quote:bak aardbeien 500 gr
125 gr suiker
2 zakjes vanillesuiker (15 gr)
250 ml slagroom
500 gr kwark
- Aardbeien pureren
- Slagroom beetje opkloppen met suiker en vanillesuiker
- Kwark slagroom en aardbeien door elkaar mengen en in de ijsbak gieten...
quote:500 gram bramen
250 gram basterdsuiker
2 eetl. citroensap
400 gram room
de boel gemixt met de staafmixer en in een diepvriesbak gedaan.
onder regelmatig omroeren laten invriezen en ziedaar:
quote:150 ml volle melk
200 ml room
200 ml romige kokosmelk (pakje, conimex)
25 gr kokos
90 gr suiker
40 gr malibu
room licht opkloppen, suiker erdoor, melk erbij
kokos en malibu bij elkaar doen en even laten staan
door elkaar mixen
in de ijsmachine schenken en draaien maar
linkje naar het vorige topicquote:Heb een eenvoudig recept bedacht voor een lekker zacht en romig vanilleijs, waarmee iedereen kan werken, zonder koken of eieren.
Vanillestokje
125 cc slagroom
4 a 5 eetlepels suiker
halve liter vanillevla
Haal het merg uit een vanillestokje en doe deze bij de slagroom, doe de suiker in de slagroom en sla deze lobbig, stijf maar niet helemaal stijf,
Voeg de vla toe en roer het goed door elkaar.
Doe dit in de ijsmachine.
Ligt eraan hoeveel ijs ze eten, maar standaard is een recept voor 4 personen. Is het lekker geworden?quote:Op maandag 23 juli 2007 22:16 schreef justmattie het volgende:
ff mn eigen stormloop-topic kicken
Ik wil morgen dus dat recept gaan maken met vanillevla. van pietverdriet. Alleen voor hoeveel pers. is dat recept ongeveer Piet ?
Opquote:Op zaterdag 28 juli 2007 21:46 schreef justmattie het volgende:
foto ??
De structuur van het ijs was perfect, maar de smaak veel te zuur, volgende keer minder citroen erin.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 18:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanavond het volgende experiment
250 cc water
200 gram suiker
sap van 3 citroenen
Dit in de koeling tot ijskoud en dan in de lopende ijsmachine zodat het snel bevriest.
zal dit niet lekkerder zijn met sinaasappels erbij?quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 18:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanavond het volgende experiment
250 cc water
200 gram suiker
sap van 3 citroenen
Dit in de koeling tot ijskoud en dan in de lopende ijsmachine zodat het snel bevriest.
Het ijs was iets te zoet, volgende keer wat minder suiker, maar voor de rest, goddelijk, werkelijk goddelijk,,quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Nieuw vanilleijs recept
200 ml volle melk,
200 ml minstens 35% vette slagroom,
4 eidooiers,
150 gram suiker
en 1 vanille stokje.
Vanillestokje opensnijden en de zaadjes met een mes eruit schrapen en in de melk doen.
Deel (helft) van de suiker in een vijzel en de rest van het vanillestokje in heel kleine stukjes snijden er erbij doen, met de stamper vanille in de suiker vermalen.
De vanille en suiker bij de melk doen (dit is trouwens ook de manier om zelf vanillesuiker te maken, veeeeeeel lekkerder dan de chemische vaniline suiker in de zakjes)
De melk verwarmen tot ca 85 graden, niet laten koken, deksel erop en laten staan.
De eidooiers met de suiker tot een creme roeren.
De melk die een half uurtje de vanillesmaak heeft aan kunnen nemen door een zeef halen en vermengen met de eidooiers.
In een rvs schaal doen en au bain marie verwarmen tot de melk een binding krijgt van de eidooiers, de hele tijd goed om blijven roeren met een garde.
Als het gebonden is het mengsel in de bak in een andere bak met ijswater snel af laten koelen en er de koude slagroom bij doen en luchtig slaan met een garde.
Dit mengsel in de ijsmachine doen.
Heb het geproeft voor het erin ging, het smaakte als het platonische idee van vanille vla, goddelijke vla.
Ijsmachine loopt nu, ben benieuwd hoe het ijs wordt.
Dan is het geen citroensorbet.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 21:00 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
zal dit niet lekkerder zijn met sinaasappels erbij?
ga jij ook nog wel hebben.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 21:13 schreef Erosjuhhh het volgende:
nee dat klopt.. zou t meer citrussorbet zijn.. mandarijntjessorbet, goed plan! alleen wel in december?
vind ze nu niet echt lekker ofzo...
wou dat ik een ijsmachine had, jij geluksvogel piet
Heb eigenlijk alleen in het weekende tijd ervoor.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 21:29 schreef Erosjuhhh het volgende:
zeker! als ik de ruimte en t geld voor fatsoenlijke keuken heb! wat is je meest extreme ijs tot nu toe? (ben je ook van de rare ijsssoorten? bierijs, uienijs etc ? )
Dacht eerder aan de volle smaak van overrijpe tomaten, zonder zout, kruiden etc-quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 22:03 schreef Erosjuhhh het volgende:
naja het is ook niet mijn smaak, maar t schijnt gekocht te worden.
zou iets met koriander lekker zijn? tis zo'n lekkere aparte smaak.. een tomatensorbet zou ook lekker kunnen zijn, moet je zorgen dat t wel meer richting de pastasaus gaat ipv ketchup (het zure) lijkt mij....
succes ermee!
Ook die tomaten zijn lekker te krijgen als je ze een week in de zon op de vensterbank legt.quote:Op zondag 19 augustus 2007 14:44 schreef Erosjuhhh het volgende:
dat van die tomaten is ook wel een idee ja piet, jou kennende zul jij lekkere tomaten gebruiken en niet zure,waterige hollandse tomaten
succes ermee
Ik vond het niet te vreten..quote:Op zaterdag 1 september 2007 16:42 schreef Zij-en-Hij het volgende:
Ik weet niet of het hier al ergens staat maar ik ben nu bezig met dit recept:
Indiaas ijs met kardemom
Die gecondenseerde melk overheerst enorm.quote:Op zondag 2 september 2007 11:45 schreef _Henry_ het volgende:
Inderdaad niet het lekkerste ijs dat ik gegeten heb. Te veel room/melk-smaak, blegh
Ja hèhè, natuurlijk is het een kwestie van smaak..quote:Op zondag 2 september 2007 12:01 schreef justmattie het volgende:
kwestie van smaak misschien he
In diezelfde Allerhande stonden nog meer ijsrecepten. Iemand die al geprobeerd?quote:Op zaterdag 1 september 2007 16:42 schreef Zij-en-Hij het volgende:
Het recept komt uit de allerhande en is een klein beetje aangepast.
Pietverdriet loopt hier niet meer rond, dus ik neem de vrijheid om mijn gedachten erover maar te vertellen Die eerste keer opwarmen doe je altijd (ik in ieder geval) met een vanille (of kaneel) stokje erin, als je het verwarmd dan wordt de smaak van het vanillestokje sneller & beter geëxtraheerd waardoor je ijs een betere smaak krijgt.quote:
Slagroom stijfslaan doe ik niet, ik vind dat t zonder dat te doen wel luchtig genoeg wordt (heb nog nooit echt een vergelijking gemaakt van hoe t wordt als je t wel/niet doet). Je moet erop letten dat je de custard voorzichtig verwarmd, anders krijg je een klontenboel. En ik weet niet precies bij wat voor temperatuur eieren beginnen te binden, maar volgens mij is het iig niet zo dat je zeker alle bacteriën hebt gedood. In zelfgemaakte mayo/tiramisu/etc. zitten ook rauwe eieren, ik moet zeggen dat ik er niet echt een probleem mee heb.quote:Op maandag 21 april 2008 14:49 schreef djkoelkast het volgende:
Mijn Piet wat doe je
Ok duidelijk, weet jij nog knelpunten waar je tegenaan kunt lopen?
En is het wellicht beter om alleen de melk te koken en de slagroom stijf te kloppen (om zo een luchtiger mengsel te krijgen)?
Het lijkt mij dat het pasteuriseren van de eieren ook wel belangrijk is, gezien gepasteuriseerde eigelen bij weinig supermarkten te krijgen zijn en bovendien erg duur. Rauwe eieren ben ik niet zo dol op persoonlijk
Welke ijsmachine is het? Merk? Kristallen in je ijs betekenen te weinig droge stof. Zachte klontjes betekenen waarschijnlijk dat je roerei hebt gemaakt ipv een custard.quote:Op zondag 28 augustus 2011 13:25 schreef Anne100 het volgende:
Gisteren in de kringloop winkel ijsmachine gekocht zonder handleiding. Sindsdien o.a. hier aan het inlezen in div. topics.
In een handleiding die hier gepost was stond niet in dat je melk en ei moest verwarmen. Kan dat de oorzaak zijn dat het ijs zachte klontjes/schilvertjes had.
Overigens heb ik eerst ei, met (in koffiemaler gemalen) suiker geklopt, daarna melk toegevoegd en daarna de bijna stijf geslagen slagroom.
En gecondenseerde melk nog in blik een paar uur in kokend water verwarmen geeft heerlijke caramelsaus,daar zou ik best een recept mee willen. anders dan hierboven die mensen niet lekker vinden dus.
Ingredienten die iedereen in huis heeft en je gewoon om de hoek kan halenquote:Op woensdag 31 augustus 2011 12:58 schreef Bramito het volgende:
Direct uit een boek maar dit ijs is zooooo lekkerrrrrrrrrr:
Magere melk poeder
dextrose
invertsuiker
Goedzo, en wat maak je voor een ijs?quote:Op dinsdag 6 december 2011 20:23 schreef Anne100 het volgende:
Piet nog bedankt voor je antwoord, ik zie het nu pas. Heb inmiddels al heel vaak ijs gemaakt.
Volgens mij heb ik deze ook weleens gemaakt. Hij komt uit Made in Italy toch? Heerlijk ijs idd!quote:Op woensdag 31 augustus 2011 12:58 schreef Bramito het volgende:
Direct uit een boek maar dit ijs is zooooo lekkerrrrrrrrrr:
Volle melk - 322 gram
Expreso - 200 gram
Slagroom 35% - 195 gram
Magere melk poeder - 61 gram
dextrose - 138 gram
invertsuiker - 20 gram
kristalsuiker - 58 gram
Mixen en in je machine gooien.
Door het hoge gehalte dextrose is het ook goed in te vriezen en langer te bewaren.
Ik heb 'm uit Angelo Corvitto, maar die vent wordt nogal eens geciteerd. Ik ben zelf aan het experimenteren met ijs van gedroogde vijgen met honing. Als ik tevreden ben over het recept zal ik het plaatsen.quote:Op woensdag 7 december 2011 09:37 schreef FigureBirdStars het volgende:
[..]
Volgens mij heb ik deze ook weleens gemaakt. Hij komt uit Made in Italy toch? Heerlijk ijs idd!
Zijn website is het sowieso de moeite waard om vaak te checken.quote:Op woensdag 7 december 2011 11:30 schreef The_stranger het volgende:
Nu 'ie toch gekicked is, tipje voor ene goed receptenboek:
The perfect scoop
En zijn website (met meer dan alleen ijsrecepten)
Heb op het programma simpel vanilleijs met daarin stukken karamel. Na een dag of twee in de vriezer "smelt" de karamel in het ijs zodat je lekkere "blobben" zachte karamel in je ijs hebtquote:Op donderdag 22 december 2011 22:26 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Zijn website is het sowieso de moeite waard om vaak te checken.
Nog meer mensen die met de feestdagen zelf ijs draaien? Ben nu bezig met een test witte chocolade ijs.
Helemaal gelijk in, echter in dit geval zorgt de karamel voor net iets meer "plezier" door het een dag in de vriezer te laten en weer zacht te worden.quote:Op vrijdag 23 december 2011 19:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Persoonlijk vind ik zelfgemaakt niet geschikt om in de vriezer te bewaren. Je moet het vers eten, dan is het echt lekker. Hoe goed je zelfgemaakte ijs vers ook is, ingevroren smaakt het veel minder, zelfs fabrieksijs smaakt dan beter
Nogmaals, ik geef je groot gelijk, net uit de machine is het het lekkerst, even de vriezer in om wat harder te worden misstaat het ook niet. Maar nu kies ik vanwege de rest van het diner simpel voor "the easy way out"... Vandaar ook lekker veilig vanille ijs, ten eerst al talloze keren gemaakt, ten tweede kan geen moeilijke eter daar iets tegen hebben..quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vermoed dat het komt omdat zelfgemaakt ijs veel minder lucht bevat dan fabrieksijs, en dat daardoor de kristalvorming bij het invriezen anders is.
Anyway.
Ik twijfel nog of ik zondag frambozenijs of frambozenpudding met mangosaus maak.
Yup, David Lebovitz is ook mijn ijskoning.quote:Op woensdag 7 december 2011 11:30 schreef The_stranger het volgende:
Nu 'ie toch gekicked is, tipje voor ene goed receptenboek:
The perfect scoop
En zijn website (met meer dan alleen ijsrecepten)
Jazeker, mijn ijsmachine gaat aan zodra we aan tafel schuiven voor de voorgerechten.quote:Op donderdag 22 december 2011 22:26 schreef Erasmo het volgende:
Nog meer mensen die met de feestdagen zelf ijs draaien? Ben nu bezig met een test witte chocolade ijs.
Zie het niet als commentaar op jou, maar als observatie vn zelf ijs maken.quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:24 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Nogmaals, ik geef je groot gelijk, net uit de machine is het het lekkerst, even de vriezer in om wat harder te worden misstaat het ook niet. Maar nu kies ik vanwege de rest van het diner simpel voor "the easy way out"... Vandaar ook lekker veilig vanille ijs, ten eerst al talloze keren gemaakt, ten tweede kan geen moeilijke eter daar iets tegen hebben..
Als je dextrose en/of invertsuiker in de juiste verhouding toevoegt, dan heb je daat geen last van. Zelf vind ik het ijs op dag 2 intenser smaken. Je kan natuurlijk ook je compositie een dagje in de koelkast bewaren. Sorbetijs eet ik wel het liefst vers. Daar voeg ik ook nooit dextrose aan toe, want dat proef je.quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vermoed dat het komt omdat zelfgemaakt ijs veel minder lucht bevat dan fabrieksijs, en dat daardoor de kristalvorming bij het invriezen anders is.
Anyway.
Ik twijfel nog of ik zondag frambozenijs of frambozenpudding met mangosaus maak.
Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minderquote:Op woensdag 19 december 2012 10:37 schreef MonkNL het volgende:
Ben nog steeds op zoek naar het in mijn ogen ultieme vanille ijs. Van die mooie geel kleurende bollen met een hele volle romige vanille smaak. Iemand suggesties?
Draai zelf vaak ijs met chocolade toevoegingen. Maltesers/Lion/Kinder Bueno's etc. Heerlijk.
Ik draai overigens met deze machine: http://www.ijsmachineshop.nl/product/172079/domo-do9030i.html
quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Nieuw vanilleijs recept
200 ml volle melk,
200 ml minstens 35% vette slagroom,
4 eidooiers,
150 gram suiker
en 1 vanille stokje.
Vanillestokje opensnijden en de zaadjes met een mes eruit schrapen en in de melk doen.
Deel (helft) van de suiker in een vijzel en de rest van het vanillestokje in heel kleine stukjes snijden er erbij doen, met de stamper vanille in de suiker vermalen.
De vanille en suiker bij de melk doen (dit is trouwens ook de manier om zelf vanillesuiker te maken, veeeeeeel lekkerder dan de chemische vaniline suiker in de zakjes)
De melk verwarmen tot ca 85 graden, niet laten koken, deksel erop en laten staan.
De eidooiers met de suiker tot een creme roeren.
De melk die een half uurtje de vanillesmaak heeft aan kunnen nemen door een zeef halen en vermengen met de eidooiers.
In een rvs schaal doen en au bain marie verwarmen tot de melk een binding krijgt van de eidooiers, de hele tijd goed om blijven roeren met een garde.
Als het gebonden is het mengsel in de bak in een andere bak met ijswater snel af laten koelen en er de koude slagroom bij doen en luchtig slaan met een garde.
Dit mengsel in de ijsmachine doen.
Heb het geproeft voor het erin ging, het smaakte als het platonische idee van vanille vla, goddelijke vla.
Ijsmachine loopt nu, ben benieuwd hoe het ijs wordt.
Zag hem al staan in dit topic idd. Heb hem ook gelijk overgenomen en staat tussen mijn "recepten nog uit te proberen". Ben benieuwd!quote:Op woensdag 19 december 2012 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minder
[..]
Moet de koude slagroom er geklopt bij of gewoon ongeklopt?quote:Op woensdag 19 december 2012 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minder
[..]
LObbig geslagen, meer lucht in je mengselquote:Op vrijdag 21 december 2012 11:45 schreef MonkNL het volgende:
[..]
Moet de koude slagroom er geklopt bij of gewoon ongeklopt?
Ja, ik denk ook dat er wellicht nog minder suiker in moet.quote:Op vrijdag 21 december 2012 13:22 schreef MonkNL het volgende:
Thanks, is aan het draaien. Ben benieuwd!
Damn wat een lekker ijs! super recept! Moet idd niet veel zoeter..
Neem aan boter om het ijs wat vetter/romiger te maken?quote:Op vrijdag 21 december 2012 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, ik denk ook dat er wellicht nog minder suiker in moet.
Wellicht wat boter erbij.
Ook maar ook om kristalvorming tegen te gaanquote:Op zondag 23 december 2012 09:19 schreef MonkNL het volgende:
[..]
Neem aan boter om het ijs wat vetter/romiger te maken?
maakt het uit welk soort suiker ik gebruik voor de suikersiroop? laatste keer heb ik bij gebrek aan kristalsuiker poedersuiker zonder toevoeging gebruikt aangezien dit ook kristalsuiker is.quote:Op maandag 24 juni 2013 14:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Kick
Gisteren suikersiroop gemaakt, 200 gram glucosestroop, 400 gram kristalsuiker, sap van een citroen, 200 cc water. Dit aan de kook gebracht tot alles was opgelost en daarna af laten koelen.
500 gram aardbeien met 200 gram siroop tot puree, dit in de ijsmachine.
De smaak was perfect, structuur erg romig alsof het roomijs was.
Zit te denken om met stijfgeslagen eiwitten het ijs nog luchtiger te maken, maar dat lukt met mijn ijsmachine soms wel, soms niet. Ben er nog niet uit waar dit aan ligt.
Suikerstroop maak ik met kristalsuiker, en voeg glucosestroop toe. Glucosestroop heb ik gekocht, volgende keer maak ik ook dat zelfquote:Op maandag 24 juni 2013 22:11 schreef z80 het volgende:
[..]
maakt het uit welk soort suiker ik gebruik voor de suikersiroop? laatste keer heb ik bij gebrek aan kristalsuiker poedersuiker zonder toevoeging gebruikt aangezien dit ook kristalsuiker is.
maar ik zie in verschillende recepten glucosestroop staan.
Gebruik voor het yoghurtijs turkse/griekse yoghurt die ze oa bij de aldi verkopen, die heeft een 10% vet, en totaal droge stof van ongeveer 18% je hoeft dan nog maar relatief weinig suiker toe te voegen om de structuur perfect te krijgen. Een 20 gram per 100 gram yoghurt.quote:Op dinsdag 25 juni 2013 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Dikke vette tvp. Mijn ijsmachine wordt eind van de week bezorgd. Ik heb vooral zin in yoghurt/vruchtenijs momenteel.
Thanks voor de tipquote:Op dinsdag 25 juni 2013 18:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gebruik voor het yoghurtijs turkse/griekse yoghurt die ze oa bij de aldi verkopen, die heeft een 10% vet, en totaal droge stof van ongeveer 18% je hoeft dan nog maar relatief weinig suiker toe te voegen om de structuur perfect te krijgen. Een 20 gram per 100 gram yoghurt.
Die recepten kan ik misschien wel gebruiken. Met iets meer geduld terwijl het gewoon in de diepvries staat.quote:
Ik maak een hele zware siroop, gebruik dan 200 gram siroop op 500 gram aardbeien.quote:Op zaterdag 6 juli 2013 08:39 schreef Sorella het volgende:
Hoe moet ik dat zien piet, het gewicht van het water van de yoghurt aftrekken ?
Dat ziet er godverdomde lekker uitquote:Op zaterdag 6 juli 2013 11:03 schreef RobinOok het volgende:
In de herhaling, mijn matcha ijs van vorige week.
[ link | afbeelding ]
Groene thee ijs
quote:Op zaterdag 6 juli 2013 11:03 schreef RobinOok het volgende:
In de herhaling, mijn matcha ijs van vorige week.
[ link | afbeelding ]
Groene thee ijs
Das bijna 2 liter ijsquote:Op zaterdag 6 juli 2013 20:54 schreef Sorella het volgende:
Het ijs was een kruising tussen yoghurt en sorbet ijs
160 gr suiker, 100 ml water, 2 theelepels citroenzuur, 500 gr griekse yoghurt, 150 ml slagroom en 750 gram aardbeien.
Teveel water in verhouding tot de suiker denk maar het is wel voor herhaling vatbaar
Daar kwam ik ook achter toen mijn blender aardig vol raakte, dus staat er nog een gedeelte in de koelkast om te draaien vandaagquote:
Nee, sorbet kan zo zacht en romig smaken als roomijs.quote:Op zondag 7 juli 2013 13:52 schreef Sorella het volgende:
Er was wat kristal vorming maar volgens mij is sorbet ijs dat ook ? In ieder geval was het niet storend en lekker en daar gaat het om
dat was ook het eerste dat ik dachtquote:Op zaterdag 6 juli 2013 17:12 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Dat ziet er godverdomde lekker uit
Excuses voor het vloeken.
Receot gelezen, en ga deze eens proberen te maken. Die smaak lijkt me verrassend lekker.
Ik bedoel, je hebt die zelfgemaakte siroop met 80% suiker. Het recept vraagt om 100 gr suiker. Daarvan mag er blijkbaar 10 gr max invertsuiker zijn. Neem je dan 90gr kristal en 12,5 gr siroop (is 10gr suiker)?quote:Op zondag 7 juli 2013 18:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik gebruik gewoon mijn eigengemaakt suikersiroop voor sorbet, en ja, ik compenseer voor het water wat er in zit.
Zoals ik al zei, ik gebruik tegenwoordig gewoon de siroop ipv suikerquote:Op zondag 7 juli 2013 19:42 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Ik bedoel, je hebt die zelfgemaakte siroop met 80% suiker. Het recept vraagt om 100 gr suiker. Daarvan mag er blijkbaar 10 gr max invertsuiker zijn. Neem je dan 90gr kristal en 12,5 gr siroop (is 10gr suiker)?
Waar haal je vervolgens 2,5 gr water af of laat je dat vanwege de kleine hoeveelheid achterwege?
Dus die 10% "regel" lap je aan je laars? Dat maakt het een stuk makkelijker inderdaad, maar dan heb je wel flink wat meer "extra" vocht. Gebruik je het ook voor roomijs of alleen sorbet en indien ook voor roomijs, waar laat je dan vocht weg om voor dat water te corrigeren? Minder room/melk?quote:Op zondag 7 juli 2013 19:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zoals ik al zei, ik gebruik tegenwoordig gewoon de siroop ipv suiker
Het is ook warm he? Minder maken misschien? (mits je schijf wel koud genoeg is)quote:Op maandag 8 juli 2013 16:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
Nou, ik heb het nog niet helemaal onder de knie met mijn ijsmachientje. Zowel mijn yoghurtijs als sorbetijs wordt wel heel koud maar is na 45 min draaien nog steeds geen ijs. Misschien heeft het met de suiker te maken. Ik hou helemaal niet van zoet (en ook niet van de calorieen die daar bij horen) dus ik gebruik niet zoveel suiker.
Probeer eens half zoveel er in te doen. Ik neem aan dat je er eentje met een koude accu hebt?quote:Op maandag 8 juli 2013 16:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
Nou, ik heb het nog niet helemaal onder de knie met mijn ijsmachientje. Zowel mijn yoghurtijs als sorbetijs wordt wel heel koud maar is na 45 min draaien nog steeds geen ijs. Misschien heeft het met de suiker te maken. Ik hou helemaal niet van zoet (en ook niet van de calorieen die daar bij horen) dus ik gebruik niet zoveel suiker.
Alleen voor sorbet, roomijs maak ik met gewoon suiker.quote:Op maandag 8 juli 2013 16:50 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Dus die 10% "regel" lap je aan je laars? Dat maakt het een stuk makkelijker inderdaad, maar dan heb je wel flink wat meer "extra" vocht. Gebruik je het ook voor roomijs of alleen sorbet en indien ook voor roomijs, waar laat je dan vocht weg om voor dat water te corrigeren? Minder room/melk?
Ik kan de temperatuur van de vriezer niet apart van de koelkast instellen en al helemaal niet op een aantal graden. Maar volgens onze thermometer is hij koud genoeg. Het koelelement heeft een uur of 32 in de vriezer gestaan. De aardbeien van het sorbetijs hebben 2 dagen in de koelkast gestaan voor ik ze in de blender deed. Ik heb ze daarna niet meer gekoeld, dom natuurlijk. Ik zal volgende keer de massa na bereiding nog eens koelen en ook minder maken.quote:Op maandag 8 juli 2013 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Probeer eens half zoveel er in te doen. Ik neem aan dat je er eentje met een koude accu hebt?
Accu 48 uur in vriezer, vriezer op minstens -20. Massa goed koelen.
Ah, ik dacht ook voor roomijs, kwam al niet uit de rekensom...quote:Op maandag 8 juli 2013 16:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alleen voor sorbet, roomijs maak ik met gewoon suiker.
200 gram siroop op 500 gram aardbeien voor sorbet, wordt cremig romig sorbet.
Het gaat bij ijs om droge stof, te weinig droge stof en je krijgt kristalvorming, te veel en het wordt een dikke pasta. Droge stof is bijvoorbeeld suiker, proteines of vet.quote:Op maandag 8 juli 2013 16:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik kan de temperatuur van de vriezer niet apart van de koelkast instellen en al helemaal niet op een aantal graden. Maar volgens onze thermometer is hij koud genoeg. Het koelelement heeft een uur of 32 in de vriezer gestaan. De aardbeien van het sorbetijs hebben 2 dagen in de koelkast gestaan voor ik ze in de blender deed. Ik heb ze daarna niet meer gekoeld, dom natuurlijk. Ik zal volgende keer de massa na bereiding nog eens koelen en ook minder maken.
Maar zou je desnoods ook ijs zonder suiker kunnen maken?
Ik maal zelf altijd ijs zonder extra suiker, en dat gaat prima. Zeker als je het niet keihard laat bevriezen.quote:Op maandag 8 juli 2013 16:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
.
Maar zou je desnoods ook ijs zonder suiker kunnen maken?
Vetbolletjes wil voor mij zeggen dat de emulsie uit elkaar valt.quote:Op zaterdag 8 augustus 2015 18:49 schreef djkoelkast het volgende:
Na 760 dagen eens een kick, want ik heb een zelfvriezende ijsmachine gekocht.
Begonnen met vanilleijs en alhoewel niet slecht is het nog niet perfect, want ik kom vetbolletjes in mijn ijs tegen en het is wat korrelig. Wat is er misgegaan?
Ik heb me gebaseerd op 2 ijsrecepten en het volgende gedaan:
200ml volle melk (niet gehomogeniseerd)
200ml slagroom (van dezelfde boer als de melk)
25g boter (ook van dezelfde boer)
100g suiker
4 eierdooiers
1 vanillestokje
snufje zout
De melk verwarmd met het vanillestokje, laten trekken, als laatst de boter erbij.
Eierdooiers + suiker schuimig geslagen, getemperd, alles bij elkaar, au bain marie het hele verhaal weer verwarmd tot het begon te binden.
Teruggekoeld in een koele au bain marie.
Koude slagroom geslagen tot deze al wat stevig werd (maar nog niet voldoende voor op je taart zeg maar) en dat door het koude mengsel gedaan.
Dat in de ijsmachine en die een uur laten draaien (standaardprogramma). Hij koelt zelf en na een uur was het ijs inderdaad mooi, alleen:
iets te korrelig
vetbolletjes (van slagroom, melk of boter)
Zeker geen slechte 1e poging, maar ik doe iets fout. Zit hier een ijsgoeroe die me wat tips kan geven?
Uiteindelijk wil ik pistacheijs gaan maken zoals bij betere ijssalons, dat het ècht naar pistache smaakt en niet naar aroma. Ik weet dat ze dat met pistacheolie doen, wellicht heeft iemand hier de juiste verhoudingen.
Ik heb juist de boter toegevoegd omdat anders 100g suiker misschien te weinig was, maar zoeter dan dit moet het echt niet worden. Wat kan ik nog meer voor droge stof i.p.v. suiker toevoegen aan een simpel vanillerecept?quote:Op zaterdag 8 augustus 2015 23:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vetbolletjes wil voor mij zeggen dat de emulsie uit elkaar valt.
Volgende keer de boter weglaten of pas toevoegen als hetgeen waar je het aan toevoegt lichaamstemperatuur heeft. Je kan ook een emulgator gebruiken, zoals soyalecitine.
Boter weglaten is waarschijnlijk het eenvoudigste
Bedoel je met te korrelig dat er ijskristallen in zaten? Dan is de verhouding droge stof te laag
Tja de ijssalon, die gebruiken maar al te vaak poeders en mixen voor hun ijs.quote:Op zondag 9 augustus 2015 01:55 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik heb juist de boter toegevoegd omdat anders 100g suiker misschien te weinig was, maar zoeter dan dit moet het echt niet worden. Wat kan ik nog meer voor droge stof i.p.v. suiker toevoegen aan een simpel vanillerecept?
Boter is dus te vroeg toegevoegd, dat is makkelijk te verhelpen.
Ik denk dat het kristallen zijn ja, maar niet extreem, maar gewoon nog lang niet zoals in een goede ijssalon.
Eentje van Trebs, stonden goede recensies over.quote:Op zondag 9 augustus 2015 10:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja de ijssalon, die gebruiken maar al te vaak poeders en mixen voor hun ijs.
Je zou, als je niet meer suiker wilt toevoegen ook bv melkpoeder kunnen gebruiken om je droge stof aandeel omhoog te krijgen. Verder zijn prof ijsmachines een heel ander slag dan huishoudmachines, die hebben enorm koelvemogen.
Wat heb je voor een ijsmachine?
Als je snel vriest heb je ook minder kans op kristalvorming, dus je ijsbeslag heel koud en je ijsmachine een tijdje leeg laten lopen voordat je er je beslag er in doet.
Vers maken bedoelen ze vast mee die dag op locatie, niet zozeer geen poeders. Wat is, qua "vers" het verschil tussen melk poeder en suiker?quote:Op zondag 9 augustus 2015 14:21 schreef djkoelkast het volgende:
De ijssalon hier in de buurt gebruikt geen poeders, althans, toen ik er naar vroeg zeiden ze dat ze alles vers maakten en het smaakt totaal anders dan andere ijssalons. Dat zegt niet alles, maar het is in elk geval al een stuk beter.
Vers als in geen aanlengpoeder met waterquote:Op zondag 9 augustus 2015 19:35 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Vers maken bedoelen ze vast mee die dag op locatie, niet zozeer geen poeders. Wat is, qua "vers" het verschil tussen melk poeder en suiker?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |