abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_48449887
Bij wie komt het water niet in de mond bij het zien van dit?


En natuurlijk kun je dit kant en klaar kopen, maar leuker is het om het zelf te maken:


De rijst
De basis is natuurlijk de rijst. Hieronder een basisrecept om de sushirijst klaar te maken.

De typische Japanse rijst is kleverig na het koken, hetgeen noodzakelijk is voor het maken van sushi.
De Japanse rijst dient goed gewassen te worden tot het water helder blijft. Doe het daarna in een vergiet, zodat het kan uitlekken. Doe de rijst in een pan en voeg er 1¼ x zoveel water bij. (Bij bijv. 2 kopjes rijst moet 2½ kopje water). Laat de rijst ongeveer een uur in het water staan. Breng daarna het water aan de kook en laat vervolgens 15-20 minuten op een laag pitje staan, met een deksel op de pan, tot het water is verdwenen. Haal tussentijds niet het deksel van de pan. Tenslotte nog een kwartiertje zonder vuur laten staan maar met nog wel het deksel erop.
Voor gebruik voor sushi dient de rijst nu eerst nog aangezuurd te worden.
Doe een paar eetlepels Japanse rijstazijn in een klein pannetje. Voeg daar ong. 1½ eetlepel suiker en een theelepel zout aan toe. Verwarm dit tot de suiker is opgelost.
De rijst kan nu het beste in een grote ondiepe schaal gedaan worden zodat het gemaakte azijnmengsel zachtjes over de rijst gegoten kan worden. Om het geheel goed te mengen dient de rijst met een houten spatel zachtjes omgespateld te worden. Er mag echter niet geroerd worden. Tijdens dit 'omspatelen' kan de rijst, bijv. met een waaier of een föhn afgekoeld worden. Als de rijst een graad of 30 is (handwarm), is de temperatuur goed. De sushirijst is klaar.

Bij het maken van sushi is het goed om een kom met hand-azijn (ongeveer 250 cc water met zo'n 4 eetlepels rijstazijn) te hebben, waar de handen steeds in bevochtigd kunnen worden. Dit voorkomt het vastkleven van de rijst aan de handen.

Na het klaarmaken van de rijst kun je verschillende variaties van sushi maken.

Soorten
Soorten
1.Maki-zushi of norimaki. De klaargemaakte sushirijst opgerold in een vel nori (zeewier) met in het midden één van de bepalende ingrediënten, zoals komkommer, zalm, krabvlees of stukjes omelet. De rol die ontstaat wordt in (8) "moten" gesneden.
2. Oshi-zushi of bo-zushi. De klaargemaakte sushirijst wordt in een vierkant bakje geperst met boven op de rijst een plak vis, als gerookte zalm of forel. Nadat er een paar uur op geperst is wordt de rijst met vis er uit genomen en op maat gesneden. Ze worden ook wel Ishi-zushi (geperste sushi) of masu-zushi (gerookte vis sushi) genoemd.
3. Nigiri-sushi. Dit is de bekendste en misschien in de restaurants de meest gegeten sushi. Met de hand wordt rijst gekneed in ongeveer 5x2x2 cm. Hier bovenop wordt dan een plak tonijn, zalm, omelet of garnaal gelegd, maar iets anders is ook mogelijk. Een speciale uitvoering van de nigiri-zushi is de gukanmaki, de klaargemaakte sushirijst met een bandje van nori er omheen en extra beleg er bovenop van bijv. zalmeitjes (ikura).
4. Chirashi-zushi. Niet bekend bij ons maar zeer populair in Japan als lunch. Een kom met rijst en alle andere ingrediënten er op en door heen.

Er zijn nog meer soorten, maar we houden het hier even bij


Vorige delen
Zelf Sushi maken deel 2
Zelf Sushi maken


Laatste post:
quote:
Op woensdag 18 april 2007 09:21 schreef Stansfield het volgende:
In de allerhande stond nog een advertentie van een hele zelf sushi maak kit ofzo.
Ik ben niet zo van de AH. De lokale toko is goedkoper en heeft beter spul imho.

[ Bericht 32% gewijzigd door Pheno op 18-04-2007 20:46:55 ]
Op dinsdag 21 februari 2012 22:30 schreef JoanFranka het volgende:
PINGUINS RULEREN!! Dat zijn echt een van de grappigste dieren op aarde hahahaa
  woensdag 18 april 2007 @ 10:25:32 #2
30307 Disher
Sors Salutis
pi_48450884
hmmm de bovenste foto lijkt meer een verzameling van sushi USB-sticks
"Wie geen plezier vindt in eenzaamheid zal niet van de vrijheid houden."
"Verleden en toekomst bestaan slechts voorzover wij eraan denken."
"De kunst van liefde is de kunst van het volhouden."
"Logica brengt je van A naar B. Verbeelding Overal"
pi_48451033
quote:
Op woensdag 18 april 2007 10:25 schreef Disher het volgende:
hmmm de bovenste foto lijkt meer een verzameling van sushi USB-sticks
Mijn easter egg, wat doe je?

Nou ja, dan zet ik er weer iets normaals neer....
Iemand zin om de OP wat uitegbreider te maken met wat verschillende sushis etc? Anders ga ik dat zelf vanavond even doen
Op dinsdag 21 februari 2012 22:30 schreef JoanFranka het volgende:
PINGUINS RULEREN!! Dat zijn echt een van de grappigste dieren op aarde hahahaa
pi_48451166
sushi maken is leuk
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_48451352
quote:
Op woensdag 18 april 2007 10:31 schreef MissyMirjaM het volgende:
sushi maken is leuk
Een OP maken ook. Ik ben alleen bang dat ik meteen weer zin krijg om het zelf te maken. En de sushirijst is thuis op, dus dat gaat niet lukken

Maar met regelmaat zijn _Arual_ en ik aan het sushirollen. Meestal 1 a 2x per maand En elke keer weer wat nieuws erbij proberen, zoals dat rollen in ei van vorige week
Op dinsdag 21 februari 2012 22:30 schreef JoanFranka het volgende:
PINGUINS RULEREN!! Dat zijn echt een van de grappigste dieren op aarde hahahaa
pi_48452766
nah, tvp'tje dan maar...
  woensdag 18 april 2007 @ 19:23:24 #7
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_48473966
quote:
Op woensdag 18 april 2007 09:56 schreef Pheno het volgende:
Ik ben niet zo van de AH. De lokale toko is goedkoper en heeft beter spul imho.
Idd, de wasabi is veel heter en je hebt een kilo rijst voor de prijs van een halve kilo bij de AH

Nee, geef mij de toko maar
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 18 april 2007 @ 20:30:43 #8
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_48476857
Binnenkort gaan wij ook maar weer eens knutselen.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_48477730
Ik heb de OP wat uitgebreider gemaakt. A.u.b. op- of aanmerkingen via PM, zodat dit topic zo ontopic mogelijk blijft
Op dinsdag 21 februari 2012 22:30 schreef JoanFranka het volgende:
PINGUINS RULEREN!! Dat zijn echt een van de grappigste dieren op aarde hahahaa
pi_48480040
Oh ik heb net gegeten maar bij het zien van de OP krijg ik meteen weer trek
Saartje
  woensdag 18 april 2007 @ 23:57:09 #11
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_48486766
Waarom staat mijn resumé betreffende het inleggen van de gember niet in de OP?

tvp
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_48486992
Tvp!
  vrijdag 20 april 2007 @ 18:33:17 #13
122997 zquing
Drama Junk
pi_48548307
tvp
"Those unforgettable days, for them I live"
  vrijdag 20 april 2007 @ 19:47:16 #14
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_48550592
We gaan het morgen weer maken
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_48559969
Het is met gasten ook leuk om alles voor te snijden, de rijst klaar te maken, en dan alles op tafel te zetten. Dan kan iedereen zijn eigen combinaties maken en zelf rollen.

Mijn favoriete ingredienten:
- zalm
- tonijn
- surimi
- komkommer
- avocado
- wortel
Geluk duurt je leven lang.
  zaterdag 21 april 2007 @ 15:32:07 #16
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_48572554
quote:
Op zaterdag 21 april 2007 00:07 schreef Geluk het volgende:
Het is met gasten ook leuk om alles voor te snijden, de rijst klaar te maken, en dan alles op tafel te zetten. Dan kan iedereen zijn eigen combinaties maken en zelf rollen.

Mijn favoriete ingredienten:
- zalm
- tonijn
- surimi
- komkommer
- avocado
- wortel
Wat een leuk idee!

Nooit bij stil gestaan.
Snobs have more fun!
KLIK!
  zaterdag 21 april 2007 @ 15:34:10 #17
50691 Christiaan
Futue te ipsum
pi_48572610
Ik ga over een half uurtje naar de AH spullen halen.
Op maandag 9 november 2009 12:25 schreef Whiskey_Tango het volgende:
Dat interesseert GroenLinks voor geen meter, ze zien je als een wandelende zak euro's waar ze handig een tap in kunnen drukken voor hun socialistische hobbies.
  zaterdag 21 april 2007 @ 18:55:36 #18
50691 Christiaan
Futue te ipsum
pi_48577601




Op maandag 9 november 2009 12:25 schreef Whiskey_Tango het volgende:
Dat interesseert GroenLinks voor geen meter, ze zien je als een wandelende zak euro's waar ze handig een tap in kunnen drukken voor hun socialistische hobbies.
  zaterdag 21 april 2007 @ 20:07:20 #19
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_48579888
Ziet er goed uit, --Christiaan--
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zaterdag 21 april 2007 @ 21:12:38 #20
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_48581836
quote:
Op zaterdag 21 april 2007 00:07 schreef Geluk het volgende:
- wortel
Blanceer je deze wortel dan even van te voren want anders lijkt het me wel een erge bite geven?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zaterdag 21 april 2007 @ 21:15:23 #21
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_48581903
Vandaag zelf ook Sushi gemaakt.

De ingredienten:


  • Zalm
  • Tonijn
  • Surimi
  • Komkomer
  • Ei
  • Advocado
  • Mango (verrassend fris in de sushi)

    Het resultaat:




    [ Bericht 1% gewijzigd door Martijn_77 op 21-04-2007 22:07:26 ]
  • Experience is what you get when you don't get what you wanted
    Take my advice ... I don't use it anyway...
    Een goede Fok! Search
    Een goede Fok! Search
    pi_48582164
    Hey dat ziet er goed uit
      zaterdag 21 april 2007 @ 21:39:52 #23
    43624 Martijn_77
    It was a good year
    pi_48582516
    quote:
    Op zaterdag 21 april 2007 21:27 schreef Bluezz het volgende:
    Hey dat ziet er goed uit
    Thanx en zo smaakte het ook
    Experience is what you get when you don't get what you wanted
    Take my advice ... I don't use it anyway...
    Een goede Fok! Search
    Een goede Fok! Search
    pi_48584649
    Dat ziet er goed uit Christiaan & Martijn
    Ik eet ook graag sushi maar maak t niet zelf... Volgende week een tentje uitproberen in Schiedam >> Hamachi
    pi_48591699
    quote:
    Op zaterdag 21 april 2007 15:32 schreef Duderinnetje het volgende:

    [..]

    Wat een leuk idee!

    Nooit bij stil gestaan.
    Het lijkt dan een beetje op gourmetten/kaasfonduen, aan tafel zelf met je eten spelen en maken wat je het lekkerst vindt.
    Meestal knip ik de nori wel in vieren, zodat je niet meteen een enorme rol hoeft te maken.
    Geluk duurt je leven lang.
      zondag 22 april 2007 @ 11:43:20 #26
    120482 mirugai
    very fishy
    pi_48592561
    Dat doe-het-zelf-en wordt meestal een sushi party genoemd. Het beste kun je iedereen handrollen laten maken: is makkelijker, leuker en smaakt ook een stuk beter als je thuis sushi maakt.
      zondag 22 april 2007 @ 12:23:44 #27
    43624 Martijn_77
    It was a good year
    pi_48593550
    quote:
    Op zondag 22 april 2007 11:43 schreef mirugai het volgende:
    Dat doe-het-zelf-en wordt meestal een sushi party genoemd. Het beste kun je iedereen handrollen laten maken: is makkelijker, leuker en smaakt ook een stuk beter als je thuis sushi maakt.
    Die rijste tonnetjes zijn ok makelijk thuis te maken. Je moet dan gewoon slierten van een Nori vel knippen
    Experience is what you get when you don't get what you wanted
    Take my advice ... I don't use it anyway...
    Een goede Fok! Search
    Een goede Fok! Search
    pi_48598074
    quote:
    Op zaterdag 21 april 2007 23:06 schreef QTPi het volgende:
    Dat ziet er goed uit Christiaan & Martijn
    Ik eet ook graag sushi maar maak t niet zelf... Volgende week een tentje uitproberen in Schiedam >> Hamachi
    Ooit eens een keer bij Hamachi afgehaald. De sushi was super, de fried rice niet de moeite waard.
      woensdag 25 april 2007 @ 21:17:57 #29
    90482 TheArowana
    wild-erotisch
    pi_48719220
    (het bier op het plaatje in de OP wordt verkocht als zijnde Japans (volgens mij), maar wordt in Tsjechië gebrouwen! Boeh!)
    Demolish your own Face
    I fractured my skull while dancing to dubstep
    pi_49129967
    Ik weet niet wat die schotel kost op dat plaatje, zal wel duur zijn, maar die schranz ik letterlijk in no time naar binnen , ik ga het daarom zelf maken met de tijd, volgens mij is het rijst maken het moeilijkste als je die maki's gaat maken, en die rijst lijkt me niet zo moeilijk (als ik sushi voor mezelf maak, dan hoeft het er niet zo mooi uit te zien).

    ik heb net een boek besteld, even kijken of het wat is.....

    Goed topic trouwens
    "Mensen die tegen Israël zijn, zijn in werkelijkheid antisemieten." Doctor Martin Luther King - 1967
    pi_49131416
    Laatste poging was al weer op voordat de fotocamera er aan te pas kwam. Dit keer was het een "budget" versie met tonijn uit blik met avocado, komkommer en japanse mayonaise.
    Bij de Bijenkorf/House opf Caviar ook even groene tobico gekocht. Deze hadden niet echt de wasabi smaak maar vond ik wel lekkerder dan de oranje tobico van House of Caviar.
      dinsdag 8 mei 2007 @ 20:16:54 #32
    43624 Martijn_77
    It was a good year
    pi_49157717
    @nOa waar heb je die japanse mayo gekocht?

    Hierbij de toko is het niet te vinden
    Experience is what you get when you don't get what you wanted
    Take my advice ... I don't use it anyway...
    Een goede Fok! Search
    Een goede Fok! Search
    pi_49167277
    In Rotterdam bij Kazaguruma, Pannekoekstraat 99 dicht bij de centrale bibliotheek.
      woensdag 9 mei 2007 @ 09:52:09 #34
    120482 mirugai
    very fishy
    pi_49173784
    Ik zit nu voor m'n werk in de VS en ben vanmiddag naar een sushi bar geweest, die een goede reputatie heeft, met een Japanse chef die al bijna dertig jaar in het vak zit (z'n Japanse licentie en z'n licentie voor kogelvis hangen aan de muur).
    En mijn god! Ik geloof dat ik in de hemel zat en ik voelde me bij deze kerel een hele, hele kleine jongen. Een amateurtje op z'n best. Bij z'n hamachi voelde ik een brok in m'n keel. Niet omdat ik misselijk werd, maar omdat het me bijna deed huilen van ontroering. En de shari (de rijst dus), die was van een andere planeet. Godverdomme, dit was geweldig...
    Ik schrijf nog wel een uitgebreide recentie op m'n web-log, maar voorlopig heb ik daar geen tijd voor. Hier alvast een paar plaatjes:





    pi_49185036
    Oh Yeah. Schranzen maar.
    *KoekieSushiMonsterModus*
    "Mensen die tegen Israël zijn, zijn in werkelijkheid antisemieten." Doctor Martin Luther King - 1967
    pi_49185698
    OMG dat zit er allemaal geweldig lekker uit Martijn en Christiaan

    @ mirugai: leuk geschreven en zit er ook verrukkelijk uit

    Heb nu al tijden zo'n sushi-kit van de AH staan, dit weekend maar eens aan de slag, had verders toch geen plannen dus ga maar lekker knutselen in de keuken
    pi_49233178
    Tot voor kort had ik nooit sushi op. En het lijkt me ook wel grappig om eens zelf te gaan maken. Maar ik heb vorige week gegeten in restaurant Ono in Rotterdam. Maar daar was sushi een van de gangen van het menu, we kregen ook nog wat rijst met kip in teriyaki saus. Maar eten jullie sushi meestal als voorgerecht of gewoon als hoofdgerecht zonder iets warms verder?
    Maak nie regtig saak nie
      donderdag 10 mei 2007 @ 17:23:55 #38
    48067 neo2000
    Asking the important questions
    pi_49233395
    Tuvupuh.
    Common sense is my super power. What's yours?
    Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?
      donderdag 10 mei 2007 @ 17:38:25 #39
    120482 mirugai
    very fishy
    pi_49233886
    quote:
    Op woensdag 9 mei 2007 14:56 schreef SeaOfLove het volgende:
    @ mirugai: leuk geschreven en zit er ook verrukkelijk uit
    Dit is van iemand met magische handen. Dit vind je niet in NL. Wat mensen thuis maken is hondevoer, wat je in NL'se sushi restaurants vind is de goedkope chinees op de hoek, dit is 3 sterren porno.
    Als ik de tijd kan vinden, dan ga ik morgen naar een andere sushi bar, die van dezelfde kwaliteit moet zijn. Een paar dagen terug was ik er al naartoe gegaan, maar ik stond voor een lege deur: alleen drie dagen per week open, mogelijk omdat op die dagen de vis nog het verst is. Ik hoorde van iemand dat het een 'very strict and intense guy' is. Hij bepaalt wat je eet, als klant heb je het maar te accepteren anders kun je opzouten. En zo hoort het ook! Haha, ik zie er erg naar uit.
    pi_49236433
    Geweldig verslag M.
    Geniet ervan

    Leuk dat je ons op de hoogte houd, en ik wil graag je weblogadres
    pi_49236858
    quote:
    Op donderdag 10 mei 2007 18:57 schreef Bluezz het volgende:
    Geweldig verslag M.
    Geniet ervan

    Leuk dat je ons op de hoogte houd, en ik wil graag je weblogadres
    klik op het huisjesicoon, naast het fotoboekicoon
    Op dinsdag 21 februari 2012 22:30 schreef JoanFranka het volgende:
    PINGUINS RULEREN!! Dat zijn echt een van de grappigste dieren op aarde hahahaa
      donderdag 10 mei 2007 @ 19:17:42 #42
    87509 Duderinnetje
    Miskend decadent
    pi_49237105
    quote:
    Op donderdag 10 mei 2007 17:17 schreef kassenbouwer het volgende:
    Tot voor kort had ik nooit sushi op. En het lijkt me ook wel grappig om eens zelf te gaan maken. Maar ik heb vorige week gegeten in restaurant Ono in Rotterdam. Maar daar was sushi een van de gangen van het menu, we kregen ook nog wat rijst met kip in teriyaki saus. Maar eten jullie sushi meestal als voorgerecht of gewoon als hoofdgerecht zonder iets warms verder?
    Ik heb het vorige week in Londen als voorgerecht gegeten, en toen had ik er nog niet genoeg van, dus toen heb ik het ook als bij-hoofd-wat-dan-ook-gerecht gegeten. Maakt die Japanners allemaal geen zier uit volgens mij, als je maar geniet

    Zaterdag hier weer traditioneel zelfmaak-sushi tijdens het eurovisiesongfestival
    Snobs have more fun!
    KLIK!
      zaterdag 12 mei 2007 @ 18:42:57 #43
    43624 Martijn_77
    It was a good year
    pi_49306607
    Vandaag weer zelf gemaakt gewoon makelijk wat rollen met zalm, surimi, advocado, komkomer etc.

    Was weer erg lekker
    Experience is what you get when you don't get what you wanted
    Take my advice ... I don't use it anyway...
    Een goede Fok! Search
    Een goede Fok! Search
    pi_50275802
    Ik ben nu bezig, de rijst is al aan de kook De eerste foto's zijn ookal gemaakt. Ik maak btw alleen maar maki-rollen met komkommer want dat is het enige dat ik in huis heb.
    En nee, ik heb geen zin om naar de supermarkt te gaan, ik heb een luie dag en zit nog in pyjama

    Vind het wel spannend hoor, is voor het eerst dat ik het ga maken
    pi_50275982
    Stoer
    Het lastigste is de rijst.

    Morgen zijn wij aan de beurt, voor het eerst zonder instructeur
      zaterdag 9 juni 2007 @ 18:49:02 #46
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_50276069
    quote:
    Op zaterdag 9 juni 2007 18:38 schreef SeaOfLove het volgende:
    De eerste foto's zijn ookal gemaakt.
    En nee, ik heb geen zin om naar de supermarkt te gaan, ik heb een luie dag en zit nog in pyjama
    Maak je daar ook even een foto van? Die pyjama?
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_50276723
    quote:
    Op zaterdag 9 juni 2007 18:45 schreef Bluezz het volgende:
    Stoer
    Het lastigste is de rijst.

    Morgen zijn wij aan de beurt, voor het eerst zonder instructeur
    Rijst is nu aan het afkoelen, duurt wel ff nog, zag dat ik ook nog een bakje garnalen in de koelkast had, dus het wordt al ietwat uitgebreider.

    Ga de eerste foto's er maar vast opzetten in de tussentijd
    pi_50276980
    quote:
    Op zaterdag 9 juni 2007 18:45 schreef Bluezz het volgende:
    Stoer
    Het lastigste is de rijst.

    Morgen zijn wij aan de beurt, voor het eerst zonder instructeur
    Ik heb 1 workshop gevolgd, daarna zijn we wat gaan aankloten. Het lukt ook allemaal zonder instructeur
    Op dinsdag 21 februari 2012 22:30 schreef JoanFranka het volgende:
    PINGUINS RULEREN!! Dat zijn echt een van de grappigste dieren op aarde hahahaa
      zaterdag 9 juni 2007 @ 19:28:19 #49
    87509 Duderinnetje
    Miskend decadent
    pi_50277082
    quote:
    Op zaterdag 9 juni 2007 19:15 schreef SeaOfLove het volgende:

    [..]

    Rijst is nu aan het afkoelen, duurt wel ff nog, zag dat ik ook nog een bakje garnalen in de koelkast had, dus het wordt al ietwat uitgebreider.

    Ga de eerste foto's er maar vast opzetten in de tussentijd
    Heb je wel Japanse sojasaus in huis?
    Snobs have more fun!
    KLIK!
    pi_50277226
    Owwww, wij kregen een bekertje echte japanse sojasaus van de visboer mee, nadat we een paar slierten zalm met dat goedje te proeven kregen
    Het water loopt me wéér in de mond nu
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')