Rusland heeft de toekomstquote:Op donderdag 14 juni 2007 11:09 schreef Matty___ het volgende:
Maar goed we missen het olie uit nigeria en irak op dit moment. Daarnaast zijn ze ook bezig met een aantal nieuwe velden en de opec heeft geen baat bij een lage prijs.
Aan de andere kant denk ik niet dat de opec landen (op irak en nigeria na) meer kunnen produceren.
Saudi Arabie, Verenigde Arabische Emiraten en Kuwait zullen hun producties nog flink op gaan voeren denk ik , dat moet ook wel aangezien de velden in Mexico en de VS langzaam aan gaan opraken.quote:Op donderdag 14 juni 2007 11:09 schreef Matty___ het volgende:
Maar goed we missen het olie uit nigeria en irak op dit moment. Daarnaast zijn ze ook bezig met een aantal nieuwe velden en de opec heeft geen baat bij een lage prijs.
Aan de andere kant denk ik niet dat de opec landen (op irak en nigeria na) meer kunnen produceren.
idd Rusland was ik vergeten..quote:Op donderdag 14 juni 2007 11:38 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Rusland heeft de toekomstPoetin speelt zijn oliekaarten aardig uit.
Ze zeggen dat er nog genoeg olie is maar ik dat meot ik nog zien hoor... Ik ben bang dat ze gewoon niet meer kunnen produceren.quote:Op donderdag 14 juni 2007 11:59 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Saudi Arabie, Verenigde Arabische Emiraten en Kuwait zullen hun producties nog flink op gaan voeren denk ik , dat moet ook wel aangezien de velden in Mexico en de VS langzaam aan gaan opraken.
Als het rustig wordt in Irak kan men daar op termijn zeker 1miljoen extra vaten per dag produceren en op termijn een verdere capaciteitsuitbreiding.
Nou ja, VAR en Kuwait hebben elk de productie laatste 2 jaar met +/- 200.000 vaten/dag omhoog gedaan.quote:Op donderdag 14 juni 2007 12:11 schreef Matty___ het volgende:
[..]
Ze zeggen dat er nog genoeg olie is maar ik dat meot ik nog zien hoor... Ik ben bang dat ze gewoon niet meer kunnen produceren.
Maar in canada zijn ze met teerzand bezig. Dat ziet er ook wel goed uit ook al is het een behoorlijk moeizaam proces
Maarja de vraag blijft ook maar stijgen en irak is de komende 5 jaar nog niet zo ver om betrouwbaar olie te leveren. Alles is of opgeblazen, veroudert of erg slecht onderhouden. Maar zo lang dat land zo instabiel is zal er geen westerse oliemaatschappij er geld in investeren.quote:Op donderdag 14 juni 2007 12:24 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Nou ja, VAR en Kuwait hebben elk de productie laatste 2 jaar met +/- 200.000 vaten/dag omhoog gedaan.
Irak kan nog verdubbelen als je de reserves ziet.
dat zeker niet maar uit olie wordt veel meer gemaakt dan brandstof.quote:Op donderdag 14 juni 2007 12:32 schreef DS4 het volgende:
Wanneer begrijpen mensen eens dat de wereld nooit zal vergaan? Dat het leven altijd doorgaat. Dat de mens altijd wel een oplossing vindt.
Nogmaals, de mens komt wel weer met een oplossing. Er is geen enkele reden om thans anders te vermoeden.quote:Op donderdag 14 juni 2007 12:37 schreef Matty___ het volgende:
dat zeker niet maar uit olie wordt veel meer gemaakt dan brandstof.
wat dacht je van bv. plastik. En de biobrandstoffen zijn leuk en aardig maar ik heb nog geen vliegtuig, super containerschip en vrachtwagens gezien die op bio, brandstofcel of iets dergelijks rijden/varen/vliegen.
het zal niet de volgende dag allemaal afgelopen zijn maar ik kan mij best voorstellen dat straks alles veel duurder wordt omdat de brandstofprijzen zo sterk stijgen en dankzij globalisering komen de meeste producten niet eens meer uit europa.
ik zit niet te wachten op 1kg bananen van 15euro
Hallooooo. Wordt eens wakker, doemdenkertje.quote:Op donderdag 14 juni 2007 12:37 schreef Matty___ het volgende:
het zal niet de volgende dag allemaal afgelopen zijn maar ik kan mij best voorstellen dat straks alles veel duurder wordt omdat de brandstofprijzen zo sterk stijgen en dankzij globalisering komen de meeste producten niet eens meer uit europa.
dat komt omdat de duurdere transportkosten tot nu toe door de leveranciers werden betaald maar is niet doorberekend in de prijs maar dat zal niet voor altijd zo blijven. Een grondstof die opraakt stijgt in prijs dat is gewoon zo alleen hoe lang dat nog duurt is een andere vraag. Je hoeft toch alleen naar de prijs van diesel te kijken. Deze stijging moet door iemand betaald moeten worden. Dat heeft weinig met doemdenken te maken.quote:Op donderdag 14 juni 2007 12:46 schreef gronk het volgende:
[..]
Hallooooo. Wordt eens wakker, doemdenkertje.
Olieprijzen staan al een flinke tijd hoog, en hoeveel producten zijn er nu noemenswaardig duurder geworden?
Het enige product wat ik zo op kan noemen wat stevig duurder is geworden is lak, en verf. Maar verder? Het verzenden van een pakje is van 5.55 naar 6.20 gegaan. 10% stijging, maar geen wereldramp.
Dat soort dingen geven aan dat de grootste kostenpost bij producten niet in 'de producten zelf' zit, maar eerder in de loonkosten.
De stijging van de lonen eind jaren 90 is *veel* slechter geweest voor de kostprijs van producten dan de olieprijsstijgingen.
BINNENKORT zal de hemel ECHT naar beneden vallen.quote:Op donderdag 14 juni 2007 13:02 schreef Matty___ het volgende:
dat komt omdat de duurdere transportkosten tot nu toe door de leveranciers werden betaald maar is niet doorberekend in de prijs maar dat zal niet voor altijd zo blijven.
Waarschijnlijk wel ja. Het vervelende is met Rusland dat ze het daar alle neuzen dezelfde kant op kunnen krijgen. Iets wat de arabische wereld nooit zou kunnen, die kunnen tenslotte elkaars bloed wel drinken.quote:
nou niet binnenkort maar over 10-15 jaar welquote:Op donderdag 14 juni 2007 13:05 schreef gronk het volgende:
[..]
BINNENKORT zal de hemel ECHT naar beneden vallen.
Goed. Dan zorg ik dat ik binnen 5 jaar die Porsche rijdt, kan ik nog 5 tot 10 jaar genietenquote:Op donderdag 14 juni 2007 13:09 schreef Matty___ het volgende:
[..]
nou niet binnenkort maar over 10-15 jaar wel
zo zit ik ook te denken.. zo lang het nog kan gewoon doenquote:Op donderdag 14 juni 2007 13:10 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Goed. Dan zorg ik dat ik binnen 5 jaar die Porsche rijdt, kan ik nog 5 tot 10 jaar genieten![]()
Jezus, wat een kul.quote:Op donderdag 14 juni 2007 13:09 schreef Matty___ het volgende:
[..]
nou niet binnenkort maar over 10-15 jaar wel
Haha... ik rij al 14 jaar Porsche (met onderbrekingen, dat dan weer wel). Zelfs als ik daar nu mee stop kan jij mij nooit meer inhalen!quote:Op donderdag 14 juni 2007 13:10 schreef Fastmatti het volgende:
Goed. Dan zorg ik dat ik binnen 5 jaar die Porsche rijdt, kan ik nog 5 tot 10 jaar genieten![]()
welk stukje snap je niet? En je spreekt je nu zelf tegen.quote:Op donderdag 14 juni 2007 13:12 schreef gronk het volgende:
[..]
Jezus, wat een kul.
Producenten gaan 10-15 jaar hogere olieprijzen voor hun eigen rekening nemen. Daarna rekenen ze het opeens door aan andere bedrijven en aan consumenten.![]()
En er dus ruimte komt voor innovatie...quote:Op donderdag 14 juni 2007 13:14 schreef Matty___ het volgende:
je bent het toch met mee eens dat als een product schaars wordt de prijs ervan stijgt.
Op? Nee, nooit. Het wordt ooit te duur om het laatste plasje naar boven te halen.quote:En dat olie ooit een keer opraakt ook wel neem ik aan.
Er is genoeg olie. Alleen wordt er niet genoeg geproduceerd. Het is gewoon nog een kwestie van tijd tot er nieuwe productiefaciliteiten zijn.quote:Op donderdag 14 juni 2007 13:14 schreef Matty___ het volgende:je bent het toch met mee eens dat als een product schaars wordt de prijs ervan stijgt.
En dat olie ooit een keer opraakt ook wel neem ik aan.
Mwah in Irak begint de productie alweer op gang te komen,quote:Op donderdag 14 juni 2007 12:28 schreef Matty___ het volgende:
[..]
Maarja de vraag blijft ook maar stijgen en irak is de komende 5 jaar nog niet zo ver om betrouwbaar olie te leveren. Alles is of opgeblazen, veroudert of erg slecht onderhouden. Maar zo lang dat land zo instabiel is zal er geen westerse oliemaatschappij er geld in investeren.
Ze willen wel maar het risico is gewoon te groot.
edit: maar de prijs aan de pomp is de laatste 2 jaar alleen maar gestegen. De 200k vaten waren dus net voldoende om de extra vraag uit china en india enigsinds op te vangen.
1)Stijgen is niet dalenquote:Op zaterdag 19 mei 2007 15:42 schreef pberends het volgende:
[..]
Bron: RTLZ
Oei, dit is toch wel 10 a 15 jaar eerder dan ze verwacht hadden.
Tuurlijk zo zal het ook altijd gaan. Maar de prijs van de olie zal gewoon stijgen omdat het bv duurder wordt om het naar boven te pompen en alles wat er nu en in de komende tijd bijkomt aan bronnen gaat op aan china en andere groeiende landen. Dus de mooie prijzen van de jaren 90 zullen we nooit meer zien.quote:Op donderdag 14 juni 2007 13:21 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Er is genoeg olie. Alleen wordt er niet genoeg geproduceerd. Het is gewoon nog een kwestie van tijd tot er nieuwe productiefaciliteiten zijn.
Wist je trouwens dat een gemiddeld olieveld maar een recovery factor van rond de 40% heeft. 60% blijft dus in de grond zitten. Nu is het technisch (en economisch) nog niet mogelijk om dit uit de grond te halen, maar als de olie echt schaars wordt verzint men daar wel wat op.
In china hebben nog maar heel weinig mensen een auto. maar dat zal niet altijd zo blijven dus ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je erbij komtquote:Op donderdag 14 juni 2007 13:41 schreef Fastmatti het volgende:
Hmm, om mij heen zie ik dat er twee groepen mensen bestaan. De eerste gelooft dat de prijzen maar beperkt zullen dalen. De tweede dat de prijzen het niveau van de jaren 90 wel weer gaan halen. Ik hoor bij de laatste.
Nou ja de prijzen zullen niet echt sterk mee gaan dalen $40 per vat zal toch wel het absolute minimum worden.quote:Op donderdag 14 juni 2007 13:41 schreef Fastmatti het volgende:
Hmm, om mij heen zie ik dat er twee groepen mensen bestaan. De eerste gelooft dat de prijzen maar beperkt zullen dalen. De tweede dat de prijzen het niveau van de jaren 90 wel weer gaan halen. Ik hoor bij de laatste.
1999 heeft die nog kort op 6$ per vat. Dat niveau zal niet meer bereikt worden, maar onder de 20$ is zeker mogelijk.quote:Op donderdag 14 juni 2007 15:20 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Nou ja de prijzen zullen niet echt sterk mee gaan dalen $40 per vat zal toch wel het absolute minimum worden.
Probleem is niet dat er niet genoeg olie is alleen winning van de olie wordt steeds duurder aangezien de olie steeds dieper zit of op afgelegener plaatsen.
Mja als de prijzen zakken laten wat landen de productie zakken. Dit gebeurde dit jaar ook al, door de warme winter en het gedaalte gebruik van de VS en Europe liet Saudi Arabie de productie met 8% zakken.quote:Op donderdag 14 juni 2007 15:23 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
1999 heeft die nog kort op 6$ per vat. Dat niveau zal niet meer bereikt worden, maar onder de 20$ is zeker mogelijk.
dat is 1/3 van nu...waar moet 3x zoveel olie vandaan komen dan nu het geval is. Ik begrijp dat men nieuwe bronnen kan gebruiken door nieuwe technieken maar ik denk toch eerder dat we blij mogen zijn als de prijs rond de 60$ blijft. Want we hebben elk jaar meer olie nodig niet minder.quote:Op donderdag 14 juni 2007 15:23 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
1999 heeft die nog kort op 6$ per vat. Dat niveau zal niet meer bereikt worden, maar onder de 20$ is zeker mogelijk.
Ik denk dat je dat kunt vergeten.quote:Op zaterdag 19 mei 2007 16:42 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Over twee jaar staat die gewoon weer op 10 dollar per vat. Tenzij er echt een grote crisis in het MO uitbreekt.
Als de prijs daalt tot 1/3 betekend niet dat er 3 keer zoveel olie op de markt is.quote:Op donderdag 14 juni 2007 15:34 schreef Matty___ het volgende:
[..]
dat is 1/3 van nu...waar moet 3x zoveel olie vandaan komen dan nu het geval is. Ik begrijp dat men nieuwe bronnen kan gebruiken door nieuwe technieken maar ik denk toch eerder dat we blij mogen zijn als de prijs rond de 60$ blijft. Want we hebben elk jaar meer olie nodig niet minder.
ik zie het echt niet gebeuren dat men meer naar boven kan pompen dan er per jaar meer verbruikt gaat worden.
Anyway, time will tell
cold fusion is wel veel belovend. In Frankrijk bouwen ze toch zo een mega reactor voor test doeleinden.quote:Op donderdag 14 juni 2007 16:10 schreef DiRadical het volgende:
[..]
Als de prijs daalt tot 1/3 betekend niet dat er 3 keer zoveel olie op de markt is.
Een veel kleiner overschot is voldoende.
Of een 'cold fusion' generator voor thuis gebruik![]()
Of juist niet, de OPEC zal wellicht juist meer produceren om de olieprijs te drukken zodat biobrandstof minder interessant wordt.quote:Op donderdag 14 juni 2007 16:07 schreef DiRadical het volgende:
[..]
Ik denk dat je dat kunt vergeten.
OPEC wil de produktie al terug schroeven als wij met biobrandstoffen bezig gaan.
Ik zou het ook liever in de grond laten zitten ipv het voor $10 per barrel te verkopen.
Geld hebben ze toch genoeg
Terecht. Olie is een mooi materiaal, waar je prima spullen van kunt maken. Doodzonde om dat te verstoken in een SUV.quote:Op donderdag 14 juni 2007 16:07 schreef DiRadical het volgende:
Ik denk dat je dat kunt vergeten.
OPEC wil de produktie al terug schroeven als wij met biobrandstoffen bezig gaan.
"Cold fusion" is vooralsnog een sprookje, je bent in de war met gewone kernfusie volgens mij.quote:Op donderdag 14 juni 2007 16:18 schreef Matty___ het volgende:
[..]
cold fusion is wel veel belovend. In Frankrijk bouwen ze toch zo een mega reactor voor test doeleinden.
Suikerriet, mais, etcquote:Op donderdag 14 juni 2007 21:34 schreef Basp1 het volgende:
Nou maartena dan ben ik toch benieuwd naar de technische achtgrond van jou verhaaltje, hoeveel liter ethanol 1 hectare kan opbrengen. Ook ben ik dan wel geintreseerd in de plant die men wilt gaan gebruiken hiervoor.
idd het is geen Cold fusion maar een Nuclear fusion.quote:Op donderdag 14 juni 2007 18:42 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
"Cold fusion" is vooralsnog een sprookje, je bent in de war met gewone kernfusie volgens mij.
Waarom ze dat sowieso niet doen snap ik eigenlijk niet. Hoe lang wil de VS nog de slaaf van het Midden-Oosten en Venuzuela/Rusland zijn wat betrekking tot olie?quote:Op donderdag 14 juni 2007 21:26 schreef maartena het volgende:
Het grappige is eigenlijk dat de VS zo ongeveer 40% van haar olie importeert uit Canada, 20% uit eigen bodem haalt, en zo'n 40% uit andere landen importeert, waarvan ong. 20% uit het Midden Oosten, en 10% uit Venezuela.
Er zijn nog nieuwe olievelden onder Alaska en in de Golf van Mexico die nog niet in gebruik zijn. In Alaska is het verzet tegen boren in natuurgebieden een hot issue, en in de Golf van Mexico lagen de olievelden tot recentelijk te diep om erbij te kunnen, wat nu veranderd is door nieuwe technieken. Ook experimenteren ze met varende booreilanden, die ze in geval van een orkaan tijdelijk even ergens anders kunnen parkeren.
Bottom line: Als de nood aan de man is, en ALLE olie import muv Canada naar de VS stop wordt gezet (en er dus 40% minder olie binnenkomt), dan kan er binnen een jaar of 10 een compleet ethanol programma van de grond komen, en met de miljoenen hectaren landbouwgrond die in het midwesten beschikbaar is KAN de VS in theorie geheel onafhankelijk worden van het buitenland, behalve dan Canada, die maar al te graag vriendjes blijft met de VS, omdat 80% van haar economie afhankelijk is van handel met de VS.
Wie krijgen er wel een probleem als het Midden Oosten bijv. wordt plat-genuked, en we kunnen door de stralingsproblemen geen olie meer halen? Juist, Europa. En Japan. Europa heeft te weinig eigen olie en gigantisch VEEL ruimte voor ethanol productie (maisvelden) heeft het ook niet.... , en Japan heeft vrijwel niets. Rusland heeft aardige voorraden, maar zal het zelf nodig hebben, en exporteert bovendien veel naar oliehongerige landen als China en India. Wat Rusland wel heeft zijn enorme gebieden waar enorm veel mais verbouwd kan worden. Maar of dat de oplossing zal brengen voor Europa?
En ondertussen gaan we in Nederland richting de 2 Euro per liter.
Als je heel de wereld vol zou planten met mais voor ethanol dan heb je nog te weinig vrees ikquote:Op donderdag 14 juni 2007 21:36 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Suikerriet, mais, etc
Brazilie zit op 6000 liter per hectare, de VS op 3500 liter
Zolang het goedkoper is/lijkt dan alles zelf te produceren. Tevens zullen ze hun een strategische reserve willen handhaven.quote:Op donderdag 14 juni 2007 21:39 schreef pberends het volgende:
[..]
Waarom ze dat sowieso niet doen snap ik eigenlijk niet. Hoe lang wil de VS nog de slaaf van het Midden-Oosten en Venuzuela/Rusland zijn wat betrekking tot olie?
Je kunt de huidige motoren niet op 100% ethanol laten draaien. Of liever gezegd, 'liever niet'.quote:Op donderdag 14 juni 2007 21:40 schreef Matty___ het volgende:
[..]
Als je heel de wereld vol zou planten met mais voor ethanol dan heb je nog te weinig vrees ik
De aanpassingen zijn vrij simpel. Dat is echt geen struikelblok.quote:Op donderdag 14 juni 2007 21:51 schreef gronk het volgende:
[..]
Je kunt de huidige motoren niet op 100% ethanol laten draaien. Of liever gezegd, 'liever niet'.
Zoals ik al zei: De vraag is eerder: Hoelang will EUROPA nog de slaaf zijn van het Midden Oosten. De VS is namelijk momenteel zeer hard op weg on olie-onafhankelijk te worden van buiten het eigen continent. Vandaag dat men ook in Alaska wil gaan boren, de Golf van Mexico willen exploiteren, en Bush voor het eerst in zijn ambttermijn ook daadwerkelijk miljarden uitgeeft aan alternatieven, wat voorheen wel anders was.quote:Op donderdag 14 juni 2007 21:39 schreef pberends het volgende:
Waarom ze dat sowieso niet doen snap ik eigenlijk niet. Hoe lang wil de VS nog de slaaf van het Midden-Oosten en Venuzuela/Rusland zijn wat betrekking tot olie?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |