Offtopic:quote:Op donderdag 24 juli 2008 23:34 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Laat je verder ook niet te veel leiden door je gedachten. Gedachten zijn maar een instrument (een hele waardevolle, dat wel) om de realiteit te bevatten. Eindeloos nadenken zal je in ieder geval niet tot het ultieme antwoord brengen.
Mja, maar wat jij omschrijft als 'vijand' hoeft helemaal niet de typische gedaante van een vijand aan te nemen. Je bedoelt lijkt me dat we eigenlijk moeten zoeken naar iets dat onze aandacht kan vasthouden, iets waarop we ons kunnen concentreren. Nou ja, het 'moet' niet, maar je kan het doen als je naar een oplossing zoekt voor de 'zinloosheid van alles'.quote:Op donderdag 24 juli 2008 18:40 schreef NegaSado het volgende:
[..]
Niet echt, maar het zou kunnen. Wat ik meer bedoel te zeggen is dat we een denkbeeldige vijand nodig hebben, het liefst eentje die geworteld is in de werkelijkheid. Er is in onze tijd zo weinig cohesie, weinig dingen zijn echt uniform... Je krijgt in je leven met zoveel verschillende dingen te maken, veel verschillende visies op het bestaan, etc, waardoor eigenlijk de intelligente persoon niets meer kan dan (cultuur)relativisme voor waar te nemen. Er is een overvloedigheid aan waarheden. In tijd van het Christendom had je maar één waarheid, en daar week je niet van af; idem dito bij de grote ideologische projecten als socialisme... Maar nu, nu is de enige waarheid, dat er geen waarheden zijn. Een grote vijand functioneert dan als bindend middel die zorgt dat een bepaalde groep mensen een identiteit verkrijgt waardoor er weer enige vorm van 'nut' ontstaat, ook al is die superficieel.
Nja, een denkende mens is een zoekende mens. Het liijkt me minder bevorderlijk voor je geest om dat te blokkeren dan om dat ruimte te geven tbh.quote:Op donderdag 24 juli 2008 23:34 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Laat je verder ook niet te veel leiden door je gedachten. Gedachten zijn maar een instrument (een hele waardevolle, dat wel) om de realiteit te bevatten. Eindeloos nadenken zal je in ieder geval niet tot het ultieme antwoord brengen.
Ik hoorde het verhaal van de dood van mijn vriend, een overtuigde atheďst. Hij ging dood en bemerkte dat hij nog steeds bij bewustzijn was, zelfs helderder dan tijdens zijn leven. Dus concludeerde hij: "Ik ben bij bewustzijn, dus ik besta."quote:Op donderdag 24 juli 2008 23:58 schreef neo567 het volgende:
[..]
Offtopic:
Wat doe jij met de stelling: ik denk dus ik ben van René Descartes ?
Ik vind em geweldig...
Met zijn stelling Cogito ergo sum (Ik denk, dus ik ben) neemt Descartes een dualistisch standpunt in: hij scheidt de geest van het lichaam. Hij stelt dat men aan letterlijk alles moet twijfelen. Echter moet het, zelfs in al deze twijfel, voor een ieder duidelijk zijn dat men twijfelt en dus dat men denkt; zo kwam hij uiteindelijk bij de stelling: "Cogito ergo sum"; men weet niet waar de geest zich bevindt, maar wel dát die zich ergens bevindt en dus dat de geest bestaat.
Kees.....quote:Op zaterdag 26 juli 2008 01:24 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik hoorde het verhaal van de dood van mijn vriend, een overtuigde atheďst. Hij ging dood en bemerkte dat hij nog steeds bij bewustzijn was, zelfs helderder dan tijdens zijn leven. Dus concludeerde hij: "Ik ben bij bewustzijn, dus ik besta."
Maar mijn vriendje was ook een uiterst nuchter persoon.
Ik ben er nogquote:
Gelukkig leef je nog hequote:Op zondag 27 juli 2008 10:29 schreef servus_universitas het volgende:
[..]
Ik ben er nog. De voortgang van dit topic gaat sneller dan ik kan bijhouden, dus ik zal rustig proberen om op diverse reacties in te gaan.
Kon tochquote:Op zondag 27 juli 2008 10:46 schreef servus_universitas het volgende:
[..]Of dacht je misschien dat ik er een einde aan had gemaakt?
dequote:Op maandag 21 juli 2008 23:08 schreef servus_universitas het volgende:
Wat maakt het leven het waard om het uit te zitten?
Klopt. Het leven heeft geen zin. Dus moet je de tijd die je hier bent zo aangenaam mogelijk doorbrengen en anderen daarbij zo min mogelijk schade berokkenen. Althans, da's mijn kijk erop.quote:Op maandag 21 juli 2008 23:09 schreef Chriz2k het volgende:
Het heeft geen zin, leer het te accepteren en doe alleen maar dingen die je leuk vindt.
Dat wel, maar andersom denk ik ook vaak aan de mensen in de middeleeuwen enzo. Die gasten hebben helemaal niets meegemaakt op dit front. Ik prijs me gelukkig dat ik geboren ben in de 20e eeuw, in het Westen zelfs. Dit is de periode en plek waarin de vooruitgang explosief toegenomen is.quote:Op donderdag 31 juli 2008 12:55 schreef Pappie_Culo het volgende:
Daarnaast vind ik het nu al oneerlijk dat ik niet zal weten hoe het de mensheid vergaat met de jaren, en wat we allemaal nog zullen bereiken en verneuken.
Het menselijk lot is zeker een tragisch verhaal. Kijk maar eens in een bejaardentehuis of verpleegtehuis. Mensen die zich hun hele leven hebben ingezet en ineens worden ze op een hoop gepropt waar ze zich diep ellendig en ongelukkig voelen. Maar dan is de tussenliggende periode van jonge jaren tot en met het bejaard worden de fase waar je wat van moet maken.quote:Op donderdag 31 juli 2008 14:57 schreef Pappie_Culo het volgende:
Dat laatste kan ik onderschrijven. Heb zelf een jaar niet gefunctioneerd vanwege een depressie, en toen ik zo ongeveer op het dieptepunt zat leerde ik langzaam aan dat je een hoop dingen kunt veranderen door je denkwijze te veranderen.
Al blijft het menselijk lot een tragisch verhaal. Maar goed, niks wat een pot bier niet kan verzachten.
Liefde en haat gaan hand in hand met elkaar volgens mij. Dat liefde bestaat maakt ook zo dat er haat is, mensen die van elkaar houden kunnen elkaar ook vaak genoeg haten. Mensen die 20 jaar getrouwd zijn en intens verliefd waren kunnen zomaar scheiden en met grote haat elkaar nooit meer willen zien. Zo heb je nog liefdesverdriet en onbeantwoorde liefde.quote:Op donderdag 31 juli 2008 15:06 schreef Nam_Soldier het volgende:
Het mooiste op de hele wereld, en wat het leven waard maakt om uit te zitten, is natuurlijk de liefde.
Dat valt op een hoop toe te passen - hetgeen het meteen zo leuk maakt dat er allemaal anderen zijn die allemaal de wereld vanuit zichzelf beleven (je kunt uiteindelijk niet anders), maar wel van gedachten kunnen wisselen met anderen, gevoelens kunnen herkennen van anderen, etc.quote:Op donderdag 31 juli 2008 15:11 schreef Topspin het volgende:
[..]
Het menselijk lot is zeker een tragisch verhaal. Kijk maar eens in een bejaardentehuis of verpleegtehuis. Mensen die zich hun hele leven hebben ingezet en ineens worden ze op een hoop gepropt waar ze zich diep ellendig en ongelukkig voelen. Maar dan is de tussenliggende periode van jonge jaren tot en met het bejaard worden de fase waar je wat van moet maken.
De laatste jaren waar ziekte naar voren komt daar krijgt ook iedereen mee te maken dus dat maakt het op de een of andere manier in mijn ogen weer minder erg.
Mocht ik zelf ooit zelfmoord plegen dan zou ik dat doen net voor het moment van opname in het bejaardentehuis in geval dat ik geen kinderen of andere mensen achterlaatTot die tijd maar proberen zoveel mogelijk te genieten.
Iedereen in zijn eigen wereldje inderdaadquote:Op donderdag 31 juli 2008 15:19 schreef Pappie_Culo het volgende:
[..]
Dat valt op een hoop toe te passen - hetgeen het meteen zo leuk maakt dat er allemaal anderen zijn die allemaal de wereld vanuit zichzelf beleven (je kunt uiteindelijk niet anders), maar wel van gedachten kunnen wisselen met anderen, gevoelens kunnen herkennen van anderen, etc.
Een behoolek dynamisch gebeuren hoor, dat sociale gedoe
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |