waar is het recensietopic van bluezz en golfer? kan het nergens vinden.
en anders post ik het gewoon hier:
Bouchon du Centre: 9
Zoveel moeite je moet doen om in Frankrijk een benedenmaats maaltje te scoren, zoveel moeite kost het om in Nederland bovenmaats te smikkelen. Overdreven? Houd dan op met zoeken en schuif maar eens aan bij Hanne-ke die in haar eentje (!) 'Bouchon du Centre' uitbaat aan de Falckstraat in Amsterdam. Vlak achter het Rembrandtsplein, hemelsbreed maar enkele honderden meters verwijderd van de clubs en koffieshops, vinden we Bou-chon du centre.
Hanneke, op het eerste oog vrij fragiel, blijkt bij het handen schudden een soort Hulk in een vriendelijk jasje. Haar meer dan stevige hand verraadt vele jaren hard werk in keuken terwijl haar vlotte ontvangst en makkelijke babbel laten zien dat ze nog lang geen genoeg heeft van het vak. Daarbij moet vermeld dat Hanneke haar restaurant runt volgens haar eigen regels: vier dagen per week geopend voor lunch (12-15) en diner (17-20). Ze wilde eindelijk zelf eens bepalen hoe laat ze naar bed mag. Begrijpelijk als je bedtijd jaren lang is bepaald door de gasten die het langst blijven plakken. Dus begint het diner vroeg en gaat de tent om 20.00 uur dicht. Laatste ronde en klaar. Geef haar eens ongelijk.
We beginnen, très Français, met een pastis (¤ 3,-) De kaart is natuurlijk beperkt: twee voorgerechtjes, twee hoofdgerechten, wat kazen en enkele desserts. Qua wijn is er rood, wit en rosé. We beginnen met een 'parfait foie de volaille', een kippenlever parfait (¤ 9,-). Is parfait niet ook het Franse woord voor 'perfect'? Dat is het. De parfait is een stevige mousse die het midden houdt tussen paté en mousse. Vaak is zoiets een te leverachtige kleffe bek maar dit is rijk van smaak met een duidelijke leverbasis die niet overheerst. Zoals het hoort en fantastisch gecombineerd met een frisse sla en heerlijk knapperig stokbrood. Als je tijdens het eten alle etiquette ver-geet en als een echte Hollander 'broodjes paté' gaat zitten smeren, weet je dat het goed is. Eigenlijk schenkt Hanneke 1 rode wijn maar omdat deze te krachtig is voor bij de parfait, krijgen we een lichtere versie. Niets teveel gezegd: topcombinatie!
De zaak is inmiddels vol: 18 couverts. Hanneke bereidt het eten, verzorgt de drankjes en houdt hier en daar zelfs nog tijd over om gezellig te kletsen. Zien we daar trouwens niet onze minister van binnenlandse zaken die onge-geneerd zit te smikkelen? Dan het hoofdgerecht. Wanneer heeft u voor het laatst gekonfijte varkensschouder gegeten, geserveerd met bruine en witte bonen en wat gehakte dragon erover? Wij kennen nauwelijks restaurants waar dergelijk eerlijk Frans boerenvoedsel wordt geserveerd. Of het lekker is? Superzacht vlees, vol van smaak doordat het 48 uur lang op een zacht vuurtje is gegaard. Daarbij een fles fantastische, krachtige, ongefilterde (!) rode wijn (¤ 19,-!). De borden gaan smetteloos terug naar de keuken. Elke druppel smaakrijk vocht verdwijnt in het brood waarmee we de borden minu-tieus schoon poetsen.
Dan delen we één st marcellin, een klein romig kaasje. Er moet immers ruimte blijven voor het dessert: marquise van chocola. We hebben het hier wel eens gehad over chocoladebommen, rijk van smaak, met een hogere soortelijke dichtheid dan baksteen en eenzelfde effect op je maag. Dit is de überbom, een waterstofbom van chocola die uit bijna niets anders kan be-staan dan cacao en boter. "Een bek vol chocola", zo formuleert Hanneke de zaligheid exact. Bij de marquise komt een passend glaasje Pedro Ximinez, donkerbruine zoete sherry. Dan is het koffie met armagnac (¤ 4,-). De schade was met ¤ 120,- omgekeerd evenredig met de kwaliteit. Precies zoals we gewend zijn in la douce France. En ga nou niet allemaal tegelijk reserveren maar wacht nog een paar weekjes. Na de 9,5 van Johannes, afgelopen februari, kreeg Bouchon de Centre zo'n enorme piek. Gun haar wat tijd om bij te komen, dan gaan wij komende week snel nog een keertje. HOERA voor Hanneke!!
Bouchon du Centre: Falckstraat 3, Amsterdam, tel 020-3301128
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen