14–15 jaar hoor! Als die dat niet kunnen.
lady-wrbdinsdag 31 maart 2009 @ 08:50
ik heb er één hier in huis die die leeftijd net voorbij is en ik moet eerlijk zeggen dat ik me verbaasd heb over de naieve dingen die ik in de loop der jaren gehoord heb.
en ik heb van terzakekundigen gehoord dat pubers ieder inlevingsvermogen vreemd is. en tot mijn verbazing heb ik dat idd geconstateerd.

maar goed, als die kinderen van tevoren wisten dat het zou gebeuren, moeten men achteraf niet de schuld bij de kok leggen. hier lag een taak bij de ouders om de kinderen voor te bereiden op wat ze zouden gaan zien.
willen de kinderen dan alsnog kijken, dan moet er helemaal niemand meer zeuren, dan hebben ze er toch echt zelf voor gekozen. gevalletje eigen schuld. en ze komen er heus wel weer overheen.
Iblisdinsdag 31 maart 2009 @ 08:58
Moeilijker, maar het is natuurlijk niet onmogelijk. Iemand die van 14 die na een dag niet meer in staat is de link te leggen tussen het stukje vlees en het konijn de dag ervoor lijdt mijns inziens eerder aan een ernstige vorm van mentale retardatie dan aan standaard pubergedrag.

Het is de vraag of het zo ernstig vinden dat ze hun eetgewoonten ervoor opgeven, en dat is al eeuwen niet het geval bij de meeste mensen, dus wat dat betreft is het niet zo verwonderlijk dat dit ook in dit geval geldt. Overigens zijn er echter wel genoeg kinderen die juist in de puberteit, of vlak ervoor vegetariër worden.
axis303dinsdag 31 maart 2009 @ 12:16
Ik kan mij nog goed de verhalen van mijn vader herinneren die vertelde over toen hij klein was. Zijn vader had varkens en kippen rondlopen en die werden dan ook gewoon thuis geslacht. Echter de manier waarop was natuurlijk in die tijd (praat hier over de jaren 40/50) behoorlijk primitief. Verhalen zoals een varken met een hamer op het hoofd slaan (uiteraard lukte dat niet in 1 keer) of kippen onthoofden en die dan headless nog even gingen rondlopen..

Tsja, niet fijn maar ik het idee dat men tegenwoordig niets meer gewend is, de realiteit onder ogen durven te zien. Dat zie je op meerdere vlakken.
cleanydinsdag 31 maart 2009 @ 12:56
ziek...

"Wiener ziet zelf geen enkel probleem. "Het is de realiteit. Mensen horen te weten wat ze eten. We zien niet wat in de slachthuizen gebeurt waardoor we een vertekend beeld hebben van de voedingsmiddelen die we tot ons nemen." "

Ik eet geen konijntjes...alsof dat normaal is dat iedereen dat doet.
Maar kom op zeg! dat is net zoiets als keiharde porno 's middags laten zien op nederland 1 of keihard geweld (dan bedoel ik niet A-team pussy geweld)
Innocencedinsdag 31 maart 2009 @ 14:36
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 12:16 schreef axis303 het volgende:
Ik kan mij nog goed de verhalen van mijn vader herinneren die vertelde over toen hij klein was. Zijn vader had varkens en kippen rondlopen en die werden dan ook gewoon thuis geslacht. Echter de manier waarop was natuurlijk in die tijd (praat hier over de jaren 40/50) behoorlijk primitief. Verhalen zoals een varken met een hamer op het hoofd slaan (uiteraard lukte dat niet in 1 keer) of kippen onthoofden en die dan headless nog even gingen rondlopen..

Tsja, niet fijn maar ik het idee dat men tegenwoordig niets meer gewend is, de realiteit onder ogen durven te zien. Dat zie je op meerdere vlakken.
Is helemaal niet zo ouderwets of primitief hoor. Zo heb ik het tot 5a10 jaar terug ook nog wel hanen geslacht bij m'n opa thuis. Tegenwoordig is het alleen wat lastiger (wetten omtrent ziektes etc.)om dieren te houden in de achtertuin.

En dan een paar uur later aan de kippensoep van alle ingewanden etc. die we er zelf uit hadden staan trekken.

Heb er als klein kind eigenlijk ook nooit van opgekeken. Denk dat je zoiets juist op heel jonge leeftijd mee moet geven, gewoon een uitje naar een boerderij. Zie niet in waarom dat zielig of schadelijk voor kinderen zou zijn?

Heeft ook iets te maken met je verantwoordelijkheid als consument. Niet willen inzien dat er voor jouw eten dieren gedood moeten worden en voor jouw goedkope eten nog op een vreselijkere manier, vind ik echt belachelijk...
Iblisdinsdag 31 maart 2009 @ 14:37
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 12:56 schreef cleany het volgende:
ziek...

"Wiener ziet zelf geen enkel probleem. "Het is de realiteit. Mensen horen te weten wat ze eten. We zien niet wat in de slachthuizen gebeurt waardoor we een vertekend beeld hebben van de voedingsmiddelen die we tot ons nemen." "

Ik eet geen konijntjes...alsof dat normaal is dat iedereen dat doet.
Maar kom op zeg! dat is net zoiets als keiharde porno 's middags laten zien op nederland 1 of keihard geweld (dan bedoel ik niet A-team pussy geweld)
Publieke omroep: Publiek, daar kijken mensen naar zonder van te voren op de hoogte te zijn wat er komt; deze slachting: de aanwezigen wilden het zelf zien, het was aangekondigd, en het werd ze verder niet opgedrongen.

Wat is het verschil?
Captain_Fabulousdinsdag 31 maart 2009 @ 16:18
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 06:37 schreef Klonk het volgende:
afgelopen winter of herfst ook een prachtige serie op de BBC kill it, cook it, eat it.

beetje hetzelfde idee, slachruimte was nagebootst in de studio, daarna kwam de slager en dan de kok, ondertussen goeie gesprekken tussen veganisten en vleesliefhebbers enzo

Die serie was echt top, als je vlees eet, moet je ook weten hoe het op je bord komt. En met die kinderen heb ik dus 0,00% medelijden, als ze vrijwillig bij een slachting zijn, op hun 14de...dan kregen ze dus wat ze verdiende. De waarheid.
Provinciaaldinsdag 31 maart 2009 @ 16:28
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 08:12 schreef ikhouvannoodles het volgende:

[..]

Dieren zijn ondergeschikt aan mensen.
Dat verschilt per mens
compierdinsdag 31 maart 2009 @ 18:01
Prachtig! ik heb laatst nog geholpen kippen te slachten, was wel grappig eigenlijk..
Weet je ook meteen waar het "rondlopen als een kip zonder kop " vandaan komt
Iblisdinsdag 31 maart 2009 @ 18:03
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 18:01 schreef compier het volgende:
Prachtig! ik heb laatst nog geholpen kippen te slachten, was wel grappig eigenlijk..
Weet je ook meteen waar het "rondlopen als een kip zonder kop " vandaan komt
Mike the Headless Chicken.
Pietverdrietdinsdag 31 maart 2009 @ 18:30
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 12:56 schreef cleany het volgende:
ziek...

"Wiener ziet zelf geen enkel probleem. "Het is de realiteit. Mensen horen te weten wat ze eten. We zien niet wat in de slachthuizen gebeurt waardoor we een vertekend beeld hebben van de voedingsmiddelen die we tot ons nemen." "

Ik eet geen konijntjes...alsof dat normaal is dat iedereen dat doet.
Maar kom op zeg! dat is net zoiets als keiharde porno 's middags laten zien op nederland 1 of keihard geweld (dan bedoel ik niet A-team pussy geweld)

Sorry, maar Keiharde porno vind ik ff wat anders, wil je straks ook het koken van een kreeft weren van TV? Het koken van mosselen? Natuurfilms waar ijsberen robben opvreten?
fruityloopwoensdag 1 april 2009 @ 12:05
Als ze het niet wisten van te voren is het wel wat lomp van die presentator, maar dat spul komt niet vanzelf op die groene schaaltjes bij de Appie natuurlijk..
Captain_Fabulouswoensdag 1 april 2009 @ 13:06
maar ze wisten het dus wel van tevoren...
Pietverdrietdinsdag 14 april 2009 @ 19:56
Kick
20:15 op Arte
Pietverdrietdinsdag 14 april 2009 @ 20:36
Berichten waren zwaar overdreven en dat is een understatement.
Kinderen zeiden gewoon wat er gebeurde en dat ze het best heftig vonden, ééntje was een beetje treurig drie anderen hielpen mee bij het stropen en het uitwijden van de ingewanden.
Hoi_Piepeloidinsdag 14 april 2009 @ 20:43
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Had eind jaren 90 een collega bij de Luchtmacht die er achter kwam dat melk uit koeien kwam, en hield prompt op met het drinken ervan.
Bedoel je dan echt de warme, klonterige, dikke, verse, direct uit de koe in je glas gegoten melk?
Dat kan ik me wel voorstellen, durfde mij er ook eerst niet aan te wagen .

En wel een superactie ik ga zeker kijken!
Hoi_Piepeloidinsdag 14 april 2009 @ 20:44
Godver! Ik wist niet dat het vandaag 14 april was
Pietverdrietdinsdag 14 april 2009 @ 20:45
quote:
Op dinsdag 14 april 2009 20:43 schreef Hoi_Piepeloi het volgende:

[..]

Bedoel je dan echt de warme, klonterige, dikke, verse, direct uit de koe in je glas gegoten melk?
Dat kan ik me wel voorstellen, durfde mij er ook eerst niet aan te wagen .

Nee, gewoon uit een gekoeld pak
Pietverdrietdinsdag 14 april 2009 @ 20:51
quote:
Op dinsdag 14 april 2009 20:44 schreef Hoi_Piepeloi het volgende:
Godver! Ik wist niet dat het vandaag 14 april was
Herhaling Donderdag 23. April
14:00 - 14:45
Sarah und die Küchenkinder
Oceanonixdinsdag 14 april 2009 @ 22:54
Jamie Oliver heeft ook een keer voor een groep kinderen verse kipnuggets staan maken.
Ook erg leuk om te zien. Vooral omdat die kinderen niet verwacht hadden dat er vlees in zat. Het is schokkend dat kinderen niet weten waar melk vandaan komt of hoe dat stukje vlees op hun bord komt.

Misschien was onze biologieles dan wat extreem (we hadden het hart en longen van een koe aan het bord hangen, met dank aan een klasgenootje wiens vader slager was). Maar leerzaam was het wel.

Het verklaart wel een boel waarom iedereen het toestaat dat er enorm met voedsel geknoeid wordt. tenslotte zijn er maar weinig mensen die nog weten hoe echt moet smaken en/ of eruit zien.
robber57woensdag 15 april 2009 @ 01:10
En toch leeft het ook hier: met grote regelmaat zie je topics voorbij komen waarin iemand vraagt of je product X 1 dag na de THT nog kan eten?
Of mensen die "ontdekken" dat Filet Americain kennelijk gemaakt is van rauw vlees en "gehoord" hebben dat je daar wormen van kunt krijgen en het nu in ene niet meet eten
Ik kan dan alleen maar 1 ding denken: absoluut en totaal geen flauw benul van voedsel.

Zo heb ik een collega die standaart iedere maandag morgen tijdens de pauze zijn "plekje" in de bedrijfskoelkast "op ruimt" door de sinaasappelsap van vrijdag door de gootsteen te spoelen en de AH excelent Parmaham welke hij de week daarvoor heeft opengemaakt weg te kiepen.
Toen ik hem ooit eens vertelde dat die rauwe ham al twee jaar oud is en die paar dagen er echt wel bij konden stond hij me raar aan te kijken en verklaarde me voor gek
Jegorexwoensdag 15 april 2009 @ 01:59
quote:
Op woensdag 15 april 2009 01:10 schreef robber57 het volgende:
En toch leeft het ook hier: met grote regelmaat zie je topics voorbij komen waarin iemand vraagt of je product X 1 dag na de THT nog kan eten?
Of mensen die "ontdekken" dat Filet Americain kennelijk gemaakt is van rauw vlees en "gehoord" hebben dat je daar wormen van kunt krijgen en het nu in ene niet meet eten
Ik kan dan alleen maar 1 ding denken: absoluut en totaal geen flauw benul van voedsel.

Zo heb ik een collega die standaart iedere maandag morgen tijdens de pauze zijn "plekje" in de bedrijfskoelkast "op ruimt" door de sinaasappelsap van vrijdag door de gootsteen te spoelen en de AH excelent Parmaham welke hij de week daarvoor heeft opengemaakt weg te kiepen.
Toen ik hem ooit eens vertelde dat die rauwe ham al twee jaar oud is en die paar dagen er echt wel bij konden stond hij me raar aan te kijken en verklaarde me voor gek
Van bacterieen en schimmels krijg je weerstand
mistdeja1woensdag 15 april 2009 @ 02:04
vlees is idd van beest en iedereen die niet begrijpt dat vlees niet meer dan spieren zijn van knuffelbare beestjes, zijn enigsinds onwetend
Jegorexwoensdag 15 april 2009 @ 02:09
Waar ik me altijd nog over verbaas is bont vs. leer.
Een leren jas is ok, een bontjas is not done.

Voor de mensen die het niet weten:
leer is huid zonder haar.
bont is huid met haar.
mistdeja1woensdag 15 april 2009 @ 02:14
quote:
Op woensdag 15 april 2009 02:09 schreef Jegorex het volgende:
Waar ik me altijd nog over verbaas is bont vs. leer.
Een leren jas is ok, een bontjas is not done.

Voor de mensen die het niet weten:
leer is huid zonder haar.
bont is huid met haar.
idd
Morwenwoensdag 15 april 2009 @ 02:19
quote:
Op woensdag 15 april 2009 02:09 schreef Jegorex het volgende:
Waar ik me altijd nog over verbaas is bont vs. leer.
Een leren jas is ok, een bontjas is not done.

Voor de mensen die het niet weten:
leer is huid zonder haar.
bont is huid met haar.
Bont wordt vaak verkregen door het doodknuppelen of martelen van een dier. Soms worden ze er nog halflevend van ontdaan. Alles onder het mom dat er geen gaatjes in de vacht mogen komen en vergassen zal wel te arbeidsintensief zijn.
mistdeja1woensdag 15 april 2009 @ 02:22
goed leer is ook gaatjes vrij etc,, wie zegt met 100% zekerheid dat dei beesten om het leer niet dood geknuppelt worden en die voor de bont niet humaan ( voor zover mogelijk) gekilt zijn
robber57woensdag 15 april 2009 @ 02:24
quote:
Op woensdag 15 april 2009 02:09 schreef Jegorex het volgende:
Waar ik me altijd nog over verbaas is bont vs. leer.
Een leren jas is ok, een bontjas is not done.

Voor de mensen die het niet weten:
leer is huid zonder haar.
bont is huid met haar.
Hm, leer is doorgaans van koeien/varkens ed, bont is meestal van "knuffeldiertjes" zoals nertsen/konijnen.
Bij runder leer is doorgaans de rest van de koe ook nog gebruikt (voor frikandellen ), bij bont gaat de rest van het beestje doorgaans in de recyclebak.

ik kan me wel vinden in de logica dat bont verwerpelijk is omdat je een dier dood voor uitsluitend 1 deel en de rest weg gooit, de "knuffelfactor" zegt me daarin tegen niets, bont van een konijn waarvan de rest in de braadpan beland heb ik geen moeite mee.
Commander_Koenwoensdag 15 april 2009 @ 08:23
quote:
Op woensdag 15 april 2009 02:09 schreef Jegorex het volgende:
Waar ik me altijd nog over verbaas is bont vs. leer.
Een leren jas is ok, een bontjas is not done.

Voor de mensen die het niet weten:
leer is huid zonder haar.
bont is huid met haar.
Als vegetariër is het wel vreemd om tegen bont te zijn en wél leer te dragen.
Ik ben geen vegetariër en wel tegen bont. Ik gebruik rund en varkensleren producten, maar ik eet dan ook rund en varkensvlees.

Maar ik eet géén nertsenvlees dus draag ik de huid van die beesten ook niet. Als een beest toch sterft om opgegeten te worden kan je beter zoveel mogelijk ervan gebruiken. Een beest alleen doodmaken voor een luxe product vind ik te ver gaan.

[ Bericht 0% gewijzigd door Commander_Koen op 15-04-2009 13:52:53 ]
motorbloempjewoensdag 15 april 2009 @ 11:33
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:24 schreef PiRANiA het volgende:
En terecht. Ouders moeten niet liegen over vlees tegen hun kinderen.
dat dus

geweldig initiatief van deze dame
Beelzebufowoensdag 15 april 2009 @ 11:49
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:27 schreef Adelante het volgende:
Voor 14- en 15-jarigen vind ik dit niet echt schokkend en een prima onderdeel van een opvoeding. Kinderen van 5 of 6 hoeven nog niet zo direct met flappie te worden geconfronteerd wat mij betreft.
Mijn kinderen (in de categorie 5 of 6) weten dat vlees en vis éérst dieren zijn geweest. Om de scherpe kantjes van de waarheid wat te verzachten gebruiken we (nog wel) een onderscheid tussen 'eetvis' en 'zwemvis'.

En 14- en 15-jarigen zouden DIK boter op hun hoofd hebben als ze hierme zitten: wel schietspelletjes spelen waarbij het bloed van de binnenkant van het scherm druipt maar níet de waarheid achter het keurig verpakte vlees in de supermarkt willen zien...
Metatronwoensdag 15 april 2009 @ 13:03
quote:
Op woensdag 15 april 2009 08:23 schreef Commander_Koen het volgende:

[..]

Als vegetariër is het wel vreemd om tegen bond te zijn en wél leer te dragen.
Ik ben geen vegetariër en wel tegen bond. Ik gebruik rund en varkensleren producten, maar ik eet dan ook rund en varkensvlees.
Ik heb ook wat tegen Bond. De laatste film is ronduit ruk.
Commander_Koenwoensdag 15 april 2009 @ 13:51
quote:
Op woensdag 15 april 2009 13:03 schreef Metatron het volgende:

[..]

Ik heb ook wat tegen Bond. De laatste film is ronduit ruk.
Jezus wat stom zelfs 2x
Delicieuxwoensdag 15 april 2009 @ 17:07
Mooi dat er een herhaling is! Dan ga ik wel even kijken naar "Les aventures culinaires de Sarah Wiener".
Blijft mooi, dat een Duitse op de Franse TV (Franse versie van Arte) een programma heeft.

Trouwens, ik was een paar maanden geleden in Dolfinarium Harderwijk. Bij het zien van de dolfijnen zei mijn dochtertje: Hmmm! Lekker! Vis!
Omstanders lekker afknappen....

Gewijzigd: Oh ja, vergeten te melden dat mijn dochtertje twee is....
Isegrimwoensdag 15 april 2009 @ 21:36
quote:
Op maandag 30 maart 2009 23:01 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Eens! We weten ook allemaal hoe kindertjes geboren worden, maar dat hoef ik ook niet te zien.
Ik ook niet, maar ik wil dan ook geen kinderen. Ik wil wél vlees eten.
Isegrimwoensdag 15 april 2009 @ 21:43
quote:
Op dinsdag 31 maart 2009 12:56 schreef cleany het volgende:
Ik eet geen konijntjes...alsof dat normaal is dat iedereen dat doet.
Nee, het is inderdaad ondenkbaar om konijn te eten. Koe daarentegen is geen enkel probleem, want koeien zien er niet schattig uit.

Triest.
Isegrimwoensdag 15 april 2009 @ 21:47
quote:
Op woensdag 15 april 2009 08:23 schreef Commander_Koen het volgende:

[..]

Als vegetariër is het wel vreemd om tegen bont te zijn en wél leer te dragen.
Ik ben geen vegetariër en wel tegen bont. Ik gebruik rund en varkensleren producten, maar ik eet dan ook rund en varkensvlees.

Maar ik eet géén nertsenvlees dus draag ik de huid van die beesten ook niet. Als een beest toch sterft om opgegeten te worden kan je beter zoveel mogelijk ervan gebruiken. Een beest alleen doodmaken voor een luxe product vind ik te ver gaan.
Denk je nou werkelijk dat het vlees van die nertsen de prullenbak ingaat? Nee hoor, komt gewoon in hondenvoer e.d. terecht.
HPoiwoensdag 15 april 2009 @ 21:52
Ah, dus dan mogen de Turken ook weer schaapjes slachten op het balkon?
Isegrimwoensdag 15 april 2009 @ 21:57
quote:
Op woensdag 15 april 2009 21:52 schreef HPoi het volgende:
Ah, dus dan mogen de Turken ook weer schaapjes slachten op het balkon?
Dat doen ze toch wel.

Ik ben niet zo voor slachten door onkundigen. Het lijden moet bij voorkeur wel tot een minimum worden beperkt.
Pietverdrietwoensdag 15 april 2009 @ 22:08
* Pietverdriet moet ineens aan die prachtige scene in Urga denken waar de herder een schaap dood door een kleine snede te maken, met zijn hand in het schaap te grijpen en de kransslagader dicht te drukken. Schaap is vrijwel direct dood
Isegrimwoensdag 15 april 2009 @ 22:09
Is dat een film, 'Urga'?
Pietverdrietwoensdag 15 april 2009 @ 22:25
quote:
Op woensdag 15 april 2009 22:09 schreef Isegrim het volgende:
Is dat een film, 'Urga'?
Ja
http://www.imdb.com/title/tt0103176/
Hele mooie film trouwens
Fixerswoensdag 15 april 2009 @ 23:26
quote:
Op woensdag 15 april 2009 21:43 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Nee, het is inderdaad ondenkbaar om konijn te eten. Koe daarentegen is geen enkel probleem, want koeien zien er niet schattig uit.

Triest.
Daarom vind ik het ook nog steeds raar dat we in west europa geen hond en kat eten. Ik hoef mijn eigen hond niet zo nodig op te eten. Maar over het algemeen zou ik het geen probleem vinden. Al heb ik wel eens gehoord dat het erg droog vlees is.
vaagseldonderdag 16 april 2009 @ 00:38
quote:
Op woensdag 15 april 2009 23:26 schreef Fixers het volgende:

[..]

Daarom vind ik het ook nog steeds raar dat we in west europa geen hond en kat eten. Ik hoef mijn eigen hond niet zo nodig op te eten. Maar over het algemeen zou ik het geen probleem vinden. Al heb ik wel eens gehoord dat het erg droog vlees is.
Eens.

Dat we het niet eten dat snap ik best. Ik zou het ook niet willen eten persoonlijk. Maar andere culturen veroordelen omdat zij wel katten/honden eten vind ik echt belachelijk en een teken van grote domheid.
Mr.Noodledonderdag 16 april 2009 @ 00:48
Konijn..
Isegrimdonderdag 16 april 2009 @ 07:18
quote:
Op woensdag 15 april 2009 22:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja
http://www.imdb.com/title/tt0103176/
Hele mooie film trouwens
Mongolië. Ik droom ervan om daar ooit nog eens een paar maanden te paard rond te trekken.
Captain_Fabulousdonderdag 16 april 2009 @ 09:07
quote:
Op woensdag 15 april 2009 23:26 schreef Fixers het volgende:

[..]
Al heb ik wel eens gehoord dat het erg droog vlees is.
Marineren?

We hebben gewoon te weinig honger gehad op dit continent om over de drempel te stappen van 'huisdieren opeten'. Ik eet ook geen konijn, omdat wij ze als huisdier hebben. En het is mischien onlogisch en hypocriet, maar ik kan dat dan dus niet eten. Aangezien ik in zo'n luxe land en tijd leef dat ik me dat kan veroorloven, doe ik dat ook. Maar als jij sterft van de honger op het platteland van China (en dat hebben ze regelmatig gedaan, de laatset paar duizend jaar), en er loopt een Lassie voorbij...Steak ah la Blaf!
foxbowdonderdag 16 april 2009 @ 09:45
Ik slacht al konijntjes sinds ik 10 ben ofzo Maar zo geweldig lekker vind ik ze nou ook weer niet.... haas is beter
Jegorexdonderdag 16 april 2009 @ 11:27
quote:
Op donderdag 16 april 2009 09:07 schreef Captain_Fabulous het volgende:

[..]

Marineren?

We hebben gewoon te weinig honger gehad op dit continent om over de drempel te stappen van 'huisdieren opeten'. Ik eet ook geen konijn, omdat wij ze als huisdier hebben. En het is mischien onlogisch en hypocriet, maar ik kan dat dan dus niet eten. Aangezien ik in zo'n luxe land en tijd leef dat ik me dat kan veroorloven, doe ik dat ook. Maar als jij sterft van de honger op het platteland van China (en dat hebben ze regelmatig gedaan, de laatset paar duizend jaar), en er loopt een Lassie voorbij...Steak ah la Blaf!
Ik hoef mijn eigen huisdieren niet op te eten, maar als een kat of hond lekker smaakt heb ik er geen probleem mee om het op te eten
Ik laat ook echt geen plakje paard liggen alleen omdat mijn ouders een paard hebben.
Isegrimdonderdag 16 april 2009 @ 18:47
Ik vind (tam!) konijn geweldig lekker. Heb ook wel eens mijn eigen konijn opgegeten. Geen moeite mee.
Broertiezaterdag 25 april 2009 @ 20:37
Vroeger van mijn vader geleerd hoe een konijn te slachten... Toen ik vroeg welk konijn het haasje was, zei hij: "de jouwe..." Heb er geen trauma aan over gehouden, alleen een bord met lekker vlees.....
Schanullekezaterdag 25 april 2009 @ 20:41
quote:
Op woensdag 15 april 2009 22:08 schreef Pietverdriet het volgende:
* Pietverdriet moet ineens aan die prachtige scene in Urga denken waar de herder een schaap dood door een kleine snede te maken, met zijn hand in het schaap te grijpen en de kransslagader dicht te drukken. Schaap is vrijwel direct dood
Dat klinkt wel als een keurige manier van slachten.

Mooi item dit. Eigenlijk zo diertje slachten bij de kerndoelen in het voortgezet onderwijs moeten horen
Pietverdrietzaterdag 25 april 2009 @ 21:38
quote:
Op zaterdag 25 april 2009 20:41 schreef Schanulleke het volgende:

[..]

Dat klinkt wel als een keurige manier van slachten.

Mooi item dit. Eigenlijk zo diertje slachten bij de kerndoelen in het voortgezet onderwijs moeten horen
Tja
Waarschijnlijk is het gegil onder de kids groot, dezelfde kids die achter de computer virtueel honderden mensen dood schieten,,,
compierzaterdag 25 april 2009 @ 22:06
maar dat is anders
net als die mensen die alles eten, maar met biologie niet naar een koeienoog willen kijken,. want dat is zielig!
duzzzondag 3 mei 2009 @ 05:01
ik vind het een briljante actie.
ik vind het ook altijd zo apart dat tienermeisje wel een biefstukje lusten maar geen paard willen eten?!
Isegrimzondag 3 mei 2009 @ 08:20
quote:
Op zondag 3 mei 2009 05:01 schreef duzz het volgende:
ik vind het een briljante actie.
ik vind het ook altijd zo apart dat tienermeisje wel een biefstukje lusten maar geen paard willen eten?!
Niet alleen tienermeisjes. Paardenvlees wordt in Nederland nog nauwelijks gegeten. Zie jij het wel eens ergens liggen?
PierreTTzondag 3 mei 2009 @ 08:30
quote:
Op zondag 3 mei 2009 08:20 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Niet alleen tienermeisjes. Paardenvlees wordt in Nederland nog nauwelijks gegeten. Zie jij het wel eens ergens liggen?
Paardenworst, maar zelfs dat is niet 100% puur paard
nummer_zoveelzondag 3 mei 2009 @ 08:32
En zulke jonge kinderen zijn het niet eens. Het zijn pubers.
Als ze nu 4-5 jaar waren, ok. Maar 14,15 jaar is toch anders vind ik.
Isegrimzondag 3 mei 2009 @ 08:36
quote:
Op zondag 3 mei 2009 08:30 schreef PierreTT het volgende:

[..]

Paardenworst, maar zelfs dat is niet 100% puur paard
En ook dat verkopen ze bij de gemiddelde supermarkt of slager niet. Er was een poos terug zelfs nog een rel over dat er in veel snacks paardenvlees zit.

Nou heb ik wel begrepen van iemand die het kan weten, dat Nederlandse slachtpaarden vaak onder zeer slechte omstandigheden naar het buitenland worden vervoerd om daar te worden geslacht. Met gebroken benen e.d. Dat vond ik een minder prettig idee. Ik zou het daarom alleen kopen als het in Nederland gefokt én geslacht is. Dan is paardenvlees eigenlijk zeer diervriendelijk vlees, want paarden worden in Nederland niet op intensieve wijze gehouden.
compierzondag 3 mei 2009 @ 15:55
kroketten hebben paardenvlees erin
Tinkepinkzondag 3 mei 2009 @ 16:02
quote:
Op maandag 30 maart 2009 20:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bull, Opvoeden is een taak van de ouders, laten kinderen op school maar fatsoenlijk leren lezen, schrijven en rekenen, daar hebben scholen moeite genoeg mee.
Mee eens. Ik verwacht dus niet dat de school mijn kinderen leert dat lammetjes naast lief ook erg lekker zijn.
Laatst nog een heel gesprek gehad met mijn kinderen over welke dieren je wel kunt eten en welke niet. Hun conclusie was dat alle dieren eetbaar zijn, maar dat je niet alle dieren wilt eten. Onze eigen konijnen mochten nog even blijven leven, maar een konijn van de buren zou wel smaken Oh, en regenwormen willen ze ook niet.
Tinkepinkzondag 3 mei 2009 @ 16:03
quote:
Op zondag 3 mei 2009 08:20 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Niet alleen tienermeisjes. Paardenvlees wordt in Nederland nog nauwelijks gegeten. Zie jij het wel eens ergens liggen?
Ja hoor. Denk maar een paardenrookvlees. En de betere slager heeft het ook nog wel. Wij aten het regelmatig vroeger. Ik vond het lekkerder dan runderbiefstuk. Tegenwoordig maak ik af en toe nog Sauerbraten van paardenvlees.
Isegrimzondag 3 mei 2009 @ 16:40
quote:
Op zondag 3 mei 2009 16:03 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Ja hoor. Denk maar een paardenrookvlees. En de betere slager heeft het ook nog wel. Wij aten het regelmatig vroeger. Ik vond het lekkerder dan runderbiefstuk. Tegenwoordig maak ik af en toe nog Sauerbraten van paardenvlees.
Paardenrookvlees is zo ongeveer het enige paardenvleesproduct wat nog heel algemeen verkocht wordt. Mijn punt was dat het tegenwoordig gewoon 'not done' is om paardenvlees te eten. En vroeger gold het bij mijn weten als armeluisvlees.
Tinkepinkzondag 3 mei 2009 @ 16:47
quote:
Op zondag 3 mei 2009 16:40 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Paardenrookvlees is zo ongeveer het enige paardenvleesproduct wat nog heel algemeen verkocht wordt. Mijn punt was dat het tegenwoordig gewoon 'not done' is om paardenvlees te eten. En vroeger gold het bij mijn weten als armeluisvlees.
Daar heb je natuurlijk gelijk in.
Isegrimzondag 3 mei 2009 @ 17:14
Ik vind paardenbiefstuk trouwens ook goed te eten. Lekker mals en zacht van smaak.
duzzzondag 3 mei 2009 @ 17:43
In sommige huzarensalades zit ook gewoon paardenvlees hoor.
Innocencezondag 3 mei 2009 @ 20:19
Ibliszondag 3 mei 2009 @ 20:23
quote:
Op zondag 3 mei 2009 16:40 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Paardenrookvlees is zo ongeveer het enige paardenvleesproduct wat nog heel algemeen verkocht wordt. Mijn punt was dat het tegenwoordig gewoon 'not done' is om paardenvlees te eten. En vroeger gold het bij mijn weten als armeluisvlees.
Volgens mij is het in België en Frankrijk nog gangbaarder (alhoewel ook niet iedereen het daar oké vindt), en zijn daar nog enkele paardenfokkers die paarden puur voor het vlees fokken, daar heeft het volgens mij ook minder de naam van armeluisvlees.
Ringozondag 3 mei 2009 @ 20:45
Het eten van paardenvlees geeft nachtmerries. Dat zegt men dan.
ASSpirinezondag 3 mei 2009 @ 20:52
Wielrenners eten vaak paardenvlees.
Je moet ook eens proberen in Engeland te vragen naar paardenvlees
Isegrimzondag 3 mei 2009 @ 21:15
quote:
Op zondag 3 mei 2009 20:52 schreef ASSpirine het volgende:
Wielrenners eten vaak paardenvlees.
Je moet ook eens proberen in Engeland te vragen naar paardenvlees
De VS idem. Daar zijn de laatste paardenslachterijen na een storm van protest gesloten.
Jegorexmaandag 4 mei 2009 @ 18:25
quote:
Op zondag 3 mei 2009 08:20 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Niet alleen tienermeisjes. Paardenvlees wordt in Nederland nog nauwelijks gegeten. Zie jij het wel eens ergens liggen?
Mijn ouders hebben nog wel eens paardenvlees voor op brood.
Dat koopt ze volgens mij gewoon bij de C1000.
Erasmomaandag 4 mei 2009 @ 18:27
Paardenworst
#ANONIEMmaandag 4 mei 2009 @ 18:36
quote:
Op zondag 3 mei 2009 05:01 schreef duzz het volgende:
ik vind het een briljante actie.
ik vind het ook altijd zo apart dat tienermeisje wel een biefstukje lusten maar geen paard willen eten?!
Idd. Ik vind dat echt zo belachelijk. Ik ben vegetariër, maar ik vind het zo achterlijk om geen paard te eten. At het zelf vroeger ook gewoon, terwijl ik zelf ook altijd een pony had. Ook bij het slachten van een dier heb ik niet echt moeite mee om dat te zien. Maar als ik ooit zelf mijn eigen paard moet laten slachten zou ik daar niet bij willen zijn.
Isegrimmaandag 4 mei 2009 @ 20:36
quote:
Op maandag 4 mei 2009 18:36 schreef Chai het volgende:

[..]

Idd. Ik vind dat echt zo belachelijk. Ik ben vegetariër, maar ik vind het zo achterlijk om geen paard te eten. At het zelf vroeger ook gewoon, terwijl ik zelf ook altijd een pony had. Ook bij het slachten van een dier heb ik niet echt moeite mee om dat te zien. Maar als ik ooit zelf mijn eigen paard moet laten slachten zou ik daar niet bij willen zijn.
Dat zou ik dan juist weer wél willen, om zeker te weten dat het netjes gebeurt en dat hij niet angstig is in z'n laatste momenten.
#ANONIEMmaandag 4 mei 2009 @ 21:26
quote:
Op maandag 4 mei 2009 20:36 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dat zou ik dan juist weer wél willen, om zeker te weten dat het netjes gebeurt en dat hij niet angstig is in z'n laatste momenten.
Ja, maar dan draag ik d'r over aan iemand die ik daarin vertrouw. Alleen bij dat moment lijkt me verschrikkelijk bij een dier waar je echt een band mee hebt gehad.
Jegorexdonderdag 7 mei 2009 @ 14:25
Kinderboerderij fokt voor slachthuis
Isegrimdonderdag 7 mei 2009 @ 18:10
quote:
Volstrekt logisch en ook niets mis mee. Doe mij dat vlees maar hoor, heeft een goed leven gehad.
Jegorexdonderdag 7 mei 2009 @ 20:35
quote:
Op donderdag 7 mei 2009 18:10 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Volstrekt logisch en ook niets mis mee. Doe mij dat vlees maar hoor, heeft een goed leven gehad.
Helemaal mee eens, het vlees zal er niet minder om smaken en dat dier heeft een beter leven gehad dan de meeste dieren op een boerderij.
Loddonderdag 7 mei 2009 @ 20:51
quote:
Op maandag 30 maart 2009 19:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Heeft Midas Dekkers niet eens muizen verzopen in rode wijn om er romeins mee te koken?
Dat was overigens Patrick Faas, het werd hem niet in dank af genomen in ieder geval . Ik heb nog les in romeins koken van hem gehad. Een aparte keuken.