True.quote:Op maandag 21 juli 2008 23:21 schreef ThE_ED het volgende:
Ik ben zelf ook niet (altijd) goed in "genieten", maar je moet jezelf daartoe ook een soort oppervlakkigheid aanmeten, denk ik. (misschien niet het goede woord) Sommige mensen maken het leven tot een lijdensweg alleen al omdat ze zichzelf kwellen met de vraag of ze ooit echt zullen "kennen", dat is misschien heel mooi op een soort zware donkere filosofische manier, maar of dat goed is voor je persoon...
Ben jij achterlijk of zo?quote:
Reīncarnatie vind ik ook een interessant concept, maar ik hoop voor TS dat het niet waar is. Anders heeft hij zijn leven na vele lange jaren uitgezeten om er vervolgens achter te komen dat alles weer van voor af aan begintquote:Op dinsdag 22 juli 2008 00:33 schreef Druuna het volgende:
[..]
Interessante vraagstelling.
Waarom? ok ik geloof wel in reincarnatie en de verhalen dat als je er zelf uit zou gaan dat dit voor een volgend leven gevolgen zou kunnen hebben, dat het dan heel zwaar gaat worden oid.
Ik vind dat wel een leuke filosofie, of het waar is, is een tweede, maar het is wel een leuke fantasie.
Ik denk dat de vraag al veel onderliggende assumpties verraadt; je hebt het bijvoorbeeld over het 'uitzitten van het leven', dus als de passieve act van het voorbij laten gaan van het leven. De persoon die altijd bezig is, heeft het minste last van de uitgestrektheid van de tijd en de ruimte die deze geeft tot het stellen van vragen... Het is niet zo dat, zoals iemand suggereert, de 'dommen' de diepte missen om deze vragen uberhaupt te overpijnzen; ze besteden er gewoon minder tijd aan en hoeven dus minder te 'lijden' onder de consequenties.quote:Wat maakt het leven het waard om het uit te zitten?
Je bent misschien filosofisch, maar je wilt je ook niet echt inzetten voor datgene wat het leven het uitzitten waard zou kunnen maken. In je OP geef je al aan de zoektocht naar geluk al opgegeven te hebben voor je eraan begonnen was en ook hier zakt de moed je al in de schoenen voor je actie hebt ondernomen.quote:Op maandag 21 juli 2008 23:37 schreef servus_universitas het volgende:
[..]
Daar heb je wel een punt, maar laat ik dat dan aanvullen met rationeel onderbouwde waarde. Zo zou ik graag willen bijdragen aan een wereld waarin ieder mens elkaar accepteert zoals hij/zij is. Waarin iedere functie wordt gezien als een waardevol onderdeel van het geheel. Dat zou ik graag willen. Maar het idee dat het naief utopisch denken is, daar zakt mij de moed alweer van in de schoenen.
quote:Op dinsdag 22 juli 2008 14:14 schreef Vandaag... het volgende:
[..]
omdat je nooit weet wat er morgen gaat gebeuren.
Tot hier vond ik het een goede, interessante post. Jammer dat je hierna een beetje ontspoort, imo.quote:Op woensdag 23 juli 2008 19:12 schreef NegaSado het volgende:
[..]
Ik denk dat de vraag al veel onderliggende assumpties verraadt; je hebt het bijvoorbeeld over het 'uitzitten van het leven', dus als de passieve act van het voorbij laten gaan van het leven. De persoon die altijd bezig is, heeft het minste last van de uitgestrektheid van de tijd en de ruimte die deze geeft tot het stellen van vragen... Het is niet zo dat, zoals iemand suggereert, de 'dommen' de diepte missen om deze vragen uberhaupt te overpijnzen; ze besteden er gewoon minder tijd aan en hoeven dus minder te 'lijden' onder de consequenties.
Deze vraag bevat het lijden zelf al, en dus is het niet echt een vraag, maar een uitroeping, een kreet. Het is hetzelfde als het roepen van 'au' wanneer men bijvoorbeeld in de eigen vingers snijd. Wat is het antwoord op het roepen van 'au'? Die is er niet echt, het is eerder een constatering, waar men zich dan maar bij neer te leggen heeft. Dit wekt dan allicht een zekere passiviteit op, vooral in de persoon die van nature lui of nietsnutterig is.
Om weer goed te eindigen.quote:Ik vind sommige antwoorden eigenlijk te ironisch voor woorden, want eigenlijk geeft iedereen in dit topic toe dat de TS gelijk heeft, maar iedereen probeert het te verbergen. De TS vloekt in de kerk, en nu proberen mensen hem hier uit te verwijderen: weg met jou, blasfemist, je verstoort ons in ons fun-fundamentalisme! Het ritueel is dan het tikken van een bericht die als het ware een confessie vormt: onder een zeer dun laagje gesimuleerde blijheid en opgewektheid zeggen dat het 'de kleine dingen' zijn. Deze mensen vind ik nog grotere pessimisten dan de TS zelf: niet alleen is het leven kut, maar we moeten ook nog eens genoegen nemen met het kleinste. Waarom stelt vrijwel niemand hier voor te genieten van 'de grote dingen'? Waar is uberhaupt de ambitie? Zelf weten ze het niet. Voorbeelden noemen ze maar niet, want dit is immers fok. Voorbeelden? Van het waarderen van de kleine dingen? Ik neem aan dat deze vrouwelijke persoon een Aziaat tot vriend heeft, en geen zwart gekleurde medemens; zo kan ze werkelijk genieten van de kleine dingen.
Feit is dat er niets zo moeilijk is als het zeggen wat je wilt. Wat wil je nou eigenlijk? Als je dit stelt aan een persoon, staat deze vaak met mond vol tanden. We verlangen vaak dingen die onuitspreekbaar zijn, die niet thuishoren in de circulatie van de geneutraliseerde taal. Durf maar eens te zeggen tegen bijvoorbeeld je huidige vriendin dat je stiekem verlangt naar seks met zo'n beetje elke vrouw die je kent; en het is niet dat zij het niet weet, maar eerder dat, zolang het niet uitgesproken is, er gesimuleerd wordt dat het niet zo is, met rituele seks eenmaal per week om de illusie te bewijzen. Zo bidden ze ook eenmaal per week in de kerk met z'n allen; in het postmoderne bestaan loopt elke facet van het leven naadloos in elkaar over. Vrijheid om te denken wat je wilt is zo rampzalig voor de meeste mensen dat ik denk dat het leven onder vele verschrikkelijke regimes beter is, simpelweg omdat je dan uniform leeft, binnen een bepaalde klasse, en een bepaalde waarde hebt, en een gezamelijke vijand... Alle kunst of literatuur uit de geschiedenis die de moeite waard is heeft oorsprong in de onderdrukking. Dat wij geen onderdrukking kennen blijkt wel uit Harry Potter en Bob de Bouwer, en er is altijd nog eventueel de imaginaire onderdrukking, in de vorm van Da Vinci Code of wat voor op-conspiracy-gebaseerde onzin dan ook. We missen een vijand, we hebben er een nodig. Het maakt niet uit wie. De vijand was in moderne tijden nog gewoon de gestoorde dictator, Hitler, Stalin, de grote mannen; nu kan ze zelfs de vorm aan nemen van nietszeggende figuren als Bush, Bill Gates of zelfs Balkenende (een 'wtf' is hier wel op zijn plaats). De kleine jongetjes die wij vroeger op het schoolplein in elkaar sloegen zijn de evil masterminds van nu, bij gebrek aan beter.
En dan nog de Alīstische oproep je te bekeren, terug te keren tot het almachtige imaginaire supervriendje, die alle mensen die nu lulz hebben eens flink een veeg uit de pan zal geven, en die de gelovige in het volgende leven zal belonen met eeuwige blijdschap. Dat vreugde en het eeuwige leven samengaan als je je zelfs al verveelt op een regenachtige zondagmiddag dan even daargelaten. En dát allemaal gebaseerd op de zoveelste niet-verifierbare occulte voorspelling. Als goed alternatief kun je natuurlijk altijd bij de Bruna iets voor 19,95 kopen over welk New Age gedoe dan ook. Zolang je maar geld uitgeeft, want als je dat niet doet, dan kun je ook de aarde niet verder naar de klote helpen, en dan zal dat kapitalisme ook nooit vergaan. Want het kapitalisme is immers de grote boosdoener, de conspiracy optima forma!
Ik denk zeker dat passiviteit nergens een antwoord op is. Bovendien duurt de tijd zo verdomd lang als je niets doet. Beter ben je ergens mee bezig en kom je erachter dat je gaandeweg aan het eind gekomen bent, terwijl je je nog best aan het amuseren was met wat dan ook.quote:Maar goed, met andere woorden: je vraag is niet te beantwoorden, vooral niet binnen het kader van passiviteit, want passiviteit is nergens een antwoord op. Jij vindt het leven iets dat je moet uitzitten, en als je al zo naar het leven kijkt, dan is het vrij logisch dat het niet fijn is, want ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik heb niet eens het geduld om 5 minuten op de bus te wachten, laat staan een eeuwigheid op een zekere dood.
Dat is zeker zo, echter, ik probeer tegenwoordig zo weinig mogelijk mijzelf te censureren. Gewoon schrijven wat je denkt, hoe verschrikkelijk dit eigenlijk ook is. Altijd als ik teruglees wat ik heb geschreven, zie ik hoe dwaas ik eigenlijk ben... Terwijl elke zin die ik afzonderlijk tik een bepaalde briljantie lijkt te bezitten op het moment dat ze conceptueel door me heen schiet en de daar op volgende momenten dat ik haar probeer op te stellen.quote:Jammer dat je hierna een beetje ontspoort, imo.
Niet echt, maar het zou kunnen. Wat ik meer bedoel te zeggen is dat we een denkbeeldige vijand nodig hebben, het liefst eentje die geworteld is in de werkelijkheid. Er is in onze tijd zo weinig cohesie, weinig dingen zijn echt uniform... Je krijgt in je leven met zoveel verschillende dingen te maken, veel verschillende visies op het bestaan, etc, waardoor eigenlijk de intelligente persoon niets meer kan dan (cultuur)relativisme voor waar te nemen. Er is een overvloedigheid aan waarheden. In tijd van het Christendom had je maar één waarheid, en daar week je niet van af; idem dito bij de grote ideologische projecten als socialisme... Maar nu, nu is de enige waarheid, dat er geen waarheden zijn. Een grote vijand functioneert dan als bindend middel die zorgt dat een bepaalde groep mensen een identiteit verkrijgt waardoor er weer enige vorm van 'nut' ontstaat, ook al is die superficieel.quote:Op donderdag 24 juli 2008 17:43 schreef Off-ShoRe het volgende:
Jaja, we hebben een vijand nodig. En bij gebrek aan eentje worden we zelf onze eigen vijand, is dat je punt?
Ik leef voor meer voor andere mensen die van mij houden en andersom zoals mijn ouders en vrienden. Als dat weg was mocht het leven van mij ook wel afgelopen zijn omdat het zinloos is (je gaat toch dood).quote:Op maandag 21 juli 2008 23:08 schreef servus_universitas het volgende:
Wat maakt het leven het waard om het uit te zitten?
Herkenbaar. Ik denk als ik mijn berichten teruglees ook van 'hoe kun je nou zoiets zeggen'. Maar toch is het briljant!quote:Op donderdag 24 juli 2008 15:59 schreef NegaSado het volgende:
[..]
Dat is zeker zo, echter, ik probeer tegenwoordig zo weinig mogelijk mijzelf te censureren. Gewoon schrijven wat je denkt, hoe verschrikkelijk dit eigenlijk ook is. Altijd als ik teruglees wat ik heb geschreven, zie ik hoe dwaas ik eigenlijk ben... Terwijl elke zin die ik afzonderlijk tik een bepaalde briljantie lijkt te bezitten op het moment dat ze conceptueel door me heen schiet en de daar op volgende momenten dat ik haar probeer op te stellen.
Je bent dus wel slim, maar niet zo slim als je denkt dat je bentquote:Op donderdag 24 juli 2008 21:34 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Herkenbaar. Ik denk als ik mijn berichten teruglees ook van 'hoe kun je nou zoiets zeggen'. Maar toch is het briljant!
Ik moet zeggen: ik vind het leven nou ook niet zo denderend of bijzonder. Maar een lijdensweg nou ook weer niet.quote:Op maandag 21 juli 2008 23:08 schreef servus_universitas het volgende:
Wat maakt het leven het waard om het uit te zitten?
Ik hoop het voor je, dat dat magquote:Op donderdag 24 juli 2008 22:39 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik moet zeggen: ik vind het leven nou ook niet zo denderend of bijzonder. Maar een lijdensweg nou ook weer niet.
Ik vond de redenering van Piet Vroon wel aardig: "Het leven heeft geen zin. Dus kunnen we doen wat we zelf willen, want er zijn geen regels of eisen of hogere waarden." (Hij heeft overigens wel zelfmoord gepleegd.) Maar je hoeft het leven dus niet uit te zitten: je kunt er van maken wat je wilt.
Offtopic:quote:Op donderdag 24 juli 2008 23:34 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Laat je verder ook niet te veel leiden door je gedachten. Gedachten zijn maar een instrument (een hele waardevolle, dat wel) om de realiteit te bevatten. Eindeloos nadenken zal je in ieder geval niet tot het ultieme antwoord brengen.
Mja, maar wat jij omschrijft als 'vijand' hoeft helemaal niet de typische gedaante van een vijand aan te nemen. Je bedoelt lijkt me dat we eigenlijk moeten zoeken naar iets dat onze aandacht kan vasthouden, iets waarop we ons kunnen concentreren. Nou ja, het 'moet' niet, maar je kan het doen als je naar een oplossing zoekt voor de 'zinloosheid van alles'.quote:Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef NegaSado het volgende:
[..]
Niet echt, maar het zou kunnen. Wat ik meer bedoel te zeggen is dat we een denkbeeldige vijand nodig hebben, het liefst eentje die geworteld is in de werkelijkheid. Er is in onze tijd zo weinig cohesie, weinig dingen zijn echt uniform... Je krijgt in je leven met zoveel verschillende dingen te maken, veel verschillende visies op het bestaan, etc, waardoor eigenlijk de intelligente persoon niets meer kan dan (cultuur)relativisme voor waar te nemen. Er is een overvloedigheid aan waarheden. In tijd van het Christendom had je maar één waarheid, en daar week je niet van af; idem dito bij de grote ideologische projecten als socialisme... Maar nu, nu is de enige waarheid, dat er geen waarheden zijn. Een grote vijand functioneert dan als bindend middel die zorgt dat een bepaalde groep mensen een identiteit verkrijgt waardoor er weer enige vorm van 'nut' ontstaat, ook al is die superficieel.
Nja, een denkende mens is een zoekende mens. Het liijkt me minder bevorderlijk voor je geest om dat te blokkeren dan om dat ruimte te geven tbh.quote:Op donderdag 24 juli 2008 23:34 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Laat je verder ook niet te veel leiden door je gedachten. Gedachten zijn maar een instrument (een hele waardevolle, dat wel) om de realiteit te bevatten. Eindeloos nadenken zal je in ieder geval niet tot het ultieme antwoord brengen.
Ik hoorde het verhaal van de dood van mijn vriend, een overtuigde atheīst. Hij ging dood en bemerkte dat hij nog steeds bij bewustzijn was, zelfs helderder dan tijdens zijn leven. Dus concludeerde hij: "Ik ben bij bewustzijn, dus ik besta."quote:Op donderdag 24 juli 2008 23:58 schreef neo567 het volgende:
[..]
Offtopic:
Wat doe jij met de stelling: ik denk dus ik ben van René Descartes ?
Ik vind em geweldig...
Met zijn stelling Cogito ergo sum (Ik denk, dus ik ben) neemt Descartes een dualistisch standpunt in: hij scheidt de geest van het lichaam. Hij stelt dat men aan letterlijk alles moet twijfelen. Echter moet het, zelfs in al deze twijfel, voor een ieder duidelijk zijn dat men twijfelt en dus dat men denkt; zo kwam hij uiteindelijk bij de stelling: "Cogito ergo sum"; men weet niet waar de geest zich bevindt, maar wel dát die zich ergens bevindt en dus dat de geest bestaat.
Kees.....quote:Op zaterdag 26 juli 2008 01:24 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik hoorde het verhaal van de dood van mijn vriend, een overtuigde atheīst. Hij ging dood en bemerkte dat hij nog steeds bij bewustzijn was, zelfs helderder dan tijdens zijn leven. Dus concludeerde hij: "Ik ben bij bewustzijn, dus ik besta."
Maar mijn vriendje was ook een uiterst nuchter persoon.
Ik ben er nogquote:
Gelukkig leef je nog hequote:Op zondag 27 juli 2008 10:29 schreef servus_universitas het volgende:
[..]
Ik ben er nog. De voortgang van dit topic gaat sneller dan ik kan bijhouden, dus ik zal rustig proberen om op diverse reacties in te gaan.
Kon tochquote:Op zondag 27 juli 2008 10:46 schreef servus_universitas het volgende:
[..]Of dacht je misschien dat ik er een einde aan had gemaakt?
dequote:Op maandag 21 juli 2008 23:08 schreef servus_universitas het volgende:
Wat maakt het leven het waard om het uit te zitten?
Klopt. Het leven heeft geen zin. Dus moet je de tijd die je hier bent zo aangenaam mogelijk doorbrengen en anderen daarbij zo min mogelijk schade berokkenen. Althans, da's mijn kijk erop.quote:Op maandag 21 juli 2008 23:09 schreef Chriz2k het volgende:
Het heeft geen zin, leer het te accepteren en doe alleen maar dingen die je leuk vindt.
Dat wel, maar andersom denk ik ook vaak aan de mensen in de middeleeuwen enzo. Die gasten hebben helemaal niets meegemaakt op dit front. Ik prijs me gelukkig dat ik geboren ben in de 20e eeuw, in het Westen zelfs. Dit is de periode en plek waarin de vooruitgang explosief toegenomen is.quote:Op donderdag 31 juli 2008 12:55 schreef Pappie_Culo het volgende:
Daarnaast vind ik het nu al oneerlijk dat ik niet zal weten hoe het de mensheid vergaat met de jaren, en wat we allemaal nog zullen bereiken en verneuken.
Het menselijk lot is zeker een tragisch verhaal. Kijk maar eens in een bejaardentehuis of verpleegtehuis. Mensen die zich hun hele leven hebben ingezet en ineens worden ze op een hoop gepropt waar ze zich diep ellendig en ongelukkig voelen. Maar dan is de tussenliggende periode van jonge jaren tot en met het bejaard worden de fase waar je wat van moet maken.quote:Op donderdag 31 juli 2008 14:57 schreef Pappie_Culo het volgende:
Dat laatste kan ik onderschrijven. Heb zelf een jaar niet gefunctioneerd vanwege een depressie, en toen ik zo ongeveer op het dieptepunt zat leerde ik langzaam aan dat je een hoop dingen kunt veranderen door je denkwijze te veranderen.
Al blijft het menselijk lot een tragisch verhaal. Maar goed, niks wat een pot bier niet kan verzachten.
Liefde en haat gaan hand in hand met elkaar volgens mij. Dat liefde bestaat maakt ook zo dat er haat is, mensen die van elkaar houden kunnen elkaar ook vaak genoeg haten. Mensen die 20 jaar getrouwd zijn en intens verliefd waren kunnen zomaar scheiden en met grote haat elkaar nooit meer willen zien. Zo heb je nog liefdesverdriet en onbeantwoorde liefde.quote:Op donderdag 31 juli 2008 15:06 schreef Nam_Soldier het volgende:
Het mooiste op de hele wereld, en wat het leven waard maakt om uit te zitten, is natuurlijk de liefde.
Dat valt op een hoop toe te passen - hetgeen het meteen zo leuk maakt dat er allemaal anderen zijn die allemaal de wereld vanuit zichzelf beleven (je kunt uiteindelijk niet anders), maar wel van gedachten kunnen wisselen met anderen, gevoelens kunnen herkennen van anderen, etc.quote:Op donderdag 31 juli 2008 15:11 schreef Topspin het volgende:
[..]
Het menselijk lot is zeker een tragisch verhaal. Kijk maar eens in een bejaardentehuis of verpleegtehuis. Mensen die zich hun hele leven hebben ingezet en ineens worden ze op een hoop gepropt waar ze zich diep ellendig en ongelukkig voelen. Maar dan is de tussenliggende periode van jonge jaren tot en met het bejaard worden de fase waar je wat van moet maken.
De laatste jaren waar ziekte naar voren komt daar krijgt ook iedereen mee te maken dus dat maakt het op de een of andere manier in mijn ogen weer minder erg.
Mocht ik zelf ooit zelfmoord plegen dan zou ik dat doen net voor het moment van opname in het bejaardentehuis in geval dat ik geen kinderen of andere mensen achterlaatTot die tijd maar proberen zoveel mogelijk te genieten.
Iedereen in zijn eigen wereldje inderdaadquote:Op donderdag 31 juli 2008 15:19 schreef Pappie_Culo het volgende:
[..]
Dat valt op een hoop toe te passen - hetgeen het meteen zo leuk maakt dat er allemaal anderen zijn die allemaal de wereld vanuit zichzelf beleven (je kunt uiteindelijk niet anders), maar wel van gedachten kunnen wisselen met anderen, gevoelens kunnen herkennen van anderen, etc.
Een behoolek dynamisch gebeuren hoor, dat sociale gedoe
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |