1%quote:Omzet restaurants en cafés daalt
Voor het eerst in 4 jaar tijd heeft de horeca te maken met een flinke omzetdaling.
Omzetdaling
Vooral in restaurants en cafés ging de verkoop omlaag. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De omzet is in het derde kwartaal met 1% gedaald, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. In 2004 was er voor het laatst sprake van een daling. In de jaren daarna ging het juist goed.
Rookverbod
Restaurants zagen de verkoop met maar liefst 6% dalen. In hotels groeit de omzet nog wel, maar wel minder dan andere jaren. Volgens het CBS heeft de daling, anders dan eigenaren van kleine kroegen beweren, weinig te maken met het rookverbod. Voor de invoering in juli was de daling al ingezet.
Tja, en wat als je thuis in de kelder een kroeg hebt ingericht en iedereen een bijdrage laat betalen voor de alcohol. Noem het maar een compensatie voor de alcohol omdat er wekelijks veel mensen zitten en het onterecht is dat 1 persoon steeds voor de kosten opdraait. Is dat illegale horeca? Ik ken er veel die dat tegenwoordig doen. Persoonlijk zie ik het gewoon als een thuisfeest. Hoewel een kroegeigenaar daar anders over zal denken.quote:Op donderdag 20 november 2008 10:25 schreef MikeyMo het volgende:
Wellicht stom, maar wat definieert een illegale zuipkeet? Volgens mij is men alleen illegaal bezig wanneer men in een ruimte een tap plaatst en tegen betaling alcohol gaat schenken... Maar als ik dan beelden zie van zgn zuipketen, dan zie je enkel wat jongeren met zijn allen om een krat bier of 2 zitten. Dat verschilt volgens mij niets van een willkeurige verjaardag.
Zo zie ik het ook, dan kun je verjaardagen ook wel opdoekenquote:Op donderdag 20 november 2008 11:08 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Tja, en wat als je thuis in de kelder een kroeg hebt ingericht en iedereen een bijdrage laat betalen voor de alcohol. Noem het maar een compensatie voor de alcohol omdat er wekelijks veel mensen zitten en het onterecht is dat 1 persoon steeds voor de kosten opdraait. Is dat illegale horeca? Ik ken er veel die dat tegenwoordig doen. Persoonlijk zie ik het gewoon als een thuisfeest. Hoewel een kroegeigenaar daar anders over zal denken.
Dus we zijn het eens dat illegale horeca bijna onmogelijk te bewijzen is. Geen enkele bezoeker zal toegeven dat hij betaalt voor zijn consumpties, en onder tussen nemen dit soort initiatieven hand over hand toe.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:11 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Zo zie ik het ook, dan kun je verjaardagen ook wel opdoeken
Ik denk dat het anders ligt ivm horeca vergunningen en dergelijkequote:Op donderdag 20 november 2008 11:11 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Zo zie ik het ook, dan kun je verjaardagen ook wel opdoeken
Volgens mij ben je wettelijk al illegaal bezig wanneer je een groepje mensen uitnodigt en een bijdrage vraagt voor drank. Dat is natuurlijk realistisch gezien niet te handhaven, maar ik denk dat de overheid wel degelijk zou moeten optreden tegen zuipketen die gewoon verpakte horecagelegenheden zijn.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:11 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Zo zie ik het ook, dan kun je verjaardagen ook wel opdoeken
Ik heb het meegemaakt dat we gingen uit eten en vroegen om een tafeltje in het rookvrije gedeelte.quote:Op donderdag 20 november 2008 10:55 schreef Keltie het volgende:
[..]
Als je de afgelopen jaren niet rookvrij heb kunnen eten moet je misschien gewoon eens uit het, schijnbaar, achtergestelde gebied verhuizen
Dan was ik gewoon weggelopen.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:20 schreef Gia het volgende:
[..]
Ik heb het meegemaakt dat we gingen uit eten en vroegen om een tafeltje in het rookvrije gedeelte.
Prima, was geen probleem.
Komen er vier mensen binnen, gaan aan het tafeltje naast ons zitten, eveneens een rookvrij tafeltje en vragen om een asbak. Vervolgens steken ze met zijn vieren een peuk op.
Tegen ons werd gezegd, door de eigenaar, dat we maar een raam open moesten zetten als we last hadden van de rook.
Oftewel, 'Roken, we lossen het samen wel op' werkte voor geen meter. Rokers zijn gewoon zo asociaal dat ze liefst met niemand rekening houden, zelfs niet in een rookvrij deel van een restaurant. Nee, roken moet mogen en liefst altijd en overal.
quote:Op donderdag 20 november 2008 11:20 schreef Gia het volgende:
[..]
Ik heb het meegemaakt dat we gingen uit eten en vroegen om een tafeltje in het rookvrije gedeelte.
Prima, was geen probleem.
Komen er vier mensen binnen, gaan aan het tafeltje naast ons zitten, eveneens een rookvrij tafeltje en vragen om een asbak. Vervolgens steken ze met zijn vieren een peuk op.
Tegen ons werd gezegd, door de eigenaar, dat we maar een raam open moesten zetten als we last hadden van de rook.
Oftewel, 'Roken, we lossen het samen wel op' werkte voor geen meter. Rokers zijn gewoon zo asociaal dat ze liefst met niemand rekening houden, zelfs niet in een rookvrij deel van een restaurant. Nee, roken moet mogen en liefst altijd en overal.
Ik ben voor strenge controles en sluiting van tenten die zich herhaaldelijk schuldig maken aan het overtreden van het rookverbod.
Dat en misschien de eigenaar eens op het hart gedrukt dat dit het niet-rook gedeelte is en dat die gasten ergens anders moeten gaan zitten?quote:
Ik heb geen idee of dit soort initiatieven toenemen, het zal me eigenlijk ook niet echt boeien. Zolang mensen in "huiselijke sfeer" bij elkaar komen kunnen de kroegeigenaren moord en brand schreeuwen, maar er is niets mis mee me dunkt. Wettelijk ook niet.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:15 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Dus we zijn het eens dat illegale horeca bijna onmogelijk te bewijzen is. Geen enkele bezoeker zal toegeven dat hij betaalt voor zijn consumpties, en onder tussen nemen dit soort initiatieven hand over hand toe.
op de radio hadden ze het over 0,7%quote:Op donderdag 20 november 2008 11:26 schreef Elfletterig het volgende:
Ik zag dat RTL-bericht ook en snap er niks van. Hoe kun je nou beweren dat de omzet 'flink daalt' terwijl deze slechts 1 procent lager ligt dan in het vorige kwartaal vorig jaar?Klopt die 1 procent wel, of zou dat een tikfout zijn?
Als het écht maar 1 procent is, dan is dat natuurlijk peanuts. Het is dan zelfs nog een vrij goed resultaat, als je meeweegt dat we in een economische crisis zitten.
Statistieken, altijd leuk...quote:Op donderdag 20 november 2008 11:36 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
op de radio hadden ze het over 0,7%
Of zou het 7% moeten zijn?
Dan nog, dat is geen 26-31% wat geroepen wordt.
nee rokers zijn schijnbaar dom, om te beginnen dat ze ooit zijn begonnen met roken, ten tweede dat ze niet door zouden hebben dat ze in een rookvrij gedeelte zitten.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:28 schreef Keltie het volgende:
Dat en misschien de eigenaar eens op het hart gedrukt dat dit het niet-rook gedeelte is en dat die gasten ergens anders moeten gaan zitten?
Of is het de schuld van de rokers dat de eigenaar van dat restaurant dom is?
Er was ergens anders geen plaats. Dus, het was óf deze mensen in het niet-rokersdeel laten roken, óf een leeg tafeltje in het niet-rokersdeel.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:28 schreef Keltie het volgende:
[..]
[..]
Dat en misschien de eigenaar eens op het hart gedrukt dat dit het niet-rook gedeelte is en dat die gasten ergens anders moeten gaan zitten?
Of is het de schuld van de rokers dat de eigenaar van dat restaurant dom is?
Het is natuurljik wel een gevalletje creatief met statistiek. Ten eerste wordt al de gehele horeca inclusief bijvoorbeeld hotels en restaurants en discotheken bekeken, terwijl de klachten nu juist voornamelijk van (kleinere) kroegen komen. Eventuele significante dalingen bij (kleine) kroegen vallen grotendeels weg wanneer je de statistieken van de gehele sector beschouwt. Dat koopzondagen bijvoorbeeld op de hele levensmiddelen sector een positief effect hebben qua omzet, betekent ook niet dat er bij de kleinere zaken geen sprake kan zijn van significante omzetdaling.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:26 schreef Elfletterig het volgende:
Ik zag dat RTL-bericht ook en snap er niks van. Hoe kun je nou beweren dat de omzet 'flink daalt' terwijl deze slechts 1 procent lager ligt dan in het vorige kwartaal vorig jaar?Klopt die 1 procent wel, of zou dat een tikfout zijn?
Als het écht maar 1 procent is, dan is dat natuurlijk peanuts. Het is dan zelfs nog een vrij goed resultaat, als je meeweegt dat we in een economische crisis zitten.
Mja, maar als de ene kroeg schreeuwt dat hij een omzetdaling heeft van 30 % en dat dit bij vrijwel elke kleine kroeg zo is, dan moet het bij veel andere horeca toch wel erg goed gaan om een gemiddelde van 0,7% te krijgen, lijkt me.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:42 schreef Monolith het volgende:
[..]
Het is natuurljik wel een gevalletje creatief met statistiek. Ten eerste wordt al de gehele horeca inclusief bijvoorbeeld hotels en restaurants en discotheken bekeken, terwijl de klachten nu juist voornamelijk van (kleinere) kroegen komen. Eventuele significante dalingen bij (kleine) kroegen vallen grotendeels weg wanneer je de statistieken van de gehele sector beschouwt. Dat koopzondagen bijvoorbeeld op de hele levensmiddelen sector een positief effect hebben qua omzet, betekent ook niet dat er bij de kleinere zaken geen sprake kan zijn van significante omzetdaling.
ok, nou restaurants hebben 6% minder omzet gedraaid. De kroegen zeggen 26-31% aan omzet te verliezen. Dat zou betekenen dat de hotels een stijging van dik 30% moeten hebben tov vorig jaar... Geloof je het zelf?quote:Op donderdag 20 november 2008 11:39 schreef nikk het volgende:
[..]
Statistieken, altijd leuk...
Het bericht gaat over de "de horeca". Die omzetdaling is bij de kroegen een stuk groter. Daarbij, de kosten (prijzen van drank, energie, kosten voor vergunningen, pacht, etc) stijgen wel flink door.
De TT klopte al niet en dat bericht is ook al niet helemaal correct:quote:Op donderdag 20 november 2008 11:39 schreef nikk het volgende:
[..]
Statistieken, altijd leuk...
Het bericht gaat over de "de horeca". Die omzetdaling is bij de kroegen een stuk groter. Daarbij, de kosten (prijzen van drank, energie, kosten voor vergunningen, pacht, etc) stijgen wel flink door.
http://www.cbs.nl/nl-NL/m(...)2008/2008-078-pb.htmquote:In de cafés stegen de prijzen met 3,8 procent en daalden de verkopen met 5,4 procent.
Dat ligt er maar net aan hoeveel procent de omzet van die kleine kroegen is van de omzet van de gehele horeca. Als de omzet van kleine kroegen 10% van de totale omzet van de horeca (wat me al vrij veel lijkt) dan is het netto effect op de 'omzet van de horeca' -3%.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:47 schreef Gia het volgende:
[..]
Mja, maar als de ene kroeg schreeuwt dat hij een omzetdaling heeft van 30 % en dat dit bij vrijwel elke kleine kroeg zo is, dan moet het bij veel andere horeca toch wel erg goed gaan om een gemiddelde van 0,7% te krijgen, lijkt me.
Volgens mij begrijp je het niet helemaal.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:49 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
ok, nou restaurants hebben 6% minder omzet gedraaid. De kroegen zeggen 26-31% aan omzet te verliezen. Dat zou betekenen dat de hotels een stijging van dik 30% moeten hebben tov vorig jaar... Geloof je het zelf?
Ik heb liever 2 bezoekers die 15 bier zuipen, dan 5 die er elk 1 doen...quote:Op donderdag 20 november 2008 11:52 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
De TT klopte al niet en dat bericht is ook al niet helemaal correct:
[..]
http://www.cbs.nl/nl-NL/m(...)2008/2008-078-pb.htm
Dat zegt alleen iets over omzetten en niets over bezoekers of over kleine/grote café's.
Ga toch een eind fietsen.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:47 schreef Gia het volgende:
[..]
Mja, maar als de ene kroeg schreeuwt dat hij een omzetdaling heeft van 30 % en dat dit bij vrijwel elke kleine kroeg zo is, dan moet het bij veel andere horeca toch wel erg goed gaan om een gemiddelde van 0,7% te krijgen, lijkt me.
Als iedereen zich star aan het rookverbod houdt, en niet-rokers met vertrouwen uit kunnen gaan, dan trekt die markt heus wel weer aan. Maar het heeft even tijd nodig.
Als ik als niet-roker niet weet waar ik rookvrij kan uitgaan, ga ik liever niet uit. En dat geldt voor heel veel mensen.
welke faillissementen? Ik heb nog maar een artikel langs zien komen over een kroeg die 21 juli zijn deuren moest sluiten "als gevolg van het rookverbod"quote:Op donderdag 20 november 2008 11:54 schreef Yildiz het volgende:
Zeg, TS, als het maar 1% is, dan vinden al die faillissementen van kleine kroegen zeker plaats in fantasieland?
Tsja, als je dat aanhoudt voor referentie...quote:Op donderdag 20 november 2008 12:00 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
welke faillissementen? Ik heb nog maar een artikel langs zien komen over een kroeg die 21 juli zijn deuren moest sluiten "als gevolg van het rookverbod"
Jij ziet meer dichtgetimmerde deuren om je heen?quote:Op donderdag 20 november 2008 12:02 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Tsja, als je dat aanhoudt voor referentie...
In Den Haag zijn er enkele weg of hebben inmiddels aangepaste openingstijden. Velen teren nu op de reserve. Sommigen pakken het ook slim aan, de eigenaren van Silly Symphonies bijvoorbeeld hebben wijselijk gecasht en dus de tent verkocht.quote:Op donderdag 20 november 2008 12:00 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
welke faillissementen? Ik heb nog maar een artikel langs zien komen over een kroeg die 21 juli zijn deuren moest sluiten "als gevolg van het rookverbod"
Die ze gelijk dubbel doorberekenen. Je zit het hoe ze liegen over de omzet daling dan liegen ze ook over de kosten die ze moeten maken. De horeca hulies moeten gewoon harder aangepakt worden.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:39 schreef nikk het volgende:
[..]
Statistieken, altijd leuk...
Het bericht gaat over de "de horeca". Die omzetdaling is bij de kroegen een stuk groter. Daarbij, de kosten (prijzen van drank, energie, kosten voor vergunningen, pacht, etc) stijgen wel flink door.
Daarnaast zien de meeste kroegeigenaren liever iemand die 10 bier drinkt dan 5 breezers. Omzet is één ding, winst is een tweede.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:58 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Ik heb liever 2 bezoekers die 15 bier zuipen, dan 5 die er elk 1 doen...
Mja, leuk, maar weet jij of er bij kleine café's die 5 of die 2 bezoekers zitten?quote:Op donderdag 20 november 2008 11:58 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Ik heb liever 2 bezoekers die 15 bier zuipen, dan 5 die er elk 1 doen...
Horeca is niet alleen kroegen eh. Maar er zijn idd kroegen die dat verliezen. Maar als je het geheel kijkt, zie je dat mensen naar andere kroegen gaan, waar wel een mogelijkheid is om overdekt en/of warm en droog te roken. En die kroegen zullen quite of misschien zelfs met winst draaien.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:03 schreef MikeyMo het volgende:
en al die kroegeigenaren die gecompenseerd willen worden voor 26-31% en soms wel 60% minder omzet die ze zeggen te mislopen
Die 'horeca huilies' zijn heel simpel aan te pakken. Kom er gewoon niet meer. Het is niet jouw godvergeten recht om voor 1 euro per biertje in iemand's kroeg te staan. Begin er lekker zelf één met meer realistische prijzen als het blijkbaar zo'n lucratieve handel is.quote:Op donderdag 20 november 2008 12:06 schreef vipergts het volgende:
[..]
Die ze gelijk dubbel doorberekenen. Je zit het hoe ze liegen over de omzet daling dan liegen ze ook over de kosten die ze moeten maken. De horeca hulies moeten gewoon harder aangepakt worden.
errst was er gezeur om de hokken. nu het rookverbod waar ze niet eens het fatsoen hebben om er iets van proberen te maken wat is de volgende stap van die uitbuiters als ze niet gestopt worden
Ik bedoel maar... (zij geven op de website een daling van 35% door het rookverbod aan)quote:Op donderdag 20 november 2008 12:05 schreef nikk het volgende:
[..]
In Den Haag zijn er enkele weg of hebben inmiddels aangepaste openingstijden. Velen teren nu op de reserve. Sommigen pakken het ook slim aan, de eigenaren van Silly Symphonies bijvoorbeeld hebben wijselijk gecasht en dus de tent verkocht.
Dan moeten die kleine kroegen daar ook in investeren. Maar dat willen ze niet, en doen ze het wel, dan willen de rokers daar geen gebruik van maken. "Ik ga niet in zo'n hok zitten!"quote:Op donderdag 20 november 2008 12:07 schreef Maringo het volgende:
[..]
Horeca is niet alleen kroegen eh. Maar er zijn idd kroegen die dat verliezen. Maar als je het geheel kijkt, zie je dat mensen naar andere kroegen gaan, waar wel een mogelijkheid is om overdekt en/of warm en droog te roken. En die kroegen zullen quite of misschien zelfs met winst draaien.
En dan pást zo'n klein hok niet in een kleine kroeg.quote:Op donderdag 20 november 2008 12:11 schreef Gia het volgende:
[..]
Dan moeten die kleine kroegen daar ook in investeren. Maar dat willen ze niet, en doen ze het wel, dan willen de rokers daar geen gebruik van maken. "Ik ga niet in zo'n hok zitten!"
Yep, d'r kwam ook geen hond meer. Jammer, want het was een goede tent.quote:Op donderdag 20 november 2008 12:09 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Ik bedoel maar... (zij geven op de website een daling van 35% door het rookverbod aan)
Ik zie niet in waarom het 'creatief met statistiek' is. Juist door je NIET te laten leiden door de waan van de dag en door seizoensinvloeden, voorkom je dat. De cijfers over het derde kwartaal zijn afgezet tegen die van het derde kwartaal van vorig jaar.quote:Op donderdag 20 november 2008 11:42 schreef Monolith het volgende:
Het is natuurljik wel een gevalletje creatief met statistiek. Ten eerste wordt al de gehele horeca inclusief bijvoorbeeld hotels en restaurants en discotheken bekeken, terwijl de klachten nu juist voornamelijk van (kleinere) kroegen komen. Eventuele significante dalingen bij (kleine) kroegen vallen grotendeels weg wanneer je de statistieken van de gehele sector beschouwt. Dat koopzondagen bijvoorbeeld op de hele levensmiddelen sector een positief effect hebben qua omzet, betekent ook niet dat er bij de kleinere zaken geen sprake kan zijn van significante omzetdaling.
Als ik goed reken, kun je bij een index van 100 zeggen dat de verkopen in cafés daalden naar 94,6, maar dit vermenigvuldig je dan met 1,038. Dan kom je uit op 98,2 (afgerond). Al met al een omzetdaling van 1,8 procent dus. Dat komt in de verste verte niet in de buurt bij de hysterische berichten over 30 procent. En in het licht van de economische crisis, kun je dit nauwelijks slecht noemen.quote:Met een daling van bijna 2 procent behaalden de restaurants en cafés dit kwartaal de grootste omzetdaling van alle branches in de horeca. De prijzen in restaurants stegen met 4,7 procent. De verkopen daalden met 6 procent. In de cafés stegen de prijzen met 3,8 procent en daalden de verkopen met 5,4 procent.
Op straat kan ook niet altijd. Hier in de buurt heeft de eigenaar van een kroeg een boete gekregen van 2000 euro wegens geluidsoverlast. In al zijn wijsheid heeft hij toen maar besloten het roken binnen toe te staan.quote:Op donderdag 20 november 2008 12:12 schreef Yildiz het volgende:
[..]
En dan pást zo'n klein hok niet in een kleine kroeg.
En dan moeten de rokers op straat, en dat willen ze niet. En dan wil de eigenaar ventilatie aanleggen, zodat hij alsnog een rookvrije werkplek heeft, en dan mag dan óók weer niet. Omdat iemand dat met zijn oneindige wijsheid bepaald heeft.
Ik vind het belachelijk.
Oh? Ik dacht dat het rookverbod, althans volgens de minister, Stivoro en andere belangenorganisaties, de omzet juist flink zou toenemen? Er zouden toch gouden tijden aanbreken?quote:Op donderdag 20 november 2008 12:15 schreef fruityloop het volgende:
De ene ondernemer is beter dan de ander, dat is in elke bedrijfstak zo, dus ik neem sommige cijfers met een korreltje zout, maar dat er enige omzetdaling zou zijn was wel bekend, dat zie je ook bij de andere landen waar al langer een rookverbod is.
Het heeft geen zak met 'waan van de dag' te maken. Het gaat erom dat je uit de statistieken over de gehele horeca niet zo maar conclusies kunt trekken over een klein onderdeel van die gehele horeca. Dat is net als stellen dat het idee dat er bij kinderen onder de 10 30% meer sprake is van overgewicht onzin is omdat dit niet blijkt uit de cijfers van de gehele Nederlandse bevolking.quote:Op donderdag 20 november 2008 12:13 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Ik zie niet in waarom het 'creatief met statistiek' is. Juist door je NIET te laten leiden door de waan van de dag en door seizoensinvloeden, voorkom je dat. De cijfers over het derde kwartaal zijn afgezet tegen die van het derde kwartaal van vorig jaar.
Tja, dan is dat een kroeg waar echt niet meer dan 10 mensen binnen kunnen.quote:Op donderdag 20 november 2008 12:12 schreef Yildiz het volgende:
[..]
En dan pást zo'n klein hok niet in een kleine kroeg.
Ik niet.quote:En dan moeten de rokers op straat, en dat willen ze niet. En dan wil de eigenaar ventilatie aanleggen, zodat hij alsnog een rookvrije werkplek heeft, en dan mag dan óók weer niet. Omdat iemand dat met zijn oneindige wijsheid bepaald heeft.
Ik vind het belachelijk.
Ach, valt zat mee. Gewoon een kwestie van wennen. Of even niet roken, natuurlijk. Kan ook.quote:Daarnaast is zo'n hok ook belachelijk, in sommige kroegen waan je je in een filmscène, waar dat hok een quarantaine is.
Tja, als een kroeg nou primair bedoeld was om er te roken, dan had je een treffende vergelijking.quote:Op donderdag 20 november 2008 12:16 schreef Yildiz het volgende:
Echte ondernemers volgen normale regels op als 'een veilige werkomgeving' en 'hygiëne'. Een belachelijke regel als 'er mag gewoon niet gerookt worden op je werkplek' is belachelijk, en dan kun je belachelijke reacties terug verwachten.
Alsof een minster Klink naar een lasser loopt en zegt dat hij niet meer mag lassen omdat die gassen gevaarlijk zijn. Waarop die lasser zijn afzuiging wegdraait en hem begint uit te lachen... Waarop Klink boos wordt en de tent sluit.
Die de stichting red de kleine ondernemer probeert te lokken met pakkende teksten als "Niet-rokers enquote:Op donderdag 20 november 2008 12:17 schreef nikk het volgende:
[..]
Oh? Ik dacht dat het rookverbod, althans volgens de minister, Stivoro en andere belangenorganisaties, de omzet juist flink zou toenemen? Er zouden toch gouden tijden aanbreken?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |