Lijkt me een uitgemaakte zaak waat daar dient te gebeuren. 9000 mensen moesten er toch uit?quote:
Mijn gevoel (geen garantie!): ING kan zo naar de 10 euro gaan.quote:Op vrijdag 10 april 2009 15:23 schreef waterrad het volgende:
Mijn aandelen ING zijn in iets meer dan een maand tijd 2x zoveel waard geworden, ING gaat splitsen, lijkt me goed nieuws, komt best goed met ING ;-)
Ongelooflijk dat ING hun eigen producten niet eens snapte.quote:Op donderdag 9 april 2009 12:03 schreef TubewayDigital het volgende:
Voor ingewikkelde financiële constructies is geen plaats meer bij het concern, lees ik nu net op teletekst. We waren in nederland blijkbaar te dom om die te begrijpen.
And done.quote:Op zaterdag 28 maart 2009 23:08 schreef Drugshond het volgende:
[ afbeelding ]
ING neemt risico's in VS
Moody's overweegt jumbo-hypotheken af te waarderen
Kredietbeoordelaar Moody's overweegt 241 miljard dollar aan zogenoemde Amerikaanse 'jumbo-hypotheken' af te waarderen. ING Direct USA is actief in dat segment en neemt daarmee een risico.
Jumbo-hypotheken beginnen bij bedragen van 417.000 dollar, welke niet gegarandeerd worden door Amerikaanse overheidsorganen als Fannie Mae en Freddie Mac.
Dit zijn juist de hypotheken die nu door kredietbeoordelaars op de korrel genomen worden.
Twijfels over hypotheeksoort
Eén van 's werelds grootste kredietbeoordelaars, Moody's, is gaan twijfelen aan de soliditeit van de hypotheken, nu steeds meer Amerikanen moeite hebben met het betalen van hun hypotheekpremies. Dit als gevolg van de recessie, die leidt tot banenverlies.
Onduidelijk is nog hoeveel ING precies uit heeft staan aan zogenoemde jumbo-hypotheken. Aan het einde van 2008 had ING 25,2 miljard euro aan hypotheken in de VS. Daaronder bevinden zich ook de jumbo-hypotheken, maar ING wil niet zeggen hoeveel van die 25,2 miljard euro uit jumbo-hypotheken bestaat.
Wel heeft ING 7,2 miljard euro aan hypotheken uitstaan die om de een of andere reden niet onder Amerikaanse overheidsgaranties vallen. Hoeveel daarvan jumbo-hypotheken zijn, kan ING niet zeggen.
Impact
Hoewel ING zegt dat de afwaardering van een bosje hypotheken door Moody's geen directe impact heeft op de waarde van, of vertrouwen in, de hypotheekportefeuille van de bank, erkent een woordvoerder dat de ontwikkeling die Moody's signaleert een impact zou kunnen hebben.
ING laat in het midden of het zichzelf beschouwt als een grote speler op de jumbo-hypotheekmarkt. Wel wordt ING Direct in diverse Amerikaanse media, waaronder de Wall Street Journal en de Washington Post, consequent aangehaald als één van de bekende aanbieders van jumbo-hypotheken, en dat tegen relatief voordelige voorwaarden.
'Geen tweede Alt-A'
De problematiek rondom rond jumbo-hypotheken is niet te vergelijken met die rond Alt-A hypotheken, stelt ING. Volgens de bank worden deze Amerikaanse hypotheken gefinancierd door spaargeld dat ING Direct ophaalt in de VS, niet door discutabele leen- en kredietconstructies.
ING is volgens Amerikaanse regels verplicht om het geld van spaarders te steken in Amerikaanse hypotheken. Dat is een verplichting waar ING, maar ook andere banken niet onderuit kunnen.
Anders, maar toch niet helemaal
Ook zit het met deze zaak anders dan met de Alt-A obligaties. De giftige Alt-A hypotheken, die leidden tot een verzoek om hulp van de Nederlandse overheid, zijn gesecuritiseerd, wat betekent dat er op basis van de onderliggende hypotheken nieuwe leningen zijn afgesloten.
ING geeft wel toe dat er mogelijk ook jumbo-hypotheken zijn die wél onder de Alt-A obligaties vallen, maar kan niet zeggen hoeveel dat er zijn, en welke waarde die vertegenwoordigen. Maar er zijn dus kennelijk hypotheken van rijke Amerikanen waarvan de risico's al gedeeltelijk afgedekt worden door het ministerie van Financiën.
Maar zelfs dan kan een afwaardering ING nog steeds problemen opleveren, stellen analisten.
Grote risico's
Hoe meer jumbo-hypotheken ING Direct heeft en nog afsluit in een wankele huizenmarkt die zich ook nog eens in het midden van een recessie bevindt, des te meer risico het neemt.
Dat zegt een gespecialiseerde analist van een groot handelshuis. Volgens hem zal het aantal Amerikaanse 'non-performing loans', ofwel leningen en hypotheken die in problemen komen doordat de consument niet meer kan afbetalen, dit jaar flink toenemen bij ING.
"Ik voorzie voor 2009 een piek in het aantal non-performing loans bij ING. Daarvoor moet ING dan 'loan-loss provisions' afsluiten; letterlijk geld apart zetten om de verliezen te dekken. Dat zal ING miljarden meer gaan kosten", aldus de analist.
Onrust
De vraag is of aandeelhouders, en zelfs het Nederlandse ministerie van Financiën daarop zitten te wachten. Volgens de analist vinden de aandeelhouders het niet leuk, gezien het recente verleden. ING zal een minder riskante strategie moeten gaan bepalen onder de nieuwe bestuursvoorzitter, Jan Hommen.
"Aandeelhouders willen dat ING eens wat minder risico's gaat nemen", constateert de analist.
De Nederlandse overheid nam eind januari 80 procent van de risico's van de Alt-A gifkredieten van ING voor zijn rekening. Bestuursvoorzitter Michel Tilmant moest het veld ruimen, en de overheid stelde twee eigen commissarissen aan in de raad van commissarissen van ING.
Het ministerie van Financiën kon nog niet reageren.
Spaarders
Zoals gezegd financiert ING Direct de hypotheken die het uitdeelt, met spaargeld dat Amerikanen bij ING Direct aanbrengen.
Amerikaanse spaarders zullen het vermoedelijk niet leuk vinden om te horen dat hun geld deels ook in hypotheken zit van mensen die de 'mortgage' niet meer kunnen betalen. Als die spaarders nerveus worden en hun geld van ING Direct-rekeningen gaan halen, dan vormt dat een niet te onderschatten probleem.
Niet dat daar direct aanleiding voor zou zijn, want de Amerikaanse staat garandeert via de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) spaardeposito's tot 250.000 dollar.
Tekenen aan de wand
De jongste berichten over de Amerikaanse huizenmarkt zullen Moody's mogelijk sneller laten besluiten om de jumbo-hypotheken indirect af te waarderen. Moody's zegt dan niets direct over de hypotheken zelf, maar over de financiële producten waarvan de waarde wordt gevormd door die hypotheken.
Maar juist de soliditeit van de onderliggende hypotheken vormt de aanleiding voor de waarde van de af te waarderen financiële producten, en het nieuws over de Amerikaanse hypotheekmarkt wordt er niet beter op.
Hoewel het aantal verkochte huizen in februari enigszins steeg, stortte de gemiddelde verkoopprijs in. Er werd 15,5 procent minder voor de woningen betaald dan een jaar eerder.
In het westen van de VS, juist in het gebied waar de afgelopen twee jaar een grote run was op grote, duurdere nieuwbouw, kelderde de gemiddelde huizenprijs met niet minder dan 30,3 procent, zo meldde de Amerikaanse nationale vereniging van makelaars (NAR).
In het zuiden van het land daalde de huizenprijs met 10 procent. De lagere prijsgemiddelden komen doordat niet minder dan 45 procent van de verkochte woningen op de markt kwamen vanwege executieverkopen en faillissementen.
Ook cijfers over de nieuwe huizenverkopen in de VS stemmen niet optimistisch. Ja, er werden meer nieuwe huizen verkocht, maar de gemiddelde nieuwprijs lag beduidend lager.
Nauwelijks oplossingen
Vooral eigenaren van dure huizen, maar met een jumbo hypotheek, zitten met hun bezit in hun maag. De prijs van hun huis is fors omlaag gegaan, in sommige gebieden met een derde terwijl hun financiële positie verslechterd is, en dat maakt herfinanciering moeilijk.
Ook zijn er veel mensen die jaren geleden een huis kochten tegen een gemiddelde prijs, maar die hun voorheen gemiddelde hypotheek moesten herfinancieren tegen 'jumbo-prijzen' omdat de prijs van hun woning fors gestegen was in de jaren vóór de subprime-crisis.
Het huis verkopen, om zo van hun hypotheek af te komen, is voor veel mensen geen optie, want de prijs van de woning bevindt zich vaak onder de waarde waarvoor ze destijds de hypotheek afsloten. Die huizen zijn 'underwater', zoals dat in Amerikaans makelaarsjargon heet. Daarbij ligt de huizenmarkt in het dure segment zo goed als stil, wat een extra neerwaarts prijseffect heeft.
Met dit alles moet ING hopen dat de blootstelling aan jumbo-hypotheken niet al te groot is, ook niet op het herfinancieringsvlak.
ING gaat door
Nochtans lijkt ING Direct risico te willen blijven nemen. Waar veel Amerikaanse banken nu hoge rentepercentages vragen voor jumbo-hypotheken, en sommige banken zelfs helemaal geen jumbo's meer aanbieden, hanteert ING Direct relatief voordelige voorwaarden. Al moeten huizenkopers in het dure segment gemiddeld 25 procent van het leenbedrag zelf meebrengen.
Nu maar hopen dat de Amerikaanse consument zijn spaarcentjes naar ING Direct blijft brengen.
quote:Standard & Poor’s has reviewed 101 RMBS transactions backed by U.S. prime jumbo mortgage loan collateral issued in 2005, 2006, and 2007 and downgraded almost all of them: S&P downgraded 956 classes from 93 of these transactions and affirmed ratings on 246 classes from 40 transactions.
NN kunnen ze niet verkopen, want dat kreng komt nooit door de due diligence heen. Denk aan een multinationale schoenendoes waar een orkaan doorheen gewaaid heeft.quote:Op dinsdag 30 juni 2009 23:37 schreef DIGGER het volgende:
Vandaag was er MT bijeenkomst, er zal wel weer iemand uit de school geklapt zijn gezien de berichtgeving (RTL).
Dikke kans dat het merk RVS het loodje zal leggen, net als de blauwe postbank leeuw.
Morgen vanaf 8.30 uur bijeenkomsten van RVS (apart) en NN, zal me verbazen als ING in deze tijd z'n hele verzekeringstak in de uitverkoop doet maar niets is zeker natuurlijk in deze tijden.
Wishful thinking?quote:Op dinsdag 7 juli 2009 23:12 schreef ricardo398 het volgende:
zo'n groot en veelgesteund bedrijf zal de weg naar boven wel weer weten te vinden denk ik.
Dat is het einde van de beschaving.quote:Op dinsdag 30 juni 2009 23:37 schreef DIGGER het volgende:
Vandaag was er MT bijeenkomst, er zal wel weer iemand uit de school geklapt zijn gezien de berichtgeving (RTL).
Dikke kans dat het merk RVS het loodje zal leggen, net als de blauwe postbank leeuw.
Dat is zeker exlcusief de verliezen op de Amerikaanse Alt-A portefeuille die de staat voor 80% garandeertquote:Op woensdag 26 augustus 2009 16:38 schreef PietjePuk007 het volgende:
Bos behaalt papieren winst op aandelen ING
Bronquote:Schoonmaak bij ING nog geen succes
Bankverzekeraar ING heeft grote moeite met het verkopen van twee onderdelen die zich bezighouden met vermogensbeheer.
Maar nu de echte veiling van de twee activiteiten dichterbij komt en er definitieve biedingen op tafel moeten komen, zouden verschillende partijen twijfelen of ze nog een bod gaan uitbrengen en zou een aantal andere gegadigden inmiddels zijn afgehaakt. Aanvankelijk toonden ongeveer zes banken interesse; maar daarvan zijn nu nog maar twee serieuze kandidaten over, zo wist persbureau Reuters aan bronnen rond de onderhandelingen te ontfutselen.
De Zwitserse bank Julius Bear zou interesse hebben in beide divisies. DBS Group uit Singapore zou alleen zijn oog hebben laten vallen op de Aziatische tak. De Britse bank Barclays zou zich helemaal teruggetrokken hebben. Ook het Australische ANZ en Commonwealth Bank zouden geen interesse meer hebben.
Volgens Reuters was onduidelijk of de Zwitserse bank Credit Suisse nog van plan was om een bod uit te brengen. Maar persbureau Dow Jones wist later te melden dat ook Credit Suisse het voor gezien houdt.
Geïnteresseerde partijen zouden tot vandaag kunnen bieden op de twee activiteiten. ING zou er naar verluidt 700 miljoen euro voor willen hebben.
Een woordvoerder van ING weigert commentaar en wil ontkennen noch bevestigen dat er op dit moment onderhandelingen lopen over de verkoop. ‘Dat doen we nooit’, zegt hij. Dat ING van de vermogensbeheeractiviteiten in Azië en Zwitserland af zou willen, komt echter niet als een verrassing. De bankverzekeraar haalt momenteel de bezem door de organisatie. ING kreeg vorig jaar 10 miljard euro staatssteun en vlak na die reddingsoperatie zei ING al dat het zich weer wil richten op de dingen die het echt belangrijk vindt: sparen en investeren.
In april van dit jaar kondigde ING aan dat het 10 tot 15 verschillende onderdelen wil afstoten. Daarmee hoopt het concern tussen de 6 en 8 miljard euro op te halen. Ook zei ING toen dat het zich terug wil trekken uit tien van de 48 landen waarin het nu nog actief is.
Bedoel je de 'bonus rente' rekening?quote:Op zaterdag 12 september 2009 19:13 schreef PietjePuk007 het volgende:
Nu bij Kassa een item over misleiding door de Postbank. Klanten werd 4,75% (eerste half jaar) en daarna 4% belooft. Na een half jaar blijkt 't opeens 2,75% te zijn.
Banken worden steeds grotere Boeven , nu met steun van de overheid, die denken, als de Banken maar weer snel erg rijk zijn, dan is de recessie voorbijquote:Op zaterdag 12 september 2009 19:13 schreef PietjePuk007 het volgende:
Nu bij Kassa een item over misleiding door de Postbank. Klanten werd 4,75% (eerste half jaar) en daarna 4% belooft. Na een half jaar blijkt 't opeens 2,75% te zijn.
quote:Op dinsdag 15 september 2009 09:33 schreef PietjePuk007 het volgende:
Staatssteun ING krijgt geen groen licht Kroes
Simpel... ING = too big too fail = ontmantelen (met dicreet).quote:Op dinsdag 15 september 2009 10:12 schreef Lemans24 het volgende:
Ja, ING zál nu ooit klappen. Maar wanneer?
Steek die duim maar in je reet.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 16:38 schreef PietjePuk007 het volgende:
Bos behaalt papieren winst op aandelen ING
Uhm, misschien moeten we de NRC op wijzen dat de overheid helemaal geen aandelen ING Groep N.V. (het aandeel waarvan de koers staat afgebeeld) heeft, maar een pakket van 1 miljard effecten op basis van het Tier-1 kernkapitaal, die effecten worden niet op de beurs verhandeld en hebben dus ook geen koers. Sterker nog, de Nederlandse staat is de enige die dergelijke aandelen heeft, en volgens mij zijn ze ook nog op naam. Valt mij trouwens tegen van de NRC dat ze dat niet weten, het staat gewoon ergens in de persberichten die ING op z'n site heeft staan.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 16:38 schreef PietjePuk007 het volgende:
Bos behaalt papieren winst op aandelen ING
quote:Op dinsdag 15 september 2009 09:33 schreef PietjePuk007 het volgende:
Staatssteun ING krijgt geen groen licht Kroes
Oeh, lekker zo'n Tier-1 ratio van 7%. Wanneer wordt ING genationaliseerd?quote:MARKET TALK: ING moet mogelijk meer betalen voor steun - SNS
AMSTERDAM (Dow Jones)--Het ziet er naar uit dat ING een hogere vergoeding aan de staat zal moeten betalen voor de staatssteun, stelt analist Maarten Altena van SNS Securities, naar aanleiding van een mediabericht dat de Europese Commissie dinsdag bekendmaakt vooralsnog geen goedkeuring te geven aan de steun. Op basis van een eerder rapport van de Commissie bij de voorlopige goedkeuring van de staatssteun had de analist al hetzelfde geconcludeerd, waarbij hij als somber scenario een extra vergoeding noemt van EUR1,7 miljard. Hierdoor zou de core Tier-1-ratio van ING tot beneden 7% zakken, wat een "absoluut minimum" is, volgens de analist, wat zou moeten worden opgelost door de verkoop van onderdelen en/of ophalen van meer kapitaal. SNS heeft een reduce-advies en koersdoel van EUR10,50. Het aandeel ING sloot maandag op EUR10,91 (AVR).
Toprekening wist iedereen dat het vrij opneembaar was, oftewel de rente is variabel. Als je het geld perse vast zet via een deposito weet je enkel en alleen dat de rente gegarandeerd is. Ook wel erg flauw om hier over te zeuren.quote:Op zaterdag 12 september 2009 19:13 schreef PietjePuk007 het volgende:
Nu bij Kassa een item over misleiding door de Postbank. Klanten werd 4,75% (eerste half jaar) en daarna 4% belooft. Na een half jaar blijkt 't opeens 2,75% te zijn.
In de folder stond 4% met een voetnootje, er stond niet variabel. Dat neigt toch naar "garantie tot aan de deur" en dat soort praktijken. Een bank onwaardig. En lekker korte termijn. Ik dacht dat banken weer voor het duurzame lange rendement gingen. Silly me!quote:Op dinsdag 15 september 2009 14:09 schreef pberends het volgende:
[..]Toprekening wist iedereen dat het vrij opneembaar was, oftewel de rente is variabel.
Dat doen ze zichzelf aan.quote:Op dinsdag 15 september 2009 14:09 schreef pberends het volgende:
Anderzijds: die lage rentes zijn eigenlijk een drama voor ING. Nu halen veel mensen spaargeld bij ING (en andere banken) weg, en stoppen het in aandelen/obligaties/grondstoffen enzovoorts. Zeg maar dag tegen het eigen vermogen.
Het had waarschijnlijk wel duidelijker gekund... dat welquote:Op dinsdag 15 september 2009 14:14 schreef zoost het volgende:
[..]
In de folder stond 4% met een voetnootje, er stond niet variabel. Dat neigt toch naar "garantie tot aan de deur" en dat soort praktijken. Een bank onwaardig. En lekker korte termijn. Ik dacht dat banken weer voor het duurzame lange rendement gingen. Silly me!
Dat kan je zo niet zeggen. Dat hangt af van een hoop factoren. Echter ik denk dat ING zelf ook geen idee heeft welke risico's ze nog gaan lopen. Het zal niet zo zeer zijn dat hun Eigen vermogen daalt (al is dat misschien ook het geval), maar dat hun risico's stijgen wat een effect heeft op hun Tier-1 ratio.quote:Op dinsdag 15 september 2009 14:05 schreef pberends het volgende:
[..]
Oeh, lekker zo'n Tier-1 ratio van 7%. Wanneer wordt ING genationaliseerd?
quote:The Tier 1 capital ratio is the ratio of a bank's core equity capital to its total assets. The Tier 1 risk based capital ratio is the ratio of a bank's core (equity capital) to its total risk-weighted assets. Risk-weighted assets are the total of all assets held by the bank which are weighted for credit risk according to a formula determined by the Regulator
Heerlijk, kaalplukken die zooi en desnoods nationaliseren. ING moet de geschiedenis ingaan als het grootste faalbedrijf uit de Vaderlandse geschiedenis en Michel Tilmant, het arrogante Belgische graaikonijn, als de grootste faalhaas uit de gezamenlijke geschiedenis van de Lage Landen. Hoogmoed komt voor de val, dat weten we allemaal, alleen zijn bankiers die oeroude tegeltjeswijsheid de afgelopen jaren compleet vergeten.quote:Op dinsdag 15 september 2009 14:05 schreef pberends het volgende:
[..]
Oeh, lekker zo'n Tier-1 ratio van 7%. Wanneer wordt ING genationaliseerd?
Witteboordencriminaliteit wordt gewoon niet aangepakt. Als burger zijnde wordt je altijd wel op een kapstokwet gepakt en dit soort organisaties heeft vrijspel.quote:Op woensdag 7 oktober 2009 13:02 schreef TNA het volgende:
Er gebeurt zoveel 'bijna'. Alleen daadwerkelijke gebeurtenissen zijn topicwaardig.
Complimenten voor Jan Hommen hoor, hij doet goed werk voor het Nederlandsche volkquote:Balans ING daalt 45% door reorganisaties
26-10-2009 11:29:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--De balans van ING daalt door de reorganisatieplannen die sinds eind september vorig jaar zijn aangekondigd met 45%, tot EUR760 miljard van EUR1.376 miljard, blijkt maandag uit een presentatie van het concern.
Daarvan is EUR164 miljard al gerealiseerd door de vermindering van de bankbalans die medio 2009 werd afgerond, terwijl er ook al voor EUR40 miljard aan desinvesteringen zijn gedaan sinds eind september 2008.
De maandag aangekondigde verkoop van alle resterende verzekeringsactiviteiten krimpt de balans verder in met EUR277 miljard.
De verdere verkoop van een aantal bankactiviteiten, waaronder ING Direct VS en een aantal Nederlandse retailbankactiviteiten, en verdere integratie zullen de balans met nog eens EUR135 miljard verkleinen.
ING Direct VS wordt verkocht met inbegrip van de grote Alt-A-portefeuille van Alt-A-kredietproducten.
Voor die miljardenportefeuille trof ING in januari van dit jaar een steunregeling met de Nederlandse staat, vanwege de dreiging van grote afschrijvingen door de kredietcrisis.
ING meldt verder dat het geen uitbetaling van couponrente op perpetuele obligaties of andere hybride effecten hoeft op te schorten in verband met de ontvangen staatssteun.
ING meldde eerder maandag dat het een claimemissie doet van EUR7,5 miljard, om dit jaar nog EUR5 miljard van de vorig najaar ontvangen staatssteun terug te kunnen betalen. De stappen zijn onderdeel van een reorganisatieplan dat werd overeengekomen met de Europese Commissie, in verband met de ontvangen staatssteun.
Kost wel wat maar de risico's worden wel kleiner.quote:Op maandag 26 oktober 2009 12:21 schreef pberends het volgende:
Complimenten voor Jan Hommen hoor, hij doet goed werk voor het Nederlandsche volk.
Die laten ze niet vallen....= Ned systeembank.quote:Op maandag 26 oktober 2009 12:40 schreef wolfrolf het volgende:
Kan iemand die een beetje objectief zicht op de zaak heeft mij vertellen of ik mijn centen bij ING vandaan moet halen?Ik heb er zowel een betaal als een spaar rekening. Gaat ING het schip in?
Als je meer dan 'n ton op die spaarrekening hebt staan, is het wellicht zinvol om een deel elders onder te brengen. Maar ik denk dat als ING daadwerkelijk om zou vallen, we problemen hebben van een hele andere orde dan dat beetje spaargeld...quote:Op maandag 26 oktober 2009 12:40 schreef wolfrolf het volgende:
Kan iemand die een beetje objectief zicht op de zaak heeft mij vertellen of ik mijn centen bij ING vandaan moet halen?Ik heb er zowel een betaal als een spaar rekening. Gaat ING het schip in?
Ing is allang faillietquote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |