FOK!forum / Culinesse à gogo / BBQ seizoen 2008
Fixersdonderdag 6 maart 2008 @ 11:19
De échte die-hards steken in alle jaargetijden en alle weersomstandigheden de BBQ aan. Door mijn werk begint het alweer te kriebelen en vervloek ik mijn balkon- en tuinloos huisje. Het lijkt wat vroeg maar deze maand worden de voorraaden BBQ's alweer uitgeleverd. Ik mag me volgende week gaan storten op de Weber voorraad die binnenkomt. Maar er zijn meer goede BBQ's in diverse prijsklassen.

Veiligheid voor alles
Beetje het holbewonergevoel boven laten komen is natuurlijk leuk en aardig, maar pas wel een beetje op jezelf. Kijk op http://www.barbecueveilig.nl/ voor tips en trucs wat betreft de veiligheid.

Dan zijn er verschillende manieren om te BBQen.

Electrisch
Makkelijk en veilig, maar het mist wel een beetje het echte BBQgevoel. Bij de elektrieke exemplaren waar ik op heb staan grillen vind ik altijd dat ze gewoon niet lekker heet worden en dat de hitte is geconctreerd rond de verwarmingselementen. Ik legde mijn vleesjes dus altijd in een zigzag patroon op de gril.

Gas
Er is niks neps aan gas. Ik heb gehoord van diverse smaaktests waaruit zou blijken dat er tussen gas en houtskool/briketten geen tot weinig verschil is te proeven. Toch doen verschillende fabrikanten hun best met constructies boven branders om een sterkere grillsmaak te creëren. Je kan ook wat extra roken in een afgesloten BBQ met rook-in-blik of losse houtsnippers of rookmot.

Verder is gas natuurlijk gewoon makkelijk, binnen 5 minuten is de boel op temperatuur en klaar voor gebruik. Ook na gebruik zit je met veel minder schoonmaakwerk en geen smeulend na-vuur waar je op moet passen. Er zijn van die enorme monsters van buitenkeukens, compleet met wokbranders. Voor de verstokte buitenkoker een aanrader, maar je moet er helaas redelijk diep in de buidel voor tasten.

Briketten
Ouderwets fikkiestoken, het zijn van die momenten dat vaders in nederland ineens wél willen koken. Terwijl ze zich de rest van het jaar alleen maar in de keuken wagen om een biertje te pakken. Briketten erin, aanmaakblokje en de hens erin. Het vergt enig geduld tot je het vuurtje goed brandend hebt en geschikt om op te grillen. Maar is wel het meest nostalgisch natuurlijk en je kan er lekker aardappels in poffen.

Technieken en materialen:
Direct-vs-Indirect: Direct grillen is vooral geschikt voor kleinere stukken vlees/vis/groentes die in korte tijd gaar worden of deels rauw gegeten kunnen worden. Grotere stukken vlees als rollades, hele vogels of hammen kun je prima indirect grillen, waarbij het vlees niet recht, maar meer schuin boven het vuur ligt. Dat alles in een gesloten BBQ natuurlijk, dus het werkt alleen als er een deksel is meegeleverd.

Klemroosters:
Ideaal voor zaken die makkelijk uit elkaar vallen zoals hele vissen. Maar ook zeer handig om in één keer een wat grotere hoeveelheid groente of bijvoorbeeld gamba's te grillen. Gooi eens groene asperges op je BBQ.

Rauw-vs-voorgegaard: Vertrouw je je eigen grillkunsten niet? Neem dan voorgegaard vlees. Bijna alle slagers hebben dat in de zomermaanden voor je. Vlees dat gevoelig is voor salmonella of heel langzaam gaar wordt is dan al voorgegaard zodat je het alleen maar hoeft te verwarmen en te voorzien van een grillsmaak. Je kan eventueel ook zelf je vlees voorgaren in de magnetron. We hebben natuurlijk ook nog altijd een goede vleesthermometer als hulpmiddel. Dan weet je zeker of alles de juiste gaarheid heeft bereikt.

Laat het vlees even liggen:
Het komt vanzelf los van de roosters, heus waar. Je BBQ is anders dan een tefal koekenpan, zeker als je een gietijzeren grilloppervlak hebt. Het zit in 't begin even vast aan je rooster, maar laat vanzelf weer los en dán kan je het omdraaien.

Meer tips, trucs, recepten en verbeteringen op bovenstaande zijn welkom.

[ Bericht 0% gewijzigd door Fixers op 06-03-2008 12:08:25 ]
LasTeRdonderdag 6 maart 2008 @ 11:55
Ik barbecue wel eens lekker op mijn kleine balkonnetje op een elektrisch barbecuetje met wat vrienden. Ziet er niet uit maar smaakt wel lekker.

En natuurlijk iedere zomer in Amerika achter de huuuge gas barbecue. Dat is pas heerlijk, beter dan briketten/houtskool dinges.

[ Bericht 24% gewijzigd door LasTeR op 06-03-2008 12:08:23 ]
klotezooidonderdag 6 maart 2008 @ 12:06
Ik heb hier een BBQ bible liggen, boordevol met tips,recepten etc
Zelf heb ik hier 3 weber bbq's staan, van groot naar klein
Als er mensen zijn die recepten nodig hebben voor welk vlees of vissoort ook laat t maar weten
Mocht je uit de prov Zeeland komen dan kan je ook langs komen
reclamedoosvrijdag 7 maart 2008 @ 07:57
quote:
Briketten
Ouderwets fikkiestoken, het zijn van die momenten dat vaders in nederland ineens wél willen koken. Terwijl ze zich de rest van het jaar alleen maar in de keuken wagen om een biertje te pakken. Briketten erin, aanmaakblokje en de hens erin. Het vergt enig geduld tot je het vuurtje goed brandend hebt en geschikt om op te grillen. Maar is wel het meest nostalgisch natuurlijk en je kan er lekker aardappels in poffen.
Misschien handig om toe te voegen dat een brikettenstarter daar ideaal voor is. Briketjes er in, (brandend) blokje er onder, en een half uurtje later heb je gloeiende briketten.
Stansfieldzondag 9 maart 2008 @ 19:50
Ik heb ook die bbq bible. Echt een top boek. Kan niet wachten weer te gaan bbq-en. En hopelijk lukt het omvolgende week een huis te kopen met tuin.
DarkerThanBlackmaandag 10 maart 2008 @ 00:25
Maar het regent, dan ga je toch niet bbqen.
Fixersmaandag 10 maart 2008 @ 08:00
quote:
Op maandag 10 maart 2008 00:25 schreef DarkerThanBlack het volgende:
Maar het regent, dan ga je toch niet bbqen.
Dan ga je onder een afdakje of party-tent staan. (let wel op mogelijk brandgevaar). Ik erger me een beetje aan de nederlandse bbq mentaliteit: om 5 voor zes dat ding aan willen steken en dan om kwart over 6 zeuren dat het eten nog niet klaar is. En dat alles alleen als het méér dan 25 graden celsius is.
fruityloopmaandag 10 maart 2008 @ 09:40
quote:
Op maandag 10 maart 2008 08:00 schreef Fixers het volgende:

[..]

Dan ga je onder een afdakje of party-tent staan. (let wel op mogelijk brandgevaar). Ik erger me een beetje aan de nederlandse bbq mentaliteit: om 5 voor zes dat ding aan willen steken en dan om kwart over 6 zeuren dat het eten nog niet klaar is. En dat alles alleen als het méér dan 25 graden celsius is.
Doet me denken aan die keer begin mei toen mijn zwager en ik zin hadden in een bbq, en we bij elkaar de latent aanwezige pyromaan gevoelens aan wakkerden. Needless to say dat de partytent het inferno niet overleefde, en het hitte bestendige beton van de vaste bbq bleek toch niet zo hitte bestendig te wezen. Maar goed, we hebben tot half 5 's nachts in korte mouwen buiten gezeten, inderdaad gewoon een kwestie van willen..
NEDmaandag 10 maart 2008 @ 10:15
quote:
Op maandag 10 maart 2008 08:00 schreef Fixers het volgende:

[..]

Dan ga je onder een afdakje of party-tent staan. (let wel op mogelijk brandgevaar). Ik erger me een beetje aan de nederlandse bbq mentaliteit: om 5 voor zes dat ding aan willen steken en dan om kwart over 6 zeuren dat het eten nog niet klaar is. En dat alles alleen als het méér dan 25 graden celsius is.
idd

Eik moet je gewoon om een uurtje of 2 half 3 al beginnen met op je gemak dat ding in de hens te steken.
Biertje erbij. Eten voorbereiden, nog een biertje, lekker in het zonnetje staan en trots zijn op jezelf dat het je wéér gelukt is om de BBQ mooi aan te krijgen. Uiteraard onder het genot van nog een pilsje etc etc

Ik heb overigens vorig jaar in februari al buiten zitten BBQ-en met een vriend van me.
Het was overdag lekker weer, zonnejte, redelijk windstil, dus meteen opbellen: hey gek, mooi weer vandaag man, BBQ-en?

Nou, voordat we goed en wel klaar waren met werken en boodschappen doen was de zon natuurlijk weg en voordat het eerste stuk vlees op ons bord lag zaten we allebei met de winterjas aan

BBQ-en
NEDmaandag 10 maart 2008 @ 10:18
Ik heb er overigens ook een hekel aan als mensen BBQ-en dat ze meteen al het vlees in een keer erop flikkeren en dat als het klaar is gewoon allemaal opeten.

Ja, dan ben je zo klaar natuurlijk

Gewoon wat vlees erop flikkeren, dat opeten, lekker pilsje drinken, beetje lullen, volgende portie vlees erop mikken, etc etc

BBQ-en is niet zo van: het eten is klaar! En dat je het dan opeet en binnen 10 minuten klaarbent.
BBQ-en is een avondvullend programma, met evt de middag er ook nog bij met voorbereidingen treffen en dergelijke
theKiDmaandag 10 maart 2008 @ 14:16
31 December = eindejaars-BBQ
1 Januari rond 1 uur, nog ff snel een lapje vlees erop voor we naar de kroeg gaan, voor de eerste nieuwjaars-BBQ

BBQ kan altijd!!
#ANONIEMmaandag 10 maart 2008 @ 14:50
quote:
Op maandag 10 maart 2008 10:18 schreef NED het volgende:
Ik heb er overigens ook een hekel aan als mensen BBQ-en dat ze meteen al het vlees in een keer erop flikkeren en dat als het klaar is gewoon allemaal opeten.

Ja, dan ben je zo klaar natuurlijk

Gewoon wat vlees erop flikkeren, dat opeten, lekker pilsje drinken, beetje lullen, volgende portie vlees erop mikken, etc etc

BBQ-en is niet zo van: het eten is klaar! En dat je het dan opeet en binnen 10 minuten klaarbent.
BBQ-en is een avondvullend programma, met evt de middag er ook nog bij met voorbereidingen treffen en dergelijke
* Helemaal mee eens is.

Iets ander tijdschema alleen, heel de middag in de keuken staan, zelf marinade's maken voor het vlees enzo, zelf sateetjes maken en zelf diverse salade's maken

Rond een uur of 6-7 de fik erin en dan tot diep in de nacht door eten en wijnen/bieren

Ik heb mijn eerste bbq btw ookal gehad, op 1 januari bij een verjaardag van een vriendinnetje van mijn dochter
Luuksormaandag 10 maart 2008 @ 14:57
Ik heb inderdaad ook 1 januari al geBBQ'd.. Komende week weer, wel onder een afdakje..
Qweamaandag 10 maart 2008 @ 16:53
[quote]Op donderdag 6 maart 2008 12:06 schreef klotezooi het volgende:
Ik heb hier een BBQ bible liggen, boordevol met tips,recepten etc
Zelf heb ik hier 3 weber bbq's staan, van groot naar klein
Als er mensen zijn die recepten nodig hebben voor welk vlees of vissoort ook laat t maar weten
Mocht je uit de prov Zeeland komen dan kan je ook langs komen
[/quote

Lam? Varkens? Rund?

Staat er ook groente in?
Spazzattackmaandag 10 maart 2008 @ 17:20
Wat doen jullie allemaal moeilijk over een echte bbq? Als mijn vrienden en ik vlees willen schroeien stoken we gewoon de stookbak bij scouting aan, of de ouderwetse metalen afvalbak bij iemand thuis. Gewoon even een uurtje of 2 goed stoken, en dan heb je genoeg kolen om te kunnen schroeien. En je hoeft niet eens geld uit te geven voor briketten of iets dergelijks.
Tinkerbel_ACC_maandag 10 maart 2008 @ 18:34
Ik vroeg me af of iemand van jullie zo'n pizza steen (van Weber) heeft voor de bbq en wat jullie daar dan van vinden? Want ik ben daar naar aan het kijken maar ik vraag me af of het nuttig is om daar speciaal je bbq voor aan te steken in de zin van: smaakt de pizza dan daadwerkelijk beter?
ColdFeetmaandag 10 maart 2008 @ 18:47
quote:
Op maandag 10 maart 2008 08:00 schreef Fixers het volgende:

[..]

Dan ga je onder een afdakje of party-tent staan. (let wel op mogelijk brandgevaar). Ik erger me een beetje aan de nederlandse bbq mentaliteit: om 5 voor zes dat ding aan willen steken en dan om kwart over 6 zeuren dat het eten nog niet klaar is. En dat alles alleen als het méér dan 25 graden celsius is.
BBQ'en bij warm weer is eigenlijk helemaal geen goed idee: je moet dan ontzettend letten op de voedselhygiene.

Braaien
NEDmaandag 10 maart 2008 @ 18:50


Ik wil ooit nog een keer een mooie Weber kopen.
Die ik nu heb is ook super, maar er is altijd baas boven baas
ColdFeetmaandag 10 maart 2008 @ 19:46
quote:
Op donderdag 6 maart 2008 12:06 schreef klotezooi het volgende:
Ik heb hier een BBQ bible liggen, boordevol met tips,recepten etc
Zelf heb ik hier 3 weber bbq's staan, van groot naar klein
Als er mensen zijn die recepten nodig hebben voor welk vlees of vissoort ook laat t maar weten
Mocht je uit de prov Zeeland komen dan kan je ook langs komen
Welke BBQ-bible is dat?
Ik gebruik vaak dat boek van Ainsley Harriott, daar staan echt heel erg goede marinades e.d. in!
Stansfieldmaandag 10 maart 2008 @ 21:29
Ik heb die van Steven Raichlen
klotezooimaandag 10 maart 2008 @ 23:35
quote:
Op maandag 10 maart 2008 16:53 schreef Qwea het volgende:
[quote]Op donderdag 6 maart 2008 12:06 schreef klotezooi het volgende:
Ik heb hier een BBQ bible liggen, boordevol met tips,recepten etc
Zelf heb ik hier 3 weber bbq's staan, van groot naar klein
Als er mensen zijn die recepten nodig hebben voor welk vlees of vissoort ook laat t maar weten
Mocht je uit de prov Zeeland komen dan kan je ook langs komen
[/quote

Lam? Varkens? Rund?

Staat er ook groente in?
Ja er staan een heleboel groentes in
Zoals gevulde kool en die dingen, ook groene aspergers mmmm
Heeft me 10 euro gekost bij de FRS maar zijn geld echt waard
Mm krijg alweer zin om te gaan beginnen haaha
klotezooimaandag 10 maart 2008 @ 23:36
quote:
Op zondag 9 maart 2008 19:50 schreef Stansfield het volgende:
Ik heb ook die bbq bible. Echt een top boek. Kan niet wachten weer te gaan bbq-en. En hopelijk lukt het omvolgende week een huis te kopen met tuin.
Heb je het recept van die bierblikkip al geprobeerd?
Ik wel en was een focking groot succes
klotezooidinsdag 11 maart 2008 @ 09:35
quote:
Op maandag 10 maart 2008 19:46 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Welke BBQ-bible is dat?
Ik gebruik vaak dat boek van Ainsley Harriott, daar staan echt heel erg goede marinades e.d. in!
Ik heb hier de Nederlands vertaalde versie van Steven Raichlen
Echt helemaal top hoor
Heb echt al veel dingen eruit geprobeerd en was goed succes
Ook qua vlees staat er veel in
Varken, rund,lamsvlees, vis, schaaldieren en natuurlijk ook groentes, sausjes, marinades en toetjes
Qweadinsdag 11 maart 2008 @ 10:41
quote:
Op maandag 10 maart 2008 23:35 schreef klotezooi het volgende:

[..]

Ja er staan een heleboel groentes in
Zoals gevulde kool en die dingen, ook groene aspergers mmmm
Heeft me 10 euro gekost bij de FRS maar zijn geld echt waard
Mm krijg alweer zin om te gaan beginnen haaha
oeh, ff kijken dan bij de frs
klotezooidinsdag 11 maart 2008 @ 10:43
Ik heb het er wel 2 jaar geleden al gekocht hoor
Dus weet niet of het er nu nog is
Mocht je anders iets speciaals zoeken, laat t maar weten en ik zoek t even op en zal het inscannen ok
NEDdinsdag 11 maart 2008 @ 11:02
http://flits102-126.flits.rug.nl/~jeroen/

Een site met veel info over BBQ-en enzo
klotezooidinsdag 11 maart 2008 @ 11:07
Ja die site kende ik al
Hele goeie site
Ik ben dus ook aan t sparen voor zo een Chuckwagon, dat zou mooi de kroon zijn op mijn collectie haha
NEDdinsdag 11 maart 2008 @ 11:12
Die site is idd makkelijk om te lezen ja, niet zo stijf allemaal zegmaar.

Klein voorbeeldje uit de FAQ van die site:
quote:
V: Hoe gaan die kolen sneller aan? Ik sta vaak een half uur te wachten voordat ik iets op de grill kan gooien.
A: Dan moet je drie kwartier voordat je wilt eten de barbecue aansteken, sukkel. Geduld is een schone zaak, barbecue is 'slow-food'. Het meeste werk zit in de voorbereiding. Om kolen sneller te kunnen gebruiken koop je een houtskoolstarter. Om het vlees sneller gaar te laten worden koop je een barbecue met kap. Als je dan nog niet snel genoeg te eten hebt, ga je naar een fast-foodketen en val je me nooit, maar dan ook nooit meer lastig.....
quote:
V: Dus we mogen bij barbecuen met de handen eten?
A: Ja, natuurlijk! Mensen die kipvleugeltjes met mes en vork ontleden hebben volgens mij meerdere neuroses. Ik heb het pas naar mijn zin als het vet van oor tot oor zit.
Stansfielddinsdag 11 maart 2008 @ 11:28
quote:
Op maandag 10 maart 2008 23:36 schreef klotezooi het volgende:

[..]

Heb je het recept van die bierblikkip al geprobeerd?
Ik wel en was een focking groot succes
Ik heb eerst wat makkelijkere dingen uit geprobeerd. De hotdogs met kaas en pepers en wat verschillende soorten vlees met super marinades.
klotezooidinsdag 11 maart 2008 @ 11:37
Ja die hotdogs waren ook goed
Welke pepers heb jij er voor genomen?
Ik kreeg de pepers uit t boek niet te pakken, dus maar Madame Jeanet pepers genomen
Was lekker heet haha
Ook de ananas schijven in kokosmelk en suiker waren heerlijk, dat is altijd een hit hier
MPGdinsdag 11 maart 2008 @ 12:04
quote:
Op dinsdag 11 maart 2008 11:02 schreef NED het volgende:
http://flits102-126.flits.rug.nl/~jeroen/

Een site met veel info over BBQ-en enzo
Leuk en vlot geschreven, met goeie tips
Stansfielddinsdag 11 maart 2008 @ 12:09
quote:
Op dinsdag 11 maart 2008 11:37 schreef klotezooi het volgende:
Ja die hotdogs waren ook goed
Welke pepers heb jij er voor genomen?
Ik kreeg de pepers uit t boek niet te pakken, dus maar Madame Jeanet pepers genomen
Was lekker heet haha
Ook de ananas schijven in kokosmelk en suiker waren heerlijk, dat is altijd een hit hier
Bij de sligro hadden ze wel jelano pepers. Echt super lekker.

Toetjes en groentes enz heb ik nog niet geprobeerd.
klotezooidinsdag 11 maart 2008 @ 12:18
Zouden eigenlijk een bijeenkomst moeten houden met bbq freaks haha
Recepten en al uitwisselen en maken en gelijk proberen mmmm
Ik ga 1 dezer dagen die gerookte zalm gewoon proberen
NEDdinsdag 11 maart 2008 @ 17:25
quote:
Op dinsdag 11 maart 2008 12:04 schreef MPG het volgende:

[..]

Leuk en vlot geschreven, met goeie tips
Daarom post ik hem hier ook.
Wellicht dat een hoop mensen de site al kennen, of dat het voor hun allemaal gesneden koek is,
maar er zijn er ook een hoop die daar nuttige tips vandaan kunnen halen zegmaar
zquingdinsdag 22 april 2008 @ 10:27
wilde net dit topic gaan aanmaken
Obliviondinsdag 22 april 2008 @ 10:33
Vandaag is het ook wel mooi weer om te BBQ'en...

Hmm, denk, denk, denk...
#ANONIEMdinsdag 22 april 2008 @ 10:35
Vorige week voor het eerst bij vriendlief de fik erin gestoken, jammer dat het begon te regenen, maargoed, toch heerlijk gegeten
Paxliedinsdag 22 april 2008 @ 11:34
nu heb ik honger
hippo-clippodinsdag 22 april 2008 @ 11:39
Vanavond bbq'en, zo even het vlees marineren enzo
Stansfielddinsdag 22 april 2008 @ 11:52
quote:
Op dinsdag 22 april 2008 10:33 schreef Oblivion het volgende:
Vandaag is het ook wel mooi weer om te BBQ'en...

Hmm, denk, denk, denk...
Ik heb een superboek voor bbq-en. Kan ik je wel laten zien
Obliviondinsdag 22 april 2008 @ 13:16
quote:
Op dinsdag 22 april 2008 11:52 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Ik heb een superboek voor bbq-en. Kan ik je wel laten zien
Zou je dat nou doen?
Ik moet altijd alles hebben...
Blueszaterdag 26 april 2008 @ 16:44
Schop, vandaag lekker BBQ-en

Met : Italiaanse broodsalade, stokbrood met knoflooksaus, lamskarbo's, kalkoensaté, runderburgers o.i.d.
Wijntje, biertje, muziekje
Paxliezaterdag 26 april 2008 @ 16:53
quote:
Op zaterdag 26 april 2008 16:44 schreef Bluezz het volgende:
Schop, vandaag lekker BBQ-en

Met : Italiaanse broodsalade, stokbrood met knoflooksaus, lamskarbo's, kalkoensaté, runderburgers o.i.d.
Wijntje, biertje, muziekje
hoe laat moet ik er zijn?
Fastmattizaterdag 26 april 2008 @ 17:01
quote:
Op maandag 10 maart 2008 18:34 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Ik vroeg me af of iemand van jullie zo'n pizza steen (van Weber) heeft voor de bbq en wat jullie daar dan van vinden? Want ik ben daar naar aan het kijken maar ik vraag me af of het nuttig is om daar speciaal je bbq voor aan te steken in de zin van: smaakt de pizza dan daadwerkelijk beter?
Een beetje laat antwoord, maar mijn ouders hebben zo'n steen. Het werkt goed de bodem wordt beter gaar door de steen en als je het in de barbecue doet smaakt het wel ook nog eens anders. Uiteraard kan je hem ook gebruiken in de oven. Overigens betwijfel ik de kwaliteit wel een beetje want die steen lag na een paar keer gebruiken in tweeën door de warmte
Tinkerbel_ACC_zaterdag 26 april 2008 @ 17:59
quote:
Op zaterdag 26 april 2008 17:01 schreef Fastmatti het volgende:

[..]

Een beetje laat antwoord, maar mijn ouders hebben zo'n steen. Het werkt goed de bodem wordt beter gaar door de steen en als je het in de barbecue doet smaakt het wel ook nog eens anders. Uiteraard kan je hem ook gebruiken in de oven. Overigens betwijfel ik de kwaliteit wel een beetje want die steen lag na een paar keer gebruiken in tweeën door de warmte
Dank je ben nog steeds aan het twijfelen ... anders wordt het zo een:
http://www.3-2-1-pizza.eu/nl/pg_10.html
golferzaterdag 26 april 2008 @ 19:38
quote:
Op zaterdag 26 april 2008 16:44 schreef Bluezz het volgende:
Schop, vandaag lekker BBQ-en

Met : Italiaanse broodsalade, stokbrood met knoflooksaus, lamskarbo's, kalkoensaté, runderburgers o.i.d.
Wijntje, biertje, muziekje
*burb*
De Weber is voor dit seizoen weer ontmaagd.
Blueszaterdag 26 april 2008 @ 19:42
quote:
Op zaterdag 26 april 2008 16:53 schreef Paxlie het volgende:


hoe laat moet ik er zijn?
Tis op
Paxliezaterdag 26 april 2008 @ 19:45
quote:
Op zaterdag 26 april 2008 19:42 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Tis op
SHEzaterdag 26 april 2008 @ 19:47
Hier gaat zo de fik erin.
Uiteraard Weber-wise

Ik heb tonijnsteaks, chicken wings, super salad en wat gemarineerde groenten
NEDzondag 27 april 2008 @ 10:46
Was het lekker SHE?
#ANONIEMmaandag 28 april 2008 @ 19:13
Hier ook zaterdag en zondag de bbq aangehad

lamskoteletten gemarineerd in rozemarijn
merguez
spiesjes gemarineerd in honing en tijm
gemarineerde filetlapjes
saté, natuurlijk ook zelf gemarineerd
shaslick

tomaat-koreandersalade met limoen
tomaat-sjalottensalade afgemaakt met wat rijstazijn
raitta van komkommer en munt
hummus
turks brood

Het was verrukkelijk, en alles is opgegaan
Pipo_de_Clownmaandag 28 april 2008 @ 21:00
welzeker een TVP!

Met mn verjaardag een Smokey Joe gehad van mn vriendinnetje!
Geslotendinsdag 29 april 2008 @ 15:05
Vanavond gaan we barbequen. Heb 2 kilo kippenkluifjes in de marinade en hamburgers

Zou 2,5 kilo houtskool genoeg zijn of moet ik meer kopen hier voor?
Bluesdinsdag 29 april 2008 @ 17:02
Lijkt me genoeg! Maar hier regent en hagelt het, waar woon je?
NEDdinsdag 29 april 2008 @ 17:07
quote:
Op dinsdag 29 april 2008 15:05 schreef Gesloten het volgende:
Vanavond gaan we barbequen. Heb 2 kilo kippenkluifjes in de marinade en hamburgers

Zou 2,5 kilo houtskool genoeg zijn of moet ik meer kopen hier voor?
Ligt er maar net aan hoe je gaat BBQ-en.
Als je alles meteen erop flikkert heb je er meer dan genoeg aan.
Als je eerst ieder 1 stukje pakt en vervolgens op je gemak een pilsje gaat drinken en een half uur later het volgende stuk erop wil gooien en zo de rest van de avond door dan heb je aan 2,5 kilo teweinig dunkt me. Bovendien moet je dan tussendoor steeds sowieso weer ff wachten totdat de nieuwe houtskool goed brand.

Dan kan je beter briquetten nemen, die branden wat langer.
Bluesdinsdag 29 april 2008 @ 17:22
Klopt het trouwens dat briketten wat langer erover doen om goed door en door heet te worden?
Of beginnen wij gewoon steeds te snel
skiczukiedinsdag 29 april 2008 @ 17:28
Die kleine aluminium bakken van 2 euro bij de Action zijn ook ideaal voor op het strand ofzo. Ze fikken binnen een minuut en kun je een half uur later echt de hele avond bbq'en. Topuitvinding!
NEDdinsdag 29 april 2008 @ 19:07
quote:
Op dinsdag 29 april 2008 17:22 schreef Bluezz het volgende:
Klopt het trouwens dat briketten wat langer erover doen om goed door en door heet te worden?
Of beginnen wij gewoon steeds te snel
quote:
Houtskool voor de barbecue
De brokken zit vaak wat 'slordig' in de zak.
De stukken zijn van verschillende grootte en onderin zit vaak (pas op) veel stof. Vaak kan je aan een stuk houtskool nog zien dat het een tak of stam is geweest. Het brandt snel, kort en hard.

Houtskool is het meest geschikt als je snel wilt beginnen en niet veel geduld hebt.
Je moet dan wel vaak bijvullen.

Houtskool-briketten
Briketten worden gemaakt door fijngemaakte houtskool samen te persen in een vorm ter grootte van een paardekeutel. Ze zijn duurder dan losse houtskool en hebben meer tijd nodig om op temperatuur te komen, maar houden deze temperatuur ook langer vast.
De brandtijd voor een briket ligt tussen de twee en vier uur.

Dat maakt het makkelijker om te plannen en je vlees gefaseerd en met gelijke tussenposen gaar te maken. Voor de grotere barbecue gebruiken we dus meestal briketten.

Bij koud of warm roken zijn briketten die langzaam en gelijkmatig branden bijzonder handig.
Bluesdinsdag 29 april 2008 @ 19:31
Ah, vandaar
Geslotenwoensdag 30 april 2008 @ 16:32
Ik heb gistermiddag nog snel 3 kilo briketten erbij gekocht, was wel nodig
`s Nachts hebben we nog een zak van 2,5 kilo houtskool gekocht. Heb van 19 tot 3 uur gebarbequed

Heb trouwens ook nog een recept voor het beste sausje aller tijden:

Ingrediënten:
- 4 flinke eetlepels mayo
- 4 flinke eetlepels kwark
- 1 of 2 teentjes knoflook
- 150 gorgonzola

Mayo en kwark door elkaar roeren. Knoflook uitpersen en ook er door roeren.
Gorgonzola met je handen er boven verkruimelen en goed met een vork door de saus prakken en roeren. Even laten staan en je hebt de beste saus ooit!
Mirjamwoensdag 30 april 2008 @ 16:34
die saus klinkt spannend zeg
#ANONIEMwoensdag 30 april 2008 @ 18:58
quote:
Op woensdag 30 april 2008 16:32 schreef Gesloten het volgende:
Ik heb gistermiddag nog snel 3 kilo briketten erbij gekocht, was wel nodig
`s Nachts hebben we nog een zak van 2,5 kilo houtskool gekocht. Heb van 19 tot 3 uur gebarbequed

Heb trouwens ook nog een recept voor het beste sausje aller tijden:

Ingrediënten:
- 4 flinke eetlepels mayo
- 4 flinke eetlepels kwark
- 1 of 2 teentjes knoflook
- 150 gorgonzola

Mayo en kwark door elkaar roeren. Knoflook uitpersen en ook er door roeren.
Gorgonzola met je handen er boven verkruimelen en goed met een vork door de saus prakken en roeren. Even laten staan en je hebt de beste saus ooit!
Sausje is vooral erg lekker om te dippen met wortels, selderij, komkommer e.d. vind ik altijd
xminatorwoensdag 30 april 2008 @ 20:14
quote:
Op dinsdag 29 april 2008 17:28 schreef skiczukie het volgende:
Die kleine aluminium bakken van 2 euro bij de Action zijn ook ideaal voor op het strand ofzo. Ze fikken binnen een minuut en kun je een half uur later echt de hele avond bbq'en. Topuitvinding!
Inderdaad .
Martijn_77donderdag 1 mei 2008 @ 12:06
Moet onderhand weer BBQ spul (briketten enzo) gaan halen alles is op hier
Jarnowoensdag 7 mei 2008 @ 13:35
Zo.

Nu we verhuisd zijn (én dus een geschikte tuin hebben), hebben we gisteren de knoop doorgehakt en de Weber One-Touch Silver bestelt, inclusief de briketten starter voor het gemak. Net nog even wat 'gereedschap' en een zakje Firespice woodchips gehaald voor d'r bij en van het weekend de eerste BBQ geplanned! Heb er wel zin in zeg, straks maar even alvast wat vlees bij de slager bestellen voor het weekend! .
Stansfieldwoensdag 7 mei 2008 @ 13:36
Zo'n briketten starter is echt een topaankoop. Daar heb je echt veel plezier van.
Jarnowoensdag 7 mei 2008 @ 13:45
Ik ben nogal een beruchte prutser voor wat betreft open-haard vuren (heb een keer een avondje in Center Parcs gevuld met het verbranden van kranten, tot groot amusement van mijn - toen nog - vriendin die riep dat we de haardblokken iig nóg een keer konden gebruiken....) dus die starter leek me een no-brainer. Vooral gezien de 425 uitsluitend positieve reviews op Amazon.com! .
Fixersdonderdag 8 mei 2008 @ 10:23
Je had 't ook gewoon een bekwame verkoper kunnen vragen. Vergeet niet die firespice spaanders voldoende te weken in water, anders ben jer er zo doorheen en merk je er niks van.

Wat betreft Briketten vs Houtskool: Goede kwaliteit briketten bevatten als toevoeging alleen wat zetmeel om de zaak in goede staat en droog te houden. Dit is ook hetgeen wat de rook, veroorzaakt in 't begin de zetmeel moet verbranden. Houtskool wordt niet alleen met zetmeel vermengd, maar ook met wat zand. Dat geeft veel meer as en maakt de zakken zwaarder. Komt bij dat de temperatuur van houtskool veel minder stabiel is en daarmee slecht geschikt voor indirectgrillen
het-is-mijdonderdag 8 mei 2008 @ 22:15
Van t weekend een weber gekocht en gelijk getest, ook incl. snelstarter.
Binnenkort nog maar eens meer mee experimenteren.
Yashaaaaavrijdag 9 mei 2008 @ 20:10
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 93% gewijzigd door Sander op 13-05-2011 00:15:32 ]
klotezooizondag 11 mei 2008 @ 16:14
Ja gisteren ook weer lekker aan het bbqen geweest
Lekker sate van varkenshaas gemaakt, is zoveel lekkerder vind ik als kip
Binnekort nog eens wat speciale recepten uit de bbq bible maken
Fastmattizondag 11 mei 2008 @ 16:53
Ik heb nog geen dag kunnen bbq-en vanwege keelpijn. Krijg simpelweg geen hap door mijn keel.
reclamedooszondag 11 mei 2008 @ 22:04
Iemand nog een adres waar je echte grootverpakking briketten kan kopen? En dan bedoel ik minimaal 25 kilo of meer.Ik heb geen zin om de hele zomer met zakken te blijven slepen.
SiGNezondag 11 mei 2008 @ 23:36
Ik mis in de OT toch echt gewoon houtskool..
Briketten branden toch anders, persoonlijk vind ik het minder fijn.
Houtskool geeft ook meer een houtsmaak en ik ben het er ook niet mee eens dat een gasBBQ net zoals een gewone houtskoolBBQ zou smaken..
maar da's natuurlijk persoonlijk.

Ik heb vorig jaar een gietijzeren BBQ gekocht (Xenos ¤10,-) en voor mij kan daar niets aan tippen, kan lekker heet worden, vlees blijft er niet aan plakken en je hebt de heerlijke houtsmaak.

Reclamedoos, je kan natuurlijk ook meerdere zakken tegelijkertijd kopen (of bij een Sligro o.i.d. kijken).
Blueszondag 11 mei 2008 @ 23:59
quote:
Op donderdag 8 mei 2008 22:15 schreef het-is-mij het volgende:
Van t weekend een weber gekocht en gelijk getest, ook incl. snelstarter.
Binnenkort nog maar eens meer mee experimenteren.
Ideaal zo'n snelstarter
SiGNemaandag 12 mei 2008 @ 00:06
quote:
Op donderdag 8 mei 2008 10:23 schreef Fixers het volgende:
Je had 't ook gewoon een bekwame verkoper kunnen vragen. Vergeet niet die firespice spaanders voldoende te weken in water, anders ben jer er zo doorheen en merk je er niks van.

Wat betreft Briketten vs Houtskool: Goede kwaliteit briketten bevatten als toevoeging alleen wat zetmeel om de zaak in goede staat en droog te houden. Dit is ook hetgeen wat de rook, veroorzaakt in 't begin de zetmeel moet verbranden. Houtskool wordt niet alleen met zetmeel vermengd, maar ook met wat zand. Dat geeft veel meer as en maakt de zakken zwaarder. Komt bij dat de temperatuur van houtskool veel minder stabiel is en daarmee slecht geschikt voor indirectgrillen
Houtskool is gewoon verkoold hout, is geen enkele toevoeging bij mogelijk (anders zou het er ook niet als verkoold hout uitzien) en briketten zijn van geperst houtskool gemaakt (waardoor de dichtheid groter is en het dus minder snel brand maar wel heter brand)
Tezzmaandag 12 mei 2008 @ 08:54
Ik ben het eens met wat posters die zeggen dat bbq-en de hele avond moet duren en vooral niet overhaast......lekker op het gemakje!

Maar........in de zomer wordt hier ook vlot de bbq aangemaakt voor 1 stukje vlees en een groentepakketje. Gewoon als normaal avondeten. Niet bedoeld als langdurige bbq, maar gewoon als bereiding van je avondhapje. Manlief maakt de bbq aan, ik bereid in de keuken even een aardappelsalade en marineer wat groentes (en doe ze in alu-pakketjes). Dan hoppa het vlees op de bbq en de groentes en aan tafel!

Overigens heb ik afgelopen weekend de bbq ook gebruikt als late-night-snack-maker. We hadden een klein feestje in in plaats van bitterballen heb ik rond een uur of 23.00 de bbq aangemaakt en er een stapel sateetjes opgegooid. Wat satesaus en stokbrood er bij en een prima late-night-snack voor mijn gasten! En gezellig!
Fixersmaandag 12 mei 2008 @ 09:01
quote:
Op maandag 12 mei 2008 00:06 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Houtskool is gewoon verkoold hout, is geen enkele toevoeging bij mogelijk (anders zou het er ook niet als verkoold hout uitzien) en briketten zijn van geperst houtskool gemaakt (waardoor de dichtheid groter is en het dus minder snel brand maar wel heter brand)
Vergelijk de hoeveelheid as, van houtskool blijft veel meer over dan briketten. Hoeveel zand ze er nu aan toe voegen en waarom eigenlijk is mij ook een beetje een raadsel. Maar de zetmeel die erbij gaat, net zoals bij briketten overigens, is gewoon om de boel droog te houden. Buiten dat hebben briketten een stabielere temperatuur en branden ze langer. Dat vind ik het grootste voordeel boven houtskool. Want juist een lange stabiele verbranding heb je nodig voor indirect grillen en grotere stukken vlees.
fransbredamaandag 12 mei 2008 @ 09:05
2 kilo gemarineerde spare ribs op t menu staan vandaag!

Houtskool geroosterd met een stevige knoflooksaus.

Charmianmaandag 12 mei 2008 @ 09:14
quote:
Op dinsdag 29 april 2008 17:28 schreef skiczukie het volgende:
Die kleine aluminium bakken van 2 euro bij de Action zijn ook ideaal voor op het strand ofzo. Ze fikken binnen een minuut en kun je een half uur later echt de hele avond bbq'en. Topuitvinding!
Dus een kilootje sate moetie aankunnen?
Stansfieldmaandag 12 mei 2008 @ 11:16
quote:
Op zondag 11 mei 2008 23:59 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Ideaal zo'n snelstarter
Moet je danaltijd even wachten als je de kooltjes op de bbq gelegd heb? Gisteren ging het vlees wat ik direct erna op de bbq had gelegd welerg snel.
het-is-mijmaandag 12 mei 2008 @ 17:11
Iemand een goede tip om makkelijk het rooster schoon te krijgen?
xminatormaandag 12 mei 2008 @ 17:22
quote:
Op maandag 12 mei 2008 09:14 schreef Charmian het volgende:

[..]

Dus een kilootje sate moetie aankunnen?
ja
Rewimomaandag 12 mei 2008 @ 17:38
quote:
Op maandag 12 mei 2008 17:11 schreef het-is-mij het volgende:
Iemand een goede tip om makkelijk het rooster schoon te krijgen?
Naar het schijnt helpt het om het rooster een nachtje in het gras te leggen. Zelf nog niet geprobeerd maar daarna schijn je het makkelijk schoon te kunnen maken.

Hier gloeit de bbq inmiddels bijna, het stokbrood zit in de oven en de rest van de benodigdheden staat klaar
het-is-mijmaandag 12 mei 2008 @ 18:08
quote:
Op maandag 12 mei 2008 17:38 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Naar het schijnt helpt het om het rooster een nachtje in het gras te leggen. Zelf nog niet geprobeerd maar daarna schijn je het makkelijk schoon te kunnen maken.
Ja heb ik gisteravond gedaan en vanochtend vol spanning het rooster bekeken maar helaas (of ik was alweer te laat dat kan ook )
Fixersmaandag 12 mei 2008 @ 18:18
quote:
Op maandag 12 mei 2008 17:11 schreef het-is-mij het volgende:
Iemand een goede tip om makkelijk het rooster schoon te krijgen?
Als het nog warm is even met een koperen borstel eroverheen. Gebruik geen staalborstels, die zijn te hard en beschadigen verchroomde roosters. Verder gewoon schoonmaken met een sopje, eventueel inwrijven met wat citroen vooraf.
golfermaandag 12 mei 2008 @ 18:47
quote:
Op maandag 12 mei 2008 17:11 schreef het-is-mij het volgende:
Iemand een goede tip om makkelijk het rooster schoon te krijgen?
Meteen na afloop met een koperen/staal borstel er overheen en daarna gewoon nog even in de afwasmachine laten meedraaien. Werkt perfect.
Bluesmaandag 12 mei 2008 @ 18:53
Idd met de speciaal daarvoor bestemde borstel, meteen even als je klaar bent met BBQ'en en dan doen wij hem altijd meteen de vaatwasser in.
Bluesmaandag 12 mei 2008 @ 18:54
Eerst F5 voor je post bloes
Charmianmaandag 12 mei 2008 @ 19:38
quote:
Op maandag 12 mei 2008 17:11 schreef het-is-mij het volgende:
Iemand een goede tip om makkelijk het rooster schoon te krijgen?
Bij gebrek aan een koperen borstel werkt een prop aluminiumfolie ook redelijk.
Charmianmaandag 12 mei 2008 @ 19:42
quote:
Op maandag 12 mei 2008 17:22 schreef xminator het volgende:

[..]

ja
ok * Charmian gaat maar weer eens ff wat sateetjes rijgen en eindelijk een keer die wegwerpdingen gebruiken
Tezzmaandag 12 mei 2008 @ 22:34
quote:
Op maandag 12 mei 2008 17:11 schreef het-is-mij het volgende:
Iemand een goede tip om makkelijk het rooster schoon te krijgen?
Echt, DE tip (trust me):

Pak een vuilniszak, doe je rooster er in, giet er heet water bij met een vaatwastabletje erbij. Leg de zak met rooster een uurtje in je tuin (binnen is niet zo'n goed plan want vuilniszakken zijn echt nie helemaal waterdicht) en daarna met een schuursponsje er over en het vuil vliegt er af!
Jarnodinsdag 13 mei 2008 @ 10:41
Zo, mooie hattrick gescoord dit weekend: zaterdag, zondag én maandag de BBQ aangehad. Viel niet tegen, onlangs dat het toch weer even nieuw en spannend is, zo'n Weber. Maar met de brikettenstarter is het aansteken iig een makkie!
pavvmaandag 19 mei 2008 @ 01:06
Geen uitgebreide BBQ vanavond (wegens wat frisjes buiten) maar toch even de Weber opgepookt om een lekker maaltje in elkaar te zetten.

Tuurlijk kun je mooie entrecôte in de koekenpan bereiden, maar het wordt zo veel lekkerder wanneer je ze even kort op hete kolen laat dichtschroeien en vervolgens nog een paar minuten via indirect-heat laat garen...
Ook de gepofte aardappels waren weer prima.
SiGNedonderdag 22 mei 2008 @ 21:53
En waar blijven de recepten?
Morgen gaan we met het huis BBQ-en, ik ga de sauzen maken: knoflooksaus, kerriesaus en satésaus

Voor de satésaus ga ik lekker makkelijk doen met een bak Wijcko (evt. wat ketjap, sambal en gember erbij voor een lekkere pittige smaak)
De kerrie- en knoflooksaus maak ik zelf.

Knoflooksaus:
klein bekertje creme fraiche
2 á 3 flinke lepels mayonaise
2-3 teentjes knoflook erbij persen
Beetje gemalen peper erbij (naar smaak)
Beetje suiker (1 á 2 theelepels)
gehakte peterselie (naar smaak) toevoegen
evt. een gefruit sjalotje erdoor
(Ook lekker voor bij de gyros, maar dan kan je beter tzaziki nemen ipv. creme fraiche)
Alles door elkaar roeren en klaar..

kerriesaus:
Zakje (milde) kerriepoeder (silvo)
Mayonaise (flinke hoeveelheid)
Beetje peper
3 bolletjes gember (geperst)
1 teen knoflook (geperst)
alles flink roeren en op het laatst een beetje cayennepeper erbij doen (naar smaak)

Wie weet er nog meer lekkere sauzen?
steve2003donderdag 22 mei 2008 @ 23:22
gewoon een hele berg mayonaise zelf maken! Heb je een prima basis voor al je andere sauzen, wat alles meteen STUKKEN lekkerder maakt!
Yashaaaaadonderdag 22 mei 2008 @ 23:53
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 80% gewijzigd door Sander op 13-05-2011 00:15:32 ]
Bluesvrijdag 23 mei 2008 @ 00:10
Pics or it didn't happen
Yashaaaaavrijdag 23 mei 2008 @ 00:13
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 90% gewijzigd door Sander op 13-05-2011 00:15:32 ]
SiGNevrijdag 23 mei 2008 @ 00:44
M'n huisgenote heeft een electrische BBQ
Nou, mooi dat mijn gietijzeren potkacheltje ook aangaat, da's toch niet BBQ'en, electrisch, kolen moeten erop!
Daarbij is het met zo'n houtskoolvuurtje ook veel leuker nagenieten, wat blokken hout er op..lekker warm en gezellig.
stefimkevrijdag 30 mei 2008 @ 18:31
Ik twijfel tussen 3 compacte houtskool-BBQ's.. als ik de ratings op kieskeurig/amazon lees zijn het geen van 3en slechte keuzes maar wat vinden jullie ervan?

WEBER Go-Anywhere (¤ 89)

WEBER 37 Smokey Joe Silver (¤ 69)

WEBER 37 Smokey Joe Gold (¤ 79)
Fixerszaterdag 31 mei 2008 @ 19:48
De go anywhere is de grootste van de drie, en je kan de poten om het deksel klappen voor makkelijker meenemen. Tussen de smokey joe silver en gold is het grootste verschil de beugel. Bij de gold dient die ook als dekselhouder dat is die 10 euro wel waard.

Maar de GA is gewoon net even wat groter, en wat practischer met zijn vierkante vorm.
Blueszaterdag 31 mei 2008 @ 21:33
Waar blijft dat BBQ weer
We zwengelen hem toch morgen aan

Ook een leuk ideetje voor de balkonners onder ons



[ Bericht 26% gewijzigd door Blues op 31-05-2008 21:51:36 ]
stefimkezaterdag 31 mei 2008 @ 21:54
quote:
Op zaterdag 31 mei 2008 19:48 schreef Fixers het volgende:
De go anywhere is de grootste van de drie, en je kan de poten om het deksel klappen voor makkelijker meenemen. Tussen de smokey joe silver en gold is het grootste verschil de beugel. Bij de gold dient die ook als dekselhouder dat is die 10 euro wel waard.

Maar de GA is gewoon net even wat groter, en wat practischer met zijn vierkante vorm.
thanks... het is de go anywhere geworden, online besteld, zal volgende week wel een keer bezorgd worden. Nu nog BBQ-weer...
Oblivionzaterdag 31 mei 2008 @ 22:33
quote:
Op zaterdag 31 mei 2008 21:33 schreef Bluezz het volgende:
Waar blijft dat BBQ weer
We zwengelen hem toch morgen aan

Ook een leuk ideetje voor de balkonners onder ons

[ afbeelding ]
Dat is inderdaad handig!
crohntjezaterdag 7 juni 2008 @ 21:58
quote:
Op dinsdag 11 maart 2008 11:37 schreef klotezooi het volgende:
Ja die hotdogs waren ook goed
Welke pepers heb jij er voor genomen?
Ik kreeg de pepers uit t boek niet te pakken, dus maar Madame Jeanet pepers genomen
Was lekker heet haha
Ook de ananas schijven in kokosmelk en suiker waren heerlijk, dat is altijd een hit hier

Oh, dat ananas schijven etc. recept, wil je dat voor me neerzetten hier?
Dat lijkt me superlekker!
theKiDzondag 8 juni 2008 @ 02:05
quote:
Op zaterdag 31 mei 2008 21:33 schreef Bluezz het volgende:
Waar blijft dat BBQ weer
We zwengelen hem toch morgen aan

Ook een leuk ideetje voor de balkonners onder ons

[ afbeelding ]
ik wil details..
Gripperzondag 8 juni 2008 @ 13:05
HIer ook vanavond de fik erin Voor het eerst sinds ik hier woon, dus we gaan uitvinden hoe dat BBQ-t, op een balkon.
En omdat het cul is: vanaf gisteravond liggen er in de koelkast alvast gemarineerde tandoori kipjes, saté , tzaziki en knoflooksaus. En een lekkere forel.
Smikkel!
SiGNezondag 8 juni 2008 @ 16:11
quote:
Op zondag 8 juni 2008 13:05 schreef Gripper het volgende:
HIer ook vanavond de fik erin Voor het eerst sinds ik hier woon, dus we gaan uitvinden hoe dat BBQ-t, op een balkon.
En omdat het cul is: vanaf gisteravond liggen er in de koelkast alvast gemarineerde tandoori kipjes, saté , tzaziki en knoflooksaus. En een lekkere forel.
Smikkel!
ik weet niet of je bovenburen hebt, maar waarschuw ze anders even voor de rook..
Grippermaandag 9 juni 2008 @ 08:45
quote:
Op zondag 8 juni 2008 16:11 schreef SiGNe het volgende:

[..]

ik weet niet of je bovenburen hebt, maar waarschuw ze anders even voor de rook..
Nope, bovenste verdieping.
En: t was lekker
Innocencemaandag 9 juni 2008 @ 09:15
Hebben ook een prachtige BBQ nu, een soort tipi. Het rooster hang aan een ketting boven een bak met kolen. Eigenlijk gekocht omdat verder alles uitverkocht was, maar ben er wel erg blij mee.

Nu nog een tuin of balkon...

Heb lekkere krabbetjes gezien bij de slager om te marineren in Faja Lobis 'Red Pork'.
klotezooimaandag 9 juni 2008 @ 16:13
Ik had het recept al per pb naar je toe gestuurd
Maar ook voor de andere zet ik het maar ff neer hier

Hier ff het recept voor de ananas van de bbq
Men nemen een verse ananas of schijven uit blik en 1 blikje cocosmelk en suiker en kaneel
Gewoon in een schaal losse suiker met kaneel mixen in een verhouding die je zelf het lekkerst denkt te vinden
Eerst de schijf ananas door de kokosmelk halen en dan door de suiker met kaneel zodat de ananasschijf goed onder de suiker met kaneel zit
Dan op de bbq leggen en telkens omdraaien, tussendoor met een lepel nog wat suiker met kaneel er over strijken
Als de ananasschijf warm is op een bord doen en serveren met vanilleijs, heerlijk gewoon
Dit recept kan ook met perzik
Veel plezier en eet smakelijk
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 21:58 schreef crohntje het volgende:

[..]

Oh, dat ananas schijven etc. recept, wil je dat voor me neerzetten hier?
Dat lijkt me superlekker!
crohntjemaandag 9 juni 2008 @ 16:38
Super van je, dank je wel!
Ik ga m snel maken!
navigatordonderdag 12 juni 2008 @ 14:28
Binnenkort een BBQ voor 25 man, normaal is het met 10 wel bekeken. Ik heb een 47 cm Weber. Is te weinig denk ik om iedereen van eten te voorzien. Tweede ernaast zetten?
Nog tips en trucs, recepten??
navigatordonderdag 12 juni 2008 @ 14:31
quote:
Op woensdag 7 mei 2008 13:35 schreef Jarno het volgende:
Zo.

Nu we verhuisd zijn (én dus een geschikte tuin hebben), hebben we gisteren de knoop doorgehakt en de Weber One-Touch Silver bestelt, inclusief de briketten starter voor het gemak. Net nog even wat 'gereedschap' en een zakje Firespice woodchips gehaald voor d'r bij en van het weekend de eerste BBQ geplanned! Heb er wel zin in zeg, straks maar even alvast wat vlees bij de slager bestellen voor het weekend! .
Heb ik ook, topper is dat
Stansfielddonderdag 12 juni 2008 @ 15:44
quote:
Op donderdag 12 juni 2008 14:28 schreef navigator het volgende:
Binnenkort een BBQ voor 25 man, normaal is het met 10 wel bekeken. Ik heb een 47 cm Weber. Is te weinig denk ik om iedereen van eten te voorzien. Tweede ernaast zetten?
Nog tips en trucs, recepten??
Ik heb een keer een bbq gedaan voor 15 man. Dat was nog wel te doen. Ik had gewoon een stuk of 8 recepten 15x gemaakt. Dat is wel veel maar er is altijd wel iemand die iets niet lust en de ander weer wel dus dat kwam mooi uit.

Bij 25 man zou ik gewoon heel veel kip maken ofzo of iets wat makkelijk en snel is zodat ze toch veel te eten hebben. En dan natuurlijk nog wat lekkere aparte dingen voor de fijnproevers.
Fixersdonderdag 12 juni 2008 @ 16:34
quote:
Op donderdag 12 juni 2008 14:28 schreef navigator het volgende:
Binnenkort een BBQ voor 25 man, normaal is het met 10 wel bekeken. Ik heb een 47 cm Weber. Is te weinig denk ik om iedereen van eten te voorzien. Tweede ernaast zetten?
Nog tips en trucs, recepten??
Huur een grote gas BBQ, dat is met zulke aantallen veel practischer. Vaak kan je bij slagers daar ook voor terecht.
navigatordonderdag 12 juni 2008 @ 21:03
quote:
Op donderdag 12 juni 2008 16:34 schreef Fixers het volgende:

[..]

Huur een grote gas BBQ, dat is met zulke aantallen veel practischer. Vaak kan je bij slagers daar ook voor terecht.
Ik bbq op kolen-briketten of ik bbq niet


@ Stansfield: Lekker gemarineerde kip valt altijd goed bij de mensen. En inderdaad ook nog een aantal andere lekkere dingetjes, dat komt wel goed allemaal. Het gaat mij er meer om dat iedereen wat te eten heeft continu.
Stansfielddonderdag 12 juni 2008 @ 22:59
quote:
Op donderdag 12 juni 2008 21:03 schreef navigator het volgende:

[..]

Ik bbq op kolen-briketten of ik bbq niet


@ Stansfield: Lekker gemarineerde kip valt altijd goed bij de mensen. En inderdaad ook nog een aantal andere lekkere dingetjes, dat komt wel goed allemaal. Het gaat mij er meer om dat iedereen wat te eten heeft continu.
Precies. Dan is gemarineerde kip aan een stokje ideaal. Redelijk snel klaar en neemt weinig ruimte in. Dus dat kan continu achter elkaar door lbijven gaan en ook wat ruimte reserveren voor de andere dingen.

succes ermee
navigatorvrijdag 13 juni 2008 @ 15:29
Waar blijven de tips
Jarnovrijdag 13 juni 2008 @ 16:04
Ik kan als tip de Firespice houtnsippers wel enorm aanraden. Had niet verwacht dat dat zo'n enorm verschil zou maken, maar het is echt heerlijk. Goed stuk vlees pakken, handje natte snippers op de Weber, vlug het deksel erop en smoken maar. . .
Underdoggyvrijdag 13 juni 2008 @ 16:09
quote:
Op vrijdag 13 juni 2008 15:29 schreef navigator het volgende:
Waar blijven de tips
25 man is een eitje, mits je de boel goed voorbereid

Huur 1 grote kolen unit erbij, steek beide BBQs vroegtijdig aan.

Tips:
VEEEL stokbrood, salades (ZELF MAKEN!) en sauzen. Gaat op vreemde manier altijd veel harder bij grote groepen
Weet niet om wat voor gezelschap het gaat maar ik adviseer altijd genoeg plastic meuk. Bordjes bestek etc, meer dan 25 stuks in ieder geval!
Goede BBQ tools, aangezien je een weber hebt, zal dat vast goed voor elkaar zijn.

Als je echt lekker wil BBQen moet je inderdaad zelf vlees gaan prepareren. Kipspiesjes doen het inderdaad altijd verdomd goed! Allerlei recepten zijn makkelijk te vinden.
Verder zou ik niet teveel grote hompen vlees doen. Speklapje, Hamburger, dun BBQ worstje, eventueel filetlapjes. Allemaal zodat je een redelijk hoge circulatie snelheid hebt en niet dat de laatste mensen lang moeten wachten op hun eerste eten.

Verder zou ik zelf, of iemand die het kan, het vlees laten bereiden. Niets vervelender dan de "buurman" die wel ff weet hoe dat moet en de hele BBQ in het honderd laat lopen.

Succes ermee!
navigatorvrijdag 13 juni 2008 @ 16:13
Kijk, hier heb ik wat aan thanks!
Ik leen gewoon de bak van mijn ouders, die hebben ook een Weber :-) Dus dat is al geregeld.
Marineren doe ik zelf, en ook goed voorbereid voor de dag komen is mij eigenlijk wel toevertrouwd.
Het kan dus eigenlijk niet misgaan.
Nu alleen nog bepalen wat er op de bbq gaat en welke receptjes ik ga gebruiken. Maar dat is leuk werk om ff uit te dokteren.
RoodWitBlauwvrijdag 20 juni 2008 @ 08:55
is het vanavond nog een beetje lekker weer om te BBQén??

den haag it is
Kapteinvrijdag 20 juni 2008 @ 12:04
Heeft iemand ervaring (vast wel) met het barbecuen in/bij een een appartementencomplex? Wij hebben hier een balkon, maar te krap en er zit nog een woonlaag boven. Het grasveld vóór het gebouw is dan ook geschikter, maar daar zie ik nooit andere bewoners BBQ-en. Het contact met de buren is niet uitgesproken goed, ook niet slecht. Niet dus, zeg maar.
Welke barbecues zijn aan te raden? Elektrisch vind ik niks, is de overlast met gas te beperken t.o.v. briketten/houtskool? Zijn er nog typen barbecues die bijvoorbeeld minder last hebben van de wind, zodat je de eventuele rook/damp recht kunt laten opstijgen en niet op ieders balkon laat terechtkomen?

Zou hier binnenkort toch wel eens willen beginnen met BBQ-en, ben in de oriënterende fase zeg maar Want barbecuen
navigatorvrijdag 20 juni 2008 @ 12:06
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 12:04 schreef Kaptein het volgende:
Heeft iemand ervaring (vast wel) met het barbecuen in/bij een een appartementencomplex? Wij hebben hier een balkon, maar te krap en er zit nog een woonlaag boven. Het grasveld vóór het gebouw is dan ook geschikter, maar daar zie ik nooit andere bewoners BBQ-en. Het contact met de buren is niet uitgesproken goed, ook niet slecht. Niet dus, zeg maar.
Welke barbecues zijn aan te raden? Elektrisch vind ik niks, is de overlast met gas te beperken t.o.v. briketten/houtskool? Zijn er nog typen barbecues die bijvoorbeeld minder last hebben van de wind, zodat je de eventuele rook/damp recht kunt laten opstijgen en niet op ieders balkon laat terechtkomen?

Zou hier binnenkort toch wel eens willen beginnen met BBQ-en, ben in de oriënterende fase zeg maar Want barbecuen
Koop of huur? Bij koop is meestal in de reglementen van de VVE opgenomen dat het niet mag.
SiGNevrijdag 20 juni 2008 @ 12:25
Ik denk dat de meeste overlast ontstaat door rook van houtskool en briketten op de 2e plaats, bij een gasBBQ ruik je alleen de geur van gegrilld vlees/groenten.
Aan de andere kant mis je dan ook wel weer die typische BBQsmaak (rook)
Kapteinvrijdag 20 juni 2008 @ 12:36
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 12:06 schreef navigator het volgende:

[..]

Koop of huur? Bij koop is meestal in de reglementen van de VVE opgenomen dat het niet mag.
Koop. Ik zal het er eens op naslaan, kan me bijna niet voorstellen dat het er expliciet in staat. Impliciet zou natuurlijk wel kunnen, overlast veroorzaakt door geur ('stank' ) is in principe net zo fout als overlast door snoeiharde muziek..
SiGNevrijdag 20 juni 2008 @ 15:31
Als je je bovenburen een dag vantevoren vraagt of ze er bezwaar tegen hebben dan kan je er nog rekening mee houden
Jarnovrijdag 20 juni 2008 @ 15:40
Hm, zou het morgen voor de wedstrijd nog een beetje weer zijn? Wel lekker om er dan nog wat lapjes op te leggen enzo... maar het ziet er niet erg goed uit nu volgens de voorspellingen.
tslhvrijdag 20 juni 2008 @ 15:51
quote:
Op vrijdag 20 juni 2008 12:04 schreef Kaptein het volgende:
Heeft iemand ervaring (vast wel) met het barbecuen in/bij een een appartementencomplex? Wij hebben hier een balkon, maar te krap en er zit nog een woonlaag boven. Het grasveld vóór het gebouw is dan ook geschikter, maar daar zie ik nooit andere bewoners BBQ-en. Het contact met de buren is niet uitgesproken goed, ook niet slecht. Niet dus, zeg maar.
Welke barbecues zijn aan te raden? Elektrisch vind ik niks, is de overlast met gas te beperken t.o.v. briketten/houtskool? Zijn er nog typen barbecues die bijvoorbeeld minder last hebben van de wind, zodat je de eventuele rook/damp recht kunt laten opstijgen en niet op ieders balkon laat terechtkomen?

Zou hier binnenkort toch wel eens willen beginnen met BBQ-en, ben in de oriënterende fase zeg maar Want barbecuen
Gas, houtskool rookt te veel... Ik heb ook een koop appartement en een gas BBQ (Weber Q200) en niemand klaagt,..
theKiDmaandag 23 juni 2008 @ 13:42
3 dagen op rij gebarbeknoeit Zelfgemaakte hele grote en hele snelle BBQ
Fixersmaandag 23 juni 2008 @ 20:27
Zijn er hier nog met ervaring met de Big Green Egg? Ik heb deze nu ook in de winkel staan, maar wat 'm nu echt zo geweldig maakt is me een beetje onduidelijk.



Ik heb al begrepen dat ze met een weinig houtskool lang branden en dat de buitenkant relatief koel blijft. Waar wat de eieren nu zo geweldig maakt, dat je er 5 keer meer voor betaald dan een vergelijkbare weber. Dat is me nog erg vaag.
Tinkerbel_ACC_dinsdag 24 juni 2008 @ 11:54
Ik heb even een vraagje over recepten voor op de bbq: wij kopen nu voornamelijk kant-en-klaar gemarineerd vlees en eten vooral sla ... Maar nu wil ik wel eens wat uitgebreider gaan bbq-en ... Dus de vraag aan jullie: is er een echt goed kookboek voor de bbq met soorten vlees en bijgerechten?
Stansfielddinsdag 24 juni 2008 @ 12:02
quote:
Op dinsdag 24 juni 2008 11:54 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Ik heb even een vraagje over recepten voor op de bbq: wij kopen nu voornamelijk kant-en-klaar gemarineerd vlees en eten vooral sla ... Maar nu wil ik wel eens wat uitgebreider gaan bbq-en ... Dus de vraag aan jullie: is er een echt goed kookboek voor de bbq met soorten vlees en bijgerechten?
Ik heb deze. Daar staan geweldig lekkere dingen in. Alle soorten vlees, groenten en ga zo maar door.

http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start?Section=BOOK&BOL_OWNER_ID=1001004001955064
Underdoggydinsdag 24 juni 2008 @ 14:47
Dat boek ziet er goed uit. Ik wilde zeggen kies een boek waar ook de technieken in toegelicht worden, dat is hier het geval.
navigatordonderdag 26 juni 2008 @ 13:44
Iemand nog een geweldig gehakt/hamburger recept?
Underdoggydonderdag 26 juni 2008 @ 16:12
quote:
Op donderdag 26 juni 2008 13:44 schreef navigator het volgende:
Iemand nog een geweldig gehakt/hamburger recept?


SiGNedonderdag 26 juni 2008 @ 20:15
quote:
Op donderdag 26 juni 2008 13:44 schreef navigator het volgende:
Iemand nog een geweldig gehakt/hamburger recept?
Lepeltje italiaanse kruiden toevoegen aan 500gram gehakt, er doorheen kneden en er platte schijven van maken..even bakken en klaar.
Andere kruiden kan natuurlijk ook.
-MOX-vrijdag 27 juni 2008 @ 01:07
Twee weken geleden een bbq georganiseerd
Tinkerbel_ACC_vrijdag 27 juni 2008 @ 09:50
Mijn bbq-boek, wat hierboven was aangeraden, komt hopelijk vandaag binnen! (Ja ik ben lui en heb het bij Bol gekocht ) Hopelijk dit weekend of anders volgende week uitproberen!
RoodWitBlauwdinsdag 1 juli 2008 @ 09:53
Vanavond weer lekker BBQén.. wellliswaar zijn schoonouders uitgenodigd... lekker BBQén!!!

Zat te denken aan meloen met kip als voor gerecht, om daarna vol op het vlees te storten.

TE denken aan:...

Speklappie
braadworst
kipsate.
varkenssate
hamburgers
stukjes biefstuk
spare-ribs??


Meerder ideen? tis een electrische BBQ van tefal, dus weet niet of dat verstandig is met spare-ribs...

iemand tips of ideeen voor electrische BBQ's?
refrodinsdag 1 juli 2008 @ 12:01
Ja 1tje (lekker flauw) een echt bbq kopen en daarmee aan de slag gaan. Elektrisch is geen bbq'en das gewoon buiten koken.

Maar nou effe serieus doe eens gek en pak eens wat anders als alleen maar een berg vlees. Zoals:
-Paprika gevuld met cous cous en feta *
-Tomaat gevuld met feta *
-Een broodje besmeerd met roomkaas belegd met gegrilde groenten (paprika , champignons, courgette)
-Een pizza calzone met mon chou, banaan en hagelslag (als toetje)
-champignons met kruidenboter *
-groentje paketjes met roomkaas *

etc etc

In hoever alles op een elektrisch geval gaat lukken weet ik niet die met een * kunnen zeker
RoodWitBlauwdinsdag 1 juli 2008 @ 15:34
ik dacht dit ( maar dan in het klein) als voorafje, en daarna kei en kei hard heul veul vleesch op die BBQ te gooien

en BIER!!! VEUL BIER!!! HEUL VEUL BIER!!!!

en morgen half ziek op mijn werk zitten met buikpijn en hele dag bierwindjes laten..


eet smakelijk allemaal vanvond!
SHEdinsdag 1 juli 2008 @ 17:19
Ik heb vrijdag een BBQ voor 12 pers te organiseren.
Thema: Cantina Mexicana.

Gelukkig hebben we een buitenkeuken, dus ik kan veel dingen alvast voorbereiden en veilig wegzetten, maar ik zit een beetje vast qua vlees.
Ik heb vooraf; tijdens het fikken mijn schalen met nachos con todos.
Ik heb mais/gehakt-ballettjes
Ik heb gevulde jalapeno's
Ik heb buffalo wings
Ik heb guacemole
Ik heb veel verse salsa
Ik heb tequila en tequila-smaak biertjes
Ik maak tequila sunrise
Ik heb veel vlees

Wat de neuk doe ik met mijn vlees? Weet iemand lekkere mexicaanse marinades? Kan ik iets met cajun? en zo ja, wat?
Ik heb salades van kidney-tomaat-mais-paprika en pepers, moet ik dan nog gekruide rijst erbij doen? Of wordt dat teveel?
Help, want ik kan niets mexicaans meer verzinnen
ColdFeetdinsdag 1 juli 2008 @ 17:27
Simpele marinade van limoenrasp en -sap, oregano en chilivlokken plus beetje zout, peper en olie voor kip. Bij ons standaard voor de fajitas en oh zo lekker.
SHEdinsdag 1 juli 2008 @ 17:29
Jaaaa!! meer meer!!
ColdFeetdinsdag 1 juli 2008 @ 17:32
Ja jeetje, ik BBQ nooit mexicaans. Wel heb ik een luie variant van chili con carne: riblappen sudderen in zoete chilisaus

Denk aan komijn, koriander, limoenzest, snufje fivespice, pure chocolade (maar om daar nou in te marineren?), espresso...
Bluesdinsdag 1 juli 2008 @ 17:51
Mex marinade :
quote:
1 el chilipoeder
1 el paprikapoeder
half tl komijnpoeder (djinten - conimex)
half tl gedroogde oregano
2 tl suiker
1 tl zout
3 el tequila
sap van 1 limoen
2 el olijfolie
3 teentjes knoflook gesnipperd
2 el fijngehakte verse koriander
Tezzdinsdag 1 juli 2008 @ 18:02
SHE: maiskolven op de bbq!

En verder, DIT!!! . Echt, dit is zoooooooo lekker!
SHEdinsdag 1 juli 2008 @ 18:58
Ik hou voor altijd van jullie

Mijn dag is gered Ongelofelijk hoe vast ik zat. Zelfs de maiskolven helemaal vergeten


Mi querida familia

Beso!!!
MarcoDiVaiowoensdag 2 juli 2008 @ 09:56
weet je wat ook lekker is, aardappelen met schil op de BBQ of Aubergines.
Stansfieldwoensdag 2 juli 2008 @ 10:49
quote:
Op woensdag 2 juli 2008 09:56 schreef MarcoDiVaio het volgende:
weet je wat ook lekker is, aardappelen met schil op de BBQ of Aubergines.
Gepofte aardappel is ook erg lekker. Gewoon aluminiumfolie erom heen en dan tussen de kooltjes leggen.
fruityloopwoensdag 2 juli 2008 @ 11:09
quote:
Op woensdag 2 juli 2008 09:56 schreef MarcoDiVaio het volgende:
weet je wat ook lekker is, aardappelen met schil op de BBQ of Aubergines.
Aubergine viel me wat tegen gisteravond op de BBQ, paprika daarentegen was wel erg lekker.. Wat voor aardappels gebruik je voor het poffen dan?
navigatorwoensdag 2 juli 2008 @ 12:36
quote:
Op woensdag 2 juli 2008 10:49 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Gepofte aardappel is ook erg lekker. Gewoon aluminiumfolie erom heen en dan tussen de kooltjes leggen.
Niet eerste even voorgaren in de mic op laag vermogen? Gaat wat sneller dan toch
navigatorwoensdag 2 juli 2008 @ 12:36
quote:
Op woensdag 2 juli 2008 11:09 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Aubergine viel me wat tegen gisteravond op de BBQ, paprika daarentegen was wel erg lekker.. Wat voor aardappels gebruik je voor het poffen dan?
Aubergine is echt een smerige groente, sponzig en smakeloos bah bahbah
MarcoDiVaiovrijdag 11 juli 2008 @ 13:09
tvp
pavvvrijdag 11 juli 2008 @ 21:45
Kan het aub weer eens een lekkere zwoele avond worden? ik wil de hens er weer in steken. Het ziet er nu buiten wel lekker uit...maar met 18 graden en veul wind hoeft het van mij niet zo.....
RoodWitBlauwzaterdag 12 juli 2008 @ 17:55
bbq staat hier ook te trappelen op lekker weer.


VLEESCH!!!!!!!!!
Tezzzaterdag 12 juli 2008 @ 18:44
quote:
Op woensdag 2 juli 2008 12:36 schreef navigator het volgende:

[..]

Aubergine is echt een smerige groente, sponzig en smakeloos bah bahbah
Dat sponzige raak je kwijt als je de aubergine goed op de bbq gooit. En met toevoeging van lekkere kruiden is ie niet meer smakeloos!

(en in de moussaka is het ook heeeeeerlijk. Maar dat is een beetje moeilijk bbq-en)
Fixerszaterdag 12 juli 2008 @ 18:59
quote:
Op zaterdag 12 juli 2008 18:44 schreef Tezz het volgende:

[..]

Dat sponzige raak je kwijt als je de aubergine goed op de bbq gooit. En met toevoeging van lekkere kruiden is ie niet meer smakeloos!

(en in de moussaka is het ook heeeeeerlijk. Maar dat is een beetje moeilijk bbq-en)
Met een goede vuurvaste ovenschaal gaat dat anders prima: moussaka op de bbq.

Als je hele aardappels wilt poffen, dan is het wel handig om ze even in de magnetron te doen om wat voor te garen. Zijn ze gewoon wat sneller klaar.
krakkemiekezaterdag 12 juli 2008 @ 19:04
Toetje?
Per persoon: 1 banaan
4 blokjes donkere chocolade
scheut bruine rum
aluminiumfolie

Pel de bananen en snijd ze in de lengte door. Leg de chocolade ertussen en leg ze op het folie. Giet de rum erover en vouw het folie dicht. Leg ze op de bbq tot de bananen zacht zijn.

Misschien kent iedereen dit recept, maar mijn gasten en ik hebben er laatst van genoten, dus vandaar.....
TheComebackKidzaterdag 12 juli 2008 @ 19:24
Aubergines worden bij Turken vaak gebruikt.
pavvwoensdag 16 juli 2008 @ 23:27
Nou, de weergoden konden allemaal de boom in....geen zwoele avonden deze week, maar niets dat mij vandaag ging weerhouden van het aansteken van de Weber....

Firestarter vullen met de oude briketten, nieuwe erbij, 2 aanmaakblokjes er onder en na een half uurtje..........verzengend hete kolen. Perfect.


Ondertussen de (dikke) entrecotes gekruid (mosterdzaad, korianderzaad en peper uit de vijzel. Knoflook, paprikapoeder en goeie olijfolie).
Mooi stuk zalmfilet licht in de olie en de peper/zout. paar plakje limoen erbij , in een aluminiumbakje.


Eerst maar eens een hamburgertje voor de kids....weinig mis mee, maar weinig spannend.
De Duitse biefstukjes (pitttig gekruide tartaartjes) vond ik zelf niet zo'n succes, maar de anderen vonden ze wel lekker.
De grote portabello met Monbriac was wel een zeer aangename smaaksensatie
+
Deze ging tegelijkertijd met de zalm op het vuur, maar pas nadat ik een handvol natte eikenhoutsnippers op de kolen had gegooid......warmgerookte zalmfilet

De provencaals gekruide lamshaas-spiesjes waren na amper twee minuten ook heerlijk.
En omdat de (mineraal )briketten heel mooi constant van temperatuur blijven waren die entrecotes ook rap klaar.

De luchtoevoer afsluiten zodat het vuur snel dooft en de briketten de volgende keer weer aan kunnen....en dat was hem weer voor vandaag.

Snel weer!

[ Bericht 2% gewijzigd door pavv op 17-07-2008 14:04:28 ]
navigatordonderdag 17 juli 2008 @ 10:39
Je somt toch aardig wat niet goedkoop eten op (zalm, lams, entrecote) maar dan wel snel de luchttoevoer dicht zodat je de briketten nog een keer kunt gebruiken

bbq voor 25 man was trouwens geslaagd: kip, burgers, varkenshaas, zalm en garnalen. Gepofte aardappel, paar salades en stokbrood en sausjes. Klaar. Ik heb het lekker makkelijk gehouden, geen moeilijk dingen met zo´n ploeg.
pavvdonderdag 17 juli 2008 @ 10:56
quote:
Op donderdag 17 juli 2008 10:39 schreef navigator het volgende:
Je somt toch aardig wat niet goedkoop eten op (zalm, lams, entrecote) maar dan wel snel de luchttoevoer dicht zodat je de briketten nog een keer kunt gebruiken
Ach ja, op die manier steekt er wat geld over om weer eens een keer flink aan de sushi te gaan he
Genieten is geen zonde, verspillen wel....

Ik heb overigens liever wat minder vlees (hoeveel worstjes en kippenbouten kun je hebben he...ook lekker hoor) maar dan van betere kwaliteit.


Vandaag eten we gewoon weer pasta......
Steven184maandag 21 juli 2008 @ 13:09
Komende donderdag grote kans dat het lekker weer is, dus wordt het picknicken en bbq-en op het strand!

Nu nog even wat leuke recepten verzinnen.
framboosdonderdag 24 juli 2008 @ 14:30
Heeft iemand nog lekkere recepten voor een toetje op de bbq?
ColdFeetdonderdag 24 juli 2008 @ 14:33
Pakketjes met aardbeien en rabarber en witte wijn? Bananen in folie met chocolade?
Steven184donderdag 24 juli 2008 @ 14:42
quote:
Op maandag 21 juli 2008 13:09 schreef Steven184 het volgende:
Komende donderdag grote kans dat het lekker weer is, dus wordt het picknicken en bbq-en op het strand!

Nu nog even wat leuke recepten verzinnen.
Lekkere pastasalade gemaakt met standaarddingen als ham, komkommers, tomaat, mais en italiaanse dresiing. Daarnaast nog even wat hamburgers gemaakt met Italiaanse kruiden. Een beenhammetje erbij. De rest moet zorgen voor de rest, maar dat zal wel goedkomen.

quote:
Op donderdag 24 juli 2008 14:30 schreef framboos het volgende:
Heeft iemand nog lekkere recepten voor een toetje op de bbq?
Ananasburgers met spekkoek. Koop of maak plakken spekkoek en snijd in rondjes qua grootte van de ananas. Gril de ananas kort op de bbq en leg op een stuk spekkoek. Nog een stuk spekkoek erop en klaar. Heerlijk met een bolletje vanilleijs.

Leipo666dinsdag 29 juli 2008 @ 14:59
Waar kun je eigenlijk het beste houtskool + briketten halen? En dan graag plekken waar je ook kan kopen zonder dat je een eigen bedrijfje moet hebben
refrodinsdag 29 juli 2008 @ 16:05
Ik haal gewoon altijd bij de boerenbond (welkoop in sommige delen van het land) een grote zak van 10kg briketten. Hier red ik het ongeveer een half jaar mee. Mits droog opgeslagen in een krat ofzo is dat spul zo'n beetje oneindig houdbaar.