abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 1 maart 2009 @ 17:55:57 #201
262 Re
Kiss & Swallow
pi_66588061
registreer om deze reclame te verbergen
mooi zo , althans van de rust die je er weer bovenop heeft gebracht
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_66832154
Mjah schizofrene mensen kunnen helaas last hebben van telkens terugkerende psychoses. In uitzonderlijke gevallen kan men genezen van de psychotische periode's bij schizofrenie. Schizofrenie zelf is volgens mij (nog) niet te genezen.
quote:
Op dinsdag 1 mei 2007 22:43 schreef aloa het volgende:
Ik ken iemand met schizofrenie. Die is echt zwaar ziek.
Ze hoort en ziet allerlei dingen, die er niet zijn.
Ze zit al jaren in een inrichting, maar af en toe zie je haar weer op straat lopen.

Alsof ze in een compleet andere wereld leeft.
pi_66909758
Vandaag had ik best snel nadat ik de medicatie had genomen bier gedronken. Best grappig gevoel. Maar voor de rest gaat het niet zo goed eigenlijk. Ik leef in een droomwereld. Ik kan niet bevatten hoe mensen zijn, WAAROM ze zo zijn. Er zijn veel Slechten.
pi_66910172
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 19:24 schreef het-ero het volgende:

[..]

Dit stukje kwam ik ergens anders net tegen hier op Fok!:

Middelen zoals: Ritalin, Concerta, Strattera, XTC, Cocane, Cannabis, Prozac en alle nieuwe antidepressiva, verwoesten dosis na dosis het zenuwstelsel op eenzelfde scheikundige en fysiologische manier. Vandaar dat na langdurig gebruik van deze middelen het gedrag steeds met antipsychotica gecorrigeerd moet worden.
eigenlijk zou ik me dan eerder druk maken over die ritalin dan over cannabis. het een krijg je als kind, het ander is (als het goed is iig) een keuze die je maakt als volwassene
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_66922453
I used to be schizofrenic....
but were ok now....
best regards
  woensdag 11 maart 2009 @ 02:35:48 #206
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dr!
pi_66922608
quote:
Op woensdag 11 maart 2009 02:02 schreef upinsmoke het volgende:
I used to be schizofrenic....
but were ok now....
  woensdag 11 maart 2009 @ 12:08:31 #207
174875 Stigma
Bonbonnetje?
pi_66930125
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 22:10 schreef KonnieKipke het volgende:

[..]

De meesten krijgen het wel rond de 20-24, en er is ook een groep die het rond de 30 krijgt.. Maar schizofrenie op oudere leeftijd kan ook >40. Dan komt zelden voor.
Recente studies hebben uitgewezen dat het misschien komt door de groei van de hersenen op die leeftijd. De hersenen groeien namelijk veel langer door dan men vroeger dacht. Afwijkingen die tot schizofrenie lijden zouden dan waarschijnlijk het meest aan het eind van de puberteit of tot een jaar of 25 ontwikkeld worden. Vaak is het ook een stadium waarin veel mensen met drugs experimenteren, dit zorgt er ook voor dat die leeftijdscategorie het gevoeligst is ervoor. Zal eens opzoeken waar ik dat vandaan heb, las het in een artikel uit een of ander vaktijdschrift.
Mwah ik zou wel een bonbonnetje lusten!
pi_66961046
Vandaag een belangerijke dag voor de voortgang van de behandeling van m'n moeder; en dat is toch wel spannend. Heb net iig een geruststellend telefoontje gehad van de arts met betrekking tot de rechtzitting die zometeen plaats vind (wel of niet verdere gedwongen opname).
En vanmiddag ben ik zelf bij een gesprek aanwezig over hoe verder in de toekomst.
Ik hoop dat we er dan na vandaag naartoe kunnen werken dat we een passende leefsituatie voor m'n moeder kunnen vinden. Ze wil niet opgenomen zijn; maar dat ze toch ook beschermd zit en goed verzorgd zit, op een eigen stekje.

Bij mijn moeder waren er al wat dingetjes toen ze 16 was wat ik heb begrepen, maar het begon pas echt toen ze begin 20 was (22/23). Maargoed; in de jaren 80 is pas een diagnose gesteld en dat was manisch depressief; nu is de (voorlopige) diagnose schizofrenie; en daarmee vallen wel puzzelstukjes op hun plek; ik dacht er zelf ook al langer aan; maar aangezien ze in haar nog goede jaren duidelijk manische en depressieve episodes had wees het toch steeds weer op MD. Ik vraag me af waar de overlapping ligt; of dat je bijv een dubbele diagnose kunt hebben.
"Next was Llewella, whose hair matched her jade-colored eyes. For some reason, I knew she was not like the rest of us."
Amber Mae
pi_67005871
Ik heb een nieuw boek.Dit boek is goed voor mijn gemoedstoestand. Verder ben ik vreselijk zenuwachtig. Gister heb ik ook weer enorm veel sigaretten gerookt (en vandaag weer).
pi_67006064
Het is een boek over de Germanen.
  vrijdag 13 maart 2009 @ 13:23:30 #211
207353 Wheelgunner
Met de Noorderzon...
pi_67006338
Ik heb de indruk dat in de meeste gevallen drugsgebruik een factor is geweest, maar zijn ze dan ziek in hun hoofd geworden door de drugs, of werden drugs gebruikt omdat ze al ziek in hun hoofd waren?
pi_67008482
Deze al voorbij gekomen?
quote:
Het gelijk van mijn tante
Vrijdag 4 april, 13.20 uur, Nederland 2
In de spraakmakende documentaire Het gelijk van mijn tante volgt filmmaker Saskia Gubbels haar tante Els die tegen haar wil met een rechterlijke machtiging een jaar in een psychiatrische instelling heeft gezeten en nu de weg naar huis moet zien terug te vinden. Deze documentaire is in alle opzichten een tegenpool van de documentaire Uitbehandeld, maar niet opgegeven en laat zien hoe Els na de behandeling er niets mee is opgeschoten.

Na het plotselinge overlijden van haar zwaar geestelijk gehandicapte dochter wordt Els verscheurd door verdriet. In de volle overtuiging dat haar kind in het ziekenhuis door de doktoren is vermoord en dat er giftige stoffen in haar huis vrijkomen, slaapt ze maandenlang in haar auto. Als ze aangeeft 112 te willen bellen en zich dood te rijden wordt ze gedwongen opgenomen. De behandeling in het psychiatrisch ziekenhuis is een nachtmerrie voor Els. Geen van de hulpverleners is in staat tot haar door te dringen. Els leeft anderhalf jaar alleen met heftige gevoelens van bedreiging en rouw. Na anderhalf jaar mag zij tot haar eigen verbazing in de weekenden op proefverlof naar huis. Maar thuis wachten de ‘vluchtige stoffen’, die haar leven vanuit kraan en toiletpot bedreigen.

Het gelijk van mijn tante maakt op aangrijpende wijze de eenzaamheid van een psychiatrische patint en haar streven naar autonomie zichtbaar, alsook de onmacht van de reguliere hulpverlening om een medemens in nood werkelijk bij te staan.

Het gelijk van mijn tante werd eerder uitgezonden op 26 maart 2007.
Regie Saskia Gubbels. Producent Lemming Film.
pi_67008547
quote:
Op vrijdag 13 maart 2009 14:30 schreef Kabolter het volgende:
Deze al voorbij gekomen?
[..]


Nee, maar dat ga ik zeker kijken. Dank je wel!
pi_67009950
quote:
Op vrijdag 13 maart 2009 14:32 schreef conleche het volgende:

[..]

Nee, maar dat ga ik zeker kijken. Dank je wel!
Hij was eerst nog terug te kijken op uitzendinggemist.nl.

Net nog even gekeken, maar hij staat er volgens mij niet meer tussen.
Mooi en lelijk tegelijk, dat emoties en dat wat er in je hoofd speelt zo erg de werkelijkheid bepaalt.
En daarmee ook je gemoedstoestand voor een groot gedeelte bepaalt.

Het valt mij op dat schizofrenie soms grote raakvlakken heeft.
Zoals het afluisteren en het vergiftigen.
Zijn dat basisgedachtes ofzo?
Al verschillen ze wel.

Een kennis van mij dacht dat hij werd afgeluisterd door de stopcontacten (iets wat je vaker hoort, al hebben sommigen het met afluisterapparatuur in bijvoorbeeld de kiezen).

Wat wel sneu was dat hij zijn kat vermoordde, omdat hij dacht dat de buurman dat wou doen. Die keek namelijk raar en aandachtig naar de kat. Toen heeft hij hem in de tuin gegooid van de buurman en schreeuwde: "Is dit nou wat je wou?!!". Daarvoor moest een schotel het al ontgelden omdat die op hem was afgesteld.

Dat is ook het irritante van schizofrenie volgens mij. Ben er van overtuigd dat de meeste mensen perfect kunnen functioneren in de maatschapij, evt op een iets lager pitje.
Maar de angst van de mede-mens bepaalt of hij de kans krijgt, of niet.

En dat is ook weer te begrijpen, want de mede-mens wil zekerheid en veiligheid.

Dat is ook het irritante. Het is allemaal zo goed te begrijpen, maar soms o zo oneerlijk.
pi_67031773
Die docu wil ik wel graag zien! Alleen 4 april valt toch op een zaterdag? Dan ben ik iig niet thuis; maar neem aan dat ik de uitzending dan nog terug kan zien op uitzendinggemist.
We zijn natuurlijk juist met dat bezig; voor m'n moeder.

M'n moeder blijft het komende half jaar zowies onder behandeling, ze heeft een rm gekregen. Nadat ze helemaal onderzocht is wordt er gekeken naar een betere woonomgeving voor haar; het liefst dichter bij ons in de buurt.

Het gesprek wat we hebben gehad begreep ze weinig van; althans van de inhoud. Sommige dingen is ze heel goed mee (telefoonnummers van 20 jaar geleden die ze zo zonder problemen kan opdreunen, terwijl ze die al 20 jaar niet meer gebeld heeft), en andere dingen gaan weer volledig langs d'r heen (zelfverzorging,maatschappelijke en sociale zaken, emotie).

Ondanks dat ze niet opgenomen wil zijn (ze snapt het gewoonweg niet), zie ik d'r wel beetje bij beetje opbloeien, en dat is fijn om te zien!

kabolter; opname is er natuurlijk niet alleen om de leefomgeving te beschermen; dat boeit echt niet in het geval van m'n moeder; ze heeft weleens dingen gedaan jegens anderen, maar dat is de minste zorg. De grootste zorg is de schade die ze zelf kan ondervinden, er zijn namelijk ook mensen die er kennelijk nog slechter aan toe zijn die misbruik maken van weerloze mensen. Daarbij is er ook nog een stukje zelfverwaarlozing; geen actieve zelfverwaarlozing maar gewoon geen blijk hebben van. En ik moet zeggen, de laatste 17 jaar is ze onbehandeld geweest zonder medicijnen; kan nou niet zeggen dat het d'r goed heeft gedaan; ze is nu nog veel verder van huis dan dat ze daarvoor was.
"Next was Llewella, whose hair matched her jade-colored eyes. For some reason, I knew she was not like the rest of us."
Amber Mae
pi_67096465
hallo,


ik doe mijn eindwerk rond schizofrenie omdat dit toch wel een onderwerp dat onwetend is bij de meeste mensen en bepaalde vooroordelen heeft.

nu had ik graag wat tips gehad hoe je met iemand kunt omgaan in de thuiszorg
zorgen dat medicatie stipt word genomen
wanen en hallicunaties een beetje in mee gaan ipv zegge dat het niet waar is ( kan agressie uitlokken )

hebben jullie zo nog meer tips die ik kan gebruiken? het zou mij en mijn medecursisten een zeer grote hulp zijn


dank u wel
pi_67097349
Mijn broer van 24 heeft ook schizofrenie. Bij hem werd dat geconstateerd toen hij rond de 19,20 jaar was. Hij experimenteerde met cannabis en hasj jaren lang. Hij doet nu aan beschermd wonen omdat het simpelweg thuis niet meer ging. Hij heeft waanideeen en denkt dat hij wordt achtervolgd. Hij belt op een dag minstens 5 keer naar huis en hij denkt ook vaak dat hij wat mankeert. (zn lichaam, gezondheid) Vroeger ging ik hier heel moeilijk mee om. Hij sloeg me vaak in elkaar en schold me uit. Nu probeer ik het te begrijpen en hem vooral ook. hij heeft het moeilijk. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn, altijd maar die achtervolgingswaanzin te hebben of stemmen te horen.
sometimes you got to go through the pain, to express the joy !
pi_67099582
Ik wil een vriendin hebben die op dat meisje in me avatar lijkt. En zaterdag heb ik voor het eerst sinds een jaar al mijn vrienden weer gezien. Ik had geen idee dat het al zo lang geleden was dat ik iedereen zag, iedereen was blij me te zien. Zulke goede mensen. En er waren ook allemaal blonde meisjes. Btw vrijdag hoorde ik iemand keihard mijn naam roepen dus ik schreeuw zo JA WAT IS ER? Geen antwoord. Dus ik nog een keer vragen dus ik ga zo door het huis heenlopen en vraag aan iedereen: waarom riep je mij? Zeggen ze: niemand riep je. Dus ik dacht van huh. En tien minuten daarna hoorde ik de telefoon gaan dus ik ga zo naar beneden en vraag: wie belde er? Zeggen ze: niemand belde.
  maandag 16 maart 2009 @ 14:00:41 #219
244451 Carooltje79
Papi, dame lo que quiero!
pi_67100654
Jeetje zeg als ik dat zo allemaal lees is het toch wel heftig zeg..... ik ben gescheiden en mijn ex heeft een nieuwe vriendin (naja die is er met me nichtje vandoor) nu is er bij haar ook schizofrenie geconstateerd en nu krijg ik toch wel een beetje een naar gevoel omdat mijn zoontje (6jaar) daar 1x in de week is en om het weekend.... ik hoor de laatst tijd toch wel vaak van hem terug dat zij vaak erg boos is en zich veel opsluit enzo.. dus als ik het hier dan zo lees krijg ik toch wel een beetje de kriebels....
The Shit You Hear About Me Might Be True.... But Then Again It Could Be as Fake as the Bitch Who Told You.
pi_67100984
quote:
Op zaterdag 14 maart 2009 09:15 schreef Llewella het volgende:
Die docu wil ik wel graag zien! Alleen 4 april valt toch op een zaterdag? Dan ben ik iig niet thuis; maar neem aan dat ik de uitzending dan nog terug kan zien op uitzendinggemist.
Ik heb hem de vorige keer wel via uitzendinggemist.nl gekeken. Dus ik verwacht dat hij nu er ook weer op komt.
Ik had eergisteren zin in een brok in mijn keel. Dus ik dacht, ik ga even 'voor ik het vergeet' kijken.
Zo'n mooie docu
Maar ze zijn maar voor een tijdje terug te zien.

Die docu is iig echt de moeite waard.
Zoveel emoties, je word met je gevoel echt heen en weer geslingerd.
Vooral die machteloosheid maakte bij mij diepe indruk.

Ik snap het even niet meer. Ik kijk bij 'vooruitblik', op de website van document, en daar staat hij niet tussen..
quote:
Reactie op deze documentaire van psychiater Detlef Petry

'Het gelijk van mijn tante'

Een film van Saskia Gubbels

Deze documentaire gaat over de persoonlijke belevenis en ervaring van een oudere vrouw, die in de psychiatrie terecht is gekomen middels een Rechterlijke Machtiging. Saskia Gubbels, een nichtje van haar tante Els, neemt de tijd en heeft het geduld om haar tante over langere tijd te volgen in haar 'psychiatrische tijd' en luistert aandachtig naar haar persoonlijke verhaal, haar eigen woorden en respecteert zo haar persoonlijke autonomie.

In dit proces van langzaamheid komt het tot een waardige ontmoeting met haar en dringt Saskia Gubbels uiteindelijk door tot het werkelijke levensprobleem van haar tante Els, namelijk de dood van haar gehandicapte dochter ruim tien jaar geleden. Tot nu toe kon en wilde zij met niemand hierover praten, ook niet met de hulpverleners in de psychiatrie: "Zij willen mij toch ook alleen maar dood, de witte maffia". Haar levensverhaal komt in het middelpunt te staan en niet haar psychiatrische stoornis.

In deze relatie van vertrouwen en wederzijds respect opent tante Els ook een beetje haar levensboek. Zij laat een album zien met de foto’s van haar dochter toen zij nog in leven was. En zij gaat met haar nichtje naar het graf van haar dochter. Saskia begrijpt haar en dat geeft bij haar tante een gevoel van veiligheid. Dit gebeurt in een vertrouwensvolle relatie, waarin de menselijke waardigheid centraal staat. Door deze relatie kunnen zij samen proberen het levensprobleem te duiden en een plaats in haar leven geven. Hierdoor ontstaat een echt 'wij-gevoel' en dit is het uitgangspunt, om te proberen iets te gaan doen aan haar levensprobleem of het tenminste te verzachten. Een levensprobleem en een levensverhaal zijn namelijk niet alleen medisch-psychiatrisch te 'genezen'.

In de documentaire speelt ook de taal een belangrijke rol en dat maakt de verwarring in de communicatie tussen tante Els en de psychiatrie zeer duidelijk. Tante Els spreekt van "vluchtige stoffen, die uit haar kraan, uit de WC en de wasmachine komen, die haar vergiftigen" en de hulpverlener zegt hierop: "Dat is niet zo! U bent psychotisch".

Tante Els vraagt zich af of de hulpverleners berhaupt begrijpen, dat zij zich hierdoor zeer onveilig voelde en daardoor alleen nog in haar auto kon overnachten. Zij zelf voelt zich niet psychotisch: "Hoe kan ik dan zo goed functioneren of auto gaan rijden." Zij heeft geen enkel vertrouwen in de hulpverleners en ziet vooral het gevaar dat van hun uitgaat: "Zij begrijpen mij niet en zij willen mij net zo dood hebben als mijn dochter."
Hierdoor ontstaat een 'wartaal' tussen haar en de hulpverleners en is er geen enkele vertrouwensband.

Ik neem aan, dat voor deze documentaire een bewuste keuze is gemaakt om niet ook de hulpverleners aan het woord te laten komen. Dat vind ik persoonlijk op zich een moedige keuze en heb dit als toeschouwer te respecteren. Maar wij horen over de hulpverleners alleen iets via haar en deze uitspraken zijn ronduit negatief ('Witte maffia').
Voor de kijkers zouden misverstanden kunnen ontstaan: de kijkers weten meestal niet, dat men met een Rechterlijke Machtiging bij gevaar voor zichzelf en de omgeving iemand alleen kan opnemen tegen iemands wil. Een behandeling kan alleen met de toestemming van de betrokkene of in een noodsituatie ook onder dwang. Het begrip 'psychotisch' kon op deze manier niet door een hulpverlener uitgelegd worden. Er was namelijk in de documentaire wel degelijk sprake van suicidaliteit en maatschappelijke teloorgang. Dit wordt ook door de broer van tante Els in de documentaire beaamd en hij maakt zich volgens mij terecht zorgen, hoe het na het aflopen van de RM verder moet met haar.

Deze documentaire van Saskia Gubbels is een prachtig 'egodocument' van haar tante Els, die tegen haar wil opgenomen is in de psychiatrie. In principe wil en kan zij hier niets van begrijpen, omdat zij haar eigen belevenis en ervaring voor zichzelf als waar beleeft en dat dit haar zeer persoonlijke aangelegenheid is: "Dit is mijn leven".

Maastricht, 30-01-07

Detlef Petry
Psychiater


[ Bericht 63% gewijzigd door Kabolter op 16-03-2009 14:17:41 ]
  maandag 16 maart 2009 @ 14:58:51 #221
248392 _Parallax
Radicaal Relativisme
pi_67102400
Komt in mijn familie ook voor. Diverse neven van mijn vader hebben in een gesticht gezeten.

Zowel m'n vader als ik zijn emotioneel niet de allerstabielste figuren, en tegelijk ook binnenvetters. Maar buiten een incidentele explosie van woede om een futiliteit hier of daar gaat het ons best af.

Wel merk ik dat m'n hersens wat vatbaarder zijn voor doordraverij in het luchtledige dan nuttig is, en dat ik dit zelf soms graag opzoek. Soms denk ik wel eens bij mezelf dat ik helemaal niet zo'n harde duw nodig zou hebben om aan de verkeerde kant van de scheidslijn terecht te komen.

En soms denk ik bij mezelf: welneeeeuuujjj

En soms.... Soms eet ik een broodje pindakaas. Al met al, een gezonde Hollandse jongen wmb

Verder: interessant topic wel
Uitersten zijn een menselijk verzinsel.
  maandag 16 maart 2009 @ 16:23:32 #222
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_67105070
Interessant topic , vandaar deze TVP! Heb zelf niet in mijn directe omgeving mensen die schizofreen zijn meegemaakt overigens.
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
  maandag 16 maart 2009 @ 16:34:08 #223
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_67105427
quote:
Op maandag 16 maart 2009 13:22 schreef Gewas het volgende:
Ik wil een vriendin hebben die op dat meisje in me avatar lijkt. En zaterdag heb ik voor het eerst sinds een jaar al mijn vrienden weer gezien. Ik had geen idee dat het al zo lang geleden was dat ik iedereen zag, iedereen was blij me te zien. Zulke goede mensen. En er waren ook allemaal blonde meisjes. Btw vrijdag hoorde ik iemand keihard mijn naam roepen dus ik schreeuw zo JA WAT IS ER? Geen antwoord. Dus ik nog een keer vragen dus ik ga zo door het huis heenlopen en vraag aan iedereen: waarom riep je mij? Zeggen ze: niemand riep je. Dus ik dacht van huh. En tien minuten daarna hoorde ik de telefoon gaan dus ik ga zo naar beneden en vraag: wie belde er? Zeggen ze: niemand belde.
Op het moment dat ik daar last van heb dan neem ik altijd een aantal dagen vrijaf om te mediteren ofzo. Ik ben dan ook van mening dat schizofrenie ' naar boven komt' als je gestresst, vermoeid of overprikkeld bent en niet per definitie een ziekte is die altijd aanwezig is
  woensdag 18 maart 2009 @ 20:53:34 #224
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_67183771
Vandaag vertelde iemand me dat Carglass je sterretjes in je autoruit repareert met een speciale hars. Nu is dat niet zo bijzonder, maar hij vertelde ook dat in die hars neurotransmitters zitten die ervoor zorgen dat je de dringende behoefte krijgt om je auto tegen een boom te parkeren. Moet ik die persoon vertellen dat ie schizofreen is of is er nog een andere mogelijkheid?
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_67188443
tvp
............................
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')