DIt lijkt mij zo logisch en vanzelfsprekend dat het me verbaasd dat het in veel gevallen nog niet zo werkt. (Dat snap ik dan weer niet, kan je misschien dat uitleggen).quote:Op dinsdag 16 december 2008 10:29 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik zou het liefst zien dat je pensioen helemaal wordt losgekoppeld van waar je werkt en dat je het in eigen beheer krijgt. Een soort van beleggingsfonds dat altijd van jou blijft. Wat er aan het eind van de rit in die pot zit is je pensioen en wordt niet gedeeld met anderen. Dan heb je ook geen problemen meer met 'pensioenbreuk' als je van werkgever veranderd. Verder kun je dan zelf bepalen waarin je wilt beleggen.
Wedden dat dat het woord van 2009 gaat worden. Het klinkt in ieder geval vriendelijker en onschuldiger als piramide spel daarbij hebben veel mensen slechte associaties.quote:Op dinsdag 16 december 2008 16:01 schreef Lemmeb het volgende:
Is dat nu ineens het nieuwe modewoord, Ponzi-scheme?
het klinkt als een een of andere economische theorie. Het pareto evenwicht/effect (?weet effe niet), ricardo zijn comperatieve voordelen, ponzi scheme.quote:Op dinsdag 16 december 2008 16:18 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wedden dat dat het woord van 2009 gaat worden. Het klinkt in ieder geval vriendelijker en onschuldiger als piramide spel daarbij hebben veel mensen slechte associaties.
Ik ben benieuwd naar Selang zijn berekening dan zul je zien dat je opeens wel heel veel moet sparen/beleggen voordat je ooit de rest van je leven van je ingelegde premie kan gaan rond komen.quote:Op dinsdag 16 december 2008 16:18 schreef TubewayDigital het volgende:
[..]
DIt lijkt mij zo logisch en vanzelfsprekend dat het me verbaasd dat het in veel gevallen nog niet zo werkt. (Dat snap ik dan weer niet, kan je misschien dat uitleggen).
nee natuurlijk niet.quote:Op dinsdag 16 december 2008 16:21 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik ben benieuwd naar Selang zijn berekening dan zul je zien dat je opeens wel heel veel moet sparen/beleggen voordat je ooit de rest van je leven van je ingelegde premie kan gaan rond komen.
het is dus een mix van een verzekering en een belegging. Heb er verder ook niet superdiepgaand inzicht in.quote:Wanneer een pensioenfonds ervan uit gaat dat een man gemiddeld bij zijn 85e overlijdt en het ingelgde geld ook opgemaakt wordt dan zullen de vermogens opeens aanzienlijk minder hoeven te zijn.
Jij wilt een modaal inkomen?quote:Op dinsdag 16 december 2008 15:44 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk wel het voordeel van een grote collectieve voorziening dat hierdoor de statistiek altijd klopt en je als individu niet erop hoeft gokken op hoe oud ga ik worden. Verder zal je dan toch een flinke investering moeten doen als je je eigen voorziening niet wilt afbreken. Laten we even van de nederlands situatie uitgaan. Dat je tenminste nog een klein beetje aow krijgt. Hoe groot vermogen zou ik dan opgebouwd moeten hebben om een modaal inkomen te houden wanneer ik 65 ben?
Ga er maar vanuit dat het >70 wordt.quote:Theoretisch heb ik met mijn 38 nog maar 27 jaar te gaan, maar ik ga er allang van uit dat ik pas op mijn 67 tot 68 voor pensioen en aow in aanmerking ga komen.
De meeste mensen zijn in denial, dat is ook mijn ervaring. Maar jij niet, en je kunt gewoon je lot in eigen hand nemen. Niemand kan jou verplichten om tot je 70ste te werken.quote:Dat vertel ik ook zo op mijn werk en dan zie je sommige mensen echt zo kijken. Die begrijpen echt niets van het grote plaatje. Ook de mensen hier intern waarvan sommige al gerekend hadden dat men wel met een soort vut nog konden gaan die lopen al maanden
zo rond. Terwijl ik hun ook al gewaarschuwd had dat de regelingen die hun oud collega's hadden gekregen wel eens veranderd konden worden.
Het is inderdaad schandalig. Het enige wat je kunt doen is een potje opbouwen in eigen beheer.quote:Om de ponzi schemes compleet te maken onze opa's en oma's die hebben hier al vol op gebruik van gemaakt. En breek me de bek niet open over de verandering van een paar jaar geleden dat ze opeens het pensioen naar een middenloon pensioen veranderden. En de oude garde maar fijn hun flinke pensioen blijven behouden. In mijn diensttijd werden mensen die het laatste jaar voor hun vut zaten (wat toen volgens mij al op de 55 zat) nog even een gepromoveerd om maar meer pensioen te vangen.
Hmmmzzz nee.... die hadden we al in de eerste deeltjes van de BBB-reeks.quote:Op dinsdag 16 december 2008 16:01 schreef Lemmeb het volgende:
Is dat nu ineens het nieuwe modewoord, Ponzi-scheme?
Het lijkt wel aardig, mar heel erg reeel is het niet, om verschillende redenen. De eerste is dat je nu al iets na de top verkoopt. (Maar dat is nog te overzien.) Het tweede is dat je die prijzen eigenlijk op een log schaal moet zien, dan blijkt dat die piek helemaal niet zo belachelijk hoog is als hij lijkt, de winsten dus ook niet. Als laatste: je mot toch ergens wonen en al zul je in een (ook dure) huurwoning trekken, dat verhuizen is onhandig en niet gratis. Je zult dus al in bezit moeten zijn van tenminste een tweede huis waar je dit bij kunt doen.quote:Op dinsdag 16 december 2008 16:34 schreef SeLang het volgende:
Overgewaardeerde huizenmarkt
[ afbeelding ]
Maar het is wel een fijn woordje omdat plotseling iedereen weet wat het betekent.quote:Op dinsdag 16 december 2008 17:12 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Hmmmzzz nee.... die hadden we al in de eerste deeltjes van de BBB-reeks.
Ik wist dat er dit soort reacties gingen komen.quote:Op dinsdag 16 december 2008 17:15 schreef en_door_slecht het volgende:
[..]
Het lijkt wel aardig, mar heel erg reeel is het niet, om verschillende redenen. De eerste is dat je nu al iets na de top verkoopt. (Maar dat is nog te overzien.) Het tweede is dat je die prijzen eigenlijk op een log schaal moet zien, dan blijkt dat die piek helemaal niet zo belachelijk hoog is als hij lijkt, de winsten dus ook niet. Als laatste: je mot toch ergens wonen en al zul je in een (ook dure) huurwoning trekken, dat verhuizen is onhandig en niet gratis. Je zult dus al in bezit moeten zijn van tenminste een tweede huis waar je dit bij kunt doen.
Ja je moet even wat moeite doen, en desnoods in de tussentijd even een paar maanden tijdelijk in een duurder huurhuis gaan zitten en vanuit daar iets beters gaan zoeken. Maar ik ken mensen die gewoon in een afbetaald rijtjeshuis zitten van bijna 5 ton. Als die nu cashen en over een paar maanden (of zelfs nu) dat geld investeren in de aandelenmarkt dan kunnen ze voor altijd stoppen met werken (zie berekening). Vergeet ook niet dat als je niet meer van een baan afhankelijk bent je ook veel meer keuze hebt waar je gaat wonen!quote:Op dinsdag 16 december 2008 17:58 schreef Lemmeb het volgende:
Probleem is gewoon dat het momenteel moeilijk is om zomaar even een (zeer) goedkope huurwoning te vinden. Maar wellicht dat er door leegstaande koopwoningen een boom komt in het antikraakgebeuren.
Oh, zeker, er zullen mensen zijn die dit kunnen gaan doen. Maar het gros laat het allemaal maar over zich heenkomen. En om de redenen die ik noemde, kan ik daar best inkomen.quote:Op dinsdag 16 december 2008 18:09 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ja je moet even wat moeite doen, en desnoods in de tussentijd even een paar maanden tijdelijk in een duurder huurhuis gaan zitten en vanuit daar iets beters gaan zoeken. Maar ik ken mensen die gewoon in een afbetaald rijtjeshuis zitten van bijna 5 ton. Als die nu cashen en over een paar maanden (of zelfs nu) dat geld investeren in de aandelenmarkt dan kunnen ze voor altijd stoppen met werken (zie berekening). Vergeet ook niet dat als je niet meer van een baan afhankelijk bent je ook veel meer keuze hebt waar je gaat wonen!
Er zijn geen zekerheden in deze wereld, maar je zal denk ik met me eens zijn dat de kans dat je een goed rendement maakt op een overgewaardeerde asset een stuk kleiner is dan op een ondergewaardeerde asset.quote:Op dinsdag 16 december 2008 20:04 schreef en_door_slecht het volgende:
Daar komt bij: waar baseer jij op dat die aandelen weer zo snel mhoog gaan? Prima, de lucht is uit de aandelenmarkt, maar het zou niet voor het eerst zijn dat het 30 jaar duurt voor we weer structureel omhoog gaan, terwijl het ook nog mogelijk is dat we terugzakken tot 0,75 in je grafiek en daar 20 jaar blijven plakken.
Niemand hoeft dat ook te doen natuurlijk.quote:Op dinsdag 16 december 2008 21:49 schreef Lemmeb het volgende:
@SeLang, wat jij voorstelt is weliswaar slim, maar vanwege al het gedoe en het risico meer geschikt voor jonge, flexibele mensen. Helaas zijn dat vaak niet degenen met dat (bijna) afbetaalde huis van vijf ton.
Ja, ik ben het verder ook wel met je eens, maar helaas is het toch wat ingewikkelder. Sterker nog, ik heb eerder dit jaar ook zoiets overwogen, met betrekking tot mijn moeders situatie.quote:Op dinsdag 16 december 2008 21:53 schreef SeLang het volgende:
[..]
Niemand hoeft dat ook te doen natuurlijk.
Het was maar een suggestie binnen de discussie over zelf een pensioenpot opbouwen en op tijd stoppen met werken.
Btw: je schrijft 'risico'. Maar gezien over een periode van 20-30 jaar is mijn benadering gegarandeerd minder risicovol dan in je huis blijven zitten, in ieder geval in financiele termen. Maar goed, als je gehecht bent aan je huis etc, prima.
Natuurlijk. Mijn betoog is puur de financiele kant.quote:Op dinsdag 16 december 2008 22:08 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Ja, ik ben het verder ook wel met je eens, maar helaas is het toch wat ingewikkelder. Sterker nog, ik heb eerder dit jaar ook zoiets overwogen, met betrekking tot mijn moeders situatie.
Je moet echter niet vergeten dat die lui in de herfst van hun leven zijn en er een redelijke kans bestaat dat ze helemaal geen 20-30 jaar meer te leven hebben. Om dan nog zo'n hoop gedoe overhoop te halen...
Nouja, ik zou het ook wel weten hoor.quote:Op dinsdag 16 december 2008 22:19 schreef SeLang het volgende:
[..]
Natuurlijk. Mijn betoog is puur de financiele kant.
Er is gelukkig meer in het leven dan alleen dat
quote:Op dinsdag 16 december 2008 22:25 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Nouja, ik zou het ook wel weten hoor.
Maar helaas heb ik geen 5 ton overwaarde op m'n huis. Sterker nog, ik heb geeneens een eigen huis, deels omdat ik destijds, in 2000, eigenlijk verwachtte dat de huizenmarkt binnen korte termijn zou gaan ploffen. Het heeft uiteindelijk toch nog erg lang geduurd, ik had beter toen wel een huis kunnen kopen en een jaar geleden kunnen cashen.
Geen idee. Ik ben nooit serieus op zoek geweest. Het andere deel is namelijk dat ik er ook geen ruk om geef, een eigen huis.quote:Op dinsdag 16 december 2008 22:36 schreef PrincePolly het volgende:
[..]
![]()
Dat krijg je nou hè, van als dat ge-analyseer en dat afgewacht
Heb je al ge-analyseerd wat dat huisje wat je op het oog had toen kostte en wat het nu ongeveer waard is.?
quote:Op dinsdag 16 december 2008 23:34 schreef SeLang het volgende:
Ik zal je nog sterker vertellen: ik heb nog nooit een eigen huis gehad. Altijd gehuurd. Nu ben ik 40, gestopt met werken en financieel onafhankelijk.
Ja, zoiets wist ik al. Ik dacht alleen dat je nog jonger was, 32 ofzo. Evengoed toch erg mooi gedaan, ik doe het je niet na (al zou ik dat wel graag willenquote:Op dinsdag 16 december 2008 23:34 schreef SeLang het volgende:
Ik zal je nog sterker vertellen: ik heb nog nooit een eigen huis gehad. Altijd gehuurd. Nu ben ik 40, gestopt met werken en financieel onafhankelijk.
Lekker hoorquote:Op dinsdag 16 december 2008 23:34 schreef SeLang het volgende:
Ik zal je nog sterker vertellen: ik heb nog nooit een eigen huis gehad. Altijd gehuurd. Nu ben ik 40, gestopt met werken en financieel onafhankelijk.
Krijgen we nu eerst dan niet een daling van de bedrijfsomzetten en -winsten? De crisis begint de 'echte' economie nu pas te raken.quote:Op dinsdag 16 december 2008 21:19 schreef SeLang het volgende:
[..]
Op het moment dat de markt aandelen weer hoger gaat waarderen (hogere koers/ winst verhouding) beweeg je omhoog in het plaatje. Je krijgt dan een expansie van de koers/winst verhouding en dat leidt tot een extra rendement bovenop het rendement dat je hebt ten gevolge van de gewone bedrijfswinst.
Niks decadents hoor, ik kan gewoon comfortabel leven zoals ik altijd heb geleefd, alleen dan zonder te werken. Denk aan 2x modaal ofzo, die orde grootte. Meer heb ik niet nodig, dus ben ik gestopt met werken. Dat bedrag mag natuurlijk wel helemaal op want ik hoef niet meer te sparen voor 'later'. Geld zat dus voor leuke reisjes enzo.quote:Op dinsdag 16 december 2008 23:35 schreef PrincePolly het volgende:
PS: as in ik koop morgen ff een Porsche en ga volgende week naar Brazilie
of meer op gewone voet verder tot 80+
En je zit nu in de zeeën van vrije tijd de hele dag in de aandelen, optie en obligatie-modellen?quote:Op woensdag 17 december 2008 00:40 schreef SeLang het volgende:
Niks decadents hoor, ik kan gewoon comfortabel leven zoals ik altijd heb geleefd, alleen dan zonder te werken. Denk aan 2x modaal ofzo, die orde grootte. Meer heb ik niet nodig, dus ben ik gestopt met werken. Dat bedrag mag natuurlijk wel helemaal op want ik hoef niet meer te sparen voor 'later'. Geld zat dus voor leuke reisjes enzo.
Ja dat is nu al heel sterk aan de gang, gerapporteerde winsten zijn fors lager. De 'gewone' P/E ratios zijn daarom zelfs boven gemiddeld (de 'P' is gedaald maar de 'E' nog meer). Echter, de Shiller P/E (het geposte plaatje) gebruikt de gemiddelde winsten van de afgelopen 10 jaar. Zo filter je de businesscycle min of meer uit en krijg je een wat betere indruk waar je ongeveer zit ten opzichte van sustainable earnings.quote:Op woensdag 17 december 2008 00:34 schreef Py het volgende:
Krijgen we nu eerst dan niet een daling van de bedrijfsomzetten en -winsten? De crisis begint de 'echte' economie nu pas te raken.
Een beetje teveel ja, momenteelquote:Op woensdag 17 december 2008 00:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
En je zit nu in de zeeën van vrije tijd de hele dag in de aandelen, optie en obligatie-modellen?
Ja die heb ik gezien. Ik ben mede namens veel posts van jou een hoop wijzer geworden hier.quote:Op woensdag 17 december 2008 00:51 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ja dat is nu al heel sterk aan de gang, gerapporteerde winsten zijn fors lager. De 'gewone' P/E ratios zijn daarom zelfs boven gemiddeld (de 'P' is gedaald maar de 'E' nog meer). Echter, de Shiller P/E (het geposte plaatje) gebruikt de gemiddelde winsten van de afgelopen 10 jaar. Zo filter je de businesscycle min of meer uit en krijg je een wat betere indruk waar je ongeveer zit ten opzichte van sustainable earnings.
Gewone P/E
[ afbeelding ]
Shiller P/E gedeeld door eigen lange termijn gemiddelde
[ afbeelding ]
Btw: plaatjes op basis van 20 November. Nu is de S&P500 alweer 14% hoger, dus ongunstiger
In dit topic staat meer: Toffe statistiekjes: Beurscrises vergeleken
Ja, waarom eigenlijk?quote:Op woensdag 17 december 2008 00:50 schreef Lemmeb het volgende:
Da's lekker.
De meeste mensen zouden dit niet kunnen, aangezien in het algemeen wordt gestreefd naar méér méér méér, totdat ze er dood bij neervallen.
De Q4 cijfers zullen dramatisch slecht zijn. Maar het aardige van die Shiller P/E is dat die daar niet zo gevoelig voor is omdat je een tienjaars gemiddelde gebruikt voor de winsten. Die Shiller P/E daalt op korte termijn dus gewoon met de koers mee.quote:Op woensdag 17 december 2008 01:00 schreef Py het volgende:
Maar de omzetten en winsten gaan nog wel even doordalen denk ik, of niet? Dus dan wordt de gunstige k/w-verhouding eerst nog naar beneden gecorrigeerd. Ofwel, de koersen lopen vooruit op de werkelijke omzetten/winsten.
Geen idee, maar het zorgt er wel voor dat mensen door hard werken van armoedzaaier miljonair kunnen worden, van miljonair miljardair, en als ze niet uitkijken gewoon weer eindigen als armoedzaaier. En dat is goed, het houdt de boel een beetje in beweging en daarmee clichés als "the American Dream" levend.quote:
Je zou eens kunnen overwegen om je eigen hedge fund te beginnen.quote:Werken is een uitwisseling van tijd voor geld. Geld kun je altijd wel aan komen, maar tijd komt nooit meer terug, oftwel tijd > geld. Nu heb ik altijd veel uit mijn werk gehaald afgezien van geld, maar ik voelde aan de andere kant ook beperkt in dingen, vanwege tijdgebrek. Misschien ga ik werken nog wel missen, dan begin ik gewoon opnieuw. Maar het hoeft dus niet.
Eén van mijn hobbys is het ontwikkelen van 100% automatische handelsstrategieen, dus een PC die autonoom handelt. Dat heb ik inmiddels ook weer opgepikt. Maar het is echt extreem moeilijk om iets te maken dat redelijk consistent winstgevend is. De markten zijn zo efficient tegenwoordig. Iedereen klaagt erover. Strategieen die 2 decennia lang werkten zijn nu kapot, en dat lijkt over de hele breedte zo te zijn.quote:Op woensdag 17 december 2008 01:21 schreef Lemmeb het volgende:
Je zou eens kunnen overwegen om je eigen hedge fund te beginnen.
Dat heb ik ook. 'Goh, je studeert economie, dus jij bent een man van het grote geld' en dat moet ik altijd ontkennend beantwoorden. Geld interesseert mij niet zo veel. Natuurlijk streef ik er naar wel een beetje lekker te verdienen maar dat is omdat bijvoorbeeld een inkomen van een twee tot drie keer modaal het leven eenvoudiger maakt, je kunt in een net huis wonen, hebt geen moeite om rekeningen te betalen en kunt er hobby's mee financieren (knutselen!). Werken en geld verdienen moet zeker geen doel op zich zijn want dat is zonde van je tijd.quote:Op woensdag 17 december 2008 01:07 schreef SeLang het volgende:
Het klinkt misschien vreemd van iemand die zoveel met financiele markten bezig is, maar ik geef eigenlijk geen flikker om geldDe beste dingen in het leven zijn sowieso gratis.
Dat dachten ze van opa Madoff ook.quote:Op woensdag 17 december 2008 01:28 schreef StockPupil het volgende:
Als je een fonds wilt beheren, dan krijg je zo 10k van mij, waarvan je direct de 8% van het uiteindelijke som voor jezelf mag hebben. Ik hoef niet eens de mogelijke rendementen van je fonds weten. Sterker, het hoeft niet eens een bedrijf zijn. Je kunt het gerust persoonlijk gaan beheren, want je hebt me overtuigd, wel wil ik zo nu en dan weten waar je zoal in belegt. Ik ben niet geïnteresseerd in forse rendementen, ik wil een zekere solide basis om terug te vallen. Zoals je dat nu doet.
Ik ben van plan om een Ponzi scheme te beginnenquote:Op woensdag 17 december 2008 01:28 schreef StockPupil het volgende:
SeLang, je hebt m'n respect.
Als je een fonds wilt beheren, dan krijg je zo 10k van mij, waarvan je direct de 8% van het uiteindelijke som voor jezelf mag hebben. Ik hoef niet eens de mogelijke rendementen van je fonds weten. Sterker, het hoeft niet eens een bedrijf zijn. Je kunt het gerust persoonlijk gaan beheren, want je hebt me overtuigd, wel wil ik zo nu en dan weten waar je zoal in belegt. Ik ben niet geïnteresseerd in forse rendementen, ik wil een zekere solide basis om terug te vallen. Zoals je dat nu doet.
Tip: de vraag naar grondstoffen zal exploderen. Zie de analyses van Middelkoop, toch niet zo'n minste.
Dat we nog niet op de bodem zitten denk ik niet dat je er naast zit.quote:Op woensdag 17 december 2008 01:19 schreef SeLang het volgende:
[..]
De Q4 cijfers zullen dramatisch slecht zijn. Maar het aardige van die Shiller P/E is dat die daar niet zo gevoelig voor is omdat je een tienjaars gemiddelde gebruikt voor de winsten. Die Shiller P/E daalt op korte termijn dus gewoon met de koers mee.
Naar mijn smaak zitten we nog iets te hoog in het plaatje, maar je moet natuurlijk de afweging maken tussen lager instappen en het risico om straks de boot te missen. Maar er zijn veel meer redenen waarom ik denk dat we de bodem nog niet hebben gezien. Zie o.a. de timing van het geheel in dat statistiek topic. Ook de divergentie tussen defensieve fondsen en cyclische fondsen. Op een belangrijke bodem verwacht je dat de bodems van alle sectoren min of meer samenvallen. Verder suggereert het volumeverloop dat de midden termijn trend nog steeds omlaag is, etc etc. Als fundamenteel argument heb ik dan nog dat ik nog steeds geen begin zie van een echte oplossing. Het meeste dat tot nu toe is gedaan zijn lapmiddeltjes.
Maar misschien zit ik er helemaal naast
Hehe een money-machinequote:Op woensdag 17 december 2008 01:31 schreef SeLang het volgende:
[..]
Eén van mijn hobbys is het ontwikkelen van 100% automatische handelsstrategieen, dus een PC die autonoom handelt. Dat heb ik inmiddels ook weer opgepikt. Maar het is echt extreem moeilijk om iets te maken dat redelijk consistent winstgevend is. De markten zijn zo efficient tegenwoordig. Iedereen klaagt erover. Strategieen die 2 decennia lang werkten zijn nu kapot, en dat lijkt over de hele breedte zo te zijn.
Ja dat heb ik dus ook. Dingen fascineren me, en dan wil ik dus weten hoe het zit.quote:Op woensdag 17 december 2008 01:33 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat heb ik ook. 'Goh, je studeert economie, dus jij bent een man van het grote geld' en dat moet ik altijd ontkennend beantwoorden. Geld interesseert mij niet zo veel. Natuurlijk streef ik er naar wel een beetje lekker te verdienen maar dat is omdat bijvoorbeeld een inkomen van een twee tot drie keer modaal het leven eenvoudiger maakt, je kunt in een net huis wonen, hebt geen moeite om rekeningen te betalen en kunt er hobby's mee financieren (knutselen!). Werken en geld verdienen moet zeker geen doel op zich zijn want dat is zonde van je tijd.
Het is overigens een groot misverstand dat economen op geld belust zouden zijn. De essentie van de economische wetenschap heeft namelijk helemaal niks met geld te maken, maar juist met een zo efficiënt mogelijke allocatie van goederen en tijd. Maatstaven als BBP etc. stuiten mij dan ook altijd een beetje tegen de borst omdat het een beperkte weergave hier van is, namelijk alleen de goederen en tijd die in geld kunnen worden uitgedrukt.
Aren't we all?quote:Op woensdag 17 december 2008 01:35 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik ben van plan om een Ponzi scheme te beginnen
Deze heb ik ooit gemaakt. Handelt in currency pair $/£, doet 1 trade per dag (simulatie).quote:
Mèn, een paar man die machientjes met van die stijgende lijntjes draaien en de cijfers op je bankrekening gaan als de teller van de benzinepompquote:Op woensdag 17 december 2008 01:59 schreef SeLang het volgende:
[..]
Deze heb ik ooit gemaakt. Handelt in currency pair $/£, doet 1 trade per dag (simulatie).
Maar ik vond de marges te laag.
[ afbeelding ]
En deze handelt een portfolio van grondstoffen. Dit is wel een middenlange termijn systeem, de trades duren dagen tot maanden. (ook simulatie). Had achteraf denk ik wel aardig gewerkt tijdens de bubble.
[ afbeelding ]
Ben nu aan een heel ingewikkeld ding bezig dat intraday S&P500 futures handelt. Meerdere trades per dag, tijdschaal is minuten. Gaat waarschijnlijk nooit winstgevend worden, maar ik ben wat testjes aan het draaien.
Nu ga ik echt pitten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |