De conducteur mag dat dan weer wel.quote:Op donderdag 6 september 2007 16:55 schreef Index het volgende:
[..]
stfu.
Nee maar stel dat iemand in de trein zich ergert aan jouw ringtone, dan mag hij die toch ook niet voor 30 minuten afpakken? (je mobiel dan he)
quote:Op vrijdag 7 september 2007 11:50 schreef Miesjel het volgende:
[..]
De conducteur mag dat dan weer wel.
Ik moet wel eens mobieltjes afnemen van leerlingen. Het is niet mijn leukste bezigheid. Maar het staat in de regels dat het niet mag. Verder stoort het me in de lessen. Voornamelijk omdat de rest van de klas zich er mee wilt bemoeien. De eerste leerling krijgt hem nog terug aan het einde van de les. De rest loopt allemaal via de directie. En, nee, je mag niet even de simkaart eruit halen..
Ik heb ooit de telefoon aangenomen van een leerling. De reactie aan de andere kant van de lijn was wel grappig. Ik wist niet dat je aan iemand kon horen dat ze begon te blozen.
Zo een grapje zou ik alleen in de 6de klas doen. Die zijn meestal slim genoeg om te weten dat ze fout zitten.
Eensch is. Er zijn andere methoden om storend gedrag aan te pakken. Iemand iets afnemen vind ik inderdaad a) kinderachtig en b) een vorm van diefstal, ook al is dat tijdelijk. Ik had hem ook niet afgegeven, het is tenslotte wel mijn GSM. Maar ja, dat is mijn mening.quote:Op donderdag 6 september 2007 16:58 schreef Mike.Strutter het volgende:
[..]
Dan moet hij je maar gewoon uit de les of collegezaal zetten en de rest van het semester niet meer terug laten komen. Dat werkt meestal het beste.
Dingen afpakken vind ik nogal kinderachtig.
Jij denkt dat jij serieus een inbreker bij jou thuis in elkaar mag neppen? No way.quote:Op donderdag 6 september 2007 17:12 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Dus omdat jij het er niet mee eens bent is de leraar fout?
Een inbreker is het er ook niet mee eens dat 'ie wordt meegenomen maar het bureau. Maar is de politie dan fout bezig?
Daar kan en mag jij niet over oordelen, ook een docent mag en kan dat niet. Immers je weet niet waarvoor je gebelt wordt, net zo goed heeft je zus een ongeluk gehad en ben jij de eerste die ze bellen, dan is het wel ineens belangrijk. Het is menselijk dat je iets wel eens vergeet, dus ook een scholier kan vergeten zijn om zijn toestel op stil te zetten.quote:Op vrijdag 7 september 2007 18:33 schreef ihugster het volgende:
Leuker kan ik het helaas niet voor je maken maar dit is hoe het in elkaar zit. Zet dan je telefoon op trillen of helemaal uit want zo belangrijk ben je niet!![]()
Dat is nogal heftig en ik denk dat dat enige nuance behoeft. Ten eerste is hier geen sprake van gevaar (quote:Op vrijdag 7 september 2007 18:33 schreef ihugster het volgende:
Jouw recht op mijn eigendom vervalt op het moment dat jouw eigendom storend of voor gevaar zou kunnen vormen.
Eensch is. Een telefoon op trilstand stoort niet en daar kan niemand wat van zeggen. Ik vind bereikbaarheid, ook vanuit prive (en daarbij maakt het niet uit of het om familie gaat, Jantje op de hoek of mijn goudvis, het is mijn piveleven) een stuk belangrijker dan school. Zo belangrijk is die ene les nou ook weer niet.quote:Op vrijdag 7 september 2007 19:22 schreef saban het volgende:
[..]
Daar kan en mag jij niet over oordelen, ook een docent mag en kan dat niet. Immers je weet niet waarvoor je gebelt wordt, net zo goed heeft je zus een ongeluk gehad en ben jij de eerste die ze bellen, dan is het wel ineens belangrijk. Het is menselijk dat je iets wel eens vergeet, dus ook een scholier kan vergeten zijn om zijn toestel op stil te zetten.
Sowieso, wat is de nut om een toestel af te pakken? Na het afgaan zet een scholier het toch wel op stil.
Ik vind je mobieltje af laten gaan ook erg kinderachtigquote:Op vrijdag 7 september 2007 15:32 schreef vogeltjesdans het volgende:
Eensch is. Er zijn andere methoden om storend gedrag aan te pakken. Iemand iets afnemen vind ik inderdaad a) kinderachtig en b) een vorm van diefstal, ook al is dat tijdelijk. Ik had hem ook niet afgegeven, het is tenslotte wel mijn GSM. Maar ja, dat is mijn mening.
Laat hem dan lekker thuisquote:Op vrijdag 7 september 2007 19:50 schreef vogeltjesdans het volgende:
Sommige leerlingen hebben een mobiel van 600,-. En die dan even afgeven aan een leraar die dat ding dan mischien letterlijk in een la smijt? En als die stuk is of er zitten krassen op heeft de leraar het natuurlijk niet gedaan. Ik zie het al![]()
Ja, zo gaan wij leraren altijd met spullen om.. flink mee gooien en dan terug geven.quote:Op vrijdag 7 september 2007 19:50 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Dat is nogal heftig en ik denk dat dat enige nuance behoeft. Ten eerste is hier geen sprake van gevaar (), ten tweede heeft de leraar andere mogelijkheden om de orde te handhaven. Zoals uit de klas sturen, of de leerling verzoeken zijn mobiel uit te zetten.
Sommige leerlingen hebben een mobiel van 600,-. En die dan even afgeven aan een leraar die dat ding dan mischien letterlijk in een la smijt? En als die stuk is of er zitten krassen op heeft de leraar het natuurlijk niet gedaan. Ik zie het al![]()
Dat ben ik wel met je eens, zet hem dan op trillen of maak een bellergroep aan zodat je telefoon alleen over gaat bij bepaalde nummers en koppel dat dan aan een profiel.quote:Op zaterdag 8 september 2007 00:14 schreef Locusta het volgende:
Ik vind je mobieltje af laten gaan ook erg kinderachtigAls je weet dat dit soort regels gelden op school, moet je er rekening mee houden en je geluid afzetten. Dus je hebt het zelf in de hand
Nou, als ik een auto meeneem die ik later weer terugbreng, denk ik dat dat wel degelijk diefstal is. Het gaat om het wegnemen van andermans goed zonder diens toestemming, hetgeen het begrip diefstal aardig benadert.quote:Het is overigens geen vorm van diefstal, je krijgt hem immers (op korte termijn) weer terug en bovendien ben je van te voren geïnformeerd over de gevolgen van het laten afgaan van je telefoon.
Inderdaad heb je je aan regels te houden. Maar het feit dat een school regels opstelt, wil nog niet zeggen dat deze altijd juridisch juist zijn. De vraag is of de schoolregels het tijdelijk wegnemen van een telefoon rechtvaardigt.quote:Wanneer je naar een bepaalde school gaat, weet je welke schoolregels er gelden en m.i. ga je, door ook daar lessen te volgen, indirect akkoord met deze regels en weet je welke sancties er gelden, ook al zijn ze niet altijd leuk.
Kortom: het mag dan misschien jouw GSM zijn, maar je bent op dat moment op school waar regels en bepaalde sancties gelden en dat weet je van te voren![]()
Kan een telefoon thuis niet af gaan?quote:Laat hem dan lekker thuisKan hij niet af gaan en gebeurt er ook niets mee. Loop je ook niet het risico dat hij ingenomen kan worden
![]()
Niet afgaan in de les he, wijsneusquote:Op zaterdag 8 september 2007 00:31 schreef vogeltjesdans het volgende:
Kan een telefoon thuis niet af gaan?Joh, dat wist ik niet.
Weet je hoevaak een kluisje wordt opengebroken? Weg is mobiel? Vergoeding van je school? Vergeet het maar.quote:Op zaterdag 8 september 2007 00:24 schreef Miesjel het volgende:
[..]
Een mobiel behoord in het kluistje bewaard te worden.
Tuurlijk, eerst paar keer je zoon bellen, neemt niet op, naar de receptie bellen, zij zoeken weer uit waar jij bent.quote:Mocht er iets belangrijks zijn is er altijd de mogelijkheid de school te bellen. De receptioniste bepaald dan of het belangrijk genoeg is om de les te onderbreken.
Tuurlijk, je MOBIELE telefoon thuis latenquote:Op zaterdag 8 september 2007 00:14 schreef Locusta het volgende:
[..]
Laat hem dan lekker thuisKan hij niet af gaan en gebeurt er ook niets mee. Loop je ook niet het risico dat hij ingenomen kan worden
![]()
Wat ben je toch weer een sufkut, mgerben. Alsof diefstal de enige wettelijke bepaling zou zijn die aan orde kan zijn.quote:Op vrijdag 7 september 2007 10:06 schreef mgerben het volgende:
Het is namelijk geen diefstal wat die leraar doet. Hij heeft namelijk niet de bedoeling om de telefoon te houden.
Dat is geen diefstal, maar het strafrecht kent ook het begrip wegmaken van een zaak (350 Sr meen ik, uit mijn hoofd), hetgeen strafbaar is.quote:Op zaterdag 8 september 2007 00:31 schreef vogeltjesdans het volgende:
Nou, als ik een auto meeneem die ik later weer terugbreng, denk ik dat dat wel degelijk diefstal is. Het gaat om het wegnemen van andermans goed zonder diens toestemming, hetgeen het begrip diefstal aardig benadert.
Jij leest ook graag wat je wil lezen he.quote:Op zaterdag 8 september 2007 14:08 schreef vogeltjesdans het volgende:
De bovenste twee posts, daar zit wat in. Duidelijk is hiermee dat een mobiel wegnemen niet zondermeer mag, ook al staat dit in de schoolreglementen.
Ik weet niet hoevaak kluistjes worden opgebroken nee.. Om eerlijk te zijn heb ik er nog nooit van gehoord. Wat niet wil zeggen dat het niet voor kan komen, maar wij hebben wellicht gewoon veel geluk gehad.quote:Op zaterdag 8 september 2007 13:20 schreef saban het volgende:
[..]
Weet je hoevaak een kluisje wordt opengebroken? Weg is mobiel? Vergoeding van je school? Vergeet het maar.
[..]
Tuurlijk, eerst paar keer je zoon bellen, neemt niet op, naar de receptie bellen, zij zoeken weer uit waar jij bent.
Een telefoon hoort in je zak - op tril.
Als je die telefoon gewoon in je zak hebt zonder dat er iets anders bij zit, hoor je dat echt niet - wat een slap gelul.quote:Op zaterdag 8 september 2007 16:46 schreef Miesjel het volgende:
[..]
Ik weet niet hoevaak kluistjes worden opgebroken nee.. Om eerlijk te zijn heb ik er nog nooit van gehoord. Wat niet wil zeggen dat het niet voor kan komen, maar wij hebben wellicht gewoon veel geluk gehad.
Als ouders weten waar hun kind is kunnen ze toch meteen de school bellen?
De trilstand hoor ik trouwens ook, net zo als de andere leerlingen. En dan begint het hele spel weer. Als je, bijna zielig, gehecht bent aan je mobiel, zet dan ook de trilfunctie uit. Dan heb ik er iig geen last van. Aan het einde van de les kun je kijken hoe belangrijk je geweest bent.
Ik neem aan dat je niet gaat kijken wie je aan het bellen is, ondanks dat hij op trillen staat.
Hoezo? Het betreft twee verschillende zaken die volgens mij allebei juist zijn, en die derhalve het wegnemen van een mobiel aan banden leggenquote:Op zaterdag 8 september 2007 15:52 schreef r_one het volgende:
[..]
Jij leest ook graag wat je wil lezen he.![]()
Post 1 staat dat het in beginsel wel mag, alleen dat er grenzen aan verbonden zijn.
En post 2 gaat heel ergens anders over.
Trilstand laat ik wel aanstaan, zo kan ik als ik tijdens de les gebeld wordt kijken wie het is, en in geval dat het een oproep is die ik echt wil beantwoorden zal ik de les wel even verlaten. Daarmee stoor je ook niemand, dus dat moet wel kunnen vind ik. Helemaal afzetten doe ik nooit, ik houd mijn mobiel overal aan op trilstand (van het moment dat ik hem koop gaat hij op trilstand, en als hij na een jaartje de vuilbak in gaat staat hij nog op trilstand), zélfs op restaurant / in de cinema / in het ziekenhuis (mag vantegenwoordig voor die medische toestellen).quote:Op zaterdag 8 september 2007 16:46 schreef Miesjel het volgende:
De trilstand hoor ik trouwens ook, net zo als de andere leerlingen. En dan begint het hele spel weer. Als je, bijna zielig, gehecht bent aan je mobiel, zet dan ook de trilfunctie uit. Dan heb ik er iig geen last van. Aan het einde van de les kun je kijken hoe belangrijk je geweest bent.
Ik neem aan dat je niet gaat kijken wie je aan het bellen is, ondanks dat hij op trillen staat.
Ja het gebeurd dus, kluisjes worden wel eens opengebroken. Betaal jij dan voor de inhoud?quote:Op zaterdag 8 september 2007 16:46 schreef Miesjel het volgende:
[..]
Ik weet niet hoevaak kluistjes worden opgebroken nee.. Om eerlijk te zijn heb ik er nog nooit van gehoord. Wat niet wil zeggen dat het niet voor kan komen, maar wij hebben wellicht gewoon veel geluk gehad.
Als ouders weten waar hun kind is kunnen ze toch meteen de school bellen?
De trilstand hoor ik trouwens ook, net zo als de andere leerlingen. En dan begint het hele spel weer. Als je, bijna zielig, gehecht bent aan je mobiel, zet dan ook de trilfunctie uit. Dan heb ik er iig geen last van. Aan het einde van de les kun je kijken hoe belangrijk je geweest bent.
Ik neem aan dat je niet gaat kijken wie je aan het bellen is, ondanks dat hij op trillen staat.
quote:Op zaterdag 8 september 2007 13:20 schreef saban het volgende:
Tuurlijk, je MOBIELE telefoon thuis laten
Jij komt zeker voor de jaren '50?
"Aan banden leggen" =/= "vorderen mag niet zondermeer"quote:Op zaterdag 8 september 2007 17:11 schreef vogeltjesdans het volgende:
Hoezo? Het betreft twee verschillende zaken die volgens mij allebei juist zijn, en die derhalve het wegnemen van een mobiel aan banden leggen![]()
Dat is hier allemaal niet aan de orde, het betreft gewoon een eenmalig foutje.quote:Op zaterdag 8 september 2007 18:02 schreef Locusta het volgende:
[..]
![]()
Maar als jij in de les niet het respect hebt om je telefoon op stil te zetten, je vergeet het steeds of hebt er moeite mee om je (dure?!) telefoon af te geven als dat het gevolg is, dan lijkt mij de enige optie een preventieve maatregel te nemen en je telefoon thuis te latenSimpel toch?
![]()
Als jij je telefoon bij je kunt hebben zonder de les te verstoren, is dat geen probleem![]()
Tsja dan moet je maar de les verlaten de keus is aan jouw. Ze pakken hem ook niet af, je hebt de keuze: Inleveren of de klas uit.quote:Op zondag 9 september 2007 09:35 schreef UZN het volgende:
Recht of geen recht. Afblijven met je poten. Hij zit op havo 5 hoor. Niet op de basisschool.
Hopelijk wel jaquote:Op zaterdag 8 september 2007 19:41 schreef heiden6 het volgende:
Dat is hier allemaal niet aan de orde, het betreft gewoon een eenmalig foutje.![]()
Ik nam een gsm standaard een week af en jij klaagt over een halfuur?quote:Op donderdag 6 september 2007 16:53 schreef Index het volgende:nee maar het gaat er om dat hij mijn eigendommen af wilt nemen, ook al geeft ie die 30 minuten later terug
Halve gek! 5 euro tegeoedbon voor je oude mobiel bij de trekpleister!quote:Op zaterdag 8 september 2007 17:16 schreef Athmozz het volgende:
als hij na een jaartje de vuilbak in gaat
Em als er dan iets gebeurt met die GSM? Diefstal of beschadiging? Vergoed jij dat dan ook?quote:Op zondag 9 september 2007 13:56 schreef leonieke het volgende:
Ik nam een gsm standaard een week af en jij klaagt over een halfuur?Gebeurde het een tweede keer was de leerling hem voor 2 weken kwijt, ...
Waar geef je les? Nigeria?quote:Trouwens heb ik wel gelijk gekregen van de politie dat ik het deed (leerling was naar de politie gestapt voor zijn gsm)
Dat is allemaal mooi, maar gezien de overige reacties denk ik niet dat die vlieger op gaat. Je kunt als school wel alles in een reglement zetten, van het niet rennen door de gang tot aan het maximaal aantal velletjes toiletpapier dat een leerling per schijtbeurt mag gebruiken, maar de vraag is of dat ook conform de wet is.quote:In het reglement stond bij ons dat gsm's niet toegelaten waren, behalve op de speelplaats. Leerling had dus niets te zeggen.
Wat deed je de tweede keer dan? Veranderde je in een groot driekoppig monster dat GSM's at?quote:Ik maakte wel één afspraak met mijn leerlingen: één keer kon het voorvallen dat ze hun gsm waren vergeten op stil te zetten, een tweede keer liet ik nooit toe![]()
Zoiets kan gebeuren, houd je toestel zelf bij & vertrek uit die les en het probleem is opgelost. Het is hier gene inbeslagname van het toestel, het is VRIJWILLIG afgegeven, er blijft namelijk nog steeds de optie om het toestel niet af te geven en uit de les te vertrekken.quote:Op zondag 9 september 2007 14:53 schreef vogeltjesdans het volgende:
Em als er dan iets gebeurt met die GSM? Diefstal of beschadiging? Vergoed jij dat dan ook?
Het is volkomen in orde, aangezien die leerling die gsm vrijwillig afgegeven heeft (zie puntje 1). Als leerling ga je dus ook daar uitgelachen worden (en terecht)quote:Even serieus, ik denk dat die leerling of zijn verhaal niet goed gebracht heeft of de agent er gewoon geen zin in heeft gehad.
Maar ze kunnen wél zaken geven zoals een strafstudie / schorsing / buitengooien als het zich blijft herhalen. En terecht, ze moeten toch een beetje kunnen het gezag behouden.quote:Dat is allemaal mooi, maar gezien de overige reacties denk ik niet dat die vlieger op gaat. Je kunt als school wel alles in een reglement zetten, van het niet rennen door de gang tot aan het maximaal aantal velletjes toiletpapier dat een leerling per schijtbeurt mag gebruiken, maar de vraag is of dat ook conform de wet is.
ZO ! Al op 5 HAVO.. Dan benne we mans !quote:Op zondag 9 september 2007 09:35 schreef UZN het volgende:
Recht of geen recht. Afblijven met je poten. Hij zit op havo 5 hoor. Niet op de basisschool.
Je kunt ook nog een andere optie hanteren, namelijk vragen om dat ding uit te zetten.quote:Op zondag 9 september 2007 15:12 schreef Athmozz het volgende:
Zoiets kan gebeuren, houd je toestel zelf bij & vertrek uit die les en het probleem is opgelost. Het is hier gene inbeslagname van het toestel, het is VRIJWILLIG afgegeven, er blijft namelijk nog steeds de optie om het toestel niet af te geven en uit de les te vertrekken.
Aan je woordkeus te lezen woon je in Belgie. Daar gelden wat andere normen dan in Nederland en staan de leraren ook op een wat hoger voetstuk.quote:Waar ik les volg heeft er eens een leerkracht zo'n gsm afgenomen, in het wasbakje gelegd & de kraan open gezet (gsm dus kapot) omdat het de 4de week op rij was dat hij van dezelfde leerling de gsm moest innemen. Die gast had direct weer een grote bek, pa gebeld, pa komt daar toe op school & lacht zijn zoon voor de rest van de klas keihard uit dat zijn gsm kapot was. Volgens mij de enige juiste reactie; als ze het echt niet willen horen moeten ze het maar voelen. Moest een docent dat met het toestel van mijn kind doen, ik zou die mens een pintje tracteren, zo leert je kind tenminste dat hij zich aan de regels moet houden.
Dus als jij je GSM vrijwilloig aan me afgeeft omdat ik hem even wil bekijken en hem vervolgens verniel, is dat volkomen in orde?quote:Het is volkomen in orde, aangezien die leerling die gsm vrijwillig afgegeven heeft (zie puntje 1). Als leerling ga je dus ook daar uitgelachen worden (en terecht)
Okee, maar vernieling valt daar gewoon niet onder. Ik begrijp de reactie van zijn vader dan ook niet.quote:Maar ze kunnen wél zaken geven zoals een strafstudie / schorsing / buitengooien als het zich blijft herhalen. En terecht, ze moeten toch een beetje kunnen het gezag behouden.
De gsm ging in de kluis van de school. Net zoals alle gsm's die afgenomen werden door alle leerkrachten, secretariaatspersoneel, ... Leerlingen wisten vanaf dag 1 van de afspraakquote:Op zondag 9 september 2007 14:53 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Em als er dan iets gebeurt met die GSM? Diefstal of beschadiging? Vergoed jij dat dan ook?
ik gaf les in Belgiëquote:[..]
Waar geef je les? Nigeria?
Ja, want als de politie er geen zin in had waren ze ook niet naar de school gekomen met de leerlingquote:Even serieus, ik denk dat die leerling of zijn verhaal niet goed gebracht heeft of de agent er gewoon geen zin in heeft gehad.
Ja uiteraard, want wat zet je anders in een reglement?quote:Dat is allemaal mooi, maar gezien de overige reacties denk ik niet dat die vlieger op gaat. Je kunt als school wel alles in een reglement zetten, van het niet rennen door de gang tot aan het maximaal aantal velletjes toiletpapier dat een leerling per schijtbeurt mag gebruiken, maar de vraag is of dat ook conform de wet is.
Ik ben één van de leerkrachten die perfect haar ongelijk kan toegeven. Heb het ook meegemaakt, hoor in de lesquote:Al is het wel mijn ervaring dat leraren altijd menen gelijk te hebben. No offence, ik heb er zelf ook heel erg last van. En ik ben niet eens een leraar
Ik nam de gsm af. Ik dacht dat ik duidelijk was geweest.quote:[..]
Wat deed je de tweede keer dan? Veranderde je in een groot driekoppig monster dat GSM's at?![]()
Uit de les vertrekken is nou ook niet evident hoor. Stel dat een kind de straat oploopt en overreden wordt door een auto of tram ben je als leerkracht wel verantwoordelijk.quote:Op zondag 9 september 2007 15:12 schreef Athmozz het volgende:
[..]
Zoiets kan gebeuren, houd je toestel zelf bij & vertrek uit die les en het probleem is opgelost. Het is hier gene inbeslagname van het toestel, het is VRIJWILLIG afgegeven, er blijft namelijk nog steeds de optie om het toestel niet af te geven en uit de les te vertrekken.
Waar ik les volg heeft er eens een leerkracht zo'n gsm afgenomen, in het wasbakje gelegd & de kraan open gezet (gsm dus kapot) omdat het de 4de week op rij was dat hij van dezelfde leerling de gsm moest innemen. Die gast had direct weer een grote bek, pa gebeld, pa komt daar toe op school & lacht zijn zoon voor de rest van de klas keihard uit dat zijn gsm kapot was. Volgens mij de enige juiste reactie; als ze het echt niet willen horen moeten ze het maar voelen. Moest een docent dat met het toestel van mijn kind doen, ik zou die mens een pintje tracteren, zo leert je kind tenminste dat hij zich aan de regels moet houden.
Iddquote:[..]
Het is volkomen in orde, aangezien die leerling die gsm vrijwillig afgegeven heeft (zie puntje 1). Als leerling ga je dus ook daar uitgelachen worden (en terecht)
Maar ze kunnen wél zaken geven zoals een strafstudie / schorsing / buitengooien als het zich blijft herhalen. En terecht, ze moeten toch een beetje kunnen het gezag behouden.
Als die jongen gewild had, dan kon hij die inderdaad makkelijk terugbetaald krijgen door die leraar, maar die vader weigerde om een klacht tegen die leraar neer te leggen, en als die jongen het zelf deed ging de vader de nieuwe gsm zelf in de vuilbak gooien, dus hij was zijn toestel sowieso kwijt.quote:Op zondag 9 september 2007 16:08 schreef vogeltjesdans het volgende:
Het geval dat jij beschrijft is in ieder geval opzettelijke vernieling. Daar komt strafrecht om de hoek kijken en als het mijn GSM was geweest, was ik nog niet klaar geweest met die leraar. Opzettelijk andermans eigendom vernielen is gewoon not done, erg laag bij de grond en het leraarschap onwaardig.
Als ik mijn GSM 4 weken achtereen zou laten afgaan hebben bij dezelfde leerkracht, op hetzelfde uur in dezelfde les en die zou mijn gsm afnemen & in de pombak leggen zou ik daar op het moment zelf wel door geïrriteerd zijn, maar achteraf zou ik dat volkomen in orde vinden ja. Zomaar ff uitlenen & dan die persoon die hem moedwillig vernield is iets anders, als die persoon het per ongeluk voorheeft zou het mij ook niet kunnen geven.quote:Dus als jij je GSM vrijwilloig aan me afgeeft omdat ik hem even wil bekijken en hem vervolgens verniel, is dat volkomen in orde?
Ik wel, ik zou ook zo reageren. Het was duidelijk dat die gast opgevoed moest worden, en als een van de weinige dingen waarmee je zo'n gast kan treffen een vernedering voor de klas is + het verlies van zijn pronkstuk (was toen een gsm met waarde van rond de 600¤), dan zou het mij niet kunnen schelen dat het mijn kind overkomt.quote:Okee, maar vernieling valt daar gewoon niet onder. Ik begrijp de reactie van zijn vader dan ook niet.
Ik zat in een centrumschool, dus van het schoolterrein kon je niet af (tenzij je over de kapel naar buiten klom). Als je dus uit de les gezet werd / zelf de les verliet (gebeurde ook wel eens bij mij als er dingen waren waar ik het niet eens mee was) dan moest je naar de directeur gaan & daar een briefje vragen & aan het einde van het lesuur weer tonen aan de leerkracht die je buitengegooid had. Had je dat briefje niet was het direct een strafstudie (woensdagmiddag kauwgom krabben op de speelplaats)quote:Op zondag 9 september 2007 17:31 schreef leonieke het volgende:
Uit de les vertrekken is nou ook niet evident hoor. Stel dat een kind de straat oploopt en overreden wordt door een auto of tram ben je als leerkracht wel verantwoordelijk.
Ik zette af en toe wel een leerling uit mijn les, maar ik zorgde er wel voor dat ik hem/haar zag staan door mijn raam (op de gang dus).
Bij ons was het 3de keer gsm ingenomen; vanaf dan elke keer een strafstudie (maar wij mochten ook geen gsm gebruiken op de speelplaats). Niet komen opdagen naar een strafstudie was 3 nieuwe andere, en een tweede keer niet afkomen gaf je een week schorsing (alle toetsen die je op dat moment kreeg had je een 0 voor). Te veel keren strafstudie / 2 schorsingen en je kreeg een contract, en eenmaal je een contract had vloog je bij de volgende keer buitenvliegen van school. Streng opgevat, maar het helpt wel als ik zie wat daar buitenkwam ivm andere scholen.quote:IddEn gsm afnemen is een straf voor iemand die zijn gsm niet afzet. Wat moet je anders doen? Ze schorsen ofzo?
Middelbaar kan ik daar in inkomen, bij het hoger wordt het wel iets anders. Verder vind ik "moeder op sterven" genoeg reden om door het rood te rijden, als er toch van beide kanten niets afkomt is het stom om te staan wachten. Zelfs al zou je geflitst worden, op die verkeersboete zal het wel niet komen, maar dat is hier niet aan de orde.quote:Op zondag 9 september 2007 18:59 schreef Gia het volgende:
Overigens, over die bereikbaarheid, ik vind absoluut niet dat je bereikbaar moet zijn onder schooltijd. In een noodgeval kan de school gebeld worden en dan ben je zo gevonden. Zo erg is dat niet dat dit dan 5 minuten later is, dan wanneer jij direct gebeld kunt worden. Want in dat geval kun je ook wel vinden dat je dan in geval van nood, ongeluk/moeder op sterven, gewoon door het rood mag fietsen en zo.
Bij ons op school (heel lang geleden) werd er juist voor gewaarschuwd om geen dure dingen in je locker te laten liggen. Maar toen hadden we ook nog geen GSM's.quote:Op zondag 9 september 2007 18:59 schreef Gia het volgende:
Op de school van mijn jongste moet alles in het kluisje. Zowel mobiel als walkman, zelfs een mp3-speler, hoe klein ook, mag je niet in je zak houden. Ook niet tijdens de pauze, dus.
Ik neem aan dat deze spullen in dat geval verzekerd zijn door de school, mocht er in het kluisje worden ingebroken. Hoewel ik me niet voor kan stellen dat dat gebeurt.
Je praat over een heel andere tijd, een tijd waarin de scholen ook nog lang niet zo groot en anoniem waren als nu. Vroeger kende ik heel veel leerlingen en leraren. Tegenwoordig is dat anders en ik kan me heel goed voorstellen dat het echt wel even duurt voordat een leerling gevonden is. Zeker met al die uitvallende en verschuivende lessenquote:Overigens, over die bereikbaarheid, ik vind absoluut niet dat je bereikbaar moet zijn onder schooltijd. In een noodgeval kan de school gebeld worden en dan ben je zo gevonden. Zo erg is dat niet dat dit dan 5 minuten later is, dan wanneer jij direct gebeld kunt worden. Want in dat geval kun je ook wel vinden dat je dan in geval van nood, ongeluk/moeder op sterven, gewoon door het rood mag fietsen en zo.
[/quote
Totdat het jezelf betreft. Dan ben je maar wat blij als je zelf gebeld wordt (je familie belt je niet zonder noodzaak op je GSM). Ga jij als ouder maar eens 10 minuten staan wachten aan de lijn van de school totdat je gevonden bent. Elke seconde is dan te lang, geloof me maar.
[quote]
Er is een tijd geweest dat er geen mobieltjes bestonden en ook toen gingen kinderen gewoon de hele dag naar school zonder direct bereikbaar te zijn. Aangezien dat toen geen probleem was, hoeft het dat nu ook niet te zijn.
De meeste scholen zijn zo groot toch niet? Hoeveel leerlingen zit er gemiddeld op een middelbare school? 1200 ofzo? Dat is een klasje of 50. Kijk gewoon in welke klas die leerling zit, en stuur daar iemand naar toe. Bij uitvallende lessen moest je bij ons verplicht naar de studie, dus ze wisten in welk lokaal je zat & verschuivende lessen waren niet toegestaan (Belgisch systeem, dat heeft standaard uren).quote:Op zondag 9 september 2007 19:23 schreef vogeltjesdans het volgende:
Je praat over een heel andere tijd, een tijd waarin de scholen ook nog lang niet zo groot en anoniem waren als nu. Vroeger kende ik heel veel leerlingen en leraren. Tegenwoordig is dat anders en ik kan me heel goed voorstellen dat het echt wel even duurt voordat een leerling gevonden is. Zeker met al die uitvallende en verschuivende lessen
Je hebt het over nu. Het ging over de reactie waarin gesteld werd dat men vroeger ook geen GSM had.quote:Op zondag 9 september 2007 19:26 schreef Athmozz het volgende:
[..]
De meeste scholen zijn zo groot toch niet? Hoeveel leerlingen zit er gemiddeld op een middelbare school? 1200 ofzo? Dat is een klasje of 50. Kijk gewoon in welke klas die leerling zit, en stuur daar iemand naar toe. Bij uitvallende lessen moest je bij ons verplicht naar de studie, dus ze wisten in welk lokaal je zat & verschuivende lessen waren niet toegestaan (Belgisch systeem, dat heeft standaard uren).
Hangt er vanaf. De school waar ik les kreeg kenden zowat alle leerkrachten de 4de, 5de én 6dejaars (maar we zaten ook maar met 800 op die locatie)quote:Op zondag 9 september 2007 19:30 schreef vogeltjesdans het volgende:
Nog los van de grootte, zijn de scholen ook nog eens een stuk anoniemer geworden.
En dan heb je een leerling zo gevonden ja. Op grotere scholen kan dat nogal eens een probleem zijn. Daarnaast denk ik dat er in Belgie wel een wat persoonlijker contact is tussen leerling en leraar.quote:Op zondag 9 september 2007 19:35 schreef Athmozz het volgende:
[..]
Hangt er vanaf. De school waar ik les kreeg kenden zowat alle leerkrachten de 4de, 5de én 6dejaars (maar we zaten ook maar met 800 op die locatie)
De politie roept wel vaker dat iets niet onder het strafrecht valt omdat ze te lui zijn om aangifte op te nemen. Wat je daar doet is mijns inziens volstrekt laakbaar, zowel civiel als strafrechtelijk.quote:Op zondag 9 september 2007 13:56 schreef leonieke het volgende:
Ik nam een gsm standaard een week af en jij klaagt over een halfuur?Gebeurde het een tweede keer was de leerling hem voor 2 weken kwijt, ...
Trouwens heb ik wel gelijk gekregen van de politie dat ik het deed (leerling was naar de politie gestapt voor zijn gsm)
Wat een bullshit argument, hoe kom je op zulke onzin?quote:Op zondag 9 september 2007 15:12 schreef Athmozz het volgende:
Zoiets kan gebeuren, houd je toestel zelf bij & vertrek uit die les en het probleem is opgelost. Het is hier gene inbeslagname van het toestel, het is VRIJWILLIG afgegeven, er blijft namelijk nog steeds de optie om het toestel niet af te geven en uit de les te vertrekken.
Ik zou niet weten waarom. Scholen hebben inbeslagname van mobiele telefoons in de regelgeving staan en de ouders tekenen voor akkoord.quote:De politie roept wel vaker dat iets niet onder het strafrecht valt omdat ze te lui zijn om aangifte op te nemen. Wat je daar doet is mijns inziens volstrekt laakbaar, zowel civiel als strafrechtelijk.
En als je twee tussenuren hebt reikt die tot in de stad?quote:Op maandag 10 september 2007 00:38 schreef Neuralnet het volgende:
Een woord: intercom. Mobiele telefoons zijn nooit noodzakelijk. Toen niet en nu ook niet.
Het is toch zo? Als je hem niet wil afgeven verlaat je de les, dus als je hem afgeeft is dat jouw keuze.quote:Op maandag 10 september 2007 01:19 schreef Sovereign het volgende:
[..]
Wat een bullshit argument, hoe kom je op zulke onzin?
Belgisch systeem is op dat vlak makkelijker. Middelbare scholen (dus tot 18) laten de leerlingen niet buiten de schoolpoort als er een les wegvalt. Ze blijven dus altijd op het terrein van de schoolquote:Op maandag 10 september 2007 11:37 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
En als je twee tussenuren hebt reikt die tot in de stad?
Omdat het wegnemen van andermans goed nog steeds verboden is. Ook al staat het in de regeltjes van de school. Ook al heeft de leraar met die reglementen de leerling wijsgemaakt dat hij het toestel "moet" afgeven en claimt hij derhalve vrijwillig afgeven. De wetgeving is daar duidelijk over, andermans goed wegnemen mag niet, en iemand onder druk zetten om de telefoon "vrijwillig" af te geven is pressie. Het woord chantage vind ik te ver gaan, maar het is duidelijk dat de leerling voor de keuze wordt gesteld: je geeft je telefoon af of je verlaat de les. Tien tegen een dat de leerling dan zijn mobiel afgeeft vanwege de pressie van het moment.quote:Op maandag 10 september 2007 01:46 schreef Neuralnet het volgende:
Ik zou niet weten waarom. Scholen hebben inbeslagname van mobiele telefoons in de regelgeving staan en de ouders tekenen voor akkoord.
Dus omdat een leerling voor zijn wettelijk recht opkomt ga je nog een beetje zielig natrappen ook?quote:Verder kan je juridisch niks doen. In het beste geval krijg je de telefoon terug en de school een boete. Maar ik garandeer je dat de leerling die dat bij mij zou flikken zijn school niet afmaakt als je begrijpt wat ik bedoel. Je wint het niet en dat is maar goed ook. Anders verliezen scholen het laatste beetje gezag dat ze nog hebben.
Het is kiezen uit twee kwaden. Vaak is uit de les gaan een zwaardere sanctie dan het inleveren van de telefoon. De leerling wordt dus gedwongen onder pressie een keuze te maken.quote:Op maandag 10 september 2007 11:38 schreef Athmozz het volgende:
Het is toch zo? Als je hem niet wil afgeven verlaat je de les, dus als je hem afgeeft is dat jouw keuze.
En wie regelt dan jullie frieten in de pauze?quote:Belgisch systeem is op dat vlak makkelijker. Middelbare scholen (dus tot 18) laten de leerlingen niet buiten de schoolpoort als er een les wegvalt. Ze blijven dus altijd op het terrein van de school
Uiteraard niet, maar dat is je eigen risico. Vergeet je hem af te zetten en gaat ie per ongeluk af, dan ben je gewoon de pineut. Niet alleen omdat hij afging, maar ook omdat je hem op zak had. Overigens worden bij de jongste op school de kluisjes 'bewaakt'. Inbreken is daar echt onmogelijk.quote:Op maandag 10 september 2007 11:50 schreef vogeltjesdans het volgende:
Trouwens, wie controleert er of je een telefoon in je zakken hebt? Word je gefouilleerd?![]()
Bij ons werd uit de les vertrekken niet als een sanctie gezien, als je eruit vloog werd er altijd nog eens snel bij de directeur gekeken (evt met leerkracht erbij) waarom dat gebeurde, en dan werd er gekeken wie eigenlijk gelijk had (en het gebeurde soms wel dat je als leerling gelijk kreeg)quote:Op maandag 10 september 2007 11:50 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Het is kiezen uit twee kwaden. Vaak is uit de les gaan een zwaardere sanctie dan het inleveren van de telefoon. De leerling wordt dus gedwongen onder pressie een keuze te maken.
Die koop je toch gewoon op school? Als je 's middags buiten wou volstond het dat je een briefje van je ouders had (kon zelfs direct voor het hele jaar zijn), maar toch een schriftelijk bewijs waarmee de school verantwoordelijkheid kon ontkennen als er 's middags iets gebeurd. Als een 16jarige over de middag naar buiten ging & onder een wagen liep zonder dat de school daar schriftelijk toestemming voor kon laten zien, was het sowieso de school die voor de kosten opdraaide (waren ze wel voor verzekerd, maar toch).quote:En wie regelt dan jullie frieten in de pauze?![]()
Trouwens, wie controleert er of je een telefoon in je zakken hebt? Word je gefouilleerd?![]()
leuk voor de docent ook; dat jullie daar gezellig met je mp3-speler zitten te spelen; getuigt niet van erg veel respect.quote:Op maandag 10 september 2007 12:43 schreef FredvZ het volgende:
Wat een gedoe zeg, toen ik nog op HAVO zat, zat de halve klas met zijn mobiel of mp3-speler te spelen. Een enkeling kreeg het voor elkaar om zelfs onopvallend te bellen...
en we zijn toch allemaal geslaagd.
Dus afpakken is zwaar overdreven.
Alsof slagen op Havo een prestatie isquote:Op maandag 10 september 2007 12:43 schreef FredvZ het volgende:
en we zijn toch allemaal geslaagd.
Ach, zolang de les niet verstoord wordtquote:Op maandag 10 september 2007 12:50 schreef doeka het volgende:
leuk voor de docent ook; dat jullie daar gezellig met je mp3-speler zitten te spelen; getuigt niet van erg veel respect.
Zulke leerlingen moeten ze gewoon buiten gooien & de woensdag kauwgom laten krabben op de speelplaats. 90% van de lessen zat ik ook te slapen, maar je zat tenminste naar voor te kijken & te faken dat je aan het opletten was. Gewoon het tonen van wat respect is op zich al belangrijk vind ik, zeker als je ziet wat voor jeugd er tegenwoordig rondloopt.quote:Op maandag 10 september 2007 14:24 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Ach, zolang de les niet verstoord wordtElke mp3 speler heeft een koptelefoon, ik neem althans aan dat niemand die aansluit op een stel externe speakers
En zo is het! Op water en brood zullen ze! Publieke vernedering zal hen leren!quote:Op maandag 10 september 2007 14:27 schreef Athmozz het volgende:
Zulke leerlingen moeten ze gewoon buiten gooien & de woensdag kauwgom laten krabben op de speelplaats.
Met een bril met van die open ogen?quote:90% van de lessen zat ik ook te slapen, maar je zat tenminste naar voor te kijken & te faken dat je aan het opletten was.
Zegt de persoon die toegeeft in 90% van de tijd te hebben geslapenquote:Gewoon het tonen van wat respect is op zich al belangrijk vind ik, zeker als je ziet wat voor jeugd er tegenwoordig rondloopt.
Die mensen storen de les tenminste niet. Ik krijg de indruk dat het hier meer gaat om leraren die op hun strepen staan en respect en aandacht willen afdwingen, dan om een werkelijk functioneel verbod.quote:Er wordt veel te gemakkelijk over gegaan. Ze luisteren niet graag naar de leerkracht, luister dan maar naar je mp3speler. Ze bellen/sms'n liever, laat ze zich daar mee bezighouden... Ik zit ook niet hele dagen spelletjes te spelen op mijn laptop als ik op school aanwezig ben?
Zeg dat maar tegen raymanquote:Als die school je zo tegensteekt, dan ga je gewoon niet & studeer je het zelf, zowel in België als in Nederland is er geen schoolplicht.
quote:Op maandag 10 september 2007 14:27 schreef ondeugend het volgende:
Die horen gewoon uit in de klas.. basta.
Publieke vernedering is het niet, en het werkt best goed. Als je 1x een strafstudie gedaan hebt wil je gewoon geen 2de meer & zorg je ervoor dat je je blijft gedragen. Als het gewoon de woensdagmiddag ff 3 uurtjes daar studeren zou zijn zou ik me dat totaal niet aangetrokken hebben, dan studeer je daar ipv thuis en het is ook opgelostquote:Op maandag 10 september 2007 14:39 schreef vogeltjesdans het volgende:
En zo is het! Op water en brood zullen ze! Publieke vernedering zal hen leren!
Gewoon zitten, zwijgen, niet luisteren. Je kan best volledig indommelen & uitrusten terwijl je met je ogen openzit.quote:Met een bril met van die open ogen?
Zegt de persoon die toegeeft in 90% van de tijd te hebben geslapen
Het gaat er hem niet om dat ze storen of niet, op die manier zit je NIET in de les. Als je de les niet wil volgen, dan ga je het lokaal niet binnen & leg je maar uit aan de directeur dat je de lessen niet meer volgt, dat is je recht. Het enige wat je moet doen is doorgeven aan de dienst die verantwoordelijk is voor het onderwijs dat je zelfstandig leert & geen lessen meer volgt. Dat doet haast niemand, maar je mag het wel doen. Als je het toch zelf beter kan (wat ik best geloof), en daardoor wil zitten weet ik veel watten in de les, zeg dat tegen je ouders & ga niet meer naar de les. Probleem direct opgelost.quote:Die mensen storen de les tenminste niet. Ik krijg de indruk dat het hier meer gaat om leraren die op hun strepen staan en respect en aandacht willen afdwingen, dan om een werkelijk functioneel verbod.
is toch superhandig? Dat je gesprekspartner opneemt terwijl je gezellig op een terrasje zit is iets anders, dat ligt aan de beleefdheid van die persoon, niet aan de gsm op zich. Ik laat mijn gsm vaak gewoon overgaan & op de voicemail terechtkomen als ik met mensen weg ben, gewoon omdat de meeste van de gesprekken niet dringend zijn. Als er dan wél iets dringend is, dan ben je bereikbaar, en anders weet je dat die persoon jou even wil contacteren & bel je gewoon terug als het jou uitkomtquote:Op maandag 10 september 2007 14:42 schreef ElizabethR het volgende:
Waarom moet iedereen ineens zo nodig altijd bereikbaar zijn??
De docent heeft er toch geen last van? Hij kan rustig zijn verhaaltje doen. Je kan natuurlijk ook naar buiten gaan zitten kijken of een beetje met je rekenmachine gaan zitten spelen of poppetjes tekenen op je blaadje. Als je geen zin hebt om op te letten, let je toch niet op. Met of zonder mobieltje/mp3-speler of wat dan ook.quote:Op maandag 10 september 2007 12:50 schreef doeka het volgende:
leuk voor de docent ook; dat jullie daar gezellig met je mp3-speler zitten te spelen; getuigt niet van erg veel respect.
Ja, voor hetzelfde geld zit je met je rekenmachine te spelen en omgekeerde letters op het display te makenquote:Op maandag 10 september 2007 15:11 schreef FredvZ het volgende:
[..]
De docent heeft er toch geen last van? Hij kan rustig zijn verhaaltje doen. Je kan natuurlijk ook naar buiten gaan zitten kijken of een beetje met je rekenmachine gaan zitten spelen of poppetjes tekenen op je blaadje. Als je geen zin hebt om op te letten, let je toch niet op. Met of zonder mobieltje/mp3-speler of wat dan ook.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |