enquote:Op maandag 19 november 2007 20:28 schreef sinemet het volgende:
Maar wat vinden jullie nou van de Panasonic DMC FZ50? Is t een beetje een goeie camera voor een beginner?
Speel doorquote:Op maandag 19 november 2007 21:07 had Ouwesok daarop het volgende te melden vlak voor het topic in het slot viel:
[..]
Als je een beetje door het woud van instellingen heen kunt kijken zou ik niet weten waarom je niet met zo'n ding zou kunnen starten. Je kunt altijd kiezen hoeveel je de camera zelf laat beslissen en hoeveel je zelf wilt doen en in dat opzicht wijkt 'de grote Pany' niet af van alle andere camera's.
Welk eventueel probleem verwacht je zelf
Ik heb nu een Pentax K10D met een Sigma 17-70 lens, waar ik over het algemeen erg tevreden over ben, maar die ik gister toch vrijwel niet gebruikte, omdat de 1Ds zoveel lekkerder werkte en tóch meer mogelijkheden bood. Kan ik dit met een 5D benaderen, of moet ik tevreden zijn met mijn K10D en die kit uitbreiden?quote:Ik heb gister een dag met een Canon 1Ds Mark II mogen fotograferen, en ben helemaal verliefd geworden op die camera. Wat een kleuren! Wat een resolutie! Wat een gebruiksgemak! Echt een heerlijke camera om mee te werken. Nu ben ik maar een hobbyist, en heb ik geen duizenden euro's rondslingeren, dus weet ik dat deze camera voor mij geen realistische optie is. Maar de 5D wordt ook steeds goedkoper, en dat lijkt mij zo op het eerste gezicht best een goede tweede keus. Heeft iemand ervaring met deze camera? En ligt deze camera qua gebruik en beeldkwaliteit dichter bij de 1Ds of bij de 30D?
Even de vraag destilleren: Wat verwacht je meer van een fullframe dan van een APS-Cquote:Op maandag 19 november 2007 23:25 schreef Dalai_Lama het volgende:
Mijn vraag uit het oude topic:
[..]
Ik heb nu een Pentax K10D met een Sigma 17-70 lens, waar ik over het algemeen erg tevreden over ben, maar die ik gister toch vrijwel niet gebruikte, omdat de 1Ds zoveel lekkerder werkte en tóch meer mogelijkheden bood. Kan ik dit met een 5D benaderen, of moet ik tevreden zijn met mijn K10D en die kit uitbreiden?
Meer kwaliteit, al gaat het me niet alleen om de sensor, maar ook om de camera. Toen ik eenmaal een tijdje geschoten had met de 1Ds, voelde mij K10D aan als een stukje speelgoed, zo klein en licht was dat ding opeens. Ik heb dus liever een forse camera die lekker in de hand ligt. Daarnaast waren het vooral kleine verschillen die in het voordeel van de 1Ds lagen.quote:Op maandag 19 november 2007 23:49 schreef Ouwesok het volgende:
Even de vraag destilleren: Wat verwacht je meer van een fullframe dan van een APS-C
Ik wil toch meer in de studio fotograferen. Achitectuur niet echt, maar studio vind ik wel erg leuk om te doen. Ik wil dan vooral zo groot en zo scherp mogelijk, zodat ik een hoop vrijheid heb met nabewerken.quote:Dat hangt dus helemaal van je fotografische menu af oftewel wat fotografeer je en wat vergt dat van je camera. Heeft dat op dit moment nog de status 'ik fotografeer alles wat los en vast zit', wees dan heel blij me je K10D en leer daarmee gewoon je voorkeuren kennen.
Datzelfde geldt ook wanneer natuurfotografie je dingetje is, met name voor supertele en macrofotografie is de APS-C-sensor te kenschetsen als 'de verlosser'.
Gaat je voorkeur echter de kant op van veel studiowerk of architektuur (of ander groothoekgebonden vermaak), dan zou een fullframe een punt van overwegen kunnen worden. Groothoeken doen het op fullframe (of gewoon ouwerwets op kleinbeeldfilm) toch stukken lekkerder dan de wel sterk ingekorte APS-C-lensjes.
Dat weet ik, en over het algemeen ben ik ook zeer tevreden over mijn Pentax, maar ik heb toch het gevoel dat ik nét iets tekort kom. Eigenlijk wil ik gewoon de camera met de beste beeldkwaliteit buiten het professionele (E3000,- +) segment, en het liefst eentje met een forse, handzame body en ergonomisch meu.quote:Bedenk voor de ommezwaai wel dat zelfs met de huidige prijzen je voor één 5D een stuk of drie K10D's verslijt, en zo beroerd is een APS-C nou ook weer niet
Laat ik je een kleinigheid verraden: dat gevoel zal blijven en dat is gezond. Minstens net zo gezond als eerst eens in alle ernst en eerlijkheid te onderzoeken wat je met die K10D nou eigenlijk allemaal ontbeert, zeker wanneer fotografie niet een substantiele bron van inkomsten is. Je kan je zo ongeveer de schuldsanering inkopen aan mogelijkheden en toch nog steeds het gevoel hebben dat je nét iets tekort komt.quote:Op dinsdag 20 november 2007 10:01 schreef Dalai_Lama het volgende:
maar ik heb toch het gevoel dat ik nét iets tekort kom.
Ook al in de begroting meegenomen wat dat impliceert voor je lenzenquote:Eigenlijk wil ik gewoon de camera met de beste beeldkwaliteit buiten het professionele (E3000,- +) segment, en het liefst eentje met een forse, handzame body en ergonomisch meu.
Even vooropgesteld en vóór de verkeerde conclusie: Ik zeg niet dat ie het niet moet doen. Ik roep hooguit op tot een beetje nuchter nadenken, een EOS 5D wordt weliswaar goedkoper maar zit nog steeds op het prijsniveau 'bepaald geen kattedrek', waarin je je eigenlijk geen miskoop wilt riskeren en waarbij 'te zwaar gekocht' ook min of meer een vorm van een miskoop is. Als pro verdien je zo'n apparaat terug, schrijft hem af en beperkt het verlies tot een minimum of zet het om in winst, als hobbyist zit je met gebakken peren.quote:Op dinsdag 20 november 2007 11:28 schreef Vliegvrager het volgende:
Dit wordt niets. Ik kan de 'ikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhet' op kilometers afstand horen. Ouwesok kan zeggen wat ie wil, maar Dalai_Lama (je naamgever is het tegenbeeld van materialisme btw) gaat een FF camera kopen. Binnen een half jaar. En Sok gaat gelijk krijgen: het gevoel iets te missen gaat daar niet van weg. Maar dat zal D_L niet kunnen en willen toegeven, zelfs niet aan zichzelf. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als cognitieve dissonantie.
Wow, we krijgen psychologie op Fok!quote:Op dinsdag 20 november 2007 11:28 schreef Vliegvrager het volgende:
Dit wordt niets. Ik kan de 'ikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhet' op kilometers afstand horen. Ouwesok kan zeggen wat ie wil, maar Dalai_Lama (je naamgever is het tegenbeeld van materialisme btw) gaat een FF camera kopen. Binnen een half jaar. En Sok gaat gelijk krijgen: het gevoel iets te missen gaat daar niet van weg. Maar dat zal D_L niet kunnen en willen toegeven, zelfs niet aan zichzelf. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als cognitieve dissonantie.
Met een grip is de K10D niet veel kleiner/lichter meer, dus dat is makkelijk op te lossen. Ik weet alleen vrij weinig van welke lenzen op de Pentax het best zijn.quote:Op dinsdag 20 november 2007 11:03 schreef Ouwesok het volgende:
Laat ik je een kleinigheid verraden: dat gevoel zal blijven en dat is gezond. Minstens net zo gezond als eerst eens in alle ernst en eerlijkheid te onderzoeken wat je met die K10D nou eigenlijk allemaal ontbeert, zeker wanneer fotografie niet een substantiele bron van inkomsten is. Je kan je zo ongeveer de schuldsanering inkopen aan mogelijkheden en toch nog steeds het gevoel hebben dat je nét iets tekort komt.
tot zover de filosofische benadering]
Voor studio? Dan is de meerwaarde van FF beperkt. Echt groothoek zul je in een studio toch niet snel doen. Ook de ruisgvoeligheid speelt in de studio niet echt een rol. Blijven over bediening en opties, en Megapixels. Op dat gebied (deels smaak natuurlijk) geldt heel simpel: een duurdere camera kan meer en biedt (vaak) ook meer megapixels. Dan is het nog de afweging of dat meer waard is. Dat is persoonlijk. Als ik alleen of voornamelijk studiowerk zou doen, zou ik investeren in licht en een beetje in glas, en lekker met mijn oude 300D blijven schieten. Geen enkele dSLR komt in mijn ogen tekort onder de ideale omstandigheden van een studio. Maar he, als je de 12 MP van de 5D heel belangrijk vindt, kan dat voor jou natuurlijk heel anders liggen.quote:Op dinsdag 20 november 2007 16:13 schreef Dalai_Lama het volgende:
Dus, mijn vraag opnieuw: wat is de best mogelijke combinatie voor studiofotografie? Ik wil ivm nabewerking zo groot en scherp mogelijke foto's.
De 'oude' full-frame limited lenzen. Daar betaal je dan ook voor, iets van 700-1000 Euro per lens. Dit zijn primes. 77mm o.a., ideaal voor portretten.quote:Op dinsdag 20 november 2007 16:17 schreef Dalai_Lama het volgende:
[..]
Met een grip is de K10D niet veel kleiner/lichter meer, dus dat is makkelijk op te lossen. Ik weet alleen vrij weinig van welke lenzen op de Pentax het best zijn.
Met wat je nu hebt ga ik je een hele maffe suggestie doen.quote:Op dinsdag 20 november 2007 16:13 schreef Dalai_Lama het volgende:
Dus, mijn vraag opnieuw: wat is de best mogelijke combinatie voor studiofotografie? Ik wil ivm nabewerking zo groot en scherp mogelijke foto's.
Ik ken die lenzen niet, maar is dat vergelijkbaar met de L-lenzen van Canon? Dan vraag ik me namelijk af of het de investering waard is. Natuurlijk zijn die lenzen beter, en steviger gebouwd en lichtsterker etc. De vraag is alleen of je in studiofotografie het verschil wel terugziet in de foto. Als ik bij Canon (ja, dat ken ik nou eenmaal) kijk naar het verschil tussen de 35/2 en de 35/1.4L, dan is die laatste een veel betere lens. Maar op een studiofoto zul je toch verdomde goed moeten kijken om dat verschil eruit te kunnen halen. Als je dan weet dat de L ongeveer 5 keer zo duur is...quote:Op dinsdag 20 november 2007 17:10 schreef ultra_ivo het volgende:
[..]
De 'oude' full-frame limited lenzen. Daar betaal je dan ook voor, iets van 700-1000 Euro per lens. Dit zijn primes. 77mm o.a., ideaal voor portretten.
Neuh, die 2MP extra doet et em niet voor mij. Ik was alleen benieuwd in hoeverre de grootte van de sensor invloed had op de beeldkwaliteit, maar dat valt dus te verwaarlozen?quote:Op dinsdag 20 november 2007 16:55 schreef Vliegvrager het volgende:
Voor studio? Dan is de meerwaarde van FF beperkt. Echt groothoek zul je in een studio toch niet snel doen. Ook de ruisgvoeligheid speelt in de studio niet echt een rol. Blijven over bediening en opties, en Megapixels. Op dat gebied (deels smaak natuurlijk) geldt heel simpel: een duurdere camera kan meer en biedt (vaak) ook meer megapixels. Dan is het nog de afweging of dat meer waard is. Dat is persoonlijk. Als ik alleen of voornamelijk studiowerk zou doen, zou ik investeren in licht en een beetje in glas, en lekker met mijn oude 300D blijven schieten. Geen enkele dSLR komt in mijn ogen tekort onder de ideale omstandigheden van een studio. Maar he, als je de 12 MP van de 5D heel belangrijk vindt, kan dat voor jou natuurlijk heel anders liggen.
Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n fan van primes, al zijn ze scherper. Zijn er ook goede zoomlenzen die qua scherpte niet te veel afwijken?quote:Tot slot de scherpte. Dat is een kwestie van lenzen. Omdat je in de studio vrijwel altijd goed licht zult hebben, kun je het daar ook vrij simpel houden. De eenvoudige kitlenzen uit de starterskit maken prima foto's onder studio-omstandigheden. Wil je het nog iets beter, koop dan een paar eenvoudige primes [35-50-85 is een mooie combi voor modellenwerk met een APS-C, voor FF heb je het dan over 50-85-135]. Denk voor productfotografie aan een 35, 50 of 60macro en 100macro. Ook al schiet je nooit macro, de scherpte van macro primes is ideaal voor productfotografie.
WOW, die foto's zijn allemaal met de FZ50 gemaakt? DIe zijn mooi zeg.quote:Op maandag 19 november 2007 21:47 schreef dvr het volgende:
Sinemet: Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar van de camera's van dit type (bridge camera, prosumer compact) is de FZ50 waarschijnlijk degene die qua mogelijkheden en bediening het dichtst bij een spiegelreflex in de buurt komt. Dat maakt hem voor een beginner die serieus met fotografie aan de slag wil erg geschikt. Ik hoorde overigens een paar maanden geleden al geruchten over een opvolger die in aantocht zou zijn, misschien kun je even uitzoeken of daar al meer over bekend is. Ik zal je verder even verwijzen naar de Flickr-gallery van iemand die met de FZ50 al heel wat indrukwekkende foto's heeft gemaakt, zodat je kunt zien wat de mogelijkheden zoal zijn: http://www.flickr.com/search/?q=fz50&w=23683071%40N00
De grootte van de sensor heeft wel wat invloed, maar vooral op de ruisgevoeligheid. Onder de perfecte studio-omstandigheden is ruis hoe dan ook niet aan de orde.quote:Op dinsdag 20 november 2007 17:56 schreef Dalai_Lama het volgende:
[..]
Neuh, die 2MP extra doet et em niet voor mij. Ik was alleen benieuwd in hoeverre de grootte van de sensor invloed had op de beeldkwaliteit, maar dat valt dus te verwaarlozen?
Ja hoor, zeker bij goed licht is dat geen punt. Afgestopt zijn vrijwel alle lenzen vrij goed, en de betere zooms benaderen de scherpte van de primes wel. Ben alleen niet zo thuis in Pentaxt lenzen.quote:Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n fan van primes, al zijn ze scherper. Zijn er ook goede zoomlenzen die qua scherpte niet te veel afwijken?
Kijk, en dan vraag ik me dus ineens af of je serieus fullframe overweegt of dat het een gevalletje foolframe betreft. Je wilt uit uiterste aan kwaliteit en scherpte en wilt dat bereiken met wat bij onze zuiderburen wordt aangeduid als de bodem van een confituurpot waar je uitgerekend met Pentax toegang hebt tot de meest fraaie kwaliteitslenzen (zowel oud als nieuw)quote:Op dinsdag 20 november 2007 17:56 schreef Dalai_Lama het volgende:
Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n fan van primes, al zijn ze scherper. Zijn er ook goede zoomlenzen die qua scherpte niet te veel afwijken?
Mooie beeldspraak, maar ms een tikkie over the top: Voor het bedrag van een 5D (of de helft ervan) moet je bij meneer Pentax toch wel een zoomlensje kunnen kopen dat de kwaliteit van een prime onder ideale omstandigheden weet te benaderen?quote:Op dinsdag 20 november 2007 18:56 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Kijk, en dan vraag ik me dus ineens af of je serieus fullframe overweegt of dat het een gevalletje foolframe betreft. Je wilt uit uiterste aan kwaliteit en scherpte en wilt dat bereiken met wat bij onze zuiderburen wordt aangeduid als de bodem van een confituurpot waar je uitgerekend met Pentax toegang hebt tot de meest fraaie kwaliteitslenzen (zowel oud als nieuw)
Als je 2500 euro kwijt wilt en een moderne camera wilt die lekker stevig in de hand ligt, een met de 5D vergelijkbare resolutie heeft, met een uitstekende zoomlens voor studiowerk komt, live view voor statief-, macro- en portretwerk heeft, 4 aparte flitsgroepen kan aansturen, dan ligt binnenkort de Olympus E-3 kit met 12-60mm Zuiko lens (24-120mm eq.) in de winkel. Hij heeft eng-snelle en accurate autofocus, 3 stops beeldstabilisatie, 5 frames per seconde, mogelijkheid om vanaf je PC te bedienen, en je kunt er desgewenst ook in regen- en zandstormen mee fotograferen. Later uitbreiden met pittig geprijsde toplenzen (Zuiko/Leica) behoort tot de mogelijkheden. Het is wel het tegenovergestelde van fullframe, want Olympus werkt met sensoren die zelfs nog iets kleiner zijn dan APS-C. Tot 800 iso levert dat echter geen problemen op, en 1600 is vaak nog aanvaardbaar.quote:Op dinsdag 20 november 2007 16:13 schreef Dalai_Lama het volgende:
Ik wil gewoon weten welke kit -dus camera+lens- de beste kwaliteit biedt binnen een betaalbaar budget (ca. 2500-3000 euro).
Absoluutquote:Op dinsdag 20 november 2007 19:16 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Mooie beeldspraak, maar ms een tikkie over the top: Voor het bedrag van een 5D (of de helft ervan) moet je bij meneer Pentax toch wel een zoomlensje kunnen kopen dat de kwaliteit van een prime onder ideale omstandigheden weet te benaderen?
Ja, maar het is wel van iemand die weet wat 'ie doet en die er echt voor gaat zitten. En ik vermoed dat er voor iedere geslaagde foto van een torretje of vlieg zeker twintig foto's de prullenbak zijn ingegaanquote:Op dinsdag 20 november 2007 18:30 schreef sinemet het volgende:
WOW, die foto's zijn allemaal met de FZ50 gemaakt? DIe zijn mooi zeg.
Je hoeft mij niet te overtuigen van de superioriteit vanquote:Op dinsdag 20 november 2007 19:31 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
AbsoluutPentax heeft een aanbod dat niet in grootte uitblinkt maar waar weinig concessies zijn gedaan. Goed spul dus.
Maar als je toch leuke dingen in de studio wilt doen is het nog veel handiger om zo'n good-old 1.7/50 te kopen voor een paar losse tientjes die zo ontzettend goed is dat er simpelweg geen zoomding langszij komt. Die zijn optimum haalt daar waar bij die zoemlens de matige volle opening zit en die op een APS-C-sensor een hoekje van pakweg 280 haalt, ideaal voor portretjes dus.
Daar hoopte ik stilletjes wel een beetje opquote:en nee, ik ga niet berekenen hoeveel ouwe 50mm's je koopt voor een halve EOS5D
Ik kan niet met zooms werken. Van daar dat ik geen ervaring heb met Pentax zoomlenzen. Wel met primes.quote:Op dinsdag 20 november 2007 17:56 schreef Dalai_Lama het volgende:
Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n fan van primes, al zijn ze scherper. Zijn er ook goede zoomlenzen die qua scherpte niet te veel afwijken?
Bedankt voor je reply! Je moet gewoon denken: Nederlands prijs +15%.= Argentijnse prijs, Fuji heb ik hier trouwens nog niet gezien!quote:Op dinsdag 20 november 2007 11:34 schreef Vliegvrager het volgende:
@reem: het wordt lastig adviseren zonder de Argentijnse prijsniveaus te kennen. In het algemeen kan ik wel stellen dat de grote merken in dit segment allemaal fatsoenlijke camera's maken, maar of je daar nou veel aan hebt? Richt je vizier eens op Fuji of Olympus, die hebben vaak net wat betaalbaardere modellen, zonder dat je aan kwaliteit hoeft in te leveren tov bijv Nikon en Canon.
Over dat berovingsgevaar, geldt dat alleen camera's die 'hot' zijn of geldt dat alles dat maar een schijn van kostbaarheid over zich heeftquote:Op woensdag 21 november 2007 08:01 schreef reem het volgende:
[..]
Bedankt voor je reply! Je moet gewoon denken: Nederlands prijs +15%.= Argentijnse prijs, Fuji heb ik hier trouwens nog niet gezien!
Da's minderquote:Op woensdag 21 november 2007 17:13 schreef reem het volgende:
Alles wat eens schijn van kostbaarheid over zich heen heeft.
Je kunt het ook op de omgekeerde manier aanvliegen. Kijk eens rond waar het leukste goeie en toch goedkope glas op past, en koop de bijbehorende camera. Iets zegt me dat je bij een van de volgende merken uitkomt:quote:Op vrijdag 23 november 2007 13:55 schreef Vliegvrager het volgende:
Ik wel zelf ook eens wat vragen.
Ik overweeg de aanschaf van een analoge camera. Nou heb ik twee opties:
1. Een analoge Canon EOS. Voordeel is dat ik daar de lenzen van mijn digitale EOS (voorzover geschikt voor fullframe) op kan zetten.
2. een type waarvan veel goedkope lenzen te koop zijn.
Wat is wijsheid, en in geval 2, welk merk/type zou dat moeten zijn?
(optie 3 is mijn 30 jaar oude camera weer in gebruik nemen, dan moet ik even langs de fotozaak om te kijken wat voor glas daar op past. Het is een duistere el-cheapo cloon, ws gebaseerd op Pentax, maar dat zou ik na moeten laten kijken).
quote:Op vrijdag 23 november 2007 14:38 schreef Ouwesok het volgende:
Als we toch allemaal vragen gaan stellen: Noem mij eens een goeie reden om geen flitser van Sigma voor een digitale reflex te kopen
Ja, juist, dat was mijn optie 2 toch? Ikwist er alleen geen merken/types bij. Dus dank daarvoor alvastquote:Op vrijdag 23 november 2007 14:38 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Je kunt het ook op de omgekeerde manier aanvliegen. Kijk eens rond waar het leukste goeie en toch goedkope glas op past, en koop de bijbehorende camera. Iets zegt me dat je bij een van de volgende merken uitkomt:
- Pentax
-Olympus
- Nikon (MF-glas kost relatief weinig momenteel)
en dat was dus mijn optie 1, maar wat is er nou slimmer?quote:Overigens is een flimpjesEOS ook best een leuke methode voor de gelegenheidsfullframer. Voor de prijzen van hele fraaie filmpjesEOSsen hoef je het niet te laten
Gemeten aan de prijzen die er momenteel voor leuke filmpjesreflexen gevraagd worden is het zelfs nog een optie om zowel 1, 2 als 3 te doen. Er gaat toch niks boven keuze in het leven (kost alleen nogal wat ruimte)quote:Op vrijdag 23 november 2007 16:01 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Ja, juist, dat was mijn optie 2 toch? Ikwist er alleen geen merken/types bij. Dus dank daarvoor alvast
[..]
en dat was dus mijn optie 1, maar wat is er nou slimmer?
t zal 3 wel worden trouwens, ik kan toch geen afstand doen van t oude ding
Ik ga niet per se voor Canon. Canon is een van de opties omdat ik toch al EF-lenzen heb. Volgens mij heb ik dan niet zo gek veel aan de AE toch?quote:Op vrijdag 23 november 2007 16:59 schreef dvr het volgende:
Als je toch voor Canon gaat zou ik een echte mechanische nemen zoals de AE-1. Erg mooi in zwartGeen afgeragde natuurlijk, en ik zou voor de zekerheid toch de sluiter even laten nakijken om te zien of de tijden nog kloppen.
Ik hield al een slag om de armquote:Op vrijdag 23 november 2007 22:21 schreef Vliegvrager het volgende:
@ivo: Een filmpjes EOS 5 voor onder de 100 Euro is niet zo'n punt op marktplaats hoor, maar die M42 ga ik ook ff onthouden.
Helaas heb je 'Houten' gemist, daar verkocht één handelaar hele aardige spiegelreflexen, gebruiksklaar voor 40 eur per stuk. Op advertentiesites moet het voor een dergelijk bedrag ook best wel lukken.quote:Op vrijdag 23 november 2007 19:52 schreef Loontjah het volgende:
Budget: 50 euro
Formaat: Analoog / SLR
Doel: foto's voor cursus maken, beetje spelen met instellingen
Huidige camera: Fuji S5600, en Minolta Dynax 300si (wel SLR, maar automatisch)
Je hebt al goed vergelijkmateriaalquote:Kan ik bij rommelmarkten aan de camera zien of het om een SLR gaat, en dan ook instelbaar ?
quote:en Minolta Dynax 300si (wel SLR, maar automatisch)
Een schroefbak is inderdaad de ultieme manier van back-to-basic (qua kb-spiegelreflex dan)quote:Op vrijdag 23 november 2007 22:21 schreef Vliegvrager het volgende:
maar die M42 ga ik ook ff onthouden.
Ik had een [GEZ] advertentie staan op MP, en daar reageerde een man. Die had een EOS 500N. Die mocht ik overnemen voor 25 euro excl. Ik kreeg er ook een paar rolletjes bij. Deze zou ik maandag of dinsdag binnen krijgen. Goede deal?quote:Op zaterdag 24 november 2007 01:47 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Helaas heb je 'Houten' gemist, daar verkocht één handelaar hele aardige spiegelreflexen, gebruiksklaar voor 40 eur per stuk. Op advertentiesites moet het voor een dergelijk bedrag ook best wel lukken.
Ik kocht een paar jaar geleden al een EOS600 in nieuwstaat voor slechts vier tientjes
[..]
Je hebt al goed vergelijkmateriaal
[..]
Als er voor dat geld ook nog een zoemlensje op zit is het heel netjes. Een 500N heeft voldoende instelmogelijkheden om er hele gekke dingen mee te kunnen doen en van het aankoopbedrag koop je momenteel zo'n negen filmpjes en die verhouding heeft wel eens anders gelegen.quote:Op zondag 25 november 2007 11:51 schreef Loontjah het volgende:
[..]
Ik had een [GEZ] advertentie staan op MP, en daar reageerde een man. Die had een EOS 500N. Die mocht ik overnemen voor 25 euro excl. Ik kreeg er ook een paar rolletjes bij. Deze zou ik maandag of dinsdag binnen krijgen. Goede deal?
Dan is het wanneer alles een beetje naar behoren werkt een nette dealquote:Op zondag 25 november 2007 12:16 schreef Loontjah het volgende:
Vergeten te vermelden, er zit een 28-80mm op
Als je echt helemaal geen verstand hebt van camera's, lijkt de D40 mij een betere optie dan een Canon, aangezien die veel meer voorgekookte modes heeft en een veel toegankelijker menu. Je zou ook eens naar de Pentax K100D super kunnen kijken. Dat is ook een prachtige camera met een zeer goede beeldkwaliteit. Persoonlijk vind ik em beter dan de Nikon, maar de Nikon schiet net iets mooiere plaatjes met minder moeite.quote:Op maandag 26 november 2007 22:53 schreef Faja-Lobi het volgende:
Ik ben echt een leek en dus totaal geen verstand van camera's. Wat ik wel weet is wat ik graag wil. Een mooi spiegelreflex cameraatje voor huis, tuin en keuken gebruik. Dus foto's van de kinderen, vakanties, all kinds of daily use. Ik wil er ook max 500 euro aan uitgeven maar misschien als ik eenmaal de smaak te pakken heb er wat meer mee doen (puur hobby materiaal) dus evt ook uit te breiden.
Waarom vind je dat je meer voorgekookte modes moet hebben als je geen verstand hebt van camera's?quote:Op dinsdag 27 november 2007 07:49 schreef Dalai_Lama het volgende:
[..]
Als je echt helemaal geen verstand hebt van camera's, lijkt de D40 mij een betere optie dan een Canon, aangezien die veel meer voorgekookte modes heeft en een veel toegankelijker menu. Je zou ook eens naar de Pentax K100D super kunnen kijken. Dat is ook een prachtige camera met een zeer goede beeldkwaliteit. Persoonlijk vind ik em beter dan de Nikon, maar de Nikon schiet net iets mooiere plaatjes met minder moeite.
Wat Ynske zegt. Je mag aannemen dat iemand die een SLR wil gaan kopen bereid en van plan is zich te gaan verdiepen in die camera. Anders kan die persoon beter een compact kopen nietwaar?quote:Op dinsdag 27 november 2007 07:49 schreef Dalai_Lama het volgende:
[..]
Als je echt helemaal geen verstand hebt van camera's, lijkt de D40 mij een betere optie dan een Canon, aangezien die veel meer voorgekookte modes heeft en een veel toegankelijker menu. Je zou ook eens naar de Pentax K100D super kunnen kijken. Dat is ook een prachtige camera met een zeer goede beeldkwaliteit. Persoonlijk vind ik em beter dan de Nikon, maar de Nikon schiet net iets mooiere plaatjes met minder moeite.
Ik wil graag een digitale spiegel reflex.quote:Op dinsdag 27 november 2007 08:04 schreef Ynske het volgende:
[..]
Waarom vind je dat je meer voorgekookte modes moet hebben als je geen verstand hebt van camera's?
T lijkt mij juist zo dat als je een camera koopt, je de menu's gaat uitproberen en jezelf ontwikkelen. ipv gebruik te maken van de standaard standen van de camera. In mijn ogen kun je dan ook net zo goed een compact kopen.
Faja, wil je een digitale of een analoge slr?
Mocht je richting canon en digitaal kijken is misschien de 350D iets voor je. Deze is nu met kitlens voor469 euro te krijgen.
Een vriend van mij heeft de Nikon D200 (o.a.) en daar heb ik al een aantal keren gebruik van mogen maken. Het is alleen dusdanig prijzig dat ik het er niet voor over heb. Maar zelf heb ik een compact cameraatje, Ixus van Canon, en ik vind de foto's van de spiegelreflex gewoon veel mooier. Ook het vergroten ervan van de grootouders komt beter tot zijn recht (vind ik).quote:Op dinsdag 27 november 2007 08:30 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Wat Ynske zegt. Je mag aannemen dat iemand die een SLR wil gaan kopen bereid en van plan is zich te gaan verdiepen in die camera. Anders kan die persoon beter een compact kopen nietwaar?
@Faja-Lobi: de instapmodellen van de Canon, Nikon, Pentax, Olympus en Sony zijn allemaal prima in orde. Welke je het meest in orde vindt, hangt af van je voorkeuren. Voor de allerbreedste keuze aan lenzen moet je bij Nikon en Canon zijn, maar voor 99 van de 100 fotografen is dat een overdaad die ze nooit gebruiken. (Enige uitzondering is de Nikon D40, die niet alle Nikon lenzen accepteert) Features als sensorcleaning zijn leuke extra's, maar niet direct van doorslaggevend belang. Gebruiksgemak en hoe ie in de hand ligt, kunnen dat wel zijn, dus ga naar een winkel en pak ze allemaal eens vast. Dat is ms nog wel het allerbelangrijkste.
Bespaar tips:Koop het een-na-laatste model, dat scheelt behoorlijk (dus bijv de Canon 350D ipv de 400D) Reken het prijsverschil tussen body en kit uit en kijk of je de kitlens voor minder op marktplaats kan vinden. Vraag je nog eens af of je zeker weet dat je een SLR wilt en waarom. Voor huis-, tuin- en keukengebruik zijn er compacts die voor minder geld meer presteren.
Dan zou ik iig kijken richting een iets ouder model dus bv de 350 ipv de 400 van canon.quote:Op dinsdag 27 november 2007 10:18 schreef Faja-Lobi het volgende:
[..]
Ik wil graag een digitale spiegel reflex.
Ik woon in de hoofdstad maar van spelen met de camera van een ander komt voorlopig denk ik weinig terecht (binnen nu en heel snel bevallen). Maar Canon en Nikon zijn denk ik wel de betere merken de 350 van Canon is zelfs bekroond tot camera van het jaar 2005/2006 las ik net ergens.quote:Op dinsdag 27 november 2007 10:26 schreef Ynske het volgende:
[..]
Dan zou ik iig kijken richting een iets ouder model dus bv de 350 ipv de 400 van canon.
weet niet waar je woont, maar misschien valt t te regelen dat je er eens mee mag spelen van iemand.
ik heb m zelf iig ook.
tuurlijk kun je ook naar andere merken kijken, en ook hier weer naar het iets oudere model. scheelt behoorlijk.
Wat je hier noemt zijn analoge spiegelreflexcamera's.quote:Op maandag 26 november 2007 22:53 schreef Faja-Lobi het volgende:
Aangezien ik nog niet helemaal overtuigd ben van de Nikon D40 heb ik nu even zitten kijken op de site van kieskeurig naar de Canon. Wie o wie heeft er 1 en kan me vertellen hoe of die is in gebruik en wie kan me vertellen wat zoal het verschil is.
De Canon EOS 30V Date
http://www.kieskeurig.nl/(...)C1256EFE003E1485.htm
De Canon EOS 300X
http://www.kieskeurig.nl/(...)C1256F16004E64E2.htm
De Canon EOS 3000V
http://www.kieskeurig.nl/(...)1256DCA0055B9D8.htm#
Ik ben echt een leek en dus totaal geen verstand van camera's. Wat ik wel weet is wat ik graag wil. Een mooi spiegelreflex cameraatje voor huis, tuin en keuken gebruik. Dus foto's van de kinderen, vakanties, all kinds of daily use. Ik wil er ook max 500 euro aan uitgeven maar misschien als ik eenmaal de smaak te pakken heb er wat meer mee doen (puur hobby materiaal) dus evt ook uit te breiden.
Wie kan me helpen? Ik heb namelijk geen idee waar ik zoal op moet letten en wat een goed merk camera is. Veel mensen in mijn omgeving zweren bij een Nikon maar ik sta open voor andere suggesties.
quote:Op dinsdag 27 november 2007 10:21 schreef Faja-Lobi het volgende:
[..]
Een vriend van mij heeft de Nikon D200 (o.a.) en daar heb ik al een aantal keren gebruik van mogen maken. Het is alleen dusdanig prijzig dat ik het er niet voor over heb. Maar zelf heb ik een compact cameraatje, Ixus van Canon, en ik vind de foto's van de spiegelreflex gewoon veel mooier. Ook het vergroten ervan van de grootouders komt beter tot zijn recht (vind ik).
Wat is volgens jou dan een high-end compact? Bij mij valt de Ixus daar namelijk niet onder. Het is een leuk cameraatje en maakt mooie foto's maar niet van de kwaliteit die ik graag zou willen.quote:Op dinsdag 27 november 2007 12:19 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Ja, het verschil tussen een D200 en een Ixus kan indrukwekkend zijn, zeker als er goed glas op die D200 zit, en nee, ik ben er niet op uit om je de SLR uit je hoofd te praten. Het is alleen dat je zo vaak ziet dat mensen een bak geld uitgeven om 'nu eindelijk eens een goede camera te kopen' en dan toch niet hebben wat ze eigenlijk zochten. DSLRs zijn zonder meer goede camera's, maar veel minder praktisch dan compacts, en het kwaliteitsverschil tussen een instap DSLR-kit en een high-end compact is bescheiden.
Nee, de ixus niet idd, denk in de richting van een Fuji S5600/5700 danwel S6500, Canon Powershot S3/S5, Sony H-serie, Olympus mu550.quote:Op dinsdag 27 november 2007 12:57 schreef Faja-Lobi het volgende:
[..]
Wat is volgens jou dan een high-end compact? Bij mij valt de Ixus daar namelijk niet onder. Het is een leuk cameraatje en maakt mooie foto's maar niet van de kwaliteit die ik graag zou willen.
Is dat hetzelfde als p-draad? Krijg wel de indruk als ik de advertenties zo zie.quote:Op vrijdag 23 november 2007 23:20 schreef ultra_ivo het volgende:
Van M42 spul heb ik nog een forse gereedschapskist vol.
Kijk voor de bedoelde compactcamera's eens een eindje terug in deze topicreeks. Daar komen een heleboel leuke maar vooral veelzijdige compacten langs die kwalitatief bijzonder aardige plaatjes opleveren.quote:Op dinsdag 27 november 2007 12:57 schreef Faja-Lobi het volgende:
[..]
Wat is volgens jou dan een high-end compact? Bij mij valt de Ixus daar namelijk niet onder. Het is een leuk cameraatje en maakt mooie foto's maar niet van de kwaliteit die ik graag zou willen.
welke redenen kwam hij dan mee aan?quote:Op dinsdag 27 november 2007 13:18 schreef tgs. het volgende:
Ik zat van de week bij zo een foto-dealer rond te kijken en zat eigenlijk stiekum te loeren naar een Nikon alleen de verkoper wist me met hele goede redenen een Canon aan te raden. Ik heb het nog even aangekeken maar twijfel nu heel erg of ik niet gewoon voor een Canon moet gaan ipv een Nikon. Iemand?
Ik ben ineens ook erg benieuwd naar die goeie reden (waarbij geldt dat als de verkoper iets zegt dat dat dan niet gelijk is aan wat hij bedoelt)quote:Op dinsdag 27 november 2007 13:18 schreef tgs. het volgende:
Ik zat van de week bij zo een foto-dealer rond te kijken en zat eigenlijk stiekum te loeren naar een Nikon alleen de verkoper wist me met hele goede redenen een Canon aan te raden. Ik heb het nog even aangekeken maar twijfel nu heel erg of ik niet gewoon voor een Canon moet gaan ipv een Nikon. Iemand?
Ze staan beide goed bekend, de Panasonic heeft de naam wat ruisgevoeliger te zijn, maar overall zullen ze elkaar niet veel ontlopen. Ga ze in ieder geval beide eens vasthouden. Bedieningsgemak en 'vasthoudbaarheid' kunnen net het verschil maken.quote:Op dinsdag 27 november 2007 18:47 schreef St.Germain het volgende:
Welk toestel is volgens de kenners het beste:
- Panasonic Lumix DMC-FZ8
- Sony cybershot DSC-H9
Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar de panasonic, vooral omdat sony geen raw-bestanden ondersteunt. Alleen jammer dat het lcd scherm bij de panasonic vast is, wat bij de sony h9 niet het geval is.quote:Op dinsdag 27 november 2007 19:12 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Ze staan beide goed bekend, de Panasonic heeft de naam wat ruisgevoeliger te zijn, maar overall zullen ze elkaar niet veel ontlopen. Ga ze in ieder geval beide eens vasthouden. Bedieningsgemak en 'vasthoudbaarheid' kunnen net het verschil maken.
Als je je alleen beperkt tot de voorgekookte programma's wel, ja. Maar de Nikon D40 heeft juist een hele goede combi van 'scene modes' en (half) handmatige instellingen. Bovendien biedt de D40 heel veel in camera uitleg over wat verschillende instellingen doen/zijn, dus is het volgens mij de beste spiegelreflex voor een leek die wil leren met zijn diafragmawaarde en sluitertijd wil spelen. Ik doelde dus eigenlijk meer op de mogelijkheden tot groei die de D40 biedt dan de hoeveelheid voorgekookte programma's. Dit hebben de spiegelreflexen van Canon en Pentax natuurlijk ook wel, maar het is allemaal net wat makkelijker en overzichtelijker bij de D40/quote:Op dinsdag 27 november 2007 08:30 schreef Vliegvrager het volgende:
Wat Ynske zegt. Je mag aannemen dat iemand die een SLR wil gaan kopen bereid en van plan is zich te gaan verdiepen in die camera. Anders kan die persoon beter een compact kopen nietwaar?
Dit is inderdaad heel belangrijk. Je kunt wel een geweldige camera kopen, maar als ie niet lekker in de hand ligt is het nog steeds niet fijn fotograferen. Ik vond de 400D van Canon bijvoorbeeld veel te klein en licht, maar het is wel een hele goede camera.quote:@Faja-Lobi: de instapmodellen van de Canon, Nikon, Pentax, Olympus en Sony zijn allemaal prima in orde. Welke je het meest in orde vindt, hangt af van je voorkeuren. Voor de allerbreedste keuze aan lenzen moet je bij Nikon en Canon zijn, maar voor 99 van de 100 fotografen is dat een overdaad die ze nooit gebruiken. (Enige uitzondering is de Nikon D40, die niet alle Nikon lenzen accepteert) Features als sensorcleaning zijn leuke extra's, maar niet direct van doorslaggevend belang. Gebruiksgemak en hoe ie in de hand ligt, kunnen dat wel zijn, dus ga naar een winkel en pak ze allemaal eens vast. Dat is ms nog wel het allerbelangrijkste.
Misschien is dee Fuji S9600 iets voor je. Geen draaibaar LCD-scherm, maar wél eentje die je kunt kantelen. Verder een iets beperktere zoom (10,9 vs. 12), maar dat is denk ik verwaarloosbaar. Wel een redelijke groothoek (28mm), goede resolutie (9mp) en nette prestaties met hoge ISO.quote:Op dinsdag 27 november 2007 19:24 schreef St.Germain het volgende:
[..]
Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar de panasonic, vooral omdat sony geen raw-bestanden ondersteunt. Alleen jammer dat het lcd scherm bij de panasonic vast is, wat bij de sony h9 niet het geval is.
Weet iemand een gelijkaardig toestel (panasonic) waarbij het lcd scherm wel verdraaibaar is?
dat is jouw persoonlijke mening. Iets wat ik totaal net met je eens bent. Als je wilt beginnen met een SLR kan dat met iedere camera, oefening baart kunst. en daar heb je geen camera voor nodig die zoals jij t noemt in de camera uitlegt. daar bestaat een handleiding voorquote:Op dinsdag 27 november 2007 22:37 schreef Dalai_Lama het volgende:
[..]
Als je je alleen beperkt tot de voorgekookte programma's wel, ja. Maar de Nikon D40 heeft juist een hele goede combi van 'scene modes' en (half) handmatige instellingen. Bovendien biedt de D40 heel veel in camera uitleg over wat verschillende instellingen doen/zijn, dus is het volgens mij de beste spiegelreflex voor een leek die wil leren met zijn diafragmawaarde en sluitertijd wil spelen. Ik doelde dus eigenlijk meer op de mogelijkheden tot groei die de D40 biedt dan de hoeveelheid voorgekookte programma's. Dit hebben de spiegelreflexen van Canon en Pentax natuurlijk ook wel, maar het is allemaal net wat makkelijker en overzichtelijker bij de D40/.
Sure, maar het is, zeker een leek, handig om een geheugensteuntje in de camera te hebben, want je neemt niet altijd de handleiding mee (die bij Canon en Nikon volgens mij alleen op de CD-Rom staat..). Daarom is het makkelijk dat je camera laat zien wat er gebeurt wanneer je bv. de diafragma-opening groter of kleiner maakt aan de hand van voorbeelden. Het is een klein detail, maar voor iemand die dit soort dingen absoluut niet weet best handig.quote:Op woensdag 28 november 2007 06:58 schreef Ynske het volgende:
[..]
dat is jouw persoonlijke mening. Iets wat ik totaal net met je eens bent. Als je wilt beginnen met een SLR kan dat met iedere camera, oefening baart kunst. en daar heb je geen camera voor nodig die zoals jij t noemt in de camera uitlegt. daar bestaat een handleiding voor
de diafragmaopening kun je op een canon ook gewoon bekijken.quote:Op woensdag 28 november 2007 10:01 schreef Dalai_Lama het volgende:
[..]
Sure, maar het is, zeker een leek, handig om een geheugensteuntje in de camera te hebben, want je neemt niet altijd de handleiding mee (die bij Canon en Nikon volgens mij alleen op de CD-Rom staat..). Daarom is het makkelijk dat je camera laat zien wat er gebeurt wanneer je bv. de diafragma-opening groter of kleiner maakt aan de hand van voorbeelden. Het is een klein detail, maar voor iemand die dit soort dingen absoluut niet weet best handig.
Nogmaals in jouw ogen is de D40 een beter toestel, in mijn ogen boeit t echt niet of je voor de D40 gaat of bv de 350Dquote:Oefening baart kunst, ja. Maar met die instelling kun je een leek ook een D300 of 5D aansmeren. Het ging er toch om wat de meest toegankelijke DSLR was voor een leek? In dat geval heeft de D40 in mijn ogen net een klein streepje voor op de andere instapmodellen vanwege zijn menu, dat wennen aan en groeien in fotografie heel makkelijk maakt. En dat is toch wat een leek nodig heeft?
dat kanquote:Bovendien vind ik zelf de K100D super een mooiere camera om mee te beginnen, maar dan is het inderdaad wel nodig de handleiding eerst te lezen.
Sorry, maar ik vind dit een onzinnig argument. Als je een dSLR koopt, doe je dat voor langere tijd, en je zit bovendien voor ws nog langere tijd vast aan het merk omdat je een verzameling glaswerk opgebouwd hebt. Om die keuze te baseren op iets wat 'best handig is in het begin', vind ik niet slim. Kijk naar de features, kijk naar de hanteerbaarheid, kijk naar de prijs en maak je keuze.quote:Op woensdag 28 november 2007 10:01 schreef Dalai_Lama het volgende:
[..]
Sure, maar het is, zeker een leek, handig om een geheugensteuntje in de camera te hebben, want je neemt niet altijd de handleiding mee (die bij Canon en Nikon volgens mij alleen op de CD-Rom staat..). Daarom is het makkelijk dat je camera laat zien wat er gebeurt wanneer je bv. de diafragma-opening groter of kleiner maakt aan de hand van voorbeelden. Het is een klein detail, maar voor iemand die dit soort dingen absoluut niet weet best handig.
Wat denk je van een Canon Powershot G9 t.o.v. de S5?quote:Op dinsdag 27 november 2007 13:07 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Nee, de ixus niet idd, denk in de richting van een Fuji S5600/5700 danwel S6500, Canon Powershot S3/S5, Sony H-serie, Olympus mu550.
Ze hebben bij dpreview.net beide camera's (G9 en Panasonic Lumix DMC-FZ18) getestquote:Op woensdag 28 november 2007 16:16 schreef Faja-Lobi het volgende:
Vliegvrager is dit een goede camera?
Panasonic Lumix DMC-FZ18 Zwart
http://www.fotokonijnenbe(...)php?id_product=49348
Volgens mij bedoel je gewildquote:Op woensdag 28 november 2007 16:16 schreef Boy_Snakeye het volgende:
Ik heb al een hele lange interesse in fotografie, maar het geld was altijd een punt waardoor ik nooit echt deze interesse heb doorgezet.![]()
Nou is de tijd daar dat het geld niet zo' n heel groot punt meer is en ben ik een beetje aan het rondkijken wat nou een interessante camera is.
Ik heb altijd een oogje gehad op de 350D. Ga zoiets natuurlijk niet nieuw kopen en dus heb ik een beetje op marktplaats gekeken. Nou blijkt die camera heel gewillig, waardoor de prijs toch aardig hoog blijft. Nou zag ik ook een 300D voorbij komen. Die liggen toch mooi in het budget. Nou is mijn vraag of dit een goede camera is voor een beginnende "fotograaf"?![]()
Of liggen de kwaliteitsverschillen tussen de 300D en de 350D zover dat het toch beter is 200 euro meer te besteden en de 350D aan te schaffen?
Zijn er troiuwens uberhaupt nog wel lenzen te krijgen voor de camera's of is alles overgestapt naar de 400D?
En weet iemand toevallig nog een goede site over informatie over lenzen, want dat is iets waar ik nog niet helemaal in verdiept heb.....
Bedankt alvast
Dat lijkt me inderdaad heel verstandig. Als je je eerst inleest voor je wat koopt, kun je ook al een beetje bedenken wat je wilt en wat je nodig hebt. Ik zou ook eens de topics hier in FOT in de gaten houden, daar komt vaak erg veel nuttige informatie voorbij. Vooral de serie "Het grote lenzentopic" is erg interessant wat lenzen betreft, ook de eerdere delen.quote:Op woensdag 28 november 2007 16:16 schreef Boy_Snakeye het volgende:
Zijn er troiuwens uberhaupt nog wel lenzen te krijgen voor de camera's of is alles overgestapt naar de 400D?
En weet iemand toevallig nog een goede site over informatie over lenzen, want dat is iets waar ik nog niet helemaal in verdiept heb.....
Bedankt alvast
Dat is waar, aan de andere kant kost een 300D tweedehands ongeveer even veel als een stevige compactcamera.quote:Op woensdag 28 november 2007 17:36 schreef Elefes het volgende:
[..]
Compacts kunnen vaak ook veel en zijn ideaal om mee te beginnen.
Dat zou kunnenquote:Op woensdag 28 november 2007 17:46 schreef L0we het volgende:
[..]
Dat is waar, aan de andere kant kost een 300D tweedehands ongeveer even veel als een stevige compactcamera.
Oeps, dat bedoelde ikquote:
Bedankt voor de linkquote:Een nieuwer model is meestal wel beter dan het oudere model, maar volgens mij heb je aan de 300D geen slechte camera. Zeker als je net nieuw bent in de dSLR markt lijkt me dat een prima camera om mee te beginnen. Canon gebruikt het EF(-S) systeem, en daar kunnen de meeste moderne canon-camera's mee overweg.
Wikipedia over lenzen
Heb dat topic weleens doorgelopen, maar omdat ik niet echt thuis ben weet niet ik ook niet wat het betekent als een lens zoveel mm heeft.quote:Op woensdag 28 november 2007 17:36 schreef Elefes het volgende:
[..]
Dat lijkt me inderdaad heel verstandig. Als je je eerst inleest voor je wat koopt, kun je ook al een beetje bedenken wat je wilt en wat je nodig hebt. Ik zou ook eens de topics hier in FOT in de gaten houden, daar komt vaak erg veel nuttige informatie voorbij. Vooral de serie "Het grote lenzentopic" is erg interessant wat lenzen betreft, ook de eerdere delen.
Heb ooit een keer een kodak gekocht 3MP, niet veel bijzonders. Wel eens wat leuke foto's kunnen maken zoals deze:quote:Heb je trouwens nu ook al een camera, of helemaal nog niets om te fotograferen?
Ja, volgens mij verschillen de prijzen met een 2e hands dSLR dan niet veel meer.quote:Ik zou sowieso ook eens nadenken over de voor- en nadelen van een spiegelreflexcamera, compacts kunnen vaak ook veel en zijn ideaal om mee te beginnen.
Als ik jou was zou ik beginnen met een boek lenen / kopen over fotografie. Als je begint aan een spiegelreflexcamera is het eigenlijk een must om de basisbeginselen van fotografie te kennen. Anders kan je net zo goed een compactcamera nemen vind ik. Uiteindelijk is het niet de camera die de foto maakt, maar juist jijzelf.quote:Op woensdag 28 november 2007 19:29 schreef Boy_Snakeye het volgende:
Heb dat topic weleens doorgelopen, maar omdat ik niet echt thuis ben weet niet ik ook niet wat het betekent als een lens zoveel mm heeft.
[..]
Heb ooit een keer een kodak gekocht 3MP, niet veel bijzonders. Wel eens wat leuke foto's kunnen maken zoals deze:
[ afbeelding ]
[..]
Hou er bij aanschaf van een tweedehands digitale reflex rekening mee dat ze nogal wat bewegende onderdelen hebben en daarom slijtagegevoelig zijn. In de tijd dat die dingen nog op filmpjes liepen ging een spiegelreflex met gemak twintig jaar mee, de digitale reflexen lijken me niet zo'n lang leven beschoren, er wordt gewoon veel meer mee gefotografeerd.quote:Op woensdag 28 november 2007 17:46 schreef L0we het volgende:
[..]
Dat is waar, aan de andere kant kost een 300D tweedehands ongeveer even veel als een stevige compactcamera.
De G9 is een ander type camera, oogt veel bescheidener en heeft minder zoom. Optisch is ie erg goed, maar dat is de S5 ook. Het is eigenlijk gewoon net welk type je aanspreekt en wat er lekker in de hand ligt. . Beide Camera's hebben overigens een voorganger (S3, G7) op de markt die goedkoper is en zeker niet slechter.quote:Op woensdag 28 november 2007 16:11 schreef Faja-Lobi het volgende:
[..]
Wat denk je van een Canon Powershot G9 t.o.v. de S5?
Veel verstandige dingen zijn inmiddels al gezegd. Ik voeg alleen nog even de belangrijkste verschillen tussen de 300D en de 350D toe:quote:Op woensdag 28 november 2007 16:16 schreef Boy_Snakeye het volgende:
Of liggen de kwaliteitsverschillen tussen de 300D en de 350D zover dat het toch beter is 200 euro meer te besteden en de 350D aan te schaffen?
Het is de vraag of dat 200 euro verschil rechtvaardigd.quote:Op donderdag 29 november 2007 07:47 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Veel verstandige dingen zijn inmiddels al gezegd. Ik voeg alleen nog even de belangrijkste verschillen tussen de 300D en de 350D toe:De 300 is een stuk groter, en dan bedoel ik echt een stuk De 300 is traahaag met wegschrijven en terughalen naar en van het kaartje De 300 ruist veel meer bij hoge ISO
De G9 heeft 12.1 mpixels en de S5 8.0 zit daar dan niet veel verschil in?quote:Op donderdag 29 november 2007 07:36 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
De G9 is een ander type camera, oogt veel bescheidener en heeft minder zoom. Optisch is ie erg goed, maar dat is de S5 ook. Het is eigenlijk gewoon net welk type je aanspreekt en wat er lekker in de hand ligt. . Beide Camera's hebben overigens een voorganger (S3, G7) op de markt die goedkoper is en zeker niet slechter.
Ik zeg ook nergens dat dat 200 E verschil rechtvaardigt. Dat is voor iedereen verschillend, ik som alleen de feitelijke verschillen op. De schrijfsnelheid en ruisgevoeigheid zijn bij normaal gebruik geen probleem, maar concerten en bruiloften moet je met een 300D maar even uit je hoofd zetten. De grootte is voor de 1 een voordeel, voor de ander een nadeel. Ik zou zelf niet kunnen wennen aan de miniatuurtjes die de 350 en de 400 zijn vergeleken bij de 300.quote:Op donderdag 29 november 2007 09:11 schreef L0we het volgende:
[..]
Het is de vraag of dat 200 euro verschil rechtvaardigd.
de 300 kan een stuk groter zijn, maar dat vind ik persoonlijk prettiger vasthouden.
De traagheid bij het wegschrijven en terughalen heb ik bij mijn camera ook, je moet er even aan wennen, maar er is goed mee te leven.
Hogere isowaarden dan 200 gebruik ik zelf bijna nooit, en ik zou ook geen ¤200 neerleggen voor betere prestaties.
Kortom, het is heel erg afhankelijk van de eisen die je aan een camera stelt, en wat je budget is.
In eerste instantie wil ik ook niet achter elkaar foto's gaan maken. Dus het wegschrijven is nog niet zo van belang. Daar valt ook, wat net is gezegd, mee te leven.quote:Op donderdag 29 november 2007 10:01 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Ik zeg ook nergens dat dat 200 E verschil rechtvaardigt. Dat is voor iedereen verschillend, ik som alleen de feitelijke verschillen op. De schrijfsnelheid en ruisgevoeigheid zijn bij normaal gebruik geen probleem, maar concerten en bruiloften moet je met een 300D maar even uit je hoofd zetten. De grootte is voor de 1 een voordeel, voor de ander een nadeel. Ik zou zelf niet kunnen wennen aan de miniatuurtjes die de 350 en de 400 zijn vergeleken bij de 300.
Ik ben zelf toevallig tegen mijn 300D aangelopen en had geluk: was van een oud vrouwtje geweest en had altijd binnen gestaan. Als ik niet tegen een 300 was aangelopen, was het vrijwel zeker geen Canon geworden.
Ja en nee. Megapixels zijn op zichzelf goed voor de kwaliteit van je foto (hogere resolutie), maar in hun haast om elkaar te overtroeven in de megapixel race, 'vergeten' fabrikanten nogal eens dat het proppen van meer megapixels op een even grote sensor zijn beperkingen heeft. Lees dit maar eens Nu geloof ik, maar dat weet ik niet zeker Sok, help! dat de G-serie iets grotere sensoren heeft, dus dan zou ie meer megapixels aan moeten kunnen.quote:Op donderdag 29 november 2007 09:59 schreef Faja-Lobi het volgende:
[..]
De G9 heeft 12.1 mpixels en de S5 8.0 zit daar dan niet veel verschil in?
Het is toch hoe meer mpixels hoeveel beter de kwaliteit van de foto?
Nee, juist niet. 6 megapixels is meestal ruim voldoende. Vaak wordt het gebruikt als verkooppraatje. De sensor die in de camera zit wordt niet groter, alleen het aantal megapixels. Doordat er meer megapixels uit dezelfde grootte van de sensor moet komen heb je per pixel minder licht, wat er voor zorgt dat de signalen digitaal versterkt moeten worden wat weer voor extra ruis zorgt.quote:Op donderdag 29 november 2007 09:59 schreef Faja-Lobi het volgende:
[..]
De G9 heeft 12.1 mpixels en de S5 8.0 zit daar dan niet veel verschil in?
Het is toch hoe meer mpixels hoeveel beter de kwaliteit van de foto?
Alle foto's op mijn site zijn gemaakt met een 300D. Daar zul je geen ruis op zien. Die ruis begint pas bij 400 ISO (okay bij 200, maar dan moet je op 100% kijken om het zelfs maar te kunnen zien). De vraag die je je moet stellen is of je vaak in situaties met weinig licht zult fotograferen (concerten, bruiloften, kerken) en of je bereid bent daar lichtsterke lenzen voor aan te schaffen. Die zijn wat duurder, maar hoeven niet gelijk peperduur te zijn.quote:Op donderdag 29 november 2007 10:15 schreef Boy_Snakeye het volgende:
[..]
In eerste instantie wil ik ook niet achter elkaar foto's gaan maken. Dus het wegschrijven is nog niet zo van belang. Daar valt ook, wat net is gezegd, mee te leven.
Ruis is iets wat ik niet wil hebben. Als je soms kijkt in FOT hoe mooi sommige foto's zijn, dan heb ik het gevoel "Dat moet ik ook", dus dan zou de 350 voor mij een betere keus zijn. Ik ga eens op zoek naar wat foto's die met de 350 en de 300 zijn gemaakt.
En dat de 300 groter is, tja, sowieso is alles groter dan wat ik tot nu toe in mijn handen heb gehad. Dus het zal toch wennen zijn, welke ik ook zal aanschaffen.
300D: http://www.dpreview.com/gallery/canoneos300d_samples/quote:Op donderdag 29 november 2007 10:15 schreef Boy_Snakeye het volgende:
[..]
Ruis is iets wat ik niet wil hebben. Als je soms kijkt in FOT hoe mooi sommige foto's zijn, dan heb ik het gevoel "Dat moet ik ook", dus dan zou de 350 voor mij een betere keus zijn. Ik ga eens op zoek naar wat foto's die met de 350 en de 300 zijn gemaakt.
Ik zal in eerste instantie buiten gaan fotograferen. Ben altijd een "sucker" voor lucht geweest. Hoe het soms 's avonds over 's morgens eruit kan zien fascinerend uitzien en wil ik eindelijk eens goed vastleggen.quote:Op donderdag 29 november 2007 10:21 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Alle foto's op mijn site zijn gemaakt met een 300D. Daar zul je geen ruis op zien. Die ruis begint pas bij 400 ISO (okay bij 200, maar dan moet je op 100% kijken om het zelfs maar te kunnen zien). De vraag die je je moet stellen is of je vaak in situaties met weinig licht zult fotograferen (concerten, bruiloften, kerken) en of je bereid bent daar lichtsterke lenzen voor aan te schaffen. Die zijn wat duurder, maar hoeven niet gelijk peperduur te zijn.
Kijk das een site dat ik zocht. Zat ook al een beetje rond te neuzen op flickr. En ik was al een beetje op de hoogte van de ISO waardes, maar wanneer nou echt ruis op zou treden is me nou al een stuk duidelijker.quote:Op donderdag 29 november 2007 10:22 schreef L0we het volgende:
[..]
300D: http://www.dpreview.com/gallery/canoneos300d_samples/
350D: http://www.dpreview.com/gallery/canoneos350d_samples1/
Ruis gaat waarschijnljik alleen maar opspelen als je hogere iso-waarden gebruikt. (=hogere lichtgevoeligheid)
edit: alweer spuit 11![]()
quote:Op donderdag 29 november 2007 11:08 schreef Boy_Snakeye het volgende:
Denk dat het 1 van deze 4 camera's gaat worden
http://www.letsgodigital.(...)7-921-1587-1628.html
Ik heb gewoon eens de top gekeken wat hun op de site hebben staan en wat ik eigenlijk een oog op had, vandaar deze 4 camera's. Ik heb ook even de foto's vergeleken van de camera's en nou valt de s5 toch af, vind de kwaliteit daarin toch net iets minder.quote:Op donderdag 29 november 2007 11:50 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Ik ben altijd een beetje verbaasd als mensen een keuzesetje hebben waarin zowel compacts als dSLRs voorkomen. True, deze compacts komen heel behoorlijk in de buurt van wat je met een dSLR-instapkitje aan foto’s maakt, maar we hebben het toch wel over een ander soort van fotograferen.
Compacts zijn vooral heel gemakkelijk: veel features zonder gesleep met lenzen en gedoe met wisselen. DSLRs stellen daar ongekende doorgroeimogelijkheden tegenover, met eveneens ongekende prijskaartjes.
De compacts die je hier aangeeft zijn prima allrounders, ook voor creatief hobbygebruik. Wil je dezelfde features en vergelijkbare kwaliteit met een dSLR, zit je richting E900 (obv nieuwprijzen). Wil je specialiseren of (nog) meer kwaliteit, dan ontkom je niet aan een dSLR. Denk voor jezelf nog eens goed na, en kies bij twijfel voor de compact. De overstap kun je altijd nog maken en dan heb je aan je compact een goede back-up voor als je niet wilt sjouwen.
Waarom zou hij voor de D40X gaan?quote:Op donderdag 29 november 2007 15:33 schreef Faja-Lobi het volgende:
Ik zit net met een vriend van mij de 350 EOS D te bekijken en hij zegt dat hij persoonlijk voor de D40 X zou gaan
http://www.digicamshop.nl(...)it-18-55mm-lens.html
http://www.cameranu.nl/artikel/6269
Behalve dat de D40 X 6 maanden oud is en de 350 EOS D ouder maakt het nog veel verschil (behalve de prijs)??
De 400D is dan nog beter dan de 350D ???quote:Op donderdag 29 november 2007 15:40 schreef sanger het volgende:
De D40x wordt meer gezien als concurrent voor de 400D. Denk dat de D40x iets beter is als de 350D.
Dat is wel het nadeel van de D40x (en bij mij reden hem niet te nemen). Neemt niet weg dat de D40x als camera wat moderner is dan de 350D.quote:Op donderdag 29 november 2007 15:40 schreef Elefes het volgende:
[..]
Waarom zou hij voor de D40X gaan?
In mijn ogen maakt het heel veel uit. De D40X ondersteunt niet de functie van autofocus op alle geschikte lenzen, waardoor je beperkt bent in je keuze (of alleen handmatig kunt focussen, maar de kans dat je dat wilt is heel klein).
Persoonlijk zou ik dus de D40X juist niet kiezen, of het moet zijn dat je niet uit wilt breiden met lenzen etc. (maar dan is een dSLR ook niet de beste keuze ws).
Maar wat ik bedoel te vragen is of een opvolger ook standaard gelijk beter is of dat het qua kwaliteit weinig verschil maakt?quote:Op donderdag 29 november 2007 15:49 schreef sanger het volgende:
De 400D is de opvolger van de 350D (en dus ook duurder)
Er zijn altijd wat verbeteringen. Voor de kwaliteit van de foto hoeft dat niet altijd verschil te maken. Vergelijk de 350D, D40x en 400D anders eens op DPreview.comquote:Op donderdag 29 november 2007 15:52 schreef Faja-Lobi het volgende:
[..]
Maar wat ik bedoel te vragen is of een opvolger ook standaard gelijk beter is of dat het qua kwaliteit weinig verschil maakt?
Hangt er vanaf of de 'opvolger' een upgrade is op een bestaand model zoals Canon steeds binnen zijn camerareeksen doet of dat je een camera hebt die in de basis compleet anders is.quote:Op donderdag 29 november 2007 15:52 schreef Faja-Lobi het volgende:
[..]
Maar wat ik bedoel te vragen is of een opvolger ook standaard gelijk beter is of dat het qua kwaliteit weinig verschil maakt?
Met dat budget kom je als je wat mogelijkheden wilt al snel bij een superzoomcompact uit. Voor het bedrag heb je qua spiegelreflex net een body met standaardzoom en dan is het min of meer een beetje op.quote:Op vrijdag 30 november 2007 09:46 schreef kbeurden het volgende:
Budget: 400/500 euro
Formaat: SLR-like of D-SLR Body
Doel: Landschappen, Portretten, Architectuur
Fotograaf: Gebruikgsgemak is belangrijk, liefst niet te veel met de handleiding kloten
Huidige camera: Samsung Digimax A503. Leuk dingentje maar veel te basic. Ik wil er nu ook een tripod bij.
Deze is leuk voor "dr bij"
Welke camera’s twijfel je over: Canon of Nikon. Dan de instap modellen
Bijzonderheden: Accu zou wel handig zijn maar niet noodzakelijk. Graag ook met goede shutter speed. Verder heb ik er ( nog ) niet veel verstand van..
IK dnek dat hij bedoelt dat hij op zoek is naar een camera met een lage shutterlag (snelle respons dus)quote:Op vrijdag 30 november 2007 11:30 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Met dat budget kom je als je wat mogelijkheden wilt al snel bij een superzoomcompact uit. Voor het bedrag heb je qua spiegelreflex net een body met standaardzoom en dan is het min of meer een beetje op.
Wat versta je onder 'goede shutter speed'Die getalletjes die daarbij in folders en bij reviews staan zien er wel erg blitsy uit vooral als er een 8000 tussen zit, in de praktijk heb je daar pas wat aan wanneer men er eindelijk in slaagt om 's morgens een stuk of vier zonnen te laten opgaan. Zelfs de meeste compacten hebben tegenwoordig al een minimale tijd van 1/2000s.
Klopt, excuses. Ik weet echt totaal niet waar ik op moet zoeken. Vandaar ook mijn vraag hierquote:Op vrijdag 30 november 2007 11:56 schreef L0we het volgende:
[..]
IK dnek dat hij bedoelt dat hij op zoek is naar een camera met een lage shutterlag (snelle respons dus)
Ik schrik inmiddels nergens meer vanquote:Op vrijdag 30 november 2007 11:56 schreef L0we het volgende:
[..]
IK dnek dat hij bedoelt dat hij op zoek is naar een camera met een lage shutterlag (snelle respons dus)
Waarom wil je precies een digitale spiegelreflex kopen?quote:Op zaterdag 1 december 2007 15:47 schreef mordradead het volgende:
Ik vind zo af en toe foto's maken ook wel leuk daarom kocht ik een camera (Kodak V610), van deze camera maakt m'n moeder ook veel gebruik en omdat ze weet hoe hij werkt wil ze hem van me overkopen.
Ikzelf wil wel iets verder gaan, ik zou graag zoiets als bovenstaand kopen en in die pricerange gaan zitten. Wat zijn leuke 2e hands camera's voor 300/350 euro? en waar moet ik op letten bij het speuren naar zo'n ding?
6 megapixels had m'n oude compactcamera ook dus dat is genoeg... naar welke merken en types moet ik kijken, Canon/Nikon/Pentax?
edit: even gezocht, dit soort camera's dus... is er iets over te zeggen?
Pentax IST-D
Nikon D40X
Nikon D50
Canon EOS 300D
En nu ben ik de nieuwe eigenaar van deze cameraquote:Op vrijdag 30 november 2007 13:20 schreef sanger het volgende:
Als iemand een 300D zoekt
[TK] Canon 300D
Bevalt hij goed?quote:Op dinsdag 4 december 2007 11:27 schreef Boy_Snakeye het volgende:
[..]
En nu ben ik de nieuwe eigenaar van deze camera
Thnx.
Ik zal dus vaker te vinden zijn in FOT
Had 'm in de avond helemaal aan de andere kant van NL opgehaald. Had ook in de trein wat tijdschriften gelezen. Een hele goeie beginnerstijdschrift ook "Digitaal fotograferen met een REFLEX CAMERA". voor 5 euro een perfecte magazine.quote:
Ik heb niet echt een antwoord voor je, maar ik mag toch aannemen dat je op de Nikon D50 wel tegelijk sluitertijd en diafragma handmatig in kunt stellenquote:Op donderdag 6 december 2007 17:05 schreef MaartenGrendel het volgende:
Crosspost uit het Canon-topic...
Ik kan maar één soort camera bedenken die in de buurt komt.. een tweedehands DSLR van rond 6 megapixel, bijvoorbeeld de EOS 10D. Die kun je voor 300 euro wel op Marktplaats vinden. Daarmee kun je heel redelijk in het donker schieten en je hebt een veelzijdig toestel dat bovendien tegen een stootje kan. Dan nog een redelijk lichtsterke lens erbij zoeken. Maar een compact of bridge camera die met weinig ruis nachtopnames maakt, dat kun je volgens mij wel vergeten.quote:Op vrijdag 7 december 2007 01:54 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Budget: ca. 300 euro, heb al een tas en diverse geheugenkaartjes.
Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat ik zo'n beetje de ideale camera voor iedereen zoek, betwijfel of er wel iets bestaat wat aan mijn eisen voldoet... Ben benieuwd.
Op de K100D passen ook oude lichtgevoelige lenzen (vergeleken met de moderne lenzen zelfs zeer lichtgevoelige lenzen) die je 2e hands voor heel weinig kunt kopen.quote:Op vrijdag 7 december 2007 02:46 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik was vergeten te melden dat ik iets nieuw uit de winkel zoek met garantie erbij.
Ik kwam ook de Pentax K100D tegen, is een DSLR met metalen body en heeft een sensorstabilisator. (in de body, dus niet in de lens)
Body kost 400 euro nieuw, de SUPER uitvoering met oa . een reiniging/stofopvangsysteem kost 25 euro meer.
Een goede lichtgevoelige lens kost daarnaast ook nog 400 euro...
Hij gaat weliswaar over je budget heen, maar neem daarbij ook even het verhaal van ultra_ivo mee. Een willekeurige 2.8/28 is optisch al beter dan welke zoomlens dan ook. Dat met stabilisator, een grote sensor en alles handmatig instelbaar geeft een plaatje dat je met een compact van 400 eur even niet gaat redden.quote:Op vrijdag 7 december 2007 02:46 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik was vergeten te melden dat ik iets nieuw uit de winkel zoek met garantie erbij.
Ik kwam ook de Pentax K100D tegen, is een DSLR met metalen body en heeft een sensorstabilisator. (in de body, dus niet in de lens)
Body kost 400 euro nieuw, de SUPER uitvoering met oa . een reiniging/stofopvangsysteem kost 25 euro meer.
Een goede lichtgevoelige lens kost daarnaast ook nog 400 euro...
Gaat ver over mijn budget heen.
Van Pro's kun je de mooiste spullen kopen. Je moet alleen niet hun werkcamera hebben maar het reservetoestel dat drie jaar onbenut in de kast heeft gestaan. Er worden op Marktplaats regelmatig camera's in nieuwstaat aangeboden. Dat kun je zelf nog controleren door het aantal sluiteracties te checken en naar gebruikssporen te kijken. Check de bajonet, het batterijcompartiment, de spiegel, zoeker en sensor, maak een paar foto's met verschillende belichtings- en focusinstellingen, met en zonder flits - als het er allemaal goed uitziet heb je voor een appel en een ei een fantastische camera die alleen wat minder resolutie, snelheid en capaciteit biedt dan de nieuwste modellen.quote:Op zaterdag 8 december 2007 13:13 schreef Ouwesok het volgende:
Tweedehands digitale reflexen zou ik niet aan beginnen, en vooral geen pro-modellen. Zijn ze van een 'echte' pro- geweest dan zijn ze na twee jaar in de regel tot op het stokje versleten, zijn ze van een 'hobbyist' geweest dan zijn ze zomogelijk nog eerder aan hun end.
Ik ga hem puur als ik voor op vakantie of weekendjes weg ga of naar Ajax ga, zulke dingen, geen landschappen oid. Meer 'gezelligheid' foto's.quote:Op maandag 10 december 2007 17:22 schreef dvr het volgende:
wOOhOO, wat wil je zoal gaan fotograferen? De afstanden, lichtomstandigheden, snelheid waarmee het onderwerp beweegt, etc, kunnen een camera meer of minder geschikt maken.
Naar die iso-waarde zou ik sowieso niet kijken, een iso-waarde van 3200 bij een compactcamera geeft zo veel ruis dat je die echt niet zult gebruiken. Meestal is 400 iso het maximum waarmee je met compactcamera's wilt fotograferen.quote:Op maandag 10 december 2007 16:56 schreef w00h00 het volgende:
Inmiddels ben ik overgestapt naar de keuze tussen de NV-10 of NV 15. Prijs verschil is er nauwelijks en verder zijn ze identiek.
Het grootste verschil tussen deze twee is dat de NV-15 isowaarden heeft tot 3200 en de NV-10 tot 1000 en de lens is 7,3 - 21,9 mm t.o.v. de NV 10 die een lens heeft van 35 - 105 mm.
Op dit gebied ben ik echt een leek, maar welke invloeden hebben deze verschillen en wat raden jullie me aan?
Dan lijken ze me allebei wel geschikt (maar niet om de spelers op het veld te fotograferen - daarvoor hebben ze te weinig telebereik). De lenzen zijn vrijwel identiek. De voornaamste verschillen zijn dat de nieuwere NV15 beeldstabilisatie en gezichtherkenning heeft (helpt bij scherpstellen) en wat lichtgevoeliger is. Verder bedien je zijn menu door het scherm aan te raken, ik geloof dat de NV10 dat niet heeft (weet ik niet zeker). Als ze ongeveer hetzelfde kosten zou ik die NV15 kiezen. Je kunt ze zelf hier vergelijken, of kijk eens naar gebruikerservaringen op www.kieskeurig.nl.quote:Op maandag 10 december 2007 18:11 schreef w00h00 het volgende:
Ik ga hem puur als ik voor op vakantie of weekendjes weg ga of naar Ajax ga, zulke dingen, geen landschappen oid. Meer 'gezelligheid' foto's.
Thanks. Ik ga er morgen eens even voor zitten, mocht ik nog vragen hebben dan kom ik daar hier zeker op terug.quote:Op maandag 10 december 2007 20:51 schreef dvr het volgende:
[..]
Dan lijken ze me allebei wel geschikt (maar niet om de spelers op het veld te fotograferen - daarvoor hebben ze te weinig telebereik). De lenzen zijn vrijwel identiek. De voornaamste verschillen zijn dat de nieuwere NV15 beeldstabilisatie en gezichtherkenning heeft (helpt bij scherpstellen) en wat lichtgevoeliger is. Verder bedien je zijn menu door het scherm aan te raken, ik geloof dat de NV10 dat niet heeft (weet ik niet zeker). Als ze ongeveer hetzelfde kosten zou ik die NV15 kiezen. Je kunt ze zelf hier vergelijken, of kijk eens naar gebruikerservaringen op www.kieskeurig.nl.
Niet tegelijk! De D50 heeft maar 1 draaiwieltje (achter het lcd schermpje) waar duurdere SLR's er twee hebben.quote:Op donderdag 6 december 2007 21:27 schreef Elefes het volgende:
[..]
Ik heb niet echt een antwoord voor je, maar ik mag toch aannemen dat je op de Nikon D50 wel tegelijk sluitertijd en diafragma handmatig in kunt stellen![]()
Ja, waarbij ik net zoals de 30D die grote dial achterop de 40D wel een plus vind.quote:Heb je de camera's al eens vastgehouden? Zo nee, zeker eens gaan doen, het kan nogal wat verschil uit maken.
Kost een paar centen zo'n wieltje.quote:Op dinsdag 11 december 2007 08:29 schreef MaartenGrendel het volgende:
[..]
Niet tegelijk! De D50 heeft maar 1 draaiwieltje (achter het lcd schermpje) waar duurdere SLR's er twee hebben.
[..]
Ja, waarbij ik net zoals de 30D die grote dial achterop de 40D wel een plus vind.
Het lijkt blijk te geven van een bijzonder masochistische instelling wanneer je ergens op internet hardop durft te beweren dat Canon en Nikonprodukten volledig gelijkwaardig zijn, en toch waag ik het er maar op.quote:Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de beide 70-200f2.8 IS/VR telezooms? Ik ken alleen de Canon een beetje en weet dat het ding hele mooie plaatjes schiet. Maar dat zal bij Nikon wel net zo zijn...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |