Ik heb dit recept van mijn moeder meegekregen, en hier thuis is het ook altijd smullen. Dus wordt het tijd om het met jullie te delen.
Geschikt voor de wat gevorderde koks
Rijst met Kippenragout 4-6 personen)Nodig:
1 grote prei of 2 kleintjes
teentje knoflook
3 tuinkruidenbouillonblokjes
1 kippenbouillonzakje
1 hele kip
1 rode paprika
1 gele paprika
1 half bosje peterselie
1 grote winterpeen of 2 kleintjes (waspeen of bospeen is wat zoeter en wordt niet zo heel erg zacht maar kan ook)
+/- 8 eetlepels bloem
scheutje ketjap manis
beetje kerriepoeder (naar smaak)
beetje paprikapoeder(naar smaak)
beetje zout(naar smaak)
150 gram boter
rijst
Handig: Een grote braadpan, een sudderplaatje (of hoe dat ook heet) een schenkkan, garde/mixer
Snij de prei in ringen, mag ook gehalveerd.
Rasp de wortel schoon (of gebruik zoals ik een kaasschaaf)
Snijdt de wortel in schijfjes en halveer deze.
Snijdt de paprika in blokjes, net hoe groot jij ze wilt. Ik laat ze vrij groot dan is het contrast wat beter te zien in de saus. Was de groente en doe deze in de grote pan.
Doe de kip erbij, verdeel de bouillonblokjes en hang het kippenbouillonzakje er ook in.
Een geperst teentje knoflook erbij en vul de pan met water zodanig zodat de kip bijna onder staat.
Breng het aan de kook en laat het zachtjes 1.5 tot 2 uur sudderen.
Laat de kip op een bord afkoelen. Zeef de bouillon. Houdt de groenten ook apart en doe de bouillon in een kan (wat later makkelijker schenken is)
Als de kip een beetje is afgekoelt, kan je hem gaan plukken
Velletjes, botjes en zeentjes laat je voor wat het is en de kippenstukjes doe je in een bakje. Die gaan straks weer terug in de saus.
De saus: Laat de boter in de pan smelten op een laag vuurtje(waar je ook de kip en de groenten in de bouillon heb laten sudderen) Doe er dan 8 eetlepels bloem bij. Van de bouillon die je over hebt ga je een saus maken. Steeds een beetje erbij, met een garde
Om klontjes te voorkomen kan je ook een staafmixer gebruiken. Als de saus helemaal is ingedikt en er geen klontvorming meer ontstaat heb je als het goed is een redelijke pan met saus.
De saus maak ik op smaak door er wat kerriepoeder, paprikapoeder, evt zout en ketjap manis er bij te doen. Proef eerst even van te voren, door de bouillon kan de saus al wat aan de zoutige kant zijn. Doe de kip en de groente erbij en laat het een tijdje op laag vuur goed warm worden.
Kook ondertussen de rijst zoals op de verpakking staat. Roer regelmatig door de saus (voorkomt aankoeking) Als de saus goed warm is, dan kan een handje gehakte peterselie erbij. Leuk voor de kleur, lekker voor de smaak!
Eet smakelijk