je verwart mijn sarcasme met oprechte interesse,...wel helder blijven nadenken hequote:Op woensdag 7 januari 2009 10:55 schreef Take_A_Picture het volgende:
De kracht van nu in de praktijk schijnt wat toegankelijker te zijn. Ik ga het zelf ontdekken, ik heb de ander ook besteld, gewoon uit interesse.
Voor al die mensen die hier reageren met opmerkingen zoals die boven deze:
Weetje, wellicht is het inderdaad iets waarvan je denkt, 'ach het enige wat het doet is geld van je bankrekening afhalen' of iets van 'die info wist je allang al zelf', maar in sommige gevallen (zoals bij mij) heb je net dat ene zetje weer nodig om weer helder na te kunnen denken. Als het ons nou helpt, wat kan het jou dan schelen? Het is jouw geld toch niet?
Volgens mij is het juist andersom. Hoe minder je doet, hoe minder je denkt. Af en toe moet je eens langzaam leven. In de trein geen mp3speler in je oren, krantje en koffie maar gewoon kijken hoe het er buiten uitziet, of wat dat betreft hoe de vloer eruit ziet. Dan kan je merken dat je meer ziet en dat stelt mij in ieder geval gerust.quote:Op dinsdag 6 januari 2009 16:23 schreef MooieLuL het volgende:
teveel nadenken, waarom? omdat je te weinig doet.
/slotje.
Ook halloquote:Op donderdag 8 januari 2009 23:20 schreef Cmonv het volgende:
Hallo allemaal,
En Hoi PCP,
ik vind dat je een hoop goeie dingen schrijft en hopelijk helpt het een paar mensen.
Ik ben het niet overal mee eens, maar over het algemeen, bravo.
Ook ik heb een periode meegemaakt dat ik veel teveel nadacht. Ik dacht dat ik er gek van werd, tot ik tot de conclusie kwam dat ik het al was. Zelfs in slaap vallen werd steeds moeilijker. Gelukkig ben ik daar nu van af, grotendeels door dezelfde denkwijze die jij aanhoudt.
.......................
Groeten,
Simon
quote:Op vrijdag 9 januari 2009 01:40 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Ik ben de kracht van het nu ook aan het lezen en dat helpt me wel in deze matige/slechte tijden. Ik merk dat het 'vinden' van het nu steeds beter gaat etc.
Wacht maar tot je op de volgende pagina's komtquote:Maar nu nog een TVP, ik lees het topic helemaal door (al is die OP wel een monster..)
Dat is iets wat de meesten denken, dat het gewoon bij iemand hoort. Maar echt slimme mensen zijn kritisch en onderzoekend dus wat let ons om te onderzoeken of dit nou echt gewoon bij ons hoort of niet? Er zijn aanwijzingen voor dat het misschien niet gewoon bij ons hoort en aangezien mensen nieuwsgierig en onderzoekend zijn moeten we die mogelijjkheid bekijken.quote:Op vrijdag 9 januari 2009 01:49 schreef Druuna het volgende:
En wat als dit nu gewoon bij je hoort?
In dit geval zijn nadenken en denken dan ook verschillende dingen. Nadenken is in mijn ogen meer gericht op een probleem en het vinden van een oplossing. In dit topic gaat het vooral over dat andere denken: het dwangmatige, niet oplossingsgerichte denken.quote:Ik sprak ooit enkele mensen die dus nooit nadenken, dat vond ik echt vreemd.
Een hele goeie morgen,quote:
Goed plan! Ik doe met je mee.quote:Op vrijdag 9 januari 2009 02:39 schreef ilona-scuderia het volgende:
Ik merk ook dat ik de laatste tijd onnodig veel pieker en daar moet nu maar eens verandering in komen
'Niet denken maar doen' is makkelijk gezegd maar laat ik dat nu maar eens echt gaan doen dan...
Het verstand is een onderdeel van de observeerder. Het is wat veel om alles te lezen, maar eerder in dit topic heb ik een vergelijking gemaakt tussen het verstand en de observeerder en de timmerman en zijn hamer. Die relatie is eigenlijk hetzelfde.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 00:36 schreef Man-E-Faces het volgende:
heh, dus de observeerder is nogsteeds het verstand?
Het gaat idd niet vanzelf dus je zult er vooral in het begin redelijk wat energie in moeten steken. Wat voor mij erg goed werkt is eerlijk zijn. In het boek Radical Honesty wordt een andere weg gegeven om de macht van je verstand te verminderen, namelijk goudeerlijk zijn over zoveel mogelijk dingen. Je ego is bezig met het overleven in de sociale wereld en hoe belangrijker je het vindt wat anderen van je denken hoe meer macht je het ego geeft. Wanneer je gewoon eerlijk bent over alles, saboteer je het ego. Wanneer je eerlijk bent is er geen reden meer om een bepaald beeld van jezelf in stand te houden.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 17:37 schreef PeoplesFernandez het volgende:
maar word je er niet moe van om telkens in the now proberen te blijven? ik vind het ook helemaal niet erg om te dagdromen of niet in the now te zitten als ik er maar niet negatieve gevoelens van krijg.
Daar heb je een goeie...quote:Op zaterdag 10 januari 2009 19:02 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Eerlijkheid staat in mijn ogen voor respect, beleefdheid is eigenlijk respectloos. Wanneer je beleefd bent tegen iemand ipv dat je de waarheid zegt dan zeg je eigenlijk: "Jij bent te zwak om met de waarheid om te gaan en om jou daartegen te beschermen doe ik maar beleefd".
We staan op scherp nu heurquote:Op maandag 5 januari 2009 01:45 schreef ErikT het volgende:
[..]
Dan moet ik je wel even vertellen dat ik afstudeer op die ongein. Op die discussies in de natuurkunde.
[..]
how tackyquote:Op zondag 11 januari 2009 03:11 schreef Probably_on_pcp het volgende:
En nog een leuke die ik tegenkwam op het net:
Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift, that's why it's called the present!
Ja klopt. En die nuance ligt hem volgens mij in het verschil tussen het geven van je mening en het uitspreken van een oordeel. Wanneer je eerlijk bent tegen anderen, zul je natuurlijk ook eerlijk moeten zijn tegenover jezelf. Anders ben je gewoon schijnheilig. En wanneer je eerlijk bent tegenover jezelf, zul je er na verloop van tijd toch moeten achter komen dat wat jij denkt helemaal niet zo belangrijk is.quote:Op zondag 11 januari 2009 10:46 schreef RRGJL het volgende:
Met dat stukje over respect ben ik het in principe wel eens. Echter met de nuance dat het hier om eerlijkheid gaat en dus niet om doelbewust kwetsen. Je kunt prima op een genuanceerde manier iemand de waarheid zeggen. Om de een of andere reden denken sommige mensen dat wanneer je normaliter 'beleefd' gedrag zou vertonen, de waarheid te kwetsend moet zijn. Dat ligt echter puur aan jouw manier van overbrengen van die waarheid.
quote:
Wat is volgens jou dan het machtigste instrument dat de evolutie heeft voortgebracht? Door het verstand kunnen we op een bepaalde manier met onze wereld omgaan. We kunnen kennis opdoen en deze toepassen. Een dinosaurus zou een mens aan stukken scheuren, maar een mens zou met technologie de dinosaurus makkelijk aankunnen. Desnoods sturen we een op afstandsbestuurbare spyplane om zijn positie te bepalen en dan nuken we hemquote:-edit: er staat in de OP dat het verstand "het machtigste instrument is wat de evolutie heeft voortgebracht". Da's onzin. Het heeft ons zaken als kunst, wetenschap en religie gegeven. Maar dat maakt de mens niet "machtig" in evolutionair opzicht. Hooguit anders. Bewustzijn is een eigenschap die ons kan laten terugkoppelen op datgene wat we doen, en daarom kunnen we ons als "heul bijzonder" zien. Wat erg verraderlijk is, gezien bijvoorbeeld de antropocentrische claims die bepaalde religies maken.
In de Kracht vh nu wordt er niet gedweept met de quantumfysica. Ook in Radical Honesty niet. Daarbij ben ik ook niet zo'n fan van het begrip new-age. Ik weet niet of je deels op dit topic doelde, maar voor mij is dit alles new psychology.quote:Ook ik vind het jammer dat er vaak bij dit soort zaken fysische claims worden gesleept die er niks mee te maken hebben. Ik moet het eerste boek in de new-age hoek nog tegenkomen waarin niet wordt gedweept met quantumfysica.
Dat is lastig te zeggen. Eigenschappen komen, zover ik de evolutietheorie begrijp, uit willekeurige processen die door de omgeving worden "getoetst". Natuurlijke selectie zorgt er vervolgens voor dat een dergelijke eigenschap wordt overgedragen op het nageslacht.quote:Op zondag 11 januari 2009 14:33 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Wat is volgens jou dan het machtigste instrument dat de evolutie heeft voortgebracht? Door het verstand kunnen we op een bepaalde manier met onze wereld omgaan. We kunnen kennis opdoen en deze toepassen. Een dinosaurus zou een mens aan stukken scheuren, maar een mens zou met technologie de dinosaurus makkelijk aankunnen. Desnoods sturen we een op afstandsbestuurbare spyplane om zijn positie te bepalen en dan nuken we hem![]()
Ik denk dat je volgens de evolutietheorie niet anders kunt dan een dergelijk statement ontkennen; het is een hol statement. We hebben niks "gewonnen". We zijn door ons bewustzijn er in geslaagd om ons snel te distantieren van andere primate soorten. Maar voor dergelijke zaken zou je mensen in WFL moeten vragen die zich er meer mee bezig hebben gehouden.quote:Dat het verstand het machtigste instrument is, betekent niet dat wij beter zijn of verheven boven andere levensvormen, maar je kunt toch niet ontkennen dat de mens overduidelijk de survival of the fittest heeft gewonnen? En dat komt door ons verstand.
[..]
Mja, ik schuif zaken al gauw onder de noemer "new age".quote:In de Kracht vh nu wordt er niet gedweept met de quantumfysica. Ook in Radical Honesty niet. Daarbij ben ik ook niet zo'n fan van het begrip new-age. Ik weet niet of je deels op dit topic doelde, maar voor mij is dit alles new psychology.
Hoi Geartsjuh!quote:Op zondag 11 januari 2009 21:05 schreef Geartsjuh het volgende:
Sorry, ben bezig geweest. Ik ga nog wel ff kijken binnenkort.quote:Op zondag 11 januari 2009 14:33 schreef Probably_on_pcp het volgende:
![]()
Helaas is Erik nergens meer te bekennen. Hij zou nog ingaan op een post...
Sorry hee, ik wist niet dat het vervelend was als iemand z'n referentiekader geeft.quote:
Kijk, hierover zijn we het eens.quote:Ook ik vind het jammer dat er vaak bij dit soort zaken fysische claims worden gesleept die er niks mee te maken hebben. Ik moet het eerste boek in de new-age hoek nog tegenkomen waarin niet wordt gedweept met quantumfysica.
Hoi Erik,quote:Ik heb me nog wat meer in de OP verdiept, en in dat "De kracht van het nu" gebeuren.
De tering, wat een naïef gezwam is dat.
1. Wat er wordt omschreven ken ik simpelweg als: genieten van het moment.
2. Het is volkomen onrealistisch om nooit met verleden en toekomst bezig te zijn. En het levert al helemaal geen geluk op. Van het verleden kan je leren (en genieten) en de toekomst moet je toch enigszins plannen, anders is er morgen niks te eten. Het is net alsof er een drugsverslaving gepromoot wordt, maar dan zonder de lichamelijke nadelen.
Heyquote:
Dat bedoel ik inderdaad. Zo heb ik het ook ervaren. Zodra ik naar mijn gedachten wou kijken was het opeens stil. Acceptatie is een krachtig iets wat dat betreft. Werkt bij alles wat je wil veranderen. Of eigenlijk: zodra je het accepteert zoals het is en het niet meer wil veranderen, gaat het opeens veranderenquote:[..]
Zodra je je gedachten de vrijheid geeft, verdwijnen ze inderdaad. Net wat jij zegt. Toen ik begon met mediteren, probeerde ik m'n gedachtes weg te duwen. Ik kreeg ze maar niet weg, hoewel ik dat wel wilde. Na heel heel heel veel proberen was ik het zat en dacht ik, okee.. kom maar op met die gedachtes, jij gekke geest. Ik ging ervoor zitten en toen....... stilte. Het was zo stil dat ik ervan schrok en dus weer begon te denken, maar het begin was er.
Dat is een hele goejequote:Op zondag 11 januari 2009 21:05 schreef Geartsjuh het volgende:Doe de hele dag steeds maar één ding tegelijk en probeer dat ene ding volledig bewust te doen. Dus ga niet bij het afwassen al nadenken over wat je straks doet, maar besteed AL je aandacht aan datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Je aandacht focussen op het nu zorgt ervoor dat je niet kan piekeren.
Misschien denk je teveel vanuit wat er allemaal aangeboden wordt en te weinig vanuit wat je zelf wilt.quote:Op donderdag 1 januari 2009 14:36 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Het lullige is dat ik dat allemaal snap en weet, uiteraard, maar wanneer ik een nieuwe TV wil/moet uitzoeken, of een nieuwe PC, dat je dan helemaal gek wordt van alle randzaken etc waar je rekening mee houdt.
Nee, ik weet wel wat ik wil, alleen hou ik gewoon met teveel zaken rekening. Niet alleen directe zaken bij de TV (zoals specs, prijs, nieuwe modellen die straks uitkomen, etc), maar ook over zaken daarbuiten, als ga ik binnenkort nog emigreren, verhuizen, hoe krijg je zo'n plasma de trap op wanneer hij niet meer dan 10% mag 'hellen', neem ik digitale TV via de kabel of via de schotel, en zal dat binnenkort veranderen, wil ik er een laptop/mediabox op kunnen aansluiten, moet ik er een nieuwe TV-meubel voor kopen, en als ik al zoveel nieuwe spulln ga kopen, kan ik dan niet beter eerst de vloer en het behang aanpassen... etc etc etc etc.quote:Op maandag 12 januari 2009 13:37 schreef VonHinten het volgende:
[..]
Misschien denk je teveel vanuit wat er allemaal aangeboden wordt en te weinig vanuit wat je zelf wilt.
Ik ben me daar ook bewust van, dat het geen 'belangrijke' beslissing is (maar wel iets belangrijker dan welk broodje ik wil eten tijdens de lunch), en waarschijnlijk zal ik best tevreden zijn met de keus die ik maak, maar goed, zoals ik al zei, ik neem teveel zaken mee in de beslissing en er zit geen/weinig haast achter, dus dan neem je sowieso al wat meer de tijdquote:Op maandag 12 januari 2009 14:47 schreef Cmonv het volgende:
Achja, beslissingen nemen.. vertel me er niets over
Probeer in te zien dat het geen belangrijke beslissing is welke TV je koopt. Of dat je uberhaubt een TV koopt. Het is niet zo dat je welzijn er vanaf hangt.
En trouwens, van de meeste beslissingen kun je toch pas achteraf weten of ze goed waren geweest. Dat kun je nog niet weten op het moment dat je ze maakt, anders zou je ze niet gemaakt hebben.
Foute beslissingen bestaan niet.
PS In een klooster is het volgens mij niet de bedoeling te ontsnappen aan het leven
Lijkt zo, maar is dat ook zo?quote:maar wel iets belangrijker dan welk broodje ik wil eten tijdens de lunch
Ik ben/was ook nogal een erge denker. Een paar keer ben ik daardoor in een diep gat terecht gekomen. Zoals 2 jaar geleden op vakantie. Ik ga elk jaar naar een soort culturele camping waar ik altijd veel mensen leer kennen en wat ik ervaar als een van de leukste tijden van het jaar. Maar dat jaar was ik er zo mee bezig dat ik me extreem depressief ging voelen, ik wou het zo graag maar ik kón echt geen geluk eruit halen. Tot de punten dat ik hele nachten nauwlijks sliep en ik huilend wakker schrok nadat ik net in slaap was gekomen.quote:Op woensdag 28 januari 2009 19:38 schreef NouMooiNiet het volgende:
* leest ook maar voelt zich nog niet anders *
Dat vraag ik me dus ook af, je kunt wel als enige zijn die op een bepaalde manier 'leeft' (zoals in t boek) maar wat dan?? Wat heb je daaraan? Of bedoel je dat niet?quote:Op woensdag 28 januari 2009 20:24 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
[..]
[quote]Ik merk trouwens dat tegenstanders/critici altijd beginnen over dat deze theorie niet aan te passen is in de praktijk. En hier twijfel ik dus ook aan. Moet je er zelf achterkomen hoe je dat moet doen? Kom je daar vanzelf achter als je er bekend mee bent? Ik snap dat je je verstand moet toepassen waarvoor het bedoelt is maar in hoeverre is dat mogelijk?
Je zou eens kunnen kijken op http://www.dutch.dhamma.org/ daar staat heel veel informatie.quote:Nog iets: Ik las een artikel van een man die een paar dagen in een klooster ging wonen (wat je volgens mij sowieso kan doen). Hij beschreef dat de mensen niks anders deden dan bidden, traditionele kerkdingen een paar keer per dag. Eten ging in stilte of terwijl een iemand iets uit de bijbel voorlas. In de kamers van de monniken waren enkel een stoel, een bed en een bureau. Is het een levenswerk voor deze mensen geworden om contant in het nu te leven?
Dat heeft niet zoveel met bijbels en kerkdiensten te makenquote:Op woensdag 28 januari 2009 21:16 schreef NouMooiNiet het volgende:
Je zou eens kunnen kijken op http://www.dutch.dhamma.org/ daar staat heel veel informatie.
Dat klopt, ik doelde meer op de stilte en dat er dus plekken zijn om een aantal dagen dat mee te maken.. Zonder afleiding, in soberheid, en in t nu door meditatie zowat de hele dag etc etcquote:Op woensdag 28 januari 2009 21:41 schreef Cmonv het volgende:
[..]
Dat heeft niet zoveel met bijbels en kerkdiensten te maken![]()
Christelijke monniken leven voor/door God en bijbelstudie.
Ik herken ook heel veel in t pijnlichaam gedeelte. Verlatingsangst, eenzaamheid, alles is mijn eigen schuld.. Wat ik me afvraag is WAAROM wil je verstand de negatieve kant in (of is dat niet belangrijk)>?quote:Op donderdag 29 januari 2009 10:42 schreef Take_A_Picture het volgende:
Pffff sommige dagen gaat het heel goed, andere dagen (zoals deze) is het weer mis en denk ik teveel na.
Daarbij komt dat ik ziek ben en dat mn menstruatie er weer aan zit te komen.
Ik lees nu ook 'De kracht van het nu'. Het andere boekje (De kracht van het nu in de praktijk) heb ik even laten liggen. Er wordt in het boek gesproken over het pijnlichaam en ik herken er zoveel in. Helaas herken ik ook het verzet van het verstand en van het pijnlichaam als ik me even helemaal bewust wil maken. Dat verzet is echt een kutgevoel.
Ik weet wat bij mij het pijnlichaam is. Vroeger vaak afgewezen, ouders zijn gescheiden.
Die scheiding kwam vorig jaar ineens omhoog, daarbij kwamen ook ineens allemaal kennissen met het nieuws dat ze gingen scheiden. Ineens werd mijn pijnlichaam wakker en ging ik het op mezelf betrekken. Ik heb een superlieve vriend, ik ben echt dol op hem en hij op mij, maar ik werd ineens bang dat ik hem zou verlaten.
En die angst heb ik nog steeds. In het boek worden bepaalde dingen beschreven die heel erg herkenbaar zijn.
Ik wil dan graag helemaal bewust worden maar op de een of andere manier gaat dat niet zomaar. Dat wordt ook in het boek beschreven.
Maar soms... soms wil ik gewoon hulp van iemand die het wel is gelukt. Ook al weet ik dat ik alleen alles kan veranderen.
Sorry voor dit verhaal hoor, maar ik ben even moe en word gek van mn gedachten.
Een menselijk verstand zal zich altijd hechten aan de dingen die je hebt. Maar hechting is gevaarlijk, want dingen veranderen immers altijd. Waarom die hechting er is, lijkt mij inderdaad niet belangrijk. Belangrijker is, dat het er inderdaad IS.quote:Op donderdag 29 januari 2009 11:54 schreef NouMooiNiet het volgende:
[..]
Ik herken ook heel veel in t pijnlichaam gedeelte. Verlatingsangst, eenzaamheid, alles is mijn eigen schuld.. Wat ik me afvraag is WAAROM wil je verstand de negatieve kant in (of is dat niet belangrijk)>?
Waar is PCP als je hem nodig hebt??
Wat is dan je referentiekader bij het maken van beslissingen? De beslissing maakt opzich niets uit, alle keuzes kunnen je geluk geven maar zodra je niet blindelings je beslissing maakt - zoals een voetbalspeler in die zogenaamde "flow" zonder na te denken perfect in de kruising schiet - komt je ego weer in actie.quote:Op donderdag 1 januari 2009 14:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Met zelf-controle bereik je idd heel veel en daar is ook niets mis mee. Maar je kunt die zelf dus ook "weghalen" en op die manier vol in het leven en ervaring te staan, ipv dat dat via een zelf moet lopen dat alles filtert aan de hand van een overtuigingssysteem.
Dat dacht ik ook, is het mogelijk zo erg in het nu te leven dat deze aspecten niks meer uitmaken?quote:Op donderdag 29 januari 2009 17:32 schreef RRGJL het volgende:
Ben ik niet met je eens.
Welke baan je hebt bepaald je geluk omdat je er veel tijd doorbrengt.
Welke auto je hebt bepaald je geluk omdat het vervelend is telkens in een rammelbak te stappen en vaak ook nog eens niet start.
Welke route je naar school neemt is belangrijk omdat de ene drukker is dan de ander, en drukte kan weer leiden tot frustratie of gevaarlijke situaties.
Het principe waar het om gaat is dat je gelukkig kan zijn met wat je hebt. Ik vind het nou niet echt een belangrijke beslissing of ik geld uit ga geven aan een betere auto of niet. Ik doe het of ik doe het niet, maar gelukkiger word ik niet van een andere auto. Heb vorige week de auto nog aan staan duwenquote:Op donderdag 29 januari 2009 17:32 schreef RRGJL het volgende:
Ben ik niet met je eens.
Welke baan je hebt bepaald je geluk omdat je er veel tijd doorbrengt.
Welke auto je hebt bepaald je geluk omdat het vervelend is telkens in een rammelbak te stappen en vaak ook nog eens niet start.
Welke route je naar school neemt is belangrijk omdat de ene drukker is dan de ander, en drukte kan weer leiden tot frustratie of gevaarlijke situaties.
Ik denk niet dat je altijd in het nu kan leven. Dat doe ik nu ook niet want ik typ deze post voor jou, zodat jij 'm straks kan lezenquote:Op donderdag 29 januari 2009 18:27 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
[..]
Dat dacht ik ook, is het mogelijk zo erg in het nu te leven dat deze aspecten niks meer uitmaken?
Het gaat trouwens al beter met me, ik ga maar verder lezen
Als het je niet trekt, is dat niet erg. Voor de ene werkt het wel voor de ander misschien niet. Het is immers een persoonlijk iets.quote:Op donderdag 29 januari 2009 18:31 schreef RRGJL het volgende:
Ik ga er ook eens mee verder vanavond denk ik. Heb nu een stuk of .... 25/30 bladzijden gelezen. Ben nog niet echt onder de indruk. Ik weet het allemaal wel, ik ken de theorieën, ik snap de gedachte achter het zweverige gelul ook wel (de psychologie ervan), maar het doet verder niets met mij, en ik doe er zelf ook niet veel mee.
Ja er zit helaas een new-age tintje aan. Dat jaagt veel mensen bij voorbaar al weg. Daarom probeer ik het hier ook iets duidelijker en logischer te brengen. Nogmaals: Radical Honesty is nog steeds 1 vd beste boeken ooit omdat het De Kracht vh nu zo goed aanvult door gebruik te maken van een andere invalshoek en dat is ook een veel praktischer invalshoek.quote:Op donderdag 29 januari 2009 21:53 schreef RRGJL het volgende:
Nou ik bedoelde ook niet dat het 'gelul' is, maar soms wel 'zweverig gelul'Hier en daar neigt het mij net iets teveel naar euhm... tja, alsof ze zich op dezelfde doelgroep richten die ook tarotkaarten legt. De essentie van de boodschap is volledig correct, maar door hoe ze het brengen vind ik het zo nu en dan een beetje jammer.
Radical Honesty, is dat boek alleen in het engels verschenen of is er ook een Nederlandse vertaling van?quote:Op vrijdag 30 januari 2009 00:53 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ja er zit helaas een new-age tintje aan. Dat jaagt veel mensen bij voorbaar al weg. Daarom probeer ik het hier ook iets duidelijker en logischer te brengen. Nogmaals: Radical Honesty is nog steeds 1 vd beste boeken ooit omdat het De Kracht vh nu zo goed aanvult door gebruik te maken van een andere invalshoek en dat is ook een veel praktischer invalshoek.
Ik zal morgen of in het weekend even de tijd nemen om te reageren op de nieuwe reacties. Leuk dat het topic nog steeds loopt
Er staat ook duidelijk in het boek dat je hetwsl snel herkent, maar de momenten van observatie niet lang kunt vasthouden in het begin. Dat verbetert vanzelf, zie het maar als 'oefening baart kunst'. Althans zo heb ik het opgevat, ik heb overigens hetzelfde 'probleem'. Ik ben momenteel te ontspannen om me druk te maken, dan vind je dat 'nu' ook moeilijker omdat je er misschien al (deels) bent.quote:Op woensdag 4 februari 2009 12:36 schreef J0kkebr0k het volgende:
Ik ben ook maar eens begonnen in dit boek. Heb er nu een pagina'tje of 70 opzitten. Moet zeggen dat ik het allemaal wel vrij logisch vind klinken, maar om het ook in de praktijk te brengen lijkt me zeer moeilijk. Zeker omdat je je al tig jaar door je gedachten laat leiden en omdat alles wat je leest eigenlijk tegen de natuur indruist. Continu je gedachten waarnemen, je ego observeren, je emoties waarnemen.... best pittig.
Het zal inderdaad wel even duren voor je het 'onder controle hebt'. Wat Tolle ook schrijft is dat je alles om je heen eigenlijk een wonder is en dat je dat ook zo moet proberen te interpreteren. Maar what the fuck zeg: Alles is al jaren eigenlijk zo vanzelfsprekend, dat ik me nu niet ineens kan verwonderen over alles wat er is. Het is er gewoon, in mijn optiek. Tuurlijk weet ik dat alle materie heel bijzonder is, maar om het ook zo te gaan ervaren is wat mij betreft een beetje aan de zweverige kant.quote:Op woensdag 4 februari 2009 13:15 schreef elcastel het volgende:
[..]
Er staat ook duidelijk in het boek dat je hetwsl snel herkent, maar de momenten van observatie niet lang kunt vasthouden in het begin. Dat verbetert vanzelf, zie het maar als 'oefening baart kunst'. Althans zo heb ik het opgevat, ik heb overigens hetzelfde 'probleem'. Ik ben momenteel te ontspannen om me druk te maken, dan vind je dat 'nu' ook moeilijker omdat je er misschien al (deels) bent.
Mee eens, ik lees het dan ook puur om mijn gedachten te kunnen verzetten áls ik teveel ga nadenken, Als dat nu niet is, dan is dat in de toekomst (misschien) handig. Ik ben ook niet het type dat alles letterlijk uit het boek gaat overnemen, ik pik er wat van mee.quote:Op woensdag 4 februari 2009 13:23 schreef J0kkebr0k het volgende:
Het zal inderdaad wel even duren voor je het 'onder controle hebt'. Wat Tolle ook schrijft is dat je alles om je heen eigenlijk een wonder is en dat je dat ook zo moet proberen te interpreteren. Maar what the fuck zeg: Alles is al jaren eigenlijk zo vanzelfsprekend, dat ik me nu niet ineens kan verwonderen over alles wat er is. Het is er gewoon, in mijn optiek. Tuurlijk weet ik dat alle materie heel bijzonder is, maar om het ook zo te gaan ervaren is wat mij betreft een beetje aan de zweverige kant.
Ja, ik denk ook dat ik er zo mee om zal gaan. Daarnaast denk ik dat het uiteindelijk allemaal weer wegebt en ik gewoon weer in mijn dagelijkse patroon verval. Leuk zo'n boek, maar vasthouden is nog niet zo makkelijk.quote:Op woensdag 4 februari 2009 13:30 schreef elcastel het volgende:
[..]
Mee eens, ik lees het dan ook puur om mijn gedachten te kunnen verzetten áls ik teveel ga nadenken, Als dat nu niet is, dan is dat in de toekomst (misschien) handig. Ik ben ook niet het type dat alles letterlijk uit het boek gaat overnemen, ik pik er wat van mee.
Hij is er alleen nog in het Engels en wat andere talen. Volgens mij wordt er wel gewerkt aan een Nederlandse versie. Ik wilde het net checken op de site van radical honesty maar er is een error op die pagina.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 12:19 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
[..]
Radical Honesty, is dat boek alleen in het engels verschenen of is er ook een Nederlandse vertaling van?
Dat is denk ik bij heel veel mensen het geval, ik heb dat idee nu al af en toe, dat ik een druk weekend heb en er nauwlijks aan denk.quote:Op woensdag 4 februari 2009 13:36 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Ja, ik denk ook dat ik er zo mee om zal gaan. Daarnaast denk ik dat het uiteindelijk allemaal weer wegebt en ik gewoon weer in mijn dagelijkse patroon verval. Leuk zo'n boek, maar vasthouden is nog niet zo makkelijk.
Zijn er hier mensen die echt met grote regelmaat in het Nu leven en die hun oude patronen hebben doorbroken?
Waarom? Dat is dus je alsmaar analyserende verstand. Ik hoop dat je hier in dit topic wat antwoorden kunt vinden of dat je in ieder geval gemotiveerd wordt om zelf op onderzoek uit te gaan. Een boek lezen kan nooit kwaad natuurlijk. Ook al vind je het achteraf een slecht boek.quote:Op woensdag 28 januari 2009 19:49 schreef Fredo55 het volgende:
Ja, ook ik denkt teveel na.
Om de kleinste dingen denk ik teveel na,
zodat die kleine dingen dan moeilijker uit te voeren zijn.
Niet alleen ik heb er last van, ook mijn naaste omgeving.
Waarom?
Geen idee.
Een radicale verandering kun je niet zomaar inpassen in een bestaand systeem. Je kunt niet vd ene op de andere dag overstappen van een dictatuur op een volwaardige democratie. Daar gaat tijd overheen en dat moet stap voor stap gebeuren.quote:Op woensdag 28 januari 2009 20:24 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Ik merk trouwens dat tegenstanders/critici altijd beginnen over dat deze theorie niet aan te passen is in de praktijk. En hier twijfel ik dus ook aan. Moet je er zelf achterkomen hoe je dat moet doen? Kom je daar vanzelf achter als je er bekend mee bent? Ik snap dat je je verstand moet toepassen waarvoor het bedoelt is maar in hoeverre is dat mogelijk?
Voor boedhistische monniken is dat wel het geval denk ik.quote:Nog iets: Ik las een artikel van een man die een paar dagen in een klooster ging wonen (wat je volgens mij sowieso kan doen). Hij beschreef dat de mensen niks anders deden dan bidden, traditionele kerkdingen een paar keer per dag. Eten ging in stilte of terwijl een iemand iets uit de bijbel voorlas. In de kamers van de monniken waren enkel een stoel, een bed en een bureau. Is het een levenswerk voor deze mensen geworden om contant in het nu te leven?
Gewoon blijven volhouden. Soms zet je 1 stap naar voren en dan weer 2 terug. Dat heb ik een aantal jaar moeten doen. Maar uiteindelijk blijft dat nieuwe wat je leert steeds beter hangen en zul je het automatischer gaan toepassen.quote:Op donderdag 29 januari 2009 10:42 schreef Take_A_Picture het volgende:
........
Sorry voor dit verhaal hoor, maar ik ben even moe en word gek van mn gedachten.
Dat komt ook omdat emoties verslavend zijn. De chemicalien die vrijkomen bij emoties zijn erg verslavend, dat is de lichamelijke component.quote:Op donderdag 29 januari 2009 11:54 schreef NouMooiNiet het volgende:
[..]
Ik herken ook heel veel in t pijnlichaam gedeelte. Verlatingsangst, eenzaamheid, alles is mijn eigen schuld.. Wat ik me afvraag is WAAROM wil je verstand de negatieve kant in (of is dat niet belangrijk)>?
Zie het posticoontjequote:Waar is PCP als je hem nodig hebt??
Ik vind uiterlijke verzorging idd een stuk minder belangrijk dan eerder. Maar ik doe er nog wel gewoon aan hoor. Ik weet niet eens of dat perse wat met je ego te maken heeft.quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:58 schreef illusions het volgende:
[..]
Wat is dan je referentiekader bij het maken van beslissingen? De beslissing maakt opzich niets uit, alle keuzes kunnen je geluk geven maar zodra je niet blindelings je beslissing maakt - zoals een voetbalspeler in die zogenaamde "flow" zonder na te denken perfect in de kruising schiet - komt je ego weer in actie.
Als je je ego buiten wilt sluiten van je beslissingen waarom zou je dan nog nadenken over uiterlijke verzorging e.d. want daarmee schakel je je ego weer in, wat een stap achteruit zou zijn omdat je niet objectief beslissingen kunt nemen.
Het ego/observeerder verhaal gaat ook over dat je je identiteit voorbij je ego moet zoeken. Intelligentie is meer dan denken. Waneer jij een zonsondergang ziet, hoef je niet eerst te analyseren waarom die zonsondergang nou zo mooi is om vervolgens tot de conclusie te komen dat ie mooi is en dat je er dan pas van kan genieten.quote:Hoe kun je uberhaupt 100% objectief beslissingen nemen welke de mooiste broek is, zonder dat je ego zich inschakelt? Ik vind het ego/observeerder verhaal een beetje wazig, als je er dieper over gaat nadenken klopt het gewoon niet.
Uitleg iemand?
Mee eens en het boek onderschrijft dat ook constant volgens mij. Ik heb het net uit overigens; geen verwachtingen, wel nieuwe inzichten. Ik zie wel welke aspecten ik overneem of toepas, ik vond het heel verhelderend om te lezen i.i.g.quote:Op zondag 8 februari 2009 14:33 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Je moet eerst een heleboel "ontleren" voordat je je de nieuwe manier eigen kunt maken.
quote:Op donderdag 29 januari 2009 17:32 schreef RRGJL het volgende:
Ben ik niet met je eens.
Welke baan je hebt bepaald je geluk omdat je er veel tijd doorbrengt.
Welke auto je hebt bepaald je geluk omdat het vervelend is telkens in een rammelbak te stappen en vaak ook nog eens niet start.
Welke route je naar school neemt is belangrijk omdat de ene drukker is dan de ander, en drukte kan weer leiden tot frustratie of gevaarlijke situaties.
Ik denk dat het wel mogelijk is, maar misschien nog niet voor ons. Daarvoor zijn wij teveel gewend geraakt om ons te verliezen in de wereld om ons heen en ons over te geven aan onze gedachten.quote:Op donderdag 29 januari 2009 18:27 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Dat dacht ik ook, is het mogelijk zo erg in het nu te leven dat deze aspecten niks meer uitmaken?
Het gaat trouwens al beter met me, ik ga maar verder lezen
Daar ben ik het niet mee eens. De lange stukken tekst die ik heb geschreven in het begin van dit topic, die vloeiden er zo uit. Op zo'n moment zit ik wel in het nu omdat ik dan volledig opga in datgene waar ik mee bezig ben.quote:Op donderdag 29 januari 2009 21:03 schreef Cmonv het volgende:
Ik denk niet dat je altijd in het nu kan leven. Dat doe ik nu ook niet want ik typ deze post voor jou, zodat jij 'm straks kan lezen. Ik weet niet of het in het boek staat dat dat wel kan, dat zou ik persoonlijk verwerpen.
Dat is iets waar ik nooit echt bewust mee bezig was, maar ik merkte af en toe wel dat ik idd meer een lichaamsbewustzijn kreeg.quote:Op woensdag 4 februari 2009 01:10 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Zoals ik eerder zei was ik mijn halve leven vervreemd van mijn lichaam en is het 'nu' vinden onmogelijk als je buiten je lichaam probeert te treden. Weer 'in' mijn lichaam treden gaat langzaam maar het lukt me.Ik probeer waar mogelijk mijn binnenste te voelen en me weer in mijn lichaam te voelen zegmaar. Iemand zelfde ervaring?
Dat lijkt zweverig omdat de rest vd wereld niet zo denkt. Je voelt je al gauw raar en alleen wanneer je een weg inslaat die niet veel anderen inslaan. We zijn toch geneigd de kudde te volgen. Normaal zijn is heel belangrijk voor ons, zelfs als dat niet wenselijk is.quote:Op woensdag 4 februari 2009 13:23 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Het zal inderdaad wel even duren voor je het 'onder controle hebt'. Wat Tolle ook schrijft is dat je alles om je heen eigenlijk een wonder is en dat je dat ook zo moet proberen te interpreteren. Maar what the fuck zeg: Alles is al jaren eigenlijk zo vanzelfsprekend, dat ik me nu niet ineens kan verwonderen over alles wat er is. Het is er gewoon, in mijn optiek. Tuurlijk weet ik dat alle materie heel bijzonder is, maar om het ook zo te gaan ervaren is wat mij betreft een beetje aan de zweverige kant.
Dat is in mijn ogen idd de beste manier. Niet gaan forceren. Gewoon lezen wanneer je tijd hebt en je pikt idd het een en ander wel mee. Later op de dag of in de week denk je vervolgens over datgene na en heb je er vragen bij die je op dat moment niet kunt beantwoorden. Als je dan later dat boek weer oppakt en je komt bij een passage die jouw vragen die je had behandeld, dan zul je veel sneller leren en dingen zullen veel beter blijven hangen.quote:Op woensdag 4 februari 2009 13:30 schreef elcastel het volgende:
[..]
Mee eens, ik lees het dan ook puur om mijn gedachten te kunnen verzetten áls ik teveel ga nadenken, Als dat nu niet is, dan is dat in de toekomst (misschien) handig. Ik ben ook niet het type dat alles letterlijk uit het boek gaat overnemen, ik pik er wat van mee.
Ik ben wel redelijk op weg nu, maar ik verlies mezelf ook nog heel vaak in mn verstand hoor. Komt ook omdat ik de afgelopen drie jaar weinig rust en vastigheid in mn leven heb gehad. Nieuwe en veranderende situaties eisen toch veel van je aandacht op.quote:Op woensdag 4 februari 2009 13:36 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Zijn er hier mensen die echt met grote regelmaat in het Nu leven en die hun oude patronen hebben doorbroken?
Gewoon af en toe blijven lezen. Ik heb het nu tien keer gelezen denk ik. Gewoon lekker relaxed elke keer een klein stukje. Langzaamaan komt alles je dan veel helderder voor ogen te staan.quote:Op zondag 8 februari 2009 15:05 schreef elcastel het volgende:
[..]
Mee eens en het boek onderschrijft dat ook constant volgens mij. Ik heb het net uit overigens; geen verwachtingen, wel nieuwe inzichten. Ik zie wel welke aspecten ik overneem of toepas, ik vond het heel verhelderend om te lezen i.i.g.
Ook al kijken we met zn allen wat raar naar dit soort technieken ik denk dat er heel wat wijsheid in verscholen zit. Zoals die ademhalingstechnieken ook. Een vriend van mij zegt altijd dat ik rook omdat het een soort van mediteren is. Het is niet de nicotine die het voor mij doet, het is de gewoonte zelf samen met het ademhalen denk ik idd. Het valt me namelijk op dat ik altijd op dezelfde manier inhaleer en uitblaas.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:40 schreef HenryKissinger het volgende:
Interessant therapievormen die direct naar het voelen gaan zijn gericht op het ademen (Bio-Energetica, Reichiaans lichaamswerk, etc.). Door heel diep te ademen kom je bij gevoelens die lang onderdrukt zijn en die soms pijnlijk zijn maar zelfs die pijnlijke gevoelens geven je het gevoel dat je leeft.
Om een lang en wellicht pretentieus verhaal kort te maken: Een teveel aan denken kun je proberen op te lossen door nog meer te denken of het proberen in te dammen en te beheersen met bepaalde technieken, maar dit zullen altijd lapmiddeltjes zijn.
Ik hou het eerst hierbij..ik hoop dat al dit gezwam enige toegevoegde waarde heeft.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |