Het schrijven van zelfkritiek...hmm van welke ideologie kennen we dat ook alweer?
Maar goed, ik doe mee:
Naam: HenriO
Signatuur: Libertarisch
Gaat dus letten op: Libertarische onzin
En om meteen maar af te trappen: Ron Paul, de libertarisch angehauchte, doch voor de republikeinen runnende, presidentskandidaat in de VS. Alom gevierd als een man met principes en met verstand van economie. Iemand die begrijpt dat vrijheid en verantwoordelijkheid twee kanten van één (gouden) medaille zijn en die hoe dan ook, al was het maar op internet, een kleine rEVOLutie in het denken over vrijheid versus overheid heeft ontketend.
Maar wat zijn zijn minpunten?
- Hij stelt zich democratisch verkiesbaar. Iedere libertariër gruwt juist van het idee lijf en eigendommen aan te mogen tasten op basis van het hebben van een meerderheid. Libertarische principes doorvoeren door middel van het democratisch proces is dus eigenlijk het verloochenen van je principes. Daar komt nog bij dat het systeem in de VS zodanig is ingericht dat zelfs als hij president zou worden het congres hoogstwaarschijnlijk iedere beslissing van hem zal vetoën.
- Hij is fel tegen abortus. Nu is abortus sowieso onder libertariërs een heet hangijzer. Er botsen namelijk twee principes die voor libertariërs heilig zijn. De onaantastbaarheid van het leven van de (in dit geval nog ongeboren) mens en het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw over haar eigen lichaam. Voor de ene libertariër zal het eerste principe voorrang krijgen; voor de andere, zeker zolang de foetus buiten de baarmoeder nog niet levensvatbaar is, het tweede. Het is eigenlijk dus niet echt een min- of onzinpunt van Ron Paul, ik ben toevallig alleen een libertariër van de tweede categorie. Wel is het zo dat Paul wil dat de federale bevoegdheid hierover komt te vervallen zodat iedere staat zelf over abortusregelgeving mag beslissen. Dat is echter met het idee in het achterhoofd dat de meeste staten het zullen verbieden en er dus minder abortussen gepleegd zullen worden. Iets wat hoogstwaarschijnlijk niet het geval is, er zullen juist meer illegale, en dus levensgevaarlijke, abortussen worden uitgevoerd wat hem als dokter toch tegen de borst zou moeten stuiten.
- Hij is voor nationale souvereiniteit. Ook dit is binnen het libertarisme omstreden, echte onzin is het dus niet, het is vooral een punt waarover minarchisten en anarcho-kapitalisten elkaar in de haren kunnen vliegen. Een anarcho-kapitalist is Paul overduidelijk niet, dat blijkt al uit het simpele feit dat hij aan democratische verkiezingen meedoet, en het is dus niet verwonderlijk dat hij de Amerikaanse soevereiniteit omarmt, met strenge immigratiewetten, en dus veel ambtenaren en red tape, als het onvermijdelijke gevolg. Voor anarcho-kapitalisten bestaan er geen andere rechten dan het eigendomsrecht en dus ook geen souvereine landen. Wie niet op immigranten zit te wachten nodigt ze simpelweg niet uit op zijn territorium, wie ze wel graag ziet komen mag dat niet verboden worden zolang anderen maar niet verplicht worden ze te onderhouden of te faciliteren.
Al met al slaat de balans positief uit. Ik vind de kandidaatstelling van Ron Paul, en dan vooral de impact die het heeft op veel mensen en de verspreiding van de libertarische boodschap, een goede zaak. Ik heb me geregeld afgevraagd of ik ook echt op hem zou stemmen als ik Amerikaan zou zijn. Ik ben er nog niet uit.
[ Bericht 0% gewijzigd door HenriOsewoudt op 21-09-2007 14:15:37 ]